Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,cz.IX - Strona 45 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-13, 11:12   #1321
sailormaary
Zadomowienie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
ja też mialam ZOPa i przed porodem mialam obawy. Ale generalnie jak doszlam do 4cm i zrozumialam, ze teraz albo nigdy to nawet mi brewka nie pykła. Podanie znieczulenia nie bolalo mnie w ogole, najpierw zostalam znieczulona miejscowo, potem dopiero zaczal anestezjolog zakladać cewnik. czulam tylko takie "grzebanie" między kręgami. Ale nie skupialam sie na tym w ogole, raczej na tym, zeby przetrwać nieruchomo skurcz. Potem powiedział, że mamy 1,5 godziny bez bólu i faktycznie zdążyliśmy ze wszystkim.
nie wyobrażam sobie rodzić bez zopa, mam bardzo niski próg bólu i mysle ze bardzo zle bym to zniosla. jesli chodzi o skutki uboczne znieczulenia, to chyba nie mialam. w 4 dobie bolala mnie glowa, ale zrzucilam to na niskie cisnienie i wiszące ciezkie chmury, w 7 dobie czulam dyskomfort w tej czesci kregoslupa w ktorą bylam znieczulona, ale polezalam chwilkę i przeszło.

co do smoczków, mój się nie daje oszukać jak sie zorientuje ze z niego nic nie leci to wypluwa i już... tyle można było myśleć o smoku.

na spacer wybierzemy się chyba w weekend, poczekam na męza. boję się , że sama nie ogarnę kuwety
Kurcze może się skusze... Ja czytałam ogólnie na forach dużo złych opinii, typu, że jak się ma skoliozę to może znieczulić tylko połowę ciała(a ja mam skoliozę...) i że dodatkowo nie znieczula bólów partych, a jak znieczuli za bardzo to mogą być powikłania z porodem bo nie czuję się skurczy i poród się wydłuża... i inne takie...
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:13   #1322
clauudik
Rozeznanie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
Ja też bym chciała móc zdecydować w czasie porodu czy jest konieczne to ZZO czy jednak dam radę,,, ale słyszałam właśnie, że albo przed albo w ogóle... Muszę się dopytać,,,
Ja przyszłam na porodówkę z 5 cm rozwarciem, a jak zaczęło boleć tak na poważnie to było już 8 cm i za późno na zoopa

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:24   #1323
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja przyszłam na porodówkę z 5 cm rozwarciem, a jak zaczęło boleć tak na poważnie to było już 8 cm i za późno na zoopa
No właśnie z tym jest problem;/
Stary 2012-06-13, 11:27   #1324
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
Wiesz co, mnie się Wojtek przejadł w szpitalu, przez calutką noc bolał go brzuszek, twardy, prężący się itp. - bite 8 godzin. Jedyne, co pomagało, to jak położyłam się na plecach i położyłam go sobie na brzuch - tzn. jego brzuszek do mojego. Własciwie to klatka piersiowa bardziej, niż brzuch. Jak oddychasz, to Twoje ciało ogrzewa jego brzuszek, poza tym mały leży na brzuszku, więc pracują te mięśnie brzucha, które pomagają w masowaniu jakby jelit i usuwaniu gazu, no i słyszy Twoje serce i jest poodgrzewany jednocześnie. Jak są mega kolki to niestety nic nie pomoże raczej, ale spróbować możesz. Dzieci powinny leżeć trochę na brzuchu, ale nie wszystkie lubią - Michał np. nienawidził i był gigantyczny wrzask, ale u mamy na ciepłym brzuchu, okryty jakimś kocykiem i jak słyszy bicie serca, to generalnie każdy maluch lubi któraś z dziewczyn pisała, że kłądzie termofor na kolana i na nim malucha na brzuszku - to taka odmiana ale tu też niektóre dzieci sie szarpią, a na leżenie na brzuchu u mamy albo taty to generalnie zażaleń nie ma musisz tylko uważać, zeby miał łepek tak, żeby mógł swobodnie oddychać!
też stosowałam ten sposób przy Filipie i przy Szymonie też tak go trzymam.Jeszcze noszę Szymona bardzo wysoko na ramieniu,klepiąc po dupcijego brzuszek jest prawie na moim raminiu.on sie rozgląda i sie uspokaja,Choc nie wiem jeszcze czy my mamy już kolki czy terror

No i fajnie że tak sobie radzicie,mój Szymon prawie nie śpi w dzień,za to noce są błogie wczoraj zasnął po 20 pobudka o 1 i 5.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Edytowane przez anulka4771
Czas edycji: 2012-06-13 o 11:28
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:29   #1325
centipede
Zadomowienie

Gratulacje dla rozpakowanych!!!:ro za: Już niedługo i się przeniesiemy na odchowalnię

Współczuję kolek u nas późnym popołudniem zaczyna się horror, nie wiem czy to kolka czy to co można zdziczeć i nie wiadomo co robić Wczoraj na szybkości leciałam po inne mleko, nie wiem, może to coś da Podajemy też Esputicon

Widzę, że piszecie o znieczuleniu ja przed porodem myślałam, że nie będę brać ale w trakcie tylko czekałam aż będą mogli podać Wkłucie nic nie boli a później jaka ulga na 3 dzień bolała mnie bardzo głowa, a tak to żadnych skutków ubocznych chyba nie było

Sailormaary ja po podaniu miałam wrażenie, że jedną stronę mi całkiem złapało, a drugą tak nie do końca powiedziałam to pani anestezjolog i kazała poleżeć chwilę na boku i pomogło!

Tylko zastanawia mnie, że podają w różnych momentach to znieczulenie. Wy tutaj piszecie o rozwarciu 4cm, a ja mogłam dostać dopiero przy 7 cm
Stary 2012-06-13, 11:40   #1326
_Maya_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
No to ja poproszę o koniec ciąży dziś
ja chce nie dzisiaj a jutro
Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
też stosowałam ten sposób przy Filipie i przy Szymonie też tak go trzymam.Jeszcze noszę Szymona bardzo wysoko na ramieniu,klepiąc po dupcijego brzuszek jest prawie na moim raminiu.on sie rozgląda i sie uspokaja,Choc nie wiem jeszcze czy my mamy już kolki czy terror
to jest świetny sposób na wzmocnienie barków takich maluszków - dziecko dźwiga główkę jak jest tak przewieszone i wzmacniają mu się mięśnie czyli dwa w jednym i brzuch i barki pracują

dziewczyny, ale miałam noc...
położyłam się chwilę przed północą...zasnąć nie mogłam - czułam się jakbym sama była niemowlęciem, które budzi się co pół godziny na karmienie...
ogólnie koniec spania zaliczyłam o 4:40 a łącznie to może w nocy przedrzemałam 1,5h i za każdym razem budziłam się wyspana!

dopiero po dawce gorącego, prawdziwego kakao i z książką usnęłam na pół godziny - aż do 7
Mąż się zdziwił że łóżko puste i wstał jeszcze przed budzikiem

Czuję się dzisiaj jak jakiś Frankenstein, bo nie spałam w nocy i wcale nie jestem zmęczona - ciekawe kiedy padnę na pyszczek....
teraz czas na śniadanie
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:51   #1327
_agata
Zakorzenienie

Dziewczyny, jak macie problemy z bolącym brzuszkiem u dzieci, polecam z całego serca chustowanie. Płacze przechodzą jak ręką odjął.
Dziecko jest ułożone w chuście w pozycji z nogami przyciągniętymi do brzuszka co znacznie ułatwia usuwanie gazów i wypróżnianie. Jakie Maciek kupy wali jak go wyjmę z chusty, głowa mała!

Wczoraj znowu bylismy na meczu u znajomych , od 18 do 23. Maciej spał od 21, wcześniej trochę marudził, trochę się rozglądał to go zabawialiśmy, chociaż on jeszcze mało co kuma, no i jest wiecznie niezadowolony.
Wróciliśmy, szybka kąpiel i o 24 już spał. Obudził się przed 4, karmienie, i spał do 6. 40

W ciągu dnia go w chuście nosiłam, byliśmy 2 godziny na spacerze i później jeszcze obiad i sałatkę na wynos z nim zrobiłam

No i dzisiaj przemyłam mu rano oczka moim pokarmem, zobaczymy co będzie bo wczoraj trochę zaropiały.

Cytat:
Napisane przez rozowa1987 Pokaż wiadomość
agata-jakim sposobem wiążesz chuste
bo są różne
Na kangurka

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
Dziewczyny troche wyprzedze temat,ale poki pamietam

Juz dwie kolezanki mi powiedzialy,ze na zabkowanie rewelacyjnie sprawdzil im sie zel Camilla,to tak tylko-mozecie sobie zapamietac i w razie czego sprobowac.

U mnie mieszka takie bydlo,ze prawie mi dziecko obudzili...
Maćka nic nie rusza, wrzaski wczoraj były po bramce, a on lekko podskoczył, pierdnął, i dalej w kimono

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Dominik jest juz z nami wazy 3740g i ma 53 cm jest sliczny
Gratuluję!

Cytat:
Napisane przez agatka661 Pokaż wiadomość
szerylka dziekuje zamowilam je wlasnie na dozie
a co myslicie nie o chustowaniu tylko o noszeniu w nosidelku??
kolezanka by mi pozyczyla jakbym chciala, chusty jakos nie mysle kupowac.
Nosidelko jest gorsze ??

ehh ale ja jestem szczesliwa jak to dziecie spi!:P
Agatko, jeśli jest to nosidło ergonomiczne, to od biedy można. Ale dla takiego maleństwa jednak chusta najlepsza.
Dlaczego nie chcesz się przekonać do chusty? Leon ma takie problemy z brzuszkiem, a chusta na pewno by pomogła. Dziecko jest blisko Ciebie, czuje bicie serca, ruchy Twojego ciała masują jego brzuszek, same pozytywy.

Cytat:
A czy to na pewno dobry pomysł, żeby dziecko tyle czasu leżało w takim leżaczku i to jeszcze z wibracjami ?
Uważam, że nie.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:54   #1328
_Maya_
Zakorzenienie

Lady trzymam kciuki

zaabciu
gratulacje!!!
_Maya_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:56   #1329
La Monica
La Moderatoiure

Hej Wczoraj odpadł nam pępek! Nareszcie, bo młoda jutro kończy miesiąc. Nie chciał odpadać po octenisepcie, przestałam go używać i poprawa, znaczna nastąpiła już po jednym dniu, po 4 dniach od odstawienia odpadł.

Moja ma pojedyncze potówki na policzkach.

Pisałyście o butelkach. U mnie niewypałem okazały się tommee tippee, ale tylko dlatego, że młoda nie potrafi "puszczać" smoczka i się jej zasysa do środka, przez co nie może pić i się wścieka. Pijemy tylko z Lovi Aktywne Ssanie, jest rewelacyjna, dostałam ją w Bocianiej paczce ze szpitala. Może jeszcze wrócę do TT jak mała nauczy się lepiej radzić sobie z butlą

Mega udany zakup u mnie: leżaczek- bujaczek z Fisher Price'a, młoda z niego mogłaby nie wychodzić. Uwielbia tam robić kupska i pierdzieć, spać, bawić się. Strzał w 10!

Kolek nie mamy Całe szczęście...

Cytat:
Napisane przez szerylka Pokaż wiadomość
mój jutro kończy 3 tygodnie tez je 100ml czasem 120,i też karmię o 00:00,3:00 i 6:00 czasem też co 2,5godzinki i karmię Bebiko więc wychodzi tak mniej więcej co 3godz. czasem go budze na karmienie ale rzadko zazwyczaj sam się juz drze
Cytat:
T

Mój je pomiędzy 20a 21 i budzi się o 24,3 i 6 lub czasami o 21 i 4,je 90 w nocy choc ostatnio 120ml.

---------- Dopisano o 17:38 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

Dzięki za odp. Czyli podobnie

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 11:59   #1330
_millena
Zadomowienie

Cytat:
Kurcze może się skusze... Ja czytałam ogólnie na forach dużo złych opinii, typu, że jak się ma skoliozę to może znieczulić tylko połowę ciała(a ja mam skoliozę...) i że dodatkowo nie znieczula bólów partych, a jak znieczuli za bardzo to mogą być powikłania z porodem bo nie czuję się skurczy i poród się wydłuża... i inne takie...
ja mam chory kręgosłup , w zasadzie w całosci i nikt nie widzial przeciwwskazań. bółów partych nie czułam, czułam parcie. tzn nie wiem co to znaczy ból party. ja po prostu czułam, że za chwilę muszę zrobić mega kupę (sory za obrazowość ). skurczy przed partymi faktycznie sie nie czuje, ale od tego jest polozna zeby popchnąć wszystko do przodu, ja parłam na lozku mimo ze nie czulam w sumie partych po to , zeby się troszke bardziej otworzyć wlasnie i zeby szybciej poszło. Uwazam ze poszlo szybko, bo od 4 cm i podania znieczulenia do końca szycia krocza mineło dokladnie 1,5 godziny. faktem jest że peklam dlatego ze nie umialam wyprzeć dziecka, wiec mi lekarz wypędzał go z brzucha. parłam parłam , ale chyba wciąż za mało. może jakby mnie bolało to bym się wzieła w garść i wypchneła sama.

Czy kąpiecie dzieci codziennie??
Wczoraj nie zdążyliśmy , jakoś tak się nie zorganizowalismy, wychodziło na to, że powinniśmy go wykąpać koło polnocy i juz nam sie nie chciało, moja mama zadzwoniła wczoraj o 21 i pyta czy juz po kąpieli jesteśmy, wiec mowie ze nie i ze chyba nie wykąpiemy go, tylko umyjemy. dzisiaj zadzwoniła do mnie i mowi , ze ona zrobila wywiad wśród nowoczesnych mam i ze wszyscy kąpią dziecko codziennie i ze co my wyprawiamy, ze woda działa kojąco ( no ja dziękuję, nasz sie tak drze, że masakra), że wzmacnia ( ) dzieci i dalej prowadzi wywód , powiedziałam jej grzecznie, że to nasza sprawa i żeby się nie wtrącała, to się obraziła
jak jej powiedzialam, ze w sr rodzenia, doswiadczona polozna uczyla nas kąpać w ten sposób ze dziecko myjemy myjką na przewijaku, a potem tylko w wanience opłukujemy to mi powiedziala, ze tak sie nie kąpie i że dziecko ma być zanurzone w wodzie.
kurde, wkurzona jestem....
jak wy kąpiecie swoje dzieci i czy faktycznie jest taki mus zeby kąpać je codziennie ??? nasze nie powiem, śmierdzi pod wieczór, ale wtedy biorę miskę , myjkę i go obmywam czystą wodą , a potem wycieram i oliwkuję. w zasadzie to zrobiłam tak tylko raz, a teraz czuję się jak wyrodny i leniwy rodzic.

Edytowane przez _millena
Czas edycji: 2012-06-13 o 12:01
_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 12:11   #1331
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
ja mam chory kręgosłup , w zasadzie w całosci i nikt nie widzial przeciwwskazań. bółów partych nie czułam, czułam parcie. tzn nie wiem co to znaczy ból party. ja po prostu czułam, że za chwilę muszę zrobić mega kupę (sory za obrazowość ). skurczy przed partymi faktycznie sie nie czuje, ale od tego jest polozna zeby popchnąć wszystko do przodu, ja parłam na lozku mimo ze nie czulam w sumie partych po to , zeby się troszke bardziej otworzyć wlasnie i zeby szybciej poszło. Uwazam ze poszlo szybko, bo od 4 cm i podania znieczulenia do końca szycia krocza mineło dokladnie 1,5 godziny. faktem jest że peklam dlatego ze nie umialam wyprzeć dziecka, wiec mi lekarz wypędzał go z brzucha. parłam parłam , ale chyba wciąż za mało. może jakby mnie bolało to bym się wzieła w garść i wypchneła sama.

Wczoraj nie zdążyliśmy , jakoś tak się nie zorganizowalismy, wychodziło na to, że powinniśmy go wykąpać koło polnocy i juz nam sie nie chciało, moja mama zadzwoniła wczoraj o 21 i pyta czy juz po kąpieli jesteśmy, wiec mowie ze nie i ze chyba nie wykąpiemy go, tylko umyjemy. dzisiaj zadzwoniła do mnie i mowi , ze ona zrobila wywiad wśród nowoczesnych mam i ze wszyscy kąpią dziecko codziennie i ze co my wyprawiamy, ze woda działa kojąco ( no ja dziękuję, nasz sie tak drze, że masakra), że wzmacnia ( ) dzieci i dalej prowadzi wywód , powiedziałam jej grzecznie, że to nasza sprawa i żeby się nie wtrącała, to się obraziła
jak jej powiedzialam, ze w sr rodzenia, doswiadczona polozna uczyla nas kąpać w ten sposób ze dziecko myjemy myjką na przewijaku, a potem tylko w wanience opłukujemy to mi powiedziala, ze tak sie nie kąpie i że dziecko ma być zanurzone w wodzie.
jak wy kąpiecie swoje dzieci i czy faktycznie jest taki mus zeby kąpać je codziennie ??? nasze nie powiem, śmierdzi pod wieczór, ale wtedy biorę miskę , myjkę i go obmywam czystą wodą , a potem wycieram i oliwkuję. w zasadzie to zrobiłam tak tylko raz, a teraz czuję się jak wyrodny i leniwy rodzic.
Przepraszam ale ja muszę szczerzeJak raz go nie wykapiesz nic sie nie stanie,brudem nie zarośnie przecież co za bzdury ludzie opowiadają sama Agata nie kąpie co dziennie i jej Maćkowi nic nie jest.Zreszta jak sama napisałaś umyłaś go myjką.My jak gdzieś wychodzimy zwłaszcza w weekend i wracamy pózno to też Szymona nie kapie tylko szybko obmywam i nie uważam siebie za wyrodną matkęTo tak zwany Dzień BrudasaFilip kapie się co drugi dzień,co prawda wiadomo jak jest brudny to codziennie.M twierdzi że przecież z kupą się nie bił

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-13, 12:12   #1332
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez centipede Pokaż wiadomość
Gratulacje dla rozpakowanych!!!:ro za: Już niedługo i się przeniesiemy na odchowalnię

Współczuję kolek u nas późnym popołudniem zaczyna się horror, nie wiem czy to kolka czy to co można zdziczeć i nie wiadomo co robić Wczoraj na szybkości leciałam po inne mleko, nie wiem, może to coś da Podajemy też Esputicon

Widzę, że piszecie o znieczuleniu ja przed porodem myślałam, że nie będę brać ale w trakcie tylko czekałam aż będą mogli podać Wkłucie nic nie boli a później jaka ulga na 3 dzień bolała mnie bardzo głowa, a tak to żadnych skutków ubocznych chyba nie było

Sailormaary ja po podaniu miałam wrażenie, że jedną stronę mi całkiem złapało, a drugą tak nie do końca powiedziałam to pani anestezjolog i kazała poleżeć chwilę na boku i pomogło!

Tylko zastanawia mnie, że podają w różnych momentach to znieczulenie. Wy tutaj piszecie o rozwarciu 4cm, a ja mogłam dostać dopiero przy 7 cm
No właśnie to chyba zależy od lekarzy;/ Jeden ci powie tak a drugi inaczej... i bądź tu mądry.
Stary 2012-06-13, 12:16   #1333
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Tak myje/kąpie moja koleżanka jak to widziałam, to mi się to dziwne wydało, ale jak przemyslałam sprawę to ma to sens.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 12:17   #1334
niunia32
Zakorzenienie

La Monica fajnie że kikut już odpadł.

Millena my nie kąpiemy codziennie. raz obudziliśmy małą na kąpiel (kąpiemy o jednej porze koło 19) i więcej nie mam zamiaru jej budzić na kąpiel. wrzask był taki jak nie wiem.

poprasowałam trochę ubranek i mi sie nie chce...

szukam diety oczyszczającej dla męża

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 12:18   #1335
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
No właśnie mówią, że jak nie czuć tych bólów partych to się wszystko utrudnia. Ja tam nie wiem bo nie rodziłam XD ale tak w necie czytałam, Ja bym chciała zdecydować w trakcie
Stary 2012-06-13, 12:18   #1336
pola_m
Wtajemniczenie

hejo

Zaabcia, gratulacje!!
Stokroteczka777, to może się doczekasz

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak macie problemy z bolącym brzuszkiem u dzieci, polecam z całego serca chustowanie. Płacze przechodzą jak ręką odjął.
Dziecko jest ułożone w chuście w pozycji z nogami przyciągniętymi do brzuszka co znacznie ułatwia usuwanie gazów i wypróżnianie. Jakie Maciek kupy wali jak go wyjmę z chusty, głowa mała!
Potwierdzam potwierdzam!!

I jeśli wam dzieciaki marudzą przy zawiązywaniu, polecam suszarkę Na początku, gdy nie mieliśmy jeszcze wprawy w wiązaniu, włączaliśmy suszarkę, coby dzieć był wyluzowany Działało

Cytat:
my nie codziennie
Jak nie ma upału, to kąpiel w wanience co drugi dzień. I nie czuję się wyrodnym i leniwym rodzicem

My leżaczek też mamy, ale tych wibracji raczej nie włączamy. przydaje się, jak np my jesteśmy w kuchni- przy jedzeniu, czy gotowaniu, gdy mały nie śpi, i nie chcemy go tak samotnie zostawiać gdzieś w pokoju
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 12:24   #1337
anulka4771
Wtajemniczenie

Dopajanie pomaga idzie kolejna kupa druga już dzisiaja były dwie na dobę.
Proszę mnie zle nie zrozumieć o tą kapiel,ja staram się kapać codziennie ale czasami zdarza się ze nie kąpie.Nie czuję się z tym zle.Nawet budzę Szymona jak śpi ale że on prawie nie spi nie ma problemu.A i musi mieć trochę cieplejszą wodę do kapania i nawet się usmiecha ubieranie to już inna bajka,wrzask

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-13, 12:27   #1338
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
Stokroteczka777, to może się doczekasz
Zobaczymy

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
Stary 2012-06-13, 12:34   #1339
_agata
Zakorzenienie

Mądrzy ludzie żyją w brudzie

Cytat:
Nie kąpię codziennie, zazwyczaj raz na 3 dni, a jak jest ciepło czy dłużej go ponoszę w chuście i jest upocony, to też kąpię. Codziennie rano i wieczorem (a jeśli jest potrzeba, czyt. obsra się konkretnie ) wycieram dupsko mokrą tetrą, wietrzę i dziecię zadowolone. Wycieram mu też rączki, przemywam oczy i twarz, styknie
Maciek na dość długie włoski, a nie jest wskazane u takiego maleństwa mycie włosów codziennie.
Maciej kąpiele lubi (tylko czasami się drze ), a ostatnie co bym zrobiła to obudziła dziecko na kąpiel. Nie budzę go na karmienie, nie budzę na przewijanie, to i na kąpiel nie będę.
Mnie na szczęście nikt nie mówi kiedy i jak mam syna kąpać.
A jak już kąpiemy, to wody tak solidnie leję, żeby był mocno zanurzony, wtedy mu ciepło i błogo

Cytat:
Przepraszam ale ja muszę szczerzeJak raz go nie wykapiesz nic sie nie stanie,brudem nie zarośnie przecież co za bzdury ludzie opowiadają sama Agata nie kąpie co dziennie i jej Maćkowi nic nie jest.Zreszta jak sama napisałaś umyłaś go myjką.My jak gdzieś wychodzimy zwłaszcza w weekend i wracamy pózno to też Szymona nie kapie tylko szybko obmywam i nie uważam siebie za wyrodną matkęTo tak zwany Dzień BrudasaFilip kapie się co drugi dzień,co prawda wiadomo jak jest brudny to codziennie.M twierdzi że przecież z kupą się nie bił
Jak ktoś chce to może kąpać i dwa razy dziennie.
Ja widzę po sobie, w domu biorę kąpiel rano i wieczorem, i skórę mam niestety wysuszoną. Ale inaczej nie potrafię, brudna się czuję bez tego prysznica. A w szpitalu po cesarce nie mogłam się tak bezkarnie prysznicować, tylko się obmywałam. Po tygodniu skórę miałam o niebo "lepszą"

o
Stary 2012-06-13, 12:37   #1340
begie13
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
co położna, to inna szkoła
Dzisiaj właśnie ze swoją rozmawiałam na temat rumianku i wzdęć. Jej teoria:
jeśli są wzdęcia u noworodka, to oznacza, że brakuje mu w przewodzie pokarmowym pałeczek mlekowych. Można je uzupełniać podając probiotyki np. Lakcid. Rumianek natomiast ma działanie odkażające. O ile sprawdza się w "dezynfekcji" przewodu pokarmowego (np. jak śmierdzi kupka), o tyle podczas zaparć czyści przewód pokarmowy m.in. właśnie z tych pałeczek kwasu mlekowego. Czyli działanie jest odwrotne do zamierzonego

A glukozę, to się podobno podaje tylko w szczególnych przypadkach jak np. mama w ciąży miała cukrzycę i noworodek ma po narodzinach spadki glukozy, którą sukcesywnie miał dostarczaną w brzuszku. W innych przypadkach od glukozy i wszelakiego cukru podawanego noworodkowi się odchodzi. Nawet herbatki się już nie słodzi.

I teraz komu wierzyć???
jestem już głupia

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Jestesmy po usg i wizycie u pediatry. Bioderka poprawne, Malwina waży już 4300 (prawie 800g więcej od wyjscie ze szpitala, a 600g więcej od wagi urodzeniowej). Klatka i glowka po 36 cm.

Begie spróbuj Tosie pomasowac po brzuszku w czasie ksrmienia albo nóżki przyciagac do brzuszka. Moze ja boli. Malinka najchętniej też przy cycu wtedy leżała. A te unoszenie nóżek bardzo pomogło. Normalnie ja wylaczalo
za wizytę u peediatry mała zdrowo rośnie

przyciągam te nóżki i nic spróbuję jeszcze pomasować w czasie karmienia, nie wiem o co chodzi czy to brzuszek czy co

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!
Jadę do szpitala. Od 24 mam skurcze. Trzymajcie kciuki. Mam numer od anulki, jej dam znać. Powodzenia dla pozostałych oczekujących.
trzymam kciuki mocno

Cytat:

Bo śmichy chichy ale wez sobie potem spróbuj zrobić dwójeczkę. ja mialam blokadę psychiczną przez tydzień !!! aż się poplakałam z tego powodu, bo nawet czopki glicerowe nie zadziałały, tak się bałam, a do tego doszły jeszcze zaparcia od ton żelaza które biorę i już... kaplica była jak przychodziło co do czego.

dasz sie namowic ja mialam poród hmm.. można powiedzieć cięzki (chociaz nie odbieram go w kategorii "powod do depresji") i z komplikacjami. Cztery dni po porodzie powiedziałam do męża, że jeśli kiedykolwiek zaczne cos mowic o drugim dziecku to zeby mi wszystko przypomnial. Myslalam sobie wtedy, że never ever, chocby nie wiem co, drugie dziecko adoptuje lub ukradne jestem 9 dni po porodzie, tyłek przestał boleć, laktacja w miare unormowana i powiem szczerze, że złe wspomnienia też sie powoli zacierają.
ja też żelazo wcinam na potęgę i zaczynam mieć problemy z wypróżnieniem i 2 taka ciemna jest

jeśli chodzi o złe wspomnienia związane z porodem to stwierdzam, że ich nie ma, no może ten ból... ale bardzo szybko zapomniałam o złym i o porodzie myślę jako o czymś cudownym i jestem zdecydowna na kolejnego dzieciaczka no może trochę grzeczniejszego

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
Dominik jest juz z nami wazy 3740g i ma 53 cm jest sliczny
Gratuluję moja wazyła 3760 g

[QUOTE=_millena;34674501]

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
Hej Wczoraj odpadł nam pępek!

Cytat:

kąpiemy co drugi dzień i nie czuję się wyrodną matką i tak nie możemy się wbić w godz ok 19 bo mała wtedy kończy jeść i ma długie spanie potem...

oh idę coś kombinować z moim rozdarciuchem może rzeczywiście ten brzuszek ją boli a ja myślałam, że cały czas chce jeść no rączki do buzi pcha

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 12:40   #1341
inwytka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez centipede Pokaż wiadomość

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Cytat:
Mi podali znieczulenie przy 8cm na początku też mi złapało tylko połowę ciała, ale za moment się wyrównało. Jak mądrze anestezjolog poda znieczulenie, to w fazie partej nie ma problemów. Ja na samym początku parcia miałam problemy, bo znieczulenie działało, ale za chwilę przestało i mogłam przeć. Ze skutków ubocznych chyba nic u mnie nie wystąpiło. Tyle, że parę godzin po porodzie jak szłam pod prysznic, cały czas musiałam przysiadać, bo czarno mi się przed oczami robiło. Ale to niekoniecznie wina ZZO

Zuzka
inwytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 12:47   #1342
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez inwytka Pokaż wiadomość
Mi podali znieczulenie przy 8cm na początku też mi złapało tylko połowę ciała, ale za moment się wyrównało. Jak mądrze anestezjolog poda znieczulenie, to w fazie partej nie ma problemów. Ja na samym początku parcia miałam problemy, bo znieczulenie działało, ale za chwilę przestało i mogłam przeć. Ze skutków ubocznych chyba nic u mnie nie wystąpiło. Tyle, że parę godzin po porodzie jak szłam pod prysznic, cały czas musiałam przysiadać, bo czarno mi się przed oczami robiło. Ale to niekoniecznie wina ZZO
To jednak całkiem sporo osób miało to zzo
Stary 2012-06-13, 13:02   #1343
_millena
Zadomowienie

Cytat:
tylko że myśmy chcieli kąpać dziecko własnie co dwa dni. jednak moja ... mama... uwaza ze to niestosowne i niepoprawne i ze to , że jestesmy leniwi nie usprawiedliwia tego, ze dziecko nie musi byc codziennie kąpane. w sumie to jak jest piękny i pachnący to aż mnie jest milej, a on na prawdę jedzie pod koniec dnia ale kurcze przy kąpieli tak sie drze , że masakra, a jak go szybko przelecę myjką ( tyle że bez mydełka, tylko namoczoną wodą) to i nie zdazy sie rozedrzeć i krócej to trwa wszystko. Nas w sr uczyli namydlać na przewijaku i tylko wkładać do wanienki żeby opłukać. moja mama kąpała nas zanurzonych w wodzie, dlatego nawet zdobyła sie na podważenie zasad kąpieli nabytych w sr jezuuuu i wlasnie dlatego nie chcialam, zeby mi tu ktoś siedział na głowie. jest mi cięzko, jestem sama, ale przynajmniej moge robić to co chce, a nie to co ktoś inny uważa za stosowne!!!

Stary 2012-06-13, 13:05   #1344
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Mam pytanie do mam które już rodziły...kiedyś już tu pytałam, ale to było przed porodami i to była czysta teoria

Czy któraś z Was rodziła w soczewkach??

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-06-13, 13:08   #1345
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
tylko że myśmy chcieli kąpać dziecko własnie co dwa dni. jednak moja ... mama... uwaza ze to niestosowne i niepoprawne i ze to , że jestesmy leniwi nie usprawiedliwia tego, ze dziecko nie musi byc codziennie kąpane. w sumie to jak jest piękny i pachnący to aż mnie jest milej, a on na prawdę jedzie pod koniec dnia ale kurcze przy kąpieli tak sie drze , że masakra, a jak go szybko przelecę myjką ( tyle że bez mydełka, tylko namoczoną wodą) to i nie zdazy sie rozedrzeć i krócej to trwa wszystko. Nas w sr uczyli namydlać na przewijaku i tylko wkładać do wanienki żeby opłukać. moja mama kąpała nas zanurzonych w wodzie, dlatego nawet zdobyła sie na podważenie zasad kąpieli nabytych w sr jezuuuu i wlasnie dlatego nie chcialam, zeby mi tu ktoś siedział na głowie. jest mi cięzko, jestem sama, ale przynajmniej moge robić to co chce, a nie to co ktoś inny uważa za stosowne!!!
To rób tak jak Ty uważasz. To jest Twoje dziecko, mama swoje już wychowała
A dla mnie mój syn pachnie najpiękniej jak jest ze dwa dni niekąpany pachnie dzieckiem, a nie kosmetykiem.
Dziecku IMO wystarczy przetarcie samą wodą, myjki żadną chemią nie trzeba nasączać, bo później trzeba by to zmyć, a to dodatkowy czas i stres dla dzieciaka, a po co mu to? Dla naszej przyjemności? Jeśli kąpiel nie sprawia mu przyjemności, to ja dla własnego dobrego samopoczucia nie stresowałabym dziecka.
I nie uważam żeby kąpiel rzadziej niż codziennie była lenistwem. Bo ileż ta kąpiel trwa? U nas z przygotowaniem i posprzątaniem "po", to jakiś 10 minut... faktycznie szmat czasu

o
Stary 2012-06-13, 13:12   #1346
_millena
Zadomowienie

aaaa no najwazniejsze.. ODPADŁ NAM PĘPEK , w 9 dobie, to chyba niezle w sumie to większość czasu był pięlegnowany przez szpitalne ciocie, u nas w domu tylko 3 dni i dobrze, bo aż mnie wzdrygało a dziś został mi po prostu w rąsi

boze moje dziecko od 9 do teraz nie mogło zasnąć. wreszcie sie udało. na rękach spał, ale co go odłożyłam to od nowa ryk. w koncu ułożyłam go na pleckach i zasnął , przechylilam tylko rożek na bok w razie co, bo mu sie nie odbekło. na boku za cholere nie chcial zasnąć.

jak wygląda przejedzone dziecko ?

ja staram się go karmić cycem, ale to wygląda tak, że on nie chce za bardzo intensywnie ssać i po prostu nie najada się tym cycem, czasem wisi godzinę i jeszcze by zjadł. więc w szpitalu kazali mi go po cycu dokarmiać butelką, ale dostałam wytyczne że mam mu dawać po 80ml mleka modyfikowanego. zazwyczaj nie zjada wszystkiego, po prostu pluje i prycha albo usypia i nie da się go zmusić do ssania, ale czasem zastanawiam się czy go nie przekarmię. Dzisiaj sobi pomyslalam, ze moze wlasnie dlatego, ze co ryk to dostawał cyca, a potem jak już mi siadła cierpliwość to zrobiłam na koniec butle, zjadł 30 ml , reszty nie chciał. i śpi.
i sama nie wiem....

czy ja nie powinnam mu juz obciąć paznokci ??? ma 10 dni.
chyba powinnam

Stary 2012-06-13, 13:24   #1347
pola_m
Wtajemniczenie

[QUOTE=_millena;34681553

czy ja nie powinnam mu juz obciąć paznokci ??? ma 10 dni.
chyba powinnam [/QUOTE]
Nie sugeruj się wiekiem, tylko długością paznokcijak ma za długie, to obetnij
Mój miał długasy straszne i obcinałam mu, cała w stresie jeszcze w szpitalu, chyba na drugi czy trzeci dzień.

Aha, jak pluje i prycha, to ja bym nie wpychała na siłę. Może Ci laktacja się unormowała, i wystarczy mu cyc?
I jeszcze jedno - nie każdy ryk jest oznaką głodu. Dziecko może być też zmęczone, mieć mokro, za zimno lub za gorąco... Dlatego cyc nie zawsze jest dobrą odpowiedzią
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 13:24   #1348
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam pytanie do mam które już rodziły...kiedyś już tu pytałam, ale to było przed porodami i to była czysta teoria

Czy któraś z Was rodziła w soczewkach??
Ja używam jednodniowych Acuvue TruEye

U Wojtka wczoraj odpadł pępek - jestem w szoku - w niedzielę rano urodziłam, we wtorek wieczorem kikucik został w pajacu

Jeżeli chodzi o czucie przy parciu, to ja mogę powiedzieć tyle - nie miałam zzo przy żadnym porodzie (nie ze względów ideologicznych, tylko tak wyszło), ale przy pierwszym w ogóle nie czułam partych - tylko sam ból, a przy drugim - i ból i parte. W pierwszym przypadku było mi łatwiej - naprawdę! Położna mi trzymała rękę na brzuchu i mówiła, kiedy mam skurcz - wtedy parłam. Ja po prostu miałam takie wrażenie, że zalewa mnie fala bólu, ale nie potrafiłam powiedzieć kiedy się zaczyna, a kiedy kończy - ale jak mi powiedziała, to po prostu parłam mimo bólu i już. Teraz z Wojtkiem rodziłam tak szybko, że nawet o Dianatalu zapomniałam, o zzo już nie wspomnę, więc rodziłam na żywca, bo nic nie zdążyli mi dać. Czułam skurcze parte i ból. Więc było tak, jakbym do pierwszego porodu dołożyła sobie jeszcze skurcze parte. I moje wrażenia są takie, że było gorzej, bo jak położna mówi, żeby nie przeć, żeby krocze miało czas się przystosować, to to jest masakra, bo właściwie ten skurcz sam idzie, więc traci się jeszcze dodatkowo siłę na to, żeby nie przeć, jak się bardzo chce. Więc wcale nie uważam, żeby nie dało się urodzić, jak się nie czuje partych. Mnie osobiście tak było lepiej i łatwiej.
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-13, 13:36   #1349
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Dzięki ja cały czas się zastanawiam, rodzić w nich czy nie... i w sumie mogłabym bez bo nie jestem aż taka ślepa ale w soczewkach jednak czuje się lepiej. Bez czasem mi się jakoś tak dziwnie robi, jakby zawroty głowy ja używam Acuvue Advances (czy jakoś tak) albo Acuvue Oasis...dwutygodniowych.
A z czystej ciekawości ...ile płacisz za jednodniowe ? Używałam na początku i były super.

---------- Dopisano o 13:36 ---------- Poprzedni post napisano o 13:33 ----------

Do mnie dziś dzwoniło i pisało więcej osób niż w moje urodziny...głównie osoby które już od niepamiętnych czasów się mną nie interesowały!! Jedna nawet ...słyszała że ja już leżę w szpitalu !!!! czaicie ?? skąd się biorą tacy ludzie?? Skąd takie informacje??

Nasz ślub:

Jesteśmy razem od:

Stary 2012-06-13, 13:43   #1350
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

U Wojtka wczoraj odpadł pępek - jestem w szoku - w niedzielę rano urodziłam, we wtorek wieczorem kikucik został w pajacu

Jeżeli chodzi o czucie przy parciu, to ja mogę powiedzieć tyle - nie miałam zzo przy żadnym porodzie (nie ze względów ideologicznych, tylko tak wyszło), ale przy pierwszym w ogóle nie czułam partych - tylko sam ból, a przy drugim - i ból i parte. W pierwszym przypadku było mi łatwiej - naprawdę! Położna mi trzymała rękę na brzuchu i mówiła, kiedy mam skurcz - wtedy parłam. Ja po prostu miałam takie wrażenie, że zalewa mnie fala bólu, ale nie potrafiłam powiedzieć kiedy się zaczyna, a kiedy kończy - ale jak mi powiedziała, to po prostu parłam mimo bólu i już. Teraz z Wojtkiem rodziłam tak szybko, że nawet o Dianatalu zapomniałam, o zzo już nie wspomnę, więc rodziłam na żywca, bo nic nie zdążyli mi dać. Czułam skurcze parte i ból. Więc było tak, jakbym do pierwszego porodu dołożyła sobie jeszcze skurcze parte. I moje wrażenia są takie, że było gorzej, bo jak położna mówi, żeby nie przeć, żeby krocze miało czas się przystosować, to to jest masakra, bo właściwie ten skurcz sam idzie, więc traci się jeszcze dodatkowo siłę na to, żeby nie przeć, jak się bardzo chce. Więc wcale nie uważam, żeby nie dało się urodzić, jak się nie czuje partych. Mnie osobiście tak było lepiej i łatwiej.
Ja się zestresowałam i teraz chyba będę czekać z porodem... muszą mi się żyły zagoić Mam siniaki i dziury.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości