![]() |
#91 |
zuy mod
|
Dot.: Są tu jakieś religiomaniaczki?
Trudno wyjaśnić jej historię. Ciekawi mnie co na ten temat sądzą lekarze.
Nie nazywałabym wszystkiego cudami, w jej przypadku to bardziej "ewenement medyczny". Co do za cud w sokółce? Google wyrzuca śmieszne rzeczy.
![]() |
![]() |
#92 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ---------- Mojwa przykładowo: http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,...ajticaid=6ea87 To akurat widziałam na własne oczy, bo mieszkam w pobliskim mieście.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
zuy mod
|
I jaką mamy pewność, że to aby nie jest oszustwo?
![]() |
![]() |
#94 |
Zakorzenienie
|
Na Uniwersytecie Medycznym też były badania... i zmówiła się uczelnia z kościołem, czy jak?
Dla mnie niektóre cuda też są niepojęte. Zawsze są dwie strony medalu. Osoby niewierzące będą negować zdanie "wierzących" lekarzy, badaczy itd. I na odwrót...
![]() |
![]() |
#95 |
zuy mod
|
Dobra, udowodnili że to kawałek mięśnia sercowego, tego nie neguję. Chodzi mi o to czy na pewno pojawił się tam "znikąd"
![]() |
![]() |
#96 |
Zadomowienie
|
Marzena17 - a gdzie masz napisane że jest piekło i czyściec?
![]() ![]() girlonthebridge - od kiedy kolczyk według Waszej religii jest grzechem? proszę bardzo: „Nie będziecie nacinać ciała na znak żałoby po zmarłym. Nie będziecie się tatuować. Ja jestem Pan!” (Księga Kapłańska 19.28) ![]() WhySoSerious - jeśli chodzi o religię dla ludzi słabych - zależy jaka religia. to naturalne że chcemy, żeby coś było po śmierci, chcemy mieć to poczucie, że ktoś czuwa. jeżeli chodzi o mnie (pogaństwo nordyckie) to powiem tak - dostać się do krugu jest bardzo ciężko. trzeba to traktować poważnie. ja musiałam chyba z rok przekonywać do siebie godiego. dopiero kiedy miał pewność że to nie zabawa zostałam zaproszona na święto i przyjęta do krugu. poza tym nasi bogowie nie są miłościwym i litościwym bogiem chrześcijańskim - za obrazę bogów mamy obowiązek zapłacić (i to srogo. nie mówię o kasie ![]() co do Marty Robin - nie znam sprawy zbyt dokładnie, jeśli rzeczywiście istnieje Bóg, to mogę uznać to za cud, ale... ludzki mózg potrafi rzeczy niewyobrażalne. skoro ta kobieta wierzyła że przeżyje tyle lat, to przeżyła. ot co.
ramię - 28 biust - 90 talia - 70 pas - 83 biodra - 101 udo - 59 Edytowane przez Szaruch Czas edycji: 2012-06-19 o 15:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Mojwa Ktoś "obcy" nie mógł tego zrobić, bo nie miał dostępu. Co najwyżej proboszcz, ksiądz danej parafii - tylko pytanie: po co?
Właśnie na tym też polega wiara. Jeśli Bóg byłby widzialny i ciągle chodził po ziemi z nami, mówił 'tak rób, a tak nie rób' to nie mielibyśmy własnej woli i moim zdaniem trochę bez sensu byłaby ta "wiara". Cytat:
![]() Nie wydaje mi się, żeby można było ot tak "oszukiwać" organizm przez 50 lat.
Edytowane przez latin Czas edycji: 2012-06-19 o 16:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
zuy mod
|
Cytat:
nie znasz jeszcze siły ludzkiego organizmu ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Zadomowienie
|
No właśnie, taka możliwość też istnieje.
O tej Marcie Robin nie czytałam, bo nie mam czasu w tym momencie, może później zerkne. Jedno jest pewne, siła ludzkiego organizmu, to jedno, ale jak ktoś myśli racjonalnie, to wie, że nie można przez 50 lat nic nie jeść. Jasne, organizm ma pewną swoją wytrzymałość, można na głodówce troche przeżyć, ale tak długi czas, to jest fizycznie niemożliwe, i na pewno żadna "siła ludzkiego organizmu" się za tym nie nie kryje. I choćby nawet ta Pani sobie wmówiła, że nie musi jeśc, to może i by nie jadła przez jakiś czas, ale nie przez 50 lat ![]() ![]() ![]() ![]() Nie wiem czy to cud czy nie, może jeszcze zerkne co tam piszą o tej Marcie Robin. W każdym razie, w grę prędzej wchodzi oszustwo i to, że jednak przyjmowała pokarm.
![]() |
#100 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Czytałam kiedyś o pagaństwie nordyckim (bardzo bardzo ogólnie) i naprawdę jestem pod wrażeniem. Dla mnie było to tak skomplikowane, że chyba nie byłabym w stanie nawet dobrze się zagłębić ![]()
![]() |
![]() |
#102 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#103 |
Rozeznanie
|
Można uzyskać pocieszenie przez modlitwę - pocieszenie duchowe. Namacalność nie jest niektórym potrzebna. Poza tym, nie tylko druga połówka (zwłaszcza jeśli ktoś takiej nie ma) może nas przytulić. Może to zrobić mama, babcia, koleżanka, siostra.
![]() |
#104 |
Zakorzenienie
|
takie osoby też zniechęcają "wątpiących" - bo na zdrowy rozum co zrobił Szymon Słupnik siedząc na tym swoim nieszczęsnym słupie? czym zasłużył na świętość? siedzeniem na słupie i modleniem się? już lepiej jakby zlazł z tego słupa i służył ludziom, pomagał bezdomnym dzieciom no cokolwiek. Albo Ci ludzie, którzy tak naprawdę nie mieli stygmatów tylko na siłę się cieli i wmawiali ludziom głupoty, no po co ja się pytam? Dla mnie wiara to przede wszystkim postępowanie w zgodzie z własnym sumieniem, nie ślepe kierowanie się Biblią (w której jak już na początku wspomniałam jest masa niejasności i pułapek) tak jak wspomniane było "zacznijmy od własnego tyłka zamiast skupiać się na nieszczęsnym księdzu" - ja się w gruncie rzeczy na nim nie skupiam, tylko są irytujące sytuacje (jak z tym kolczykiem), na studiach poznałam wielu wspaniałych duchownych, naprawdę mądrych i krytycznie patrzących na to, co się dzieje i życzę sobie trafiać głównie na takich
![]() co do jeszcze aspektu "wiara jest dla ludzi słabych" - a bo ja wiem czy dla słabych, kazdy ma swoje zdanie na ten temat, zobaczcie jak w dobie tak popularnego obecnie ateizmu osoby wierzące są wyśmiewane (np. głupia sytuacja z Tytoniem modlącym się w bramce - już był pojazd, że bramka to nie ołtarz bla bla bla PRZECIEŻ BÓG JEST WSZĘDZIE to czemu bramka to złe miejsce na modlitwy, skoro przy Szymonie Słup był dobrym miejscem???). Dlatego fajnie, że powstają takie akcje jak "nie wstydzę się Jezusa" bo czasami te poglądy religijne danej osoby wymuszone są postawą znajomych, rodziców a nie własnych sądów na dany temat.
![]() |
#105 | ||
zuy mod
|
Cytat:
Cytat:
22.05.2017 02.12.2017 Edytowane przez Mojwa Czas edycji: 2012-06-19 o 20:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#106 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
nie mamy czegoś takiego jak nadstawianie drugiego policzka ![]() nie, nie wyznaję tej religii (jak ja nie lubię tego słowa w odniesieniu do mojej wiary - u nas to tradycja) od dziecka. mam chrzest i komunię, do bierzmowania nie poszłam, niedługo załatwiam apostazję. na początku (miałam jakieś 15 lat) blisko mi było do adwentystów (wpływ matki) i dalej uważam, że są "najmądrzejsi" jeśli chodzi o podziały wśród chrześcijan. a później zaczęłam interesować się mitologią nordycką - to nie było tak, że młoda gniewna stwierdziła - o! będę poganką! po prostu pewnej nocy przy ognisku poczułam takie duchowe ☠☠☠nięcie ![]() najlepsza była wtedy moja babcia: -a ty chodzisz do kościoła? -nie babciu. jestem poganką. -a to sekta? -nie. -a to ok. ![]()
![]() |
![]() |
#107 |
Zadomowienie
|
Tak sobie Was podczytuję cichaczem
![]() Szaruch, zaciekawiła mnie Twoja tradycja - może polecisz kilka linków o niej, wartych poczytania? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#109 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() generalnie odradzam szukania w sieci, bo na 90 procentach stron jest stek bzdur i pseudoneopoganie bawiący się w magię ![]() http://www.asatru.com.pl/index.html - tutaj masz ogólnie opisane o co chodzi. a tak to polecam książki: Artur Szrejter - Mitologia Germańska. Opowieści o bogach mroźnej północy (tutaj jest mitologia w formie opowiadań) Edda Starsza Poetycka (najstarszy zabytek piśmiennictwa islandzkiego, mitologia - polecam w tłumaczeniu Anny Załuskiej-Stromberg, Lelewel tłumaczył ze staroislandzkiego na "staropolski" i czytać się tego nie da ![]() Leszek Słupecki - Mitologia Skandynawska w epoce wikingów - bardzo fajna książka. jeżeli chodzi Ci bardziej o sprawy obrzędów, to musiałabyś poczytać sagi, bo chyba żadnej książki o tym nie napisali.
![]() |
![]() |
#110 | ||
Zakorzenienie
|
Hmm w takiej kwestii nie znam. Nie próbowałam nic nie jeść przez kilkadziesiąt lat i nie słyszałam raczej o takich przypadkach (w których człowiek by przeżył pół wieku bez pokarmu)
W większości zgadzam się tu z Ofelią ![]() Cytat:
![]() A Boga da się pogodzić z "drugą połówką", nie widzę przeszkód. Cytat:
Ja odnoszę ostatnio wrażenie, że nastała moda na "ateizm" itd. Po prostu totalny obciach i siara przyznać się, że jest się osobą wierzącą... Od razu przyklejają ci naklejkę na czoło z napisem "mocher" ,"fanatyk, "ciemnogród".
Edytowane przez latin Czas edycji: 2012-06-19 o 21:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
ma zielone pojęcie
|
Co do postrzegania osób wierzących: nie zauważyłam, by w moim otoczeniu źle się patrzyło na osoby wierzące. Źle się patrzy za to na fanatyków i na osoby, które są katolikami, ale seks przed ślubem uprawiają, bo co tam wytyczne KK, one wiedzą lepiej
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#112 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o mnie, to jestem wierząca, lecz czasami miewam sytuacje, gdy najzwyczajniej powątpiewam. Są to sytuacje, gdy przez dłuższy czas jestem uwikłana w jakiś grzech, lub najzwyczajniej nie radzę sobie w życiu. Dopada mnie taki emocjonalny dołek i zazwyczaj potrzebuję czegoś na prawdę mocnego, by wrócić na nogi
![]() Mój stosunek do ludzi innej wiary jest obojętny. Toleruję i nie wnikam. Każdy robi co chce i wierzy w co/ w kogo chce. Ale baaaaardzo nie lubię najeżdżania na katolików, co w internecie np. bardzo często się zdarza... ![]() latin - zgadzam się co do "mody na ateizm". W mojej szkole oczernianie kościoła i wyśmiewanie się z wierzących jest na porządku dziennym. Sama tego doświadczam, bo należę do Ruchu Światło-Życie. Edytowane przez Black_Eyes Czas edycji: 2012-06-19 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
Zakorzenienie
|
Chatul różne są środowiska. Ja na przykład większość czasu obracam się w środowisku studentów i szkół średnich.
I właśnie przez takich ludzi, "katolików" którzy chwalą się tym że nie przestrzegają zasad - Kościół dostaje po dupie. Zauważają to co złe, a na lepsze ciężko im zwrócić uwagę. Black Eyes właśnie o takie działanie Ducha Św. mi chodzi ![]() Co prawda ja nie doświadczyłam jakichś specjalnie niemiłych sytuacji związanych z wiarą, ale da się odczuć "Wy katole to żyjecie jeszcze w epoce kamienia łupanego..."
![]() |
![]() |
#114 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Chrzczenie dzieci ludzi bez ślubu kościelnego, dawanie ślubów ludziom, który normalnie mają KK gdzieś… KK pozwala na taki polaczkowaty katolicyzm. Co oczywiście nie usprawiedliwia zachowania wierzących-niepraktykujących katolików. Zawsze mnie to określenie bawi. Od razu mam w głowie niepraktykującego wegetarianina ![]()
![]() |
![]() |
#115 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#116 |
Zadomowienie
|
ja najeżdżam na katoli a nie katolików. chociaż nie rozumiem jak można nie wnikać w historię swojej religii i nie czytać tego, na czym ona się opiera, bo niestety rzadko spotykam katolików którzy Biblię czytali
![]() ![]() a katol to dla mnie ten typ co twierdzi metal to szatan, w niedziele do kościoła pójdzie a później żonę bije, albo właśnie uprawia seks przed ślubem i ma wylane w zasady swojej religii. zauważyłam że katolicy mają tendencję do wybierania tego ze swojej religii, co jest wygodne. a co do ateistów - może i moda, ale zauważyłam, że większość z nich wie więcej o chrześcijaństwie niż osoba wierząca.
ramię - 28 biust - 90 talia - 70 pas - 83 biodra - 101 udo - 59 Edytowane przez Szaruch Czas edycji: 2012-06-19 o 22:12 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zadomowienie
|
Szaruch - bo prawdę mówiąc wielu "katolów" najzwyczajniej do Katolicyzmu się nie nadaje. Ale trwają w tym se względu na wpojone im od dzieciństwa wartości. Szkoda tylko, że mało który katolik rzeczywiście zna historię swojej wiary i przestrzega przykazań... Mnie osobiście również bardzo to drażni i wyznaję zasadę "Jeśli nie wiesz po co wierzysz - nie wierz wcale." To samo ze zmuszaniem osób w moim wieku do wiary i konieczności przyjęcia sakramentu bierzmowania. Moim zdaniem każdy z nas powinien decydować o swojej duchowej drodze. A takie zmuszanie na prawdę nie ma sensu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
ja czytałam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#119 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A jak ktoś ma inne wartości niż np. KK, to nie wiem dlaczego uważa siebie za katolika.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:33.