|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2671 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Starania, problemy i pierwsze objawy ciąży- porozmawiajmy!:)
Czyli faktycznie wygląda na to, że pierwszy dzień cyklu przypadł mi na 24.05, a zatem zaobserwowana owulka nastąpiła 16 dc. USG miałam robione w takim razie 13dc i wtedy pęcherzyk miał 11mm wg ginekologa.
Tak sobie myślę, że lepiej jest jednak zachodzić w ciążę nieświadomie. Wiedząc mniej nie denerwowałabym się tak bardzo...
|
|
|
|
#2672 |
|
Zakorzenienie
|
Ja przyjełam do wiadomosci wiec raczej kumato
![]() Wlasnie widzalam reklame axaren-na plemniki dla męzczyzn
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..." Edytowane przez Luna0 Czas edycji: 2012-06-09 o 10:17 |
|
|
|
#2673 | ||
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=Atena564;34590680]
Cytat:
Myślę, że na dłuższą metę mogą negatywnie pływać na nasze samopoczucie, bo jak np. wyjdzie Ci ta owulacyjna kreska, a np. mąż lub Ty nie będziecie mogli się przytulać z różnych przyczyn to wtedy masz "większe wyrzuty sumienia". Poza tym, jeśli w 3 cyklach w których się stosuje testy owulacyjne nie udaje się zajść w ciążę, to myślę że nie tu tkwi problem, że nie wiemy kiedy ona następuje. ---------- Dopisano o 10:17 ---------- Poprzedni post napisano o 10:16 ---------- Cytat:
|
|
#2674 |
|
Zakorzenienie
|
Kwitka a Ty juz miałaś 1@ po zabiegu? Rozumiem ze @ dalej nie masz..
|
|
|
|
#2675 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak byłam w szpitalu po wypis kazali mi zrobić 2 testy co dwa dni, tak wiec jeden zrobiłam - negatywny, po dwóch dniach drugi - najpierw negatywny, po czasie ' regulaminowym' była druga krecha ale blada no i po czasie !!!! Kwitka nasrane ma w główce ofkors to poleciała po kolejne dwa. Dziś - po kolejnych dwóch dniach - zńow zrobiłam test i oczywiście znów negatywny a druga krecha po czasie. Objawów ciazowych nie mam, brzuch mnie boli tak ni w pi..de ni w oko, ani na owu ani na @ . Moja szyjka się odgniewała i wyraźnie jest krótka i pulchna a do tego mam tak jakby zasinione wargi ( nie chodzi mi tu o te na twarzy ).W poniedziałek zrobię kolejny test i jak znów będzie negatywny to spokojnie czekam na @ niezależnie jakie objawy mi wyskoczą. Byłoby super gdyby sie udało za pierwszym razem po #, no i we wtorek wraca mój połówek i jadę po ńiego na lotnisko i mogłabym mu od razu powiedzieć....ehh no piknie by było
|
|
#2676 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I heh, ja też mimo obserwacji już wieelomiesięcznej nadal nie jestem w stanie tego momentu wychwycić co do dnia. Ciągle mi się wydaje "to już dziś" bo jest śluz, tempka trochę zjedzie w dół, a potem co? śluzu jeszcze więcej a tempka nie idzie do góry. Potem śluz się kończy a temp. w miejscu. I potem, nawet na koniec cyklu sama nie wiem który to mógł być dzień. I albo mam bardzo długą 2 fazę (ok 16 dni) + wzrost tempki kilka dni po owu albo mam owulkę po szczycie śluzu . Nie wiem, nic mi się nie zgadza ... Tak samo teraz - już myślałam, że to było wczoraj, a dziś mam wrażenie, że to jeszcze nie było to ![]() Cytat:
|
|
#2677 | |
|
Zadomowienie
|
nadal czekam ale to dopiero 4 tyg bedą, wiec jeszcze mam czas
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
żona od 02-12-2000 mój największy skarb 02-03-2001 moja kolejna wielka miłość 05-01-2015 „Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” S.I. Witkiewicz Edytowane przez kwitka13 Czas edycji: 2012-06-09 o 10:37 |
|
|
|
|
#2678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do moich cykli jeszcze, tak sobie na nie patrzę .. Zwykle wygląda to tak, że ok 14-15 dc mam śluz i tempka spada mi do 36, gdzie w 1 fazie to jest zwykle 36,1-36,3. Więc zawsze pierwsza myśl = owu a potem temp wraca do tych niższych na 2-3 dni, śluz zanika i dopiero temp rośnie i w fazie wysokich zwykle jest 14 dni, czyli cykl razem ma 30-32 dni. Więc mam takie jakieś gratisowe dni w cyklu |Jak mam cykl 28 dni to tych "gratisów" nie ma i wtedy jest niby ładny, książkowy cykl z 14 dniową fazą lutealną. Ale 28 dniowy mam rzadko. Co ciekawsze, skok temperatury mam zawsze, tzn zawsze mam wyższe tempki w 2 części cyklu. I w sumie już sama nie wiem, czy mam zawsze owu (co w moim wieku byłoby dość dziwne) czy jej w ogóle nie mam .. myślałam kiedyś, ze mam zespół LUF i pęcherzyk nie pęka, ale podobno wtedy faza lutealna bywa krótsza. Więc nic nie wiem. Gin mi obiecał monitoring jak nie zajdę, za 2 tyg mam wizytę to może w końcu się doczekam
|
|
#2679 | |
|
Zakorzenienie
|
cola mi sie roztrzaskała w zamrażalniku
Cytat:
![]() Tylko na tym FB jak widze dzieci znajomych małolat ktore sie tylko nimi lansują, a potem co noc na imprezie albo chleją po osiedlach To mnie drazni, bo wiem ze cpały przed ciąża o ile nie w niej... zawsze sie zastanawiam z kim one te dzieci zostawiają? Ja ok, nie mam zoobowiązań to sobie moge, ale one? Wystarczy rzucic hasło gril i one wolne całą noc.. Moja mama by mi napewno nie pilnowała, a ja nigdy bym nie chciala na sile podrzucac jej dziecka. Rozumiem urodziny czy jakas okazja.. ehh Dzieci ze tak powiem z porządnych ludzi, nawet wpadki jak najbardziej lubie oglądać ![]() Zasinione wargi.. heh to był mój typowy objaw ze zafasolkowałam Naprawde w zyciu nie miałam takich, myslalam ze jakies zapalenie albo co ![]() Skoro połówek wraca to moze zrob we wtorek bedziesz miec pewność zaraz przed przylotem kurcze trzymam kciuki ![]() a powiedz mi nie boisz sie byc w ciazy przed 1@? Bo ja mam cykora, ale chyba z dnia na dzien coraz bardziej mi mija..
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..." Edytowane przez Luna0 Czas edycji: 2012-06-09 o 11:18 |
|
|
|
|
#2680 |
|
Zadomowienie
|
Maru podziwiam Twoje samozaparcie w obserwacjach! Może faktycznie monitoring będzie dobrym hmmm rozjaśnieniem całej sytuacji. A twój tz sie badał? Skoro endo masz podleczone... sama nie wiem... nie pamietam czy miałaś jeszcze inne problemy prócz tej endometriozy.
Ja pomimo niskiego AMH i mojego wieku owu miałam potwierdzone 3 cykle z rzędu, wiec jeśli nie mam z tym problemu to wole nie czekac i starać sie zaraz po #, bo nie wiem ile czasu mi zostało. Z drugiej strony to, że miałam owu 3 cykle z rzędy nie oznacza, że mam ją zawsze i jest bardzo możliwe, ze ten pierwszy cylk po # był bezowulacyjny i teraz nie mam na co liczyć.
|
#2681 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do mnie to oprócz endo miałam (mam?) podwyższoną prl, jakiś czas temu zrobiłam sobie kurację Castagnusem, w sumie nie kontroluję jej, staram się nie przejmować na razie. Skoro cykle wyglądają na owulacyjne to zakładam,że takie są i prl mi nie przeszkadza.Do tego kiedyś brałam luteinę chyba 3 cykle i moje temperatury wcale inaczej nie wyglądały, zakładam więc, że nie miała wpływu = mój własny prywatny progesteron daje radę ![]() Kiedyś robiłam sobie badanie prl i progesteronu i mimo, że prl była podwyższona to progesteron tez był ładny (nawet powyżej normy) więc być może, że u mnie ta prolaktyna nie przeszkadza. Do tego mam pęcherzyki na jajnikach niewiadomego pochodzenia.. PCOS raczej to nie jest, bo nie mam innych objawów (byłam badana pod tym kątem, kompleksowe badania hormonalne w szpitalu i wyszło, że raczej nie - LH/FSH <1). Jajowody 2 lata temu były drożne, tu też wiec niby problemu niet ![]() Czyli albo wszystko u mnie ok albo nie i dopóki nie zacznę monitoringu cyklu i nie zbadamy TŻ to się pewnie nie dowiem kiedyś się przejmowałam tym wszystkim, miałam straszne parcie na ciążę, teraz mam już nastawienie,że uda się to fajnie, nie to nie. Takie życie i tyle ![]() A i jeszcze co do obserwacji - tu nie trzeba samozaparcia, trzeba wyrobić sobie nawyk, trochę jak mycie zębów robi się to i tyle. Po prostu rano dzwoni budzik i termometr do buzi I tak nie robię tego super dokładnie, mam byle jaki termometr, ale ponieważ u mnie skoki są wyraźne to nie kupuję nowego. Fakt, ze moim nie zmierzę dokładnie, i czasem może to zupełnie inaczej wyglądać po zaokrągleniu do dziesiątej stopnia niż jest na prawdę, może dlatego trudno mi zarejestrować dokładnie skoki tempki Ale i tak nie da się wyznaczyć owu co do dnia więc mi wystarcza, że wiem mniej więcej kiedy.
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2012-06-09 o 11:47 |
|
|
|
|
#2682 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2683 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc ja trzymam kciuki
|
|
#2684 |
|
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny.
Podczytuję ten wątek już od kilku miesięcy, ale nigdy nie udzielałam się osobiście. Po tym co przeszłam ostatnio czuję potrzebę "wygadania się". Więc zacznę od początku: starania o dziecko zaczęłam od grudnia ubiegłego roku. Moje cykle były raczej zawsze nieregularne (od 32 do nawet 48 dni) i dość ciężko było mi obliczyć dni płodne. Zawsze na te dni miałam bardziej mokro, ale to było kilka dni pod rząd a chciałam wiedzieć, kiedy konkretnie owulacja jest. Kupiłam więc testy owulacyjne i ich używałam przez dwa m-ce. Pojawiały się te dwie grubsze kreski, ale w ciążę mimo wszystko nie zaszłam. Ktoś kiedyś tu na forum pisał o mikroskopie owulacyjnym i postanowiłam sobie coś takiego kupić. Udało mi się zajść w ciążę w pierwszym cyklu, w którym stosowałam testy owulacyjne, mikroskop owulacyjny i brałam wiesiołek (to był 4 cykl starań). Testy owulacyjne pokrywały mi się razem z mikroskopem owulacyjnym (pokazały mi że mam owulację 30 dc). Ale byłam w szoku, gdy zobaczyłam tą drugą, prawie niewidoczną kreskę... Obecnie mieszkam i pracuję w UK, więc pierwsza wizyta u położnej dopiero w 8 tygodniu ciąży. Złapało mnie jakieś przeziębienie i się przestraszyłam, że może zaszkodzić dziecku. Szybko pojechałam do prywatnego polskiego ginekologa, który mnie uspokoił i zrobił usg, żeby sprawdzić czy jest pęcherzyk (4tc). Pęcherzyka nie było i nastraszył mnie ciążą pozamaciczną i kazał przyjechać za 2 tygodnie aby potwierdzić. Powiedział mi też jeszcze, że testy owulacyjne mogą oszukiwać, więc nie ma co się nimi sugerować, natomiast mikroskop, to bardzo dobry sposób na potwierdzenie owu. Po dwóch tygodniach zobaczyłam śliczny pęcherzyk i serduszko tak szybko bijące to był Dzień Matki... Akurat zbliżał sie termin wizyty u położnej, wiec poprosiłam aby zrobili mi przyśpieszone usg (tutaj robią dopiero w 12 tc). Obrazu usg mi nie pokazano. Kobieta, która je robiła cały czas powtarzała tylko jak jej przykro Kazano mi przyjść na następny tydzień aby potwierdzić obumarcie zarodka. Byłam teraz w środę na tym kolejnym usg a później dano mi pierwszą tabletkę, aby "oczyścić" organizm (podobno to lepsze niż łyżeczkowanie, bo nie powstają blizny i zrosty). Wczoraj byłam w szpitalu i podano mi kolejne tabletki. W szpitalu spędziłam 7 godzin... Tego, co tam przeżyłam nie zapomnę nigdy i nie mówię tu o pielęgniarkach, bo były bardzo miłe i miałam jednoosobową salę z łazienką. Teraz jestem w domu i postanowiłam że muszę się podzielić tym, co mnie spotkało. Może mi to choć troszkę pomoże...
|
|
|
|
#2685 |
|
Zakorzenienie
|
martoocha85 Wiatj
![]() Ja miałam zabieg dokladnie dzień przed dniem matki... ![]() Też ciąża obumarła, zarodek rozmyty.. heh a szpital, lekarzy i zabieg wspominam jako jeden wielki horror ![]() Dobrze ze nie miałaś łyżeczkowania.. nawet przy następnych staraniach będzie mniej obaw itd. Myślisz o następnej ciąży czy narazie to całkiem odległe dla Ciebie?
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..." Edytowane przez Luna0 Czas edycji: 2012-06-09 o 12:03 |
|
|
|
#2686 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() P.S: Jeżeli czujesz potrzebę wygadania się to pisz śmiało, jest tutaj klika dziewczyn które przeszły to samo co ty więc na pewno znajdziesz tu wsparcie i zrozumienie.
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
|
|
|
|
#2687 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#2688 |
|
Przyczajenie
|
Czytałam i wiem, że też to ciebie ostatnio spotkało, tak jak i kwitkę. Podziwiam was, że tak dobrze sobie z tym radzicie. Ja chyba dobrze sobie radzę ( tak mi się wydaje), ale jak chwilami mnie najdą myśli, to mi się na płacz zbiera i myślę, że długo tak jeszcze będzie.. To była moja pierwsza ciąża i bardzo się z niej cieszyłam, bo była jak najbardziej chciana, planowana i już kochana od samego początku. Nie wybrałam łyżeczkowania właśnie ze względu na to, że chciałam sie starać o następną dzidzię w miarę szybko. Ale teraz nie wiem, czy będę na to gotowa w najbliższym czasie...
Bardzo dziękuję za miłe przyjęcie Edytowane przez martoocha85 Czas edycji: 2012-06-09 o 12:19 |
|
|
|
#2689 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkie starające się!
Miałam dość ciekawy miesiąc dlatego postanowiłam się nim pochwalić. No więc jest to pierwszy w życiu cykl naszych starań... Miesiączki mam bardzo regularne, owulację również, nigdy nie zdarzały mi się jakieś komplikacje oprócz mega bolesnych miesiączek po których mam wycięty z życiorysu tydzień. Nigdy też nie stosowałam antykoncepcji- żadnej ponieważ wszystko mam jak w zegarku, więc naturalnie mogłam planować wszystko tak by nie zajść w ciążę. No więc w poprzednim cyklu postanowiliśmy zacząć starać się o dzidziusia. Wszystko poszło super... po 3 tyg zaczęłam mieć mdłości, bóle brzucha i podbrzusza, często chodziłam do toalety. Intensywnie zaczęłam szukać odpowiedzi na mój stan, no i znalazłam- na początku ciąży mogą być takie objawy przez hormony. No więc obserwowałam bacznie wszystko dalej nakręcając się... W 23 dniu cyklu okazało się, że mam po prostu grypę żołądkową która kielowała od kilku dni
|
|
|
|
#2690 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje że to nie było wydalenie jajeczka, bo byś miała pewnie skurcze i skrzepy których kobieta nie planująca dziecka moze nie zauwazac ale Ty napewno
Może to nakręcanie się, stres czy podniecenie całą sytuacją przesuneło @. Taki właśnie mamy "pewny" organizm, natura nie oszczędza nam niespodzianek żeby nie było za nudno
|
|
|
|
#2691 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
)moja gin mówiła, że jak tylko będę gotowa psychicznie to na nic nie muszę czekac ani ze staraniami ani z seksem.( no tu oczywiście bez przesady). Tak naprawdę jak organizm nie będzie gotowy na przyjęcie zarodka to do zapłodnienia nie dojdzie a ew poronienie po szybkim zafasolkowaniu niekoniecznie musi być związane z terminem poczęcia po # i tak naprawę nawet badania histop. tego nie potwierdzają, wręcz szybkie zajście nie jest powodem ew#. W przypadku poronień jest masa czynników, które maja na to wpływ, zaczynając od tych ' naturalnych' jak selekcja przez organizm po te bardziej skomplikowane i wymagajce leczenia. Tyle z teorii mojej gin... . Nauka cały czas idzie do przodu i to co zalecali 5 czy 10 lat temu niekoniecznie teraz tez jest ok. to żem się rozpisała
żona od 02-12-2000 mój największy skarb 02-03-2001 moja kolejna wielka miłość 05-01-2015 „Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!” S.I. Witkiewicz Edytowane przez kwitka13 Czas edycji: 2012-06-09 o 13:15 |
|
|
|
|
#2692 |
|
Przyczajenie
|
Macie całkowitą rację dziewczyny. A co do tej selekcji to prawda... Z resztą zawsze byłam zdania, że będzie co ma być... zobaczymy w tym cyklu
Mam nadzieje, że się uda... będę dzielnie czekać na małego potomka W przyszłym miesiącu bierzemy ślub, mimo to postanowiliśmy zacząć starania wcześniej. Więc może ma tak być żebym zaszła dopiero po ślubie...kto wie
|
|
|
|
#2693 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takie posty mnie nakręcają, bo na prawde zależy mi na szybkim zafasolkowaniu ale nie chce tego robic w strachu a pozniej sobie mowic ze jakbym posluchala lekarza.. co prawda moj lekarz mi nic nie powiedzial ale wiem co by powiedzial to co mojej siostrze czyli pol roku heh wiecznosc 3 miesiace to wiecznosc ![]() Wiem ze sobie tego nie wymyslilas, czytałam inne fora/posty i tak naparwde co lekarz to jedna z odpowiedzi: -pol roku -3 mies -od razu/po1@ Będę sie starac po 1@ tak juz na pewniaka, tym bardziej ze intuicja mi mowi (albo sobie wmowilam) ze tym razem bedzie dobrze ![]() ale ulewa do mnie idzie.. oj ciemno sie robi aa tak wogole to za godzine ma sie odbyc moj "slub", ksiadz wczoraj do mnie dzwonil ze rozumie ze nieaktualny
|
|
|
|
|
#2694 |
|
Przyczajenie
|
Tak to właśnie jest, że Ci co chcą to muszą czekać a Ci co nie chcą mają to od razu...
|
|
|
|
#2695 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja na pocieszenie kupiłam sobie japonki które już miałam jakiś czas upatrzone... @ chyba nadciąga bo już mam taki jaśniutki brąz śluz.., i teraz kilka ciężkich dni.. bo należe do tych co mają bolesne @
Maleńka kruszyna pod mym sercem zamieszkała.. Całe jej maleńkie ciałko w moim brzuszku żyło.. W chwili kiedy go ujrzałam, spełniły się moje marzenia i najpiękniejsze sny, bo tą kruszyną jesteś Ty... 17.05.2014- Nasz Dzień |
|
|
|
|
#2696 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2697 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
znów żem się rozpisała.... miłej niedzieli
|
|
#2698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja takie mam, przez chwilę miałam spokój, a ostatnia znów koszmarna Nie mam na to sposobu, muszę to co miesiąc przetrwać i tyle, choć to jest trudne
|
|
|
#2699 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dodatkowe objawy, które mogą sugerować endo to bóle podczas barabara, jakieś niewyjaśnione krwawienia, długie plamienia przed i po @, właśnie biegunki/zaparcia i bóle podczas "załatwiania" pewnych spraw w kibelku podczas @ (to wtedy, gdy endo siedzi gdzieś przy jelitach). acha, mi pomaga branie magnezu. Najlepiej brać regularnie, ale mi wystarczyło kilka dni przed ostatnią @ i bóle były dużo słabsze.
Gdyby wybory miały coś zmienić już dawno byłyby zakazane ... Edytowane przez MarudexuS Czas edycji: 2012-06-10 o 10:10 |
|
|
|
|
#2700 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a nóż pomoże
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:06.

).

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)