Są tu jakieś religiomaniaczki? - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-06-19, 14:23   #91
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa
Dot.: Są tu jakieś religiomaniaczki?

Trudno wyjaśnić jej historię. Ciekawi mnie co na ten temat sądzą lekarze.

Nie nazywałabym wszystkiego cudami, w jej przypadku to bardziej "ewenement medyczny".

Co do za cud w sokółce? Google wyrzuca śmieszne rzeczy.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 14:30   #92
latin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Mój ulubiony fragment :
"Zwróćmy uwagę na logo Supermana. Pozornie wygląda to na niewinny symbol z literą S, która symbolizuje pierwszą literę - Superman.

Zwróćmy uwagę na mały trójkącik na szczecie tej litery po czym pogrubienie jej. Zwróćmy uwagę na pogrubioną końcówkę tej litery. Czy teraz owa litera nie wygląda na... węża? Czy S nie sugeruje... Szatana?

Na domiar złego owa litera s, czyli wąż jest umieszczony w piramidzie, która jest także pięciokątem czy też pentagramem? Przypadek?".

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:27 ----------

Mojwa przykładowo: http://niewiarygodne.pl/kat,1017181,...ajticaid=6ea87
To akurat widziałam na własne oczy, bo mieszkam w pobliskim mieście.
Stary 2012-06-19, 14:34   #93
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

I jaką mamy pewność, że to aby nie jest oszustwo?

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-06-19, 14:42   #94
latin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
I jaką mamy pewność, że to aby nie jest oszustwo?
Na Uniwersytecie Medycznym też były badania... i zmówiła się uczelnia z kościołem, czy jak?
Dla mnie niektóre cuda też są niepojęte. Zawsze są dwie strony medalu. Osoby niewierzące będą negować zdanie "wierzących" lekarzy, badaczy itd. I na odwrót...
Stary 2012-06-19, 14:44   #95
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez latin Pokaż wiadomość
Na Uniwersytecie Medycznym też były badania... i zmówiła się uczelnia z kościołem, czy jak?
Dla mnie niektóre cuda też są niepojęte. Zawsze są dwie strony medalu. Osoby niewierzące będą negować zdanie "wierzących" lekarzy, badaczy itd. I na odwrót...
Dobra, udowodnili że to kawałek mięśnia sercowego, tego nie neguję. Chodzi mi o to czy na pewno pojawił się tam "znikąd"

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-06-19, 15:30   #96
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Marzena17 - a gdzie masz napisane że jest piekło i czyściec? to są właśnie dogmaty. radzę się wziąć za Biblię, zdziwisz się ile rzeczy KK dopowiedziało albo zmieniło

girlonthebridge - od kiedy kolczyk według Waszej religii jest grzechem? proszę bardzo: „Nie będziecie nacinać ciała na znak żałoby po zmarłym. Nie będziecie się tatuować. Ja jestem Pan!” (Księga Kapłańska 19.28) - tak niektórzy to interpretują. ja nie, bo jest mowa o tatuażach, a nie kolczykach ;p

WhySoSerious - jeśli chodzi o religię dla ludzi słabych - zależy jaka religia. to naturalne że chcemy, żeby coś było po śmierci, chcemy mieć to poczucie, że ktoś czuwa. jeżeli chodzi o mnie (pogaństwo nordyckie) to powiem tak - dostać się do krugu jest bardzo ciężko. trzeba to traktować poważnie. ja musiałam chyba z rok przekonywać do siebie godiego. dopiero kiedy miał pewność że to nie zabawa zostałam zaproszona na święto i przyjęta do krugu. poza tym nasi bogowie nie są miłościwym i litościwym bogiem chrześcijańskim - za obrazę bogów mamy obowiązek zapłacić (i to srogo. nie mówię o kasie ). pomijam fakt, że zdajemy sobie sprawę z tego, że bogowie mają własne sprawy i nie będą zwracać uwagi na wszystkie nasze ewentualne prośby. to nie jest wiara/tradycja typu jak trwoga to do Boga. staramy się radzić sobie sami i zasłużyć na miejsce w Valhalli, a na codzień i na świętach dawać znak bogom, że tradycja nie umarła, że o nich pamiętamy i ich szanujemy.

co do Marty Robin - nie znam sprawy zbyt dokładnie, jeśli rzeczywiście istnieje Bóg, to mogę uznać to za cud, ale... ludzki mózg potrafi rzeczy niewyobrażalne. skoro ta kobieta wierzyła że przeżyje tyle lat, to przeżyła. ot co.
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Edytowane przez Szaruch
Czas edycji: 2012-06-19 o 15:32
Szaruch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 16:00   #97
latin
Zakorzenienie

Mojwa Ktoś "obcy" nie mógł tego zrobić, bo nie miał dostępu. Co najwyżej proboszcz, ksiądz danej parafii - tylko pytanie: po co?
Właśnie na tym też polega wiara. Jeśli Bóg byłby widzialny i ciągle chodził po ziemi z nami, mówił 'tak rób, a tak nie rób' to nie mielibyśmy własnej woli i moim zdaniem trochę bez sensu byłaby ta "wiara".

Cytat:
Napisane przez Szaruch Pokaż wiadomość
co do Marty Robin - nie znam sprawy zbyt dokładnie, jeśli rzeczywiście istnieje Bóg, to mogę uznać to za cud, ale... ludzki mózg potrafi rzeczy niewyobrażalne. skoro ta kobieta wierzyła że przeżyje tyle lat, to przeżyła. ot co.

Nie wydaje mi się, żeby można było ot tak "oszukiwać" organizm przez 50 lat.

Edytowane przez latin
Czas edycji: 2012-06-19 o 16:01
latin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 16:28   #98
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Mojwa Ktoś "obcy" nie mógł tego zrobić, bo nie miał dostępu. Co najwyżej proboszcz, ksiądz danej parafii - tylko pytanie: po co?
Właśnie na tym też polega wiara. Jeśli Bóg byłby widzialny i ciągle chodził po ziemi z nami, mówił 'tak rób, a tak nie rób' to nie mielibyśmy własnej woli i moim zdaniem trochę bez sensu byłaby ta "wiara".

Nie wydaje mi się, żeby można było ot tak "oszukiwać" organizm przez 50 lat.
jak to po co? dla rozgłosu.

nie znasz jeszcze siły ludzkiego organizmu

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2012-06-19, 17:55   #99
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:

No właśnie, taka możliwość też istnieje.

O tej Marcie Robin nie czytałam, bo nie mam czasu w tym momencie, może później zerkne. Jedno jest pewne, siła ludzkiego organizmu, to jedno, ale jak ktoś myśli racjonalnie, to wie, że nie można przez 50 lat nic nie jeść. Jasne, organizm ma pewną swoją wytrzymałość, można na głodówce troche przeżyć, ale tak długi czas, to jest fizycznie niemożliwe, i na pewno żadna "siła ludzkiego organizmu" się za tym nie nie kryje. I choćby nawet ta Pani sobie wmówiła, że nie musi jeśc, to może i by nie jadła przez jakiś czas, ale nie przez 50 lat Wiec mówienie latin, że nie zna jeszcze siły ludzkiego organizmu, jest w tym momencie troche śmieszne już przeciez w podstawówce, uczymy się biologii (czy tam przyrody). Nic w naszym organźmie nie może sprawnie chodzić bez odpowiednich substratów. Do tego mózg "odżywia się" tylko i wyłacznie cukrem, dostałaby halucynacji jeszcze zanim by zmarła. I tak, mózg ma duże możliwości, znany efekt placebo, można sobie dużo rzeczy wmówić, ale na pewno nie 50 lat głodówki Chyba, że ta Pani zaczęła przeprowadzać fotosynteze

Nie wiem czy to cud czy nie, może jeszcze zerkne co tam piszą o tej Marcie Robin. W każdym razie, w grę prędzej wchodzi oszustwo i to, że jednak przyjmowała pokarm.

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 17:56   #100
anitszi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez waits Pokaż wiadomość
Pytanie tylko czy w XXI wieku, gdzie wszystko opiera lub dąży do opierania się na słowie wiem religia ma jeszcze jakiś sens.

Bardzo fajne zdanie. Dawno nie trafiłam na tak trafną uwagę.
anitszi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 18:06   #101
Marzena17
Rozeznanie

Cytat:
Marzena17 - a gdzie masz napisane że jest piekło i czyściec? to są właśnie dogmaty. radzę się wziąć za Biblię, zdziwisz się ile rzeczy KK dopowiedziało albo zmieniło
Jeżeli w końcu pokonam swoje lenistwo to wezmę się za Biblię. Ale w gruncie rzeczy w Biblii jest wskazanie istnienie Królestwa Bożego. Czyściec jako miejsce rzeczywiście nie istnieje, ale Chrystus mówi o odpuszczaniu grzechów (jedynie grzechy przeciwko Duchowi Świętemu nie są odpuszczane), więc w jakiś sposób po śmierci trzeba będzie się zrehabilitować za te grzechy i może ten okres jest nazywany czyśćcem. Przyznaję, gubię się. Pewne rzeczy, w które wierzyłam, czy wierzę trochę nie zgadzają się u mnie z rozumem. Zwłaszcza kulty stworzone przez ludzi są dla mnie niezrozumiałe (głównie kult maryjny).
Czytałam kiedyś o pagaństwie nordyckim (bardzo bardzo ogólnie) i naprawdę jestem pod wrażeniem. Dla mnie było to tak skomplikowane, że chyba nie byłabym w stanie nawet dobrze się zagłębić Jeżeli dobrze pamiętam to wiara w wielu bogów, religia opiera się na wierzeniach przedchrześcijańskich, życie zgodne z etyką (przyjaźń, honor i odpowiedzialność), wiara w przeznaczenie. A powiedz, wyznajesz tę religię od dziecka, czy odeszłaś od innej religii? Zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że ludzie zmieniają wiarę, czy odchodzą z Kościoła na przykład - sama kiedyś dopuszczałam możliwość apostazji, ale ostatecznie nie jest mi to potrzebne, zwłaszcza, że nie znam zbyt dobrze podstaw własnej wiary. To bardzo wygodne i leniwe podejście, chociaż za hipokrytkę się nie uważam - nikogo nie nawracam, nie oceniam, nie mówię, że moja religia jest najlepsza - ignorancja i lenistwo jednym słowem.
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-06-19, 18:11   #102
Honey7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MisiaKos Pokaż wiadomość
Jestem katoliczką i wierzę w Boga. Nie wstydzę się tego. Mam w nosie glupie komentarze moich rówieśników. Wiara odmienia moje życie, Bóg je odmienia. Bez Boga nic nie ma sensu. Dzięki wierze w końcu uświadomiłam sobie, że jednak Ktoś mnie kocha, komuś na mnie zależy bez względu jaka jestem. Do niedawna byłam tzw. wierzącą niepraktykującą i powiem szczerze, że nic mi się w życiu nie układało. Ciągły niepokój o sprawy doczesne i przyziemne bzdury, smutek po stracie chłopaka itp. Potem jeszcze przeszłam depresję i nawet psycholog nie był w stanie tak do końca mi pomóc. Dopiero, gdy zbliżyłam się do Boga i od ponad roku regularnie uczęszczam do kościoła, odnalazłam sens w swoim życiu. Bardzo wiele zrozumiałam. Dostrzegłam niezauważane wcześniej błedy. Teraz już nie martwię się co będzie jutro i jestem spokojna, bo całkowicie powierzyłam swój los Bogu Najwyższemu. Bóg mnie nie zawodzi. To On pomógł mi przezwyciężyć depresje i trudny okres w życiu. Teraz już nawet nie dbam o sprawy sercowe. Faceci zeszli na ostatni plan. Dziś liczy się dla mnie jedynie Bóg. W pełni Mu ufam. Niebawem nadejdzie dzień, w którym wszyscy uwierzą i przekonają się o Boskiej potędze.
Mam koleżankę która myśli i praktykuje tak jak Ty. I tak szczerze to trochę nie rozumie. Jak można odrzucać miłość bliźniego ? Jakby nie było to wtedy nasza druga połówka będzie zawsze z nami, a Bóg ? Nie przytuli, nie powie nic miłego, nawet nie da "dobrej" rady..
Stary 2012-06-19, 18:39   #103
Marzena17
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Honey7 Pokaż wiadomość
Mam koleżankę która myśli i praktykuje tak jak Ty. I tak szczerze to trochę nie rozumie. Jak można odrzucać miłość bliźniego ? Jakby nie było to wtedy nasza druga połówka będzie zawsze z nami, a Bóg ? Nie przytuli, nie powie nic miłego, nawet nie da "dobrej" rady..
Można uzyskać pocieszenie przez modlitwę - pocieszenie duchowe. Namacalność nie jest niektórym potrzebna. Poza tym, nie tylko druga połówka (zwłaszcza jeśli ktoś takiej nie ma) może nas przytulić. Może to zrobić mama, babcia, koleżanka, siostra.
Marzena17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 18:39   #104
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

takie osoby też zniechęcają "wątpiących" - bo na zdrowy rozum co zrobił Szymon Słupnik siedząc na tym swoim nieszczęsnym słupie? czym zasłużył na świętość? siedzeniem na słupie i modleniem się? już lepiej jakby zlazł z tego słupa i służył ludziom, pomagał bezdomnym dzieciom no cokolwiek. Albo Ci ludzie, którzy tak naprawdę nie mieli stygmatów tylko na siłę się cieli i wmawiali ludziom głupoty, no po co ja się pytam? Dla mnie wiara to przede wszystkim postępowanie w zgodzie z własnym sumieniem, nie ślepe kierowanie się Biblią (w której jak już na początku wspomniałam jest masa niejasności i pułapek) tak jak wspomniane było "zacznijmy od własnego tyłka zamiast skupiać się na nieszczęsnym księdzu" - ja się w gruncie rzeczy na nim nie skupiam, tylko są irytujące sytuacje (jak z tym kolczykiem), na studiach poznałam wielu wspaniałych duchownych, naprawdę mądrych i krytycznie patrzących na to, co się dzieje i życzę sobie trafiać głównie na takich

co do jeszcze aspektu "wiara jest dla ludzi słabych" - a bo ja wiem czy dla słabych, kazdy ma swoje zdanie na ten temat, zobaczcie jak w dobie tak popularnego obecnie ateizmu osoby wierzące są wyśmiewane (np. głupia sytuacja z Tytoniem modlącym się w bramce - już był pojazd, że bramka to nie ołtarz bla bla bla PRZECIEŻ BÓG JEST WSZĘDZIE to czemu bramka to złe miejsce na modlitwy, skoro przy Szymonie Słup był dobrym miejscem???). Dlatego fajnie, że powstają takie akcje jak "nie wstydzę się Jezusa" bo czasami te poglądy religijne danej osoby wymuszone są postawą znajomych, rodziców a nie własnych sądów na dany temat.
Stary 2012-06-19, 20:04   #105
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Napisane przez Ofelia 20 Pokaż wiadomość
Wiec mówienie latin, że nie zna jeszcze siły ludzkiego organizmu, jest w tym momencie troche śmieszne
Taaak, tak samo człowiek musi spać żeby żyć, a są przypadki ludzi, którzy nie śpią od lat jak np Thai Ngoc, który nie spał ponad 30 lat.

Cytat:
Czyściec jako miejsce rzeczywiście nie istnieje, ale Chrystus mówi o odpuszczaniu grzechów (jedynie grzechy przeciwko Duchowi Świętemu nie są odpuszczane), więc w jakiś sposób po śmierci trzeba będzie się zrehabilitować za te grzechy i może ten okres jest nazywany czyśćcem.
czyściec został wymyślony dla pieniędzy, tylko i li

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017

Edytowane przez Mojwa
Czas edycji: 2012-06-19 o 20:06
Stary 2012-06-19, 20:52   #106
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Cytat:
Napisane przez Marzena17 Pokaż wiadomość
Czytałam kiedyś o pagaństwie nordyckim (bardzo bardzo ogólnie) i naprawdę jestem pod wrażeniem. Dla mnie było to tak skomplikowane, że chyba nie byłabym w stanie nawet dobrze się zagłębić Jeżeli dobrze pamiętam to wiara w wielu bogów, religia opiera się na wierzeniach przedchrześcijańskich, życie zgodne z etyką (przyjaźń, honor i odpowiedzialność), wiara w przeznaczenie. A powiedz, wyznajesz tę religię od dziecka, czy odeszłaś od innej religii? Zawsze mnie zastanawiało jak to jest, że ludzie zmieniają wiarę, czy odchodzą z Kościoła na przykład - sama kiedyś dopuszczałam możliwość apostazji, ale ostatecznie nie jest mi to potrzebne, zwłaszcza, że nie znam zbyt dobrze podstaw własnej wiary. To bardzo wygodne i leniwe podejście, chociaż za hipokrytkę się nie uważam - nikogo nie nawracam, nie oceniam, nie mówię, że moja religia jest najlepsza - ignorancja i lenistwo jednym słowem.
tak, jest wielu bogów, jest też 9 głównych cnót ale one były już wymyślone później, nie ma ich w mitologii. mój ulubiony cytat z Eddy Starszej jeśli chodzi o wytyczne co do zachowań: "Przyjaciołom ma być mąż przyjacielem. I darem płacić za dar;. Śmiech pośród druhów śmiechem odwzajemniać,. Fałsz natomiast - zdradą." Havamal, 42.
nie mamy czegoś takiego jak nadstawianie drugiego policzka

nie, nie wyznaję tej religii (jak ja nie lubię tego słowa w odniesieniu do mojej wiary - u nas to tradycja) od dziecka. mam chrzest i komunię, do bierzmowania nie poszłam, niedługo załatwiam apostazję. na początku (miałam jakieś 15 lat) blisko mi było do adwentystów (wpływ matki) i dalej uważam, że są "najmądrzejsi" jeśli chodzi o podziały wśród chrześcijan. a później zaczęłam interesować się mitologią nordycką - to nie było tak, że młoda gniewna stwierdziła - o! będę poganką! po prostu pewnej nocy przy ognisku poczułam takie duchowe ☠☠☠nięcie nie wiem jak to nazwać inaczej. w jednej chwili poczułam że to jest to, czego mi brakowało od dziecka, to jest to, czego szukałam, kiedy nie wiedziałam tak naprawdę czego szukam.
najlepsza była wtedy moja babcia:
-a ty chodzisz do kościoła?
-nie babciu. jestem poganką.
-a to sekta?
-nie.
-a to ok.
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Stary 2012-06-19, 21:10   #107
uroczysko
Zadomowienie

Tak sobie Was podczytuję cichaczem
Szaruch, zaciekawiła mnie Twoja tradycja - może polecisz kilka linków o niej, wartych poczytania?
uroczysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 21:18   #108
Ofelia 20
Zadomowienie

Cytat:
Taaak, tak samo człowiek musi spać żeby żyć, a są przypadki ludzi, którzy nie śpią od lat jak np Thai Ngoc, który nie spał ponad 30 lat.
Ja generalnie mam duże zastrzeżenia do tego typu historii, bo tak naprawdę trudno potwierdzić ich wiarygodność. Poza tym nikt tego człowieka nie kontrolował przez te 30 lat i nie chodził za nim krok w krok, równie dobrze, mogł mieć nawet kilkunastominutowe epizody snu, z których sobie nie zdawał sprawy. Są ludzie, który cierpią na chroniczną bezsennność, nie spią całymi dniami i potem np gdzies tam uda im się przespać godzinkę czy pół i to wystarcza do przetrwania. Ekseprmenty na zwierzętach pokazują, że całkowity brak snu prowadzi do śmierci. Także nawet taki epizod snu kilkunasto czy kilkudziesięciminutowy po prostu, że tak powiem "trzyma przy życiu". Tak naprawde rola snu, do dzisiaj nie jest tak do końca wyjaśniona, wiemy tylko tyle, że spać, trzeba, aktywność mózgu jest wtedy inna i wtedy odpoczywamy. Na podstawie rzuconego hasła "nie spał 30 lat", ciężko coś wywnioskować. Nadal obstaje przy swoim i twierdze, że jedzenie to coś innego. Coś czego potrzebujemy z zewnątrz, nie jestesmy w stanie tego sami wyprodukować, a energia jest potrzebna do każdego procesu, który zachodzi w ograniźmie. Dlatego moja logika zwyczajnie mi podpowiada, że to jest niemożliwe i tyle. Równie dobrze 30 letni brak snu, można potraktować jako cud, mimo, że z pewnością Pan Thai Ngoc, hostii nie przyjmował w tym czasie

"Pierwsza miłość z wiatrem gna, z niepokoju drży,
Druga miłość życie zna i z tej pierwszej drwi ,
A ta trzecia jak tchórz w drzwiach przekręca klucz
I walizkę ma spakowaną już ... "

Ofelia 20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 21:42   #109
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

Cytat:
Napisane przez uroczysko Pokaż wiadomość
Tak sobie Was podczytuję cichaczem
Szaruch, zaciekawiła mnie Twoja tradycja - może polecisz kilka linków o niej, wartych poczytania?
dzięki za uzycie słowa tradycja

generalnie odradzam szukania w sieci, bo na 90 procentach stron jest stek bzdur i pseudoneopoganie bawiący się w magię
http://www.asatru.com.pl/index.html - tutaj masz ogólnie opisane o co chodzi.
a tak to polecam książki:
Artur Szrejter - Mitologia Germańska. Opowieści o bogach mroźnej północy (tutaj jest mitologia w formie opowiadań)
Edda Starsza Poetycka (najstarszy zabytek piśmiennictwa islandzkiego, mitologia - polecam w tłumaczeniu Anny Załuskiej-Stromberg, Lelewel tłumaczył ze staroislandzkiego na "staropolski" i czytać się tego nie da )
Leszek Słupecki - Mitologia Skandynawska w epoce wikingów - bardzo fajna książka.

jeżeli chodzi Ci bardziej o sprawy obrzędów, to musiałabyś poczytać sagi, bo chyba żadnej książki o tym nie napisali.
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Stary 2012-06-19, 21:46   #110
latin
Zakorzenienie

Cytat:

Hmm w takiej kwestii nie znam. Nie próbowałam nic nie jeść przez kilkadziesiąt lat i nie słyszałam raczej o takich przypadkach (w których człowiek by przeżył pół wieku bez pokarmu)

W większości zgadzam się tu z Ofelią

Cytat:
Napisane przez Honey7 Pokaż wiadomość
Oj nawet nie wiesz jak Bóg umie pocieszać. W głównej mierze przez modlitwe, np. wylanie darów Ducha Św. To się czuje
A Boga da się pogodzić z "drugą połówką", nie widzę przeszkód.

Cytat:
Napisane przez girlonthebridge Pokaż wiadomość
co do jeszcze aspektu "wiara jest dla ludzi słabych" - a bo ja wiem czy dla słabych, kazdy ma swoje zdanie na ten temat, zobaczcie jak w dobie tak popularnego obecnie ateizmu osoby wierzące są wyśmiewane (np. głupia sytuacja z Tytoniem modlącym się w bramce - już był pojazd, że bramka to nie ołtarz bla bla bla PRZECIEŻ BÓG JEST WSZĘDZIE to czemu bramka to złe miejsce na modlitwy, skoro przy Szymonie Słup był dobrym miejscem???). Dlatego fajnie, że powstają takie akcje jak "nie wstydzę się Jezusa" bo czasami te poglądy religijne danej osoby wymuszone są postawą znajomych, rodziców a nie własnych sądów na dany temat.
Dokładnie.
Ja odnoszę ostatnio wrażenie, że nastała moda na "ateizm" itd. Po prostu totalny obciach i siara przyznać się, że jest się osobą wierzącą... Od razu przyklejają ci naklejkę na czoło z napisem "mocher" ,"fanatyk, "ciemnogród".

Edytowane przez latin
Czas edycji: 2012-06-19 o 21:47
latin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 21:49   #111
Chatul
ma zielone pojęcie

Co do postrzegania osób wierzących: nie zauważyłam, by w moim otoczeniu źle się patrzyło na osoby wierzące. Źle się patrzy za to na fanatyków i na osoby, które są katolikami, ale seks przed ślubem uprawiają, bo co tam wytyczne KK, one wiedzą lepiej

Cytat:
-a ty chodzisz do kościoła?
-nie babciu. jestem poganką.
-a to sekta?
-nie.
-a to ok.
Poległam
Stary 2012-06-19, 21:51   #112
Black_Eyes
Zadomowienie

Jeśli chodzi o mnie, to jestem wierząca, lecz czasami miewam sytuacje, gdy najzwyczajniej powątpiewam. Są to sytuacje, gdy przez dłuższy czas jestem uwikłana w jakiś grzech, lub najzwyczajniej nie radzę sobie w życiu. Dopada mnie taki emocjonalny dołek i zazwyczaj potrzebuję czegoś na prawdę mocnego, by wrócić na nogi . Ostatnio miałam okazję być na Tyskim Wieczorze Uwielbienia - serdecznie polecam wszystkim (zarówno wierzącym jak i nie). Przeżycie niesamowite, nigdy nie doświadczyłam tak wielkiego działania Ducha Świętego. Rzeczy, które się tam działy były nadzwyczajne. Jeśli ktoś chce poczytać trochę więcej - http://www.centrumduchowosci.pl/twu.php

Mój stosunek do ludzi innej wiary jest obojętny. Toleruję i nie wnikam. Każdy robi co chce i wierzy w co/ w kogo chce. Ale baaaaardzo nie lubię najeżdżania na katolików, co w internecie np. bardzo często się zdarza...

latin - zgadzam się co do "mody na ateizm". W mojej szkole oczernianie kościoła i wyśmiewanie się z wierzących jest na porządku dziennym. Sama tego doświadczam, bo należę do Ruchu Światło-Życie.

Edytowane przez Black_Eyes
Czas edycji: 2012-06-19 o 21:54
Black_Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:03   #113
latin
Zakorzenienie

Chatul różne są środowiska. Ja na przykład większość czasu obracam się w środowisku studentów i szkół średnich.
I właśnie przez takich ludzi, "katolików" którzy chwalą się tym że nie przestrzegają zasad - Kościół dostaje po dupie. Zauważają to co złe, a na lepsze ciężko im zwrócić uwagę.

Black Eyes właśnie o takie działanie Ducha Św. mi chodzi
Co prawda ja nie doświadczyłam jakichś specjalnie niemiłych sytuacji związanych z wiarą, ale da się odczuć "Wy katole to żyjecie jeszcze w epoce kamienia łupanego..."
Stary 2012-06-19, 22:08   #114
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Chatul różne są środowiska. Ja na przykład większość czasu obracam się w środowisku studentów i szkół średnich.
I właśnie przez takich ludzi, "katolików" którzy chwalą się tym że nie przestrzegają zasad - Kościół dostaje po dupie. Zauważają to co złe, a na lepsze ciężko im zwrócić uwagę.
Kościół nie dostaje po d***e za nic: sam pozwala swoim wiernym na traktowanie religii jak sklepu, z którego się bierze tylko to, co się podoba.
Chrzczenie dzieci ludzi bez ślubu kościelnego, dawanie ślubów ludziom, który normalnie mają KK gdzieś… KK pozwala na taki polaczkowaty katolicyzm.
Co oczywiście nie usprawiedliwia zachowania wierzących-niepraktykujących katolików. Zawsze mnie to określenie bawi. Od razu mam w głowie niepraktykującego wegetarianina
Stary 2012-06-19, 22:08   #115
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Co do postrzegania osób wierzących: nie zauważyłam, by w moim otoczeniu źle się patrzyło na osoby wierzące. Źle się patrzy za to na fanatyków i na osoby, które są katolikami, ale seks przed ślubem uprawiają, bo co tam wytyczne KK, one wiedzą lepiej
znam takiego jednego człowieka, alkoholik, boje rodzinę ale co niedziela do kościółka marsz, zawsze.
Stary 2012-06-19, 22:09   #116
Szaruch
Zadomowienie

GG do Szaruch

ja najeżdżam na katoli a nie katolików. chociaż nie rozumiem jak można nie wnikać w historię swojej religii i nie czytać tego, na czym ona się opiera, bo niestety rzadko spotykam katolików którzy Biblię czytali a jak czytali, to.. nie są już katolikami fajnie, że chodzenie do kościoła i modlitwa dają Wam ukojenie, pocieszenie itp, ale brak elementarnej wiedzy mnie naprawdę drażni.
a katol to dla mnie ten typ co twierdzi metal to szatan, w niedziele do kościoła pójdzie a później żonę bije, albo właśnie uprawia seks przed ślubem i ma wylane w zasady swojej religii. zauważyłam że katolicy mają tendencję do wybierania tego ze swojej religii, co jest wygodne.
a co do ateistów - może i moda, ale zauważyłam, że większość z nich wie więcej o chrześcijaństwie niż osoba wierząca.
pas - 83
biodra - 101
udo - 59

Edytowane przez Szaruch
Czas edycji: 2012-06-19 o 22:12
Stary 2012-06-19, 22:18   #117
Black_Eyes
Zadomowienie

Szaruch - bo prawdę mówiąc wielu "katolów" najzwyczajniej do Katolicyzmu się nie nadaje. Ale trwają w tym se względu na wpojone im od dzieciństwa wartości. Szkoda tylko, że mało który katolik rzeczywiście zna historię swojej wiary i przestrzega przykazań... Mnie osobiście również bardzo to drażni i wyznaję zasadę "Jeśli nie wiesz po co wierzysz - nie wierz wcale." To samo ze zmuszaniem osób w moim wieku do wiary i konieczności przyjęcia sakramentu bierzmowania. Moim zdaniem każdy z nas powinien decydować o swojej duchowej drodze. A takie zmuszanie na prawdę nie ma sensu.
Black_Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:19   #118
girlonthebridge
Zakorzenienie

GG do girlonthebridge

ja czytałam i nie jestem ateistką. Można do wielu rzeczy się przyczepić ale to nie neguje faktu, że wierzę w Boga a wiara w Boga to co innego niż wierzenie w jakieś tam nauki kościoła. Ja że tak powiem może przez studia filozofii czy etyki jestem bardziej skupiona na metafizyce i po prostu wiem, że On jest i tyle, żaden katol czy zboczony ksiądz zapatrzony w mamonę mnie od tego nie odwiedzie
Stary 2012-06-19, 22:21   #119
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
dzięki za uzycie słowa tradycja

generalnie odradzam szukania w sieci, bo na 90 procentach stron jest stek bzdur i pseudoneopoganie bawiący się w magię
http://www.asatru.com.pl/index.html - tutaj masz ogólnie opisane o co chodzi.
a tak to polecam książki:
Artur Szrejter - Mitologia Germańska. Opowieści o bogach mroźnej północy (tutaj jest mitologia w formie opowiadań)
Edda Starsza Poetycka (najstarszy zabytek piśmiennictwa islandzkiego, mitologia - polecam w tłumaczeniu Anny Załuskiej-Stromberg, Lelewel tłumaczył ze staroislandzkiego na "staropolski" i czytać się tego nie da )
Leszek Słupecki - Mitologia Skandynawska w epoce wikingów - bardzo fajna książka.

jeżeli chodzi Ci bardziej o sprawy obrzędów, to musiałabyś poczytać sagi, bo chyba żadnej książki o tym nie napisali.
Dziękuję, poszukam
uroczysko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-06-19, 22:22   #120
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
(...) niestety rzadko spotykam katolików którzy Biblię czytali a jak czytali, to.. nie są już katolikami
Moja katechetka mówiła, że studiowanie teologii to najlepszy sposób na stracenie wiary Ona nie straciła

Cytat:
a katol to dla mnie ten typ co twierdzi metal to szatan, w niedziele do kościoła pójdzie a później żonę bije, albo właśnie uprawia seks przed ślubem i ma wylane w zasady swojej religii.
Ano właśnie. Człowiek jest grzeszny i nie zawsze postępuje idealnie, ale nie rozumiem jak można olewać własne wartości, własne zasady. Przecież wyznawanie jakiejś religii, to też wyznawanie wartości i zasad.
A jak ktoś ma inne wartości niż np. KK, to nie wiem dlaczego uważa siebie za katolika.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości