Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 56 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-04, 10:28   #1651
Milka1224
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez sarayy Pokaż wiadomość

milka1224 dzięki za przepis, skorzystam niebawem napewno! jak tylko zniknie zupa pomidorowa mojej mamy, ja wjeżdżam z kremem pomidorowym!
a twój "imprezowy" jadłospis powala jak na imprezowy to wręcz wzorowy
Nie ma za co i dziękuję

Wczorajsze P:
I 2 duże kawałki tarty na cieście ziemniaczano-serowym z cukinią, fetą, szczypiorkiem i ziołami podany z oliwkami i kaparami + duża kawa

II magnum infinity, sałatka ryżowa z tunczykiem, papryką, groszkiem, brokułem i sezamem z ostrym sosem musztardowym z oliwą

III kopytka z bobu i mąki pełnoziarnistej podane z ricottą i ziołami - pełny talerz
przecierowy sok marchewka-malina-jabłko z kostkami lodu

2 gałki lodów jogurtowych, garść orzechów pecan

IV grzanki z chleba pełnoziarnistego z kozim serem i łososiem/pleśniowym kozim i łososiem, miseczka pasty z bobu i brokuła posypana prażonymi orzeszkami pinii

do picia: woda i czarna herbata z miętą

ervisha w szwajcarii

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-04 o 10:31
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 11:14   #1652
zakochanaWczekoladzie
Rozeznanie

zaczynam z wami Zaznacze tylko, że nie jestem na diecie i nie chce się odchudzać bo jestem dość szczupła....chcę poprostu ustabilizować swoją dietę, prowadzić zdrowy styl życia, czuć się lekko i przyjemnie, a przede wszystkim sprawdzić by mój brzuch był bardziej płaski, bo jest nieproporcjonaly do figury:P Nie jestem w stanie zrezygnować ze słodyczy, bo przyzwyczaiłam swój organizm do codziennej porcji czekolady, ciastek itp. - ponad normę zdecydowanie, no ale staram się ograniczać.

1. sniadanie : omlet ze szczypiorkiem i koperkiem, pomidor
2. bułka żytnia z suszoną śliwką+ jabłko
3. obiadokolacja : ryż z kurczakiem i warzywami, troche czereśni, koktajl truskawkowy + 5 cukierków czekoladowych <mały shame na koniec dnia:P>
zakochanaWczekoladzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 11:33   #1653
Bloody_
Rozeznanie

Ervisha - mam ten błonnik - klik. Ale tak szczerze to wcale tak kokosa nie czuć.

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
Ty wiesz, że super Dziekuję Ten kurczak m.in. z bobem to taka improwizacja mojej mamy. Często mi robi takie potrawki z kurczaka z różnymi warzywami, bo tak mi lepiej smakuje niż takie samo mięso. A kanapki były rzeczywiście pyszne, tak samo jak i śniadaniowy twarożek czy zblenderowany banan.

może moje U
I. Kasza pęczak z jabłkiem, suszonymi: żurawiną i wiśniami, migdałami, miodem, cynamonem i jogurtem naturalnym mniaaaam
II. zupa jarzynowa ( groszek, ziemniaki, włoszczyzna, kalarepa) wieki nie jadłam żadnej zupy. muszę się chyba kiedyś z nimi przeprosić. ^^
młoda kapusta duszona z boczkiem, kawałkami mięsa z łopatki wieprzowej, marchewką i koperkiem + ziemniaki a takiej duszonej młodej kapusty to nie jadłam nigdy. ^^ ale brzmi smacznie.
wpadły: 4 morele, 4 nektarynki nie ma to jak owocki
III. Bułka dyniowa na pół - gruubo z ricottą, pomidorem i oregano/- z masłem, schabem wędzonym, sałatą, pomidorem i szczypiorem + jajko na miękko z solą pychota!
Przepyszny jadłospis! Niby tylko 3 posiłki, ale rozumiem, że są wakacje ^^, poza tym obiad dwudaniowy i jest zdrowa, pyszna przekąska, więc nie ma się czego przyczepić!

Cytat:
Napisane przez N_tt Pokaż wiadomość
Dziś:

1. bułka grahamka z masłem, 2 jaja rozmiar L :P na miękko, sałata, pomidor, herbata zielona z cytryną i miodem grahamka duża mam nadzieję? może przełamiesz się do majonezu? ładnie by tu pasował.
2. banan (w biegu) tutaj sama na pewno wiesz, że za mało...
3. talerz zupy krem warzywnej tej co ostatnio
pierś z kurczaka grillowana w oliwie i przyprawach, ziemniaki z koperkiem, kalafiora gotowanego sporo widzę ciągle u Ciebie jakiś stale powielane schematy, np. ten grillowany kurczak widnieje tu chyba w każdym jadłospisie. nie czujesz potrzeby urozmaicenia swojego jedzenia? nie nudzi Ci się? ale fajnie, że są dwa dania. zupa zabielana? z jakąś oliwą chociaż? czy taka całkiem dietetyczna? kalafiora proponuję podsmażyć na maśle z bułką tartą podbijaj te kalorie!
4. deser warstwowy (jogurt naturalny (razem cały 180 g), zmiksowany banan, jogurt naturalny, zmiksowane truskawki,. jogurt naturalny, łyżeczka kakao ciemnego pyyycha wyszło, mamie też zrobiłam ;D), garść orzechów laskowych powiedzmy, że ok, ale nie za bardzo kaloryczny jak na P ten deser. ale + a to, że nie liczysz i nie ważysz orzechów. ;]
5. 2 duże kromki chleba żytnio-pszennego (1 kromka ok 50 g) z masłem: 1 z 2 plastrami polędwicy miodowej, rzodkiewką; 2 z twarożkiem domowym 150g, pomidorem, ogórkiem, herbata zielona z cytryną i miodem może czasem jakaś wędlina nie drobiowa dla odmiany?

cukierek owocowy (żelka) czemu taki samotny ten cukierek?
widzę postępy, ale dalej nie jest idealnie. nie wiem czy będziesz na tym tyć, bo jednak dla mnie to byłoby raczej normalne U... ważyłaś się? są jakieś efekty? ale nie jest źle, spinaj poślady i dodawaj więcej tych kalorii! wyrwij się raz na zawsze z tej choroby!
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 11:58   #1654
olik187
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Nie ma za co i dziękuję

Wczorajsze P:
I 2 duże kawałki tarty na cieście ziemniaczano-serowym z cukinią, fetą, szczypiorkiem i ziołami podany z oliwkami i kaparami + duża kawa

II magnum infinity, sałatka ryżowa z tunczykiem, papryką, groszkiem, brokułem i sezamem z ostrym sosem musztardowym z oliwą

III kopytka z bobu i mąki pełnoziarnistej podane z ricottą i ziołami - pełny talerz
przecierowy sok marchewka-malina-jabłko z kostkami lodu

2 gałki lodów jogurtowych, garść orzechów pecan

IV grzanki z chleba pełnoziarnistego z kozim serem i łososiem/pleśniowym kozim i łososiem, miseczka pasty z bobu i brokuła posypana prażonymi orzeszkami pinii

do picia: woda i czarna herbata z miętą

ervisha w szwajcarii

jej ale pysznie a moge prosić przepis na pastę z bobu i brokuła?
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 12:13   #1655
hauuu
Wtajemniczenie

Moje dzisiejsze R/U, gotuję

I: 2 nektarynki, pół dużego jogurtu mailonowego z muesli orzechowym
II: zupa jarzynowa (na kurczaku, z kawałkami mięska z wywaru, kalafiorem, żółtą fasolką, ziemniakami i młodą marchewką) z łyżką smietany
III: sznycel z łopatki (dużo cebulki i czosnku w srodku), młode ziemniaczki, ogórki i żółta papryka
IV: 2xpapryka faszerowana (żółta papryka z nadzieniem z ryżu, mielonego mięska, startej uduszonej marchewki, natki pietruszki) z sosem pomidorowym

Jeszcze mnie kusi, zeby ipiec jakies ciacho

---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Cytat:
Napisane przez zakochanaWczekoladzie Pokaż wiadomość
zaczynam z wami Zaznacze tylko, że nie jestem na diecie i nie chce się odchudzać bo jestem dość szczupła....chcę poprostu ustabilizować swoją dietę, prowadzić zdrowy styl życia, czuć się lekko i przyjemnie, a przede wszystkim sprawdzić by mój brzuch był bardziej płaski, bo jest nieproporcjonaly do figury:P Nie jestem w stanie zrezygnować ze słodyczy, bo przyzwyczaiłam swój organizm do codziennej porcji czekolady, ciastek itp. - ponad normę zdecydowanie, no ale staram się ograniczać.

1. sniadanie : omlet ze szczypiorkiem i koperkiem, pomidor
2. bułka żytnia z suszoną śliwką+ jabłko
3. obiadokolacja : ryż z kurczakiem i warzywami, troche czereśni, koktajl truskawkowy + 5 cukierków czekoladowych <mały shame na koniec dnia:P>
Ustabilizowanie powiadasz? "Suchy" omlet, "sucha bułka ...
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 12:46   #1656
zakochanaWczekoladzie
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hauuu Pokaż wiadomość
---------- Dopisano o 12:13 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Ustabilizowanie powiadasz? "Suchy" omlet, "sucha bułka ...
Uwierz, i tak jest o niebo lepiej w porównaniu do tego jak to wyglądało - słodycze na śniadanie, drożdzówki, nienormowane pory jedzenia i nienormowane ilości - głównie ilość właśnie ograniczyłam i w miarę pilnuję pór jedzenia. Omlet nie suchy, bo z zieleniną, a z bułką tak wyszło bo akurat byłam na mieście i zgłodniałam:P Nagorzej pogodzić z życiem towarzyskim, trzeba być out-siderem....znajom i zamawiaja pizze, popijaja piwko, a tu czlowiek musi walczyc ze soba....codziennie milion pokus z którymi trzeba walczyć najgorzej na wyjazdach ze znajomymi, jak sobie z tym radzicie?

Edytowane przez zakochanaWczekoladzie
Czas edycji: 2012-07-04 o 12:50
zakochanaWczekoladzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 12:56   #1657
anpapi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anpapi Pokaż wiadomość
wczorajsze U:
woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta
przed Ś: garstka płatków z rodzynkami i mlekiem
Ś: kaszka orkiszowa z płatkami gryczanymi i lnem mielonym na wodzie i mleku (z 1łyżeczką proszku budyniowego malinowego) z galaretką truskawkową i truskawkami, serkiem wiejskim, czekoladowo-miętowym ryżem mlecznym, dżemem porzeczkowym i poppingiem z amarantusa (zdjęcie na blogu )
IIŚ: 3 pierogi z jagodami polane jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim (zjadłabym więcej, ale mi nie smakowały:/), brzoskwinia, orzechy włoskie i fistaszki
ponad godzina na rowerze + ABS
O: mój dziwny wymysł naleśnik z mikrofali (1 jajko, 2 łyżki otrąb, trochę mleka, odrobina proszku do pieczenia i zioła) z ketchupem, parówką sojową z chili, papryką i kukurydzą
K: 2 roladki z szynki pieczonej, a w nich sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka, kukurydza, ser feta/śmietankowy ze szczypiorkiem
do picia czerwona herbata, sok z pokrzywy, 1,5l zielonej herbaty, 1l wody

i jeszcze proszę Was o poradę. ostatnio odrobinę schudłam (nie wiem ile, bo od marca się nie ważyłam, ale widzę po ubraniach, spora częśc stała się za duża), ale ilościowo cały czas jem tak samo, to pewnie przez to, że od ponad 3 tygodni biegam 2-3 razy w tygodniu i zastanawiam się, co teraz zrobic. bo walczę o odzyskanie okresu, więc nie mogę już chudnąc, nie zaszkodziłoby nawet, gdybym odrobinę przytyła, ale nie za bardzo wiem, gdzie w takim jadłospisie coś pododawac... mogę prosic o porady?

podbijam, bo zależy mi na odpowiedzi
Stary 2012-07-04, 13:14   #1658
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Uwierz, i tak jest o niebo lepiej w porównaniu do tego jak to wyglądało - słodycze na śniadanie, drożdzówki, nienormowane pory jedzenia i nienormowane ilości - głównie ilość właśnie ograniczyłam i w miarę pilnuję pór jedzenia. Omlet nie suchy, bo z zieleniną, a z bułką tak wyszło bo akurat byłam na mieście i zgłodniałam:P Nagorzej pogodzić z życiem towarzyskim, trzeba być out-siderem....znajom i zamawiaja pizze, popijaja piwko, a tu czlowiek musi walczyc ze soba....codziennie milion pokus z którymi trzeba walczyć najgorzej na wyjazdach ze znajomymi, jak sobie z tym radzicie?
Jeśli to ma być stabilizacja, to nie rozumiem, dlaczego odmawiasz sobie kawałka pizzy czy piwka - jeśli nie jadasz tak codziennie to jest wręcz wskazane i zdrowe zrobić sobie w ten sposób 'dobrze' ;-)
uroczysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 13:20   #1659
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez uroczysko Pokaż wiadomość
Jeśli to ma być stabilizacja, to nie rozumiem, dlaczego odmawiasz sobie kawałka pizzy czy piwka - jeśli nie jadasz tak codziennie to jest wręcz wskazane i zdrowe zrobić sobie w ten sposób 'dobrze' ;-)
Autorce chyba chodzi o to, że to ma być ustabilizowanie diety czyli jedzenie jak normalny człowiek a nie fastfoody i słodycze - ja tak zrozumiałam.

---------- Dopisano o 13:20 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Policz sobie kcal. Wyjdzie ok 1000. To bardzo mało. Brakuje to składników odżywczych. Poza tym nie możesz z jednej skrajnosci przechodzić w drugą a 3 posiłki, z których tylko 1 jest prawdziwym posiłkiem (obiadokolacja) to niestety skrajnosc. Pociągniesz tak kilka dni a potem znowu rzucisz się na słodycze i fastfoody a to nie o to chodzi.
Stary 2012-07-04, 13:26   #1660
CurlyKarolina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
To chyba jakiś żart?
Nie wiem dlaczego to ma być żart.
Shake proteinowy zastępuję mi 2 posiłki dziennie (jeśli nie mam czasu na nic innego, jest to dobre alternatywne źródło białka). Obiad był przyzwoity węglowodany (ryż, warzywa) + białko (pierś z kurczaka), a arbuz wiem, że nie może być liczony jako posiłek ale jednak, nie miałam czasu na nic innego, więc musiało wystarczyć.

Dziś już sprawa wygląda całkiem inaczej.
ś: owsianka na mleku, garść orzechów i rodzynek
IIś: kanapka z chleba razowego z pomidorem, sałatą i chudą szynką
o: zupa warzywna, ryż + ryba grilowana, surówka
p: arbuz ;]
k: twaróg + jogurt naturalny + szczypiorek i rzodkiewka.

20 kilo w dół.
TeamNeverGiveUp

BLOG
http://curlykarolina.blogspot.com/
FACEBOOK
https://www.facebook.com/CurlyKarolina
INSTAGRAM
http://instagram.com/karolina_rocky
CurlyKarolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 13:30   #1661
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość

widzę postępy, ale dalej nie jest idealnie. nie wiem czy będziesz na tym tyć, bo jednak dla mnie to byłoby raczej normalne U... ważyłaś się? są jakieś efekty? ale nie jest źle, spinaj poślady i dodawaj więcej tych kalorii! wyrwij się raz na zawsze z tej choroby!
Dziękuję za ocenę, cieszę się, że wreszcie widać postęp ;D
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 13:39   #1662
biedroneczka94
Raczkowanie

U
1. jogurt naturalny 250g, musli crunchy bananowe (rodzynek i czeko nie jadlam)
1,5 h zbierania porzeczek
2. 2 kromki chlebka młodości z margaryna, poledwica sopocka, pomidorem i cebula
3. miseczka czereśni
4. pol woreczka kaszy peczak, pulpet z miesa mielonego drobiowego z sosem koperkowym, szpinak z czosnkiem
5. moze brzoskwinia lub nektarynka
6. to samo co 2.
co sądzicie? oceńcie choć raz
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 13:43   #1663
mpati86
Zadomowienie

R:

Ś: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z mozzarellą; brzoskwinia; kawa z mlekiem
II Ś: kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z szynką drobiową, serem gouda light i ogórkiem świeżym; czereśnie; kawa z mlekiem
O: makaron pełnoziarnistym, gulasz z wołowiny duszony na oliwce z cebulką z pieczarkami; ogórek kiszony
K: twarożek cały z warzywami- dużo różnych

i jak?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 13:43   #1664
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Autorce chyba chodzi o to, że to ma być ustabilizowanie diety czyli jedzenie jak normalny człowiek a nie fastfoody i słodycze - ja tak zrozumiałam.[COLOR="Silver"]
No ale zjedzenie kawałka chociażby tej pizzy i wypicie piwa od czasu do czasu to jest moim zdaniem właśnie jedzenie jak normalny człowiek. No chyba, że ktoś tak jada codziennie...
Stary 2012-07-04, 14:41   #1665
siostraelwa
Zadomowienie

wczorajsze R

Ś: pancakes żytnie z połową serka Emilki + syrop klonowy
2: sałatka Ceasara w KFC (akurat byłam przejazdem, więc musiałam coś zjeść)
3: kotleciki z tuńczyka + sałatka z pomidora, sałaty i bazylii
4: serek wiejski z prażonymi migdałami, słonecznikiem i suszonymi śliwkami + sałatka z buraka, jabłka i ogórka kiszonego (z dodatkiem jog nat)

Dzisiaj wyjątkowo tylko 4 posiłki

do picia: wooooda, kawy inki, kubek pepsi diet, herbatka ze skrzypu, herbatka z płatków nagietka

i dłuugi spacer
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 16:22   #1666
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

Ś: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z ziarnami z mozzarellą; brzoskwinia; kawa z mlekiem
II Ś: kanapka: 2 kawałki chleba razowego z dynią z szynką drobiową, serem gouda light i ogórkiem świeżym; czereśnie; kawa z mlekiem
O: makaron pełnoziarnistym, gulasz z wołowiny duszony na oliwce z cebulką z pieczarkami; ogórek kiszony
K: twarożek cały z warzywami- dużo różnych

i jak?
Coraz mniej jedzenia ...

Cytat:
No ale zjedzenie kawałka chociażby tej pizzy i wypicie piwa od czasu do czasu to jest moim zdaniem właśnie jedzenie jak normalny człowiek. No chyba, że ktoś tak jada codziennie...
Ale autorka chyba tak codziennie dlatego woli ograniczyć do 0 niż wystawaiać swoją wolę na ciężką próbę. Tak to zrozumiałam.

Cytat:
Napisane przez siostraelwa Pokaż wiadomość
wczorajsze R

Ś: pancakes żytnie z połową serka Emilki + syrop klonowy
2: sałatka Ceasara w KFC (akurat byłam przejazdem, więc musiałam coś zjeść)
3: kotleciki z tuńczyka + sałatka z pomidora, sałaty i bazylii
4: serek wiejski z prażonymi migdałami, słonecznikiem i suszonymi śliwkami + sałatka z buraka, jabłka i ogórka kiszonego (z dodatkiem jog nat)

Dzisiaj wyjątkowo tylko 4 posiłki

do picia: wooooda, kawy inki, kubek pepsi diet, herbatka ze skrzypu, herbatka z płatków nagietka

i dłuugi spacer
Dla mnie za mało (za mało konkretnie - sn ok, sałatka z kfc nie za bardzo, w obiedzie nie ma węgli, kolacja pyszna, ale jak wiesz tylko 4 posiłki )ale zawsze jak widzę twoje jedzenie to się usmiecham bo są takie słodko-pyszne. Przepadam za pankejkami z syropem klonowym i migdałami
Stary 2012-07-04, 16:25   #1667
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:

II: zupa jarzynowa (na kurczaku, z kawałkami mięska z wywaru, kalafiorem, żółtą fasolką, ziemniakami i młodą marchewką) z łyżką smietany
III: sznycel z łopatki (dużo cebulki i czosnku w srodku), młode ziemniaczki, ogórki i żółta papryka
IV: 2xpapryka faszerowana (żółta papryka z nadzieniem z ryżu, mielonego mięska, startej uduszonej marchewki, natki pietruszki) z sosem pomidorowym

Przepysznie naprawdę, świetny jadłospis, a ciacho niech Cie skusi i piecz

No to moje Uuuuu:

I: Jaglanka z lodowki gotowana na sojowym waniliowym mleku z serkiem wiejskim, bananem, jagodami i mrozonymi malinami.
II: opieczona grahamka z ricotta i jagodami/bieluchem, sopocka drobiowa, pomidorem i cebula.
III: gotowana piers z kurczaka, fasolka szparagowa, grillowana cukinia
IV: serek homo naturalny z mieszanka studencka, pestkami dyni i jagodami.
V: beda dwie mace razowe z bieluchem, wedzonym lososiem, jajkiem na twardo i pomidorem.

Spacer, na którym wpadł big milk trio i wieczorem planuję jakąś małą przejażdżkę rowerową. Jeśli ktoś chciałby zobaczyć, to zdjęcia całego menu są na moim blogu
AshtrayGirl86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 16:25   #1668
shaday
Raczkowanie

U

Ś: owsianka na mleku z garścią malin i jagód, serkiem mascarpone i lnem mielonym, kawa z mlekiem
IIŚn: *w plenerze* złożona kanapka z chleba graham z serkiem mascarpone, szynką drobiową i pomidorem, dwie morele
Obiad: makaron durum z dodatkiem cukinii, pomidora, cebuli i sosu z serka mascarpone
P: dwa mini-serniczki, garstka jagód i malin, kawa z mlekiem
K: chyba serek wiejski zmieszany z jogurtem, płatkami, otrębami i lnem, coś mnie korci na słodką kolację

Do picia: woda, zielona i czerwona herbata, pokrzywa

Edytowane przez shaday
Czas edycji: 2012-07-04 o 16:26
shaday jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 16:31   #1669
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez AshtrayGirl86 Pokaż wiadomość

No to moje Uuuuu:

I: Jaglanka z lodowki gotowana na sojowym waniliowym mleku z serkiem wiejskim, bananem, jagodami i mrozonymi malinami.
II: opieczona grahamka z ricotta i jagodami/bieluchem, sopocka drobiowa, pomidorem i cebula.
V: beda dwie mace razowe z bieluchem, wedzonym lososiem, jajkiem na twardo i pomidorem.

Spacer, na którym wpadł big milk trio i wieczorem planuję jakąś małą przejażdżkę rowerową. Jeśli ktoś chciałby zobaczyć, to zdjęcia całego menu są na moim blogu
Dzięki Własnie kusi mnie chlebek bananowy bo jak ostatnio pierwszy raz zrobiłam to się zakochałam Tylko nie mam bananów. Mam też ochote na brownie albo drożdżowe ale nie mam czeko ani drożdży, heh

Pogrubione mniiiaaamm. Ostatnio jadłam macę czosnkową z almette czosnkowym, niebo w gębie! Dobra ta jaglanka? Bo ja nigdy nei jadłam kaszy na słodko a mnie kusi jaglanka lub pęczak. Można ugotować więcej i trzymać w lodówce? Gotujesz w wodzie a potem chwilkę w mleku? Czy jak?

Uswiadomilas mi, że nigdy nei jadłam ricoty, do czego jest podobna w smaku? Lecę oglądać zdjęcia na twoim blogu

Edit: A jeszcze się pochwalę, że na moim stole tez niedługo zagosci cukinia, gdyż na moich 10 krzakach tegoż warzywa pojawiły się małe cukińki

Edytowane przez hauuu
Czas edycji: 2012-07-04 o 16:32
Stary 2012-07-04, 16:37   #1670
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Dzięki Własnie kusi mnie chlebek bananowy bo jak ostatnio pierwszy raz zrobiłam to się zakochałam Tylko nie mam bananów. Mam też ochote na brownie albo drożdżowe ale nie mam czeko ani drożdży, heh

Pogrubione mniiiaaamm. Ostatnio jadłam macę czosnkową z almette czosnkowym, niebo w gębie! Dobra ta jaglanka? Bo ja nigdy nei jadłam kaszy na słodko a mnie kusi jaglanka lub pęczak. Można ugotować więcej i trzymać w lodówce? Gotujesz w wodzie a potem chwilkę w mleku? Czy jak?

Uswiadomilas mi, że nigdy nei jadłam ricoty, do czego jest podobna w smaku? Lecę oglądać zdjęcia na twoim blogu

Edit: A jeszcze się pochwalę, że na moim stole tez niedługo zagosci cukinia, gdyż na moich 10 krzakach tegoż warzywa pojawiły się małe cukińki
Dzięki

No to tak chlebek bananowy z całego serca polecam, to jedno z moich ulubionych ciast, leć po banany
Macę ostatnio odkryłam i jest przepyszna, bardzo mi smakuje. A jaglankę spróbuj koniecznie, ja też dopiero niedawno zrobiłam pierwszy raz, jest bardzo smaczna Gotuję najpierw w mleku, później dodaję wody aż zrobi się taka średnio gęsta, czekam aż wystygnie i chowam do lodówki, przez noc wciąga cały płyn, rano dodaję mleka albo wody i chwilę podgrzewam. Myślę że spokojnie poleży w lodówce na zaś
A ricotta hm.. takie wg mnie pomieszanie serka homo z twarogiem, gęsta i aksamitna, spróbuj koniecznie
Stary 2012-07-04, 16:44   #1671
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzięki

No to tak chlebek bananowy z całego serca polecam, to jedno z moich ulubionych ciast, leć po banany
Macę ostatnio odkryłam i jest przepyszna, bardzo mi smakuje. A jaglankę spróbuj koniecznie, ja też dopiero niedawno zrobiłam pierwszy raz, jest bardzo smaczna Gotuję najpierw w mleku, później dodaję wody aż zrobi się taka średnio gęsta, czekam aż wystygnie i chowam do lodówki, przez noc wciąga cały płyn, rano dodaję mleka albo wody i chwilę podgrzewam. Myślę że spokojnie poleży w lodówce na zaś
A ricotta hm.. takie wg mnie pomieszanie serka homo z twarogiem, gęsta i aksamitna, spróbuj koniecznie
Hm lecę po ricottę i jak będą banany niezielone to też zgarnę. No i kaszę jaglaną (bo to o to chodzi?)
Zakochałam się w Twoim blogu i przez to też chce mieć swojego! Muszę tylko sprawdzić czy aparat podoła. (serniczki z patelni i pieczony pudding z owsianki ---> szauuuu)
Stary 2012-07-04, 16:51   #1672
AshtrayGirl86
Rozeznanie

Cytat:
Hm lecę po ricottę i jak będą banany niezielone to też zgarnę. No i kaszę jaglaną (bo to o to chodzi?)
Zakochałam się w Twoim blogu i przez to też chce mieć swojego! Muszę tylko sprawdzić czy aparat podoła. (serniczki z patelni i pieczony pudding z owsianki ---> szauuuu)
Tak chodzi o kaszę jaglaną Ricotta jest smaczna i w dobrej cenie w Lidlu, ale polecam hotcakes zamiast puddingu są lepsze, a serniczki to niebo w gębie. Zakładaj swojego
Stary 2012-07-04, 16:53   #1673
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
Coraz mniej jedzenia ...

Ale autorka chyba tak codziennie dlatego woli ograniczyć do 0 niż wystawaiać swoją wolę na ciężką próbę. Tak to zrozumiałam.

Nawet na R można spożyć 10% posiłków nieerkowych, żeby zjeść sobie coś zakazanego od czasu do czasu i oddalić wizję nagłego napadu na wszystko co słodkie/niezdrowe i się nie rusza... Myślę, że tutaj ta zasada też mogłaby znaleźć zastosowanie - odżywiam się zdrowo i od czasu do czasu (np. w trakcie wyjścia ze znajomymi) zjem kawałek pizzy i wypiję małe/duże piwko.
Stary 2012-07-04, 17:13   #1674
Bellamy
Zadomowienie

Cytat:

podoba mi się, choć akurat to nie moje smaki, ale jest wartościowo, kolorowo i w ogóle ;>

Cytat:
ten chlebek bananowy Ashtray
a może marchewkowe? albo z rabarbarem? albo jakieś muffiny?

Cytat:
No to moje Uuuuu:

cudnie, to są zdecydowanie moje smaki nie wiem jak mogłam nie zauważyć wcześniej Twojego bloga, ale już dodałam do obserwowanych

to i ja wrzucę swoje
U
nieregularne posiłki, prawie cały dzień poza domem, gorąc straszny, jeszcze się zbiera na burzę - kocham wakacje

I bagietka z masłem, polędwicą z indyka, żółtym serem, ogórkiem, camembertem z żurawiną, keczupem
jabłko
1h spaceru w pełnym słońcu, 2h na rowerze
nektarynka, micha wiśni, duuuża micha agrestu!
II jajko sadzone w papryce (o takie coś), szparagi w sosie sezamowo-maślanym, mizeria
III tu nie wiem, może wpadną wiśnie (całą lodówkę ich mam ), arbuz, albo jakieś krakersy czy cuś, jeśli pójdę na grilla (mam nadzieję że nie będzie burzy, a jeśli będzie, to zostanę w domu oglądając transmisję live z Opener'a )

do picia kawa zbożowa, herbaty: biała z granatem, z owoców leśnych, brzoskwinia-mango i wooooda, dużo woody.

Edytowane przez Bellamy
Czas edycji: 2012-07-04 o 17:14
Bellamy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 17:28   #1675
anpapi
Zadomowienie

Cytat:

No to moje Uuuuu:

uwielbiam Twoje jadłospisy, wszystko pyszne i chętnie bym zjadła każdy jeden posiłek
Stary 2012-07-04, 18:10   #1676
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:
Tak chodzi o kaszę jaglaną Ricotta jest smaczna i w dobrej cenie w Lidlu, ale polecam hotcakes zamiast puddingu są lepsze, a serniczki to niebo w gębie. Zakładaj swojego
No własnie była w lidlu i nie znalazłam! Były wiejskie, homo, twarożki, greckie itd a ricotty nie

---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:08 ----------

Cytat:
Nawet na R można spożyć 10% posiłków nieerkowych, żeby zjeść sobie coś zakazanego od czasu do czasu i oddalić wizję nagłego napadu na wszystko co słodkie/niezdrowe i się nie rusza... Myślę, że tutaj ta zasada też mogłaby znaleźć zastosowanie - odżywiam się zdrowo i od czasu do czasu (np. w trakcie wyjścia ze znajomymi) zjem kawałek pizzy i wypiję małe/duże piwko.
no ja też ale pewnie nie wszyscy umieją pozostac przy jednym kawałku pizzy

---------- Dopisano o 18:10 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Cytat:
Napisane przez Bellamy Pokaż wiadomość
podoba mi się, choć akurat to nie moje smaki, ale jest wartościowo, kolorowo i w ogóle ;>

ten chlebek bananowy Ashtray
a może marchewkowe? albo z rabarbarem? albo jakieś muffiny?

cudnie, to są zdecydowanie moje smaki nie wiem jak mogłam nie zauważyć wcześniej Twojego bloga, ale już dodałam do obserwowanych

to i ja wrzucę swoje
U
nieregularne posiłki, prawie cały dzień poza domem, gorąc straszny, jeszcze się zbiera na burzę - kocham wakacje

I bagietka z masłem, polędwicą z indyka, żółtym serem, ogórkiem, camembertem z żurawiną, keczupem
jabłko
1h spaceru w pełnym słońcu, 2h na rowerze
nektarynka, micha wiśni, duuuża micha agrestu!
II jajko sadzone w papryce (o takie coś), szparagi w sosie sezamowo-maślanym, mizeria
III tu nie wiem, może wpadną wiśnie (całą lodówkę ich mam ), arbuz, albo jakieś krakersy czy cuś, jeśli pójdę na grilla (mam nadzieję że nie będzie burzy, a jeśli będzie, to zostanę w domu oglądając transmisję live z Opener'a )

do picia kawa zbożowa, herbaty: biała z granatem, z owoców leśnych, brzoskwinia-mango i wooooda, dużo woody.
Dzięki!
Będą muffiny z dżemem porzeczkowym bo kupiłam w lidlu
U ciebie trochę mało ale pysznie! Wisnie
Stary 2012-07-04, 18:44   #1677
N_tt
Raczkowanie

Dziś (P?)

1. grahamka z masłem: pół z 3 plastrami polędwicy miodowej, rzodkiewką i sałatą, pół z plastrem sera żółtego, pomidorem z solą, herbata zielona z cytryną i miodem
2. koktajl z jogurtu naturalnego i truskawek, 2 łyżeczki masła orzechowego
3. talerz zupy krem warzywnej gotowanej na udźcu,
udziec pieczony, ziemniaki z koperkiem, dużo kalafiora
4. lody bananowe (banan zmiksowany z jogurtem naturalnym i łyżeczką ciemnego kakao -> do zamrażalki ) oczywiście mamie też zrobiłam ;D
garść orzechów laskowych
5. (będzie) grahamka z masłem lub 2 duże kromki żytnio-pszennego z masłem, kilka plastrów polędwicy miodowej, ogórkiem, rzodkiewką, pomidorem + serek wiejski 200 g i herbata zielona z cytryną i miodem

jak fajnie mieć tyle czasu wolnego, codziennie jakieś inne desery, a teraz właśnie rośnie mi ciasto drożdżowe, będę robiła rogaliki pełnoziarniste ;D

lepiej ciut? Jakoś nie mogę się przełamać do innego mięsa ;/

ps: Wam też tak słabo przy takich zmianach pogody?
mam ciśnienie niecałe 80/48 lub 80/54 max ;/

Edytowane przez N_tt
Czas edycji: 2012-07-04 o 18:46
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 19:58   #1678
siostraelwa
Zadomowienie

Cytat:

Dla mnie za mało (za mało konkretnie - sn ok, sałatka z kfc nie za bardzo, w obiedzie nie ma węgli, kolacja pyszna, ale jak wiesz tylko 4 posiłki )ale zawsze jak widzę twoje jedzenie to się usmiecham bo są takie słodko-pyszne. Przepadam za pankejkami z syropem klonowym i migdałami
Dziękuję Taaak, ta sałatka to zło. A co do obiadku to troszkę było, bo do kotlecików dodaję zawsze otręby (zawsze coś)
Ogólnie to wszystko działa na złość mojemu odżywianiu, bo w KFC musiałam poczekać chwilkę na sałatkę to za to dostałam darmowe fryty, skusiłam się bardzo to skubnęłam kilka, ale resztę oddałam kuzynce
siostraelwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 20:13   #1679
Poa alpina
Zadomowienie

zakochanaWczekoladzie, jeśli chcesz jeść zdrowo, przede wszystkim zwróć uwagę na to, żeby ODŻYWIAĆ organizm: a więc jeść regularnie pełnowartościowe i urozmaicone posiłki. I nie odmawiaj sobie wszystkiego - z doświadczenia wiem, że nic dobrego z tego nie wynika. Idź czasem na tą pizzę ze znajomymi czy też zjedz drożdżówkę na drugie śniadanie. I bądź dalej zakochana w czekoladzie, bo ja też jestem

CurlyKarolina, dla mnie to po prostu bardzo mało jedzenia.

Moje dzisiejsze U

Śniadanie: owsianka z kaszą manną, otrębami owsianymi i kakao naturalnym, na chudym mleku, z wiśniami, orzechami włoskimi i zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi

Obiad: kawałek pstrąga na parze; 60g brązowego ryżu; fasolka szparagowa

Przekąska: trochę leśnych poziomek i malin podczas jazdy konnej w terenie

Podwieczorek: 2 brzoskwinie

Kolacja: tartinki z pszenno-żytniego chleba cebulowo-oliwkowego z: serami pleśniowymi, polędwicą sopocką, żółtym serem, sałatą, pomidorem

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, kawa zbożowa z przyprawą do szarlotki, herbaty: zielona, ziołowa i owocowa

Edytowane przez Poa alpina
Czas edycji: 2012-07-04 o 20:15
Poa alpina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-04, 20:45   #1680
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Poa alpina Pokaż wiadomość
zakochanaWczekoladzie, jeśli chcesz jeść zdrowo, przede wszystkim zwróć uwagę na to, żeby ODŻYWIAĆ organizm: a więc jeść regularnie pełnowartościowe i urozmaicone posiłki. I nie odmawiaj sobie wszystkiego - z doświadczenia wiem, że nic dobrego z tego nie wynika. Idź czasem na tą pizzę ze znajomymi czy też zjedz drożdżówkę na drugie śniadanie. I bądź dalej zakochana w czekoladzie, bo ja też jestem

CurlyKarolina, dla mnie to po prostu bardzo mało jedzenia.

Moje dzisiejsze U

Śniadanie: owsianka z kaszą manną, otrębami owsianymi i kakao naturalnym, na chudym mleku, z wiśniami, orzechami włoskimi i zbożowymi chrupkami orzechowo-czekoladowymi

Obiad: kawałek pstrąga na parze; 60g brązowego ryżu; fasolka szparagowa

Przekąska: trochę leśnych poziomek i malin podczas jazdy konnej w terenie

Podwieczorek: 2 brzoskwinie

Kolacja: tartinki z pszenno-żytniego chleba cebulowo-oliwkowego z: serami pleśniowymi, polędwicą sopocką, żółtym serem, sałatą, pomidorem

Do picia: woda źródlana, czarna kawa, kawa zbożowa z przyprawą do szarlotki, herbaty: zielona, ziołowa i owocowa
jeszcze i ja Cię nie chwaliłam, gratuluję! sama powiedz, że kanapki są pycha, sto razy lepsze od tych strasznych wafli
całokształt jadłospisu też fajny, w sumie 3 posiłki z prawdziwego zdarzenia ale też mi się tak zdarza jeść, ważne że są białka, tłuszcze, zdrowe węgle i zazdroszczę znalezionych poziomek, ja już wieki nawet na oczy nie widzialam tych owoców

Cytat:
Napisane przez Bloody_
Przepyszny jadłospis! Niby tylko 3 posiłki, ale rozumiem, że są wakacje ^^, poza tym obiad dwudaniowy i jest zdrowa, pyszna przekąska, więc nie ma się czego przyczepić!
dzięki za wgląd i nie mów, że nie lubisz zup!
Cytat:
Napisane przez anpapi
wczorajsze U:
woda z sokiem z cytryny, 1/4 grejpfruta
przed Ś: garstka płatków z rodzynkami i mlekiem
Ś: kaszka orkiszowa z płatkami gryczanymi i lnem mielonym na wodzie i mleku (z 1łyżeczką proszku budyniowego malinowego) z galaretką truskawkową i truskawkami, serkiem wiejskim, czekoladowo-miętowym ryżem mlecznym, dżemem porzeczkowym i poppingiem z amarantusa (zdjęcie na blogu )
IIŚ: 3 pierogi z jagodami polane jogurtem naturalnym i serkiem wiejskim (zjadłabym więcej, ale mi nie smakowały:/), brzoskwinia, orzechy włoskie i fistaszki
ponad godzina na rowerze + ABS
O: mój dziwny wymysł naleśnik z mikrofali (1 jajko, 2 łyżki otrąb, trochę mleka, odrobina proszku do pieczenia i zioła) z ketchupem, parówką sojową z chili, papryką i kukurydzą
K: 2 roladki z szynki pieczonej, a w nich sałata, rzodkiewka, pomidor, papryka, kukurydza, ser feta/śmietankowy ze szczypiorkiem
do picia czerwona herbata, sok z pokrzywy, 1,5l zielonej herbaty, 1l wody

i jeszcze proszę Was o poradę. ostatnio odrobinę schudłam (nie wiem ile, bo od marca się nie ważyłam, ale widzę po ubraniach, spora częśc stała się za duża), ale ilościowo cały czas jem tak samo, to pewnie przez to, że od ponad 3 tygodni biegam 2-3 razy w tygodniu i zastanawiam się, co teraz zrobic. bo walczę o odzyskanie okresu, więc nie mogę już chudnąc, nie zaszkodziłoby nawet, gdybym odrobinę przytyła, ale nie za bardzo wiem, gdzie w takim jadłospisie coś pododawac... mogę prosic o porady?
prawdę powiedziawszy to czasem czytając Twoje jadłospisy zastanawiałam się, czy nie chudniesz głównie w oczy rzuca się ucinanie węgli złożonych od II posiłku - dziś w obiedzie ( dziwnym zresztą ) wpadły jakieś otręby, no ale często brakuje tego ryżu/kaszy/ziemniaków. Nie utyjesz od tego, spokojnie jak się przełamiesz to też i przyjdzie pora na kanapki na kolację może nareszcie? bo zawsze masz ten omlet z 1 jajka z warzywami, redukcyjnie dosyć jak lubisz to może np biszkoptowy z 2 jaj z łyżką mąki?
nie wahaj się też dołożyć jeszcze więcej tłuszczy, także tych "niezdrowych" - one są potrzebne organizmowi tak samo jak i NNKT. masło na kanapki, tłustsze mięso, tłustszy nabiał, ser żółty?
owsianki gotuj po prostu np na szklance mleka, a nie 7/8 dorzucaj do tych swoich różnorodnych miksów np trzy kostki czeko a nie jedną, więcej płatków, serka.. naprawdę jest gdzie dorzucać, i to bez tycia

dziś wrzucę U, ale nudne trochę:
na dobry początek dnia - 50 min biegu
I. Bułka dyniowa z masłem na pół: - schabem wędzonym, sałatą i ogórkami małosolnymi/- dwoma grubymi plastrami twarogu i powidłami śliwkowymi, jajko na miękko z solą
II. Serek wiejski 200g z dwiema brzoskwiniami, płatkami kukurydzianymi, sporą garścią nerkowców i cynamonem
III. pierś z kurczaka z brązowym ryżem w kremowym sosie, ogórki małosolne
wpadła morela
pół godzinki gimnastyki
IV. reszta potrawki z obiadu, duża miska truskawek i dwie marchewki
do picia woda, skrzyp i zielona herba
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości