|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1141 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Dzień dobry
Ja dalej w dwupaku, ach, kiedy się rozdwoję ?? Noc przespana dobrze, parę okresowych skurczów, które przy zmianie pozycji przechodziły, tak samo parę bólów pleców, ktore też po zmianie pozycji przechodziły. Włączyłam pranie, potem włączę drugie, umyję te nieszczęsne podłogi może mnie ruszy. Jutro tp. Cytat:
A 200 brzuszków to nie za dużo na raz ? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Fajne jedzenie w szpitalu, ciekawe jak będzie u nas liczę, że nie najgorsze, bo np na urologii było zjadliwe Cytat:
Cytat:
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||||
|
|
|
#1142 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Kawa mi się skończyła... A napiłabym się. Muszę się zadowolić herbatką.
|
|
|
|
#1143 |
|
Wtajemniczenie
|
Szymonio
|
|
|
|
#1144 |
|
Wtajemniczenie
|
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#1145 | |
|
Wtajemniczenie
|
cześć
![]() Cytat:
A jak wrzeszczy i się napręża to pewnie bąki. U mnie pomaga noszenie "na geparda", ćwiczenie nóżkami, masaż brzucha, noszenie w chuście. Robimy to też profilaktycznie i w zasadzie z brzuszkiem nie ma problemów. A ja mam pytanie o potówki. Nie przegrzewamy Antka, ale potówki mu się pojawiają - głównie na buzi. Są jakieś sposoby? Przemywam mu buźkę przegotowaną wodą 2 razy dziennie, czasem, jak jest gorąco, to częściej. Słyszałam, że woda z mąką ziemniaczaną działa. Próbował ktoś? |
|
|
|
|
#1146 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1147 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po jej lekturze dałam sobie permiszyn na dżem truskawkowy ![]() Cytat:
|
||
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#1148 |
|
Zakorzenienie
|
Korzystając z tego, że mąż nie marudził na wczorajsze pranie dziś włączę ręczniki i ścierki...
|
|
|
|
#1149 |
|
Konto usunięte
|
I po raz kolejny gratuluję nowym Mamusiom! Tak zbiorczo, bo nie odnotowuję już, która z Was kiedy się rozpakowała.
I oczywiście za kolejne Dziewczyny.Polu, moja mama mnie kąpała w mące ziemniaczanej, bo babcia w sierpniu (jestem z szóstego) trzymała mnie w puchowym beciku, efekt wiadomy. Mama mówiła mi, jak jeszcze rozmawiałyśmy o tym, że to najlepszy sposób, bo taka kąpiel bardzo chłodzi. Zresztą ja też nie raz o tym czytałam. U mnie nic nowego. Jeszcze tydzień (18.06 miałam planowy TP) i mam nadzieję, że będzie lepiej. Albo i nie, bo zacznie działać wyobraźnia - a jakby to było, gdyby... Ale z tym to już się muszę uporać sama. Jak się znowu czegoś dowiem, to Wam napiszę. Pozdrawiam
|
|
|
|
#1150 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To wkleję, może się przyda... Skok rozwojowy - 5 tydzień Autorem artykułu jest IG Utworzony: 2010-08-17 Twoje dziecko skończyło właśnie 4 tygodnie i z noworodka stało się niemowlakiem. Wiele dzieci w tym czasie obdarowuje swoich rodziców pierwszym uśmiechem. W piątym tygodniu życia, a czasem u niektórych dzieci w czwartym, Twoje dziecko przechodzi pierwszy skok rozwojowy. Może on trwać kilka dni albo tydzień. W tym czasie niemowlę staje się bardziej uważne i staje się bardziej świadome swoich zmysłów. Zaczynają do niego docierać coraz to nowe wrażenia pochodzące od niego samego jak i ze świata zewnętrznego. Dlatego ten okres został nazwany światem zmieniających się zmysłów choć tak naprawdę to zmienia się ich postrzeganie przez dziecko. Wiek dziecka, po którym następuje skok: ok. 5 tygodnia Oznaki zbliżającego się skoku u dziecka: stan wzmożonego niezadowolenia zwiększona potrzeba bliskości u dzieci karmionych piersią - potrzeba prawie bezustannego bycia przy piersi trudności ze spaniem zwiększona płaczliwość W tym czasie rodzice: często martwią się, że dziecku coś dolega, ma kolkę lub może być chore mamy karmiące piersią myślą, że tracą pokarm, bo dziecko częściej niż zwykle ssie pierś Jak możesz pomóc swojemu dziecku: więcej nosić na rękach lub w chuście żeby dziecko wyciszyć (uspokoić) możesz lekko kołysać na rękach, lekko poklepywać po pleckach najlepiej w rytmie uderzeń serca masować - dotyk mamy i taty jest kojący dużo przemawiać spokojnym głosem, nucić i śpiewać aby dziecku ułatwić zasypianie przed snem zrób ciepłą wyciszającą kąpiel, ponoś na rękach, pokołysz jeśli jest to potrzebne, możesz również położyć się razem z dzieckiem jeśli dziecko mocno płacze przed zaśnięciem, a jest najedzone i przebrane to na pewno potrzebuje bliskości mamy i taty Jakie zabawy w tym czasie pomagają rozwijać nowe umiejętności: twarz rodzica - dzieci uwielbiają przyglądać sie twarzom zabawki i przedmioty, o kontrastowych kolorach lub czarno-białe na które dziecko moze patrzeć, np. karuzela nad łóżeczkiem, czy też namalowany czarnym flamstrem obrazek na białej kartce rozmowa z dzieckiem - mów do swojego dziecka i daj mu czas na odpowiedź zabawki i przedmioty o różnych teksturach - dotykaj i daj do rączki zabawki z rónych materiałów masaż - masuj swoje dziecko przy każdym przewijaniu czy kąpieli, to też zaspokoja potrzebę bliskości, ponadto masaże brzuszka zmniejszą jego dolegliwości Co się dzieje po skoku rozwojowym u dziecka: zdolność widzenia się polepsza płacze prawdziwymi łzami spędza coraz więcej czasu na czuwaniu przewód pokarmowy rozwija się i coraz lepiej funkcjonuje wszystkie zmysły są teraz bardziej wyostrzone Widać, że terrrysta ![]() Cytat:
![]() Co o maki ziemniaczanej, to nie wiem, ale wiem, że można przemywać własnym pokarmem i działa. ![]() Maciek też nie jest przegrzewany, a potówki mu wyskakują. Zwłaszcza na tej stronie buzi, na której śpi. Cytat:
|
|
|
#1151 |
|
Rozeznanie
|
Witam!
Nie wiem czy kiedyś w końcu tak do końca będę za Wami nadążać czytać to jeszcze jakoś trochę daje radę ale pisać to już inna bajka. Polu mój jest bardzo wrażliwy na potówki i ja go po prostu nie ubieram za grubo bo od razu mu coś wyskakuje jak raz leżał na boku na grubszym kocyku to po dwóch godzinach miał na twarzy. Jeśli chodzi o kosmetyki to ogólnie ja jestem zadowolona z oilatum jest wydajne i mały odkąd stosuje ma ładną skórę nie muszę używać nic więcej do natłuszczania. |
|
|
|
#1152 |
|
Wtajemniczenie
|
agata normalnie mój Szymon to ma ten skok,na rękach mu dobrze a i najlepiej jakbym do niego gadała cały dzień,napił się herbatki i przysnął mi na ramieniu,zobaczymy ile pośpi
|
|
|
|
#1153 | |
|
Wtajemniczenie
|
ale cudny
![]() Cytat:
chociaż dzisiaj mąż sam kąpie, ja będę w kinie ![]() [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;34653854]I po raz kolejny gratuluję nowym Mamusiom! Tak zbiorczo, bo nie odnotowuję już, która z Was kiedy się rozpakowała. I oczywiście za kolejne Dziewczyny.Polu, moja mama mnie kąpała w mące ziemniaczanej, bo babcia w sierpniu (jestem z szóstego) trzymała mnie w puchowym beciku, efekt wiadomy. Mama mówiła mi, jak jeszcze rozmawiałyśmy o tym, że to najlepszy sposób, bo taka kąpiel bardzo chłodzi. Zresztą ja też nie raz o tym czytałam. U mnie nic nowego. Jeszcze tydzień (18.06 miałam planowy TP) i mam nadzieję, że będzie lepiej. Albo i nie, bo zacznie działać wyobraźnia - a jakby to było, gdyby... Ale z tym to już się muszę uporać sama. Jak się znowu czegoś dowiem, to Wam napiszę. Pozdrawiam [/QUOTE]dziękuję Perse zobaczymy z tą mąką. trzymaj się kochana |
|
|
|
|
#1154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maciek by najchętniej na cycu dzis wisiał. A matka zła bo zabiera Zaraz go pakuję w chustę, szybki makijaż i na spacer idziemy
|
|
|
#1155 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale jak daje mu smoczka i w pobliżu pieluchę to zasypia po pewnym czasie ponoć ma to pomnie bo ja też tak miałam że bez pieluchy nie zasnęłam . Pielucha nie działa u mojego jednak od 4 bo coś mu się tak ostatnio uregulowało że od 4 nie śpi |
|
|
|
|
#1156 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) mleka do kąpieli - takie zebranego podczas karmienia. I muszę powiedzieć, że ciałko ma fajne - nie przesuszona i łądna skóra. I do wody do przemywania dupska przy zmianie pieluchy.No i smarowanie sutków po karmieni też mi pomogło. Więc może faktycznie na twarz... maseczka kosmetyczna ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Potówki też mamy,malutkie krostki na bokach polików i na drugiej brodzie choć też nie ubierany za grubo.
|
|
|
|
|
#1158 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez blueelektron Czas edycji: 2012-06-12 o 12:03 |
|||
|
|
|
#1159 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry.
MonikaFaustyna- GRATULUJĘ!!! Ewa, ale się cieszę Ale lecicie z postami Ciężko nadrobić.Wczoraj zarejestrowaliśmy Hanię Wieczorem mieliśmy trochę problemów z wzdęciami, ale już jest ok. Cała noc przespana (2 razy karmienie )Dzisiaj mieliśmy drugą wizytę poporodową położnej. Sporo fajnych rzeczy się dowiadujemy. Znowu trafiłam na fajną i kompetentną osobę. Ja to mam szczęście ![]() Jeśli chodzi o grzebanie termometrem w pupie, albo jakimiś tam rurkami, to ja jestem zdecydowanie na NIE. Ja sama nie chciałabym mieć takich zabiegów wykonywanych, dlatego nie będę serwowała tego mojej Córce. Słyszałam natomiast kiedyś o sposobie, żeby jeśli już, to zakupić cewnik w aptece i ewentualnie jego wsadzić w pupcię (jest miękki) i nie gmerać, ale po protu przez rureczkę pozwolić się wygazować dziecku- jak z balonika Najpierw zaczęłabym od mniej drastycznych metod, czyli odpowiednie noszenie, masaż. Jeśli chodzi o dietę matki karmiącej, to powtarzam- JA JEM WSZYSTKO Dlatego jedzmy wszystko, ale rozsądnie
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-06-12 o 11:58 |
|
|
|
#1160 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- slodki
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
Hej !
My zaraz wyjezdzamy do szpitala , nocke przespalam a myslalam ze nie zasne ... Takze jestesmy gotowi chyba jeszcze do Nas ( przynajmniej do mnie ) nie dociera ze zaniedlugo zobaczymy Naszego synka
|
|
#1162 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Przy dwóch to i tak moje gratulację że jakoś sobie radzisz Ja łapie chyba jakąś depreche i podziwiam wszystkie mamy co mają dwójkę bo ja jakoś nie ogarniam wszystkiego przy jednym nie wiem może jestem źle zorganizowana ale ze Stasiem to trudno chodź pomału ma swoje godziny snu ale to i tak nie starcza żeby zrobić coś koło siebie tragedia. Kitka to u mnie norma niestety no może z wyjątkiem niedzieli ehh dobra poużalałam się tu trochę. Ja za to już wróciłam do wagi z przed ciąży ale w moim przypadku to nie bardzo mnie cieszy bo jak tak dalej pójdzie to nic ze mnie nie zostanie a ta dieta to mi bokiem wychodzi chodź staram się i tak coś tam próbować ale nie przesadzać bo mały ma wzdęcia wiec uważam co jem chodź ostatnio lepiej nie zapeszając. |
|
|
|
|
#1163 |
|
Rozeznanie
|
Witam drogie panie
Wpadam na chwilę sie przywitać. Od wczoraj jesteśmy w domku Bardzo dziękuje za wszystkie gratulacje i miłe słowa ![]() Gabrysia narazie kwalifikuje się jako dziecko - Anioł zobaczymy jak bedzie dalej. Narazie sie ogranizujemy ![]() Napiszę kilka słów o moim niespodziewanym i ekspresowym porodzie ![]() Ponieważ byłam już tak "przeterminowana" że przestałm liczyć na cud, spodziewałam sie wywolywania w poniedziałek. No a w piatek miałam się rutynowo zglosic na ktg. No więc spoko, na luzie - bo jak zwykle bez skurczy pojechaliśmy do szpitala, z synkiem, w końcu to wycieczka, bo NIC sie nie dzieje, a że maz akurat ma wolne, to spędzamy dzień rodzinnie. KTG płaskie, no może jeden mini skurcz, ale co tam, czekamy na lekarza, zeby podbił pieczatkę i do domu. No i przychodzi ta lekarka, bada mnie i mówi, ze mam rozwarcie n 4 cm, szyjki juz nie ma, ona mnie natychmiast kladzie pod kroplówkę, bo 8 dni po terminie to juz czas. Wiec ja na oddział, a mąż szybko synka do domu odwozi. Było chwile po 12, ja miałam rozkoszny zabieg lewatywy , dostałam kroplówkę i podpięli mnie pod ktg, już na sali porodowej. Jakieś tam skurcze niby miałam, ale takie w moim odczuciu nie porodowe, po godzinie zadzwonił mąż że wracając do mnie, ktoś w niego wjechał i czeka 2 przecznice od szpitala na policję.No i tak leżę, rozmawiam z mężem i czekam kiedy zacznie się ten horror, który pamiętam z pierwszego porodu. Polożna mnie bada (kosmos) i mówi że już jest 7 cm. Dla mnie szok, że już, że kiedy, bo mnie przecież tylko trochę boli. Położna odpięła ktg i mówi, żebym położyła się na plecy, spojrzałam na zegar 16.30, no i się odwracam, i w tym momencie jak przeszył mnie ból, zdaję się że w tym momencie pękłam (poczułam jak leje się dużo krwi), bo myślałam, że umrę w jednej chwili, położne wpadly w taki popłoch, że prawie pospadały z krzeseł, ja wyłam z bólu – uwierzcie wrzeszczałam porządnie, no i przy 4 partym – po 10 minutach na świecie była Gabrysia! Rodzenie łożyska nie było zbyt przyjemne, szycie też nie, ale ogólnie w całym tym zamieszaniu, nie mogłam uwierzyć , że wszytsko poszło tak szybko. W porównaniu z pierwszym porodem, ten to była bajka. Dobrze, ze skończyło się już w piątek, bo miałam zielone wody i lekarka stwierdziła, że to był ostatni moment, do poniedziałku mogłoby już być źle. No i tym sposobem w poniedziałek już byliśmy w domu. Tyle na terz, zmykam szykowac obiad, jak znajdę chwilę, wpadne opisać moją współlokatorkę ze szpitala - normalnie szok, ale to inneym razem ![]() Buziaczki i gratulacje dla wszystkich
|
|
|
|
#1164 |
|
Wtajemniczenie
|
Hurrrrra!!!!!!! Idziemy do domuuuuu!!!!!
![]() ![]()
|
#1165 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wiadomo nie można często tego robić. każdy ma prawo robić jak uważa ale jak dziecko się wzdyma dłuższy czas i się przez to męczy to człowiek chce mu pomóc bo sam na to nie może patrzeć a potem jak usypia to i tobie lepiej.
|
|
|
|
|
#1166 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a pomaga na brodawki ?? bo ja mam mega bolące. mam nadzieje, że to kiedys w końcu przejdzie. |
|
|
|
|
#1167 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A tak swoja drogą mam pytanie, czy któraś z was rodziła pod znieczuleniem? Mój mąż powiedział, że jak się tak bardzo boje to mi zapłaci za takie znieczulenie, ale z drugiej strony ono podobno może spowodować brak odczuwania skurczy i w efekcie utrudnienie porodu, dodatkowo u mnie może być ciężkie zaaplikowanie takiego znieczulenie bo jak to w kręgosłup to panikujemy, że jak mam taki delikatny jak żyły to jeszcze może się mi coś stać ![]() Co o tym myślicie? Jakie są wasze opinie na ten temat?? |
|
|
|
|
#1168 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:Super!!! ---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1169 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale to położna przychodzi np wieczorem w ramach usługi typu Niania?? ale czad, nie wiedziałam, ze położne świadczą takie usługi. a ten bujaczek huśtawka nie działał u Ciebie? Ja mam taki bujaczek leżaczek z wibracjami melodyjkami i jeszcze do tego hustawkę, ale boję się użyc na tego mojego darciucha bo w koncu ma dopiero tydzień i może po prostu musi trochę pomarudzić, a na takie huśtanie czy bujanie przyjdzie jeszcze czas w pozniejszym okresie. muszę spróbować jeszcze z suszarką , bo np na dzwiek laktatora też się uspokaja. |
|
|
|
|
#1170 |
|
Zadomowienie
|
A opowiedz coś o tym jak było po porodzie? Bo strasznie, się boję tego, że będę luźna i nie będę miała żadnej przyjemności ...;/ Jak jest u was?
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:53.

".

na kolki chyba jeszcze za malutki.... chociaż 
a trochę czasu mi zajęło jej napisanie 

Ciężko nadrobić.
Włosy mam ładne jak jest M bo wtedy sobie myję i prostuje.Ale dzisiaj pomalowałam pazury u nóg
radzisz 

klask i: