|
|
#931 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII
Cytat:
A w poniedziałek tą samą kupowałam po 1.10zł. Troszke się pośpieszyłam bo wzięłam 2 saszetki i dopłaciłabym 11 groszy i bym za tacenę miała 3 No ale mówi się trduno. A co do poduszek to poszukaj w Tesco bo mogą byc ale z innej firmy.... I jesteś w górach? A w jakich ?
|
|
#932 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#933 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a co do tego o czym piszesz, to już inna kwestia...
|
|
|
|
|
#934 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Choć z tego co pamiętam, gdy ostatnio rzucałam okiem na półki z płatkami w Tesco, to widziałam tylko takie poduszki cynamonowe bez nadzienia... A tamte były naprawdę świetne.W góry jadę dziś w nocy, w Izerskie.
od 10.7.2005 - TŻ od 3.03.2014 praca od 11.07.2014 MGR INŻ ![]() Edytowane przez Poa alpina Czas edycji: 2012-06-06 o 17:11 |
|
|
|
|
#935 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Świeeeeeetny Ale jabłko i serek mogłaś dać całe, śniadanie porządne musi być!Cytat:
![]() Za przepis bardzo dziękuję, brzmi pysznie Cytat:
Dzisiejsza R Śn: owsianka z truskawkami, twarogiem, skórką pomarańczową, cukrem waniliowym (1 płaska łyżeczka) i odrobiną rodzynek II śn: 2 kromki razowca z polędwicą sopocką, kapustą pekińską, ogórkiem i pomidorem; mała szklaneczka (100ml) soku marchwiowego Ob: warzywa na patelnię (niecałe pół paczki), 1/2 piersi z kurczaka (nie miałam ochoty jakoś), 1/2 paczki kaszy jęczmiennej z domowym sosem pomidorowym (duszone pomidory,cebula+przyprawy ) Pod: twarożek domowy z truskawkami Kol: jajecznica z 2 jaj z pomidorem i cukinią + 2 kawy z mlekiem, zielona herbata, 2 kostki gorzkiej czekolady, truskawki ![]() Proszę o ocenę
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|||
|
|
|
#936 |
|
Rozeznanie
|
Oceni ktoś moje ? czuję się pomijana...
|
|
|
|
#937 |
|
Zadomowienie
|
U mam dziś smaka na słodkie:P
8:30 : ryż biały wymieszany z maślanką straciatella, jabłko 10:30: owsianka na mleku sojowym z muesli bez cukru z inuliną + owoce goji + truskawki anatol waniliowy, kostka gorzkiej czekolady 13:30: potrawka z cieciorki, kukurydzy, marchewki i tunczyka + garść orzeszków ziemnych /50min ćwiczeń- siłowe i streching/ 16:30: pietruszka gotowana starta na tarce, wymieszana z małym jogurtem naturalnym i cynamonem (dziwne, ale uwierzcie smaczne połączenie) kawał sernika własnej roboty (200g serka wiejskiego, troche mąki sojowej, jajo, budyń i posłodzone ksylitolem) a na wierzch rozpuszczona gorzka czekolada mega duża biała kawa 19:30 twaróg półtłusty utarty na gładką masę z jogurtem naturalnym, len mielony i prażone płatki migdałów <-- i na te gorące migdały wielka łycha miodu i cynamon, zagryzane tostem żytnim i do picia pewnie kakao Jak to wygląda ?
Edytowane przez siostraelwa Czas edycji: 2012-06-06 o 17:14 |
|
|
|
#938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będziemy za Tobą tęsknić
|
|
#939 |
|
Rozeznanie
|
Poa Alpina, dzięki za ocenę wczorajszego.
![]() Zazdroszczę Ci tych gór, sama uwielbiam takie wędrowanie. I jak jedziesz w Izerskie, koniecznie wstąp do schroniska Jelenka na naleśniki z jagodami! |
|
|
|
#940 |
|
Zadomowienie
|
P
I 2 duże pełnoziarniste orkiszowe scones z migdałami; 1 z serkiem wiejskim i miodem, 2 z masłem orzechowym crunchy; grapefruit, duża inka karmelowa z mlekiem II Pełnoziarniste spaghetti z czosnkowym sosem śmietanowo-szpinakowym i kurczakiem deser: 1/2 drożdżówki z serem (na pół z siostrą )III Truskawki z serkiem wiejskim (reszta śniadaniowego) z jogurtem, pokruszonymi herbatnikami, paskiem gorzkiej i mlecznej czekolady, chrupiącą pszenicą z miodem, garścią nerkowców i migdałów; inka z mlekiem IV Będzie talerz kaszy manny na mleku z masłem i solą; 2-3 kromy razowca z masłem, serem brie/roladą ustrzycką, pomidorem i świeżą bazylią. Było ważenie. Jest 0,6kg na plusie. Jeszcze z tydzień-dwa i będzie powrót na U *choć P już mi się spodobało *. ![]() Ervisha- pytałaś o pszenicę z miodem. To ta. ![]()
day by day GET HAPPIER! ![]() Aparatka ![]() 20.12.2012 - góra 21.03.2013 - dół + wyciągi Edytowane przez aniolbezskrzydel89 Czas edycji: 2012-06-06 o 17:32 |
|
|
|
#941 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- widziałam tą pszenicę za 10 z za 200 gram ???
|
|
#942 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja płaciłam 7,99zł za 180g (w Rossmannie).
|
|
|
#943 |
|
Zakorzenienie
|
A moze to i było 180 g
widziałam w Stokrotce
|
#944 |
|
Rozeznanie
|
P:
I. Owsianka na mleku z bananem, gorzką czekoladą i masłem orzechowym, kawa z mlekiem. II. Duża grahamka: - z masłem, jajkiem, groszkiem i majonezem - z masłem, serem pleśniowym, pomidorem i bazylią szklanka soku marchwiowego, garść paluszków z sezamem. III. Gęsta zupa kalafiorowa; pierogi z serem polane śmietaną i posypane cynamonem IV. Omlet biszkoptowy z musem jabłkowym, rodzynkami i orzechami włoskimi, cappuccino. V. Trzy kromki razowca: - dwie z makrelą wędzoną i ogorkiem małosolnym - jedna z masłem, serkiem wiejskim i pomidorem kubek kakao na mleku, miseczka truskawek z resztą serka wiejskiego i odrobiną cukru.
|
#945 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzieki wielkie za komentarze
|
|
|
|
|
#946 |
|
Raczkowanie
|
moja lekka R
I: kakaowe orkiszowe pancakes z truskawkowym smoothie i truskawkami II: twarożek domowy z orzechami arachidowymi, laskowymi, migdałami i suszoną żurawiną III: jabłko, kiwi IV: około 1/2 fileta z kurczaka smażona bez tłuszczu z pieczarkami, 1/2 woreczka brązowego ryżu, surówka z sałaty lodowej i rzodkiewek V: prażony słonecznik, lekki wiejski z cynamonem i marchew gigant będę wdzieczna za ocenę
Edytowane przez blissful Czas edycji: 2012-06-06 o 22:14 |
|
|
|
#947 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba też sobie jutro placki na śniadanie zrobię...Tylko do drugiego śniadania bym jeszcze coś dołożyła, chyba że tego twarogu to była cała kostka
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata |
|
|
|
|
#948 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A Jelenka to nie czasem Karkonosze? I to czeskie? ![]() A u mnie ani czekolady nie było (TŻ nie miał ochoty), ani owoców z kompotu (rodzice mnie uprzedzili ) Za to wykończyłam wafle - i już nawet nie mam ich na jeden dzień w domu, jaki będę pomiędzy górami i praktykami - o zgrozo!![]() Dobra, już definitywnie uciekam!
|
|
#949 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Blog kulinarny Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam Dobry sen znikł wchłonięty w czerń Nie został nikt co kochał mnie Nie mam już nic Nie ma już nic Nie ma już mnie... |
|
|
|
|
#950 |
|
Raczkowanie
|
wczorajsza próba U:
I. serek wiejski lekki 200g, kromka grahama z masłem i miodem, kawa II. grahamka z salami, sałatą i pomidorem, 0,5 l koktjlu mlecznego III. 2 jajka na teflonie, kromka chleba wieloziarnistego z serkiem topionym, ogórek gruntowy jabłko kawa IV. jogurt owocowy 200g fru-vita, kromka chleba mieszanego z masłem i ... prawie 100g chudego twarogu, później wafel ryżowy i jabłko herbata owocowa
|
#951 |
|
Wtajemniczenie
|
Plan na dzisiejsze R
Śniadanie: placki (bez cukru i dosładzaczy) z jabłkiem *, mała miseczka truskawekII śniadanie: 2 kromki razowca z jajkiem na twardo (szynka się skończyła ), surówka (kapusta pekińska, pomidor, ogórek zielony)Obiad: miseczka niezabielanej zupy czerwonej jarzynowej (z burakiem i botwinką) Podwieczorek: serek wiejski z kardamonem i uprażonymi pestkami dyni i słonecznika 45 min jogging, 8 min abs Kolacja: zielony omlet ze szpinakiem ( 1 jajo+ białko, bez mąki), pomidor + zielona herbata, kawa z mlekiem, woda, pewnie wpadnie jeszcze trochę truskawek i ze 2 kostki gorzkiej ![]() * Te placki to 1/2 szkl mąki pełnoziarnistej, 1/2 szkl mleka, trochę proszku i sody, cynamon, sól i całe jabłko; na patelnię kładziemy łychę ciasta, a na to 2-3 kawałki jabłka pokrojone na szesnastki Zerkniecie? Moje ostatnie dwa jadłospisy zostały pominięte...
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-06-07 o 09:07 |
|
|
|
#952 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale niech się ekspertki wypowiedzą ![]() Placki mniam, zapamiętam przepisik, a dzięki Tobie idę robić jajeczniczkę ze szpinaczkiem |
|
|
|
|
#953 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sporo cukrów prostych, bardzo dużo nabiału, obiad marnawy (przydałoby się coś na ciepło i jakaś alternatywa dla pieczywa) i kolacja białkowa... Cytat:
Cytat:
biegasz, więc na pewno ładnie schudniesz i ukształtujesz sylwetkę. przy okazji Twojego jadłospisu zapytam: jajka, ile jajek mogłabym zjeść tygodniowo, żeby nie przesadzić? bo najchętniej jadłabym przynajmniej dwa codziennie ![]() Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#954 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#955 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#956 |
|
Przyczajenie
|
R
woda z łyżką octu jabłkowego 20 min jogging (dopiero zaczynam) 1. kromka razowca pszennego z masłem, podwójną sałatą i podwójną szynką, ogórkiem zielonym, rzodkiewką biała kawa z 2 saszetkami cukru trzcinowego 2. pół kubka maślanki (200g) z łyżką domowego dżemu wiśniowego 3. sałatka z kurczakiem i mango (sałata zielona, kurczak, mango, czerwona cebula; sos: łyżka miodu, łyżka octu, 2 łyżki oliwy, pieprz cayenne) kawa jw. 4. serek homo, kilka marchewek
|
|
#957 |
|
Wtajemniczenie
|
poppy seed, CoffeeMonster- dziękuję za ocenę
Co do jajek, wyczytałam coś takiego: "Rzeczywiście, patrząc na skład jaja można byłoby się zaniepokoić. Przeciętnej wielkości żółtko jaja zawiera aż 210mg cholesterolu, czyli ok. 80% dziennego zapotrzebowania. (...) Jak się okazuje nawet przy wyższej podaży jajek, nie odnotowuje się znaczącego wzrostu cholesterolu we krwi. To, w jaki sposób cholesterol będzie wykorzystany przez organizm, zależy od wielu czynników, między innymi od zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych i fosfolipidów w diecie. Jeżeli ilość tych składników w pożywieniu jest odpowiednia, to nawet wyższe dawki cholesterolu nie są tak szkodliwe. I co się okazuje… Żółtko jaja zawiera bardzo korzystny stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych do cholesterolu, zawiera także odpowiednia ilość fosfolipidów, przez co zjedzenie nawet 2-3 jaj dziennie nie powoduje u zdrowego człowieka wzrostu cholesterolu. Osoby lubiące jeść jajka powinny starać się spożywać więcej błonnika a także ograniczać ilość tłuszczów zwierzęcych. Podsumowując, jeżeli nie ma żadnych większych komplikacji w układzie krążenia, a nasza dieta jest w miarę zdrowa, zjedzenie 7-8 jaj tygodniowo, nie powinno nic negatywnego wywołać." a w innym miejscu... "Ze względu na dużą zawartość cholesterolu w żółtku jaj (około 313 mg w 100g produktu), osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi i w grupie ryzyka miażdżycy powinny ograniczać spożywanie całych jaj. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 2-3 jaja tygodniowo. Można natomiast spożywać nawet w dużych ilościach samo białko jaj." znowuż gdzie indziej... ![]() "Bardzo istotne jest, ile spożywamy przy tym tłuszczów roślinnych, które znajdziemy m.in. w oleju sojowym, kukurydzianym czy różnych rodzajach orzechów. Jeżeli będziemy o nich pamiętać, liczba jajek w codziennej diecie może wzrosnąć, ale nie powinna przekroczyć dwóch, trzech dziennie – dodaje." Także jak widać zdania są podzielone, ja jem koło 7 całych tygodniowo i na zdrowie nie narzekam
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata Edytowane przez dance makabre Czas edycji: 2012-06-07 o 11:43 |
|
|
|
#958 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mama mi kiedyś marudziła, że za dużo, że cholesterol, bla, bla. Zrobiłam badania i wszystko w jak najlepszym porządku i normie. jajka są pycha pod każdą postacią
|
|
#959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja uważam że spokojnie dwa dziennie można jeść, też tak jem, oczywiście zdarzają się dni bez jaj, ale najczęściej dwa na dzień co do nikol12 i Margolci to rzeczywiście maławo
|
|
#960 |
|
Zadomowienie
|
.
Edytowane przez blax5 Czas edycji: 2012-06-07 o 19:29 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:17.

W górach na pewno wypocznę, one zawsze dodają mi mnóstwo sił (ostatni wyjazd dał mi ich aż tyle, że zaraz po powrocie zdałam prawo jazdy za 5tym podejściem
).
Ale już dziś będę szykować mega wypasione buły na naszą górską wyprawę, dla mnie i TŻ
Były świetnym dodatkiem, mam nadzieję, że je jeszcze gdzieś odnajdę.

13.12.13
Chyba też sobie jutro placki na śniadanie zrobię...
Moje ostatnie dwa jadłospisy zostały pominięte...