|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2641 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
|
|
#2642 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
I tak to właśnie wygląda. Jedni mówią to, inni tamto, a Ty bądź tu mądry ![]() Z piwa na razie rezygnuję w takim razie, ale loda to zjadam jednego dziennie Teraz to chce mi się płakać, bo już sama nie wiem, czy dobrze robię ![]() Muszę się ogarnąć... Czy w kupkach Waszych dzieci są też takie jakby grudki brązowawe? Ostatnia kupka mojej Hani wyglądała jak musztarda sarepska A zawsze bardziej przypomina jajecznicę Przepraszam za szczegóły.
|
|
|
|
|
#2643 |
|
Zakorzenienie
|
nie wiem co złego w piwie bezalkoholowym??nawet laktacje pobudza
najlepiej pić wodę i jeść bułkę bo chleba nie można ja chcę wypróbować fasolkę szparagową i brokuły
|
#2644 |
|
Zakorzenienie
|
I to najbliższa rodzina. Rodzice, babcia i rodzeństwo z rodzinami
|
|
|
|
#2645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tak skróciłam swój wywód bo pierwotnie był dużo dłuższy a odnośnie diety przy karmieniu to rzeczywiście rozbieżności wśród teorii są duże.Ja też jadłam prawie wszystko i było okej,ale w pewnym momencie -ryp i Antoś cały w kropki odstawiłam cycka,kropki schodzą,tyłek wygojony... Od jutra znowu zaczynam cyckiem karmić,zresetowałam dietę i zacznę wprowadzać po kolei. Mój tata mówi,że powinnam jeść wszystko, nawet nabiał, kiedyś dzieci też miały skazy,mamy sery jadły i dzieci żyją. Odważne to co prawda,ale mój brat miał okropną skazę jako niemowlak,moja mama diety nie zmieniła i nic mu nie jest a wręcz przeciwnie ![]() A co do kupy,to różnie z nią bywa.Najczęściej serek wiejski,zdarzał się też szpinaczek Albo taka pół twarda i musztarda sarepska też się zdarzała
|
|
#2646 |
|
Zakorzenienie
|
u nas na chrzcinach było 15 osób, na naszych małych 48metrach w domu
|
#2647 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Zastanawia mnie cały czas to przenikanie pokarmu i innych rzeczy spożywanych do mleka. Ciekawe, czy kiedyś będzie tak, że wszyscy będą mówili w tej sprawie jednym głosem. Hania coś niespokojna po kąpieli i karmieniu, jak nigdy Zawsze śpi po takim rytuale Już sobie głowę nabiłam, że to na pewno przez moją dietę... |
||
|
|
|
#2648 | ||
|
Raczkowanie
|
Cześć wszystkim
![]() Moje Gratulacje dla Wszystkich Mamusiek - widzę że w dwupaku już niewiele Was zostało - a rozmowy na wątku nie maleją ![]() Lekko się zgubiłam ale dzisiaj udało mi się do Was zajrzeć chociaż przyznaję że od kilkunastu dni mam na to wielką ochotę chociaż ciągle czasu brakowało Ale u mnie to normalka - przecież![]() powoli będę Was podczytywać i mam nadzieję że uda się już bardziej regularnie tu zaglądać ![]() Cytat:
Cieszę się że jeszcze ktoś mnie tu pamięta na wątku ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#2649 |
|
Rozeznanie
|
czesc dziewczyny. ja jak zwykle na chwilke bo u nas wieczory to masakra. martusia placze, boli ja brzuszek - tak przynajmniej wnioskuje. nawet podczas jedzenia napina sie cala i nie moze sobie pojesc bo zaczyna rozpaczliwie plakac. pozniej na minutke zasypia - chyba z wyczerpania i za chwile znow to samo
