|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1981 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
mam przepisanych 5 opakowań Nutramigenu przez alergologa Chodzi o to,że to jest hydrolizat, a nie wiadomo jeszcze czy Antoś ma skazę. A wysypka jak na razie mu schodzi, ale na ramiona W ogóle całą skórę ma w takich krostkach,a najwięcej jest na twarzy i tylko tu są czerwone i takie ropne :/.
|
|
#1982 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
i niech nie przychodzzi![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
na pwno nie zaszkodzi.
|
|
|
#1983 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Gratuluję
|
|
|
|
|
#1984 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Była u nas położna i zlikwidowała Hani pępuszek
![]() Położna powiedziała, że ten trądzik noworodkowy występuje zazwyczaj do ok. 1 m-ca życia. Zobaczymy ile w tym prawdy. Mówiła też, że można te zmiany skórne, miejscowo potraktować termentiolem (nie wiem, czy dobrze napisałam). Coś mi się wydaje, że to jakiś silny lek ![]() Hania wodzi za nami oczami Mam dzisiaj znowu gorszy dzień Tęsknię za moją Mamą...Cytat:
Cytat:
Dzisiaj położna mi doradziła, żeby w takie upalne dni wkładać częściej dziecko do wanienki, żeby schłodzić ciałko. Cytat:
Takie życie...Ja tam jestem zadowolona z wizyt położnej. Była u nas raz przed porodem i już 5 razy po porodzie. Po pierwsze, to po prostu fajna babka, a po drugie zawsze coś podpowie. Można posłuchać się jej rad, albo nie, ale nie zaszkodzi wysłuchać co ma do powiedzenia. Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-06-19 o 11:26 |
|||
|
|
|
#1985 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja czekam na opis i foteczki
|
|
|
|
|
#1986 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlatego wolę żeby taka położna do mnie nie przychodziła. Dlaczego one się nie dokształcają, dlaczego nie są na bieżąco? Dyrektywa UE wyraźnie zabrana stosowania kwasu borowego u niemowląt i małych dzieci. Tego chłodzenia ciałka też nie rozumiem... ale już się nie odzywam...
|
|
|
#1987 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zgadzam się z Tobą w 100%
|
|
#1988 |
|
Wtajemniczenie
|
Andzya nasteczka83 rozpakowała się post 1760
|
|
|
|
#1989 | |
|
Zakorzenienie
|
Pochwalę się, a co tam
![]() Od kilku dni umiem już (nie zawsze, ale idzie mi coraz lepiej) rozróżniać płacz Maćka. Wiem kiedy jest głodny, wiem kiedy na brudną pieluchę, wiem kiedy zmęczony. Do tej pory wydawało mi się, że zawsze płacze tak samo (umiałam tylko określić kiedy jest głodny), ale teraz już widzę, że tak nie jest ![]() Moje dziecię zaczyna stosować się do "planu dnia", który sobie założyłam. Wieczorem ładnie zasypia w swoim łóżeczku, zazwyczaj ok. 22-23, i śpi do ok. 3. Budzi się, szybkie przewijanie, karmienie i do łóżeczka. Zasypia w locie. Kolejne budzenie ok. 6-6.30, wtedy przewija go mąż o wstaje do pracy, ja karmię i zaczyna się nasz dzień. Ok. 8 zaczyna się aktywność Maćka. Rozmawiam z nim, śpiewam, opowiadam co za oknem, jaka pogoda, co na obiad, co gdzie w szafkach kuchennych, mówię mu o sprzątaniu, prasowaniu... co mi ślina na język przyniesie. Kładę go na matę, włączam muzykę i mam ok. 30 minut dla siebie. Mogę się umyć, ubrać i zjeść śniadanie ![]() Przed 11 moje dziecko jest już tak głodne i zmęczone, że najada się i znowu zasypia teraz właśnie śpi od 20 minut i pewnie pośpi do 14 więc znowu mam czas ![]() Ten czas poświęcony dziecku wraca do mnie z nawiązką ![]() Wczoraj obudził się po 14, zjadł i trochę marudził. Po 16 przyszedł mąż, zajął się dzieckiem, ja mogłam dokończyć obiad, zjedliśmy, i Maciek przed 18 zasnął u męża na klacie. Zapakowaliśmy go w chustę i poszliśmy na spacer do 21. Szybka kąpiel, jedzenie i do spania I tak lecą nam dni ![]() Powiem Wam, że warto taki "plan" wprowadzić i konsekwentnie się jego trzymać. Wiadomo, że pewnych rzeczy nie przeskoczymy, że nie zawsze wszystko wyjdzie, ale warto. Dziecko jest spokojniejsze, wie kiedy co nastąpi, dobrze śpi, mniej płacze ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:45 ---------- Cytat:
Nie można zaprzeczyć, że Tormentiol na odparzenia pomoże, ale czy warto? IMO nie.
|
|
|
#1990 |
|
Zadomowienie
|
nie mam sil do mojej córki
od rana histeryczny ryk, jakby chciala caly czas do piersi, niby wszystko ok a taka histeria... cycki odpadaja... uspokaja sie na chwile i to na rekach , nic nie moge zrobic, a wczoraj u tesciow byla ponoc taka grzeczna ???... dostala tam mm, nas nie było pare godzin. moje dziecko mnie chyba nie lubi nie mam jak Was poczytac... Malwinka, Hania i Adaś sliczni niunia gratulacje dla Malwinki za 1 usmiech i za 4 tygodnie ![]() i dla Maćka za 6 tygodni
|
|
|
|
#1991 | |
|
Zakorzenienie
|
spróbuję
![]() Cytat:
![]() dziękuję ![]() Pochwalę się Wam - dzisiaj dupcia Antosia po raz pierwszy od 8 tygodni zaczyna wyglądać jak pupcia niemowlaka! Zaczyna się wreszcie goić
|
|
#1992 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak więc czekam, bo dzisiaj ma być ![]() Gabi, z tą kąpielą w upalne dni fajny pomysł, ale ja póki co sama się tej kąpieli nie podejmę. |
|
|
|
|
#1993 |
|
Zadomowienie
|
i jeszcze napiszę, że w sobotę też Antośka tak histerycznie się darła chociaż przed momentem jadła i to długo, daliśmy jej z ciekawości mm, wypiła ze 100ml na raz i przez 2 godziny była spokojna, nie spała, ale nie płakała... a tak ogólnie to codziennie jest wrzask nie wiadomo dlaczego
|
|
|
|
#1994 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1995 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1996 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego położna to zasugerowała...ona na prawdę jest spoko. Dzięki niej jem wszystko w okresie karmienia. ![]() A chłodzenie ciałka, to chyba tak po prostu. Ja, jak są takie upały, to też lubię wziąć prysznic w ciągu dnia Ciało noworodka paruje całą powierzchnią i faktycznie, jak wczoraj dotykałam Hani (leżała cały dzień nago) to była gorąca jak piec. Pewnie kąpiel w wanience dałaby Jej ochłodzenie...nie pomyślałam o tym ![]() A wczoraj był termin mojego porodu
|
|
|
|
|
#1997 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Dziewczyny
![]() Parę dni mnie tu nie było i mam straszne tyły, nawet nie zdążę nadrobić. Seba daje nam tak popalić, że szok. Prawie całymi dniami płacze, albo jest niespokojny, nie można go na chwilę zostawić samego. Mało śpi w dzień (na szczęście noce przesypia dobrze, więc chociaż tyle). Już nie wiem czy coś mu dolega czy po prostu udał nam się taki płaczliwy egzemplarz W dodatku okazało się ostatnio, że mało przybiera na wadze, być może mam kijowe mleko Zaczęliśmy go dokarmiać Enfamilem, dziś ma przyjść położna, więc zobaczymy. W dodatku ma takie ropne krostki na policzkach i brodzie i boję się, że to może być jakaś alergia pokarmowa albo nie daj Boże skaza białkowa Edytowane przez rinco Czas edycji: 2012-06-19 o 12:21 |
|
|
|
#1998 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oprócz tego jeszcze jest poranna towaleta, czyli mycie twarzy i obmywanie całego ciałka Hani ![]() Cytat:
W końcu lekarze i położne mają doświadczenie, którego nam brakuje. To nie sprawa szkoleń, czy ich brak. Moja położna, z tego co wiem, doszkala się non stop. Dwa lata temu skończyła studia. Nie sądzę, żeby jej porada wiązała się z niewiedzą. Mimo wszystko, ja z tą maścią nie zaryzykuję. Gdyby jednak nie to, co tutaj o niej czytam, to pewnie bym kupiła i smarowała punktowo. Sądzę, że nie jedno dziecko już miało takie leczenie zastosowane i ma się dobrze. Super, że pupcia Antosia się goi Oby tak dalej ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#1999 |
|
Wtajemniczenie
|
Gratulacje dla wszystkich rozpakowanych mamusiek
Już nie pamiętam komu gratulowałam wcześniej, więc tak hurtowo, wybaczcie
|
|
|
|
#2000 | |
|
Zadomowienie
|
czyli mówisz, że albo ona taka żarłoczna jest albo ja mam d.upne mleko... kurde chciałabym jeszcze trochę piersią pokarmić...a Antosia chce co raz więcej i więcej, ciekawe jak tam z jej wagą... jutro się okaże
a ja już jestem momentami tak zdenerwowana, bo nie wiem co robić z małą... że mam złe myśli, że mam jej dość itp niech wraca do brzucha a ona biedna nie jest niczemu winna...ale w nocy póki co śpi... Cytat:
|
|
|
|
|
#2001 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tylko że u nas dochodzi jeszcze małe przybieranie na wadze (ostatnio nie miał nawet jeszcze 3,5 kg!) i ta jego ciągła płaczliwość i niespokojność. Zobaczę co dziś powie położna (fajna babka, zorientowana i na czasie - bo widziałam, że tu pisałyście o położnych ), w razie czego w czwartek pójdziemy do lekarza ![]() Te krostki przemywam mu nadmanganianen potasu tak 2-3 razy dziennie. Sama już nie wiem czy schodzą, na jednym policzku chyba ma mniej, a na drugim więcej ![]() Chyba zacznę stosować terapię mlekową ![]() Już bym chciała, żeby był trochę większy i żeby mu zniknęły te wszystkie noworodkowe dolegliwości ![]() W sumie to nie jest już noworodkiem, w niedzielę awansował na niemowlaka, a jutro kończy miesiąc - nie wiem kiedy to zleciało ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2002 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Coś innego zastosowałaś czy tak samo z siebie? Cytat:
Jak długo je z piersi? Przysysa się dobrze? Ulewa po jedzeniu? Ja zanim bym podała mm, próbowalabym za wszelką cenę znaleźć przyczynę ![]() ---------- Dopisano o 12:52 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ---------- Cytat:
![]() Czasami myślę, że czasu mam aż nadto, tylko trwonię go na nie wiadomo co... ![]() Bez wątpienia tormentiol może pomóc na stany zapalne. Tylko nie bez powodu zabroniono go używać. Po prostu szkoda, że lekarze i położne nadal zalecają...
|
|
|
#2003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() do mnie przyjdzie ta do której chodzę na SR, bo jest środowiskową w tym rejonie
|
|
#2004 |
|
Zakorzenienie
|
Jeszcze statnie zdjęcia Maćka
|
|
#2005 |
|
Wtajemniczenie
|
_agata, super zdjecia robi ten Wasz aparat. Szkoda, że ja takiego nie mam
A trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, żeby robić takie zdjęcia? Czy wystarczy dobry aparat? Bo ja w takich sprawach jestem do bani
|
|
|
|
#2006 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Mój skarbek śpi a ja czekam na położną, bo miała dziś przyjść. Hania w nocy dała pospać. Jadła o 22, 4 i 7. Potem o 10 i dalej śpi. Jest spokojna, tylko przy kąpaniu drze się bez opamiętania. Wyskoczyły jej jakieś czerwone place na nogach. ;( Może ją przegrzałam?? Teraz leży w kaftaniku, pampersie i skarpetkach owinięta w rożek. Wcześniej miała jeszcze śpiochy. Albo mydełko do kąpieli jej nie pasuje. W ogóle to muszę ją smarować Oilatum Soft bo po porodzie miała tragiczną skórę. Pięty, stopy i rączki dosłownie jak papier. Teraz jej skóra schodzi. Wczoraj do kąpieli dolałam swojego mleka. Nie no nie wytrzymam. Wyjdę na totalnego "tępaka fotograficznego" ale nieważne. Też chcę takie zdjęcia.... No więc mam taki aparat jak Ty, obiektyw też okazało się że taki mam (tzn. mój mąż) . I teraz pytanie. Jak robisz zdjęcie to na jakich ustawieniach? Z lampą czy bez? Napisz mi proszę jak najwięcej szczegółów to będę próbować. Mam na to trochę czasu.
|
#2007 |
|
La Moderatoiure
|
Heeej
![]() Ale upał! Czy Wasze dzieciaki też są bardziej niż zazwyczaj niespokojne przez tą duchotę ? Moja wczoraj marudziła, dzisiaj już jest okey, gada do karuzelki ![]() agatko super ten plan. Moja młoda jest średnio reformowalna i to ja muszę się do niej dostosować. Ale generalnie ma swoje pory jedzenia i aktywności. Najgorsze jest to, że ustawiła sobie zasypianie od 18.00 do 12 w nocy a potem w nocy się budzi co 2-3 godziny i nie sposób jej przestawić aby ten dłuższy sen wypadał na od 12 w nocy do np. 5-6 rano. Jak to zrobić? Masujecie dzieciakom brzuszek gdy je boli ? Młoda około 1 h po jedzeniu zawsze marudzi (trawienie) i boli ją brzuszek (podkurcza nóżki), staram się ją wtedy masować i robić jej "rowerek". Pomaga odrobinę. Jak jest u Was? |
|
|
|
#2008 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
Jak mojego boli brzuszek to kładę sobie go na kolana brzuszkiem do dołu i delikatnie kołysam(pomaga) ,rowerek też robie (przeważnie po tym rowerku jest mega kupa na pieluche,przewijak co popadnie ale nie zawsze)noszę też w pozycji pionowej i lekko bujam tez go to uspokaja i poza tym sporo przepajam tym bardziej w te upały i podaje jeszcze3 infacol ...doszłam do tego że mój mały pręży się przeważnie po witaminie D,dostawał zawsze na noc po kąpieli teraz daję mu około 15 ,poza tym aż tak bardzo mu bóle brzuszka nie dokuczaja jak na razie bo z córką to ja się miałam z tymi kolkami ,mały jak na razie (odpukać) nie ma tak strasznie ...a i polecam butelki antykolkowe z AVENTU nam się sprawdzają.
|
||
|
|
|
#2009 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo kobiety w ciąży nie mogą jeść różnych leków,bo też na ciężarnych nie prowadzi się badań z nimi związanych. Cytat:
![]() Cytat:
Codzienna kąpiel w nadmanganianie potasu i przemywanie nim tyłka kilka razy dziennie no i myślę,że regularne wietrzenie też zrobiło swoje. Polecam!
|
|
#2010 |
|
BAN stały
|
Mam pytanie czy wasze maluchy zaczynają już etap "głużenia" jeśli tak to kiedy zaczęły? strasznie mnie to ciekawi i zarazem nie mogę się doczekać kiedy mój mały zacznie ..jak na razie wydaje z siebie "aaaa giii" no i czekam nadal na świadomy usmiech
jak na razie słodko śmieje się przez sen=} |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:54.

mam przepisanych 5 opakowań Nutramigenu przez alergologa
i niech nie przychodzzi
Na miejscu kazali mi sie przebrac w pizame szpitalna podpieli pod KTG i okazalo sie ze mam juz regularne skurcze ale ich nie czulam wogole. Podpieli pod kroplowke zebym sie nie odwodnila pobrali krew i o 8 przyszedl moj gin sprawdzil rozwarcie bylo na 3cm przebil wody plodowe ( chlusnelo jak nie wiem ) no i podali mi kroplowke na wywolanie... Mezul taki troche zdezorientowany na poczatku byl ale trzymal sie dzielnie. Polozona caly czas zmieniala mi posciel bo wody sie saczyly ( a ja sie balam ze ich w domu nie zauwaze .. nie ma takiej mozliwosci )
skurcze byly coraz silniejsze spacer i kolysanie sie na krzesle nie pomoglo takze poprosilam zeby mi wezwali anestezjologa. Najpierw przyszedl moj gin ( czekalismy jakies 30min bo w tym dniu przyjmowal w gabinecie obok szpitala ) Sprawdzil rozwarcie bylo juz na 5cm zaraz pojawil sie anestezjolog no i sie zaczelo ... Musialam usiac na krawedzi lozka i wypiac sie jak to powiedziala polozna jak kot. Co nie bylo latwe bo co chwile mialam skurcze. Anestezjolog oczyscil mi miejsce na wbicie najpierw poczulam cos jak ukoszenie komara a pozniej czulam jak mi wprowadza rurke i nie bylo to przyjemne. A tu slysze " nie do konca dobrze sie wbilem musze sprobowac jeszcze raz"
No ale zacisnelam zeby i bylo ok. Na poczatku poczulam uderzenie pradu w noge pozniej zrobilo mi sie w nich bardzo cieplo... a na koniec zaczelam sie drapac jak bym wpadla w pokrzywy. Maz mowil ze nie wygladalo to za ciekawie ze co chwile mi wkladal jakies igly wiciagl itp ale ja nie czulam juz tego tak bardzo.Minelo 10min i nie czulam juz wogole skurczy i zrobilo mi sie blogo
No i tak po godzinie parcia zaczela sie glowka lekko pokazywac
Tęsknię za moją Mamą...

co mi ślina na język przyniesie. Kładę go na matę, włączam muzykę i mam ok. 30 minut dla siebie. Mogę się umyć, ubrać i zjeść śniadanie 

Tylko że u nas dochodzi jeszcze małe przybieranie na wadze (ostatnio nie miał nawet jeszcze 3,5 kg!) i ta jego ciągła płaczliwość i niespokojność. Zobaczę co dziś powie położna (fajna babka, zorientowana i na czasie - bo widziałam, że tu pisałyście o położnych
A trzeba mieć jakieś specjalne umiejętności, żeby robić takie zdjęcia? Czy wystarczy dobry aparat? Bo ja w takich sprawach jestem do bani