Koty część IV - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-02, 09:35   #3451
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Koty część IV

U nas dziś rzadka kupa. Kot zachowuje się normalnie, dostał mokre. A zaraz idę na wystawę kotów.
Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Wyciągałam z lodówki rzodkiewkę, a Chamisko się biedne zerwało myśląc, że to mięcho
I tyle ruchu na darmo...
Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Moja pierwsza kotka na swoim też miała chorobę sierocą, ssała kocyk, nawet będąc już dorosła, i miała ogromne problemy z kuwetą heh...obecne me kotki przyszły do mnie w starszym wieku, Shila 5 m-cy, Mojo 3,5 m-ca i zapewne dzięki temu są takie grzeczne dla człowieka, nie gryzą nie drapią, ostoje spokoju i pełna pokora
Mój został znaleziony w wieku 1.5-2 m-cy z licz rodzeństwem i matką, a następnie mieszkał z dużą ilością kotów. Zawsze miał kontakt z kotami i może dlatego NIE DRAPIE człowieka. Ssie siebie, a w DT ssał swojego brata.
Cytat:
Napisane przez danutam Pokaż wiadomość
niestety nie można przy nim oglądać meczy w telewizji bo łapie piłkarzy
ahhahhahaha
Stary 2012-06-02, 09:57   #3452
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Ciekawostka z mojej książki:

'Słowo <tabby> wywodzi się od wyrazu <atabi> oznaczającego importowany dawno temu do Wlk.Brytanii gatunek jedwabiu o pasiastym wzorze, przypominającym ten występujący u kotów domowych'.

''szylkret''- niem. Shildkröte-> skorupa żółwia

'Kocięta rodzą się ślepe i głuche. Nie słyszą do około drugiego tygodnia życia. Jednak kiedy ich słuch już się wykształci, to wychwytują
takie dźwięki , o których słyszeniu my możemy tylko pomarzyć: np. odgłos przelatującego nietoperza albo szmer myszy w oddalonych o 9 metrów zaroślach '

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Napisane przez malla Pokaż wiadomość

i tyle ruchu na darmo...

---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ----------

http://www.kot.net.pl/

Edytowane przez Nimfa20
Czas edycji: 2012-06-02 o 09:54
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 10:27   #3453
charlotte89
Zakorzenienie

Spodziewam się dzisiaj, najpóźniej jutro telefonu, że mogę przyjechać w sprawie adopcji kociaka Podobno do trzech razy sztuka więc może w końcu trafię na mojego kotka
charlotte89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 11:10   #3454
Olivvek
Zadomowienie

Oo, przypomniałaś mi, Nimfa jeszcze jest kotburger.pl, niektóre zdjęcia też mają fajne

Srajtuniowi wyzdrowiał ogonek trochę ma gulajkę, ale jak podniesie to nawet nie widać

Dziewczyny, szukałyście kiedyś kotom DT? Chodzi mi o to, czy trudno znaleźć kogoś, kto na jakiś czas przygarnie zwierzaka. Wyszła mi opcja wyjazdu za granicę i nie wiem czy się nie skusić, ale co z kocurkami wtedy? Wcześniej nie chciałam wyjeżdżać właśnie ze względu na nich no ale kurczę, trza mi kasy
Stary 2012-06-02, 11:41   #3455
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Olivvek Pokaż wiadomość
Dziewczyny, szukałyście kiedyś kotom DT? Chodzi mi o to, czy trudno znaleźć kogoś, kto na jakiś czas przygarnie zwierzaka. Wyszła mi opcja wyjazdu za granicę i nie wiem czy się nie skusić, ale co z kocurkami wtedy? Wcześniej nie chciałam wyjeżdżać właśnie ze względu na nich no ale kurczę, trza mi kasy
Nie oddałabym kotów do kogoś obcego, głównie ze względu na Mojo, on jest do mnie b przywiązany i b płochliwy i nieufny do obcych na szczęście mam rodzinę, na którą mogę w tych kwestiach liczyć, zresztą kiedy zdecydowałam się na 2 koty, wiedziałam że nie wyjadę już nigdzie na dłużej, chyba że z nimi
Pozatym Olivekk zanim zaczniesz myśleć o szukaniu im tymczasowych opiekunów, zadbaj o kastrację itp podstawowe sprawy, jeden z Twoich kotów jest wychodzący prawda? ciężko chyba z nim będzie i ewentualnym nowym niewychodzącym domem, rodzina nie zajmie się kotami? na czas wyjazdu Twojego?
A odpowiadając na Twoje pytanie, tak, trudno jest znaleźć zupełnie obcą osobę która zaopiekuje się 2 kotami na dłuższy okres.

Nie obraź się Olivvek bo nie jest to skierowane do Ciebie.
Czasem "podziwiam" nieodpowiedzialność i brak wyobraźni pewnych osób, które decydują się na zwierzaka zupełnie nie myśląc i nie zastanawiając się co będzie gdyby...i nie mają planu awaryjnego w razie zmian życiowych, problemów itp itd ale niestety jest to częste zjawisko z tego co obserwuję - dlatego też schroniska są pełne niechcianych zwierząt ehh

Edytowane przez marea
Czas edycji: 2012-06-02 o 11:53
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 12:02   #3456
Olivvek
Zadomowienie

Cytat:
Nie oddałabym kotów do kogoś obcego, głównie ze względu na Mojo, on jest do mnie b przywiązany i b płochliwy i nieufny do obcych na szczęście mam rodzinę, na którą mogę w tych kwestiach liczyć, zresztą kiedy zdecydowałam się na 2 koty, wiedziałam że nie wyjadę już nigdzie na dłużej, chyba że z nimi
Pozatym Olivekk zanim zaczniesz myśleć o szukaniu im tymczasowych opiekunów, zadbaj o kastrację itp podstawowe sprawy, jeden z Twoich kotów jest wychodzący prawda? ciężko chyba z nim będzie i ewentualnym nowym niewychodzącym domem, rodzina nie zajmie się kotami? na czas wyjazdu Twojego?
Pytam teoretycznie, bo właśnie: po pierwsze kastracja, którą planuję za miesiąc, a wyjazd pod koniec czerwca by był. Chciałabym sama opiekować się chłopakami po zabiegu. Po drugie mam tu jeszcze pożyczkę do spłacenia, też za ok. miesiąc, więc logistycznie jest to ciężkie do pogodzenia, choć nie niemożliwe. Kurczę mam gdzie je dać, ale u tej rodziny koty karmi się karmą marki Tesco, kastracja to wymysł, kuwetka i trzymanie kotów w domu to wymysł, wet tak samo. I przez te 3 miesiące tylko bym się modliła, żeby nic im nie było, bo poza nasypaniem żarcia nikt by się nimi nie zajął
Chyba odpuszczę.

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Co do dalszej części Twojej wypowiedzi ani myślę się urażać, bo masz rację. Jeśli o mnie chodzi, to nie ciągnęło mnie nigdy za granicę, teraz dopiero zaczęłam o tym myśleć, kiedy wyjazd jest na wyciągnięcie ręki. Ale zastanawiając się głębiej, wolę tu pracować za mniej i mieć rękę na pulsie. Trudno
Trzeba być odpowiedzialną mamą, ot co.
Stary 2012-06-02, 12:36   #3457
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:
Pytam teoretycznie, bo właśnie: po pierwsze kastracja, którą planuję za miesiąc, a wyjazd pod koniec czerwca by był. Chciałabym sama opiekować się chłopakami po zabiegu. Po drugie mam tu jeszcze pożyczkę do spłacenia, też za ok. miesiąc, więc logistycznie jest to ciężkie do pogodzenia, choć nie niemożliwe. Kurczę mam gdzie je dać, ale u tej rodziny koty karmi się karmą marki Tesco, kastracja to wymysł, kuwetka i trzymanie kotów w domu to wymysł, wet tak samo. I przez te 3 miesiące tylko bym się modliła, żeby nic im nie było, bo poza nasypaniem żarcia nikt by się nimi nie zajął
Chyba odpuszczę.

Ja np. wyjeżdżam niedługo na 2 tygodnie na urlop, Ancijomak zostaje u moich rodziców, ale karmę z rozpiską jak podawać, żwirek i pieniądze na ewentualne wyjście do weta zostawiam. I tak będę pewnie dzwoniła kilka razy dziennie co u mojego dzidziusia
Więc nawet jeśli wyjedziesz i zostawisz kotki, to myślę że o podstawowe rzeczy dla kota musisz zatroszczyć się sama

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 12:57   #3458
marea
Wtajemniczenie

Dla mnie to też oczywiste jak wysyłasz dzieci na wczasy też kieszonkowe dostają i pobyt opłacasz no ale niestety nie dla każdego...
jedna dziewczyna podrzuciła mojej koleżance kotkę, wyjechała za granicę, ni grosza na kota a nawet telefonu jak kot się miewa heh ale zastrzeżenie żeby kota nie oddawać bo jak wróci odbierze poradziłam koleżance znaleźć kotce odpowiedzialny dom, w którym nie będzie przerzucana z miejsca na miejsce heh, znalazła w końcu u znajomych znajomych, a tamta kota w nosie, nawet słowa dziękuje za kilka miesięcy opieki

A co z Daisy Sejusia na czas Twojego wyjazdu?

Edytowane przez marea
Czas edycji: 2012-06-02 o 12:59
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:09   #3459
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Dla mnie to też oczywiste jak wysyłasz dzieci na wczasy też kieszonkowe dostają i pobyt opłacasz no ale niestety nie dla każdego...
jedna dziewczyna podrzuciła mojej koleżance kotkę, wyjechała za granicę, ni grosza na kota a nawet telefonu jak kot się miewa heh ale zastrzeżenie żeby kota nie oddawać bo jak wróci odbierze poradziłam koleżance znaleźć kotce odpowiedzialny dom, w którym nie będzie przerzucana z miejsca na miejsce heh, znalazła w końcu u znajomych znajomych, a tamta kota w nosie, nawet słowa dziękuje za kilka miesięcy opieki

znajoma znajomej znajomej poprosiła kogoś o opiekę nad kotką na czas wyjazdu, wszystko dobrze, ta osoba przychodziła sprzątać kuwetę i się okazało, że nie ma łopatki bo właścicielka uważała, że po co łopatką, przecież można wziąć przez papier i wyrzucić

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 13:21   #3460
Siejusia
Zadomowienie

Cytat:

Masakra... Jak mi przywieziono Daisy, to z jej karmą i żwirem. Poza tym jej właścicielka stale podpytuje czy nie trzeba na coś pieniędzy.

Daisy wróci do domku.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
znajoma znajomej znajomej poprosiła kogoś o opiekę nad kotką na czas wyjazdu, wszystko dobrze, ta osoba przychodziła sprzątać kuwetę i się okazało, że nie ma łopatki bo właścicielka uważała, że po co łopatką, przecież można wziąć przez papier i wyrzucić
Stary 2012-06-02, 13:58   #3461
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Ekstra .
Karmy powinien polubic jak to bedzie maluszek.
Zgadzam sie oczywiscie z Esfira - nie przesadz z witaminami, w Applawsie jest wszystko (lub prawie wszystko - zeby bylo bezpieczniej i nie bylo pozniej na mnie ) co kotu potrzeba.
ok, nie przesadze

Cytat:
Najlepiej ok. 12. tygodnia zycia wedlug mnie, im pozniej tym lepiej
Cytat:
[FONT="Comic Sans MS"]Nie powinien być młodszy niż 8 tygodni. Najczęściej ludzie oddają koty, jak tylko same jedzą, co nie jest najważniejsze.

Chodzi też o to, że to matka uczy kocięta korzystać z kuwety, uczy, jak łowić myszy, jak się bronić itd.
Nie chodzi tylko o samodzielne jedzenie. Poza tym kocięta musza nauczyć się same wypróżniać. Z tego co pamiętam z obserwacji moich kotów, nastąpiło to w okresie 3-4 tygodnia jakoś, nie chcę kłamać. Kotka liże je po brzuchu. Kocięta zabrane wcześniej nie potrafią się dokładnie samodzielnie wypróżniać, a później wielkie halo, bo kotek załatwia się tam, gdzie stoi.
W ten weekend bedziemy rozmawiac z ta znajoma co ma koty. Mam 2 tygodnie wakacji niedlugo, myslalam, zeby w tym czasie wziac kicie, bo bede jej mogla poswiecic najwiecej czasu, ale wtedy malenstwa beda mialy wlasnie 8 tygodnii. Jak poczekam dluzej, to beda mialy czas podrosnac, ale nie bede miala dla malego tyle czasu. No nie wiem

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 14:11   #3462
Madzik_2905
Raczkowanie

mój miał 7tygodni, jak go wzięłam, żadnej choroby sierocej nie ma, nie ssa nic. Chyba zależy też od charakteru kici

Mój Jumper dzisiaj koniecznie chciał myć podłogi z mamą ile ganiania mama miała po mieszkaniu co ciekawe zawsze właził tam, gdzie dopiero była umyta podłoga, ah te kociska
Madzik_2905 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 14:21   #3463
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
(...) Mam 2 tygodnie wakacji niedlugo, myslalam, zeby w tym czasie wziac kicie, bo bede jej mogla poswiecic najwiecej czasu, ale wtedy malenstwa beda mialy wlasnie 8 tygodnii. Jak poczekam dluzej, to beda mialy czas podrosnac, ale nie bede miala dla malego tyle czasu. No nie wiem
Może choć tydzień daj maluchowi jeszcze, a drugi tydzień poświęcisz jemu..
Cytat:
Napisane przez Madzik_2905 Pokaż wiadomość
mój miał 7tygodni, jak go wzięłam, żadnej choroby sierocej nie ma, nie ssa nic. Chyba zależy też od charakteru kici

Mój Jumper dzisiaj koniecznie chciał myć podłogi z mamą ile ganiania mama miała po mieszkaniu co ciekawe zawsze właził tam, gdzie dopiero była umyta podłoga, ah te kociska
One zawsze tak mają Moje siedzą w chwilowym areszcie w innym pomieszczeniu w takich okolicznościach

Chyba będę miała trzeciego kota na kilka dni, właśnie z powodu wyjazdu znajomych..Moje panny nie wiedzą jakie atrakcje je czekają, zobaczymy jak to będzie..tamten kot jest wychodzący, u mnie będzie cały czas w domu.
laisla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 17:50   #3464
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

śpioszek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 02062012027.jpg (97,6 KB, 21 załadowań)

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 20:14   #3465
Olivvek
Zadomowienie

Oo, przypomniałyście mi w kwestii wyprawki do DT że nawet jakbym pieniądze na jedzenie, weta itd. przysyłała to i tak bym się bała, że pójdą na co innego, skoro nie sprawdzę
głupi pomysł z tym wyjazdem. Kiedy indziej

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
śpioszek
jaki pychol za☠☠☠iaszczy ma Persik? bo tak się naburmuszyl, że nie wiem

Edytowane przez Olivvek
Czas edycji: 2012-06-02 o 20:15
Olivvek jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-02, 20:22   #3466
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
W ten weekend bedziemy rozmawiac z ta znajoma co ma koty. Mam 2 tygodnie wakacji niedlugo, myslalam, zeby w tym czasie wziac kicie, bo bede jej mogla poswiecic najwiecej czasu, ale wtedy malenstwa beda mialy wlasnie 8 tygodnii. Jak poczekam dluzej, to beda mialy czas podrosnac, ale nie bede miala dla malego tyle czasu. No nie wiem
Trudna sprawa, nie da się przesunąć urlopu ?
Ja bym poczekała aż skończy 12. tydzień, jeżeli nic się złego kici u znajomej nie dzieje to lepiej, żeby była z mamą jak najdłużej. Chyba ważniejsze jest to, żeby kociak dłużej przebywał z kocicą niż to, że możesz poświecić kici więcej czasu podczas urlopu . Najwyżej weźmiesz kotka np. w czwartek. W czwartek i piątek kotek przyzwyczai się do mieszkania, a w weekend będziesz mogła poświęcić koteczkowi więcej czasu, jak już się zaaklimatyzuje? Ja bym tak zrobiła .

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
śpioszek
Ale puszysty , wygłaskałabym takiego .

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-02, 21:01   #3467
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laisla Pokaż wiadomość
Może choć tydzień daj maluchowi jeszcze, a drugi tydzień poświęcisz jemu..

jestem za tym, to bardzo ważne, żeby małemu kotku poświęcić dużo czasu na początku, ja akurat miałam sporo czasu, gdy mój kot był malutki, żeby z nim być i efekty są bardzo miłe, kot jest ze mną bardzo zżyty, gdyby to nie był kot, to bym wręcz powiedziała, że mnie ubóstwia pochlebiam sobie...

Stary 2012-06-02, 21:15   #3468
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
http://www.kot.net.pl
Haha, nawet nie wiedziałam o takiej stronie!

Byłam dziś na wystawie kotów i zakochałam się w Devon Rexach!
Poza tym widziałam kogoś znajomego...
Stary 2012-06-02, 22:15   #3469
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
Oo, przypomniałyście mi w kwestii wyprawki do DT że nawet jakbym pieniądze na jedzenie, weta itd. przysyłała to i tak bym się bała, że pójdą na co innego, skoro nie sprawdzę
głupi pomysł z tym wyjazdem. Kiedy indziej
(..)
No ale w końcu i kota i kasę zostawia się zaufanym ludziom, bez przesady Mi by nawet do głowy nie przyszło aby obawiać się, że wydadzą na coś innego, musiałabym w ogóle zaufania nie mieć do takich ludzi..

Cytat:
jestem za tym, to bardzo ważne, żeby małemu kotku poświęcić dużo czasu na początku, ja akurat miałam sporo czasu, gdy mój kot był malutki, żeby z nim być i efekty są bardzo miłe, kot jest ze mną bardzo zżyty, gdyby to nie był kot, to bym wręcz powiedziała, że mnie ubóstwia pochlebiam sobie...
Kot też pewnie może ubóstwiać
Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

A kogo
Stary 2012-06-02, 23:03   #3470
Olivvek
Zadomowienie

laisla, mówiłam tam o tej mojej rodzince
Stary 2012-06-02, 23:51   #3471
laisla
Zakorzenienie

Cytat:
laisla, mówiłam tam o tej mojej rodzince
Acha
Stary 2012-06-03, 08:15   #3472
Nimfa20

Cytat:
Chyba odpuszczę.
Ja bym odpuściła

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:

A ile kocię obecnie ma?

Trudna sytuacja, bo faktycznie dobrze by było, gdybyś teraz go wzięła, ale z drugiej strony, kociak odebrany od rodzeństwa i matki, będzie szukał towarzystwa. Przez 2 tygodnie będzie z Tobą, ale co później?
Będzie miauczał i tęsknił.

Nie ogarniam dokładnie całej sytuacji, ale opcja 2 maluchów nie wchodzi w rachubę?
Stary 2012-06-03, 11:39   #3473
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

Ja też nie, trafiłam przez przypadek podczas czytania książki o kotach. Nawet miau.pl jest polecone

To ostatnie zdanie brzmi bardzo tajemniczo... Jakieś szczegóły

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Macie jakieś zdjęcia kotów, ale nie Waszych? Np. zrobione podczas spaceru itd...
Stary 2012-06-03, 11:50   #3474
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Ja bym poczekała, aż podrośnie.
Przykro mi, ale Twoja obecność w czasie urlopu nie będzie dla kociaka tak ważna przy aklimatyzacji, jak czas spędzony z matką i rodzeństwem A samotny mały kociak (tzn. bez kociego towarzystwa) to przepis na katastrofę

Zabierzesz kociaka przed weekendem i też będziesz miała czas nacieszyć się nim i pomóc mu przyzwyczaić się do nowego domu. I naprawdę - dla rozwoju kociaka te dodatkowe tygodnie z mamą i innymi kotami są bardzo ważne. Czytałam chyba dziesiątki wątków typu "ratunku, co robić, mój kotek drapie i gryzie" i zawsze się okazywało, że był zbyt wcześnie zabrany od matki.

No chyba, że w tym domu, w którym jest, coś mu grozi, albo nikt się nim nie zajmuje i będzie zupełnie dziki...
Btw. nie znam sprawy, ale czy ta znajoma zamierza wysterylizować kotkę? Porozmawiaj z nią o tym
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-03, 11:57   #3475
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Macie jakieś zdjęcia kotów, ale nie Waszych? Np. zrobione podczas spaceru itd...
mówisz- masz, to tylko część mojej kolekcji, zbieram zdjęcia kotów jak pokemony
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kotki tri.jpg (40,9 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0156.jpg (49,1 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcia-0166.jpg (41,0 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC06599.jpg (108,5 KB, 14 załadowań)

Stary 2012-06-03, 12:02   #3476
Malla
Nie depcze krokusów

Co kot, to inna buzia. A kiedyś wydawały mi się takie same...

Uwaga, uwaga, warszawianki i nie tylko!

Szpieg znalazła ok. 7-tygodniowego kotka na działce, prawdopodobnie chłopak, je samo, sika do ziemi (nie był jeszcze w domu), uszy bure, mordka biała, nosek różowy w czarnej obwódce, nie ucieka przed psem, śpi na kolanach. Potrzebny DT lub DS. Któraś ma miejsce w domu lub znajomości?

A na koniec mój buras wyeksmitowany na kanapę wraz z ulubionymi zabawkami z powodu odkurzania.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_4751a.jpg (59,5 KB, 19 załadowań)

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2012-06-03 o 15:53
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-03, 16:21   #3477
stasiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez charlotte89 Pokaż wiadomość
Spodziewam się dzisiaj, najpóźniej jutro telefonu, że mogę przyjechać w sprawie adopcji kociaka Podobno do trzech razy sztuka więc może w końcu trafię na mojego kotka
i jak jakies wiesci???

Cytat:
Trudna sprawa, nie da się przesunąć urlopu ?
Ja bym poczekała aż skończy 12. tydzień, jeżeli nic się złego kici u znajomej nie dzieje to lepiej, żeby była z mamą jak najdłużej. Chyba ważniejsze jest to, żeby kociak dłużej przebywał z kocicą niż to, że możesz poświecić kici więcej czasu podczas urlopu . Najwyżej weźmiesz kotka np. w czwartek. W czwartek i piątek kotek przyzwyczai się do mieszkania, a w weekend będziesz mogła poświęcić koteczkowi więcej czasu, jak już się zaaklimatyzuje? Ja bym tak zrobiła .

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ----------

Ale puszysty , wygłaskałabym takiego .
Cytat:
Cytat:
Ja bym odpuściła

---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

A ile kocię obecnie ma?

Trudna sytuacja, bo faktycznie dobrze by było, gdybyś teraz go wzięła, ale z drugiej strony, kociak odebrany od rodzeństwa i matki, będzie szukał towarzystwa. Przez 2 tygodnie będzie z Tobą, ale co później?
Będzie miauczał i tęsknił.

Nie ogarniam dokładnie całej sytuacji, ale opcja 2 maluchów nie wchodzi w rachubę?
Cytat:
Napisane przez seidhee Pokaż wiadomość
Ja bym poczekała, aż podrośnie.
Przykro mi, ale Twoja obecność w czasie urlopu nie będzie dla kociaka tak ważna przy aklimatyzacji, jak czas spędzony z matką i rodzeństwem A samotny mały kociak (tzn. bez kociego towarzystwa) to przepis na katastrofę

Zabierzesz kociaka przed weekendem i też będziesz miała czas nacieszyć się nim i pomóc mu przyzwyczaić się do nowego domu. I naprawdę - dla rozwoju kociaka te dodatkowe tygodnie z mamą i innymi kotami są bardzo ważne. Czytałam chyba dziesiątki wątków typu "ratunku, co robić, mój kotek drapie i gryzie" i zawsze się okazywało, że był zbyt wcześnie zabrany od matki.

No chyba, że w tym domu, w którym jest, coś mu grozi, albo nikt się nim nie zajmuje i będzie zupełnie dziki...
Btw. nie znam sprawy, ale czy ta znajoma zamierza wysterylizować kotkę? Porozmawiaj z nią o tym
najchetniej bym urlop przestawila
poczekam az podrosnie Najwazniejsze jest dobro kocurka, w tej chwili maja dobrze ze swoja kocia mama, nie sa ta dzikie koty, mieszkaja sobie w domu i nie ma zadnego problemu zebym wziela malego jak najpozniej juz wczoraj rozmawialam. Nie chce zeby kocurek wyszedl mi zestresowany przez zbyt szybkie odlaczenie go od mamy i rodzenstwa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-06-03, 16:44   #3478
monika_sonia
KOTerator

Cytat:
najchetniej bym urlop przestawila
poczekam az podrosnie Najwazniejsze jest dobro kocurka, w tej chwili maja dobrze ze swoja kocia mama, nie sa ta dzikie koty, mieszkaja sobie w domu i nie ma zadnego problemu zebym wziela malego jak najpozniej juz wczoraj rozmawialam. Nie chce zeby kocurek wyszedl mi zestresowany przez zbyt szybkie odlaczenie go od mamy i rodzenstwa
Super .

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Romanaccia podczytujesz a nic nie piszesz , co u Manuela?

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-03, 17:04   #3479
stasiek
Wtajemniczenie

wiecie co mnie denerwuje, opinie ekpertow wszystkich na okolo, ktorym wypadaja koty przez balkony, albo przejezdzaja je samochody, a cale zycie spedzaja na whiskasach. Dowiedzialam sie o sobie, ze jestem przewrazliwiona, ze kota mozna juz 4 tygodnowego odstawic od matki () i smichy chichy, ze moze od razu 6 miesiecznego wezme.
Kot bedzie ze mna przez lata i chce zeby byl zdrowy i szczesliwy, to chyba normalne, ze chce dla niego jak najlepiej?
Stary 2012-06-03, 17:12   #3480
Malla
Nie depcze krokusów

Stasiek - to absolutnie normalne. Niektórzy uważają, że "kot to kot" i nie ma co się nad nimi roztkliwiać, a wcale tak nie jest. Jeśli ich koty są zdrowe na whiskasie to nic, tylko się cieszyć ze zdrowia.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości