|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI
Udało mi się dzisiaj nałożyć tylko półtorej łyżki:O Najpierw wmasowałam olejek w skalp a to co zostało nałożyłam na całą długość włosów. Wcześniej nakładałam prosto z butelki i to pewnie mnie zgubiło, dzisiaj użyłam talerzyka. Jestem szczerze zdumiona, że tak małą ilością oleju można naoleić moje gęste włosy
![]() Choć trzeba przyznać, że głównie jest naolejony skalp a włosy to już tak pół na pół. |
|
|
|
#1742 |
|
Raczkowanie
|
ja też dziś pierwszy raz nakładałam z talerzyka i stwierdzam że na włosach ok 40 cm spokojnie z mała wcierką to ok 1 łychy starcza olejku rycynowego... potem mnie pokusiły zapachy alterry migdał i papaja i na końcówki jeszcze sobie tego dodałam
|
|
|
|
#1743 |
|
Przyczajenie
|
[QUOTE=claudiiin;34828305]Wypadanie po ciąży podobno nie jest niczym niespotykanym, wiec mysle, ze wcale nie musisz od razu robic kompletu badan
Oleje polecane do wypadających włosów to Sesa, Khadi (oba indyjskie) a z naszych polskich olej z korzenia łopianu (są fajne oleje łopianowe firmy Green Pharmacy, np. z dodatkiem skrzypu). Nie każdy skalp jednak reaguje dobrze na oleje, więc wskazana jest uważna obserwacja. Zapraszam na wątek o wypadających włosach cz. IV ![]() Dziękuje Ci bardzo
|
|
|
|
#1744 | |||
|
Zakorzenienie
|
Witam, ja tu tylko gościnnie, by sprostować pewną kwestię
Chociaż włosy olejuję intensywnie od 10 miesięcy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Tego pana podejrzewam o zapędy jak naszego lokalnego kosmetologa R., który wszędzie widzi zagrożenie, nawet tam, gdzie go nie ma ![]() A, i kwas mlekowy stanowi składnik NMF - naturalnego czynnika nawilżającego A w kosmetykach występuje w niewielkim stężeniu, nie spowoduje więc złuszczania - tak jak peelingi z kwasem mlekowym 80%.Pozdrawiam
Edytowane przez kascysko Czas edycji: 2012-06-21 o 00:12 |
|||
|
|
|
#1745 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Peelingi z kwasem mlekowym 80% Szok. Ja po 15% łuszczę się i jestem nieco poparzona. Nie wyobrażam sobie 80%
|
|
#1746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ze mnie skóra schodzi powyżej 30%Ale w kosmetykach stężenie jest rzędu 1%
|
|
#1747 |
|
Rozeznanie
|
muszę mieć bardzo delikatną skórę
|
#1748 |
|
Zakorzenienie
|
Przed chwilką pierwszy raz nałożyłam Vatikę kokosową na długość, udało mi się użyć tylko 1 łyżki
W skalp wtarłam Jantar ![]() Teraz siedzę w czepku i ręczniku, zmyję wieczorem, zobaczymy co z tego wyjdzie ![]() Tylko nie wiem czy coś zadziała, bo posiadam tylko szampon i odżywkę z Alterry (granat & aloes), a one podobno nie są za bardzo polecane po olejowaniu.. No ale zobaczymy. Przymierzałam się do zakupu szamponu barwy tataro-chmielowej i odżywki garnier AiK, myślicie że taki zestaw w połączeniu z Vatiką i olejkiem Alterra Migdał i Papaja (nakładane naprzemiennie) dał by efekty?
|
#1749 |
|
Zadomowienie
|
a ja dzis na wieczór w końcu zaaplikuje oliviera nie wiem czy to dobry pomysł al sprobowac mozna. w]dawno sie nie olejowalam
|
#1750 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1751 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Spotkałam się jednak z opinią (nie wiem czy słuszną), że stosowanie różnych metod po ciąży jedynie przedłuża w czasie proces wypadania włosów. Sama nie wiem - moje na szczęście przestały wypadać i widać spory odrost - dół przerzedzony- do ścięcia! A i włosy zaczynają wypadać jakieś 3 miesiące po porodzie a przestają jakieś 6.
|
|
#1752 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A Tobie daje dobre efekty?
|
|
#1753 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tak przy okazji, zadam pytanie Mam Vatikę kokosową, ale totalnie mi nie służy, ani na skalp, ani na długość. Macie może jakiś pomysł jak ją zużyć? Szkoda wyrzucać.
|
|
#1754 |
|
Jestem groszek... ;)
|
Byłyby chętne na wspólne zamowienie z tej stronki olejów?
klik
|
#1755 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Alterra jest tłusta, sama w sobie ma oleje, ale nadaje się świetnie do zmycia oleju - bardzo dobrze oczyszcza włosy i skalp a do tego świetnie nawilża - mam na myśli odżywkę. Zmywam nią oleje i nigdy nie mam tłustych włosów,ale cienkim i delikatnym może dać małe przeciążenie. Szampon jak szampon - wedle upodobań, jak dla mnie skuteczniejszy od BD, bo nie plącze włosów i nie robi 'tępego' wrażenia na nich
|
|||
|
|
|
#1756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może rzeczywiście Alterra jednym służy bardziej innym mniej
|
|
#1758 |
|
Raczkowanie
|
aaaaaaaaaaaaaajjjjjjajaja jaj udało się
![]() tym razem nie wlewałam vatiki prosto z butli na rękę tylko małą ilość do małej miseczki i co? udało się rozprowadzić na całych włosach ZWYCIĘSTWO
|
#1759 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny, dziękuję. Rety, myślałam, że Altera jest delikatna. Ale wolę ją od BD, BD strasznie kołtunił moje długie włosy. Po Alterze mam czasem wrażenie, że są świetnie nawilżone innym razem, że są lekko przesuszone. Na razie najlepszy jest dla mnie J&J, bo SLS ma na 4 miejscu. Ten szampon nie wysusza mnie, ale mam ochotę spróbować Facelle. Ten płyn do higieny intymnej-jest na prawdę traki dobry? Nie przesusza?
|
#1760 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Świetnie łagodzi skalp. Obawiam się tylko, że może plątać. U mnie nie ma tego problemu, odżywka go rozwiązuje, poza tym czeszę TT. Tak więc testuję dalej i mam nadzieję, że będzie dobrze
|
|
#1761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W takim razie jaki szampon poleciłabyś do zmywania olejów?
|
|
#1762 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aczkolwiek moim prywatnym zdaniem już każda Alterra jest lepsiejsza od BD, bo przynajmniej ma odpowiednie pH. A teraz testuje coś nowego, może będzie nowy hit, i do tego bez rumianku, jakby ktoś się bał rozjaśnienia Ale na razie cisza
|
|
#1763 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1764 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak je rozczeszę, to znowu jest pięknie. Końcówki często podcinam, nie mam rozdwojonych czy połamanych, ale to kołtunienie... Czeszę je wtedy szczotką z naturalnego włosia, bo grzebieniem nie ryzykuję. Pewnie powinnam spinać włosy na noc. Wystarczy luźny warkocz? Przez czesanie fal-prostują mi się bardziej włosy. Nie używam silikonów, chyba, że świeci słońce. Używam olejki i półprodukty.
"Czekaj z realizacją marzeń, czas i tak upłynie" Edytowane przez Fencze Czas edycji: 2012-06-21 o 11:54 |
|
|
|
|
#1765 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie mogę tej mojej pielęgnacji dostosować. Moje włosy zachowują się nieracjonalnie - mam podejrzenie dlaczego. Raz za suche raz za tłuste.
|
|
#1766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale jeszcze nie polecam
|
|
#1767 |
|
Rozeznanie
|
a alkohol ma?
|
#1769 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1770 |
|
Zadomowienie
|
Z wypadaniem włosów po ciąży jest tak, że wypadają tylko te, które rosły sobie wraz nadmiarem progesteronu. W miarę jak po ciąży stężenie hormonów maleje wypadają też włosy. Ale to nie oznacza wcale łysienia, tylko powrót do naturalnego stanu posiadania, że się tak wyrażę.
dziś namieszałam na głowie jak się da ![]() maseczka neem ( sproszkowana) szampon khadi i olejek sesa do rozczesywania tylko na włosy dosłownie 3kropelki niestety chyba przez pogodę włosy mi nie schną i tak siedzę w biurze z mokrą głową |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:24.

Oleje polecane do wypadających włosów to Sesa, Khadi (oba indyjskie) a z naszych polskich olej z korzenia łopianu (są fajne oleje łopianowe firmy Green Pharmacy, np. z dodatkiem skrzypu). Nie każdy skalp jednak reaguje dobrze na oleje, więc wskazana jest uważna obserwacja. Zapraszam na wątek o wypadających włosach cz. IV 

Szok. Ja po 15% łuszczę się i jestem nieco poparzona. Nie wyobrażam sobie 80%

Jak je rozczeszę, to znowu jest pięknie. Końcówki często podcinam, nie mam rozdwojonych czy połamanych, ale to kołtunienie... Czeszę je wtedy szczotką z naturalnego włosia, bo grzebieniem nie ryzykuję. Pewnie powinnam spinać włosy na noc. Wystarczy luźny warkocz? Przez czesanie fal-prostują mi się bardziej włosy. Nie używam silikonów, chyba, że świeci słońce. Używam olejki i półprodukty.