|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Walka o zdrowe i piękne włosy część XI
Cytat:
Nie dziwi mnie to, że włosy po mocniejszym szamponie wyglądają lepiej - włosy niskoporowate mało dobroci przyjmują "do siebie" ze względu na trudności z rozchyleniem łusek, więc większość osadza się na powierzchni i może obciążać. Dlatego po mocnym szamponie jest lepiej - też tak mam Chociaż ze względu na to, że natura obdarzyła mnie kręciołami ograniczyłam olejowanie i maski d/s stosuję lżejsze, by móc myć czymś słabszym. Skoro Ci nie szkodzą to nie widzę powodu ku ich odstawianiu ![]() Cytat:
|
|
#1382 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Póki co mam nikłe doświadczenie z olejami - jedynie Sesa i oliwa z oliwek, obydwa u mnie się sprawdzają, z tym że oliwę mogę trzymać całą noc, a Sesę max 4 godziny, bo inaczej mam siano ![]() Zastanawiam się czy do włosów z niską porowatością sa dobre jakieś konkretne oleje... |
||
|
|
|
#1383 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A mogłabyś mi tylko powiedzieć, czy ten Bisabolol w Lilli ma szanse rozjaśniać włoski ![]() Babydream bardzo lubiłam, ale rozjaśniał, dlatego nawet się nie zabieram za Facelle Natomiast ten Lilli póki co to mój ideał, ale boję się, że będzie rozjaśniał ![]() Póki co jestem w połowie drugiej butelki i wydaję mi się, że pod względem koloru jest wszystko ok ![]() ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:48 ---------- Cytat:
![]() Co dalszej części Twojej wypowiedzi, to wiem, że nie była do mnie, ale ja akurat mam niską porowatość i używałam czystego kokosa firmy Efavit i byłam bardzo zadowolona Natomiast z kokosem miałam jeszcze tą Vatikę z dodatkiem ziółek i sprawdzała się trochę gorzej, w sumie lepiej działała trzymana krócej, tak jak u Ciebie Sesa ![]() Może jak chodzi o Sese, to nie jest wina kokosa, że masz sianko, a ziółek w niej zawartych ![]() Ciężko stwierdzić, ale ogólnie pamiętaj, że kokosa w razie co możesz zużyć na ciało, stopy, dłonie, albo same końcówki
|
|
#1384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1385 |
|
Zakorzenienie
|
Najlepiej testować na sobie, bo nie zawsze wszystko co tu jest napisane okaże się dla Nas idealne
![]() Wiem, to po sobie, bo na początku się tyle na słuchałam o złym działaniu silikonów, że je totalnie odstawiłam i moje końcówki rozdwajały się w zawrotnym tempie ![]() Teraz stosuję silikony w celu zabezpieczenia i jest o niebo lepiej, ale pamiętam o oczyszczaniu i stosowaniu ich z umiarem przy moich cienkich i z tendencją do przetłuszczania kłaczkach
|
#1386 |
|
Konto usunięte
|
Witam!
![]() Jako że poprzedni wątek został przeniesiony, piszę jeszcze raz właśnie tutaj. ![]() Od niedawna zaczęłam interesować się pielęgnacją włosów bez silikonów i detergentów. Postanowiłam przed kuracją bezsilikonową najpierw oczyścić włosy. Podobno można to robić za pomocą obojętnie jakich szamponów bez silikonów z SLS/SLES, jednak na liście takowych na wizaż.pl napisano, że szampony oczyszczające nie mogą mieć polyquaternium. Niestety przeczytałam to dopiero po zakupie Syoss Silicone Free, który miał mi służyć właśnie do oczyszczenia włosów. Myję nim je już ok. 2-3 tygodnie, ale dopiero niedawno spojrzałam na jego dokładny skład i okazało się, że posiada on ów polyquaternium. Teraz bardzo proszę o odpowiedź: dlaczego ten składnik nie służy do oczyszczania? czy wychodzi na to, że muszę odłożyć kupiony szampon do szafki i kupić nowy, bez polyquaternium? Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam.
|
|
|
|
#1387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby to wszystko wyciąć, to bym musiała z 3 dni siedzieć i ich wyszukiwać Nic dziwnego, że ostatnio jakoś słabo się układały, jak one są po prostu połamane. Najgorzej, że niektóre są złamane w połowie długości |
|
|
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1389 |
|
Zakorzenienie
|
o którym szamponie Liliputz mówicie? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...zessinnen.html o tym?
|
|
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
Kilka postów wstecz jest przecież link do niego https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...d-drachen.html
|
|
|
|
#1391 |
|
Zadomowienie
|
[1=92952e5c07590c81e67cd3b 2447ff62cacc7ae2a_65710b0 2a5baa;34474259]Witam!
![]() Jako że poprzedni wątek został przeniesiony, piszę jeszcze raz właśnie tutaj. ![]() Od niedawna zaczęłam interesować się pielęgnacją włosów bez silikonów i detergentów. Postanowiłam przed kuracją bezsilikonową najpierw oczyścić włosy. Podobno można to robić za pomocą obojętnie jakich szamponów bez silikonów z SLS/SLES, jednak na liście takowych na wizaż.pl napisano, że szampony oczyszczające nie mogą mieć polyquaternium. Niestety przeczytałam to dopiero po zakupie Syoss Silicone Free, który miał mi służyć właśnie do oczyszczenia włosów. Myję nim je już ok. 2-3 tygodnie, ale dopiero niedawno spojrzałam na jego dokładny skład i okazało się, że posiada on ów polyquaternium. Teraz bardzo proszę o odpowiedź: dlaczego ten składnik nie służy do oczyszczania? czy wychodzi na to, że muszę odłożyć kupiony szampon do szafki i kupić nowy, bez polyquaternium? Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam. [/QUOTE]Zużyj szampon Syoss do końca. Na początek kup również tani oczyszczający np. firmy Barwa oraz odżywkę i maskę. Detergenty służą do mycia, więc w każdym szamponie jakiś się znajduje ![]() Poczytaj również wątki na pielęgnacyjnym
Edytowane przez aniaamelia Czas edycji: 2012-06-03 o 01:06 |
|
|
|
#1392 |
|
seriously? no.
|
naczytałam się, że swędzi Was skalp po BD i mnie też zaczęło swędzieć co nieco
|
|
|
|
#1393 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
po trzykroć :
|
||
|
|
|
#1394 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje niskopory mają ogólnie wywalone na to, jaki olej im daję - są tylko bardziej zajedwabiste po orzechu włoskim. Z tego względu mniej wydaję, bo jadę na spożywczych, a orzech włoski w Auchan jest tani![]() Coś o pielęgnacji niskoporów: klik! tamtędy dojdziesz do cudownego wpisu Czarownicującej na ten temat. Cytat:
![]() [1=92952e5c07590c81e67cd3b 2447ff62cacc7ae2a_65710b0 2a5baa;34474259]Witam! ![]() Jako że poprzedni wątek został przeniesiony, piszę jeszcze raz właśnie tutaj. ![]() Od niedawna zaczęłam interesować się pielęgnacją włosów bez silikonów i detergentów. Postanowiłam przed kuracją bezsilikonową najpierw oczyścić włosy. Podobno można to robić za pomocą obojętnie jakich szamponów bez silikonów z SLS/SLES, jednak na liście takowych na wizaż.pl napisano, że szampony oczyszczające nie mogą mieć polyquaternium. Niestety przeczytałam to dopiero po zakupie Syoss Silicone Free, który miał mi służyć właśnie do oczyszczenia włosów. Myję nim je już ok. 2-3 tygodnie, ale dopiero niedawno spojrzałam na jego dokładny skład i okazało się, że posiada on ów polyquaternium. Teraz bardzo proszę o odpowiedź: dlaczego ten składnik nie służy do oczyszczania? czy wychodzi na to, że muszę odłożyć kupiony szampon do szafki i kupić nowy, bez polyquaternium? Z góry dziękuję za odpowiedź, Pozdrawiam. [/QUOTE]Polyquanterium to oblepiacz. Ze względu na swój ładunek mocniej przyczepia się do włosa. Ja bym na Twoim miejscu doużywała ten szampon do końca, ale dokupiła teraz normalny, oczyszczający, i fundowała go włoskom co jakiś czas.
|
|
#1395 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może Twoje włoski mają za dużo protein Trochę na to wskazuje, albo po prostu czegoś im brakuje ![]() Dziękuję Kochana za wszystkie odpowiedzi Naprawdę mi pomogłaś rozwiać wszelkie wątpliwości Teraz wiem, że mogę z powodzeniem dalej używać Lilli
|
|
#1396 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A chciałam żeby zdjęcie było trochę lepszej jakości, bo ciemno wczoraj było ![]() Dziękuję Cytat:
Po szamponach z SLeS moje włosy są dłużej świeże i takie przyjemniejsze w dotyku... Całe życie myłam takimi szamponami włosy i nigdy nie miałąm żadnego podrażnienia używając ich, ale przeczytałam na wizażu że są złe więc przestałam ich używać Po Babydreamie już w trakcie mycia włosy są szorstkie, poza tym szybciej mi się przetłuszczają.A jeśli myłabym włosy szamponem z SLeS ale rozcieńczonym z wodą i spienionym - może byłby łagodniejszy i jednak moża by było go używać codziennie/co 2 dni? Czy jednak to by wysuszało włosy? (chociaż raczej staram się nie myć całych włosów tylko przy skórze, a pianę ewentualnie przeciągnąć na resztę włosów).Cytat:
![]() Edytowane przez Ofca w Wielkim Miescie Czas edycji: 2012-06-03 o 11:24 |
||||
|
|
|
#1397 |
|
Raczkowanie
|
Dzisiaj pierwszy raz nałożyłam maskę Joanna jajeczną z dodatkiem półproduktów i cudo
Szukam jakiejś dobrej odżywki bez spłukiwania odkąd dowiedziałam się, że Joanna Naturia ma Isopropyl Alcohol... chciałam jakąś bez silikonów. Macie jakieś propozycje? |
|
|
|
#1398 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny co myślicie o tym szamponie?
http://www.helfy.pl/szampon-jasminow...che-zniszczone szukam czegoś co nie będzie mnie wysuszać a skład tego mnie zaintrygował
|
|
|
|
#1399 | |
|
Raczkowanie
|
ja nadrabiam więc odp na dawne posty, które mnie zaciekawiły
![]() Fubizka te krostki mogą być od podrażnienia alkoholem - ja miałam takie na skalpie jak przesadziłam z ilością wcierek na alko stosując je pod rząd, bez przerw (m.in. była tam woda brzozowa). Cytat:
). Ja myję włosy rano, więc myję głową w dół w zlewie, a nie pod przysznicem. I już później wszystko z nimi robię głową w dół i łatwo się je wtedy czesze bo zaczynam od końcówek, które są wszystkie razem w kupie a nie dookoła całej głowy vyenna ja chcę takie włosy ufff nadrobiłam Edytowane przez malwka Czas edycji: 2012-06-03 o 13:05 |
|
|
|
|
#1400 |
|
Zakorzenienie
|
ale mozesz bd zucyc zawsze do mycia pędzli
![]() ja dzisiaj już chyba nawet skoncze swój bd, przestraszyłscie mnie z tym ph ![]() a i mialam isc wczoraj do fryzjera ale nie wyszło ![]() moze za tydzien
|
#1401 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1402 |
|
Zakorzenienie
|
Ale tak właściwie co wam szkodzi jeden silikon w odżywce?
![]() Karmazynka - właśnie wczoraj umyłam pierwszy raz BD, średnio jestem zadowolona, mam jakieś matowe włosy Więc wychodzi na to, że u mnie do zmywania olei to raczej Alterra albo szampony z sles... chyba że Liliputz albo rosyjskie. I dzięki za pomysł z pędzlami
|
|
|
|
#1403 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#1404 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
|
|
#1405 |
|
Zadomowienie
|
Wiem, że wrzucałam już kiedyś podobne porównanie ale dużo osób się zaczęło udzielać w wątku więc może ktoś ma coś podobnego na głowie i wie jak się z tym rozprawić
Myślałam, że ta pielęgnacja spowoduje, że moje włosy się jakoś określą, czy chcą być proste czy falowane a dalej jest tak samo:lewa strona: prawie prosta, zawsze miałam problem żeby ją zakręcić, loki się na niej nie trzymały, ugniatanie też marnie wychodzi. prawa strona: faluje się sama z siebie raz lepiej raz gorzej a po ugniataniu są fajne falki na niej. tył: wydaje mi się prosty, lekko końcówki się podwijają, ale myślę, że to od czesania, bo nie zawsze tak jest. Nie mówię, że strasznie źle to wygląda, ale przestałam prostować włosy a przez te fale mnie to kusi, bo dziwnie się czuje jak idę na uczelnie i mam takie prosto-falowane włosy . Tak sobie dzisiaj myślałam, że może to dlatego, że prawa jest bardziej pocieniowana ale to znaczyło by, że mogę mieć proste włosy jak zejdę z cieniowania i falowane jak je całe pocieniuje, czy to możliwe?
20.01.2012 - pierwszy krok do zdrowych, pięknych i długich włosów Typ: 2A 3.12.12 : 44cm CEL: 60 cm Moje włosy Edytowane przez Lethie Czas edycji: 2012-06-03 o 13:53 |
|
|
|
#1406 |
|
Zakorzenienie
|
Lethie - ja od zawsze mam prawą stronę ciężką w ścinaniu, stylizacji itp. z tej strony moje włosy żtją własnym życiem
Natomiast po lewej -- wszystko idealnie i tak jak chcę. Każdy fryzjer na to narzekał i ja sama nawet jak prostowałam to po lewej miałam gładką taflę, a po prawej i tak mi się końcówki wywijały ![]() Ostatnio moja fryzjerka powiedziała, że po lewej mam więcej włosów, są gęściejsze, cięższe, mniej niesforne przez swój ciężar. Teraz im mam dłuższe i schodzę z cieniowania to nie mam już takich problemów, ale jeszcze pół roku temu miałam coś podobnego do Ciebie
|
|
|
|
#1407 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz najgorzej mam z tyłu bo robi sie takie okropne odgięcie ale staram się nie prostować zeby jak najszybciej urosły
|
|
|
|
|
#1408 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:59 ---------- Cytat:
czyli muszę czekać aż urosną, tylko kiedy to będzie
|
|
#1409 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1410 |
|
Zakorzenienie
|
a ja robię powoli porządek na dysku i znalazłam swoje zdjęcie włosów w kucyku - wszystkie włosy proste, a od spodu jedna fala ;-D i tak chodziłam przez dłuższy okres czasu. chyba włosy mają takie odchyły czasem
notabene to co kiedys mi się falowało to dziś w tym miejscu te kołtuny mi się robia
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:23.

A porowatość mam niską.
Nie dziwi mnie to, że włosy po mocniejszym szamponie wyglądają lepiej - włosy niskoporowate mało dobroci przyjmują "do siebie" ze względu na trudności z rozchyleniem łusek, więc większość osadza się na powierzchni i może obciążać. Dlatego po mocnym szamponie jest lepiej - też tak mam

Żeby to wszystko wyciąć, to bym musiała z 3 dni siedzieć i ich wyszukiwać