|
|||||||
| Notka |
|
| Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Prokrastynacja, czyli zgubne odkładanie na później... cz.II.
Cytat:
Naobiecuje, ze sie umówię, przyjadę, posprzątam, załatwię, pójdę, poukładam, zacznę... Też jestem "muszę zacząć, muszę w koncu to zrobic". A potem na HURRRAAAA załatwiam wszystko i się dziwię, że się dało tak łatwo to pokonać, że nikt mnie nie zjadł, nie zbił, nie wyśmiał. Towarzyszy temu myśl: "przecież to było nawet przyjemne/banalne, czemu zwlekałaś?" We śnie chciałam się wydostać, każdy był sprytniejszy, potrafił jakoś tak wykombinować, aby wyjść z budynku. A ja zostałam z poczuciem niesprawiedliwości. |
|
|
|
|
#3722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Stąd ta myśl, żeby nie robić "rzeczy na brudno", ale od razu "na czysto", bo nie ma szans wrócić do każdego momentu życia i to poprawić, zwyczajnie wtedy robi się bałagan, chaos. I tę myśl można zastosować do wszystkiego. Do całego swojego życia, ale też do szafki z ubraniami. Nie zwijaj bluzki w kulkę i nie wrzucaj jej myśląc, że później poprawisz. Nie poprawisz, zbierze się po prostu kolejny syf do posprzątania... A później się dziwisz, że tak dużo masz do zrobienia, nie wiesz w co ręce włożyć i syndrom "w kłębek i pod kołdrę gotowy"... Odnajdujecie się jakoś w tym?
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
#3723 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wooooow jestem z Ciebie dumna! kurcze, żeby mi sie udzieliło teraz Twoje podejście i tyle mądrych rzeczy napisałaś, aż żal coś ucinać, no i nie powiem taki optymizm się udziela nawet przez kabelki Bardzo prawdopodobne, że też te sportowe rutyny działają jak taki hormon szczęścia, dlatego poprawia się równowaga psychiczna i człowiek przestaje się poddawać.Mam chyba duże oczy, ale przy tym co napisałaś nigdy nie miałam ich aż tak wielkich, to było bardzo miłe, my Cię taką fajną od zawsze widzimy tylko Ty w sobie musisz To zobaczyć też Cytat:
"Prokrastynacja to stan umysłu, w tym stanie umysłu każda czynność, którą wykonujesz robisz po łebkach, bo masz zakodowane w głowie, że później poprawisz, później się na tym skupisz, później zrobisz porządnie, a jak wiemy wszyscy prowizorka to czasem to, co trzyma się najdłużej, nie wracasz do tego. Każda rzecz którą robisz, robisz prowizorycznie.... Jednocześnie wymóg, że ma być zrobione perfekcyjnie sprawia, że winisz się za jakość, którą po sobie zostawiasz. Tym bardziej wiesz, że później zrobisz to porządnie." jest o wiele lepiej mam nadzieje, że porządnie opiłaś ten swój dyplom ![]() ![]() ![]() ja wznoszę toast minerałką z lodem za Twoje zdrowie ![]() Przy tej okazji powiem wam dziewczyny, że jesteście niesamowite w całym swoim życiu nie spotkałam się z taką empatią i zainteresowaniem, z reguły to radziłam sobie z poduszką i słodyczami jak miałam jakiś doły i problemy, odreagowałam czytaniem innych posepnych historii na wizażu, a pytanie jak się czuje kierowałam raczej w drugą stronę.... także czasami aż nie wiem jak odpowiedzieć, dziękuję, że jesteście ![]()
|
|
|
#3724 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak Ty myślisz? Często miewałam/miewam takie sytuacje, że inni są sprytniejsi i zyskują, a ja stoję jak ten wazon i jedyne co potrafię to wściekać się na siebie, że taki ze mnie matoł... Żywy obraz takich chwil mam teraz przed oczami. Ciekawe skąd to się bierze? Może z braku miłości własnej - szacunku do siebie? Nigdy nie wyciągałam łapy po cukierki krzycząc: ja! ja! ... Zaczęłam ostatnio - z koncertami Ciągle takie zachowanie jest dla mnie obce jednak. I chciałabym wiedzieć czemu.
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-06-29 o 12:56 |
|
|
|
|
#3725 |
|
Raczkowanie
|
... że się nie staram wystarczająco, aby wyjść z bagna. Że postrzegam innych jako lepszych, nie doceniając siebie. Nie próbując.
Psychoanaliza się zrobiła Nebulka - super rozkład dnia! Zazdroszczę chęci na siłownię i języki, nawet smarowanie się balsamem podziwiam ![]() Toś Ty żaden prokrastynator
|
|
|
|
#3726 |
|
Rozeznanie
|
Takie fajne posty, tyle bym chciała napisać, a głowa mi dalej pęka. Jest tylko gorzej..
![]() Zmienna pogoda mi nie służy, zwykle muszę odcierpieć zmiany temperatury i ciśnienia. Znacie jakieś skuteczne leki od bólu głowy bez recepty? Ibuprofen i paracetamol nie pomagają.. |
|
|
|
#3727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) |
|
|
|
|
#3728 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mnie przytkało (i wzruszyło), powiem tylko - dziękuję za to co piszesz! Cytat:
Twój sen chyba jest odbiciem/odreagowaniem mysli czy sytuacji z jawy? Co do snów - ja miewam sny "koszmary komunikacyjne"czyli w obcym miejscu- jest ciemno, plątam się po dworcach, szukam autobusu, uciekają mi, gubię bliskich itp., a gdy byłam młodsza (ale w zasadzie już dorosła) to mama mi często ginęła, i ja tak bezradnie w tym śnie zostawałam. I mam sny (dość częste ) pt. sikam w miejscach publicznychCytat:
|
|||
|
|
|
#3729 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#3730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja Was Kocham Kobiety!---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:24 ---------- Siedzę w kompie całe dnie.... Życie poza kompem nie istnieje, kurka~! Nawet jak sprzątam musi być włączony - uzależniona normalnie...
|
|
|
|
#3731 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na mnie zawsze działa ibuprom mi to z kolei strasznie sie chce spac bez przerwy i reka mi dretwieje, plus lekki stres i skurcz serca...oby to było przejsciowe bo nie wyrabiam, mam prace przed kompem do zrobienia, a potem planuje dojezdzac rowerem na kurs i boje sie ze padne ![]() :P ale to wszystko przez to jak się wypadnie z obiegu...
Edytowane przez change Czas edycji: 2012-06-29 o 14:54 |
|
|
|
|
#3732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
...ale w jaki sposób "wypadłaś z obiegu"?
|
|
|
|
#3733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
-------------------------------------------------- Kończę pracę na dziś. Napisałam artykuł, z którego jestem bardzo niezadowolona i wieszam psy na sobie, za to, że nie potrafię lepiej... no, ale cóż. Zapominam o tym póki co i idę do kuchni ![]()
|
|
|
|
|
#3734 |
|
Zadomowienie
|
Nebulko piękny post...dajesz mega kopa...i bardzo mi sie podoba twoje podejscie...no to teraz już nadszedł czas na wesoły avatar jakis mega pozytywny
:brzyda l:Patri zaraz ide na blog jak mi ''potworek ''pozwoli
|
#3735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Change - Twój nowy avatar bardzo mi się podoba
FILIŻANKA Kilka filmików dających do myślenia: 1. How to stop screwing yourself over. 2. Bez działania marzenie nie ma sensu. 3. The Neuroanatomical Transformation of the Teenage Brain.(Jill Bolte Taylor) 4. Stroke of insight.(JBT) Edytowane przez Patri Czas edycji: 2012-06-29 o 18:25 |
|
|
|
|
#3736 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
Chcę napisać kilka rzeczy: Po pierwsze - więcej nie piję! (dobra, wiem, że nie dotrzymam słowa ), po drugie: dzisiaj zdycham...i koszmarnie boli mnie głowa, z tym że wcale nie jestem pewna, że to sam alkohol - wygląda raczej na migrenę pogodową Zupełny...surrealizm Cytat:
Wiem co czujesz w tej kwestii, jak ja sobie pomyślę ile czasu mi gdzieś śmignęło i kim bym mogła być teraz gdybym go wykorzystała... Ale czasu nie wrócę, więc nie można się tym katować - można wykorzystać ten czas, który jest teraz Cytat:
Naprawdę świetne przemyślenia oraz Twoje działania Cytat:
Właśnie sobie uświadomiłam, że ja tak z większością rzeczy robię Odkładam kartki na biurko "Później to ułożę", rzucam ubrania na krzesło "Później je włożę do szafy"...itd. itp. O, nawet jak mnie jakiś artykuł zaciekawi, to odkładam go do przeczytania na później, co oznacza, że nigdy tego nie robię...no ogólnie prokrastynacja, jakby nie patrzeć. A z drugiej strony, czasem jeśli nie zacznę czegoś robić z myślą: "Zrobię to jakkolwiek, a później poprawię..." to nie zabiorę się za to wcale (tak miałam z pracą magisterską - zacznę pisać nawet byle jak, bo jak zacznę to dalej jakoś pójdzie...i to najlepiej na mnie działało).Cytat:
Wydajesz się być zadowolona i...chyba trochę więcej myślisz o sobie, hmm? Opiłam aż za bardzo...
|
|
#3737 |
|
Rozeznanie
|
Kocurka gratuluje
|
#3738 | |
|
Zadomowienie
|
Yeah, baby! Kocurko!
![]() Cytat:
No i zaliczyłam egzamin, jako jedyna z tej tury poprawkowej. Koniec z matematyką na jakiś czas. Edytowane przez czerwieclipiec Czas edycji: 2012-06-29 o 21:41 |
|
|
|
|
#3739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3741 |
|
Zadomowienie
|
Kocurka, gratulacje
![]() Nebulka, pożyczyłam dziś z biblioteki "Francuzki nie tyją", wrzucę Ci teraz wstęp (tutaj, bo chyba jeszcze ktoś polował na to) i jeśli chcesz, to mogę Ci po rozdzialiku dziennie skanować i wysyłać, tylko nie wiem czy Ci wygodnie będzie czytać w takiej formie? Jeśli chcesz to następny wyślę po weekendzie, bo jutro z rana wyjeżdżam. A ten Twój ostatni post, to ja bym na pierwszą stronę dała, jest taki super Co do innych książek o francuskim stylu, to niedawno dorwałam "Paryski szyk", ten o którym pisałam jakiś czas temu i któraś z Was wrzuciła skany stron znalezione w necie. Nie polecam do kupienia - wszystko co mnie interesowało przeczytałam w pół godziny w empiku, poza tym polska wersja jest chyba niepełna, bo były zdjęcia tylko córki tej modelki, a na tamtych skanach proponowali dwie stylizacje z daną rzeczą w roli głównej - w wersji dla kobiet młodych i dojrzałych Nie podobało mi się też, że z pół książki to opisy i zdjęcia różnych miejsc - butików, restauracji, muzeów itp. w Paryżu, z dokładną instrukcją co należy tam kupić, zjeść i zobaczyć. Może skorzystałabym z tego gdybym akurat jechała do Paryża i miała mnóstwo pieniędzy, ale żadnych z tych dwóch warunków nie spełniam. Wolałabym żeby albo było więcej rad na temat stylizacji, kompletowania garderoby i może nawet stylu życia, albo żeby chociaż książka była o połowę mniejsza i tańsza. Warto przejrzeć, ale 70zł to wielka przesada.Dilayla, w weekend planuję doczytać "Sztukę prostoty" i przepisać potrzebne fragmenty, więc najpóźniej do końca następnego tygodnia będę mogła Ci ją wysłać. Plis podaj mi adres do wysyłki na pw. Aha, pytałaś się kiedyś o nawilżanie skóry mazidłowe - podobno najlepiej nawilża mocznik: http://www.zrobsobiekrem.pl/pl/p/Mocznik/243 ale nie wiem niestety czy nadaje się na buzię dla dziecka
|
|
#3742 |
|
Zadomowienie
|
Ups, nie załadowały mi się skany - próbuję jeszcze raz.
|
|
#3743 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szukam go zawsze w balsamach do ciała Myślę, że można go używać u dzieci, może tylko u niemowląt trzeba ostrożniej, ale i tak jest w składzie tych wszystkich kremów leczniczych na ciemieniuchę, więc raczej krzywdy nie powinien robić...
|
|
#3745 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkim, które trzymały za mnie kciuki dziękuję
myślę, że powinno pójść do przodu, bo zadania rozwiązałam wszystkie ogólnie po zaliczeniu poczułam ogólną radość, oczywiście z tego względu że w końcu w jakimś stopniu od uczelni zaczęło mi się wolne, ale jeszcze z czegoś, z tego że nauczyłam się na to kolokwium bo chciałam, bo tak sobie postanowiłam i się udało dotrzymać słowa samej sobie i poczuć smak samozadowolenia, bezcenne
|
|
|
|
#3746 |
|
Raczkowanie
|
hej
![]() Ja mam ogromny problem z prokastrynacją. Odkładam na później przede wszystkim swoje życie. W tym roku pisałam maturę, a dalej nie wiem, gdzie chcę studiować - odkładam decyzję na później, pomimo tego, że ciągle próbuję ją podjąć. Jestem leniwa, nic nie robię, leżę całymi dniami rpzed tv albo stukam w klawiaturę. Nie radzę sobie ze swoimi zaburzeniami odżywiania. Wiele razy próbowałam powiedzieć sobie "dość" ale za każdym razem wszystko szlag trafiał... Od czego zacząć zmiany? Jak się zmotywować, jak działać? Jestem całkiem zagubiona, proszę, pomóżcie, wskażcie, jaki pierwszy krok mogę wykonać, jak żyć, a nie egzystować!
|
|
#3747 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem czemu, ale nie chce mi załadować więcej niż 1 strona na raz. No nic, to resztę wyślę Nebulce mailem, a jakby ktoś też chciał to poproszę o info i pw
|
|
#3748 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem skąd były te skany które wrzucałaś, może z jakichś dodatkowych publikacji w prasie czy coś, w każdym razie na pewno w wersji pl nie ma niektórych zdjęć które ze skanó pamiętam.Idąc za Twoją radą pożyczyłam też podręcznik foto z 73roku Zaczyna się wzorem na jakieś fale elektromagnetyczne, ciekawe czy cokolwiek z niego pojmę Ale jak pojmę to będę z siebie nieziemsko dumna
|
|
|
#3749 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znalazłam kilka dni temu część moich notatek z mądrych książek o fotografii i pomyślałam o Tobie. Było tam wszystko na raz wymieszane ze sobą: informacje o filtrach, wskazówki kompozycyjne i takie różne. Straszne bazgroły, ale jest też kilka stron kserówek, tylko niestety nie na wszystkich mam spisane tytuły książek. W wolnej chwili to obejrzę i mogę Ci podrzucić jakąś kopię.Wychodzę z założenia, że nie trzeba rozumieć od razu wszystkiego. Niedawno jedną książkę (tłumaczenie z rosyjskiego) o pomiarze światła oddałam do biblioteki nic nie zyskując z przebrnięcia przez nią. (Psuje mi się aparat ostatnio i podjęłam decyzję, że idę z nim do naprawy. Tylko, czy istnieje jeszcze serwis, do którego chcę uderzyć na początek? Te małe zakłady rzemieślnicze i naprawcze tak szybko znikają teraz, to smutne... )
|
|
|
|
|
#3750 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo sie ciesze, ze tak cieplo przyjelyscie moj post, ale mam nadzieje, ze chociaz czesc z Was wezmie go sobie do serca
![]() Ja wczoraj mialam fantastyczny dzien! A wieczor juz w ogole Ale po kolei...Tygrysiu, jak wyslesz mi te skany to byloby bosko, wydrukuje sobie i przeczytam, wiec kierunkowosc stron nie ma znaczenia Gratuluje zdania egzaminu az dwom osobom Lilith i czerwieclipiec ![]() Ogolnie, musze wykreslic z planu silownie, niestety lekko nadwyrezylam sobie sciegno pod kolanem, takze bedzie tydzien spokoju. co najmniej. Dzis jade ze wspolokatorka obejrzec taka jedna miejscowe - outlet gdzies pod Glasgow...kusi markami ![]() Szukalam juz awatarku jakiegos, ale uwierzcie, nic nie oddaje tego jak sie czuje... jeszcze poszukam
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:55.

Nie chcialam wczesniej wam pisac, bo nie chcialam zapeszyc. Poki co - dzialam 
Jezeli ktos ma wersje elektroniczna, chetnie przygarne, jak ktos ma wersje papierowa, odkupie...jak juz nie korzysta).
Dziekuje za pomoc, zwlaszcza Patri, ktora swoimi opisami sytuacji z terapii i wlasnych przemyslen pozwolila mi spojrzec inaczej na problem.

) pt. sikam w miejscach publicznych
mi to z kolei strasznie sie chce spac bez przerwy i reka mi dretwieje, plus lekki stres i skurcz serca...oby to było przejsciowe bo nie wyrabiam, mam prace przed kompem do zrobienia, a potem planuje dojezdzac rowerem na kurs i boje sie ze padne 

:brzyda l:
Chcę napisać kilka rzeczy: Po pierwsze - więcej nie piję! (dobra, wiem, że nie dotrzymam słowa
Odkładam kartki na biurko "Później to ułożę", rzucam ubrania na krzesło "Później je włożę do szafy"...itd. itp. O, nawet jak mnie jakiś artykuł zaciekawi, to odkładam go do przeczytania na później, co oznacza, że nigdy tego nie robię...no ogólnie prokrastynacja, jakby nie patrzeć. A z drugiej strony, czasem jeśli nie zacznę czegoś robić z myślą: "Zrobię to jakkolwiek, a później poprawię..." to nie zabiorę się za to wcale (tak miałam z pracą magisterską - zacznę pisać nawet byle jak, bo jak zacznę to dalej jakoś pójdzie...i to najlepiej na mnie działało).

)