|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
tak jest i nie bede go zmuszac bo na wadze przybiera z lezaczka jestem zadowolona ![]() Cytat:
![]() o matko jak goraco w sobote jedziemy na dzialce i mam nadzieje bedzie lepiej
|
||
|
|
|
#3422 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwszy usmiech juz za nami,a teraz na zabki czekamy!Mamy Wiosenne 2012 ___
Cytat:
ale będe was regularnie podczytywać to pewnie od kogoś cosik "zmałpuję" Wogóle to dzień dobry bo mało mnie tu ostatnio, ale całymi dniami poza domem, jak nie na spacerku to u mojej mamy bo ma urlop a wieczorem już mi się nie chce włączać kompa
|
|
#3423 |
|
Zakorzenienie
|
Bo czasami moje dzieci plus to najstarsze doprowadzają mnie do takiego stanu. Ubranie sandałów jest takim problemem że nie wiem już jak mówić do Antka żeby zrozumiał
|
|
|
|
#3424 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
Bo zmeczony Eryk,ktoremu spac sie nie daje to zly Eryk.Wiec u mnie sen rzecz swieta.Juz tak kiedys mialam,ze przespal kapiel,jak sie obudzil pozniej to tylko go obmylam wacikami i zmienilam pajacyk.
We all find time to do what we really want to do... Edytowane przez gosia261282 Czas edycji: 2012-07-04 o 22:25 |
|
|
|
|
#3425 |
|
Zakorzenienie
|
u mnie byla kolezanka i mowila wlasnie o odstawianiu dziecka od piersi ze ona robila stopniowo ze najpierw kaszka na noc plus troche cycka za miesiac obiadek plus troche piersi na poczatku, pozniej piers zastepuje sie posilkiem i za miesiac znow deserek sie wprowadza i 3 karmienia piersia odchodza, piersi mniej produkuja i stopniowo zanika pokarm i tak do 10 miesiaca ona tak robila, mysle ze to nie glupie
nowaken czy wasze dzieci tez gugaja majac zamknieta buzie? wtedy takie bububu jest Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-07-04 o 22:25 |
|
|
|
#3426 |
|
Wtajemniczenie
|
aaa no i się jeszcze pochwalę że Seba polubił jazdę we wózku
mam nadzieję że wyrośnie też z wrzeszczenia przy ubieraniu
|
#3427 |
|
Zakorzenienie
|
Powoli mi wychodzi bokami że Antka do przedszkola nie zapisałam
poszłam sobie do kumpeli obaliłyśmy jedno piwko a pół zapaliłam sobie papierosa ![]() Zmykam spać bo jutro znowu mnie czeka przeprawa z Antkiem. Dobranoc mamuśki
|
|
|
|
#3428 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale i tak cala drze jak nie spi maly w wozku bo w te upaly to koszmar isc z nim na rekach plus wozek |
|
|
|
|
#3429 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
obym tylko nie zapeszyła
|
|
#3430 |
|
Zakorzenienie
|
Cytrynka czyli je Ci 2 posilki dziennie? Jesli tak to troche mało. Dziecko w 5 mcu powinno zjadac 5 posilkow mlecznych.
Co do zmniejszania sie laktacji, to ja przez to, ze wprowadzilam 2 posilki mm zamiast piersi, to juz o tyle mniej mleczka sie niestety produkuje... No ale o to mi chodzilo, zeby laktacja stopniowo zanikala i zeby Mały nauczyl sie pic mleczko tak, ze jak wroce do pracy we wrzesniu, to zeby zjadal juz tylko mleko z butli noi zupki, deserki i kaszki.
|
#3431 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tam jakoś tak przeliczam ,że 100 ml-120 na kilogram dziecko musi dostać i tak pewnie sobie je, bo je 5 raz i pewnie po 150 , kalorycznie to chyba dobrze wypada. Aalegna tak już zostanie, Seba wyrósł pewnie z wrzeszczenia na dworze , gratuluję i miłych spacerów życzę
|
|
|
|
|
#3432 | |
|
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny!
Strasznie mnie tu dawno nie było! wiem, wiem należy się ![]() nie wiem jak ja to wszystko nadrobię! obiecuję że się postaram! ale ostatnio każdą wolną chwilę spędzam na szukaniu sposobu na dodatkowy zarobek bo macierzyński się kończy a na zasiłku dla bezrobotnych to długo nie pociągniemy... W każdym razie u nas wszystko w porządku ![]() Poadziliśmy sobie z wysypką i suchą skórą u Piotrusia - krochmal czyni rzeczywiście cuda ![]() Także powoli wracam do wprowadzania wszystkich pokarmów po 3 tyg diety bezmlecznej i bez potencjalnych alergenów. Cytat:
to ja będę czekać z niecierpliwością na relację z jej porad w tej kwestii, bo ja czasem też jeszcze muszę podać pierś do zaśnięcia
Karolina Nicpoń Fotografia kulinarna, reklamowa. Przepisy dla alergików. https://karolinanicpon.pl Potrzebujesz sesji produktów czy dań? Daj znać! kontakt@karolinanicpon.pl Edytowane przez karo_z Czas edycji: 2012-07-04 o 22:56 |
|
|
|
|
#3433 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja nie dopajam bo podawanie wody lub herbatki lyzeczka na spacerze lib na plazy jak teraz byloby nie lada wyczynem. Karmilam Ewelinke na plazy (w namiocie plazowym), w sklepie na zapleczu, w restauracji, dzis mialam karmienie na dmichanych zabawkach ale skonczylo sie w przyczepie kempingowej chlopaka pilnujacego interesu. Dzisiaj mala przechodzila sama siebie, byl moment ze do piersi chciala co pol godziny. I nie bylo dzis cieplo! Zmiana klimatu pobudzilajej apetyt. W nocy budzi sie co dwie godziny.
|
|
#3434 | ||||
|
Gang Iren
|
Cytat:
No to super wiadomosc Zaraz przyjemniej na spacerkach jak dziecko jest spokojne ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ciagle mam wycieki miedzy karmieniami,czasem tak leci,ze nawet jak mam podwojne wkladki to przelatuje na bluzke.Przez to mam stresa jak musze gdzies na dluzej wyjsc.Zawsze musze ze soba zabrac stanik i bluzke na przebranie.I chyba przez to bede karmic krocej niz zamierzalam,chyba tylko do 6 miesiecy... Cytat:
I co znalazlas za dodatkowy zarobek,pochwal sie! No i powodzenia ci zycze!
|
|
#3435 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej
u nas nocka rewelacja pobudka tylko raz o 4.20 Cytat:
|
|
|
|
|
#3436 | |
|
Gang Iren
|
Dzien dobry!
Co wy spicie jeszcze? ![]() Ja juz po sniadanku i przy porannej kawie.Eryk opity mleczkiem jak baczek,zadowolony lezy na macie i sie smieje,kochany moj Cytat:
To miejmy nadzieje,ze chwilowe takie zachowanie. Moja Wiki caly czas dzielna byla,nie plakala jako mniejsza dziewczynka,a teraz tez bardziej placzliwa sie zrobila,przezywa jak np pokrzywa ja oparzy.Kiedys nawet nie zwrocilaby uwagi na to.A teraz narzeka.Nie wiem czy to pojawienie sie brata ma na to wplyw
|
|
#3437 |
|
Zakorzenienie
|
Hej mamuski, nasza nocka bez zmian - masakra. Niunia zjadla tylko o 1, bo o 4 jak sie obudzila i nie chciala jesc to dopiero o 5 wpadlam na pomysl ze moze zwyczajnie chce jej sie pic - zrobilam szybko herbatki i wycmokala, przewinelam, pobawila sie i usnela o 6.30 i teraz sie dopiero przebudza powoli.
Ja oczywiscie nie ogarniam, chodze wytrzepana jak nie wiem. Teraz kawe sobie zrobilam i mooooze mnie obudzi ....
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3438 |
|
Zakorzenienie
|
Aguska maly wieczorem je chyba z 3 razy w nocy 2 razy sie budzi i rano do 12 zje tez kilka razy
gosia ze mnie sie lało tak 2 miesiące ze 4 razy dziennie wkładki zmieniałam Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2012-07-05 o 09:15 |
|
|
|
#3439 |
|
Gang Iren
|
Ja wymieniam 8 razy dziennie przynajmniej,bo miedzy kazdym karmieniem musze(a jest ich 7,bo je co 3 godz,w nocy ma jedna przerwe dluzsza 5 godz z reguly) i dodatkowo w nocy,bo gdy spi dluzej to sie zalewam.Wkurza mnie to strasznie.Do tego piersi jak juz te 3 godz mina sa tak pelne,ze masakra,a w nocy to jest bol z przepelnienia.Gdyby nie to,ze tak ladnie przybiera i widac,ze przy cycusiu jest szczesliwy,to bym chyba nie karmila.Chociaz ja lubie karmic,tylko to zalewanie sie pokarmem...Ide np przez centrum i czuje,ze leci mi z cyckow,czasem wkladki zatrzymaja (wkladam podwojnie na wyjscie) a czasem tak leci,ze nie dadza rady i widze,ze na bluzce wychodza mi wielkie plamy od pokarmu.No porazka,musze szukac toalety,przebierac sie,ale zdarzylo sie ze musialam kawal drogi przejsc tak...
|
#3440 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Dziewczęta!
Andrea położyła się wczoraj spać dopiero przed 22, ale wstała na jedzonko dopiero o 3 i później o 7.00 . Teraz ma drzemkę ![]() Nowaken...może Antek jest zazdrosny?? Gosia, moje cycki nie ciekną, ale jak Andrea raz je co godzinę a na następny dzień co 3h i np. przesypia 7h to są takie twarde jak skała i bolą przeraźliwie. Karolca no widziałam, że tam nad morzem jest dużo zimniej niż na południu Polski. Tu można się rozpłynąć albo padnąć trupem od razu po wyjściu z domu. Aalegna mam nadzieję, że moja Andrea też polubi jazdę w wózku. Andrea w wózku jest grzeczna jak śpi a jak się obudzi to jak bomba z zapalnikiem czasowym. Mam kilkanaście minut na dojście do domu w ciszy a później jest już niezadowolenie, bo za długo leży . Dlatego jak jadę na spacer to zawsze w wózku mam nosidełko, żeby ją do niego włozyć i nosić.---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Emigra to z Julisi jest niedobry niejadek. A ja tak się zastanawiam...wczoraj Andrea akurat skończyła 11 tygodni to może przechodzi ten kryzys 11-12, że nie chciała spać i ciągle chciała być noszona??
|
|
|
|
#3441 | ||
|
Zadomowienie
|
Bry!
Cytrynka, ale Wiktor ladnie glowe trzyma Emigra, slodka ta twoja Julisia, na zdjeciach wyglada na Anioleczka co spi cala nocke I fajna ta przystawka Evvcia, go twarzy Laurze w czapce taty ![]() Cytat:
Cytat:
Tikii, fajny patent z zabieraniem nosidla na spacer
|
||
|
|
|
#3442 | |
|
Gang Iren
|
Cytat:
No wlasnie,chyba musze uszczelki wymienic
|
|
#3443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no jakos tak sie przestawia jak sa upaly jak jest ok 30stopni bo inaczej to je w ciagu dnia co 2-3h, dobrze ze wieczorem sie najada
|
|
|
|
|
#3444 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() U nas nocka w miarę w porządku. Choć Hania przebudziła się o 1 (chyba chciała pić, bo ssała bardzo krótko), potem o 5 i o 7. O 8 wyszliśmy na spacer, ale strasznie marudziła więc wróciliśmy. W między czasie zjadła, a teraz zasnęła. Mąż włożył Ją do łóżeczka i przyszedł po smoczek... jak wrócił, to już spała Mam wrażenie, że zaczyna się u nas skok, bo Hania chciałaby, żeby ciągle ktoś przy Niej siedział, w przeciwym razie marudzi i płacze - choć może to przez te upały... ale w sumie zaczęłyśmy 11 tydzień więc mogłoby się zgadzać... |
|
|
|
#3445 |
|
Zadomowienie
|
dzien dobry
my znowu siedzimy w domku, bo takie upały i duchota ,ze ze spaceru nici, moze wieczorem uda nam sie wyjsc. Nocka taka sobie, MAteusz zjadł mało wieczorem i obudzil sie o 2 , pozniej usnal jeszcze na 3 godziny i od 6 godzine gadał do karuzelki, az Z TZ doszlismy do wniosku ,ze on nawet do nas sie tak nie cieszy jak do tych zwierzaczków ![]() dziewczyny ,które macie przejsciowe problemy ze spaniem mlauszków, jedzeniem, doskonale was rozumiem, ja tak mialam przez dwa miesiące, do tej pory sie dziwie jak to wytrzymalam.Najwazniejsze ,ze to kiedys minie, ja to przez te 2 miesiace postarzalam sie pewnie o kilka zmarszczek Evcia ja nigdy nie budze Mateusza, bo pozniej nie moge go uspokoic, czasem zdarza nam sie ze zasnie bez kapieli, wtedy kapiemy rano . U nas tez ostatnio spacery mimo ze nie spane to spokojniejsze, tylko daszek musi byc opuszczony, co by sobie dziecko na drzewa patrzylo ![]() Tez jak wychodzimy gdziekolwiek to zabieram ze soba grająca żabe i pieska ![]() CHyba musze kupic Mateuszkowi nowe smoczki na probe, bo ten który ma wypluwa (avent) mielismy jeszcze NUK i tez nie pasuje, sprobuje moze tych z rossmanna.
|
#3446 |
|
Gang Iren
|
Dziewczyny co myslicie o tych krzeselkach:
http://www.ebay.co.uk/itm/1905448398...84.m1438.l2648 http://www.ebay.co.uk/itm/3209200166...84.m1438.l2648 http://www.ebay.co.uk/itm/1608333412...84.m1438.l2648 http://www.ebay.co.uk/itm/3804173604...84.m1438.l2648 Jak byscie mialy wybrac to ktore z nich? Chociaz w sumie nie wiem czy nie kierowac sie glownie tez tym,ze maja kolka,bo duzo krzeselek nie ma niestety.
|
#3447 |
|
Zakorzenienie
|
A wiecie ze skok 19 tygodnia moze zaczac sie juz w polowie 15 tygodnia i trwac do 20?
Zia_ ona tylko tak wyglada ![]() a z dostawki jestem mega zadowolona, nie wyobrazam sobie wstawac niekiedy co kilka minut do lozeczka, a tak to tylko reke wyciagam, namacam smoczka, po omacku wsadze Julci i mam spokoj
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|
|
|
#3448 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hej
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Moj Filip jak np mu nie wlacze bajki zeby dal mi spokoj gdy przebieram czy karmie Szymona, to wtedy gada do mnie jak najęty, chce zeby mu podac zabawke, chce zeby mu wytrzec nosa, chce mu sie pić, chce zeby go przytulic, chce zeby sie z nim pobawic, wtedy chce mu sie kupe, siku, wszystko albo zwyczajnie dokucza i wyglupia sie a wie ze jego wyglupy najbardziej mi dzialaja na nerwy... ![]() Ostatnio chcialam wolny czas poswiecic i jednemu i drugiemu, bo i Szymonka mi żal, bo potrzebuje kontaktu no i Filipka tez bo jednak wiekszosc czasu spedzam przy Szymonku, wiec dalam ich dwoch na lozko, Szymona posadzilam na kolanach a Filip sie wyglupial, smial, popiskiwal, pozwolilam mu wtedy. No i Szymon sie smial tez razem z nim, jak Filip pisknal to Szymon tez Bylo to zabawne ale do pewnego momentu. Bo Filip tak sie rozchulał, ze nie zdazylam powstrzymac go i uderzyl mocno nogą w glowke Szymonka. Pierwszy raz mu dalam klapsa bo nie zapanowalam nad sobą, bo prosilam go zeby juz skonczyl sie wyglupiac bo Szymonek jest obok i musi uwazac na niego (a powtarzam mu to po 100 razy dziennie) no ale to dziecko, jednak trafil do kąta i mial zakaz zblizania sie do nas. A to dlatego, ze tak mnie ta sytuacja zestresowala, bo Szymon po uderzeniu nie mial sily nawet plakac a widzialam ze minke taka zrobil do placzu, byl wystraszony a poza tym to bylo mocne uderzenie przez moment myslalam ze nie oddycha. Nosilam go na rekach i modlilam sie zeby nic mu sie nie stalo, bo wygladal na zamulonego od uderzenia![]() To sa sytuacje ktore wysysaja ze mnie energie, od tego chcialabym odpoczac. Czasem mam tak dosc ze zaluje ze taka roznica jest miedzy dzieciakami. A upały teraz dodatkowo męcza i jednego i drugiego i Filip tez juz popoludniu marudzi bo jest umeczony dniem a Szymon tez i mnie leje sie z plecow i po prostu mnie tez wtedy wychodzi to wszystko tak jak Tobie bokami
|
|
#3449 |
|
Wtajemniczenie
|
Oj Gosia w krzesełku do karmienia kółka to faktycznie bardzo ważna sprawa, mi kupiła krzesełko rodzina męża w prezencie z okazji narodzin Gabrysi o takie mniej więcej tylko inny kolor tapicerki
http://allegro.pl/krzeselko-do-karmi...437778901.html I jest super choć trochę drogawe, sama bym szukała tańszego raczej
|
|
|
|
#3450 |
|
Zakorzenienie
|
gosiu pisalam ostatnio o krzeselkach do karmienia, ze jak kupowalam Filipowi to najb. mi zalezalo na tym, zeby byla regulacja wysokosci, zdejmowany calkiem stoliczek, zeby moc np do naszego stolu dostawic, podwojna plastikowa tacka, z ktorych jedną upaćkaną po jedzeniu cała zdjemuje i pod kranem myję (bardzo poreczne). Wazne bylo dla mnie w tym foteliku tez to, ze obicie to nie cerata w ktorej jak dziecko siedzi to sie klei do tego, a material ktory moge zdjac i wyprac. Poza tym ma 3 stopnie regulacji oparcia, koszyczek z tylu na zabawki, czy sliniaki, wklad dla mniejszego dzieciaka, 5punktowe szelki do zapinania, to tez jest wazne, bo taki maluszek 6,7 mczny powinien byc dobrze zabezpieczony zeby nie wypasc. No i koleczka tez ma. Jest to przydatne ale nie konieczne, jednak jak malec jest w krzeselku to łatwiej go w nim przesunac. Ja mam taki:http://allegro.pl/krzeselko-stolik-d...447688613.html to czerwone z materialu impregnowanego (corrida) i jestem z niego bardzo bardzo zadwolona.
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2012-07-05 o 11:05 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:10.

Mamy ten sam leżaczek
w sobote jedziemy na dzialce i mam nadzieje bedzie lepiej

ale będe was regularnie podczytywać to pewnie od kogoś cosik "zmałpuję"

. Dlatego jak jadę na spacer to zawsze w wózku mam nosidełko, żeby ją do niego włozyć i nosić.