|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Witajcie dziewczynki.
Jesteśmy od soboty wieczorem z Hanią w domku. ![]() Zdążyłam Was nawet nadrobić. ![]() Bardzo dziękuję za trzymanie kciuków. GRATULACJE dla wszystkich rozpakowanych mam. ![]() anulka dziękuję za przekazanie informacji ode mnie. Moja mała jest póki co aniołkiem, więcej czasu zajmują mi goście walący się drzwiami i oknami niż ona. Jeszcze dziś wszystko dokładnie opiszę, mam sporo czasu dla siebie. Uciekam bo teściowa przyszła.
|
#1892 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
Wstydu też już narobił,w sklepie,na placu zabaw Cytat:
kism tęskniłam za Tobą Andzya odezwij się do nas Wiem że nas czytasz
|
||
|
|
|
#1893 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jakoś trochę przełamałam wizażowy nałóg Zresztą co miałam do powiedzenia, to już pisałam wiele razy i nie ma co się powtarzać a o postępach Kaja czasem Wam wspomnę i git ![]() A propos - niewiarygodne mi się wydawało, jak kiedyś pisałaś, że Szymon przewrócił się z brzucha na plecy i kilka dni później sama osłupiałam, jak Kaj to zrobił w 20 dniu życia Założyłabym, że to przypadek, ale zrobił to trzy razy tego dnia i potem jeszcze od czasu do czasu! Maks pierwszy raz się przewrócił, mając równe 3 mies. Także nasze chłopaki ciagle dzielą losy Kaj też ma czkawkę dość często, ale już nie ulewa wtedy. Zwykle mu się robi, kiedy sobie tak solidnie beknie, że jestem spokojna, że odbeknął wszystko i go odkładam Więc jedziemy z powrotem wtedy z piersią, bo po paru łykach czkawka przechodzi. A próbowałaś dać Szymonowi parę łyków wody na tą czkawkę?
|
|
|
|
#1894 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
chociaż jakiś taki mały? znaczy się 2390? Heh to ciekawe ile moja będzie ważyć na USG było 2800+- 400 XD My jedziemy dzisiaj nad jeziorko bo ładna pogoda
|
|
|
|
|
#1895 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moge nie zjesc ale wizaz musi być No właśnie ja tez nie zwyczajna bo Filip lezał nie ruchomo do ok 3 m-ca a ten to jakiś akrobata,kładę go na noc na boku,przy barierkach a ten się obudzi na plecach,na srodku łózka i jeszcze w poprzektak przy czkawce lecimy z wodą |
|
|
|
|
#1896 |
|
Zakorzenienie
|
Odzywam się
![]() Pisałam Wam ostatnio,że mam dosyć ciężki okres w życiu, już jest lepiej,ale nie do końca Zaczęłam Antosia dokarmiać mm Przez te wszystkie stresy,które są i moje ciągłe niewyspanie zaczęłam tracić pokarm,mam go dużo mniej niż wcześniej przez co Antosz jadł i po 10 minutach się darł. Niestety, butla problem rozwiązała, wypija i jest bardzo grzeczny ![]() Aktualnie mój synek wygląda dramatycznie, jest cały pryszczaty,byłam z nim nawet u alergologa i okazało się,że to potówki. Ale wyglądają tragicznie po prostu, takie czerwone małe ropniaczki. Czytałam,że Hania Gabrysi też tak wygląda. Kąpie młodego w nadmanganianie potasu i nie ukrywam,że pomaga to na jego dramatycznie w dalszym ciągu poparzoną(!)pupę. W sobotę poszłam z mężem i z Antkiem na spacer, wracam a tu niespodzianka- zorganizowali mi imprezę urodzinową za moimi plecami strasznie fajna sprawa,nawet nie wiedziałam,że tak brakuje mi kontaktu z ludzmi. Dostałam od męża śliczną bransoletkę Pandory w ręcznie pomalowanych przez niego szkatułkachOprócz tego wyniknął ostatnio ciężki kwas z moją teściową,ale nie mam siły teraz o tym pisać.... ![]() Prawdopodobnie w ogóle wyjeżdżamy do Anglii,tutaj jest lipa,mąż pracuje 260 godzin miesięcznie i o kant dupy rozstrzask taki klimat. Więc chyba jedyną opcją jest migracja,zwłaszcza,że na wyspach praca po naszym kierunku studiów jest... Mam nadzieję,że się nie gniewacie,że ostatnio tak zaniedbałam wątek
|
#1897 |
|
Zadomowienie
|
Witamy już fizycznie w trójkę,
a więc tak z 12/13 nie zdążyłam pójść spać cos tam robiłam i w pewnym momencie czuje ciepły płyn na nogach , i wołam do Pawła o 2 w nocy :wody mi odeszły, o dziwo usłyszał. Na porodówkę trafiliśmy ok 3 i diagnoza wody odchodza rozwarcie 2 cm na ktg nic nie widac żadnych skurczy więc wysłałam Pawła do domu żeby sie przespał bo jeszcze mamy czas. chyba ok 10 kazałam mu wrócić bo wolałam żeby był przy mnie, ok 14 w koncu pojawiło się rozwarcie na 4 cm i prosiłam połozna o pomoc bo chciałam juz tego 5 cm żeby podali znieczulenie, jak tylko weszłam na 5 cm zapłacilismy za sale do porodu rodzinnego i poszliśmy, tam prysznic i podpięli mnie pod ktg, skurcze max 40 % więc niewiele ja nadal bez znieczulenia miażdżę pawła dłoń przyszedł lekarz wybadał i stwierdził że tu sie źle dziecko ustawia i cos tam nie tak z szyjką więc proponują cesarkę bo szybciej będzie i sie nie umęczymy. Tak szybko jeszcze nie podpisywałam papierów szczerze to nie wiem czy dziś bym rozpoznała swój podpis![]() na sali podali znieczulenie ( błogie ciepło) i już nie bolało o 16 zaczeli a 16,25 młoda wydał pierwszy krzyk 17 mnie tez już zwieżli z operacyjnej i tam Paweł czekał na mnie z nasza Zosią a teraz młoda słodko sobie spi w lózeczku bo przed chwilą zjadła :P Poród sam w sobie już zapomniałam cały ból bo patrze na nasze słoneczko, jedyne co mam dziwnego to płacz na zawołanie ale to hormony mi buzują, Nasza Niunia będzie nosiła imiona Zofia Maria, waga wyjściowa 2950 i przybiera na piersi, wzrost 50 cm dziękuje za wszystkie gratulacje które pewnie napisałyście a ja jeszcze nie przeczytałam
|
|
|
|
#1898 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
co do tych tutek na rączkach tez mieliśmy w 1 dzień ale jak połozna to zobaczyła to dostalismy mega opieprz ,powiedziała że odbieramy dziecku coś tam...
|
|
|
|
|
#1899 |
|
Zakorzenienie
|
Zobaczcie dziewczyny, właśnie powstało nowe podforum, o kolkach dziecięcych https://wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=159
Może się przydać
|
|
#1900 |
|
Zadomowienie
|
szerylka mnie kazała położna zakładać rękawiczki, nawet specjalnie po nie przyszła. Na zdjeciu akurat ma skarpetki, bo rękawiczki wszystkie ściągał. No ale wypiłowałam mu już paznokietki, więc chadza teraz bez nich.
diablica071086 fajnie, ze już w domu, kilogram mniejsze dziecko od mojego
|
|
|
|
#1901 |
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczyny
tacca - gratulacje millena - sorki ze dopiero teraz ale lacze sie z toba w bolu. czytam Was regularnie po nocach jak karmie ale nie mam jak odp. nie martw sie kochana, ciesze sie ze juz troszke lepiej i uwierz mi ze nie jestes sama. jak mnie dopadl kryzys to az strach powiedziec jakie mialam mysli.... ale teraz wierze ze bedzie dobrze. musimy po prostu uczyc sie siebie na wzajem i uzbroic sie w mega cierpliwosc. mi tez nie jest latwo - zawsze bylam nerwusem ![]() dolanczam dziewczyny do klubu problemow z cycami. u mnie przez pewien okres bylo ok a teraz nie wiem co sie stalo. fajnie mi sie karmi z lewej piersi ale z prawej to masakra. jak mam ja pelna to jest ok, ale jak martusia poje i robi sie flak to karmienie jest mega bolesne do tego mam wrazenie ze znow poranila mi sutka. smaruje purelanem zeby go uratowac ale boje sie zapalenia jak cholera czytalam ze przez poranione brodawki moze wniknac bakteria i tragedia gotowa nie wiem od czego tak mi sie nagle porobilo nie chcialabym konczyc karmienia piersia ale czasem mam juz serdecznie dosc. i w kwestii stanikow tez masakra - wszystko jest na mnie za male. kupilam fajne staniki w ciazy i dalam za nie kupe kasy a teraz chodze w takich sportowych bluzeczkach po kolezance i wygladam tragicznie!! do tego mam na cycach rozstepy ratunku!!!---------- Dopisano o 11:28 ---------- Poprzedni post napisano o 11:26 ---------- z pozytywnych rzeczy to wczoraj pierwszy raz bylismy cala rodzina w kosciele martusia spala i az na sklepy poszlismy po mszy. powiem wam ze to swieta prawda ( w moim przypadku przynajmniej) ze juz mnie totalnie nie obchodzi zeby sobie cos kupic. za to dla niej kupilabym caly sklep. wczoraj nie moglam sie powstrzymac i kupilismy jej kolejna super mate!! jest boska, wielka, mieciutka i taka kolorowa!! i dzis w nocy az nie moglam spac bo myslalam co jeszcze jej kupic. zwlaszcza ze teraz sa promocje i jest mega duzo fajnych rzeczy ![]() ---------- Dopisano o 11:30 ---------- Poprzedni post napisano o 11:28 ---------- dziewczyny napiszcie mi prosze jak myc dziecko w tym krochamlu? wczoraj zalalam lyzke maki ziemniaczanej zimna woda, potem dolalam ciplej i zrobily sie takie gluty. takim czyms mam ja myc?? az mi w rekach sie to slizgalo? chyba ze macie lepsze receptury to poprosze |
|
|
|
#1902 | |
|
Wtajemniczenie
|
Byłam w opiece zanieść papiery do becikowego.
Wkońcu dotarły do mnie butelki Idę poczytać forum kolkowe-jak tam coś jest. ---------- Dopisano o 12:44 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1903 |
|
Raczkowanie
|
Malwina w piątek skończyła 5 tygodni, parę fotek wrzucam
|
|
|
|
#1904 |
|
Zakorzenienie
|
Chciałam zgłosić błąd na liście, na pierwszej stronie. Maja jest z 7 czerwca
.
|
|
|
|
#1905 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak Hania śpi, to ja już za Nią tęsknię ![]() Spróbujemy zrobić tak jak piszesz Wodę dajemy chyba dobrą. Sama nie wiem. Może Hania lubi cieplejszą...też musimy spróbować. Tak, krochmal dodajemy do wanienki z wodą i parafiną, ale też mam go w miseczce z przegotowaną wodą do przemywania buzi. Tylko musi być to taki lekki krochmal. tzn. robisz normalnie, a później do wody dodajesz tylko troszkę, żeby była lekko śliska woda ![]() Sudokrem nawet ładnie wysusza krostki, ale trzeba częściej nawilżać twarz, bo jest sucha na wiór ![]() Cytat:
W sumie ja też nie widzę nic złego w tym, że P chce wyjść z kolegą, ale jakoś tak mi żal, że ja zostanę w domu... Nie będzie mógł przewinąć Hani w nocy, bo mój P po 3 piwach, to już jest gotowy Wolę nie ryzykować ![]() Z teściową to jest śliski temat, bo ja generalnie ją lubię. Dużo nam pomagała w ciąży i teraz w sumie też pomaga. Ale nie mogę pozwolić na to, żeby nam się ktoś wpiep.rzał w wychowanie dziecka Przykład: byliśmy u Rodziców P w sobotę. Oni mają psa tej rasy co nasz, ale jest agresywny i nie lubi dzieci. Jak przyjeżdżamy do nich, to go zamykają na drugim ogródku. Ostatnio go wykastrowali, żeby spuścić z niego testosteron, ale ja jeszcze efektów nie widzę. I w sobotę właśnie, nagle P Mama mówi do P, żeby szedł po psa, to zobaczymy co będzie robił, podając mu smycz. A P odwrócił się na pięcie i idzie po tego psa Od razu zareagowałam, że powinna mama i tata zdecydować, czy chcemy, żeby pies już miał kontakt z naszym dzieckiem. Wszyscy na mnie skoczyli, że przecież dziecko w wózku, pie będzie na smyczy i wszyscy będziemy pilnowali, czy coś się dzieje złego. No w sumie tak, ale to nie zmienia faktu, że to ja i P powinniśmy o tym decydować, a nie "teściowa" ![]() Cytat:
![]() Tak tak, ja też mam zamiar kiedyś wychodzić sama Nie boję się o to, że P sobie nie da rady z Małą, bo robi przy Niej praktycznie wszystko, tylko cyca nie daje ![]() A ja jem też słodycze i chipsy Cytat:
Hania się budzi, P idzie ją przebrać, a później wrzuca mi Ją na cyca- tak to wygląda Myślę, że to też jest sprawiedliwe. Ja później siedzę z wywalonym cycem średnio 30min, a P już sobie śpi Dzięki Dziewczyny za opisanie mi Waszego podejścia do tego typu sprawy Cytat:
Ja wczoraj naczytałam się o SIDS i całą noc byłam posrana. Wstawałam sprawdzać, czy wszystko ok. Też zastanawiam się nad czujnikiem oddechu, a wcześniej nie myślałam o tym w ogóle. Mój P mówi, żebym nie panikowała i pewnie ma rację, tylko jak okiełznać ten strach? A tak z drugiej strony, to wiecie jak zareagować, jak np. ten bezdech (czy co tam się dzieje) nastąpi? Cytat:
A pomaga ten nadmanganian potasu na te krostki? Moja Hania dzisiaj ma już ładną pupcię. Sytuacja chyba opanowana. Nikt się na Ciebie nie gniewa Idę zjeść ciasto z truskawkami ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
![]() Dodajesz to później do wody i sprawdzasz konsystencję pod palcami. Ma być lekko śliska woda ![]() Piękna Malwinka Dziewczyny, czy Wy pisałyście prośbę o macierzyński do Waszych pracodawców? |
|||||||
|
|
|
#1906 |
|
Zakorzenienie
|
Gabi, pomaga na te krostki też.Antoś ma wysypaną całą główkę,twarz i na ramionach ma tego sporo
Poza tym strasznie marudzi od kilku dni.Ja niestety z odparzoną pupcią walczę od wyjścia ze szpitala,aż do teraz,niewiele pomaga,bo jeśli dzidzia wali kupsztale non stop to ciężko to wyleczyć.
|
#1907 |
|
Wtajemniczenie
|
Gaabbi - ja pisałam o macierzyński. To kompletny idiotyzm, bo przecież macierzyński się należy, nawet nie można z niego zrezygnować, ale papirologia musi być! U nas chyba wszyscy by się pochorowali, gdyby coś można było dostać bez podania. Zresztą to podanie to jakaś nowość, kilka lat temu niczego takiego nie pisałam. Urlop był i już.
|
#1908 |
|
Wtajemniczenie
|
andzya, a dużo wietrzysz pupcię Antosia? Hania wczoraj leżała z gołą pupcią i wywaloną psioszką z 4h
Może spróbuj też takiego długiego wietrzenia. My dajemy rożek rozłożony na łóżko, na to podkład, na to pieluszka tetrowa, pieluszka tetrowa pod pupę, albo podkład bambusowy i heja ![]() Kotku, do mnie właśnie zadzwoniła szefowa, że papierek ze szpitala o urlop macierzyński nie wystarczy Byłam w szoku.A pisałaś w tym podaniu od kiedy do kiedy ten urlop chcesz mieć? Bo ja z tym liczeniem mam kiepsko. Jestem zatrudniona na 3/4 etatu i mam system pracy ciągły (soboty, niedziele), to ma jakieś znaczenie? Szkoda, że Michałowa się też nie odzywa, bo Ona by podpowiedziała co i jak. Jak tak się przyjrzeć, to trochę naszych Mam wizażowych zniknęło
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-06-18 o 13:35 |
|
|
|
#1909 |
|
Wtajemniczenie
|
U chłopców trudniej, bo mają większy zasięg, niż dziewczynki
|
#1910 |
|
Wtajemniczenie
|
Pewnie tak, ale można zawsze na siusiaczka też dawać pieluszkę terową. Tylko, znając życie, zaraz maluch się zacznie wiercić i pieluszka spadnie
Może na boku? Sama nie wiem, jak rozwiązać problem wietrzenia u chłopczyka
|
|
|
|
#1911 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie będzie ani głodna, ani nażarta, ani wybudzona ze snu ![]() Trzeba próbować ![]() Cytat:
A tym bardziej w takiej sytuacji, stanowczo bym zaprotestowała! Co to za próby z psem na dziecku, mnie się we łbie nie mieści. A jak wstaniesz na przewijanie w nocy, to coś złego się stanie? Odpuść chłopu trochę, zobaczysz, że będzie Ci wdzięczny![]() Cytat:
Ja tam nie widzę potrzeby żeby mąż wstawał w nocy i przewijał MAćka. Bywa i tak, owszem, ale nei jest to regułą. On rano wstaje do pracy, a ja i tak muszę karmić, więc 3 minuty dłużej na przewinięcie mnie nie zbawi. Za to maż przewija w weekendy i popołudniami ![]() Już nie czytaj, bo to oszaleć można. Cytat:
Interes mu przykrywam pieluchą żeby uniknąć fontanny.
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-06-18 o 13:44 |
||||
|
|
|
#1912 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jestem weteranem w tej kwestii
|
|
#1913 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
andzya fajna taka impreza niespodzianka ![]() Malwinka i Adaś słodkie są |
|
|
|
|
#1914 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak jak napisałam Gabi, o wietrzeniu wiem wszystko (pozycje,ekspresowe wymienianie podkładów itd ) . służę radą
|
|
#1915 |
|
Wtajemniczenie
|
No to nie wiem co doradzić
![]() A lekarz co Wam powiedział na tą pupcię? Kazał czymś specjalnym smarować, czy coś? |
|
|
|
#1916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1917 |
|
Zakorzenienie
|
lekarze bezradnie rozkładają ręcę mówiąc,że dopóki Mały sr.a pod siebie to może być z tym problem.W ogóle ostatnio mój pediatra tak dramatycznie mnie zajerzył, że gdyby nie był to znajomy to już dawno bym go zmieniła.
Aktualnie smaruję Alantanem(a jestem już chyba po wszystkich możliwych maściach).
|
#1918 |
|
Zakorzenienie
|
A maść pośladkowa z apteki nie pomogła?
|
|
#1919 |
|
Zakorzenienie
|
Mi się najwygodniej wietrzy go na brzuchu,albo na boku,ale oczywiście jak śpi,bo jak nie to jest mało realne
Leży oczywiście na tetrze,a pod samą pupę podkładam kawałęk ręcznika papierowego albo wacik,jak pójdzie kupa albo mokry bąk to nie wymieniam pieluchy tylko właśnie to. Z sikaniem jest gorzej,wiadomo- ciężko okiełznać ruchliwego siusiaka,ale przykrywam go pieluchą,jak się zsika to nie ma mocnych-trzeba to wymienić. Pupę oczywiście po każdej potencjalnej defekacji wycieram wacikiem zamoczonym w ciepłej,przegotowanej wodzie. No i jak łatwo się domyślić,takie wietrzenie wymaga ode mnie siedzenia praktycznie non stop przy Antku,żeby we własnym klocku nie leżał. No i to chyba tyle![]() ---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ----------
|
#1920 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
![]()
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.

A jak się Maciej rozedrze z głodu to go chyba na rugim końcu miasta słyszą
Wiem że nas czytasz
Zresztą co miałam do powiedzenia, to już pisałam wiele razy i nie ma co się powtarzać
Założyłabym, że to przypadek, ale zrobił to trzy razy tego dnia i potem jeszcze od czasu do czasu! Maks pierwszy raz się przewrócił, mając równe 3 mies.
Także nasze chłopaki ciagle dzielą losy
Kaj też ma czkawkę dość często, ale już nie ulewa wtedy. Zwykle mu się robi, kiedy sobie tak solidnie beknie, że jestem spokojna, że odbeknął wszystko i go odkładam
Więc jedziemy z powrotem wtedy z piersią, bo po paru łykach czkawka przechodzi. A próbowałaś dać Szymonowi parę łyków wody na tą czkawkę?
Przez te wszystkie stresy,które są i moje ciągłe niewyspanie zaczęłam tracić pokarm,mam go dużo mniej niż wcześniej przez co Antosz jadł i po 10 minutach się darł. Niestety, butla problem rozwiązała, wypija i jest bardzo grzeczny