Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2137 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-06, 10:30   #64081
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez TwojaKokaina Pokaż wiadomość
właśnie na brwi też stosuję
a staram się unikać przyciemniających, bo schodzę z farbowanych i zależy mi na naturalnym odcieniu
Jest przyciemnianie i wrażenie przyciemniania
Moje włosy są w kolorze taki myszowaty ciemny blond. Zawsze w lecie lekko jaśniały a raczej rozświetlały się w słońcu - a odkąd regularnie olejuję to już niezbyt. Są na tyle nasycone, że mniej przepuszczają światło
Tego typu przyciemnienie grozi Ci przy każdej intensywnej pielęgnacji włosów, która wniknie a nie tylko udaje że jest
Efekt nie jest trwały - wystarczy trochę sponiewierać włosy i od razu są jaśniejsze do słońca

---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ----------

Unikałabym olejów które fizycznie i naocznie są ciemniejsze - one będą przyciemniać. Acz nie na wieki

U mnie rycyna rzęs nic nie przyciemniła niestety

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 10:50   #64082
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nekotka_ Pokaż wiadomość
Hej loczki (i fale również )
Regularnie podczytuję ten wątek i zachwycam się waszymi włoskami, ale moje doprowadzają mnie do białej gorączki Opiszę tutaj dwa przykładowe dni.
1. Olejek Babydream dla mam (na noc), mycie szamponem Fitomed do włosów jasnych, Biowax do włosów suchych i zniszczonych (na pół godziny, pod czepkiem i czapką), na końcówki serum biowax, zostawione do wyschnięcia z podpiętym przodem. Zupełnie nie czesane nawet przy odżywce. Nie na bogato, jak widać
Efekt: sztywne, dosyć suche na końcach, dużo puchu, część pasm rozprostowana, wygniecione po nocy. Dołączam zdjęcia z tego dnia.
2. Maska Bingo shea i pięć alg, mycie Fitomedem, Garnier AiK (na 15 minut), bs - Garnier Czysty blask, na końcówki olejek Alterra Granat i Awokado.
Efekt: Myłam wieczorem. Do godziny 13 następnego dnia było ładnie, błyszczące, puchu tylko trochę na jednym boku, dobra objętość, a po 13 puch, przyklap i mięciutka kaczuszka
Moja pielęgnacja trwa od dobrego roku. Unikam odżywek czysto silikonowych. Silikonów używam tylko do zabezpieczania końcówek. Olejuję różnymi olejami do trzech razy w tygodniu. Myję co drugi dzień. Po takim czasie dalej nie wiem, jak poskromić moje włosy. Wydaje mi się, że mają porowatość normalną:
-czas schnięcia od 4 do nawet 9 godzin
-średnio trudno je zmoczyć
-kiedyś farbowałam szamponetką, kolor dobrze złapał, równomiernie się wypłukał, ale przez długi czas miałam poświatę w tym kolorze na włosach
-kokos nie puszy, ale też nie daje spektakularnych efektów.
Bardzo proszę wszystkie kręconowłose o rady, bo sama już nie wiem, co robię źle Włosów nie dotykam w ciągu dnia, przerzucam przez łóżko do spania, nie wycieram ręcznikiem, więc skąd ten nieznośny puch?
Zdjęcia niestety robione z fleszem.
Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi
Stylizatora im trza - ze swej strony polecam żel Bielenda Rzepa i Isana męska pomarańczowa. Są już dość długie, coś musi im pomóc się trzymać
Cytat:
Napisane przez yarrowia Pokaż wiadomość
Ponoć olej z orzechów włoskich może przyciemniać. No i olej Carotino z czerwonej palmy bo ma dużo karotenu. Poza tym nie kojarzę innych 'farbujących' olei...Na chłopski rozum wszystkie, które mają ciemny kolor mogą trochę go zostawić na włosach. Zresztą te dwa wymienione nie powinny koloru jakoś diametralnie zmienić
co do supli to sie nie znam ;]
Mam jasne włoski, orzechem jadę równo i nic nie przyciemnia
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 11:35   #64083
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Masło krowie?
muszę w końcu spróbować :P

dziewczynyy!! szypka reanimacja z Nivea FC i teraz to dopiero mam loczki
i puch :P
zdecydowanie pomysł był dobry
a powiedz proszę, jak i co konkretnie robiłaś z Nivea FC, bo ja bardzo chciałabym wiedzieć

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Malwina_89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 11:38   #64084
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malwina_89 Pokaż wiadomość
a powiedz proszę, jak i co konkretnie robiłaś z Nivea FC, bo ja bardzo chciałabym wiedzieć
spryskałam włosy wodą - maleńko żeby wyschły zaraz
około orzecha laskowego balsamu roztarłam w rękach, palcami przejechałam po górze bo pusz i resztę wgniotłam, zbierając oburącz
kilka sekund
i poszłam jeść

Stary 2012-06-06, 11:41   #64085
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
spryskałam włosy wodą - maleńko żeby wyschły zaraz
około orzecha laskowego balsamu roztarłam w rękach, palcami przejechałam po górze bo pusz i resztę wgniotłam, zbierając oburącz
kilka sekund
i poszłam jeść
hmmm i co ja robię źle, że mi reanimacja nie wychodzi ;( niby stosuję to, co czytam na Waszych blogach a u mnie nie sprawdza się to wszystko jak u Was ;/

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-06-06, 11:58   #64086
anjaa31
Raczkowanie

Cytat:
hmmm i co ja robię źle, że mi reanimacja nie wychodzi ;( niby stosuję to, co czytam na Waszych blogach a u mnie nie sprawdza się to wszystko jak u Was ;/
Skąd ja to znam.. Ty i tak masz ładnie zakręcone włosy z tego, co widzę na blogu.

Btw. zrobiłam tak, jak pisałyście wyżej. Osuszyłam włosy koszulką, wgniotłam żel lniany, po chwili dżoanę mrożącą. Mam sklejone włosy. Mam nadzieję, że wyschną przez półtorej godziny, które mam do wyjścia z domu i że się ładnie odgniotą. Póki co niby się falują, ale szału nie ma
Stary 2012-06-06, 12:04   #64087
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anjaa31 Pokaż wiadomość
Skąd ja to znam.. Ty i tak masz ładnie zakręcone włosy z tego, co widzę na blogu.

Btw. zrobiłam tak, jak pisałyście wyżej. Osuszyłam włosy koszulką, wgniotłam żel lniany, po chwili dżoanę mrożącą. Mam sklejone włosy. Mam nadzieję, że wyschną przez półtorej godziny, które mam do wyjścia z domu i że się ładnie odgniotą. Póki co niby się falują, ale szału nie ma
Przez pierwsze dwie - trzy godziny mam ładnie zakręcone. Na drugi dzień rano jest katastrofa. Na razie działa tylko zwinięcie włosów w pierścionki i podpięcie ich wsuwkami na noc, żadna inna reanimacja nie działa

U mnie nie ma opcji, żeby wyschły do zera naturalnie przez półtorej godziny. Musiałabym je najpierw podsuszyć, ale potem fale są zupełnie bezkształtne.

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-06-06, 12:10   #64088
anjaa31
Raczkowanie

Cytat:
U mnie nie ma opcji, żeby wyschły do zera naturalnie przez półtorej godziny. Musiałabym je najpierw podsuszyć, ale potem fale są zupełnie bezkształtne.
U mnie też niestety nie, myłam je dwie godziny temu :P
Stary 2012-06-06, 12:14   #64089
agulaaaa
Zakorzenienie

hej
wczoraj poszła rycyna, z żółtkiem, miodem na włosy, dziś zmywanie szamponem BD, issana różowa d/s, potem naturia żółta b/s, w końcówki olej kokosowy, w skalp jantar, masaż,
+ do stylizacji żel artiste fiolet schną sobie, ale moje włosy to kochają chyba zafunduję im hennę orzechpwy brąz nie chcę bawić się w chemiczne farby, bo tylko to im szkodzi.. za 2 dni minie 9 miesięcy odkąd zmieniłam pielęgnację ale ten czas leci
agulaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 12:15   #64090
kascysko
Zakorzenienie

Uwaga, autolans : klik!
Stary 2012-06-06, 12:16   #64091
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Na moje nie ma sposobu, no ten może względnie działa ale jeśli jaśniepaństwo nie ma ochoty się skręcić to żebym na głowie stanęła nie skręcą się ;]

Stary 2012-06-06, 12:29   #64092
Malwina_89
Zakorzenienie

Cytat:
Na moje nie ma sposobu, no ten może względnie działa ale jeśli jaśniepaństwo nie ma ochoty się skręcić to żebym na głowie stanęła nie skręcą się ;]
Ech... Ja w takim razie po sesji siądę, przeanalizuję wszystkie kosmetyki i sprobuję trzymać się restrykcyjnie CG, może to pomoże

Mój zakątek czytelniczy
02.12.2012 r.
52/2013
75/2014
7/2015
Stary 2012-06-06, 13:48   #64093
whiteska
Raczkowanie

Moje drogie!

Nie widziałam do tej pory aby ktokolwiek używał tego żelu, także pochwalę się swoim odkryciem (zgodnym z CG).

Na pewno nie każdemu będzie służył tak jak mi, ale niektóre żele są dla mnie za słabe (lniany, czarna rzepa, te duże rossmannowskie), a inne robią takie elastyczne strączki nie do odgniecenia, których nie cierpię. Włosy mam po łokcie, 3a, które potrzebują mocnego utrwalenia, żeby nie opadały smętnie.

Natomiast w Lidlu, za szałową cenę 4,49, można nabyć drogą kupna męski żel Gibellini (w dwóch wersjach- niebieska trójka i zielona piątka). Jedyną wadą jest właśnie ta "męskość" bo zapach jednoznaczny, na szczęście po wyschnięciu się ulatnia (albo ja nie wyczuwam :P)

Niebieskiej wersji nie polecam- ma glicerynę, która mnie skleja. Natomiast zielona, najmocniejsza, tworzy bardzo twarde strączki, które jednak bez problemu odgniatają się po wyschnięciu, a włosy

Podaję skład, jakby kogoś interesował:
Aqua, sorbitol, propylene glycol, VA/Crotonates copolymer, aminomethyl propanol, carbomer, methylparaben, parfum, peg-40 hydrogenated castor oil, limonene.
whiteska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 14:07   #64094
201605170931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez whiteska Pokaż wiadomość
Moje drogie!

Nie widziałam do tej pory aby ktokolwiek używał tego żelu, także pochwalę się swoim odkryciem (zgodnym z CG).

Na pewno nie każdemu będzie służył tak jak mi, ale niektóre żele są dla mnie za słabe (lniany, czarna rzepa, te duże rossmannowskie), a inne robią takie elastyczne strączki nie do odgniecenia, których nie cierpię. Włosy mam po łokcie, 3a, które potrzebują mocnego utrwalenia, żeby nie opadały smętnie.

Natomiast w Lidlu, za szałową cenę 4,49, można nabyć drogą kupna męski żel Gibellini (w dwóch wersjach- niebieska trójka i zielona piątka). Jedyną wadą jest właśnie ta "męskość" bo zapach jednoznaczny, na szczęście po wyschnięciu się ulatnia (albo ja nie wyczuwam :P)

Niebieskiej wersji nie polecam- ma glicerynę, która mnie skleja. Natomiast zielona, najmocniejsza, tworzy bardzo twarde strączki, które jednak bez problemu odgniatają się po wyschnięciu, a włosy

Podaję skład, jakby kogoś interesował:
Aqua, sorbitol, propylene glycol, VA/Crotonates copolymer, aminomethyl propanol, carbomer, methylparaben, parfum, peg-40 hydrogenated castor oil, limonene.
no i mnie złowiłaś w najbliższym czasie wygląda na to, że wpadnę do Lidla
201605170931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 14:24   #64095
Nekotka_
Raczkowanie

Cytat:
Zbyt bogato nadal ;]
Wydaje mi się, że możesz mieć rozmiękczone włosy, chyba olejami bo 2 nie ma protein. Ogólnie chyba przydałaby się keratyna (lista odżywek proteinowych podlinkowana w 1 poście)
i zabezpieczanie - choćby żel lniany. żeby nie był nadmiar szczęścia - jak pisze Yarr: zostawić jedną odżywkę d/s przed lub po
Zrobię dzisiaj w takim razie totalne minimum i wrzucę zdjęcia Używałam z Bingo maski spirulina i keratyna, ale mi nie podeszła, nie wiem, czy to przez proteiny, czy po prostu moje włosy nie lubią Bingo (z proteinami mlecznymi też miałam). Po tych maskach były jeszcze bardziej rozprostowane i suche. Wybiorę się do Natury i zerknę, czy nie ma Artiste różowej, albo keratyny w sprayu

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Stylizatora im trza - ze swej strony polecam żel Bielenda Rzepa i Isana męska pomarańczowa. Są już dość długie, coś musi im pomóc się trzymać
Widzę, że większość dziewczyn używa tutaj żelu, a dlaczego nie na przykład pianki? Ma o wiele gorsze właściwości? Słabiej trzyma?
Poza tym, czy trudno jest odgnieść żel? Boję się, że kładąc go na mokre, będą mi jeszcze wolniej wysychać
Nekotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 14:33   #64096
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nekotka_ Pokaż wiadomość
Wybiorę się do Natury i zerknę, czy nie ma Artiste różowej, albo keratyny w sprayu
Spray ma alkohol albo inne zło
Cytat:
Poza tym, czy trudno jest odgnieść żel? Boję się, że kładąc go na mokre, będą mi jeszcze wolniej wysychać
będzie wolniej wysychać
łatwo odgnieść

Stary 2012-06-06, 14:40   #64097
yarrowia
Zadomowienie

Cytat:
Mam jasne włoski, orzechem jadę równo i nic nie przyciemnia
aj bo tyś niskoporowata

Cytat:
Napisane przez agulaaaa Pokaż wiadomość
hej
wczoraj poszła rycyna, z żółtkiem, miodem na włosy, dziś zmywanie szamponem BD, issana różowa d/s, potem naturia żółta b/s, w końcówki olej kokosowy, w skalp jantar, masaż,
+ do stylizacji żel artiste fiolet schną sobie, ale moje włosy to kochają chyba zafunduję im hennę orzechpwy brąz nie chcę bawić się w chemiczne farby, bo tylko to im szkodzi.. za 2 dni minie 9 miesięcy odkąd zmieniłam pielęgnację ale ten czas leci
zaczynałyśmy mniej więcej w tym samym czasie, hmm...coś mi się kojarzy
poka włosy
Cytat:
Uwaga, autolans : klik!
a próbowałaś tego masełka z orzechem włoskim na które był niedawno szał? też fajne jako maska
Stary 2012-06-06, 14:43   #64098
hahihehy
Rozeznanie

mam 2 loki zauszniki!!! i pretendentów do kolejnych... a przód nadal prawie prosty

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 14:57   #64099
agulaaaa
Zakorzenienie

Cytat:

zaczynałyśmy mniej więcej w tym samym czasie, hmm...coś mi się kojarzy
poka włosy
w albumie mam zdjęcie
Stary 2012-06-06, 15:53   #64100
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
aj bo tyś niskoporowata
a próbowałaś tego masełka z orzechem włoskim na które był niedawno szał? też fajne jako maska
Dziś używam do włosów tego drugiego kremu z Isany
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ter-kakao.html
Tamto masełko mam, ale nie chcę olejować się z silikonem Taki odchył
Stary 2012-06-06, 16:18   #64101
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Ja go kupiłam w Rossmanie, ale jeszcze nie używałam. Czekam, aż mi się Jantar skończy. Za to mój mąż już się nim wypsikał i z zadowoloną miną, stwierdził, że ładnie pachnie
do mnie juz doszedł i też nie próbowałam jeszcze.
jeszcze Ci go podbierze i nawet nie zauważysz kiedy sie skończy

Cytat:
Jeszcze moje puszaki :P
piękne puszaki

zaolejowałam się GP

dziewczyny potrzebuję waszej porady chce bardzo zahennować włosy myślę o tym od 2 miesięcy .W ogóle mój kolor włosów jakos wypłowiał z przodu nie podoba mi się to.Chce tylko "odświeżyć" kolor ale nie wiem której henny mam użyć może orzechowy brąz? podglądnijcie proszę moje włosy w albumie (kolor) i powiedzcie mi która henna sie nada
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 16:24   #64102
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość

piękne puszaki

zaolejowałam się GP

dziewczyny potrzebuję waszej porady chce bardzo zahennować włosy myślę o tym od 2 miesięcy .W ogóle mój kolor włosów jakos wypłowiał z przodu nie podoba mi się to.Chce tylko "odświeżyć" kolor ale nie wiem której henny mam użyć może orzechowy brąz? podglądnijcie proszę moje włosy w albumie (kolor) i powiedzcie mi która henna sie nada
a nie lepiej jaka plukanka? (z orzechow czy cus takiego)

po hennie bedziesz miec odrosty, jak to mowi pewien komentator sportowy 'to pewne jak zmarszczki po 60tce'
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 16:26   #64103
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
a nie lepiej jaka plukanka? (z orzechow czy cus takiego)

po hennie bedziesz miec odrosty, jak to mowi pewien komentator sportowy 'to pewne jak zmarszczki po 60tce'
właśnie te odrosty..... próbowałam z orzecha ale nic to nie dalo w ogóle włosy miałam po niej bardzo suche i skręt się rozprostował
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-06-06, 17:08   #64104
agulaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
też myślę o orzechowym brązie
Stary 2012-06-06, 17:27   #64105
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
właśnie te odrosty..... próbowałam z orzecha ale nic to nie dalo w ogóle włosy miałam po niej bardzo suche i skręt się rozprostował
po hennie tez beda suche, przynajmniej przez tydzien a moze nawet 2 jak robisz pierwszy raz, no i pamietaj ze henna tez moze Ci rozprostowac loki

a nadal stosujesz oleje? bo wg mnie to jest klucz plus gdy jest duze slonce chronienie wlosow
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 17:55   #64106
afyra
Raczkowanie

Milena798 spróbuj może tej henny khadi, zero chemii, naturalna koloryzacja i odżywienie włosów, ja mam zamiar stestować ale bezbarwną : D

a powiedzcie mi, czy stosowałyście papke z awokado na włosy? jeżeli tak, to z czym ją stosowałyście i jakie efekty dała?
a czy można z maską do włosów...spać? taką np. z waxa
Stary 2012-06-06, 19:10   #64107
Karen15
Zakorzenienie

zrobiłam sobie psikacza i dzisiaj mija tydzień. Powinnam to wylać?
Bo nie dałam konserwantu, bo nie mam
Karen15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 19:24   #64108
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba na to się zanosi... dlatego kupiłam drugi

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-06, 19:54   #64109
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
po hennie tez beda suche, przynajmniej przez tydzien a moze nawet 2 jak robisz pierwszy raz, no i pamietaj ze henna tez moze Ci rozprostowac loki

a nadal stosujesz oleje? bo wg mnie to jest klucz plus gdy jest duze slonce chronienie wlosow
masz rację jeszcze się nad wszystkim zastanowię jak podejmę decyzję to wam napiszę

tak oleje stosuję ostatnio troche zaniedbałam z braku czasu. a włosy to przez słońce mi się rozjaśniły muszę je czymś zacząć zabezpieczać

Cytat:
Napisane przez afyra Pokaż wiadomość
Milena798 spróbuj może tej henny khadi, zero chemii, naturalna koloryzacja i odżywienie włosów, ja mam zamiar stestować ale bezbarwną : D
poza orzechowym myślałam jeszcze o cassi ale jak pisałam rybiorkowi jeszcze pomyśle o tym farbowaniu

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Chyba na to się zanosi... dlatego kupiłam drugi

dzięki za rady dziewczyny

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:28 ----------

dziewczyny używa któraś z was tych rosyjskich kosmetyków ze sklepu http://kalina-sklep.pl/
62 cm
Moje włosy
Stary 2012-06-06, 19:56   #64110
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Drugi raz, pierwsze juz odroslo, koncowke scielam i strzelilam nowe- jasniejsze
Po farbowaniu 24 godz przechodzilam z jojoba
Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Bardzo mi się dziś podobają . I kolorek na zdjęciu świetny.

Masz ombre? Ja dziś zrobiłam. Jutro jak ułożę włoski zobaczę jak wyszło. Końce to suchelce, ale poświęcę im trochę uwagi i będzie ok.
robiłyście ombre farbą, czy rozjaśniaczem?
też mnie kusi, mam na te kłaki 1959294 pomysłów i żadnego nie mam odwagi zrealizować

kończy mi się keratyna i B5, jak będę zamawiać znowu, to chyba zamówię jojobędobra jest dla wysokoporowatych?
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości)

Zasady wysyłania wiadomości