Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,cz.IX - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 11:17   #1981
andzya
Zakorzenienie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
Nutramigen kosztuję u mnie w aptece 9,50
U mnie Filip miał skazę więc ryzyko u Szymona było większe.Jest cały wysypany na klacie,od wczoraj marudny,i podczas jedzenia boli go brzuszek(być może od mleka).Powiem szczerze że ja już wiedziałam że Szymon ma skaze,doświadczenie po Filipie zostało.Wysypka u Antosia schodzi czy się pogłębia?
Wiem,że 9 zł mam przepisanych 5 opakowań Nutramigenu przez alergologa Chodzi o to,że to jest hydrolizat, a nie wiadomo jeszcze czy Antoś ma skazę. A wysypka jak na razie mu schodzi, ale na ramiona
W ogóle całą skórę ma w takich krostkach,a najwięcej jest na twarzy i tylko tu są czerwone i takie ropne :/.
Stary 2012-06-19, 11:21   #1982
_agata
Zakorzenienie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cytat:
Napisane przez 8ewus8 Pokaż wiadomość
U mnie jeszcze położna nie była, myślałam, że przyjdzie wczoraj a tu dzisiaj 8 doba Adasia a jej nie ma.
U mnie też nie była a Maciej jutro kończy 6 tygodni i niech nie przychodzzi

---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ----------

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
Wiem,że 9 zł mam przepisanych 5 opakowań Nutramigenu przez alergologa Chodzi o to,że to jest hydrolizat, a nie wiadomo jeszcze czy Antoś ma skazę. A wysypka jak na razie mu schodzi, ale na ramiona
W ogóle całą skórę ma w takich krostkach,a najwięcej jest na twarzy i tylko tu są czerwone i takie ropne :/.
Przemywaj pokarmem na pwno nie zaszkodzi.

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:21   #1983
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
No to czas na opis porodu ...

Tak jak juz Wam pisala w szpitalu bylismy przed 7 rano ... jechalismy z ta mysla ze do domu wrocimy juz w trojke az nie do uwierzenia. Na miejscu kazali mi sie przebrac w pizame szpitalna podpieli pod KTG i okazalo sie ze mam juz regularne skurcze ale ich nie czulam wogole. Podpieli pod kroplowke zebym sie nie odwodnila pobrali krew i o 8 przyszedl moj gin sprawdzil rozwarcie bylo na 3cm przebil wody plodowe ( chlusnelo jak nie wiem ) no i podali mi kroplowke na wywolanie... Mezul taki troche zdezorientowany na poczatku byl ale trzymal sie dzielnie. Polozona caly czas zmieniala mi posciel bo wody sie saczyly ( a ja sie balam ze ich w domu nie zauwaze .. nie ma takiej mozliwosci ) Po jakis czasie wstalam poszlam do lazienki spacerowalismy z mezem po korytarzu i niedlugo pozniej zaczelam czuc skurcze ale nie byly mocne. Polozna caly czas pytala jak sie czuje naprawde trafila mi sie super kobieta. Przed 12sta bylo juz dosc ciekawie skurcze byly coraz silniejsze spacer i kolysanie sie na krzesle nie pomoglo takze poprosilam zeby mi wezwali anestezjologa. Najpierw przyszedl moj gin ( czekalismy jakies 30min bo w tym dniu przyjmowal w gabinecie obok szpitala ) Sprawdzil rozwarcie bylo juz na 5cm zaraz pojawil sie anestezjolog no i sie zaczelo ... Musialam usiac na krawedzi lozka i wypiac sie jak to powiedziala polozna jak kot. Co nie bylo latwe bo co chwile mialam skurcze. Anestezjolog oczyscil mi miejsce na wbicie najpierw poczulam cos jak ukoszenie komara a pozniej czulam jak mi wprowadza rurke i nie bylo to przyjemne. A tu slysze " nie do konca dobrze sie wbilem musze sprobowac jeszcze raz" No ale zacisnelam zeby i bylo ok. Na poczatku poczulam uderzenie pradu w noge pozniej zrobilo mi sie w nich bardzo cieplo... a na koniec zaczelam sie drapac jak bym wpadla w pokrzywy. Maz mowil ze nie wygladalo to za ciekawie ze co chwile mi wkladal jakies igly wiciagl itp ale ja nie czulam juz tego tak bardzo.Minelo 10min i nie czulam juz wogole skurczy i zrobilo mi sie blogo wtedy do Was pisalam na kom strzelilam sobie drzemke ... Czas lecial i lecial a tu nic nie ruszylo .. Juz myslelismy z mezem ze naprawde na sile bedziemy musieli malego wyciagnac O 17stej moja polozna i druga pielegniarka sprawdzily mi rozwarcie i z usmiechem " no to zaraz zaczynamy" No i tu sie dopiero zaczyna ostra jazda Polozona odlaczyla mi kroplowke z epiduralem zebym czula bole po 5 min bylo coraz gorzej i gorzej. Gina jeszcze nie bylo a my zaczelismy przec no i tutaj duze brawa dla meza bo mimo ze mowil ze bedzie stal kolo glowy to musial trzymac mnie za noge i chcac nie chcac "tam" spogladal ( ale mowil ze obrzydzenia nie dostal ) Musial mi dosc mocno podnosic ta noge bo akurat epidural przestal dzialac tylko na jedna strone ... Parlam tak z 25min zanim pojawil sie gin .. wtedy maz stanal obok mnie robil mi zimne oklady na czolo , podawal kostki lodu.. a ja myslalam ze wczesniej sie tam skoncze niz maly wyjdzie. Zmienialam co chwile pozycje to na bok to tak i nic nie chcialo ruszyc. A ja zaczynalam coraz bardziej krwawic. Gin do mnie zebym nie parla buzia tylko tak jak bym chciala zrobic kupe a ja do niego ze latwo mu mowic. Pytal czy chce zebym uzyl pompki i pomogl malemu wyjsc ale ja ze nie ze bede probowac dalej No i tak po godzinie parcia zaczela sie glowka lekko pokazywac Maz sie zarzekal ze nie spogladnie ale zerkal z ciekawoscia Pytam gina ile jeszcze trzeba bedzie przec a on ze jak sie postaram to juz niedlugo zobacze synka No i tak po godzinie i 25min parcia na swiat przyszedl Nasz syncio Gin niestety musial mnie lekko naciac no i troche popekalam zszywal mnie dosc dlugo bo jakies 30min. Ale mowie Wam dziewczyny ... bol porodowy to jest najpiekniejszybol jaki moze spotkac kobiete . Wiem pomyslicie sobie ze jestem stuknieta ale warto sie meczyc nawet te 11h zebym zobaczyc swoje dziecko. Od razu jak tylko glowka wyszla zaraz poczulam ulge a jak mi polozyli Dominika na piersiach uczucie nie do opisania od razu zaczelam go przytulac calowac mimo ze byl caly w tej mazi nie przeszkadzalo mi to wogole. A jak strasznie krzyczal ja do niego zebym nie plakal a pielegnarki ze zdrowy chlopak bo mocno placze A mina meza jak maly wyskoczyl nie do opisania. Dalismy sobie z mezem buziaka Od razu zaczal przytulac malego i tak ptrzyl na niego duzymi oczami chyba nie do konca wierzac ze to Nasz owoc milosci. Po chwili pielegniarka wziela malego zeby go troszke przemyc sprawdzic czy wszystko ok ( caly czas bym z Nami w pokoju ) Maz stal przy nim a mnie gin zszywal. Dalam jeszcze malemu buziaka i pozniej wzieli go na badania. A ze akurat konczyla sie zmiana to przyszla do mnie nowa polozna i mowi ze idziemy zrobic siku do lazienki ja tak patrze na nia ze napewno nie dam rady ze caly dzien jadlam tylko kostki lodu i kisiel a on ze dam dam. No i wziela mnie pod reke z mezem zaprowadzili do lazienki bylo wszystko ok .. dopoki nie wstalam sama z toalety zrobilo mi sie ciemno przed oczami pamietam ze zdarzylam tylko na meza papatrzec i padlam jak dluga a po chwili jak sie ocknelam to maz mnie juz podnosil z podlogi a ja pierwsze co " Boze gdzie jest Dominik ?!?" Myslalam ze go mialam na rekach. Ale w miedzy czasie przyjechala moja mama i patrzyla na Dominika. Pielegniarka sie bardzo wystraszyla maz jeszcze bardziej zaprowadzili mnie do loza sprawdzili cisnienie podali sok , zjadlam kanapke i dopiero wtedy poczulam sie lepiej. Po jakis 30min przewiezli Nas na sale poporodowa maz zostal z Nami cala noc. Pielegniarki namawialy zebysmy dali malego na noc do nich zebym odpoczela ale My nie moglismy sie oderwac od Niego takze caly czas byl z Nami. Wsrode maz pojechal do domu sie wykapac i wrocil z pieknym bukietem roz i slowami ze to od Niego i Syncia Tak mi sie cieplutko na serduchu zrobilo. Wydaje mi sie ze to ze byl ze mna przy porodzie jeszcze bardziej Nas zblizylo , widzial ile sie nacierpialam zeby urodzic Naszego synka I mimo ze bylo cholernie ciezko to bolu juz nie pamietam wogole , pamietam za to moment kiedy widze Dominika po raz pierwszy jego duze oczka , jasne wloski , nosek i usta ... I nawet teraz jak sobie spokojnie lezy obok to sama do siebie sie usmiecham ze jest juz z Nami ....

p.s Mam nadzieje ze Was nie zanudzilam
Fajny obszerny opis
Gratuluję
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:23   #1984
Gaabbi
Wtajemniczenie

Była u nas położna i zlikwidowała Hani pępuszek
Położna powiedziała, że ten trądzik noworodkowy występuje zazwyczaj do ok. 1 m-ca życia. Zobaczymy ile w tym prawdy.
Mówiła też, że można te zmiany skórne, miejscowo potraktować termentiolem (nie wiem, czy dobrze napisałam). Coś mi się wydaje, że to jakiś silny lek

Hania wodzi za nami oczami Jakie to jest słodkie

Mam dzisiaj znowu gorszy dzień Tęsknię za moją Mamą...

Cytat:
mleko bebilon pepti nie zawiera białka mleka krowiego
cena jego wacha sie pomiedzy 13zł

ja byłam z Szymonem u lekarza,ma skaze białkową dziś zaczynamy picie Nutramigenu i kąpanie w oilantum,waży 4400(waga urodzeniowa mojego Filipka).ta szczepionka przeciw gruzlicy nabrzmiała i z tego powodu szczepienie mamy przesuniete o tydzien.

Mało tego to ja mam znowu zapalenie,cyc tak mnie boli narazie bez gorączki.wykoncze się,pokarmu nie ma a zapalenie jest więc wnioskuję ze pozostałoci mleka mi zalegaja.

Cytat:
Bry
Nasz mały wczoraj praktycznie wcale nie spał w dzien mimo, ze wcześniejsze dni tylko jadł i spał. Prężył się trochę i robił co chwila takie żółte, wodniste kupki (pod ciśnieniem sporym) i jadł prawie co godzina, gdzie wcześniej co 3 godziny mu się zdarzało.
Po jedzeniu zawsze odkładałam go do kołyski a wczoraj jak tylko znalazł się w kołysce to oczy jak 5 złotówki i koniec ze spaniem. Koniec konców spał dzisiaj z nami w łóżku, bo inaczej by chyba w ogóle nie spał.
Co tam, ze w pokoju łóżeczko i kołyska...no ale przespał całą noc z 2 krotnym karmieniem.

Myślałam, ze może mu sie pić chce i mimo, ze położna powiedziała że mleko ma wystarczyc to zrobiłam mu wczoraj wodę w butelce, ale po 2 łykach taki był skrzywiony, język wywalał na wierzch, że uznałam, ze jednak nie chce.
U nas wczoraj było podobnie.
Dzisiaj położna mi doradziła, żeby w takie upalne dni wkładać częściej dziecko do wanienki, żeby schłodzić ciałko.

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
wiem, że różnie bywa, ale sama świadomość, że to nie ode mnie zależy czasami paraliżuje

oj ja zawsze uparciuchem byłam i na odwrót wszystko po swojemu
najgorsze jest to, że ile byśmy się nie martwiły i robiły niewiadomo co to na niektóre sprawy po prostu nie mamy wpływu a ja tak nie lubię
Nikt nie lubi Takie życie...

Ja tam jestem zadowolona z wizyt położnej.
Była u nas raz przed porodem i już 5 razy po porodzie. Po pierwsze, to po prostu fajna babka, a po drugie zawsze coś podpowie. Można posłuchać się jej rad, albo nie, ale nie zaszkodzi wysłuchać co ma do powiedzenia.

Edytowane przez Gaabbi
Czas edycji: 2012-06-19 o 11:26
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:25   #1985
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez stokroteczka777 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczynki
Od niedzieli jesteśmy w domku. Pierwsza nocka to był horror, ale druga już spoko.
Ogólnie poród wspominam masakrycznie, ale tę masakrę opiszę Wam może poźniej, zdjęcie też później.
Paulinka jest kochana i taka śliczna że nie umiem się napatrzeć. Musimy dokarmiać ją butelką, bo ja mam niby mało mleka, ale ja czuję że mam pełne piersi... aż boję się że mi obrzękły. Mała jednak jest leniuszkiem i przy piersi od razu zasypia, może nie ma siły ciągnąć, albo się leniuszkowi nie chce, a z butli to samo leci. I najlepiej jak jej daję najpierw butlę, a potem z piersi wtedy ją ładnie łapie i ciągnie jak odkurzacz Tatuś spisał się na medal, teraz też nam pomaga, robi butle, podaje mi kapturki i wszystko czego akurat nie mam pod ręką. Mała czasem nie umie złapać brodawki, dlatego konieczne okazały się te silikonowe nakładki. Wszystkie ubranka mam za duże szok, a w pajacach to już w ogóle śmiesznie wygląda.
Piszę jakoś chaotycznie, ale to chyba jeszcze emocje. A tatuś to jest mega zestresowany kazałam mu kupić Persen bo on jest aż cały blady, i spać nie może, kto by pomyślał
No i teściowa...ta ktorą tu tyle razy obgadywałam, jest normalnie aniołem (przynajmniej teraz). Jakby nie ona to bysmy z głodu padli, a tak to mamy obiadki a tej pierwszej nocy była z nami i małą nosiła, i razem rozmyślałysmy czemu mała tyle płacze.
Idę się położyć póki mała śpi, bo snu mi brakuje.
Gratuluję pozostałym rozpakowanym.
Aha, i nie czytam poprzednich stron, więc ogólnie dziękuję Wam za gratulacje, bo na pewno jest ich tam sporo może jak się ogarnę, to poczytam.
Super, gratulacje,
To ja czekam na opis i foteczki
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:33   #1986
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Była u nas położna i zlikwidowała Hani pępuszek
Położna powiedziała, że ten trądzik noworodkowy występuje zazwyczaj do ok. 1 m-ca życia. Zobaczymy ile w tym prawdy.
Mówiła też, że można te zmiany skórne, miejscowo potraktować termentiolem (nie wiem, czy dobrze napisałam). Coś mi się wydaje, że to jakiś silny lek

Hania wodzi za nami oczami Jakie to jest słodkie

Mam dzisiaj znowu gorszy dzień Tęsknię za moją Mamą...

U nas wczoraj było podobnie.
Dzisiaj położna mi doradziła, żeby w takie upalne dni wkładać częściej dziecko do wanienki, żeby schłodzić ciałko.

Nikt nie lubi Takie życie...

Ja tam jestem zadowolona z wizyt położnej.
Była u nas raz przed porodem i już 5 razy po porodzie. Po pierwsze, to po prostu fajna babka, a po drugie zawsze coś podpowie. Można posłuchać się jej rad, albo nie, ale nie zaszkodzi wysłuchać co ma do powiedzenia.
Tormentiolu nie wolno stosować u dzieci o 3. roku życie ze względu na zawartość kwasu borowego, który jest toksyczny, przenika przez skórę i nie jest wydalany z organizmu.
Dlatego wolę żeby taka położna do mnie nie przychodziła. Dlaczego one się nie dokształcają, dlaczego nie są na bieżąco? Dyrektywa UE wyraźnie zabrana stosowania kwasu borowego u niemowląt i małych dzieci.

Tego chłodzenia ciałka też nie rozumiem... ale już się nie odzywam...

o
Stary 2012-06-19, 11:36   #1987
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Tormentiolu nie wolno stosować u dzieci o 3. roku życie ze względu na zawartość kwasu borowego, który jest toksyczny, przenika przez skórę i nie jest wydalany z organizmu.
Dlatego wolę żeby taka położna do mnie nie przychodziła. Dlaczego one się nie dokształcają, dlaczego nie są na bieżąco? Dyrektywa UE wyraźnie zabrana stosowania kwasu borowego u niemowląt i małych dzieci.

No dokładnie to samo na temat tormentiolu też już pisałam kilka stron wcześniej zgadzam się z Tobą w 100%
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:44   #1988
anulka4771
Wtajemniczenie

Andzya nasteczka83 rozpakowała się post 1760

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 11:47   #1989
_agata
Zakorzenienie

Pochwalę się, a co tam
Od kilku dni umiem już (nie zawsze, ale idzie mi coraz lepiej) rozróżniać płacz Maćka. Wiem kiedy jest głodny, wiem kiedy na brudną pieluchę, wiem kiedy zmęczony. Do tej pory wydawało mi się, że zawsze płacze tak samo (umiałam tylko określić kiedy jest głodny), ale teraz już widzę, że tak nie jest
Moje dziecię zaczyna stosować się do "planu dnia", który sobie założyłam.
Wieczorem ładnie zasypia w swoim łóżeczku, zazwyczaj ok. 22-23, i śpi do ok. 3. Budzi się, szybkie przewijanie, karmienie i do łóżeczka. Zasypia w locie.
Kolejne budzenie ok. 6-6.30, wtedy przewija go mąż o wstaje do pracy, ja karmię i zaczyna się nasz dzień.
Ok. 8 zaczyna się aktywność Maćka. Rozmawiam z nim, śpiewam, opowiadam co za oknem, jaka pogoda, co na obiad, co gdzie w szafkach kuchennych, mówię mu o sprzątaniu, prasowaniu... co mi ślina na język przyniesie. Kładę go na matę, włączam muzykę i mam ok. 30 minut dla siebie. Mogę się umyć, ubrać i zjeść śniadanie
Przed 11 moje dziecko jest już tak głodne i zmęczone, że najada się i znowu zasypia teraz właśnie śpi od 20 minut i pewnie pośpi do 14 więc znowu mam czas
Ten czas poświęcony dziecku wraca do mnie z nawiązką
Wczoraj obudził się po 14, zjadł i trochę marudził. Po 16 przyszedł mąż, zajął się dzieckiem, ja mogłam dokończyć obiad, zjedliśmy, i Maciek przed 18 zasnął u męża na klacie. Zapakowaliśmy go w chustę i poszliśmy na spacer do 21. Szybka kąpiel, jedzenie i do spania
I tak lecą nam dni

Powiem Wam, że warto taki "plan" wprowadzić i konsekwentnie się jego trzymać. Wiadomo, że pewnych rzeczy nie przeskoczymy, że nie zawsze wszystko wyjdzie, ale warto. Dziecko jest spokojniejsze, wie kiedy co nastąpi, dobrze śpi, mniej płacze

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Cytat:
Napisane przez SzmaragdowyKotek Pokaż wiadomość
No dokładnie to samo na temat tormentiolu też już pisałam kilka stron wcześniej zgadzam się z Tobą w 100%
Temat kwasu borowego walkowany jest od wielu lat, a jak widać niektóre położne nadal w średniowieczu.
Nie można zaprzeczyć, że Tormentiol na odparzenia pomoże, ale czy warto? IMO nie.

o
Stary 2012-06-19, 11:59   #1990
begie13
Zadomowienie

nie mam sil do mojej córki od rana histeryczny ryk, jakby chciala caly czas do piersi, niby wszystko ok a taka histeria... cycki odpadaja... uspokaja sie na chwile i to na rekach , nic nie moge zrobic, a wczoraj u tesciow byla ponoc taka grzeczna ???... dostala tam mm, nas nie było pare godzin. moje dziecko mnie chyba nie lubi

nie mam jak Was poczytac...

Malwinka, Hania i Adaś sliczni

niunia gratulacje dla Malwinki za 1 usmiech i za 4 tygodnie

i dla Maćka za 6 tygodni

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 12:02   #1991
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Przemywaj pokarmem na pwno nie zaszkodzi.
spróbuję

Cytat:

nie tylko położne,lekarze w dalszym ciągu zalecają tormentiol, mi chyba z trzech go zalecało

Cytat:
Andzya nasteczka83 rozpakowała się post 1760
dziękuję

Pochwalę się Wam - dzisiaj dupcia Antosia po raz pierwszy od 8 tygodni zaczyna wyglądać jak pupcia niemowlaka! Zaczyna się wreszcie goić
Stary 2012-06-19, 12:05   #1992
8ewus8
Zadomowienie

Cytat:
U mnie też nie była a Maciej jutro kończy 6 tygodni i niech nie przychodzzi
ja własnie dzwoniłam do kuzynki, która wybrała sobie te samą przychodnię i trzeba zadzwonić samemu do przychodni i powiedziec żeby położna przyszła.
Tak więc czekam, bo dzisiaj ma być

Gabi, z tą kąpielą w upalne dni fajny pomysł, ale ja póki co sama się tej kąpieli nie podejmę.
8ewus8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 12:05   #1993
begie13
Zadomowienie

i jeszcze napiszę, że w sobotę też Antośka tak histerycznie się darła chociaż przed momentem jadła i to długo, daliśmy jej z ciekawości mm, wypiła ze 100ml na raz i przez 2 godziny była spokojna, nie spała, ale nie płakała... a tak ogólnie to codziennie jest wrzask nie wiadomo dlaczego

Wanda
Stary 2012-06-19, 12:06   #1994
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez begie13 Pokaż wiadomość
i jeszcze napiszę, że w sobotę też Antośka tak histerycznie się darła chociaż przed momentem jadła i to długo, daliśmy jej z ciekawości mm, wypiła ze 100ml na raz i przez 2 godziny była spokojna, nie spała, ale nie płakała... a tak ogólnie to codziennie jest wrzask nie wiadomo dlaczego
no właśnie z tego samego powodu Antoś też zaczął dostawać mm
Stary 2012-06-19, 12:07   #1995
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

dziękuję

Pochwalę się Wam - dzisiaj dupcia Antosia po raz pierwszy od 8 tygodni zaczyna wyglądać jak pupcia niemowlaka! Zaczyna się wreszcie goić
Proszę.Super,super i super jeszcze raz super że Antosiowi goi się pupa

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 12:11   #1996
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:

No właśnie kojarzę, że Kotek coś pisała wcześniej o tym termentiolu Nie wiem dlaczego położna to zasugerowała...ona na prawdę jest spoko. Dzięki niej jem wszystko w okresie karmienia.

A chłodzenie ciałka, to chyba tak po prostu. Ja, jak są takie upały, to też lubię wziąć prysznic w ciągu dnia Ciało noworodka paruje całą powierzchnią i faktycznie, jak wczoraj dotykałam Hani (leżała cały dzień nago) to była gorąca jak piec. Pewnie kąpiel w wanience dałaby Jej ochłodzenie...nie pomyślałam o tym

A wczoraj był termin mojego porodu
Stary 2012-06-19, 12:20   #1997
rinco
Wtajemniczenie

Cześć Dziewczyny

Parę dni mnie tu nie było i mam straszne tyły, nawet nie zdążę nadrobić. Seba daje nam tak popalić, że szok. Prawie całymi dniami płacze, albo jest niespokojny, nie można go na chwilę zostawić samego. Mało śpi w dzień (na szczęście noce przesypia dobrze, więc chociaż tyle). Już nie wiem czy coś mu dolega czy po prostu udał nam się taki płaczliwy egzemplarz W dodatku okazało się ostatnio, że mało przybiera na wadze, być może mam kijowe mleko Zaczęliśmy go dokarmiać Enfamilem, dziś ma przyjść położna, więc zobaczymy. W dodatku ma takie ropne krostki na policzkach i brodzie i boję się, że to może być jakaś alergia pokarmowa albo nie daj Boże skaza białkowa Ogólnie jestem trochę zestresowana tym wszystkim...

Edytowane przez rinco
Czas edycji: 2012-06-19 o 12:21
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 12:22   #1998
Gaabbi
Wtajemniczenie

Cytat:
Pochwalę się, a co tam
Od kilku dni umiem już (nie zawsze, ale idzie mi coraz lepiej) rozróżniać płacz Maćka. Wiem kiedy jest głodny, wiem kiedy na brudną pieluchę, wiem kiedy zmęczony. Do tej pory wydawało mi się, że zawsze płacze tak samo (umiałam tylko określić kiedy jest głodny), ale teraz już widzę, że tak nie jest
Moje dziecię zaczyna stosować się do "planu dnia", który sobie założyłam.
Wieczorem ładnie zasypia w swoim łóżeczku, zazwyczaj ok. 22-23, i śpi do ok. 3. Budzi się, szybkie przewijanie, karmienie i do łóżeczka. Zasypia w locie.
Kolejne budzenie ok. 6-6.30, wtedy przewija go mąż o wstaje do pracy, ja karmię i zaczyna się nasz dzień.
Ok. 8 zaczyna się aktywność Maćka. Rozmawiam z nim, śpiewam, opowiadam co za oknem, jaka pogoda, co na obiad, co gdzie w szafkach kuchennych, mówię mu o sprzątaniu, prasowaniu... co mi ślina na język przyniesie. Kładę go na matę, włączam muzykę i mam ok. 30 minut dla siebie. Mogę się umyć, ubrać i zjeść śniadanie
Przed 11 moje dziecko jest już tak głodne i zmęczone, że najada się i znowu zasypia teraz właśnie śpi od 20 minut i pewnie pośpi do 14 więc znowu mam czas
Ten czas poświęcony dziecku wraca do mnie z nawiązką
Wczoraj obudził się po 14, zjadł i trochę marudził. Po 16 przyszedł mąż, zajął się dzieckiem, ja mogłam dokończyć obiad, zjedliśmy, i Maciek przed 18 zasnął u męża na klacie. Zapakowaliśmy go w chustę i poszliśmy na spacer do 21. Szybka kąpiel, jedzenie i do spania
I tak lecą nam dni

Powiem Wam, że warto taki "plan" wprowadzić i konsekwentnie się jego trzymać. Wiadomo, że pewnych rzeczy nie przeskoczymy, że nie zawsze wszystko wyjdzie, ale warto. Dziecko jest spokojniejsze, wie kiedy co nastąpi, dobrze śpi, mniej płacze

---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ----------

Temat kwasu borowego walkowany jest od wielu lat, a jak widać niektóre położne nadal w średniowieczu.
Nie można zaprzeczyć, że Tormentiol na odparzenia pomoże, ale czy warto? IMO nie.
U nas dzień i noc wyglądają podobnie Oprócz tego jeszcze jest poranna towaleta, czyli mycie twarzy i obmywanie całego ciałka Hani Generalnie nie narzekam na brak czasu dla siebie, bo i zjeść mam kiedy i ubrać się jak człowiek, a nawet paznokcie wymalować

Cytat:
nie tylko położne,lekarze w dalszym ciągu zalecają tormentiol, mi chyba z trzech go zalecało

A może ten termentiol nie jest wcale taki zły. Czasami nie warto być mądrzejszym od wszystkich W końcu lekarze i położne mają doświadczenie, którego nam brakuje.
To nie sprawa szkoleń, czy ich brak. Moja położna, z tego co wiem, doszkala się non stop. Dwa lata temu skończyła studia. Nie sądzę, żeby jej porada wiązała się z niewiedzą.
Mimo wszystko, ja z tą maścią nie zaryzykuję. Gdyby jednak nie to, co tutaj o niej czytam, to pewnie bym kupiła i smarowała punktowo. Sądzę, że nie jedno dziecko już miało takie leczenie zastosowane i ma się dobrze.

Super, że pupcia Antosia się goi Oby tak dalej

---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny

Parę dni mnie tu nie było i mam straszne tyły, nawet nie zdążę nadrobić. Seba daje nam tak popalić, że szok. Prawie całymi dniami płacze, albo jest niespokojny, nie można go na chwilę zostawić samego. Mało śpi w dzień (na szczęście noce przesypia dobrze, więc chociaż tyle). Już nie wiem czy coś mu dolega czy po prostu udał nam się taki płaczliwy egzemplarz W dodatku okazało się ostatnio, że mało przybiera na wadze, być może mam kijowe mleko Zaczęliśmy go dokarmiać Enfamilem, dziś ma przyjść położna, więc zobaczymy. W dodatku ma takie ropne krostki na policzkach i brodzie i boję się, że to może być jakaś alergia pokarmowa albo nie daj Boże skaza białkowa Ogólnie jestem trochę zestresowana tym wszystkim...
Spokojnie, to pewnie trądzik noworodkowy, z którym kilka z nas się boryka
Stary 2012-06-19, 12:23   #1999
rinco
Wtajemniczenie

Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych mamusiek Już nie pamiętam komu gratulowałam wcześniej, więc tak hurtowo, wybaczcie
Stary 2012-06-19, 12:26   #2000
begie13
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie z tego samego powodu Antoś też zaczął dostawać mm
czyli mówisz, że albo ona taka żarłoczna jest albo ja mam d.upne mleko... kurde chciałabym jeszcze trochę piersią pokarmić...a Antosia chce co raz więcej i więcej, ciekawe jak tam z jej wagą... jutro się okaże

a ja już jestem momentami tak zdenerwowana, bo nie wiem co robić z małą... że mam złe myśli, że mam jej dość itp niech wraca do brzucha a ona biedna nie jest niczemu winna...

ale w nocy póki co śpi...

Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny

u nas jest podobna sytuacja z tym płaczem... i też mamy Enfamil

Wanda
Stary 2012-06-19, 12:32   #2001
rinco
Wtajemniczenie

Cytat:
Spokojnie, to pewnie trądzik noworodkowy, z którym kilka z nas się boryka
Oby Tylko że u nas dochodzi jeszcze małe przybieranie na wadze (ostatnio nie miał nawet jeszcze 3,5 kg!) i ta jego ciągła płaczliwość i niespokojność. Zobaczę co dziś powie położna (fajna babka, zorientowana i na czasie - bo widziałam, że tu pisałyście o położnych ), w razie czego w czwartek pójdziemy do lekarza

Te krostki przemywam mu nadmanganianen potasu tak 2-3 razy dziennie. Sama już nie wiem czy schodzą, na jednym policzku chyba ma mniej, a na drugim więcej

Chyba zacznę stosować terapię mlekową

Już bym chciała, żeby był trochę większy i żeby mu zniknęły te wszystkie noworodkowe dolegliwości

W sumie to nie jest już noworodkiem, w niedzielę awansował na niemowlaka, a jutro kończy miesiąc - nie wiem kiedy to zleciało

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ----------

Cytat:
czyli mówisz, że albo ona taka żarłoczna jest albo ja mam d.upne mleko... kurde chciałabym jeszcze trochę piersią pokarmić...a Antosia chce co raz więcej i więcej, ciekawe jak tam z jej wagą... jutro się okaże

a ja już jestem momentami tak zdenerwowana, bo nie wiem co robić z małą... że mam złe myśli, że mam jej dość itp niech wraca do brzucha a ona biedna nie jest niczemu winna...

ale w nocy póki co śpi...

u nas jest podobna sytuacja z tym płaczem... i też mamy Enfamil
U nas jest to samo i też się zamartwiam i też mam takie myśli...
Stary 2012-06-19, 12:52   #2002
_agata
Zakorzenienie

Cytat:

Oby tak dalej! Niech się goi jak najszybciej
Coś innego zastosowałaś czy tak samo z siebie?

Cytat:
Nie ma dupnego mleka.
Jak długo je z piersi? Przysysa się dobrze? Ulewa po jedzeniu?
Ja zanim bym podała mm, próbowalabym za wszelką cenę znaleźć przyczynę

---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

Cytat:
U nas dzień i noc wyglądają podobnie Oprócz tego jeszcze jest poranna towaleta, czyli mycie twarzy i obmywanie całego ciałka Hani Generalnie nie narzekam na brak czasu dla siebie, bo i zjeść mam kiedy i ubrać się jak człowiek, a nawet paznokcie wymalować

A może ten termentiol nie jest wcale taki zły. Czasami nie warto być mądrzejszym od wszystkich W końcu lekarze i położne mają doświadczenie, którego nam brakuje.
To nie sprawa szkoleń, czy ich brak. Moja położna, z tego co wiem, doszkala się non stop. Dwa lata temu skończyła studia. Nie sądzę, żeby jej porada wiązała się z niewiedzą.
Mimo wszystko, ja z tą maścią nie zaryzykuję. Gdyby jednak nie to, co tutaj o niej czytam, to pewnie bym kupiła i smarowała punktowo. Sądzę, że nie jedno dziecko już miało takie leczenie zastosowane i ma się dobrze.
Poranna toaleta też oczywiście jest
Czasami myślę, że czasu mam aż nadto, tylko trwonię go na nie wiadomo co...

Bez wątpienia tormentiol może pomóc na stany zapalne. Tylko nie bez powodu zabroniono go używać. Po prostu szkoda, że lekarze i położne nadal zalecają...

o
Stary 2012-06-19, 12:55   #2003
Alfahelisa
Zakorzenienie

Cytat:
ja własnie dzwoniłam do kuzynki, która wybrała sobie te samą przychodnię i trzeba zadzwonić samemu do przychodni i powiedziec żeby położna przyszła.
Tak więc czekam, bo dzisiaj ma być
w mojej też trzeba zadzwonić i wtedy przyjdzie
do mnie przyjdzie ta do której chodzę na SR, bo jest środowiskową w tym rejonie
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 12:55   #2004
_agata
Zakorzenienie

Jeszcze statnie zdjęcia Maćka
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_7362.jpg (59,2 KB, 79 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_7398.jpg (68,7 KB, 84 załadowań)

o
Stary 2012-06-19, 13:23   #2005
Gaabbi
Wtajemniczenie

_agata, super zdjecia robi ten Wasz aparat. Szkoda, że ja takiego nie mam A trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, żeby robić takie zdjęcia? Czy wystarczy dobry aparat? Bo ja w takich sprawach jestem do bani
Stary 2012-06-19, 13:37   #2006
ladybird_1987
Rozeznanie

Hej!
Mój skarbek śpi a ja czekam na położną, bo miała dziś przyjść. Hania w nocy dała pospać. Jadła o 22, 4 i 7. Potem o 10 i dalej śpi. Jest spokojna, tylko przy kąpaniu drze się bez opamiętania.
Wyskoczyły jej jakieś czerwone place na nogach. ;( Może ją przegrzałam?? Teraz leży w kaftaniku, pampersie i skarpetkach owinięta w rożek. Wcześniej miała jeszcze śpiochy. Albo mydełko do kąpieli jej nie pasuje. W ogóle to muszę ją smarować Oilatum Soft bo po porodzie miała tragiczną skórę. Pięty, stopy i rączki dosłownie jak papier. Teraz jej skóra schodzi. Wczoraj do kąpieli dolałam swojego mleka.

Cytat:
Jeszcze statnie zdjęcia Maćka
Nie no nie wytrzymam.
Wyjdę na totalnego "tępaka fotograficznego" ale nieważne. Też chcę takie zdjęcia....
No więc mam taki aparat jak Ty, obiektyw też okazało się że taki mam (tzn. mój mąż) . I teraz pytanie. Jak robisz zdjęcie to na jakich ustawieniach? Z lampą czy bez? Napisz mi proszę jak najwięcej szczegółów to będę próbować. Mam na to trochę czasu.
Stary 2012-06-19, 13:46   #2007
La Monica
La Moderatoiure

Heeej
Ale upał! Czy Wasze dzieciaki też są bardziej niż zazwyczaj niespokojne przez tą duchotę ? Moja wczoraj marudziła, dzisiaj już jest okey, gada do karuzelki
agatko super ten plan. Moja młoda jest średnio reformowalna i to ja muszę się do niej dostosować. Ale generalnie ma swoje pory jedzenia i aktywności. Najgorsze jest to, że ustawiła sobie zasypianie od 18.00 do 12 w nocy a potem w nocy się budzi co 2-3 godziny i nie sposób jej przestawić aby ten dłuższy sen wypadał na od 12 w nocy do np. 5-6 rano. Jak to zrobić?

Masujecie dzieciakom brzuszek gdy je boli ? Młoda około 1 h po jedzeniu zawsze marudzi (trawienie) i boli ją brzuszek (podkurcza nóżki), staram się ją wtedy masować i robić jej "rowerek". Pomaga odrobinę. Jak jest u Was?

Gotuję
La Monica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 13:52   #2008
szerylka
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ladybird_1987 Pokaż wiadomość
Hej!
Mój skarbek śpi a ja czekam na położną, bo miała dziś przyjść. Hania w nocy dała pospać. Jadła o 22, 4 i 7. Potem o 10 i dalej śpi. Jest spokojna, tylko przy kąpaniu drze się bez opamiętania.
Wyskoczyły jej jakieś czerwone place na nogach. ;( Może ją przegrzałam?? Teraz leży w kaftaniku, pampersie i skarpetkach owinięta w rożek. Wcześniej miała jeszcze śpiochy. Albo mydełko do kąpieli jej nie pasuje. W ogóle to muszę ją smarować Oilatum Soft bo po porodzie miała tragiczną skórę. Pięty, stopy i rączki dosłownie jak papier. Teraz jej skóra schodzi. Wczoraj do kąpieli dolałam swojego mleka.

Nie no nie wytrzymam.
Wyjdę na totalnego "tępaka fotograficznego" ale nieważne. Też chcę takie zdjęcia....
No więc mam taki aparat jak Ty, obiektyw też okazało się że taki mam (tzn. mój mąż) . I teraz pytanie. Jak robisz zdjęcie to na jakich ustawieniach? Z lampą czy bez? Napisz mi proszę jak najwięcej szczegółów to będę próbować. Mam na to trochę czasu.
Moim zdaniem może być ciut za grubo ubrana teraz są takie upały,mój mały leży w bodziaku na ramiączkach i w skarpeteczkach ,rozwalony jak "Wanda w krzakach" i nie okrywam go dodatkowo ani kocem ani w rożek nie zawijam a i tak mu 3 potówki wyskoczyły na czole ,co do tego mydełka to też może być ja myje małego w Bubchen i ma skórę rewelacyjną potem oliwkuję delikatnie ,może nie odpowiada jej to mydełko,sory za pogrubienie coś mi się tu namieszało

---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ----------

Cytat:
Napisane przez La Monica Pokaż wiadomość
Heeej
Ale upał! Czy Wasze dzieciaki też są bardziej niż zazwyczaj niespokojne przez tą duchotę ? Moja wczoraj marudziła, dzisiaj już jest okey, gada do karuzelki
agatko super ten plan. Moja młoda jest średnio reformowalna i to ja muszę się do niej dostosować. Ale generalnie ma swoje pory jedzenia i aktywności. Najgorsze jest to, że ustawiła sobie zasypianie od 18.00 do 12 w nocy a potem w nocy się budzi co 2-3 godziny i nie sposób jej przestawić aby ten dłuższy sen wypadał na od 12 w nocy do np. 5-6 rano. Jak to zrobić?

Masujecie dzieciakom brzuszek gdy je boli ? Młoda około 1 h po jedzeniu zawsze marudzi (trawienie) i boli ją brzuszek (podkurcza nóżki), staram się ją wtedy masować i robić jej "rowerek". Pomaga odrobinę. Jak jest u Was?
Mój mały też od wczoraj marudny wcale mnie to nie dziwi ten upał i dorosłego wykańcza co dopiero takiego malucha
Jak mojego boli brzuszek to kładę sobie go na kolana brzuszkiem do dołu i delikatnie kołysam(pomaga) ,rowerek też robie (przeważnie po tym rowerku jest mega kupa na pieluche,przewijak co popadnie ale nie zawsze)noszę też w pozycji pionowej i lekko bujam tez go to uspokaja i poza tym sporo przepajam tym bardziej w te upały i podaje jeszcze3 infacol ...doszłam do tego że mój mały pręży się przeważnie po witaminie D,dostawał zawsze na noc po kąpieli teraz daję mu około 15 ,poza tym aż tak bardzo mu bóle brzuszka nie dokuczaja jak na razie bo z córką to ja się miałam z tymi kolkami ,mały jak na razie (odpukać) nie ma tak strasznie ...a i polecam butelki antykolkowe z AVENTU nam się sprawdzają.
szerylka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-19, 13:55   #2009
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
z tym tormentiolem to jest tak,że jest od 3 roku życia,bo na mniejszych dzieciach nie są prowadzone badania,bo byłoby to niehumanitarne. Wcześniej w ogóle badań nie było dlatego był przepisywany. Nie jest to związane do końca z toksycznością kwasu borowego.
Tak samo kobiety w ciąży nie mogą jeść różnych leków,bo też na ciężarnych nie prowadzi się badań z nimi związanych.

Cytat:

Powiem Ci tak. Ja założyłam sobie karmienie piersią do pół roku. Potem chcę odstawiać. Pokarmu miałam na prawdę bardzo dużo,więc nie chciałam przyjąć do wiadomości,że Mały nie dojada. Moja mama mi zwróciła na to uwagę,a ja olałam (moja mama sama straciła pokarm ze mną i tak to się objawiało),bo cyce były pełne. Poszłam raz na spacer z koleżanką i z jej córą,wcześniej Antosia nakarmiłam a tu 20 minut później wrzask i szukanie Skonsultowałam się ze swoim pediatrą,on zważył Anteksa i przyrost super.A dziecko ciągle głodne i szukające. Powiedział,że zrobię jak będę uważała,ale nie muszę dokarmiać. Po powrocie kupiłam pepti i po moim karmieniu jak zaczął znowu płakać zrobiłam mu porcję z ciężkim sercem. Wrąbał ekspresem i przez 4godziny dziecka nie było !Leżał, gaworzył, podsypiał - no jak nie moje dziecko:/ No i decyzja zapadła ,zaczęłam go dokarmiać. Nie chcę,żeby zabrzmiało to wyrodnie,bardzo walczyłam o laktację jak Antoś leżał po operacji,ale nie mogę wisieć z dzieckiem na cycu 20 godzin dziennie. Mnie to frustrowało,pokarmu robiło się coraz mniej a bobo było głodne

Cytat:
Oby tak dalej! Niech się goi jak najszybciej
Coś innego zastosowałaś czy tak samo z siebie?

Codzienna kąpiel w nadmanganianie potasu i przemywanie nim tyłka kilka razy dziennie no i myślę,że regularne wietrzenie też zrobiło swoje. Polecam!
Stary 2012-06-19, 14:05   #2010
szerylka
BAN stały

Mam pytanie czy wasze maluchy zaczynają już etap "głużenia" jeśli tak to kiedy zaczęły? strasznie mnie to ciekawi i zarazem nie mogę się doczekać kiedy mój mały zacznie ..jak na razie wydaje z siebie "aaaa giii" no i czekam nadal na świadomy usmiech jak na razie słodko śmieje się przez sen=}
szerylka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości