|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
|
|
|
|
|
#2132 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
![]() Jak czytalas to ja z Adasiem tez bralam, narazie nic mu nie jest i mysle, ze tak jak pisalysmy wieksze zagrozenie jest u dziewczynek bo to wiesz- szybciej okres, piersi rosna i rizne takie hormonalne rzeczy moga sie dziec, no ale pewnie tez nie musza! Nie wiem co moze dziac sie u chlopcow, ale pewnie cos moze! Po prostu uznalam ze jesli sie cos takiego wie to nalezy sie taka wiedza podzielic bo kazdy powinien taka decyzje podjac swiadomie. Zawsze pzoostaja gumki lub celibat I pociesze Cie bo jak Viki marudzi caly wieczor to i mnie cierpliwosci brakuje, chcoc wiem , ze nie wymusza itp tylko cos tam jej nie pasuje to ja musze wyjsc na ogrod chociaz na 10-15 min, zadzwonie wtedy np do kumpeli, pogadam odstersuje sie i moge wracac, ale wiem wtedy ze TZ sie Viki zajmie bo samej bym Jej nie zostawila placzacej na 5 min. A druga sprawa ze czesto wybawieniem jest jak ma sie drugie dziecko bo np czesto sie dzielimy i np jedno zajmuje sie Adasiem bo waidomo przypilnowac go przy kapieli, polezec z nim, zagrac w cos itp I wtedy ze wzgldeu na to ze On jest juz duzy to zajmowanie sie Nim jest odpoczynkiem od bardzo wymagajacego niemowlaczka Tak , ze slabe nerwy to nie powod do posiadania tylko jednego dziecka, no chyba ze masz inne swoje powody to co innego ![]() ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Powodzenie w dniu marudnym Nowaken, a Ania sie w nocy nie nakryje? Cytrynka - Wiktorek w nocy na brzuszku czy w dzien
|
|
#2133 |
|
Zakorzenienie
|
i w dzien i w nocy spi na brzuszku
w wozku czasem na pleckach
|
|
|
|
#2134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wagowo pieknie nadrobil, tylko sie cieszyc ![]() No i zeby, jejku ile dzieciaczkow tak wczesnie ma, Adasiowi tez wychodzily w 4 m-cu jakos pierwsze,ale to wiem ze to dosyc wczesnie wlasnie
|
|
#2135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do przykrywania, to Laura w upały pod pieluszką flanelową (jak troszkę chłodniej to w pajacu jak duchota to w bodziaku i skarpetkach), a jak chłodniej to pod kocykiem polarkowym. To bruszkowego chłopa masz moja za długo nie uleży... 10 min max jak coś ma przed twarzą powieszonego i rzadko mi zaśnie na brzuchu. Jak była mniejsza to częściej teraz to max 2-3 razy w tygodniu się zdarzy, ale tylko w dzień.
|
|
#2136 | |
|
Wtajemniczenie
|
A potrafi sam sie juz przekulnac?
Bo ja sie Viki boje klasc na brzuszku wlasnie w nocy a Ona uwielbia, ale mimo wszystko mam stracha ![]() ---------- Dopisano o 12:46 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
Ja w sumie moglabym tez Ja w samym ubranku polozyc, ale mimo wszystko kombinuje w ten sposob ze nawet dorosly ma koldre czy cos zawsze,wiec dziecko tez powinno ![]() Pewnie zalezy od osobistych preferencji
|
|
#2137 |
|
Wtajemniczenie
|
Mag99 ja też na początku jak mi bardzo zależało małą karmić to ściągałam często i teraz dochodziło do tego, że co 3 godziny mogłam ściągnąć 150-180ml (z dwóch piersi), ale teraz podjęłam decyzję powoli przechodzić na mm. Jednak męczy mnie to ściąganie, bolą mnie piersi, a jak ja ściągam i mała nie śpi to nie mogę się rozdwoić
więc teraz wydłużam godziny ściągania tak do 5-6 (jak czuję przepełnienie lub guzki to ściągam). W dodatku Laura czasem potrafi jeść co godzinę po 50ml, a czasem jak ją najdzie to i 150 owali więc chcę przejść powoli na mm i ustawić jej jedzenie co 3h + w międzyczasie przepajanie wodą lub herbatką. Szkoda, że te moje dziecko z piersi jeść nie chciało (może chciało, ale sen był silniejszy, a teraz już nie bardzo potrafi, bo jednak z butelki łatwiej). Dziewczyny nie załamywać się! Niedługo będą jabłuszka i marcheweczki ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:52 ---------- Przekroczyłam 2000 postów na wizażu. Impreza
|
#2138 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mnie też to trochę denerwuje, dlatego ściągam częściej niż młody je, tak że jak ma ochotę zjeść to dostaje ode mnie te 60 ml i jakieś 60-90 ml mm, w nocy np. dostaje najpierw mm bo zanim podgrzeje mi się 100 mm mojego to pół bloku by obudził ![]() a co do jabłuszek i marcheweczek to już co raz bliżej Filip ma już 3,5 m-ca i pytałam pediatrę czy już mu rozszerzać dietę to powiedziała, ze po skończonych 4 -cach już powoli można
|
|
|
|
|
#2139 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas już po szczepieniu
Mała była dzielna, pisnęła i troszkę się rozpłakała ale porobił dziadziuś "samoloty" (mój tato był ze mną ) i się szybciutko uspokoiła Póki co jest ok, dość nawet grzeczna i sobie pospała, zjadła a teraz leży grzecznie pod karuzelką ![]() Waży już 5950 :P W 6 tygodni przybrała 1200g
|
|
|
|
#2140 | |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry!
nocka minęła super! Wprawdzie jak o 21.30 zasnął to niespodziewanie obudził się z placzem o 23 i musiałam podać mu cycka. Zjadł trochę i zasnął. Obudził się dopiero o 5.30 potem jeszcze zasnął na 1,5 h i wzięłam go do siebie. Pokimaliśmy do 10 ![]() Pogoda super i wybieramy się dziś popołudniu na spacerek do zoo chorzowskiego, także Piotruś poogląda trochę zwierzaczków...no chyba że będzie spał cały czas ![]() Cytat:
![]() A co do ciasta francuskiego to szacun... ja bym się nie podjęła takiego zadania...kupne też jest ok![]() Niki- współczuję problemów z brzuszkiem i skąpego tżta ![]() może wyhaczysz gdzieś używaną chustę tanio...ja kupiłam za 40zł tyle to chyba nie będzie Ci żałował...zresztą nie kupujesz tego dla swojego widzimisię tylko to może pomóc Waszemu maluszkowi
|
|
#2141 |
|
Zakorzenienie
|
Nakryć się jeszcze nigdy nie nakryła natomiast rozkopany kocyk nie raz miała. Ona nawet nie lubi być rozbierana jak ją przewijam albo przebieram to jest krzyk nie miłosierny
jakaś taka wstydliwa jest
|
|
|
|
#2142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
uwielbia nago leżeć - ekshibicjonistka ![]() Gosia i Mag to rosną Wam dzieciaczki jak na drożdżach super
|
|
#2143 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:21 ---------- Poprzedni post napisano o 13:20 ---------- Cytat:
No a Tobie to wroze z kolei nerwy jak mala bedzie dorastac
|
|
#2144 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2145 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#2146 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Andrea też śpi w nocy pod kocykiem i jeszcze ani razu się nie przykryła ani nie rozkopała. Jedynie kilka razy w nocy muszę ją przekręcać w łóżku na wprost, bo się w poprzek układa
. Wysyłam na maila Andreę i jej prezent od chrzestnego. Prezent jeszcze niekompletny, bo czeka na grawer .
|
|
|
|
#2147 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak się nauczyła na noc zasypiać i tak się nauczyła.Jak w dzień chce spać a marudzi i nie może zasnąć, okrywam ją czymś i 5 minut dziecko śpi
|
|
#2148 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Taka była upocona że ją wykąpciałam trochę i przebrałam. Dałam się napić i śpi jak zabita. Po poprzednim szczepieniu przez 2 dni prawie nieustannie spała, może będzie powtórka z rozrywki
|
|
|
|
|
#2149 |
|
Zakorzenienie
|
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2012-07-30 o 14:07 |
|
|
|
#2150 |
|
Wtajemniczenie
|
Czadowa fota Karolca
Jaka z Ewelinki śliczna śmieszka Mi to się nigdy nie uda uchwycić Gabi śmiechu ![]() Jak widzi aparat to poważnieje :P Tak samo jak chcę ją nakręcić jak guga to przestaje od razu. Jakaś z niej wstydnisia
|
|
|
|
#2151 |
|
Zakorzenienie
|
Karolca jaki sliczny usmiech Ewelinki
|
|
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
Jaka fajna Ewelinka
|
|
|
|
#2154 |
|
Wtajemniczenie
|
Czyli że pewnie przekręcić z brzucha na plecy i vice versa
![]() Nie zauważyłam tego słowa bo od razu zczaiłam się o co chodzi Ale faktycznie fajne :PMoja Gabi się przekulała dziś po raz pierwszy sama z pleców na brzuch. Leżała na macie a ja poszłam do kuchni robić śniadanie. W pewnym momencie zaczęła popiskiwać, zdziwiłam się bo zwykle leży co najmniej pół godziny spokojnie Ja przychodzę do pokoju a ta leży na brzuchu i piszczy ![]() Szkoda tylko że tego nei widziałam jak się pierwszy raz "przekulowuje"
|
|
|
|
#2155 |
|
Zakorzenienie
|
hej hej
![]() Zia ja spie dokladnie tak jak Ty- czasem tylko ochladzam jedna czesc ciala w nocy, a tak to pod przykryciem ![]() Za to Nadia spi jak Andrea, moze byc przykryta kocykiem i sama nic z tym nie robi, za to budzi sie z glowa w moim boku, wiec w nocy ja pare razy ustawiam do pionu ![]() Desiu, tu w uk nas zapewniaja ze te tabletki sa 100% bezpieczne dla karmiacych, ale oni tutaj o wszystkim pozniej sie przekonuja. Kilka lat temu podobno nie dawano dzieciom witaminy K, teraz sie podaje. Moze za kilka lat zdecyduja sie rowniez na witamine D.? Ja wzielam recepte na te tabletki, bo oni strasznie draza temat, <a czemu nie chce, a co zamierzam>A co was to obchodzi Nie wykupilam w koncu tych pigulek, wiec nie biore ![]() Balbinka nie strasz mnie tym karmieniem z zebem Mnie malutka tak targa czasem za sutka, ze nie wiem co bedzie jak bedzie miala choc jednego zabka ![]() Emigra super zdjecie wstawilas, do twarzy Julce z pielucha ![]() karolca Twoja Ewelinka chyba pulchniutka jest ![]() Moja niunia 3 dni juz bez kupki, dzis chyba 4.zaczynam myslec jak jej pomoc, czasem baczki ja mecza. |
|
|
|
#2156 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze sie nie przekreca, tzn z plecow na bok troche sie przekreca a spi 2 miesiace na brzuchu wiec sie przyzwyczailam ale nadal sie boje gdzies w podswiadomosci ale co zrobic jak inaczej nie chce spac ![]() Karolca Ewelikna sliczna
|
|
|
|
|
#2157 |
|
Zadomowienie
|
Hej
Karolca Ewelinka ma cudny uśmiech A u nas dziś upał Fajnie mi się czytało jak pisałyście o tym, że wsłuchujecie się w dziecko. Myślałam, że to tylko ja jedna która tak robi. I w dodatku wyrodna, bo często nad ranem mam maleńką w swoim łóżku, która wtedy odwraca nosek do mnie i nawet jej nie trzeba smoczka wtedy bo zasyia od razu. Fajnie, że są osoby, które podobnie robią jak ja Idę sprzątać dom dałam radę umyć dzisiaj okna w domu. W przyszłą niedzielę robimy chrzciny trzeba zacząć powoli te przygotowania, bo robimy je w domu. A dokładniej to w dużym namiocie na podwórzu, żeby tylko pogoda dopisała
|
|
#2158 |
|
Zakorzenienie
|
Brawo dla Gabi
![]() Szkoda, ze sie przekrecila po kryjomu
|
|
|
|
#2159 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc
![]() Emigra jak Julcia fajnie wyglada z ta tetra na buzce ![]() Karolca super fotka ![]() Tikki szczesliwej podrozy!! Desiu przysunelismy wczoraj lozeczko do lozka (jedna scianke szczebelkowa zdjelismy i teraz mamy przystawke). karmilam Hanie i patrze a ona usypia, wiec ja ja do lozeczka, trzymalam za raczke i przytulila sie do tetry i sobie ja ciumkala i zasnela nawet bez jednego marudniecia, spala od 22 -2 wiec nie jest zle, pozniej ja karmilam i zasnelam i sie obudzilam po 4 a ona spala obok, wiec odwrocilam sie i tak spalysmy, tzn cycka jej dawalam bo marudzila troche, ale jak zasypiala to sie odwracalam. no i nie bylo gadania o 5 jak to zwykle bywa. wczoraj popoludniu tak sie umeczylam, bo sie zle czulam bo zatoki mnie mecza, a Hanka nie chciala zasnac, bylysmy w lozku 2,5h i jak juz zasnela to az na 20 min i poiwiedzialam do Tz zabierz ja stad bo ja sie musze zdrzemnac bo inaczej oszaleje, oczywiscie nie moglam zasnac , ale 45 min mialam odpoczynku. Balbinka ja tez nie mam cierpliwosci i tez tak srednio mi sie usmiecha miec drugie dziecko, ale z kolei sama jestem jedynaczka i nie chcialabym aby Hania byla tak samo ja bez rodzenstwa. |
|
|
|
#2160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo interesuje ją jej odbicie w obiektywie przekulnąć? Obrócić ![]() Dziekujemy za komplementy
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:09.

). A wkładka czy spiralka-nie pamiętam-to z miejsca odpada przez moje niekontrolowane krwawienia..Chyba tylko sterylizacja zostaje

oby lekarze pomogli 
a Laura kończy zaraz 13 tygodni i szczepić muszę
chyba zaraz kogoś zabiję! 

więc teraz wydłużam godziny ściągania tak do 5-6 (jak czuję przepełnienie lub guzki to ściągam). W dodatku Laura czasem potrafi jeść co godzinę po 50ml, a czasem jak ją najdzie to i 150 owali

Mnie malutka tak targa czasem za sutka, ze nie wiem co bedzie jak bedzie miala choc jednego zabka