mam nadzieje ze to szybko minie bo nie moge patrzec jak sie meczy ![]() w sprawie fb- ja konta nie mam i jestem w szoku ze nie jestem sama myslalam ze wszyscy sa na fb ![]() kism- jak zwykle dzieki za rady teraz juz wiem zgadzam sie jesli chodzi o kp, szkoda tylko ze nie jest to takie latwe... ja sie nie poddaje, zreszta teraz to jest juz calkiem spoko poczatki byly trudne.... jednoczesnie rozumiem dziewczyny z "problemami" i zycze powodzenia w sparwie spacerow - u nas jest tak ze martusia musi spac. dopiero wtedy laduje w wozku czyli wynosze ja na spiocha. innej opcji nie ma. jak tylko ja wkladam jak nie spi to placze jak opetana. no ale jak juz uda nam sie wyjsc to spi pieknie (tfu tfu) ![]() czekam na takie chwile kiedy bedzie przesypiac cale noce. byloby super! pozyczylam dzis od kolezanki laktator elektryczny medela. zobaczymy jak sie bedzie sprawowal. z recznym mam nienajlepsze doswiadczenia. nie wiem jak wy to robicie ze sciagacie 100mln!!?? ja dalam rade tyle ze ledwo dno zakrylo... chcialabym sie wyrwac czasem gdzies, np na zakupy i wtedy fajnie byloby miec mleko odciagniete. z drugiej strony nie chce narazie zostawiac marci ale dla mojego zdrowia psychicznego to pewnie powinnam. w szpitalu byla ze mna laska ktora miala 4letniego syna. urodzila (drugie dziecko) wieczorem i rano wypisala sie na zadanie bo nie mogla wytrzymac ze zostawila synka z tata. plakala przez to w nocy i mowila ze nigdy jeszcze go nie zostawila a wy juz wychodzilyscie same? tzn bez dzieci? chociazby na zakupy... bo my poki co ciagle razem ![]() ---------- Dopisano o 20:33 ---------- Poprzedni post napisano o 20:30 ---------- aa i jak czytam o waszych tesciowych to wlos mi sie na glowie jezy. az sie boje leciec do PL... moja tez pewnie bedzie mnie wnerwiac na maksa. pewnie ogranicze z nia kontakty no ale w pewnym stopniu sa nieuniknione... juz na skypie mnie wkurza jak nie wiem... co za baba... marcia placze bo ja boli brzuszek a oni z tesciem wyskakuja z tekstami " no co tak placzesz??" mam ochote im cos powiedziec... starzy a głu... |
|
|
|
#2650 |
|
Rozeznanie
|
Dziś była np. teściowa dwa razy. Rano i wieczorem.
Ok, wiem że do wnusi. Gdyby mnie tylko tak nie denerwowała. I nie pouczała. Po lekturze "język niemowląt" staram się wprowadzić "łatwy plan". Ale z teściową to niewykonalne. "No nakarm ją, głodna jest" albo mała zdąży zakwilić to ta już do niej leci i ją wybudza a ja wiem że jeszcze by spała. Gadam jak do ściany. Zamknę się na klucz. Bo ona i tak nie dzwoni i nie puka tylko wchodzi jak do siebie....
|
#2651 |
|
Zakorzenienie
|
Gabi,jutro postaram się poszukać książki z mleka ze studiów, tam są dokładnie opisane kryteria jakościowe przyjmowania mleka do skupu,analizy jakie się wykonuje,żeby sprawdzić czy krowa nie dostawała hormonów,co zawierała jej pasza i czy nie faszerowano jej antybiotykami. Poczytasz sobie i sama ocenisz co na ten temat sądzisz. Wiem,że głupio trochę porównywać nas do krów No,ale mechanizm w sumie ten sam (no,my mamy tylko jeden żołądek w odróżnieniu od przeżuwaczy )
|
#2652 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ostatnio wyszliśmy wszyscy na spacer (ja, tż i teściowa). Dziecko mi usnęło, a ona chciała je wyciągnąć z wózka, żeby zrobić sobie zdjęcie, bo jeszcze z wnusią nie ma powiedziałam, że po moim trupie. Jak Kali nie będzie spać, to może sobie milion zdjęć z nią robić. Dziecko to nie maskotka do jasnej anielci. Ja nie chciałabym, żeby ktoś mnie budził, żeby sobie zrobić ze mną zdjęcie---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- próbowałaś?
|
|
|
|
|
#2653 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Wykąpany, nakarmiony i nie śpi
|
|
#2654 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co wiem chmiel pobudza laktacje
![]() ja karole z tatą zostawiałam wiele razy, albo dziadkami na 3h
|
#2655 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A o teściowej wolę się nie wypowiadać zeby sobie nastroju nie psuć ale ma akcje z wyrywaniem mi wózka bo ona chce sobie pobujać dzieckoCytat:
![]() Cytat:
Odważnie z tą kapustą i pieczarkami - a może to ja taka przewrażliwiona jestem - póki co jade na jabłkach ryżu i gotowanej marchewce i kurczaku ![]() Marzy mi się oczywiście fast food No i musze swój avatar zmienić ale to już jutro dzisiaj padam idę spać Jutro zaglądnę na ploteczki jak się uda.
Edytowane przez Michalowa79 Czas edycji: 2012-06-25 o 22:35 |
|||
|
|
|
#2656 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mój Filip ma skończone 7 tygodni i dopiero teraz zaczęłam "eksperymenty". Wcześniej tylko rosołek, gotowane mięsko, gotowane jabłka, jakiś jogurt. Nawet z ryżem uważałam, bo w szpitalu dietetyczka mówiła, że ryż jest dla nas bardzo ciężko strawny, a już najgorsze co może być to ryż z marchewką. W naszej strefie klimatycznej powinniśmy jeść kasze, bo ryż to dobrze trawią Chińczycy, a nie my. Nawet herbaty nie pijam, dopiero niedawno zaczęłam pić rooibos, słyszała któraś z Was o tym?AAAA moje dziecko zasnęło samo w łóżeczku ![]() ![]()
|
|
#2657 | ||
|
Zadomowienie
|
młody spał od 20:15 do 2:40
a ja razem z nim ![]() przespalismy co najmniej 2 karmienia i kapiel,takze dzis byl dzien brudasa ![]() ja dla smaku walnę sobie inke czasem, albo bezkof, ale nie draznie podniebienia kawa to kawa, ma miec kopa i najlepiej byc z ekspresu ![]() cos nam sie porody przyblokowały....HALO.. CZERWCÓWECZKI:d!!! czekamy!! ![]() Cytat:
i nie płacz ![]() z mojej wiedzy wynika ze zarowno musztarda jak i jajecznica to dobre konsystencje kupowe ![]() Cytat:
ale na razie nie pije, nie wiem czemu, nie mam ochoty chyba. racze sie herbatką hippa i wodą i kubusiami czy bobo fruitami.któraś pytała o rozwód jestesmy w tracie....jutro rano zawozi mnie do mamusi myslę ze rozlaka dobrze nam zrobi.rozwalił mnie dzisiaj, przyszedł z pracy, siedzimy w salonie, puscił tv a ja siedziałam z mlodym na fotelu i puszczalam mu muze z yt i spiewałam do niego i sie wygłupialismy (tzn bardziej ja, bo Borys byl raczej zdziwiony niz zaangazowany w zabawe). i nagle słysze (a przypominam, ze jutro wyjezdzamy z domu i to byl jego ostatni wieczór z dzieckiem przed wyjazdem): ej mozecie wyjsc z pokoju bo leci akurat ten odcinek serialu (cos tam na comedy central) ktorego nei widziałem i nic nie słysze.....![]() myslalam ze go rozniose!!! jak babcie kocham!!! |
||
|
|
|
#2658 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
myslę że rozłąka dobrze wam zrobi.Moje dziecię wczoraj zasnęło po 20 i obudził się raz o 3 po całej nocy.No i chyba zaraziłam Szymona katarem tak mu tam gra że szok a ja chora i gardło,katar głowa pomijam że nos ma czysty to pewnie ta sapka ale kurna tak---------- Dopisano o 07:58 ---------- Poprzedni post napisano o 07:17 ---------- Kism,Timmi wszystkiego co najlepsze dla naszych dzieciaczków z okazji skończonych 6tyg Edytowane przez anulka4771 Czas edycji: 2012-06-26 o 07:19 |
||
|
|
|
#2659 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Fasolkę szparagową próbowałam, ale tej samej nocy dosyć mocno bąki szły - nie wiem czy to od fasolki właśnie... Za jakis czas spróbuję znowu. Brokułów nie jadłam Za to wczoraj uczta - mąż wrócił z Hiszpanii, przywiózł tą ich pyszną szynkę wędzoną, serek, oliwki i winko (strzeliłam sobie kieliszek, jak młody poszedł spać na noc )Cytat:
a potem stopniowo zaczęłam wprowadzać wszystkoA roibos znam i piję często. Piję też herbatkę z pokrzywy (dobra na laktację i uzupełnia mikroelementy fajnie), meliskę, dużo wody, czasem tego lecha, czasem kawkę z ekspresu, czasem zbożową. |
||
|
|
|
#2660 |
|
Zakorzenienie
|
ja z ekspresu kawy jeszcze nie piłam odkąd zbrzydła mi w ciąży
jakby moja położna widziała co jem to by się za głowę złapała
|
#2661 |
|
Rozeznanie
|
cześć dziewczyny,
dlugo mnie nie było aczkolwiek czytam Was na bieżąco a kiedy zabieram sie za pisanie to mały mi nie pozwala... ale dzisiaj mam mega problem i może któraś pomoże... wczoraj wieczorem dałam małemu butelke, bo opróżnił 2 cyce i darł się strasznie więc w końcu wpadłam na pomysł ze może głodny. no i wydoił jeszcze 90ml...żarłok jeden. a w nocy masakra-ja go do cycka a on się pręży, ryczy, pluje... rano to samo... najwyraxniej szybko posmakował jak dobrze się je z butelki (wcześniej dawałam mu kilka razy herbatke bo miał problemy brzuszkowe). jestem załamana! nie wyobrażam sobie żebym miała przestać karmic ale też nie wiem co powinnam robić żeby znowu polubił cyca... jak któraś doświadczona to będę wdzięczna za radę. a i ostrzegam Was kochane przed butelką...jak chcecie karmić piersią to żadnej butelki...choćby raz...teraz to wiem, mam nadzieję, że nie za późno
|
#2662 |
|
Wtajemniczenie
|
Aaggusiu - ale to zależy od dziecka. Mój Michałek był dokarmiany butlą i zawsze najpierw było jedzenie z obydwu piersi, a dopiero potem butla. Z butli dostawał też wodę i nigdy nie było najmniejszych problemów z karmieniem piersią w sensie żeby nie chciał. On tylko "dojadał" z butli po piersi.
Anulka - ja bardzo lubię rooibos. Bardzo zdrowy jest ![]() Millena - bardzo mi przykro, że tak to u Was wygląda trzymam kciuki, żeby mężowi się klapka otworzyła i żebyś szybciutko wróciła do domku z Borysem będzie miał po dziury w nosie seriali za kilka dni...
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-06-26 o 10:50 |
|
|
|
#2663 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z tymi położnymi to już nie wiadomo komu wierzyć i ufać...
|
|
#2664 |
|
Zakorzenienie
|
Tja... jedne żeby o suchym pysku najlepiej siedzieć, a inne pozwalają alkohol pić
Ciekawe czy kiedyś zaczną mówić jednym głosem...
|
|
#2665 |
|
Zakorzenienie
|
Aaaggusia ja również myślę, że wszystko zależy od maluszka. Ale nie bardzo chce mi się wierzyć, że już po jednym karmieniu butelką, dziecko odrzuca pierś. Może to prężenie wynika z problemów z brzuszkiem? Hania też tak czasem się pręży i wtedy puszcza bączki, albo leci 2.
Ja piję wodę i kawę inkę z mlekiem, czasem dochodzi do tego Karmi. A zieloną herbatkę można przy karmieniu? |
|
|
|
#2666 | ||
|
Zadomowienie
|
Dzień doberek
witam się dzisiaj jako pani mgr (magazynier![]() Gabi co do tego przenikania do mleka to ja się tam nie znam, ale mam 3 poradniki o dzieciach i 2 tylko o karmieniu i w każdym z nich jest napisane, żeby uważać z lekami, w każdym też pisze żeby nie pić alkoholu A co do wczorajszej dyskusji to mi się wydaje, że to, że mleko matki nie może szkodzić dziecku i zawsze jest wartościowe to zbyt idealistyczne jest Czy przypadek Szmaragdowego Kotka, nie wierzę, że to była kwestia jej nastawienia czy chęci Bardzo Ci zazdroszczę, że karmisz, tak pozytywnie zazdroszczę U nas minął miesiąc i kilka dni temu karmienie się skończyło Jeśli to zależało by tylko od chęci i starań to powinnam mieć maaasę pokarmu i karmić bez problemu, w szpitalu (opiekę miałam fantastyczną!) pani od laktacji przychodziła do mnie codziennie, położne po 10 razy przystawiały Malutką, jak wychodziłam do domu to myślę, że już się nauczyłyśmy obydwie karmienia, Malutka ładnie łapała. Jak byliśmy w domu to położna też patrzyła jak karmimy i było ok. A ja bardzo chciałam karmić, raz ze względu na to, że to dla zdrowia Domi, a dwa dla mojego zdrowia, bo mówią że karmiąc jest mniejsza szansa na raka piersi (a ja jestem już po dwóch operacjach, żeby usunąć guzy). Zresztą wygoda z butelką to to na pewno nie jest, trzeba się zwlec z łóżka w nocy, gotować wodę, wygotowywać butelki, smoczki, podgrzewać. Ekonomicznie też to fajnie nie wychodzi ). Nie wiem czy u mnie to wpływ operacji, zgrubień i zrostów, czy ja w którymś momencie popełniłam jakiś błąd Aha i uważam też, że jeśli któraś mama ma jakieś inne powody aby nie karmić to też trzeba to uszanować i nie oceniać - nie mówię, że Ty to robisz, tylko tak ogólnie Bo jak w każdym przypadku punkt widzenia zależy od punktu siedzenia![]() A ja wypiłam wczoraj 3 łyki piwa i mi nie smakowało ![]() co jest? chciałam uczcić obronę a tu taki zonk![]() Cytat:
też słyszałam o rooibosie, ja go lubię![]() Millena ale akcja Zatłuc można Mam nadzieję, że odpoczniesz i nabierzesz sił![]() Cytat:
![]() Właśnie, nie mamy żadnych atrakcji porodowych ostatnio
|
|
#2667 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2668 |
|
BAN stały
|
Witam w ten pochmurny dzień
Kilka postów wstecz zauważyłam że toczy się dyskusja na temat karmienia piersią a mm Ja mogę przyznać szczerze że kiedy byłam w ciąży to chciałam karmić ale gdy już urodziłam moje zdanie na ten temat się diametralnie zmieniło,syna mogłam dostawiać dopiero w 3 dobie więc od początku był nauczony butli więc nie było żadnego problemu z odstawianiem itp . Dla mnie dużo wygodniej jest karmić butelką ponieważ syn nie wisi bez przerwy na cycu je co 3-4godziny a dzięki temu mogę coś zrobic w domu ,posprzątać,ugotować obiad zająć się córką ,wyjść jak człowiek i nie martwić się że mąz nie da sobie rady .Najgorsza była ta presja ze strony najbliższych każdy(oprócz męża) naciskał bardzo na karmienie piersią co przyczyniło się również w pewnym stopniu o mojej decyzji karmienia mm położna która do mnie przychodziła (i nadal przychodzi) jest nieco nierozgarnięta jak usły7szałam od niej co mi wolno ......a raczej czego absolutnie mi nie wolno ! to podziękowałam i mówiła to kobieta która bardziej była skłonna do mm jak ona sama powiedziała nigdy nie należała do kobiet karmiących .Piszecie tu równiez o straconym czasie na sterylizacje butelek itp dla mnie to chwila ,na noc zawsze mam przygotowane kilka sztuk ,jedynym minusem mm jest cena bo przyznam że dużo pieniędzy na to idzie ale wolę to niż ten dyskomfort wynikający z karmienia piersią a miano0wicie :wiecznie przeciekające piersi ,wiecznie ciężkie i nabrzmiałe ,bolące ...nieee I mogę sobie zawsze napić się jakiegoś winka czy piwka.Mam nadzieję że nie zostanę zlinczowaną za swą szczerość i wyrażenie swej opinii ...aaa jest jeszcze jeden minus mm wróciłam do nałogu i znowu palę ![]() |
|
|
|
#2669 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Laski zaczynam walkę o mój brzuch a raczej o jego powrót i już wymiękam a dopiero zaczęłam,kondycja bliska 0![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Ja wczoraj też pekłam i zapaliłam papierosa
|
|
|
|
|
#2670 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja to na matę edukacyjną raczej chcę kogoś "naciągnąć" hehe Cytat:
Cytat:
![]() właśnie wali w pampka ![]() Cytat:
( najczęściej zamykamy od środka drzwi bo same potrafią się otworzyć) superCytat:
a tż-ta utłuc
|
|||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:31.

najlepiej pić wodę i jeść bułkę bo chleba nie można
u nas będzie max 10 osób i już mi się nie chce, ale my jesteśmy jedynakami i mamy małe rodziny
a odnośnie diety przy karmieniu to rzeczywiście rozbieżności wśród teorii są duże.Ja też jadłam prawie wszystko i było okej,ale w pewnym momencie -ryp i Antoś cały w kropki 
Albo taka pół twarda i musztarda sarepska też się zdarzała 

mam nadzieje ze to szybko minie bo nie moge patrzec jak sie meczy
teraz juz wiem 

powiedziałam, że po moim trupie. Jak Kali nie będzie spać, to może sobie milion zdjęć z nią robić. Dziecko to nie maskotka do jasnej anielci. Ja nie chciałabym, żeby ktoś mnie budził, żeby sobie zrobić ze mną zdjęcie

)
Jeśli to zależało by tylko od chęci i starań to powinnam mieć maaasę pokarmu i karmić bez problemu, w szpitalu (opiekę miałam fantastyczną!) pani od laktacji przychodziła do mnie codziennie, położne po 10 razy przystawiały Malutką, jak wychodziłam do domu to myślę, że już się nauczyłyśmy obydwie karmienia, Malutka ładnie łapała. Jak byliśmy w domu to położna też patrzyła jak karmimy i było ok. A ja bardzo chciałam karmić, raz ze względu na to, że to dla zdrowia Domi, a dwa dla mojego zdrowia, bo mówią że karmiąc jest mniejsza szansa na raka piersi (a ja jestem już po dwóch operacjach, żeby usunąć guzy). Zresztą wygoda z butelką to to na pewno nie jest, trzeba się zwlec z łóżka w nocy, gotować wodę, wygotowywać butelki, smoczki, podgrzewać. Ekonomicznie też to fajnie nie wychodzi
Zatłuc można