Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4 - Strona 60 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-03, 11:11   #1771
invisible_01
Zakorzeniona

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4

Cytat:
Napisane przez Selfish Girl Pokaż wiadomość
Natomiast od nie pomalowanych paznokci bardziej obrzydza mnie brud pod paznokciami albo wydrapany konkretnie lakier ...
Dobrze rozumiem, że obrzydzają Cię niepomalowane paznokcie? Dziwi mnie to Jeśli są ładnie spiłowane, kształtne i czyste, to nie rozumiem, jak mogą obrzydzać.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:15   #1772
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
Dobrze rozumiem, że obrzydzają Cię niepomalowane paznokcie? Dziwi mnie to Jeśli są ładnie spiłowane, kształtne i czyste, to nie rozumiem, jak mogą obrzydzać.
Niestety źle przeczytałaś. Napisałam, że sama czasami chodzę w niepomalowanych więc jak mnie by to mogło obrzydzać .
O ile ktoś ma ładny' kolor płytki i ogólnie zadbane paznokcie - jestem na tak.

Po prostu bardziej obrzydza mnie brud pod paznokciami .. i paznokcie wyglądające jak 'biedronki' bo właścicielce nie chce się pomalować paznokci
Selfish Girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:19   #1773
invisible_01
Zakorzeniona

Skoro napisałaś:
Cytat:
Natomiast od nie pomalowanych paznokci bardziej obrzydza mnie brud pod paznokciami albo wydrapany konkretnie lakier ...
To wyszło na to, że jednak Cię obrzydzają, skoro od nich coś obrzydza Cię bardziej To tak jakbym napisała: "Bardziej od zupy jarzynowej nie lubię schabowych" a potem mówiła, że lubię jarzynową Ale może po prostu tak Ci się napisało
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:21   #1774
Selfish Girl
Life is a drink ...

Dobra powinnam napisać, że w stosunku do tej Wizażanki która napisała, że ją obrzydzają takie paznokcie to mnie BARDZIEJ od niepomalowanych paznokci obrzydzałoby to to to...

O tak to powinno brzmieć
Pośpieszyłam się i widać jak wyszło ..

W sumie zależy jakie kto ma te naturalne paznokcie... Swoje naturalne mam ładne (nie, żebym jakoś się chwaliła) i mogę chodzić bez lakieru. Raz na mieście widziałam kobietke która miała pomalowane paznokcie białym lakierem plus brud i smród.

Edytowane przez Selfish Girl
Czas edycji: 2012-07-03 o 11:23
Stary 2012-07-03, 11:24   #1775
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
To Ty chyba nie masz lekko latem, jak sezon na eksponowanie tej ohydnej części ciała w pełni
Żebyś wiedziała Ale staram się nie patrzeć w dół po prostu

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
To ja napisałam, że nie podoba mi się Brzydzą mnie ogólnie stopy, ale jeszcze są znośne, jak są pomalowane u kobiety Każdy ma jakieś swoje odchylenia O, jeszcze na równi z niepomalowanymi paznokciami (albo nawet bardziej) brzydzi mnie, gdy ktoś w stopie ma drugi palec dłuższy od pierwszego
Impersona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:26   #1776
Selfish Girl
Life is a drink ...

Cytat:
Napisane przez Impersona Pokaż wiadomość
To ja napisałam, że nie podoba mi się Brzydzą mnie ogólnie stopy, ale jeszcze są znośne, jak są pomalowane u kobiety Każdy ma jakieś swoje odchylenia O, jeszcze na równi z niepomalowanymi paznokciami (albo nawet bardziej) brzydzi mnie, gdy ktoś w stopie ma drugi palec dłuższy od pierwszego
Kiedyś był taki przesąd, że jak się ma ten palec dłuższy to będzie się Starą Panną Moja szwagierka tak ma .. jak widać nie jest starą pannna XD
Stary 2012-07-03, 11:29   #1777
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

A mnie dziwi, że kogoś brzydzi coś, na co ktoś nie ma wpływu, jak w przypadku długości palców .
MonikaFaustyna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:32   #1778
201612280917
Konto usunięte

Co do paznokci, dziwią mnie dziewczyny, które chodzą w okruchach lakieru do paznokci. Tego chyba nigdy nie zrozumiem. Np. były pomalowane czarnym lakierem, ale widocznie się zdarły, no to po co mam zmyć i pomalować na nowo, poczekam, aż lakier sam zejdzie.
201612280917 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 11:33   #1779
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
A mnie dziwi, że kogoś brzydzi coś, na co ktoś nie ma wpływu, jak w przypadku długości palców .
A myślisz, że na obrzydzenie ma się jakiś wpływ Przecież to są rzeczy pierwotne, wrodzone, instynktowne
Stary 2012-07-03, 11:34   #1780
LadyBeatta
Zadomowienie

mnie dziwi brzydzenie sie stop jesli sa zadbane, to uwazam je za jedna z ladniejszych czesci ciala, zwlaszcza u kobiet
Stary 2012-07-03, 11:40   #1781
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Cytat:
A myślisz, że na obrzydzenie ma się jakiś wpływ Przecież to są rzeczy pierwotne, wrodzone, instynktowne
Dobrze, że ja mam drugi palec krótszy od pierwszego i nikogo nie obrzydzam... chyba, że są ludzie, których to obrzydza, ewentualnie, jak ktoś ma kościste, długie palce u rąk i chude nadgarstki . No ok, już się nie śmieję, bo obrzydzenie na punkcie czegoś, to nie jest sprawa, którą ktoś sobie wymyślił.
Stary 2012-07-03, 12:23   #1782
mary_poppins
sissy that walk

Cytat:
Napisane przez MonikaFaustyna Pokaż wiadomość
Dobrze, że ja mam drugi palec krótszy od pierwszego i nikogo nie obrzydzam... chyba, że są ludzie, których to obrzydza, ewentualnie, jak ktoś ma kościste, długie palce u rąk i chude nadgarstki . No ok, już się nie śmieję, bo obrzydzenie na punkcie czegoś, to nie jest sprawa, którą ktoś sobie wymyślił.
Ja mam takie dłonie i nadgarstki, do tego mocno wystające niebieskie żyły na nich - ciekawe, czy kogoś obrzydzam

Ja tam rozumiem, że kogoś coś może brzydzić - sama brzydliwa nie jestem, ale są rzeczy na które patrzenie nie jest dla mnie komfortowe. Np. jeśli ktoś ma mocny trądzik, to raczej nie dotknęłabym jego twarzy z przyjemnością. Stóp też nie lubię, sama mam dość brzydkie (halluksy) więc staram się je zasłaniać, a przed zrobieniem komuś masażu czy pedicure też pewnie miałabym opory.

Ale w głowie mi się nie mieści, że komuś można otwarcie zwrócić uwagę, że ma dłuższy nie ten palec... Nie mówi się takich rzeczy.
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:32   #1783
BioIvO
Zakorzenienie

W kwestii stóp to obrzydzają mnie tylko starcze paznokcie- takie żółte, grube i wygięte (może lepiej, że dziadkowie lubią chodzić w skarpetkach i sandałach) oraz długie paznokcie u stóp (chamski french). Gdzie jak gdzie, ale przy stopach paznokcie powinny być krótko obcięte, no chyba, że ktoś liczy na szlifowanie chodnikiem.

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:41   #1784
natalkaa7522
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie też. Dogadałybyśmy się, bo mnie stopy w ogóle odrzucają.

Cytat:
Kiedyś był taki przesąd, że jak się ma ten palec dłuższy to będzie się Starą Panną Moja szwagierka tak ma .. jak widać nie jest starą pannna XD
Ja słyszałam, że jeżeli kobieta ma dłuższego drugiego palca od pierwszego to będzie rządzić mężem.

Cytat:
Napisane przez LadyBeatta Pokaż wiadomość
mnie dziwi brzydzenie sie stop jesli sa zadbane, to uwazam je za jedna z ladniejszych czesci ciala, zwlaszcza u kobiet
Ale kogoś innego brzydzą grube osoby czy tłuste włosy.

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ale w głowie mi się nie mieści, że komuś można otwarcie zwrócić uwagę, że ma dłuższy nie ten palec... Nie mówi się takich rzeczy.
Ale czy ktoś komuś zwraca uwagę?
Stary 2012-07-03, 12:43   #1785
Troian
Raczkowanie

Dziwią mnie osoby, które są uwikłane w toksyczne związki i rozpaczają nad tym jak im źle. To dlaczego tego nie skończą?
Dziwi mnie także podejmowanie decyzji pod wpływem innych osób. Rady radami, ale są sytuacje, kiedy trzeba posłuchać siebie i nie patrzeć na innych, a tymczasem odnoszę wrażenie, że często postępuje się tak, a nie inaczej, bo co ludzie powiedzą?
A, i dziwi mnie także wiara w to, co ktoś powiedział, tak jakby ludzie nie kłamali, nie zmyślali. Trochę dystansu. I w sumie, dziwi mnie też mówienie tego, co ślina na język przyniesie, są rzeczy, o których wiedzieć nie chcę, bo i po co? A jednak często dowiaduję się o różnych dziwnych rzeczach. Równie często słyszę to w rozmowach innych osób, i taka bezpośredniość, szczególnie gdy dotyczy to spraw prywatnych, jest dla mnie dziwna, nie na miejscu.

Edytowane przez Troian
Czas edycji: 2012-07-03 o 12:46
Troian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:53   #1786
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Już pół roku Żałosne.

Kiedyś oglądałam w tv wywiad z jakimś panem, który mieszkał w USA od 20 lat i na co dzień używał wyłącznie języka angielskiego. Poza lekko obcym akcentem nie miał ŻADNYCH problemów ze swoim ojczystym językiem. Na Boga, zapomnieć można język obcy którego uczyło się 2 lata, a nie taki którym się posługiwało jako pierwszym.

Jakimś cudem, z tego co zaobserwowałam, problem z "zapominaniem" języka występuje tylko jeśli chodzi o język polski. Mam kolegę, który urodził się w Hiszpanii i mieszkał tam parę ładnych lat, chodził do szkoły itd. Potem przyjechał tutaj i na co dzień używa polskiego, ale z hiszpańskim nie ma najmniejszego problemu - mówi płynnie, bardzo szybko i nie zapomina słów. Magia, czy raczej nasze narodowe kompleksy?
Jeszcze zależy, czy jest to "zapominanie", aby pokazać, jaka to ze mnie KUUL światowa osoba, a na ile faktycznie problem z szybkim przestawieniem się. Ja np mam do czynienia z tym drugim Po kilku miesiącach w UK, po całym dniu rozmawiania po angielsku, ciężko było płynnie przestawić się na polską składnię i co trudniejsze słowa Pamiętam też, że jeszcze w liceum, gdy miałam angielski zaraz po niemieckim, też miałam z tym mały problem.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 12:57   #1787
201610310857
Konto usunięte

Mnie jest ciężko przestawić sie z niemieckiego na angielski, ogólnie tutaj komunikuję się po niemiecku, ale z TŻ tylko po ang. i czasem po calym dniu operowania niemieckim nie moge przestawić się na angielski i czasem zapominam angielskich słów.
z językiem polskim nigdy nie miałam problemów, fakt, czasem mi ucieknie słowo z głowy, ale to mi się zdarzało zanim wyjechałam. dodam, że na emigracji jestem rok.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 13:03   #1788
Impersona
Zakorzenienie

GG do Impersona

Cytat:

A kto powiedział, że ktoś komuś coś mówi? Proszę czytać uważniej. Sama pisałam, że nie można narzucać panom, jakie mają nosić buty, bo komuś nie podobają się sandały i że mnie samą brzydzą stopy, ale nikomu w związku z tym nie zakażę chodzić boso
Według mnie nikt nie ma prawa w ogóle nikomu zwracać uwagi, tak samo jak nie mówi się obcej osobie, że jej nie pasuje jakieś ubranie, bo nikomu nic do tego.

Cytat:
Napisane przez natalkaa7522 Pokaż wiadomość
Mnie też. Dogadałybyśmy się, bo mnie stopy w ogóle odrzucają.
Jak miło, że ktoś mnie rozumie
Stary 2012-07-03, 13:35   #1789
mc266
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Jeszcze zależy, czy jest to "zapominanie", aby pokazać, jaka to ze mnie KUUL światowa osoba, a na ile faktycznie problem z szybkim przestawieniem się. Ja np mam do czynienia z tym drugim Po kilku miesiącach w UK, po całym dniu rozmawiania po angielsku, ciężko było płynnie przestawić się na polską składnię i co trudniejsze słowa Pamiętam też, że jeszcze w liceum, gdy miałam angielski zaraz po niemieckim, też miałam z tym mały problem.
Ja na niemieckim miałam problem, bo jak chciałam coś powiedzieć w tym języku to przychodziły mi do głowy słowa po angielsku.

mc266 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 14:10   #1790
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mc266 Pokaż wiadomość
Ja na niemieckim miałam problem, bo jak chciałam coś powiedzieć w tym języku to przychodziły mi do głowy słowa po angielsku.
Ja mam to samo ze składnią - angielskie słowa w niemieckim szyku, czy z niemieckimi odpowiednikami, to było częste

I pamiętam, że miałam dzień po dniu ustną maturę z niemca i angielskiego. Specjalnie ustawiłam sobie dodatkową godzinę korków zaraz po tym niemieckim, żeby się gładko przestawić I szłam na nie z samymi piosenkami po angielsku na mp3
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 14:15   #1791
Varicella
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
W kwestii stóp to obrzydzają mnie tylko starcze paznokcie- takie żółte, grube i wygięte (może lepiej, że dziadkowie lubią chodzić w skarpetkach i sandałach) oraz długie paznokcie u stóp (chamski french). Gdzie jak gdzie, ale przy stopach paznokcie powinny być krótko obcięte, no chyba, że ktoś liczy na szlifowanie chodnikiem.
Grube paznokcie starszych pań pomalowane na jasne, perłowe kolory. Perła bardzo podkreśla nierówności na płytce.
Krótko - tak, ale nie bardzo, bo paznokieć chroni paluch przed uderzeniami, które mogą go skrzywić. A z niesprawnym paluchem lub jego brakiem nie sposób chodzić.
Czasem widzę za krótkie paznokcie.
Stary 2012-07-03, 14:21   #1792
Phoce
Flawless

Po dzisiejszej wizycie w supermarkecie stwierdzam, że jak mało co dziwi mnie to:

Kocham ten film....jest taki prawdziwy
Check out your worth because you're worth more than that."
Phoce jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 14:26   #1793
Varicella
Rozeznanie

Pani 50+, która przeżuwała gumę w autobusie, rozsiadła się z tyłu i krzyczała, że nie może jeść fasolki, bo brzuch jej pęcznieje!
Stary 2012-07-03, 14:48   #1794
yousuck
Rozeznanie

Cytat:
Ale dlaczego narzucać komuś, jakie buty ma ubierać? Jak mu dobrze i przewiewnie w sandałach, to niech nosi.
Mnie generalnie brzydzą bose stopy- ot, takie zboczenie małe. Nawet zadbane kobiece stopy są dla mnie obrzydliwe, ale w życiu bym nikomu nie powiedziała w związku z tym, żeby nie nosił sandałów/klapek.
Bardzo nie podoba mi się też jak kobieta ma na sobie sandały/klapki, ale paznokcie są naturalne, nawet bez bezbarwnego lakieru.
Ale ja absolutnie nie chcę narzucać nikomu, co ma nosić po prostu z wcześniejszych wypowiedzi wynika, że część mężczyzn nosi takie buty bez entuzjazmu (bo nie widzi alternatywy na lato, a alternatywa jest, imo ładniej się prezentująca)

Nie rozumiem dlaczego ludzie poruszają się po sklepach jak dzieci we mgle - do przejścia w samoobsługowych, ale w małych sklepach osiedlowych naprawdę może szlag trafić! Stałam wczoraj w kolejce tuż za kobietą, której zrobienie zakupów zajęło z 15 minut, z czego przez 5 zastanawiała się "czy ja chcę margarynę, czy może masło prawdziwe?", w sklepie 50 stopni, a ja chcę kupić butelkę wody ;p (i tak, wiem, że bez względu na to, co się kupuje, swoje trzeba odstać, ale w sytuacji gdzie kilka osób stoi w kolejce do kasy ciężko okazać cierpliwość osobie, której się nie spieszy z zakupami)
Stary 2012-07-03, 15:12   #1795
201604181004
Konto usunięte

dziwi mnie po prostu tvn i ich akcja czy konkurs co ja pacze... żenada żenada po prostu do granic możliwości
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 15:22   #1796
natalkaa7522
Zakorzenienie

Ja byłam w wielkim szoku jak to zobaczyłam "co ja pacze". I ta prowadząca..
Stary 2012-07-03, 15:32   #1797
megamag
BAN stały

Cytat:
Mam nadzieję, że gdy chodzisz w sandałach, zakładasz na swoje wstrętne paluchy, grube, wełniane skarpety
Gdybym była tak uprzejma jak ty, napisałabym że mam nadzieję, że na swoją wstrętną gębę, zakładasz foliowy worek, kiedy chodzisz.

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Ja mam to samo ze składnią - angielskie słowa w niemieckim szyku, czy z niemieckimi odpowiednikami, to było częste
To się chyba często zdarza, jak się uczysz dwóch języków to się mieszają, zwłaszcza jak są podobne.

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
dziwi mnie po prostu tvn i ich akcja czy konkurs co ja pacze... żenada żenada po prostu do granic możliwości
Niby powinno być tak, że mądrzejsi wyznaczają standardy. Teraz uparcie wszyscy próbują naśladować głupoty nastolatków.

Ja się z reguły grzebię w sklepie, muszę porównać ceny, bo po co mam brać droższe.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-03, 16:11   #1798
lagerfeldised
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Troian Pokaż wiadomość
Dziwią mnie osoby, które są uwikłane w toksyczne związki i rozpaczają nad tym jak im źle. To dlaczego tego nie skończą?
Dziwi mnie także podejmowanie decyzji pod wpływem innych osób. Rady radami, ale są sytuacje, kiedy trzeba posłuchać siebie i nie patrzeć na innych, a tymczasem odnoszę wrażenie, że często postępuje się tak, a nie inaczej, bo co ludzie powiedzą?
A, i dziwi mnie także wiara w to, co ktoś powiedział, tak jakby ludzie nie kłamali, nie zmyślali. Trochę dystansu. I w sumie, dziwi mnie też mówienie tego, co ślina na język przyniesie, są rzeczy, o których wiedzieć nie chcę, bo i po co? A jednak często dowiaduję się o różnych dziwnych rzeczach. Równie często słyszę to w rozmowach innych osób, i taka bezpośredniość, szczególnie gdy dotyczy to spraw prywatnych, jest dla mnie dziwna, nie na miejscu.
Znam też takie przypadki, bardzo dramatyczne, gdzie partner wręcz znęcał się psychicznie (w mojej opinii)... A dziewczyna zakochana potrafiła błagać, żeby nie wychodził, jak ten zwyzywał i wybiegał trzaskając drzwiami. Wydaje mi się, że tu nie ma się co dziwić, bo to nasza psychika nam robi krzywdę i zapętla w takich związkach. Czytałam też kiedyś, że zakochanym osobą obniża się "IQ" na jakiś czas Oczywiście to może być informacja w stylu "amerykańskich naukowców" ale tak pół żartem - pół serio, przypomniało mi się

Cytat:
Napisane przez Varicella Pokaż wiadomość
Pani 50+, która przeżuwała gumę w autobusie, rozsiadła się z tyłu i krzyczała, że nie może jeść fasolki, bo brzuch jej pęcznieje!
Uwielbiam takie panie. Ale najlepsze są boskie wysłanniczki głoszące o zbliżającym się nadejściu apokalipsy.

Cytat:
Mam nadzieję, że gdy chodzisz w sandałach, zakładasz na swoje wstrętne paluchy, grube, wełniane skarpety
Ja już kiedyś pisałam o tym, że odrzucają mnie stopy (ale nie mam skrajnej fobii, po prostu nie przepadam na nie patrzeć) ale moim zdaniem taka uwaga jest bezczelna i chamska po prostu.
Przykro mi, ale w tym równaniu, to ty jesteś "skrzywiona" i będąc tego świadoma, powinnaś po prostu po ciuchu sobie z tym radzić i tyle, a nie komentować w ten sposób. Jak ktoś ma stopy brudne, paznokcie nieobcięte itp., to rozumiem, że cisną się złośliwe komentarze, ale akurat malowanie paznokciu u nóg to jest wymysł, fanaberia i nikt nie ma takiego obowiązku.
Stary 2012-07-03, 16:18   #1799
MonikaFaustyna
Zakorzenienie

Mnie rozwaliło to PACZENIE w tvn. Nie widziałam tego jeszcze, bo o tej porze zazwyczaj odsypiam nocne karmienie. Rozbraja mnie po prostu, że jest ewidentnie promowana głupota. Wzięliby się za coś ambitniejszego a nie pierdoły z kwejka, które każdy, komu się nudzi i ma ochotę się odmóżdżyć, może sobie pooglądać.
Pozytywnie mnie zaskoczył angielski program na National Geographic o kształtowaniu się Europy, gdzie jako jeden z przykładów oddziaływania wody na powierzchnię i skały, podano kopalnię soli w Kłodawie.
Stary 2012-07-03, 16:21   #1800
kreaturkka
Wtajemniczenie

Cytat:
Kiedyś był taki przesąd, że jak się ma ten palec dłuższy to będzie się Starą Panną Moja szwagierka tak ma .. jak widać nie jest starą panna XD
stara panna,kobieta rządząca mężem... a ja z kolei słyszałam, że wdowa
(mam drugi palec minimalnie większy od pierwszego i żyję, a nawet uważam, że mam ogólnie bardzo ładne, małe stopy )

in my past life I was a dancer, I danced my life away ...
kreaturkka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości