Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-02, 11:16   #4591
aga_bre
Rozeznanie

Dot.: Jedne Mamy mają dzieci, a do innych bocian leci.Mamy maj-czerwiec cz.VIII

Cytat:
Napisane przez szerylka Pokaż wiadomość
Ja mam ten sam problem tyle że ja karmię mieszanką tylko ,i tez zaczęło się jakos jak zaczęłam podawać witaminę D teraz przepajam koperkiem i jest lepiej wczoraj była mega kupa i dziś rano też

---------- Dopisano o 09:50 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ----------

Spokojnie damy radę ja tez mam takie wrażenie czasem gdy mały płacze sama mam ochotę wyć z bezsilności w dodatku mam straszne wahania humoru Tż mnie straszy że do lekarza mnie wyśle bo zaczyna się o mnie martwić
A to nie jest tak z tą witaminą D, że to tylko podaje się u dzieci które są karmione cyckiem albo w systemie mieszanym z przewagą cycka?? Mi tak wczoraj powiedziała położna.

rózowa to przekręcanie główki może wynikać z tego czy mala będzie lewo czy prawo stronna, że się tak wyraże albo może to być lekkie obkurczenie ścięgien podczas pobytu w brzuszku. Ja byłam pierwszym przypadkiem - moja mama myślała, że jestem niepełnosprawna, a drugi przypadek to mojej koleżanki. Ale wystaczył chyba miesiąc lub dwa rehabilitacji i fizjoterapeuty i jest super.
Stary 2012-06-02, 11:18   #4592
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Szmaragdowy kotku gratuluję!!!!!!!!!

Hej dziewczyny. Normalnie jazda bez trzymanki. Mikołaj albo ssie albo śpi albo płacze. Generalnie ma tylko te 3 opcje na razie. No czasami zdarza mu się chwilka aktywności pod postacią zajmowania się sobą. Ja walczę z laktacją.

Przedstawiam Wam Mikołaja, który chyba zostanie filozofem, bo na wiekszości zdjęć wygląda tak:
No to myśliciel Wam się trafił Słodki

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
mamy już miesiąc
Gratuluję

Zdrzemnęłam się jeszcze 2h, a teraz idę zrobić sernik z truskawkami
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 11:19   #4593
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
ja mam takie same obawy, że nie rozpoznam że się zaczęło,

teraz rozmawiałam z koleżanką i ona nie miała regularnych skurczy ... myślała że to jeszcze nie to ale pojechała do szpitala a to już było TO

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ----------

Idę spać. Dobranoc
No niestety trzeba być czujnym
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 11:19   #4594
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
A to nie jest tak z tą witaminą D, że to tylko podaje się u dzieci które są karmione cyckiem albo w systemie mieszanym z przewagą cycka?? Mi tak wczoraj powiedziała położna.

rózowa to przekręcanie główki może wynikać z tego czy mala będzie lewo czy prawo stronna, że się tak wyraże albo może to być lekkie obkurczenie ścięgien podczas pobytu w brzuszku. Ja byłam pierwszym przypadkiem - moja mama myślała, że jestem niepełnosprawna, a drugi przypadek to mojej koleżanki. Ale wystaczył chyba miesiąc lub dwa rehabilitacji i fizjoterapeuty i jest super.
A ja słyszałam, że wszystkie dzieci po urodzeniu mają asymetrię (większą lub mniejszą) i trzeba pracować z dzieckiem w domu tzn. przewracać często z jednego boku na drugi, masować, nosić w różnych pozycjach itp.
Stary 2012-06-02, 11:26   #4595
anulka4771
Wtajemniczenie

Dziewczyny słodkie wasze dzieciaczki

Mój Szymon jak zaśnie na boku,obudzi sie na plecach i na odwrot,pomimo mojego obkładania go kocykiemW ogóle nie można go zostawić samego,strasznie żywe dziecko,wierci się,kręci na wszystkie strony.Nie wspominając że główkę sam dzwiga.
Dziecku trzeba zmieniać pozycję do spania raz na lewym boku,raz na prawym jak trzeba obłożyć wałkiem np z kocyka,żeby np główka nie była nie równa(tzn czaszka).Moja bratanica jak była mała miała płaską czaszke z jednej strony,wyglądało to nie ładnie a leżała cały czas na jednym boku.

Chałupa ogarnięta trochę,jeszcze pranie i odkurze.Na obiad kotlety z mortadeli,młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 11:28   #4596
sailormaary
Zadomowienie

A mam pytanie, nie wiecie jak to jest z tymi położnymi, co niby mają przychodzić na wizytę po porodzie sprawdzać jak sobie dajemy radę??? Bo tak szczerze mówiąc to nie wiem jak to się ma do rzeczywistości w małych miastach? Czy u nas też chodzą? Czy może trzeba poprosić, żeby przyszła i pokazała? Bo one jakoś w szpitalu nie wyglądały na takie skore do pomocy... Jezu jak zobaczy ten bałagan Jeszcze nie rozpakowaliśmy zakupów
Stary 2012-06-02, 11:42   #4597
rozowa1987
Zadomowienie

Cytat:

uspokoiłaś mnie dzieki

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

jak sie w kńcu liczy koleżanka mówi ze moja liwka nie ma jeszcze mies bo dopiero 5 będzie ale dzisiaj wypada 4 tyg
Stary 2012-06-02, 11:49   #4598
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
mamy już miesiąc
Cytat:

Przedstawiam Wam Mikołaja, który chyba zostanie filozofem, bo na wiekszości zdjęć wygląda tak:
Cytat:
a tu zdjęcie mojego szkraba
Słodkie dzieciaczki

Edytowane przez justys1358
Czas edycji: 2012-06-02 o 11:53
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 11:54   #4599
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Dzień dobry z rana
My po śniadanku. Myslałam, że coś w nocy się ruszy, a tu cisza

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Mama dziś dzwoni wieczorem : " dziecko co tu się dzieje, bociany latają nad naszym domem , krążą!" i cieszy michę :"przyniosą nam wnuczka!! i jak tu nie wierzyć w boćki?" więc pytam : "ALE CO ??? TERAZ ??? DZISIAJ??? " , mama: " a skąd mam wiedzieć?? nie pytałam przecież !!"
szczerze? padłam ! Ojciec opluwał kąty, mama zaganiała boćki....
ale miłe to było ! odkąd rodzice tam mieszkają nigdy nie pojawiły się bociany, nigdy. A mama twierdzi, że latały bardzo nisko trzy sztuki przez jakieś 15 minut. NO ZOBACZYMY !!!
U moich też bocian ale tylko jeden i też wczoraj mówią, że coś się trzyma ich domu, to im uzmysłowiłam że wnuczkę im przyniesie
ależ oni są niedomyślni

Cytat:

Cytat:
mamy już miesiąc

Cytat:

---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
A mam pytanie, nie wiecie jak to jest z tymi położnymi, co niby mają przychodzić na wizytę po porodzie sprawdzać jak sobie dajemy radę??? Bo tak szczerze mówiąc to nie wiem jak to się ma do rzeczywistości w małych miastach? Czy u nas też chodzą? Czy może trzeba poprosić, żeby przyszła i pokazała? Bo one jakoś w szpitalu nie wyglądały na takie skore do pomocy... Jezu jak zobaczy ten bałagan Jeszcze nie rozpakowaliśmy zakupów
Jak zgłaszasz dziecko do przychodni to tam albo wybierasz sobie położną, albo nie...jeśli jedną mają, i ona przyjeżdża.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 12:01   #4600
agatka661
Zakorzenienie

GG do agatka661

hej mam pytanie z innej beczki
kupilam posciel z andropola- jest ladna i woglole, ale wyglada juz jakby miala z 10 lat bo zbiera wsyztskie kudly, siersc kota no i nie wiem- wsyztko. Nigdy nie mialam takiego problemu z posciela. poprostu wsyztko sie do niej tak jakby lepi.
Macie jakies pomysly Panie Domu co zrobic zeby sie takw syztko do niej nie lepilo?
chcialam kupic jeszcze jeden kpl no ale jak ma byc taki sam jak ten to wole posciel o polowe tansza, ktora nie przyciaga syfow z calego domu.
agatka661 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 12:04   #4601
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
kupilam posciel z andropola- jest ladna i woglole, ale wyglada juz jakby miala z 10 lat bo zbiera wsyztskie kudly, siersc kota no i nie wiem- wsyztko. Nigdy nie mialam takiego problemu z posciela. poprostu wsyztko sie do niej tak jakby lepi.
Macie jakies pomysly Panie Domu co zrobic zeby sie takw syztko do niej nie lepilo?
chcialam kupic jeszcze jeden kpl no ale jak ma byc taki sam jak ten to wole posciel o polowe tansza, ktora nie przyciaga syfow z calego domu.
Hmm, dziwne, bo ja mam też z Andropola i nic mi się do niej nie łapie....z tym, że nie mam w domu zwierząt.

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-06-02, 12:22   #4602
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość

A powiedziała czemu ta glukoza ma służyć?
Ja dziecku, jeśli będę podawała coś poza swoim pokarmem, to jedynie przegotowaną wodę bez dodatków.
No właśnie!

---------- Dopisano o 12:18 ---------- Poprzedni post napisano o 12:16 ----------

Cytat:
Mam glukozę ale nie dosładzam podaję sam koper bądź samą wodę raz tylko dosłodziłam glukozą ,nie wiem czemu może dlatego tak mało wypija pićka
Bo dziecko piję wodę, jak chce mu się pić, a słodkie dlatego, że jest słodkie, a nie dlatego, że jest spragnione skoro dajesz wodę i wypija tyle, ile wypija, to znaczy, że więcej nie potrzebuje tak samo jak nie dosładza się dziecku owoców, nie dosala obiadu itp. to, co nam wydaje się mdłe i bez smaku, dla dziecka jest ok, bo ono nie zna smaku czystej sacharozy czy soli czy innych wzmacniaczy smaku. I im później pozna i w mniejszej ilości tym lepiej

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:18 ----------

Cytat:

Hej dziewczyny. Normalnie jazda bez trzymanki. Mikołaj albo ssie albo śpi albo płacze. Generalnie ma tylko te 3 opcje na razie. No czasami zdarza mu się chwilka aktywności pod postacią zajmowania się sobą. Ja walczę z laktacją.

Dziękuję! A Mikołaj śliczny!
Rozowa - to już miesiąc! Jej... a dopiero co wysyłałaś mi smsa, że urodziłaś

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-06-02 o 12:23
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 12:22   #4603
ladybird_1987
Rozeznanie

Cytat:
Widocznie dużo myśli.
Cytat:
mamy już miesiąc
Słodkości!
Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Mój Szymon jak zaśnie na boku,obudzi sie na plecach i na odwrot,pomimo mojego obkładania go kocykiemW ogóle nie można go zostawić samego,strasznie żywe dziecko,wierci się,kręci na wszystkie strony.Nie wspominając że główkę sam dzwiga.
Dziecku trzeba zmieniać pozycję do spania raz na lewym boku,raz na prawym jak trzeba obłożyć wałkiem np z kocyka,żeby np główka nie była nie równa(tzn czaszka).Moja bratanica jak była mała miała płaską czaszke z jednej strony,wyglądało to nie ładnie a leżała cały czas na jednym boku.

Chałupa ogarnięta trochę,jeszcze pranie i odkurze.Na obiad kotlety z mortadeli,młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria
No masz małego siłacza w domu.
Kotlety z mortadeli- studenckie czasy mi się przypomniały.

Idę dalej sprzątać. Mycie podłóg chyba sobie zostawię na deser po obiedzie.
Stary 2012-06-02, 12:23   #4604
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
U mnie było tak, że poszłam do przychodni i zarejestrowałam dziecko do położnej środowiskowej. Wizyty ów położnej przysługują nie tylko po urodzeniu dziecka, ale również przed porodem.

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
Cytat:
Hmm, dziwne, bo ja mam też z Andropola i nic mi się do niej nie łapie....z tym, że nie mam w domu zwierząt.
Hmmm, no to teraz mam dylemat, bo chciałam właśnie zamówić pościel z tej firmy To w końcu jest dobra, czy nie

Sernik siedzi już w lodówce
Stary 2012-06-02, 12:31   #4605
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
U mnie było tak, że poszłam do przychodni i zarejestrowałam dziecko do położnej środowiskowej. Wizyty ów położnej przysługują nie tylko po urodzeniu dziecka, ale również przed porodem.

Hmmm, no to teraz mam dylemat, bo chciałam właśnie zamówić pościel z tej firmy To w końcu jest dobra, czy nie

Sernik siedzi już w lodówce
Nie wiedziałam, że też przed porodem, To też załatwia się w przychodni??
Stary 2012-06-02, 12:36   #4606
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiedziałam, że też przed porodem, To też załatwia się w przychodni??
Tak, ja rejestrowałam w przychodni. Zarejestrować się można już od 21tc (jakoś tak). Wizyt przed porodem jest coś około 6. Po porodzie niby też 6, ale możesz prosić o więcej i nikt nie powinien Ci odmówić (tak mówiła mi położna). Chciałam też zarejestrować dziecko do lekarza od razu, ale położna mi powiedziała, że tym się już ona zajmie. Ja tylko jej powiem po porodzie, do którego lekarza chciałabym dziecko zapisać, a ona zajmie się resztą
Ja już miałam jedną wizytę położnej, bo trochę późno się zarejestrowałam. Może jeszcze jedną zdążymy w przyszłym tygodniu umówić. Generalnie jestem bardzo zadowolona więc polecam skorzystać.
Stary 2012-06-02, 13:04   #4607
8ewus8
Zadomowienie

Bry
Ja trochę z rana posprzątałam w kuchni,bo dzisiaj mąż niestety nie pomoże w sprzątaniu, bo wozi do ślubu, więc musiał przygotować auto.
Na obiadek knedle z truskawkami a na deser sernik na zimno z truskawkami. Nie to żeby mnie ktoś naśladował

koleżanka z pracy dzwoniła, z godzinę chyba pogadałyśmy, zdała mi relację co się dzieje w pracy i coraz bardziej powatpiewam że tam wróce.
rozmawiałam w sprawie pracy z jedną osobą i chyba od stycznia jednak nastawiam się, że bardziej prawdopodobne jest, że pójdę już w nowe miejsce.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:07   #4608
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
Bry
Ja trochę z rana posprzątałam w kuchni,bo dzisiaj mąż niestety nie pomoże w sprzątaniu, bo wozi do ślubu, więc musiał przygotować auto.
Na obiadek knedle z truskawkami a na deser sernik na zimno z truskawkami. Nie to żeby mnie ktoś naśladował

koleżanka z pracy dzwoniła, z godzinę chyba pogadałyśmy, zdała mi relację co się dzieje w pracy i coraz bardziej powatpiewam że tam wróce.
rozmawiałam w sprawie pracy z jedną osobą i chyba od stycznia jednak nastawiam się, że bardziej prawdopodobne jest, że pójdę już w nowe miejsce.
O nie nie Kochana, to Ty zgapiłaś ode mnie
A jak robisz ten sernik? Bo ja idę na łatwiznę i bazą jest mieszanka np. GELWE. Jak masz jakiś przepis bez tej mieszanki, to chętnie skorzystam
A knedle robisz sama?
Stary 2012-06-02, 13:22   #4609
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Dziewczyny słodkie wasze dzieciaczki

No właśnie Mikołaj też żywy strasznie i nie można go na chiwlkę spuścić z oka jak np. przebieramy albo cuś nie mówiąc już o zostawieniu na przebieraku. A ja naiwna myślałam, że noworodki się nie przewracają.

Cytat:
To należy CI się w ramach nfz. Jak urodzisz dziecko to zgłaszasz ten fakt np. u mnie bylo to telefonicznie o urodzeniu dziecka i położna ma obiwiazek stawić się u Ciebie 6 razy. Jest to za darmo i nawet fajne. Mi wczoraj pomogła. Kolejna wizyta we środę.

Cytat:
Bry

Fajnie, ze masz szansę na nową pracę ja chyba od grudnia na zasiłku dla bezrobotnych zostanę .

Właśnie się mały ssak budzi.
Stary 2012-06-02, 13:38   #4610
onething
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość

A swoją drogą - pytanie do mamuś - jak kąpiecie dzieci to zawsze o tej samej porze? Bo u nas jest tak, że raz to wychodzi np. o 19, a raz o 22, w zależności od tego kiedy wypadało wcześniej karmienie

I jeszcze te wszystkie dodatkowe czynności typu: podanie witamimy D, witaminy K, przemycie oczek (muszę parę razy dziennie, bo mu jedno ropieje), nawilżenie noska, pielęgnacja pępka... Zwariować można A jak dziecko jest głodne i wyje to ciężko myśleć o tych pierdołach, tylko przykłada się szybko do cyca

Jak macie jakieś swoje sposoby na ogarnięcie tego wszystkiego to poradzcie coś
My staramy sie kąpać między 19-20, w zależności jak wychodzi karmienie, witaminę K+D dajemy do południa w trakcie karmienia, bo podobno lepiej się wchłania, oczka przemywam jak widzę, że coś się tam zbiera, nosek i uszka po kąpieli, pępka niczym nie smarujemy ani nie psikamy. W sumie staramy się robić wszystko w trakcie kąpieli.

Cytat:
Napisane przez Tacca Pokaż wiadomość

---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ----------

Mam pytanie związane z pielęgnacją chłopców... Odciąga się w końcu czy się nie odciąga napletek? Coś mi utknęło w pamięci, że u takich maluchów się nie rusza a dziś koleżanka mi pisze maila z pytaniem czy mam zapas rumianku, pytam po co, a ona mi, że do przemywania peniska. Ona ma półrocznego chłopca... Toż zgłupiałam do reszty...
Ja jednak odciągam delikatnie, bo chciałam zostawić i nie ruszać, ale ostatnio po kąpieli leciutko odciągnęłam i było tam troszkę białej mazi, więc wyczyściłam i będe tak robiła 2 razy w tygodniu. Poza tym znajoma nie ruszała i mały w 4 miesiącu trafił do lekarza, bo mu się tam ropa zrobiła i czekał go nieprzyjemny zabieg.

Co do wit. K+D to z tego co mi mówiono w szpitalu to podaje się ją jak karmi się piersią, jeśli dziecko karmione jest sztucznie to odstawia się. Nie wiem ile w tym prawdy, ale mnie tak poinstruowano
2013/2014
onething jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:47   #4611
niunia32
Zakorzenienie

Położna nie mowila dlaczego słodzić. Co prawda kupilismy glukozę ale sama wolała bym jej nie podawać. Pewnie wykorzystam ja do czegos innego

Kotlety z mortadeli

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:51   #4612
8ewus8
Zadomowienie

Gabbi, zrobilam sernik z tego przepisu, co któraś z dziewczyn podawała tutaj. Jest bardzo prosty i dobry, bo już połowy nie ma http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/S...anych-lub.html
tyle, że owoce miałam wyłącznie w galaretce tn. w tej warstwie serkowej nie kładłam. No i oprócz truskawek wzięłam trochę moreli i jagód ze słoiczka.
Myślę, że jest nawet prostszy niż ten gotowy.

A knedle sama, truskawek dużo miałam
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:56   #4613
missmalezji
Wtajemniczenie

Mimo iż karmienie pokarmem naturalnym jest najlepszą metodą żywienia niemowląt, nie ma możliwości dostarczać wystarczającej ilości witamin D oraz K. Jeśli niemowlę karmione jest wyłącznie piersią powinno dostawać witaminę D ( dawka 400j.m na dobę). Zalecane jest podawanie jej dziecku od trzeciego tygodnia życia w przypadku gdy mama w trzecim trymestrze ciąży przyjmowała tą witaminę. Natomiast jeśli chodzi o witaminę K, należy podawać ją od drugiego tygodnia życia do momentu ukończenia przez dziecko trzeciego miesiąca życia (dawka 25 mikrogram na dobę).

Fragment z mojej pracy o podawaniu witamin

chcecie mój przepis na sernik? kiedyś chyba już podawałam ale mogę jeszcze raz

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:58   #4614
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Tak, ja rejestrowałam w przychodni. Zarejestrować się można już od 21tc (jakoś tak). Wizyt przed porodem jest coś około 6. Po porodzie niby też 6, ale możesz prosić o więcej i nikt nie powinien Ci odmówić (tak mówiła mi położna). Chciałam też zarejestrować dziecko do lekarza od razu, ale położna mi powiedziała, że tym się już ona zajmie. Ja tylko jej powiem po porodzie, do którego lekarza chciałabym dziecko zapisać, a ona zajmie się resztą
Ja już miałam jedną wizytę położnej, bo trochę późno się zarejestrowałam. Może jeszcze jedną zdążymy w przyszłym tygodniu umówić. Generalnie jestem bardzo zadowolona więc polecam skorzystać.
Fajnie, muszę się zapytać o wszystko jak będę w środę na ginekologii
Stary 2012-06-02, 14:04   #4615
missmalezji
Wtajemniczenie

A czy chcecie czy nie,to wam wkleję bo później nie będę miała dostępu do komputera.

Składniki na spód brownies:
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
115 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). ja dzielę ciasto na dwie porcje, i wykłądam dużą tortownicę, i taką malutką warstwa spodu jest cienka,ale dobrze to współgra potem z masą serową. Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Ser:
1kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru- 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
6-7 jajek (zależy jak duże)
cukier waniliowy

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed kremówką. Piec godzinę w 180 stopniach. masy jest dużo, również na dwie tortownice, dużą i małą. zawszze robię dwie z racji że ser do serników pakowany jest po 1kg w wiaderku,a ja robię właśnie z takiego wierzch lukrujję albo polewam roztopioną czekoladą. aha i uważajcie, bo lubi opadać ale warto, bo jest przepyszny !

missmalezji jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 14:23   #4616
blueelektron
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
no to się doczekałaś !! gratulacje !!!

pisz na forum, ja ci wkleiłam w pw tylko dlatego, żebyś wiedziała czego szukać

zaczynam troszkę trząść pośladami przed tym, że w ogarnie mnie jakas niemoc jak juz będe miała dziecko przy sobie i po prostu trząchnę ramionkami , powiem : "pierd... nie robię ! " , odwróce się i wyjdę z bezsilności
próbuje ogarnąć wszystko co tu piszą świeże mamy, ale no po prostu nie idzie mi jakoś. Liczę na to, że faktycznie po porodzie włącza się guzik z napisem "instynkt" i większość rozwiązań i poczynań przyjdzie sama z siebie. Nie chciałabym zrobić dzidzi krzywdy....

Mama dziś dzwoni wieczorem : " dziecko co tu się dzieje, bociany latają nad naszym domem , krążą!" i cieszy michę :"przyniosą nam wnuczka!! i jak tu nie wierzyć w boćki?" więc pytam : "ALE CO ??? TERAZ ??? DZISIAJ??? " , mama: " a skąd mam wiedzieć?? nie pytałam przecież !!"
szczerze? padłam ! Ojciec opluwał kąty, mama zaganiała boćki....
ale miłe to było ! odkąd rodzice tam mieszkają nigdy nie pojawiły się bociany, nigdy. A mama twierdzi, że latały bardzo nisko trzy sztuki przez jakieś 15 minut. NO ZOBACZYMY !!!
hehe mi jak mama mówiła, że widziała bociana, to na drugi dzień rodziłam
Cytat:
Ja pod koniec ciązy miałam w obwodzie 117cm teraz już praktycznie nie mam brzucha wcale cesarke miałam 22 maja tyle że ja wcale nie jem kawa to moje paliwo a apetyt straciłam zupełnie

Ja też nie jadłam wszystkiego tylko rosołki,krupniczki i gotowane a dziś już nie mam pokarmu wcale karmię Bebiko i mogę sobie pozwolić tyle że apetytu brak a waga leci jak szalona jak tak dalej pójdzie będę wygladała jak wieszak

ja jestem 11 dni po cc i nie krwawie już od wczoraj a przytulanki planuje na dziś
ale ma antenkę gratuluje raz jeszcze
Cytat:
mamy już miesiąc
ale laseczka mała się szykuje
Cytat:

bardzo nam miło Cię zobaczyć

mój cycocholik od rana do tej pory wisiał na cycku z 5 razy, rzłopek jeden, dopiero teraz mogę coś naskrobać

w nocy spał od 22 do 2:30 sama się obudziłam i pomyślałam no nic muszę go obudzić i dostał cyca

miss albo inna doświadczona mama mam pytanko jak noworodek tygodniowy tak długo śpi<4,5 godz>, to należy go budzić do karmienia????

polecam muszle laktacyjne z aventu, jak na razie sprawdzają się

i jeszcze jedno pytanko

jakie podpaski kupić?chodzi mi o takie jakieś bawełniane a nie wielkie, mąż mi kupił always ultrta sensitive niby bawełniane, ale nie bardzo jestem do nich przekonana. Nie leci mi już tak mocno, więc podkłady poporodowe są już zbędne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg f-philips-avent-muszle-laktacyjne-isis-12086-scf157-02.jpg (10,9 KB, 9 załadowań)
Stary 2012-06-02, 14:26   #4617
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Gabbi, zrobilam sernik z tego przepisu, co któraś z dziewczyn podawała tutaj. Jest bardzo prosty i dobry, bo już połowy nie ma http://mojewypieki.blox.pl/2009/06/S...anych-lub.html
tyle, że owoce miałam wyłącznie w galaretce tn. w tej warstwie serkowej nie kładłam. No i oprócz truskawek wzięłam trochę moreli i jagód ze słoiczka.

A knedle sama, truskawek dużo miałam
Ja też nie daję owoców do masy serowej. Gorzką czekoladę dzisiaj poszatkowałam i zmieszałam z serem Po schłodzeniu poukładałam truskawki w całości i zalałam galaretką. Mój jeszcze nie ruszony, bo zabieram cały na posiadówkę do kuzynki Jutro zrobię drugi na deser do Rodziców P.

Cytat:
Napisane przez missmalezji Pokaż wiadomość
A czy chcecie czy nie,to wam wkleję bo później nie będę miała dostępu do komputera.

Składniki na spód brownies:
115 g masła
100 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
115 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajka (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). ja dzielę ciasto na dwie porcje, i wykłądam dużą tortownicę, i taką malutką warstwa spodu jest cienka,ale dobrze to współgra potem z masą serową. Na spód przelać masę brownies, wyrównać. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Ser:
1kg sera
2 budynie śmietankowe /bez cukru/
1/2 litra kremówki
półtora szklanki cukru- 1/2 szkl.do sera, 1szkl.do białek
6-7 jajek (zależy jak duże)
cukier waniliowy

Ser:
Ser zmielić lub kupić gotowy zmielony. Do sera dodać cukier i cukier waniliowy, kolejno po jednym żółtku oraz budynie, następnie ubitą pianę z białek, na końcu ubitą kremówkę. Jeżeli ktoś lubi może dodać bakalie- przed kremówką. Piec godzinę w 180 stopniach. masy jest dużo, również na dwie tortownice, dużą i małą. zawszze robię dwie z racji że ser do serników pakowany jest po 1kg w wiaderku,a ja robię właśnie z takiego wierzch lukrujję albo polewam roztopioną czekoladą. aha i uważajcie, bo lubi opadać ale warto, bo jest przepyszny !
Dzięki Trochę pracochłonny, ale kiedyś spróbuję zrobić
Stary 2012-06-02, 14:33   #4618
Gaabbi
Wtajemniczenie

A na pokuszenie wstawię fotkę
To nie mój, ale podobny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sernik.jpg (79,2 KB, 21 załadowań)
Stary 2012-06-02, 14:51   #4619
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
No ja mam i jestem zadowolona, już kiedyś pisałyśmy o tej pościeli i któraś też polecała.

Cytat:
Może ja podawałam nie pamiętam, ale piekę tylko i wyłącznie z tego bloga

Cytat:
Napisane przez blueelektron Pokaż wiadomość
hehe mi jak mama mówiła, że widziała bociana, to na drugi dzień rodziłam
Kurde to ja urodzę dziś

My z tżem wypiliśmy kawkę i zjedliśmy po kawałku wizażowego murzynka teraz pójdę się wykąpać i tż zabiera mnie na obiad czy obiadokolację, bo dziś 5 rocznica naszej znajomości w sumie to raczej nie chodziliśmy nigdzie w te rocznice, ale że już końcówka ciąży to chciałabym jeszcze gdzieś wyskoczyć

---------- Dopisano o 14:51 ---------- Poprzedni post napisano o 14:49 ----------

A te skurcze przedporodowe ...znowu Was pomęczę to są odczuwalne tylko w dole brzucha?? czy na całym brzuszku??

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-06-02, 14:57   #4620
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
[/COLOR]A te skurcze przedporodowe ...znowu Was pomęczę to są odczuwalne tylko w dole brzucha?? czy na całym brzuszku??
Jak byłam wczoraj na badaniu, to opisywałam położnej, jak mnie bolało ostatnio powiedziała, ze "najlepsze" są takie skurcze jakby od góry brzucha - że to te właściwe, a cały brzuch ma się robić twardy jak deska. Bardzo się cieszyłam, bo takie właśnie miałam przez dwa dni, a potem tylko ćmiło mnie tak nieprzyjemnie, jak na okres - w dole brzucha, że pół nocy nie mogłam spać. Dorobiłam się małego rozwarcia niby i "wysokiej gotowości porodowej", ale co dalej Ja nie wiem, jak ja mam do poniedziałku urodzić, przecież nic normalnie się nie dziejeeee!!!
Dziewczyny, dajcie mi tego bociana!!!!!

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-06-02 o 14:59
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości