Oleje i olejki do włosów, część VI - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-20, 20:39   #1741
ileenka
Raczkowanie

Dot.: Oleje i olejki do włosów, część VI

Udało mi się dzisiaj nałożyć tylko półtorej łyżki:O Najpierw wmasowałam olejek w skalp a to co zostało nałożyłam na całą długość włosów. Wcześniej nakładałam prosto z butelki i to pewnie mnie zgubiło, dzisiaj użyłam talerzyka. Jestem szczerze zdumiona, że tak małą ilością oleju można naoleić moje gęste włosy
Choć trzeba przyznać, że głównie jest naolejony skalp a włosy to już tak pół na pół.
ileenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 22:12   #1742
Frona24
Raczkowanie

ja też dziś pierwszy raz nakładałam z talerzyka i stwierdzam że na włosach ok 40 cm spokojnie z mała wcierką to ok 1 łychy starcza olejku rycynowego... potem mnie pokusiły zapachy alterry migdał i papaja i na końcówki jeszcze sobie tego dodałam
Frona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 22:16   #1743
kochamgo
Przyczajenie

[QUOTE=claudiiin;34828305]Wypadanie po ciąży podobno nie jest niczym niespotykanym, wiec mysle, ze wcale nie musisz od razu robic kompletu badan Oleje polecane do wypadających włosów to Sesa, Khadi (oba indyjskie) a z naszych polskich olej z korzenia łopianu (są fajne oleje łopianowe firmy Green Pharmacy, np. z dodatkiem skrzypu). Nie każdy skalp jednak reaguje dobrze na oleje, więc wskazana jest uważna obserwacja. Zapraszam na wątek o wypadających włosach cz. IV

Dziękuje Ci bardzo
kochamgo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-20, 23:58   #1744
kascysko
Zakorzenienie

Witam, ja tu tylko gościnnie, by sprostować pewną kwestię Chociaż włosy olejuję intensywnie od 10 miesięcy

Cytat:
Napisane przez la figa Pokaż wiadomość
a czy nie uwazasz, ze nakladanie produktu z kwasem mlekowym na skalp na dluzsza mete moze doprowadzic do rozpaczy? lupiezu, wypadania itp? w plynach do higieny intymnej takie skladniki sa pozadane, bo w pochwie mamy z tego co pamietam laseczki kwasu mlekowego, ale na glowie ich nie ma

w kazdym razie mam ten zel i poki co stosowalam tylko do zmywania oleju z dlugosci. swietnie sobie z tym radzi
Hmm, a Twoja głowa się nie poci? Pot zawiera kwas mlekowy
Cytat:
to bylo dopiero pierwsze podejscie do facelle - nalozylam na dlugosc, a skalp umylam czyms z SLSem by go dobrze oczyscic.

ale wlasnie tak planuje, ze jezeli bede miala zamiar myc wlosy facelle to tylko dlugosc. inny szampon - chociazby babydream ktorego mam z 5 butli bedzie na skalp.

poszukam odpowiedzi na swoje pytanie w sieci bo bardzo mnie ciekawi ta kwestia
BD ma wysokie, zasadowe pH, które właśnie może zaburzyć równowagę płaszcza hydrolipidowego skóry głowy(skóra ma odczyn kwaśny, co właśnie hamuje namnażanie się szkodników), co ułatwia drobnoustrojom namnażanie się i powodowanie łupieżu - doświadczyłam tego i opisałam na swym blogu, jak ktoś zainteresowany niech wpada
Cytat:
LACTIC ACID AND HAIRLOSS

Guys...

I never post, i just read....
However I wanna share this with you guys..
I came accros some interesting article of a Dutch Hair Institute/Barber Shop that is allied with a french Laboratory.. http://www.herenkappers.com/haaruitmelkzuur.htm

Stay skeptical but hear me out..

They distinguish hairloss due to genetics (MPB) and
Hairloss due to Lactic Acid ("melkzuur" in Dutch)

The article talks about stress causing incitement of adrenaline.
Adreline incites sweat"cells" and energy is needed for this. The cells are going to burn glucose to get energy. Because of a lack of Oxygen this process creates a waste product Lactic Acid..(as in tired muscles)

The lactic acid hurts the natural protection the scalp skin en starts creating baceria that create itchness and gunk. (often mistaken for dandruf!)
The Lactic aced hurts the follice and disturbes the hairgrowth...

There is an thorough explanation on how Lactic acid hurts the follice...But eventually the follice becomes hard , a "Coque Sereuse"as they call it.. The hair falls out..
I have little time to post details now, but ill do it later..

Points of attention that make me positive towards this explanation in my case were:
-redness/itchy feeling
-finasteride is not sufficient
-i have a sweatey scalp
-i have white gunk, but nizoral is not doin shit
- i am a total stress freak..

http://www.hairlosshelp.com/forums/m...ighlight_key=y

tak jak myslalam. uzywajac zelu facelle lub jakiegokolwiek zelu do higieny intymnej w celu mycia wlosow nalezy mocno uwazac. albo przynajmniej po takim myciu skalpu nalezy uzyc plukanki np octowej
Hmm, ciekawe jak ten ktoś radzi sobie z potem na skórze, bo już on powinien powodować wypadanie...
Tego pana podejrzewam o zapędy jak naszego lokalnego kosmetologa R., który wszędzie widzi zagrożenie, nawet tam, gdzie go nie ma

A, i kwas mlekowy stanowi składnik NMF - naturalnego czynnika nawilżającego A w kosmetykach występuje w niewielkim stężeniu, nie spowoduje więc złuszczania - tak jak peelingi z kwasem mlekowym 80%.

Pozdrawiam

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2012-06-21 o 00:12
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:07   #1745
Fencze
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Witam, ja tu tylko gościnnie, by sprostować pewną kwestię Chociaż włosy olejuję intensywnie od 10 miesięcy

Hmm, a Twoja głowa się nie poci? Pot zawiera kwas mlekowy

BD ma wysokie, zasadowe pH, które właśnie może zaburzyć równowagę płaszcza hydrolipidowego skóry głowy(skóra ma odczyn kwaśny, co właśnie hamuje namnażanie się szkodników), co ułatwia drobnoustrojom namnażanie się i powodowanie łupieżu - doświadczyłam tego i opisałam na swym blogu, jak ktoś zainteresowany niech wpada

Hmm, ciekawe jak ten ktoś radzi sobie z potem na skórze, bo już on powinien powodować wypadanie...
Tego pana podejrzewam o zapędy jak naszego lokalnego kosmetologa R., który wszędzie widzi zagrożenie, nawet tam, gdzie go nie ma

A, i kwas mlekowy stanowi składnik NMF - naturalnego czynnika nawilżającego A w kosmetykach występuje w niewielkim stężeniu, nie spowoduje więc złuszczania - tak jak peelingi z kwasem mlekowym 80%.

Pozdrawiam

Peelingi z kwasem mlekowym 80% Szok. Ja po 15% łuszczę się i jestem nieco poparzona. Nie wyobrażam sobie 80%
Stary 2012-06-21, 10:14   #1746
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fencze Pokaż wiadomość
Peelingi z kwasem mlekowym 80% Szok. Ja po 15% łuszczę się i jestem nieco poparzona. Nie wyobrażam sobie 80%
To maksymalne stężenie jakie można uzyskać Ze mnie skóra schodzi powyżej 30%

Ale w kosmetykach stężenie jest rzędu 1%
Stary 2012-06-21, 10:27   #1747
Fencze
Rozeznanie

Cytat:
To maksymalne stężenie jakie można uzyskać Ze mnie skóra schodzi powyżej 30%

Ale w kosmetykach stężenie jest rzędu 1%
muszę mieć bardzo delikatną skórę
Stary 2012-06-21, 10:30   #1748
miranda122
Zakorzenienie

Przed chwilką pierwszy raz nałożyłam Vatikę kokosową na długość, udało mi się użyć tylko 1 łyżki W skalp wtarłam Jantar
Teraz siedzę w czepku i ręczniku, zmyję wieczorem, zobaczymy co z tego wyjdzie
Tylko nie wiem czy coś zadziała, bo posiadam tylko szampon i odżywkę z Alterry (granat & aloes), a one podobno nie są za bardzo polecane po olejowaniu.. No ale zobaczymy. Przymierzałam się do zakupu szamponu barwy tataro-chmielowej i odżywki garnier AiK, myślicie że taki zestaw w połączeniu z Vatiką i olejkiem Alterra Migdał i Papaja (nakładane naprzemiennie) dał by efekty?

Blog

miranda122 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:33   #1749
Ania09121983
Zadomowienie

a ja dzis na wieczór w końcu zaaplikuje oliviera nie wiem czy to dobry pomysł al sprobowac mozna. w]dawno sie nie olejowalam

"Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było".
Ania09121983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:34   #1750
Fencze
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez miranda122 Pokaż wiadomość
Przed chwilką pierwszy raz nałożyłam Vatikę kokosową na długość, udało mi się użyć tylko 1 łyżki W skalp wtarłam Jantar
Teraz siedzę w czepku i ręczniku, zmyję wieczorem, zobaczymy co z tego wyjdzie
Tylko nie wiem czy coś zadziała, bo posiadam tylko szampon i odżywkę z Alterry (granat & aloes), a one podobno nie są za bardzo polecane po olejowaniu.. No ale zobaczymy. Przymierzałam się do zakupu szamponu barwy tataro-chmielowej i odżywki garnier AiK, myślicie że taki zestaw w połączeniu z Vatiką i olejkiem Alterra Migdał i Papaja (nakładane naprzemiennie) dał by efekty?
Dlaczego Altera nie jest polecana po olejowaniu? Ja mam olejek Altera z papayą i migdałem oraz 2 szampony z Altery (morelowy i aloesowy).
Stary 2012-06-21, 10:40   #1751
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kochamgo Pokaż wiadomość
34828305]Wypadanie po ciąży podobno nie jest niczym niespotykanym, wiec mysle, ze wcale nie musisz od razu robic kompletu badan Oleje polecane do wypadających włosów to Sesa, Khadi (oba indyjskie) a z naszych polskich olej z korzenia łopianu (są fajne oleje łopianowe firmy Green Pharmacy, np. z dodatkiem skrzypu). Nie każdy skalp jednak reaguje dobrze na oleje, więc wskazana jest uważna obserwacja. Zapraszam na wątek o wypadających włosach cz. IV
Ja polecam Ci wcierki - u mnie dobrze sprawdza się Seboradin - rosną nowe włosy, a na tym mi zależy przede wszystkim!

Spotkałam się jednak z opinią (nie wiem czy słuszną), że stosowanie różnych metod po ciąży jedynie przedłuża w czasie proces wypadania włosów. Sama nie wiem - moje na szczęście przestały wypadać i widać spory odrost - dół przerzedzony- do ścięcia! A i włosy zaczynają wypadać jakieś 3 miesiące po porodzie a przestają jakieś 6.
kuleczkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:40   #1752
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Dlaczego Altera nie jest polecana po olejowaniu? Ja mam olejek Altera z papayą i migdałem oraz 2 szampony z Altery (morelowy i aloesowy).
Podobno ma alkohol w składzie i wysusza, ale nie wiem..
A Tobie daje dobre efekty?

Blog

Stary 2012-06-21, 10:48   #1753
lagoena
Raczkowanie

Cytat:
U mnie zwyczajnie Alterra nie radzi sobie ze zmyciem oleju, włosy są po niej tłuste. Wolę do tego celu użyć Babydream, mniej roboty

Tak przy okazji, zadam pytanie Mam Vatikę kokosową, ale totalnie mi nie służy, ani na skalp, ani na długość. Macie może jakiś pomysł jak ją zużyć? Szkoda wyrzucać.
lagoena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 10:58   #1754
Isilindil
Jestem groszek... ;)

Byłyby chętne na wspólne zamowienie z tej stronki olejów? klik

Za ciemny podkład? Tapeta? Zajrzyj na forum mineralne

Isilindil jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 11:14   #1755
pannawiosna
Zadomowienie

Cytat:
Tylko nie wiem czy coś zadziała, bo posiadam tylko szampon i odżywkę z Alterry (granat & aloes), a one podobno nie są za bardzo polecane po olejowaniu..
Cytat:
Cytat:
Napisane przez lagoena Pokaż wiadomość
U mnie zwyczajnie Alterra nie radzi sobie ze zmyciem oleju, włosy są po niej tłuste. Wolę do tego celu użyć Babydream, mniej roboty .

Alterra jest tłusta, sama w sobie ma oleje, ale nadaje się świetnie do zmycia oleju - bardzo dobrze oczyszcza włosy i skalp a do tego świetnie nawilża - mam na myśli odżywkę. Zmywam nią oleje i nigdy nie mam tłustych włosów,ale cienkim i delikatnym może dać małe przeciążenie. Szampon jak szampon - wedle upodobań, jak dla mnie skuteczniejszy od BD, bo nie plącze włosów i nie robi 'tępego' wrażenia na nich
pannawiosna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 11:19   #1756
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pannawiosna Pokaż wiadomość
Alterra jest tłusta, sama w sobie ma oleje, ale nadaje się świetnie do zmycia oleju - bardzo dobrze oczyszcza włosy i skalp a do tego świetnie nawilża - mam na myśli odżywkę. Zmywam nią oleje i nigdy nie mam tłustych włosów,ale cienkim i delikatnym może dać małe przeciążenie. Szampon jak szampon - wedle upodobań, jak dla mnie skuteczniejszy od BD, bo nie plącze włosów i nie robi 'tępego' wrażenia na nich
Mam podobne wrażenie, włosy są dobrze oczyszczone, odbite od nasady, BD nie testowałam, ale słyszałam dużo opinii że plącze włosy.
Może rzeczywiście Alterra jednym służy bardziej innym mniej

Blog

Stary 2012-06-21, 11:22   #1757
kascysko
Zakorzenienie

Szampony Alterry mają mocny detergent, i wymywają więcej dobroci po olejowaniu po prostu

klik!
Stary 2012-06-21, 11:23   #1758
Caarroolliinnee
Raczkowanie

aaaaaaaaaaaaaajjjjjjajaja jaj udało się
tym razem nie wlewałam vatiki prosto z butli na rękę tylko małą ilość do małej miseczki i co?
udało się rozprowadzić na całych włosach ZWYCIĘSTWO

Caarroolliinnee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 11:33   #1759
Fencze
Rozeznanie

Dziewczyny, dziękuję. Rety, myślałam, że Altera jest delikatna. Ale wolę ją od BD, BD strasznie kołtunił moje długie włosy. Po Alterze mam czasem wrażenie, że są świetnie nawilżone innym razem, że są lekko przesuszone. Na razie najlepszy jest dla mnie J&J, bo SLS ma na 4 miejscu. Ten szampon nie wysusza mnie, ale mam ochotę spróbować Facelle. Ten płyn do higieny intymnej-jest na prawdę traki dobry? Nie przesusza?
Stary 2012-06-21, 11:38   #1760
lagoena
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, dziękuję. Rety, myślałam, że Altera jest delikatna. Ale wolę ją od BD, BD strasznie kołtunił moje długie włosy. Po Alterze mam czasem wrażenie, że są świetnie nawilżone innym razem, że są lekko przesuszone. Na razie najlepszy jest dla mnie J&J, bo SLS ma na 4 miejscu. Ten szampon nie wysusza mnie, ale mam ochotę spróbować Facelle. Ten płyn do higieny intymnej-jest na prawdę traki dobry? Nie przesusza?
Użyłam go na razie tylko dwa razy, ale podejrzewam, że może być dobry Świetnie łagodzi skalp. Obawiam się tylko, że może plątać. U mnie nie ma tego problemu, odżywka go rozwiązuje, poza tym czeszę TT. Tak więc testuję dalej i mam nadzieję, że będzie dobrze
lagoena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 11:39   #1761
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Szampony Alterry mają mocny detergent, i wymywają więcej dobroci po olejowaniu po prostu

klik!
Teraz będę regularnie zaglądać na Twojego bloga
W takim razie jaki szampon poleciłabyś do zmywania olejów?

Blog

Stary 2012-06-21, 11:44   #1762
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz będę regularnie zaglądać na Twojego bloga
W takim razie jaki szampon poleciłabyś do zmywania olejów?
Facelle Sensitive
Aczkolwiek moim prywatnym zdaniem już każda Alterra jest lepsiejsza od BD, bo przynajmniej ma odpowiednie pH.

A teraz testuje coś nowego, może będzie nowy hit, i do tego bez rumianku, jakby ktoś się bał rozjaśnienia Ale na razie cisza
Stary 2012-06-21, 11:47   #1763
miranda122
Zakorzenienie

Cytat:
Facelle Sensitive
Aczkolwiek moim prywatnym zdaniem już każda Alterra jest lepsiejsza od BD, bo przynajmniej ma odpowiednie pH.

A teraz testuje coś nowego, może będzie nowy hit, i do tego bez rumianku, jakby ktoś się bał rozjaśnienia Ale na razie cisza
Dziękuję za odpowiedź

Blog

Stary 2012-06-21, 11:49   #1764
Fencze
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lagoena Pokaż wiadomość
Użyłam go na razie tylko dwa razy, ale podejrzewam, że może być dobry Świetnie łagodzi skalp. Obawiam się tylko, że może plątać. U mnie nie ma tego problemu, odżywka go rozwiązuje, poza tym czeszę TT. Tak więc testuję dalej i mam nadzieję, że będzie dobrze
dziękuję, ja mam tendencję do plątania. Nie wiem, jak to wyeliminować. Jak mam mokre-rozczesuje włosy dobrze (mam grzebień o bardzo szerokich zębach i okrągłych ząbkach, czeszę je zawsze bardzo delikatnie z odżywką na włosach i po spłukaniu. Wtedy nie mam problemu). Problem bywa raz jest a raz nie ma problemu, rano jak wstaję. Czasem muszę końcówkę zanurzyć w zimnej wodzie i wtedy rozczeszę się dobrze. Mam grube fale, wiem, nie powinnam ich czesać, ale wywijają się po nocy, skręcają i łączą czasem w supełki Jak je rozczeszę, to znowu jest pięknie. Końcówki często podcinam, nie mam rozdwojonych czy połamanych, ale to kołtunienie... Czeszę je wtedy szczotką z naturalnego włosia, bo grzebieniem nie ryzykuję. Pewnie powinnam spinać włosy na noc. Wystarczy luźny warkocz? Przez czesanie fal-prostują mi się bardziej włosy. Nie używam silikonów, chyba, że świeci słońce. Używam olejki i półprodukty.

Edytowane przez Fencze
Czas edycji: 2012-06-21 o 11:54
Fencze jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-21, 11:52   #1765
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Facelle Sensitive

Pisz co testujesz - bo właśnie miałam pytać czy cokolwiek bez rumianku delikatnego byś poleciła??? U mnie na razie najlepiej balsam dla mam wypada - ale też nie rewelacyjnie.

Nie mogę tej mojej pielęgnacji dostosować. Moje włosy zachowują się nieracjonalnie - mam podejrzenie dlaczego. Raz za suche raz za tłuste.
Stary 2012-06-21, 11:57   #1766
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuleczkka Pokaż wiadomość
Pisz co testujesz - bo właśnie miałam pytać czy cokolwiek bez rumianku delikatnego byś poleciła??? U mnie na razie najlepiej balsam dla mam wypada - ale też nie rewelacyjnie.

Nie mogę tej mojej pielęgnacji dostosować. Moje włosy zachowują się nieracjonalnie - mam podejrzenie dlaczego. Raz za suche raz za tłuste.
Alterra Perfumfrei żel + szampon 2w1, kupiłam na promocji za 6 zł.
Ale jeszcze nie polecam Skąd full delikatny, dobrze myje, spoko pieni. Bez SLS,SLeS i SCS, pędzony na glukozydzie. Czy ma skutki uboczne - za miesiąc
Stary 2012-06-21, 12:05   #1767
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Alterra Perfumfrei żel + szampon 2w1, kupiłam na promocji za 6 zł.
Ale jeszcze nie polecam Skąd full delikatny, dobrze myje, spoko pieni. Bez SLS,SLeS i SCS, pędzony na glukozydzie. Czy ma skutki uboczne - za miesiąc
a alkohol ma?
Stary 2012-06-21, 12:10   #1768
kascysko
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kuleczkka Pokaż wiadomość
a alkohol ma?
Ma, bo z grubsza nie ma wyjścia żeby nie miał: klik!

Czymś konserwować trzeba. Jesteś wrażliwcem?
Stary 2012-06-21, 12:22   #1769
kuleczkka
Rozeznanie

Cytat:
Ma, bo z grubsza nie ma wyjścia żeby nie miał: klik!

Czymś konserwować trzeba. Jesteś wrażliwcem?
dzięki - raczej nie jestem, we wcierkach mi nie przeszkadza, ale ja dopiero próbuję dopasować swoją pielęgnacje i jakoś mi nie idzie. Ciągle coś nie tak. Albo walczę z przetłuszczającymi się na maxa włosami, a teraz są od jakiegoś miesiąca za suche po myciu, a na drugi dzień i tak do mycia (pocę się w nocy i im to szkodzi - bo jak bym nie spała (jakaś impreza) to wyglądają znośnie! Ten przesusz wyszedł jak 2 raz pod rzad (jedno mycie włosów) umyłam białym Lili. Do tej pory nie mogę jakoś dojść z nimi do ładu. Są też cienkie i mało wiec łatwo je przeciążyć. I tak balansuje.
Stary 2012-06-21, 12:23   #1770
Absit
Zadomowienie

Z wypadaniem włosów po ciąży jest tak, że wypadają tylko te, które rosły sobie wraz nadmiarem progesteronu. W miarę jak po ciąży stężenie hormonów maleje wypadają też włosy. Ale to nie oznacza wcale łysienia, tylko powrót do naturalnego stanu posiadania, że się tak wyrażę.

dziś namieszałam na głowie jak się da

maseczka neem ( sproszkowana)
szampon khadi
i olejek sesa do rozczesywania tylko na włosy dosłownie 3kropelki
niestety chyba przez pogodę włosy mi nie schną
i tak siedzę w biurze z mokrą głową
Absit jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości