|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Hej dziewczynki....u nas drugi gorszy dzień, mały maruny strasznie i płaczący...a ja nie wiem dlaczego i jak mu pomóc...nakamony, przewinięty i sprawdziłam czy nic go nie ciśnie, nie uwiera...skok jak nic...oby szybko mu przeszło...
Dziewczynki bloggerki super blogi...będę zaglądać w poszukiwaniu fajnych przepisów Evcia gratuluję daty ślubu Śliczniasta Laurka Desia trzymam kciuki oby diagnoza o skazie była rzeczywiście na wyrost ![]() Cziqua rzeczywiście niczego sobie ten doktorek ![]() Tynka super fotki zwłaszcza spacer o zachodzie słońca Karolca super minki Ewelinki na powitanie Cytrynka ja rok temu robiłam kilkakrotnie manicure hybrydowy (mam namiar na dziewczynę z Wawy która dojeżdża do klienta a rbi ślicznie pazurki) Mój maluszek po kąpieli i cycusiu sam zawsze zasypia bez problemu bardzo szybko....patrzy na swojego przyjaciela (o takiego http://www.babyono.com/produkty/zaba...tywka-dinozaur) i po prostu odpływa Edytowane przez Flowerbombka Czas edycji: 2012-06-17 o 21:53 |
|
|
|
#1982 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
czesc Wam
![]() ciekawe jak tam chciny u Koni? Desia tak do tego co napisalas odnosnie zaspokajania zachcianek swoich dzieci. to np. jak Viki chce zasnac na rekach to tak jest? jak w lozku z Toba, albo przy piersi?nie wiem jak jest to tylko przyklady. bo ja juz nie wiem, ksiazki co innego mowia, moja intuicja co innego i chodze zla, bo chce aby bylo jak hogg pisze a mi nie wychodzi i sie wnerwiam, tym bardziej ze trace sily bo mnie zatoki chore juz trzymaja od jakiegos miesiaca i srednio sie czuje. bo u nas problem polega na tym ze Hania nie lubi spac w lozeczku - tzn sama zasnac w nim nie potrafi, tylko kilka razy mi sie udalo, najbardziej lubi zasypiac przy cycku, w justawce lub w wozku na spacerze, a wieczorem na lezaco jak jest karmiona, inaczej jest wrzask i nie sposob jej uspokoic. na lozku ma wydzielona odgrodzona swoja czesc, a od urodzenia spala w gondolce ze mna w lozku. i teraz nie wiem co robic czy ja i siebie dalej meczyc z tym zasypianiem w lozeczku (bo nie chodzi mi o zasypianie na rekach i przekladanie na spiocha do lozeczka bo to nie jest samodzielne zasypianie) - bo boje sie co bedzie za kilka miesiecy - bo jak juz jej tak zostanie?? czy kontynuowac tak jak jest - ze probowac do lozeczka, ale jak nie pomaga nic to jednak na lozko brac. moja mama mowi ze jej z czasem przejdzie, ze ja tez zasypialam z nia w lozku i pozniej spalam w lozeczku, i zebym jej nie meczyla tymi naukami na sile bo ona sie wtedy boi i nie czuje sie bezpiecznie i jest taka malutka, doradzila mi aby z jej lozeczka zrobic przystawke do lozka i wtedy ona moze bardziej polubi lozeczko jak bedzie w nim przy mnie, bedzie mnie widziala itd, a ja nie bede musiala stac nad lozeczkiem. bo tak mi jej szkoda jak ona tak placze i nie potrafi zasnac a jak juz zasnie to wymeczona z placzu. |
|
|
|
#1983 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1984 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() U nas wszystko dobrze. Szymonek tylko w te upały chciałby ssac cyca co godzine, wiec ogolnie dzień męczący ![]() Zdjecia na mailu bardzo ładne, dzieciaczki słodziutkie! Zariah przeczytalam o Twoim problemie z córcią i to co opisalas, skojarzylo mi sie z tym co robil Filipek jak byl malutki, tylko nie wiem czy to to samo no i nie pamietam dokladnie jak to wygladalo bo to bylo prawie 3 lata temu. Ja wtedy podejrzewalam ze ma napady padaczkowe (oczywiscie jako pielegniarka neurochirurgiczna musialam sobie juz zdiagnozowac te jego dziwne zachowania) i poszlismy kontrolnie do neurologa-oczywiscie po zbadaniu okazalo sie, ze wszystko jest w porzadku. On robil tak, ze spinał sie na chwile, piąstki mial w tym momencie zaciśniete, rączki wlasnie chyba podnosił w górę. bezdechu nie mial, ale tak wygladal jaikby na chwilke przestawal oddychac. Ale jakos mu to samo przeszlo. I dodam, ze robil sie przy tym czerwony na buzi ale trwalo to chwile.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-06-17 o 22:19 |
|
|
|
#1985 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jedne dzieci przespia cala noc w swoim lozeczku i same zasna, inne beda chcialy bliskosci mamy jak powietrza! Zgadzam sie z Twoja mama, ja rowniez jeszcze jako panna duza ( bo to pamietam) zasypialam wtulona w moja mame i tata mnie potem niosl do mojego lozka ![]() Tak samo robilam z adasiem, spal z nami kiedy chcial, potem Go odnosilismy, mial okresy ze nie dalo rady Go odlozyc i wtedy byl z nami cala noc. Na chwile obecna - jako prawie 7-o latek zasypia pieknie w swoim lozku ![]() Viki zasypia albo przy cycu, albo teraz w nosidelku (dzisiaj ledwie Ja wlozylam to sie przytulila i przymykala oczka) albo na rekach albo sama w lozeczku. Wydaje mi sie ze Ty sie Monia meczysz, odpusc sobie na troche i wsluchaj sie w Hanie, czego Ona potrzebuje, moze to pomoze? Ja absolutnie nie chce Ci nic narzucac, ale moze warto rozwazyc inny sposob jesli to co robisz nie dziala ![]() Twoja mama madra kobieta ![]() Pewnie ze Hania sie nauczy zasypiac sama w swoim czasie. Musisz zrobic tak zeby zaspokoic Hani potrzeby i zeby rowniez Tobie to pasowalo, wiem , ze to nie jest latwe,ale wierze ze dasz rade! ---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:15 ---------- Maluda jest zdolny chlopak ![]() Musze Adasia przyuczyc wpraszania nas , praktyczne to musi byc
Edytowane przez desia888 Czas edycji: 2012-06-17 o 22:32 |
|
|
|
|
#1986 |
|
Rozeznanie
|
Aguśka
We wtorek zapytam pediatrę a 16 lipca mamy neurologa to też zapytam. Ale mam nadzieję, że to tylko niedojrzałość układu nerwowego i jak się Malutka zdenerwuje to się spina. Mój Maluch się taki bojok zrobiła że szok. Skąd jej się to wzięło? Jak widzi obcych to się wtula we mnie i koniec. Wtula się cała, buzię w moje ramię i nie patrzy na świat. dopiero się musi oswoić z nowym otoczeniem i wtedy się uśmiecha. Ale na początku taki wstydzioszek ![]() Idę spać. Dobranoc kochane. |
|
|
|
#1987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1988 | ||
|
Gang Iren
|
O jak dobrze,ze nie ma duzo nadrabiania
![]() Zaraz spac ide,bo padam na pysk.O ile dziecie moje sie nie obudzi,spi juz cale 10 minut ![]() Caly dzien marudzenia dzis i placzu,a wieczor masakra!Byl juz tak zmeczony,a krzyczal dwie godziny.Od 7 rano do teraz spal tylko 2 razy po pol godziny. Nigdy nie bylo az tak!Zreszta Eryk jest kochane dziecko,on potrafi po godzine,a nawet dluzej zajmowac sie soba,patrzec na zabawki,gadac do nich.Nie wiem co mu sie stalo... Cytat:
Ale nikt tego dzieci nie uczy one same sie ucza.I co wtedy zrobic? Moj smoczka nie chce! Cytat:
---------- Dopisano o 22:53 ---------- Poprzedni post napisano o 22:30 ---------- Jak dobrze,ze nie mieszkamy w Chinach! Widzialyscie to? http://news.time4men.pl/wydarzenia/z...kujace-zdjecie Straszne!!
|
|
#1989 |
|
Zakorzenienie
|
Zia i Zariah czytalam, ze smoczek nie wyklucza ssania raczek u dziecka, tzn nie jest w zastepstwie. Moze byc tak, ze bedzie ssalo i jedno i drugie albo nic.
Zariah wszystko zrobilam tak jak opisalas, sprobuje jeszcze jutro ![]() Nowaken a Ciebie rodzice uczyli ssac kciuka? Pewnie nie, wiadomo ze ladnie to nie wyglada, ale ciezko to wytlumaczyc niemowleciu moja corcia ssie paluszki i piastki, czasem ciumka nawet nadgarstki kciuka na razie nie, smoka nie lubi.Desia ja rowniez rozpieszczam swoja corcie. Po pierwsze ona jest od urodzenia straszna pieszczosia, ciagle chciala byc tylko przy piersi. Po drugie tak jest mi wygodniej- 2 tyg nie spalam z poczatku, bo wkladalam ja do kolyski, zaczelysmy spac razem i obu nam duzo lepiej- spimy dluzej, karmimy sie na spiaco. Po trzecie uwazam, ze samo wszystko przyjdzie z czasem, wszystko sie unormuje, nic przeciez nie trwa wiecznie, po co sie wiec szarpac i na sile zmuszac dziecko do czegos. Mam nadzieje, ze sie to zbytnio na mnie nie zemsci... Poza tym -MoniaHan- nie przejmuj sie ze Hania nie chce teraz spac w lozeczku, moze warto na jakis czas odpuscic. Moze sie okaze ze za jakis czas corci sie odmieni i bez zbednego stresu po prostu zacznie tam zasypiac, moze teraz jeszcze nie jest na to gotowa. Ja na to licze w naszym przypadku, hihi Gosia straszny ten artykul, plakac sie chce. To nieludzkie zachowanie :'( |
|
|
|
#1990 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej,
u nas dzisiaj super nocka pobudka o 2 a potem dopiero o 5.30 i ładne zasypianie o tej drugie szybkie i sprawne ![]() Cytat:
jeszcze zimą to nie wydawało mi się to dziwne ale jak na dworze był upał to jakoś dziwnie mi się ta kolędę śpiewałoMonia nic nie zrobisz na siłę ja mam dzieci które zasypiają w łóżeczku bez nikogo w pokoju a Ty masz inne dziecko i tak jak Desia pisze ze powinnaś rozważyć inny sposób. Desia praktyczne praktyczne a tym bardziej że zawsze prowiant do domu dostajemy. Cytat:
Cytat:
ile oni mi mówili żebym tego nie robiła a ja swoje. Ja pisałam to a propo bo któraś z Was pisała żeby nauczyć ssać kciuka.![]() Ania smoka też nie tolerowała miała wręcz odruch wymiotny ale poradziłyście mi żebym spróbowała inny kształt i spróbowałam i przypasował
|
|||
|
|
|
#1991 |
|
Zakorzenienie
|
Witam o poranku
![]() Po imprezie ![]() Chrzest bardzo udany, w Kościelu Kajulka trochę pospała a trochę poleżała...Ksiądz bardzo miły..Gorzej było ze mną, kaszlałam prawie na okrągło od 15 minuty mszy,myślałam ,że się uduszę, przez to nie mogłam się zbytnio skupić na uroczystości , jest mi przykro trochę z tego powodu, pamiętam ( a na tym mi zależało najbardziej ) ten moment jak ksiądz chrzci i wypowiada imię ...to uwielbiam,zawsze się na tym wzruszam bardzo, mnie chrzest bardzo wzrusza w sumie cały Na ten kaszel to sobie pomagałam wodą , cukierkami na kaszel i nic ![]() Największą niespodziankę sprawiła Nina , która jak zobaczyła kościół i dziadków dostała jakiegoś fisia i w ryk, moja Mama się Nią zajęła, ale niestety nie były na mszy.Potem w sumie Nina fiksowała tak do deseru, nie wiemy o co Jej chodziło? Może czuła ,że to nie Jej imprezka .Na szczęście się ogarnęła w pewnym momencie i jakby dziecko nam podmienili , wróciła milusia Nina , szkoda ,że tak późno.Jedzonko pyszne, tort ok ( ale i tak mam zastrzeżenie i już z tej cukierni nie wezmę raczej słodkiego). Prezenty głównie gotówkowe, trochę biżuterii, jeden prezent z romantyczną historią ( aż się wzruszyłam jak darczyńcy mówili co to jest dla Nich) ....i jedne spodnie i bluzka na 4 lata a no i mata edukacyjna, ale tak jak nie byłam fanką mat tak mi chyba pozostanie, wolę jednak kocyk i górę zabawek .Za kasiorkę kupimy Kai łańcuszek taki sam jak dostała Nina i kilka zabawek ekstra, aaa i jak Kaja będzie umiec sama siedzieć zrobimy im sesję u fotografa. Nasze fotki takie se, bo to jednak nikt nie ma głowy,żeby się na zdjęciach skupiać.Towarzystwo dzieciate to za przychówkiem biega, Starszyzny męczyć nie chcieliśmy, chyba sobie zdjęcia porobimy za tydzień na spokojnie. Tż obiecał się wbić w gang , ja przeodzieję kieckę ( dorobiłam sobie ozdobę do kiecki i mi część odpadła w drodze do koscioła, a dokładniej zgubiłam pięknego kwiatka , chyba te bimbaly nad tym kwiatem bujające jak dwa worki bokserskie spowodowały,że kwiatek nie zniósł tej presji i dał nogę )Aaaa i chciałam dodać,że odzyskałam smak na chwilę po kościele, straciłam przy wejściu do knajpy nie pojadłam nic, na szczęście zostało żarcia do domu to jak odzyskam smak to klękajcie narody , nadchodzi jamochłonica Nie wiem czy sobie czapki zimowej i rękawiczek nie uszykuję, bo w sumie nie wiem czy będę łeb wyciągać z lodówki , bo to ci wiem kiedy smak stracę? szkoda czasu na podgrzewanie ![]() Koniec relacji, dziękuję ![]() A w tematach.... Kaja czasem palec ssie, nic z tym nie robię, w razie co będziemy walczyć jak będzie to nasilone. Zariah super ta stronka ![]() Dessia mam podobne podejście do wychowywania, zdaję się tylko na intuicję, szczerze mówiąc nie czytam żadnych książek , żadnych poradników być może dlatego ,że dzieci mam niemęczliwe ( poza wczorajszą akcją )Wiadomo,że Nina jest upominana i uczona pewnych zachowań,że Ją wychowujemy, ale jakoś tak jak była malutka to właśnie robiłam tak wszystko na czuja , oczywiście na początku szukałam pomocy w ksiązkach , ale nic mi to nie pomagało ,więc porzuciłam to i robiłam po swojemu. Edytowane przez koniakonia Czas edycji: 2012-06-18 o 07:58 |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1992 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
może Nina była trochę zazdrosna A myślałam że tylko ja nie czytam książek i żadnych poradników. Ja nie mogłam przebrnąć prze język niemowląt i książki typu "w oczekiwaniu na dziecko" też były dla mnie nie do przebrnięcia ale może dlatego że bardzo dziwne przypadki tam były opisane i zawsze przekładałam to na siebie a może problem tkwi we mnie
|
|
|
|
|
#1993 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam ,że te ksiązki są dobre, ale muszą stanowić tylko dodatek, ale też nie dziwie się ,że ktoś szuka w nich pomocy, ja akurat przy Ninie to wolałam odsypiać niż czytać, trochę poczytałam , nie miałam sił i cierpliwości się stosować do rad na 100% i zanim to wszystko wchłonęłam to Nina wyrosła z tego , co mnie w Jej zachowaniu męczyło, a teraz mam Kaję taką jakby Tracy Hogg u mnie w brzuchu z Nią mieszkała
, więc nie mam potrzeby szukać ratunku ....ale już mnie ostrzegają i ja mam tego świadomość,że czasem się to może szybko zmienic
|
|
|
|
#1994 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Konia super,ze chrzest sie udal,tylko szkoda,ze chorubsko cie trzyma!
|
|
#1995 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
do wszystkich pójdzie na ręce i wszystkich uśmiechami zaczepia, nie ważne czy z rodziny czy zupełnie obcy. ja bym chciała, żeby tak jej zostało, żeby była towarzyska i wszyscy ją lubili w koło ![]() Cytat:
) i mówię: "Nie, nie, nie" a ona się ze mnie brecha Też nie raz zdarzało mi się, że brałam małą do łóżka, bo już byłam zmęczona, ale to dopiero w środku nocy. Niestety to zależy od dziecka jak będzie w przyszłości mam kuzynkę 5 lat, która nadal chce spać z matką i robi afery - ale tu wina ciotki, że jej wcześniej nie oduczała. A mam znajomych, z którymi córka spała 8 m-cy, a potem bez problemu przeszła do osobnego pokoju, do łóżeczka. Mam nadzieję, że nasze dzieci z tej drugiej opcji ![]() MoniaHan dajcie sobie jeszcze czas, może na prawdę naturalnie to przyjdzie wszystko Koniakonia super, że wszystko się udało! No jedynie Ciebie szkoda, że tak się wymęczyłaś tym kaszlem. Niech Ci mija to choróbsko. Wszak wyżerka czeka ![]() Dzień dobry Chyba na Mazurach moje dziecko lepiej się czuje, bo mi ładnie śpi już druga nocka ok, co prawda 3 pobudki (0.50, 3.15, 5.50), ale szybko zasypiała właśnie w łóżeczku i wstałyśmy 7.30, a teraz po mega aktywności słodko śpi
|
|
#1996 |
|
Zakorzenienie
|
Flawer ja jak nie mialam Wiktorka to tez jezdzilam do klientek
teraz z wiadomych przyczyn mam klientki w domu ![]() u nas wieczor wczoraj masakryczny maly 2 razy wyl w nieboglosy nie wiem czemu, ani piersi nei chcial a nawet jeszcze gorzej! o dziwo uspokajal sie na przewijaku! a pieluszka wcale nie zasikana ani kupki nie bylo wiec pozniej polozylismy przewijak na lozku i tak lezal z pol godziny ![]() w koncu zasnal o 23 a obudzil sie o 5.00 zjadl i obudzil sie o 8.30 ja tez spalam rzecz jasna ![]() idziemy na 12.00 na usg glowki dzis upaly zapowiadaja ![]() Konia super ze sie udalo a tobie duzo zdrowka zycze
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-06-18 o 09:10 |
|
|
|
#1997 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Eryk jak na razie tez u kazdego mu dobrze i mam nadzieje ze tak bedzie caly czas.Chociaz tutaj niestety kontakt z innymi osobami ograniczony,bo nie mam tu rodziny,znajomych tez nie bardzo.No a w Polsce Wiki byla rozrywana i wszedzie ze mna chodzila,do kolezanek moich,na miasto ze znajomymi
|
|
#1998 |
|
Wtajemniczenie
|
konia super że chrzciny udane i że Nina sie na szczęście opamiętała
![]() Mój mały chyba ma się coraz lepiej tzn skok 12 tygodnia chyba powoli się kończy ooo no i koniec mojego pisania bo się budzi i pora karmienia się zbliża
|
#1999 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() W sumei karolca dobry pomysł, jak stwierdzi że chce kolczyki to jej zrobię i tyle Karolca z tym siadaniem to moja ma identycznie. Podciąga się sama jak leży tak zę głowę do przodu podnosi a jak się jej poda palce to się bierze za siadanie i na dodatek się denerwuje jak jej nie wychodzi albo jak ją kładę z powrotem i jest ryk ![]() Cytat:
Konia fajnie że imprezka udana ![]() Nina zazdrosna pewnie ale dobrze że jej w ogóle przeszło i nie robiła cyrków przez całą imprezę ![]() Evvcia gratuluję daty ślubu ![]() Cytat:
U nas spoko weekend minął W sobotę byliśmy u teściowej w domu bo jego najmłodszy brat wyjeżdża do Kanady i trzeba go było godziwie pożegnac Potem wieczorem meczyk. W niedzielę byliśmy z Gabi w kościółku, potem na lodach a potem u znajomych z wizytą a wieczorem na ogrodzie rodzinnie rozgrywaliśmy meczyk siatkówki :P Bardzo miły weekend
|
|||
|
|
|
#2000 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Przykro mi się zrobiło że moja osoba przypomniała się Wam w okazji wątku o patologii... trochę dziwnie się człowiekowi robi na sercu że dzielił się z wami częścią swojego życia i teraz jest tak wspominany... Tak jak pisałam kiedy odeszłam -podczytuje was w wolnych chwilach- bo mam szacunek do was jako matek i interesuje mnie jak się wam wiedzie i życzę wam jak najlepiej. Może tamta sytuacja nie wyszła najlepiej ale zwróćcie uwagę że Konia zdenerwowała się bo podważyłam opinie forum słowami pediatry... -weźcie pod uwagę że jako jedna z pierwszych na wątku byłam już wtedy mamą (Ewa miała może 2 tygodnie) i teraz przypomnijcie sobie wasze samopoczucie fizyczne i psychiczne w takim okresie macierzyństwa...z tego co czytałam to niejednej z was też nie było lekko i ja też reagowałam nieco bardziej emocjonalnie-bo chodziło o moje dziecko. Może teraz to rozumiecie. Teraz jestem spokojniejszą mamą 4 miesięcznego bąbla i wrzuciłam na luz. Ja po prostu chciałam dobrze doradzić, nikt przecież nie musiał brać tej rady do siebie. Tak jak i ja nie miałam w obowiązku ślepo wierzyć temu co pisze się na różnych forach. A to o czym wspomniała Konia-że lekarze często tak postrzegają wiedzę matek wyniesioną z internetu-właśnie w sposób prześmiewczy to już nie jest moja wina. Chciałam tylko odezwać się i trochę obronić, bo nie uważam się za złą osobę -a tak mnie tutaj przedstawiacie. Pozdrawiam Was i życzę wszystkiego dobrego dla waszych dzieciaczków. |
||
|
|
|
#2001 | |
|
Zadomowienie
|
Bry!
Ja w dorym humorze, pewnie dlatego ze dzis u ans slonko swieci i jak sie Ania obudzi i naje to uderzam na spacer. Miesnie na biodrach mnie bola bo wczoraj bylismy z TZ w parku i pobiegalam 1 raz od prawie roku. Wczesniej lubilam biegac, i teraz fajnie do tego wrocic. Ciezko troche z dodatkowymi kilogramami ale za to chyba mi sie wydajnosc oddechowa polepszyla w ciazy bo zero zadyszki Cytat:
![]() Ivonka, fajnie ze sie odzywasz Ja nie pamietam o co poszlo ze 'odeszlas' ale pamietam twoja Ewusie, wasze pierwsze sliczne zdjecia i jak opisywalas wasze pierwsze dni razem. Fajnie bylo to czytac. Napisz co slychac u Twojej corci - ona prawie najstarsza na watku wiec na pewno duzo sie u Was dzieje juz?
|
|
|
|
|
#2002 |
|
Wtajemniczenie
|
dzien dobry!!
Konia wracaj szybko do zdrowka. moja kolezanka miala podobnie ze starsza coreczka jak chrzcila mlodsza, starsza tez dostala fazy na placz. za odpowiedzi dzieki Desia i Rybka . z racji ze nie udaje mi sie samodzielne usypianie Hani to juz zaczely mnie wkurzac te wszystkie ksiazki, oczywiscie niektore rzeczy z ksiazek da sie u nas stosowac. wiadomo ze to moja wina ze ja nauczylam do spania na lozku..to teraz mam za swoje ![]() dzisiejsza nocka do kitu, bo Hania budzila sie co 1,5 godziny albo i czesciej, dzis na noc sprobuje dac jej mm moze dluzej pospi...o ile bedzie chciala butelke. wczoraj w dzien za bardzo nie chciala jesc, wolala gryzc piastki (razem z cyckiem je do buzi brala). jeszcze jednej rzeczy sie obawiam, skoro Hania tak lubi na cycku byc i w nocy sie budzi i tylko cycus pozwala wrocic do snu, to co bedzie jak ja odstawie od piersi...az sie boje pomyslec. wczesniej byla bardzo przewidywalna, teraz troche jej nie ogarniam, jak karmilam z nakladkami to nie umiala ciagnac piersi bez nakladek, wiele razy probowalam, pewnego dnia zlapala szybko i teraz nakladki nie pasuja, bo probowalam. z butelka i smokiem zyla dobrze od urodzenia praktycznie, pewnego dnia odrzucila, w gondoli zasypiala od urodzenia - w pewnym momencie nie chciala w niej spac no i juz jest i tak za duza, hustawki na poczatku nie lubila, teraz w hustawce najlepiej jest pod sloncem...to moja Hanka wlasnie. ja to w ogole do 6 klasy podstawowki chodzilam w srodku nocy do mamy do lozka (bo cos mnie straszylo ponoc), bralam swoja poduszke i spalysmy sobie...i nasze koty tez, bylo ich wtedy 3, teraz z kotem w lozku bym nie spala
|
|
|
|
#2003 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bardzo fajnie jest gdy nie trzeba sie specjalnie ograniczac! Gosiu ja tez czesto zabieralam Adasia jak sie w PL spotykalam ze znajomymi, uwazam ze to wazne zeby dziecko przebywalo z roznymi ludzmi, oczywiscie w granicach rozsadku, tzn nie pol nocy czy cos takiego! Konia, super ze imprezka udana No coz - Nina aniolek musiala pokazac na co Ja stac zebyscie potrafili pozniej docenic jaka to normalnie jest grzeczna Mam nadzieje ze smak szybko Ci wroci, bo kurde nie czuc co jesz to musi byc okropne, na szczescie nigdy tego nie doswiadczylam ![]() Ja z Adasiem tez probowalam cos tam czytac, ale nigdy mi jakos ksiazkowe matody nie podpasily Adas jak wyrosl ze swoich kolek to byl juz aniolkiem i najczesciej byl usmiechniety i zadowolony, wiec moze ja rowniez tak jak i Ty nie mialam potrezby wdrazac jakichs ksiazkowych metod wychowawczych ![]() Evvcia, moj Adas zasypia sam od niedawna dopiero, bo sam doszedl do wniosku ze jest duzy, pomimo to najpierw jest 5-10 minut przytulania w moim lozku, potem idzie do siebie i sam zasypia ![]() Jak moglabym mu odmowic bliskosci i komfortu psychicznego zwiazanego z przytulaniem i poczuciem bezpieczenstwa przed snem? Nigdy mnie nie draznilo ani nie meczylo ze musze sie z Nim wieczorem polozyc zeby zasnal - wrecz przeciwnie, uwielbiam te chwile bliskosci, ostatnie slowa przed zasnieciem i ciesze sie ze jest chlopcem wrazliwym potrzebujacym bliskosci! Adas generalnie jest chlopcem wrazliwym i widze ze juz ma w sobie duzo empatii - jak widzi dziecko placzace to zaraz chce pocieszac, glaskac, przytulic - po prostu robi to co ja robilam, dzieci ucza sie tylko i wylacznie od nas w pierwszych latach zycia. Moge sie tylko domyslac jaka jest w Jego zachowaniu zasluga mojego wychowania - tzn , ze ja go zawsze przytulalam duzo, calowalam, pocieszalam jak byl smutny! To On robi tak samo. Jestem z tego dumna. Aalegna - fajnie ze skok minal U nas tez i Viki z powrotem jest moim malym aniolkiem Cytrynka - powodzenia na usg - trzymam kciuki za Wiktorka! Jestem pewna ze bedzie w porzadku! Evvcia - mysle ze skoro Laura juz jest taka towarzyska to juz Jej tak zostanie, masz racje , ze takie dzieci sa fajne i wszyscy wkolo Je lubia i czuja sie bardziej dowartosciowane Nowaken - no nie jestes jedyna, ktora bez ksiazek wychowuje, ja rowniez bezksiazkowa Oczywiscie nie neguje ksiazek i wiedzy autorow, po prostu nie mialam potrzeby! Poczytac poczyatalam troszke i na tym koniec. No i zalamalas mnie z tym prowiantem ![]() Tez tak chce!!! Rybka-tez uwazam ze wszystko przyjdzie w swoim czasie! Dziecku wszystko sie odmienia! Moja Viki na szczescie jak Ja odloze do lozeczka wieczorem to ladnie spi, bez zadnych nauk, ale po karmieniu nad ranem biore Ja do mnie i spimy z reguly do 9 rano! W lozeczku nad ranem juz sie wierci i ja wtedy nie moge juz spac, a jak Ja wezme do mnie to pieknie spi - to i wilk syty i owca cala i moim zdaniem o to wlasnie chodzi! A za m-c moze byc tak , ze cala noc bedzie chciala z nami spac, to wtedy bedzie i tyle. Na szczescie Tz nie widzi w tym problemu, bo ze slyszenia wiem, ze niektorzy faceci nie toleruja spania dzieci w lozku z rodzicami! I Monia - jeszcze taka refleksaj mi sie nasunela, poniewaz odbieram Ciebie jako osobe bardzo ambitna, co jest wspaniala cecha!( zeby nie bylo! )Ale wydaje mi sie , ze zbyt sie wczulas w wychowywyanie wedlug Tracy, tak jakby Ona byla Alfa i Omega i jakbys byla zmuszona wychowywac wedlug Jej porad ![]() Nie neguje Jej wiedzy bron Boze, ale tak jak Konia pisala,zdaj sie bardziej na intuicje a do porad mozesz sie stosowac ,ale wtedy kiedy wydaja Ci sie one trafione w stosunku do Twojego dziecka, nic na sile! Jak widzisz - juz kilka mamus wypowiedzialo sie ze wychowuja bezksiazkowo i mamy ( tak mi sie wydaje) wspaniale dzieciaki, tak wiec jest to mozliwe! Mam nadzieje ze nie poczujesz sie urazona bo naprawde nie chcialam urazic, tylko pomoc! I jeszcze taka mysl - tak generalnie w zwiazku z Tracy, co za roznica czy pposwiece 30 min przed zasnieciem dziecka na szuszanie i glaskanie po glowce w lozeczku czy poloze sie z dzieckiem do mojego lozka i je uspie? Nie lepiej poswiecic ten czas na cos czego dziekco potrzebuje? Ja uwazam ze takie male dzieciatka nie potrafia wymuszac czy manipulowac, jesli placza bo sa same, to potrzebuja bliskosci a nie placza zeby nam zrobic na zlosc ![]() Jesli zbyt sie rozpisalam i nanudzilam to przepraszam, i zaznaczam, ze to wszystko sa moje wlasne opinie i nie mialam zamiaru nikomu niczego wytknac Bo kazdy ma prawo wychowowyac swoje dzieci jak chce, ale poniewaz to moje drugie dziecko i mam juz jakies tam doswiadczenie, to moze komus moje rady i przemyslenia pomoga!
|
|
#2004 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Moj Szymonek bardziej marudny przy tych upałach ![]() Juz nie mam siły Raczki i cyc cyc i raczki...a czemu macie usg glowki? Cytat:
|
|
#2005 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No widzisz Monia - pewnie bardzo milo to wspominasz ![]() A pomysl sobie gdyby mama kazala Ci na sile isc i spac do siebie bo przeciez masz swoje lozko ![]() pewnie bylabys zupelnie inna osoba w tej chwili, moze bardziej zakompleksiona, mozna tylko gdybac! I nie patrz na to w ten sposob ze to Twoja wina i Ty Ja nauczylas spania z Toba- Hania byla 9 m-cy czescia Ciebie i dla Niej jestes calym swiatem, nic dziwnego , ze potrezbuje ciepla Twojego ciala zeby czuc sie bezpiecznie, po prostu Cie kocha ![]() No- trafilo Ci sie dzieciatko potrzebujace bliskosci, moze to byc czasmi meczace, nie mowie , ze nie, ale jesli to Ja uszczesliwia, to daj Jej to. I wiesz mnie macierzynstow nauczylo jeszcze jednej rzeczy ![]() Nie martwic sie na zapas - tzn kiedy przyjdzie czas odstawiania od piersi to bedziesz sie tym martwic, byc moze pojdzie Wam gladziutko, byc moze Hania do tego czasu zaakceptuje smoka itd. Teraz rzuc sie na gleboka wode i rozkoszuj sie macierzynstwem, nie zamartwaij sie bo te chwile z niemowlaczkiem szybko uciekaja! Same widzicie jak ten czas pedzi, zaraz bedzie roczek, przedszkole i potem szkola ![]() Sama widisz jak Hania i Jej potrezby sie zmieniaja, tak bedzie prawdopodbnie caly czas bo dziecko sie rozwija i ciagle bedzie Cie zaskakiwac. Kolejny raz mam nadzieje, ze sie na mnie nie zdenerwujesz ze Ci doradzam, ale zal mi czytac jak bardzo sie meczysz uczac metod ksiazkowych , ktore nie dzialaja u Was To co dziala to wprowadzaj smialo, w koncu trzeba probowac.
|
|
#2006 |
|
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny, nasza nocka masakra, mala obudzila sie o 3 tylko ale za to tak biedna plakala ze nie umialam jej uspokoic, zjadla troche mleka i padla jak dluga i spala do 6. O 6 znowu pomarudzila, poplakala ale tez pogadala z tatusiem, byla glodna ale znowu jest nie mogla, z zelem na dziasla zjadla tylko 50 ml i do 9.30 plakalysmy obie, juz mi brak sil, jak nie umiem jej pomoc, dalam jej nawet czopek homeopatyczny ktory poleca sie przy zabkowaniu jak dziecko jest niespokojne, obojetnie czy z goraczka czy bez i po godzinie od czopka dopiero usnela, jak ja kolysalam... nakarmilam ja o 10 na spiaco, naszczescie sie nie wybudzila i spi do teraz, ale niespokojnie, musze na paluszkach chodzic bo kazdy maly halas jej doskwiera.... jejku kiedy skoncza sie te meczarnie i mala bedzie znowu sie smiac, gugac i slodko bawic
Ivonko, nie zrozumialas mojego przekazu - dlaczego mi sie o Tobie wspomnialo. Nie chce zebys mnie zle zrozumiala, bo ja nie pamietam tamtej sytuacji, wiem tylko ze w wielu kwestiach probowalas narzucac swoje zdanie i nie przyjmowalas do siebie tego ze ktos moze miec racje a nie Ty. A osoba ktora zalozyla watek o patologiach ilekroc sie na nia nie natknelam zawsze wmawiala innym swoje racje, stawiala sie jako matka idealna i posturowala jakoby kobiety postepujace inaczej nie byly godne bycia matka, nie mialy pojecia o tym co robia i czego potrzebuje ich dziecko. Ja bardzo Cie polubilam i szkoda mi bylo jak odeszlas z watku, ale nie zmienia to faktu, ze czesto bylas ''madrzejsza niz ustawa przewiduje'' - i to napisalam w ramach zarciku, mam nadzieje ze sie nie gniewasz. Fajnie by bylo jakbys napisala co u Was, jak sie Ewa miewa no i Ty.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#2007 |
|
Wtajemniczenie
|
Desia pewnie ze sie nie gniewam, a nawet przyznam Ci racje co do tego ze za bardzo az chcialam Hanie wychowywac ksiazkowo, a tak jak mowisz - widocznie Hania ma inne potrzeby. i wlasnie mialam to napisac - wyprzedzilas mnie...ze gdyby Mama kazala mi wracac do siebie do lozka, to pewnie dobrze by sie to na mojej psychice nie odbilo, bo szlam do niej w nocy - bo cos mnie straszylo - w wyobrazni pewnie, ale tam u Mamy sie czulam bezpiecznie.
Mama uczyla mnie samodzielnosci jak najbardziej od dziecka, ale czulosci tez mialam duzo, w ogole pieszczocha bylam ![]() i tak jak napisalam - nie gniewam sie w ogole - dziekuje Ci Desiu za wyrazenie swojej opinii, bardzo mi sie przyda i zgadzam sie z Toba, kazde dziecko jest inne, bo pamietam jak na poczatku cieszylam sie z macierzynstwa bo robilam czesciowo jak Hogg radzi ale tez to czego Hania potrzebuje i to dzialalo lepiej. tylko ze u nas jest jeszcze jedna sprawa ...ze Hania w lozku ze mna wierci sie strasznie - spi slabiej niz juz uplakana zasnie w lozeczku, ale to nie zawsze, wiec i ja jestem bardziej niewyspana jak ona spi ze mna, wlasnie dlatego chcialam ja przestawic na lozeczko. ale poprobuje jakichs innych sposobow wlasnie z mm na noc bo chodze jak zombie.ja nie mam nic przeciwko aby Hanulka spala ze mna w lozku, Tz tez nie - ale on spi na dole i tak - bo go wygonilam, bo cos mnie lapie w nocy i sie zle czuje i sie poce jak prosie i za goraco mi jak jeszcze on jest w lozku. ale ogolnie to spalismy tez we trojke i on tez nie ma nic przeciwko bo lubil jak Hania o 5 rano smiala sie do niego i mowila aagiiiiii i tez jest zdania aby wychowywac intuicyjnie, powiedzial do mnie wczoraj Monia ...pie..rz te ksiazki bo sie wykonczysz. dzisiaj podsuniemy lozeczko do lozka i zobaczymy jak to bedzie sie sprawdzac. dziekuje jeszcze raz za wszystkie rady. Edytowane przez MoniaHan Czas edycji: 2012-06-18 o 11:40 |
|
|
|
#2008 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do spania na brzuszku, to ja Ją tak układam tylko wtedy kiedy wiem, że jestem przy NIej i mogę kontrolować w każdym momencie, no i na dość twardym materacu i bez poduszek, żeby ograniczyć ryzyko. A Hani lepiej się śpi na brzuszku i bączki Jej wtedy nie wybudzają - na pleckach ani na boczku nigdy nie śpi tak długo. Co do uszek, to Hania też ma mnóstwo tego czegoś w małżowinie i wtedy czyszczę to patyczkiem lekko namoczonym - oczywiście nie pcham go w ogóle do środka skoro tak dobrze się samo uczko oczyszcza Co do tego odruchu, to Hania też tak czasem ma - z reguły jak Ją bardzo brzuszek boli i nie może bączka puścić. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moje Słonko jest dzięki temu spokojniejsze, a ja mam więcej siły i dla Niej i dla Męża. A tak w ogóle to Dzień dobry!!! Nie było mnie przez półtora dnia a to przez wizytację teściowej ![]() Oczywiście dowiedziałam się, ze nie powinniśmy nigdzie z Hanią jeździć i zapraszać znajomych, to wtedy Hania będzie spokojniejsza. ALe jak tłumaczyliśmy Jej, że to nie jest dobry pomysł, żeby przyjeżdżali na ten weekend, bo Hania dopiero zaczęła dochodzić do siebie po ostatnim wyjeździe na podkarpacie (które zakończyło atakami brzuszkowymi), to nie przyjęła tego wcale... bo przecież Oni nie są obcy... Miałam ochotę jej powiedzieć, że tak naprawdę dla Hani to tylko ja i Mąż nie jesteśmy obcy... Poza tym bardzo Jej się nie spodobało, że jak mój Mąż wczoraj robił sobie kanapki (sam sobie robił więc to już było dla Niej nie do przyjęcia - bo to ja Mu powinnam zrobić Poza tym myła mi każdy widelec, każdą łyżeczkę i talerzyk... i Mąż jej w końcu tłumaczy, że po to mamy zmywarkę, żeby w niej zmywać... że w zmywarce się mniej wody zużywa niż myjąc każdą rzecz z osobna... ale też nie dotarło... Wybaczcie, ale musiałam się wyżalić... |
|||||
|
|
|
#2009 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczyny! My po chrzcinach! Andrea była głodna przez pół Mszy na której powinna być spokojna
. Krzyczała w niebo głosy . Była masakra .---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Przez to nie dało się nawet zdjęć porobić, bo było wszystko "na szybciora" .
|
|
|
|
#2010 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez nie uwazam zeby spanie dziecka z mama bylo zle, choc kiedys mialam inne zdanie
Jula spi z nami czasami, ale dzieki bogu nie ma problemu by zasnela tez sama w lozeczku czy dostawce do lozka. Mam tylko nadzieje ze jak mala zacznie przesypiac nocki i bedzie spala w swym pokoju to nie bedzie spala juz z nami, mojej mamy kuzyn ma synka 5letniego i kazdej nocy maly do nich wedruje, oni nawet nie wiedza kiedy. No ale zycie zweryfikuje.---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- Konia ciesze sie ze chrzciny sie udaly, a pojesc jeszcze zdarzysz ![]() pokaz sie w kreacji Tikki, no to ladnie Andrea upomniala sie o uwage My chrzcimy w przyszla niedziele, juz mam stresiora, zwlaszcza ze ostatnie dni to masakra... oby do niedzieli bylo lepiej
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:02.

, jest mi przykro trochę z tego powodu, pamiętam ( a na tym mi zależało najbardziej ) ten moment jak ksiądz chrzci i wypowiada imię ...to uwielbiam,zawsze się na tym wzruszam bardzo, mnie chrzest bardzo wzrusza w sumie cały 
być może dlatego ,że dzieci mam niemęczliwe
)

dziękuję 
. Krzyczała w niebo głosy
.