Ślubujące w 2012 - część II - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ślubny wizerunek

Notka

Ślubny wizerunek Ślubny wizerunek jest dla ciebie ważny? Zadaj pytanie na temat sukni ślubnej, makijażu, fryzury oraz dodatków ślubnych. Czuj się wyjątkowo w tym dniu.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-07, 11:48   #1441
Neave
Raczkowanie

Dot.: Ślubujące w 2012 - część II

Cytat:
Napisane przez Malgos_12 Pokaż wiadomość
neave - u mnie był protokół i od razu na to samo spotkanie musieliśmy mieć wszystkie dokumenty, Pradip chyba ma na myśli że zamiast w dniu ślubu, można je podpisać wcześniej...
Do USC to po akty urodzenia tak? bo potem i tak musicie pójść razem do jednego z waszych pod względem miejsca zamieszkania, wtedy ustalacie nazwisko dla siebie, dzieci itd. i dostajecie to zaświadczenie. To że ślub będzie w innej parafii nie ma znaczenia - jedynie przelew się robi na konto tego USC do którego należy parafia w której bierzecie ślub i tam również będą wasze akty małżeństwa do odebrania. Też byłam w takiej sytuacji
hmmm... czyli ze swojego USC bierzemy tylko swoje akty chrztu? czyli jak mam w domu to nawet nie muszę tego załatwiać. a po to zaświadczenie że nie ma żadnych obiekcji do ślubu to oboje mamy wziąć tam gdzie będzie ślub? obecnie każde z nas ma inny USC (w innym mieście), a ten gdzie będzie USC jeszcze w innym mieście. tam gdzie będzie ślub jeszcze nie mieszkamy, będziemy tam mieszkać dopiero tuż przed i po ślubie... z nazwiskiem dzieci problemu nie ma bo to już ustaliliśmy gorzej jest tylko z nazwiskiem moim bo ja bym chciała swoje, TŻ żebym miała jego, więc siłą rzeczy będę miała dwa kończące się na -ska w żadnej rubryce się pewnie nie zmieszczę
Neave jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 12:10   #1442
Malgos_12
Zakorzenienie

neave - nie, nie... akt urodzenia wybieracie w swoich USC i to musi byc taki specjalny do slubu koniecznie z oplata 22zl, nastepnie razem idziecie do twojego USC lub twojego tz-a tam do ktorego nalezycie przez zameldowanie, ale idziecie razem, wezcie tez dowody osob. dostajecie to zaswiadczenie ale poniewaz slub jest w innej parafii to do tamtego usc nie musicie isc tylko pani da wam kwitek do zaplaty cos kolo 88 zl na rzecz usc do ktorego nalezy parafia w ktorej bedzie slub... czyli ty zameldowana jestes w A, twoj tz w B a slub jest ... mam w parafii C (czyli USC rowniez C) idziecie do a lub b zeby dostac zaswiadczenie a na konto c placicie tylko kase nawet na poczcie. akt urodzenia wybiera sie tam gdzie bylo sie zapisanym po urodzeniu wiec u mnie to byl jeszcze inny usc

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

z usc bierzemy akty urodzenia a nie chrztu
Malgos_12 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 12:22   #1443
katie99kasia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Pradip Pokaż wiadomość
Kochane dzisiejsze PM Monika860902, mayeczka87, haczyk7, wesola84 to dziś jest Wasz dzień cieszcie sie każdą jego minutą i każdą nawet najmniejszą drobnostkę witajcie z uśmiechem Wszystkiego najlepszego

Przy protokole proboszcz powiedział żebyśmy przyszli kilka dni przed ślubem podpisać papiery to wszystko ustalimy.

Co to za czarne myśli?
A dlaczego macie iść do 2 USC oddzielnie?

U nas ksiądz w ogóle nie pytał o dowody i dobrze bo Tż właśnie wymienia i też nie ma a Twój da rade w tydzień? Mój już 2 czeka i jeszcze nie ma.

Mało nas tu dzisiaj ale ktoś mi pomoże. Gadałyśmy ostatnio o kolorach ścian i proszę Was o radę. Będziemy mieć salonie ciemno brązowe panele i kominek z piaskowca z brązowo-wiśniowymi półkami. Na ściany planowaliśmy położyć brąz i beż ale Tż stwierdził ze nie po to się tak męczył z kominkiem żeby go teraz "wtopić" w ścianę i tu moje pytanie czy do tego brązu i piaskowca pasowałby jasny zielony czy będzie się gryzło?
Nie wymienia w końcu bo się ksiądz proboszcz zgodził żeby wymienić dopiero po ślubie chociaż o jeden problem z głowy

A jeżeli chodzi o kolory to Ci nie doradzę bo się nie znam, ale generalnie jestem negatywnie nastawiona do zieleni (bo mam teraz pokój taki i chce go jak najszybciej przemalować bo już na niego patrzeć nie mogę)

Cytat:
Napisane przez wloszka8 Pokaż wiadomość

a z krawatem to chyba się trochę pośpieszyliśmy... bo w sklepie tak bardzo mi się podobał taki ciemny niebieski, że postanowiliśmy kupić... tylko teraz problem bo jest ton jaśniejszy od moich butów i nie wiem czy go zmieniać... na pierwszym zdjęciu taki jak jest kupiony, a na drugim taki jaki powinien być.. i nie wiem co teraz

tak koncpecja jest, woalka w załączniku, a w to będą wplecione kwiaty z bukietu, białe róże i małe chabrowe kwiatuszki
a tańczymy walca wiedeńskiego do Whitney Houston-I have nothing
Krawat mi się podoba, a duża różnica w kolorach jest? tzn bardzo widoczna? bo w sumie on bedzie miał krawat 'u góry" a ty buty 'na dole' więc może aż to się tak bardzo nie będzie odznaczało. A nie ma możliwości wymienienia krawatu na ciemniejszy w sklepie? Gdybyś wrzuciła zdj butów i krawata razem to łatwiej byłoby coś więcej na ten temat powiedzieć

Woalka super, nie wiedziałam takiej jeszcze w połączeniu z kwiatami na pewno będzie to wyglądać bajecznie

Ale tu dziś cisza, chyba każda siedzi i sie chłodzi gdzieś w cieniu

Szczęśliwa żonka
katie99kasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 15:06   #1444
sarah29
Przyczajenie

Cytat:
neave - nie, nie... akt urodzenia wybieracie w swoich USC i to musi byc taki specjalny do slubu koniecznie z oplata 22zl, nastepnie razem idziecie do twojego USC lub twojego tz-a tam do ktorego nalezycie przez zameldowanie, ale idziecie razem, wezcie tez dowody osob. dostajecie to zaswiadczenie ale poniewaz slub jest w innej parafii to do tamtego usc nie musicie isc tylko pani da wam kwitek do zaplaty cos kolo 88 zl na rzecz usc do ktorego nalezy parafia w ktorej bedzie slub... czyli ty zameldowana jestes w A, twoj tz w B a slub jest ... mam w parafii C (czyli USC rowniez C) idziecie do a lub b zeby dostac zaswiadczenie a na konto c placicie tylko kase nawet na poczcie. akt urodzenia wybiera sie tam gdzie bylo sie zapisanym po urodzeniu wiec u mnie to byl jeszcze inny usc

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

chyba jeczcze troszkę inaczej
z USC bierzemy akt urodzenia, a on jest w tym urzędzie do którego podlega miejsce naszego urodzenia; (tak jak pisze Małgos), to musi być ten wydawany za opłatą 22zł. Dopiero wówczas idzie się do jednego z USC, gdzie któreś z nrzeczonych jest zameldoane i za opłatą 84 zł dostaje się zaswiadczenie o braku przeszkód do zawarci związku małżeńskiego

Padło pytanie o to kiedy spisuje się protokół. Z tego co wiem to czas jest zwiazany z ważnością kwitka z USC. Ten jest wazny od wydania 3 miesiące i wtym czasie trzeba go wykorzystać tzn ślubować, dlatego protokół spisuje się maksymalnie 3 miesiąde przed ślubem

Justii mogłabyś wrzucić do ogólnodostępnego ątku zdjęcie z fryzurką. Na zdjęciu które widzę wygląda super, zreszta jak zobaczyłam 4.5h u fryzjera to mnie zatkało. Co oni Ci tam robili?

Edytowane przez sarah29
Czas edycji: 2012-07-07 o 15:23
sarah29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 15:39   #1445
Malgos_12
Zakorzenienie

sarah - dokladnie to mialam na mysli jedynie roznica jest taka ze oplate oni beda uiszczac na rzecz usc pod ktory podlega parafia w ktorej bedzie slub... my dostalusmy zaswiadczenie od razu a oplate zrobilismy pozniej tylko wtedy musialam doniesc dowod wplaty w moim usc bo tam wszystko zalatwialismy

---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:29 ----------

male sprostowanie - zaswiadczenie z usc wazne jest tylko 3 miesiace ale protokol nie wiec to zalezy od ksiedza czy chce spisywac 2,3 czy 4 miesiace wczesniej... na pewno nie wiecej niz 6 miesiecy bo tyle max sa wazne akty chrztu czsami nawet wymagaja zeby nie byly starsze niz 3 miesiace ale to zalezy od parafii...

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:34 ----------

wloszka - ja roznica kolorow bym sie nie przejmowala, buty beda pod sukienka poza tym jak ktoras z dziewczyn pisala nie beda na wysokosci krawata wiec roznica nie bedzie zauwazalna jak dla mnie
Stary 2012-07-07, 16:14   #1446
Wika28
Zakorzenienie

Monika860902, mayeczka87, haczyk7, wesola84 - Wszystkiego Najpiękniejszego na Nowej Drodze Życia !!!

Cytat:
Wika - ja się dziwię, że chcesz jechac nad polskie morze, ma swój urok - to oczywiste, ale jest niesamowicie drogo i pogoda niepewna, dlatego zgadzam się z Twoim mężem co do hiszpanii, albo nawet czarnobyla. Oglądałam ostatnio program o tym miejscu - przyroda fantastycznie się odrodziła, prawdziwie dziko tam jest... a co najlepsze jest wiele miejsc na świecie gdzie obecnie jest większe promieniowanie i zyja tam ludzie, niz teraz w czarnobylu.
A tak na marginesie dodam, że chciałabym się wybrac w podróż pociągiem transsyberia.... może to będzie nastepna wyprawa jedno pewne - tż-ta nie musiałabym dlugo namawiać
Malgoś, u nas to jest tak, ze Mąż lubi sobie tylko leżeć i leniuchowac. Najlepiej na piasku plazy, by morze obmywalo mu nogi, po godzinie wskakuje do wody i tapla się jak dzieciak i znowu wychodzi na brzeg i tak cały dzien Jesli już mamy tylko leżec i leniuchować, to wyjazd zagranice nie ma dla mnie wiekszego sensu, bo ja wolalabym coś tam jednak zobaczyc. Nad polskim morzem robimy tak, ze on się kapie i leniuchuje - dla mnie zas rozklada parasol, parawan i ja sobie siedze i czytam zalegle książki Nie umiem odpoczywać, tylko kapiąc się i leżąc. Nie opalam się też, więc plażowanie dla opalania nie jest dla mnie. Lubię zwiedzać, czytać, coś nowego poznawać. Gdzies tam w Hiszpanii, gdzie jeszcze nie byłam, chyba bym tego nie wytrzymała, bo chcialabym cos jednak zobaczyc. A nad polskim morzem zupelnie mi to nie przeszkadza Jedyne czego się obawiam to własnie pogody i dlatego myslimy jeszcze o tej Hiszpanii. Tylko wtedy Małżonek bedzie musiał isc na kompromis i bedzie poł na pół - trochę leżenia a trochę zwiedzania

Cytat:
Napisane przez wloszka8 Pokaż wiadomość

a z krawatem to chyba się trochę pośpieszyliśmy... bo w sklepie tak bardzo mi się podobał taki ciemny niebieski, że postanowiliśmy kupić... tylko teraz problem bo jest ton jaśniejszy od moich butów i nie wiem czy go zmieniać... na pierwszym zdjęciu taki jak jest kupiony, a na drugim taki jaki powinien być.. i nie wiem co teraz
ja bym zostawiła ten krawat różnica nie jest jakaś duża, zresztą butów nie widać chyba aż tak bardzo. Chyba że masz możliwość wymiany, to wtedy bym to zrobiła - tylko dla lepszego własnego samopoczucia

Edytowane przez Wika28
Czas edycji: 2012-07-07 o 16:16
Wika28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 17:04   #1447
kasioonya
Rozeznanie

Na początek kochane monika860902, mayeczka87, haczyk7, wesola84
jestem pewna, że dziś jest dla Was najpiękniejszy dzień życia i niech rozpocznie on całe pasmo pięknych dni Na pewno wyglądacie pięknie, a Wasi Narzeczeni oniemieli z zachwytu, kiedy Was zobaczyli Bawcie się dobrze i uśmiechajcie szeroko! Dużo miłości!!!

Małgoś szykuje się cudowna podróż! chciałabym umieć zaplanować taką wyprawę - jesteś niesamowita ja bym się zmieściła do Twojej walizki, ale już Mój Mąż by nie wszedł, więc zostanie nam narazie coś mniej spektakularnego do zwiedzania

zasuwacie jak szalone z tymi postami kochane! podczytuję Was, ale zwykle czasu brak na odpisanie, bo ciągle mnóstwo pracy a i nastrój nienajlepszy, bo tęskno mi za Mężem

wloszka8 trzymam kciuki za obronę! na pewno będzie dobrze
nie przejmowałabym się różnicą pomiędzy odcieniem krawata i butów co na to Twój TŻ? może ta różnica nie jest aż tak duża?
brawa za decyzję o woalce! bardzo mi się to podoba

dostępem do klubu zajmuje się niki19

szczesliwa25 czyli jednak nie piwonie? te jasne róże, które wrzuciłaś są piękne i bardzo delikatne. w takim nieskomplikowanym bukiecie widać cały ich urok w swoich zdjęciowych zbiorach też miałam kilka bukiecików w tym stylu w tym ostatnim podobają mi się kwiaty, ale już ten mikrofon czy jak to się tam nazywa, to...
fajnie, że tort już wybrany! jest świetny! no i super, że smaczny, bo przy angielskich to podobno nie jest reguła...
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 411.jpg (19,3 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bi16.jpg (31,8 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg princessPinkHandtie36BIG.jpg (34,0 KB, 14 załadowań)

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Znalazłam Męża: 05.08.2004 r.
Ślubowaliśmy: 07.06.2012 r.

Et si tu n'existais pas
J'essaierais d'inventer l'amour...
kasioonya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 19:14   #1448
szczesliwa25
Rozeznanie

Kasioonya - ja tak bardzo, bardzo chciałam te piwonie, jednak wszędzie gdzie nie zapukałam mówiono mi, że owszem - sprowadzić mogą nawet w październiku, ale nie obiecują w jakiej formie one będą i ile czasu wystoją
Tak więc po prostu mnie przestraszyli, a że chcę mieć 'mocno' ukwieconą salę to wizja zwiędniętych piwonii na pianinie, na komodzie, u nas na stole śniła mi się po nocach..

właśnie trwa u nas wesele kolejna szczęśliwa para na naszym koncie ))
Wiecie, ja już się tyle PM'ek naooglądałam, że chyba to jest powód tego, że nie lubię takich zbyt wymyślnych sukni i innych rzeczy )
szczesliwa25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-07, 19:25   #1449
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szczesliwa25 Pokaż wiadomość
Kasioonya - ja tak bardzo, bardzo chciałam te piwonie, jednak wszędzie gdzie nie zapukałam mówiono mi, że owszem - sprowadzić mogą nawet w październiku, ale nie obiecują w jakiej formie one będą i ile czasu wystoją
Tak więc po prostu mnie przestraszyli, a że chcę mieć 'mocno' ukwieconą salę to wizja zwiędniętych piwonii na pianinie, na komodzie, u nas na stole śniła mi się po nocach..

właśnie trwa u nas wesele kolejna szczęśliwa para na naszym koncie ))
Wiecie, ja już się tyle PM'ek naooglądałam, że chyba to jest powód tego, że nie lubię takich zbyt wymyślnych sukni i innych rzeczy )
rozumiem, że obawiałaś się o trwałość piwonii. rzeczywiście z różami jest bezpieczniej tak sobie teraz pomyślałam, że kiedy ja przeprawiałam się przez kwiaciarnie i wszyscy odradzali mi gerbery, to mówili między innymi o ich małej trwałości... dopięłam jednak swego i bukiet był z gerber, a one grzeczniutko cieszyły moje oko jeszcze przez 10 dni po ślubie

czy dobrze rozumiem, że prowadzisz salę weselną? super "mieć na swoim koncie" szczęśliwe pary
nie kojarzę jaką suknię wybrałaś - przypomnisz?

PS: dziewczyny jestem żoną już równiutki miesiąc

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas
Stary 2012-07-07, 19:45   #1450
szczesliwa25
Rozeznanie

kasioonya - dokładnie tak, obawiałam się o trwałość

Ale tak jak sobię przypomnę to moim pierwszym pomysłem były róże więc wracam do korzeni

Co zaś do zawodu - z wykształcenia jestem prawnikiem, który postanowił zrezygnować z wyuczonego zawodu bo poczuł, że musi pomóc rodzicom w prowadzeniu restauracji

I chyba jestem szczęśliwa ;-)))
Stary 2012-07-07, 19:52   #1451
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
kasioonya - dokładnie tak, obawiałam się o trwałość

Ale tak jak sobię przypomnę to moim pierwszym pomysłem były róże więc wracam do korzeni

Co zaś do zawodu - z wykształcenia jestem prawnikiem, który postanowił zrezygnować z wyuczonego zawodu bo poczuł, że musi pomóc rodzicom w prowadzeniu restauracji

i Wasze przyjęcie weselne też odbędzie się w Waszej restauracji?
świetnie jest mieć pracę, która przynosi radość!
po zorganizowaniu naszego wesela zaczęłam myśleć o robieniu tego zawodowo, bo byłoby cudnie, gdyby ktoś zechciał mi płacić za załatwianie tych wszystkich superprzyjemnych spraw

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas
Stary 2012-07-07, 20:20   #1452
szczesliwa25
Rozeznanie

Kasiunia,
wiesz, to może i tak z boku wygląda, ale dla restauratorów wesela wcale nie są aż tak przyjemnymi uroczystościami ) dla nas to równie duży stres co dla młodych, a praca przeogromna żeby to wszystko dopiąć i żeby grało..

i ludzie,
niektórzy sami nie wiedzą czego chcą, inni mają za to zupełnie błędne wyobrażenie o tym jak ta uroczystość powinna wyglądać - i zupełnie nie dają sobie wytłumaczyć, że pewne potrawy po prostu na weselach się nie sprawdzają, a potem słyszymy coś takiego; 'aaa.. no wszystko fajnie, tylko tego kremu z pomidorów z mascarpone jakoś nie chcieli jeść' - no nie chcieli! mówiliśmy! )

niemniej uważam, że sama organizacja, tj. dopinanie sal, kwiatów, orkiestr, fotografów i innych może być nieźle ekscytująca.
Sama chciałam zlecić przygotowanie naszego ślubu jakiejś firmie, niemniej w naszym rejonie nie znalazłam nikogo godnego zaufania
Stary 2012-07-07, 21:44   #1453
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
Kasiunia,
wiesz, to może i tak z boku wygląda, ale dla restauratorów wesela wcale nie są aż tak przyjemnymi uroczystościami ) dla nas to równie duży stres co dla młodych, a praca przeogromna żeby to wszystko dopiąć i żeby grało..

i ludzie,
niektórzy sami nie wiedzą czego chcą, inni mają za to zupełnie błędne wyobrażenie o tym jak ta uroczystość powinna wyglądać - i zupełnie nie dają sobie wytłumaczyć, że pewne potrawy po prostu na weselach się nie sprawdzają, a potem słyszymy coś takiego; 'aaa.. no wszystko fajnie, tylko tego kremu z pomidorów z mascarpone jakoś nie chcieli jeść' - no nie chcieli! mówiliśmy! )

niemniej uważam, że sama organizacja, tj. dopinanie sal, kwiatów, orkiestr, fotografów i innych może być nieźle ekscytująca.
Sama chciałam zlecić przygotowanie naszego ślubu jakiejś firmie, niemniej w naszym rejonie nie znalazłam nikogo godnego zaufania
no tak, wyobrażam sobie, że Wasi klienci (a może nawet częściej klientki...) często okazują się potworkami ale każda praca ma swoje blaski i cienie widziałam ile spraw było na głowie właścicielki "naszej" sali - wszystko musi działać jak w szwajcarskim zegarku, więc to na pewno niemały stres... ale grunt to świetna organizacja! u nich było tak: 7 i 8 czerwca - nasze wesele i poprawiny, później sob. i ndz. - kolejne, następnie w śr. i czw., no i jeszcze kolejny weekend jeśli u Was jest tak samo, to moje pytanie brzmi - kiedy Wy śpicie??

cichutko tu dzisiaj...
ja właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że już jutro będę zasypiać wtulona w Męża miał wrócić z Austrii dopiero za tydzień, ale coś się pozmieniało i wyjeżdża jutro rano i już nigdy więcej go nie wypuszczę!

teraz ważne pytanie wakacyjno-urlopowe:
dziewczyny czy któraś z Was może polecić jakieś fajne noclegi w okolicach Trójmiasta? te "okolice" mogą sięgać nawet do Władysławowa, chociaż chodzi nam raczej o niewielką nadmorską miejscowość, w której będzie można odpocząć na średnio zatłoczonej plaży i z której będzie w miarę niedaleko do 3miasta... kto pomoże?

przepraszam za pogrubienie, ale zależy mi na Waszych opiniach

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas
Stary 2012-07-07, 22:13   #1454
Malgos_12
Zakorzenienie

Szczesliwa - wspólczuje ci tych nieznośnych klientów, bo czasem 10-ciu super ale jak ci się trafi jakiś jeden okropny to cały dzień psuje.. i tak jak mówisz nie przetłumaczysz.... ale dobrze, że praca sprawia ci przyjemność... a jaką sukienkę ma obecna panna młoda??

Kasioonya
- super, że mężulek wraca ja sobie nie wyobrażam gdyby mój miał wyjechać.... my właściwie się nie rozstajemy...
masz śliczny avatar
co do tamtych stron morza to niestety nie pomogę, bo ja jak jeździłam to w okolice Darłowa, pogorzelicy, dziwnówka itd...
a co do mojej pozdróży to przecież zawsze moge miec jakis nadbagaż ahh dziewczynki nie moge się doczekać
Stary 2012-07-08, 00:12   #1455
Neave
Raczkowanie

Cytat:

chyba będę musiała się wybrać we wtorek dowiedzieć dokładnie jak to jest, bo z tego co do tej pory wiedziałam to że akt urodzenia jest zawsze taki sam, tutaj zmian być nie może. u nas w takim układzie są de facto 4 USC A - tam gdzie się urodziłam, B- tam gdzie TŻ się urodził i jest zameldowany, C- tam gdzie ja jestem zameldowana, D - gdzie bierzemy ślub także trochę mnie zdziwiłaś tym że to musi być jakiś specjalny...bo jak mi się kojarzy jak dostaliśmy na młodego 3 sztuki to babeczka coś wspominała że te kolejne to po to żeby na ślub już miał...

gorzej za to będzie z zaświadczeniem... ale to też muszę się dowiedzieć gdzie mamy iść. najbezpieczniej będzie wstąpić do Urzędu z młodym, grzecznie podpytać miłe panie i wszystko będzie jasne

Malgos - ta wasza podróż brzmi cudownie! my właśnie rozważamy co zrobić z wakacjami/podróżą w tym roku... gdzieś z młodym by się przydało pojechać, tylko nie wiemy czy zdecydować się wtedy kiedy oficjalnie w firmie mam urlop (2 i 3 tydzień sierpnia) czy odczekać do zakończenia imprez i wybrać się gdzieś pod koniec października albo w listopadzie czy nawet na sylwestra. ale kurcze to już mało wakacyjne i nie wiemy co zrobić... najlepiej byłoby znaleźć jakiegoś last minute za 1tyś od osoby i mieć z głowy, ale coś ciężko widzę w tym roku z takimi ofertami...a może znacie jakieś fajne miejsce w Polsce gdzie warto wybrać się z 1,5 rocznym brzdącem?
Stary 2012-07-08, 01:02   #1456
Malgos_12
Zakorzenienie

Neave - jedyne czego wymagają to opłaty 22zł na tym akcie urodzenia, poza tym to on chyba jakiś specjalny nie jest (byc może jest też adnotacja o tym że nie jesteś w związku małżeńskim teraz to dokładnie nie pamiętam, zresztą ja nie mam porównania z tym normalnym bo nie pamiętam kiedy ostatnio mi był potrzebny)... a może już ma opłacony to by nie musiał wybierać raz jeszcze...
U mnie było jeszcze więcej, bo urodziłam się w A, zameldowana w B, tż urodzony w C, zameldowany w D a ślub w E brzmi skomplikowanie ale takie nie jest... bo bierzecie akty urodzenia i idziecie do USC twojego lub Tż-ta i tyle, resztę pani was pokieruje, mi nawet wypełniła kwitek (tzn podała numer konta tego USC do którego należała parafia gdzie mielismy slub)... i tyle

A może na Mazury?? Nigdy tam nie byłam ale słyszałam że super
Stary 2012-07-08, 10:36   #1457
agacia_cz
Zadomowienie

akt musi być nowy za 22zł
a mazur to ja nie cierpię strasznie mi się kojarzą ;/
agacia_cz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 10:52   #1458
Malgos_12
Zakorzenienie

Agacia - niby musi być nowy ten akt ale słyszałam tutaj na forum że zdarzały się przypadki, że akceptowali takie nieopłacone... zawsze można sprawdzić w USC, mi np. skończył się dowód i baba sie uparła i musiałam na dwa dni jechac do domu o nowy dowód złożyć, a jednej wizażance załtwili wszystko z nieważnym dowodem....

neave - albo wiesz gdzie, może do Jesionki byłam tam dwa razy, fakt że dawnoooo temu ale było bardzo fajnie, to jest nad jeziorem Rudzeńskim, niedaleko Nowej Soli, z tym, że ty teraz nie mieszkasz we Wrocku to troche będzie daleko co nie? A jakbycie chcieli jakieś zagraniczne, to nie zapomnij małemu złożyc o paszport, chyba, że juz ma, często za takie małe dzieci liczą niewiele ...

Edytowane przez Malgos_12
Czas edycji: 2012-07-08 o 11:03
Stary 2012-07-08, 12:00   #1459
Neave
Raczkowanie

Cytat:
Agacia - niby musi być nowy ten akt ale słyszałam tutaj na forum że zdarzały się przypadki, że akceptowali takie nieopłacone... zawsze można sprawdzić w USC, mi np. skończył się dowód i baba sie uparła i musiałam na dwa dni jechac do domu o nowy dowód złożyć, a jednej wizażance załtwili wszystko z nieważnym dowodem....

neave - albo wiesz gdzie, może do Jesionki byłam tam dwa razy, fakt że dawnoooo temu ale było bardzo fajnie, to jest nad jeziorem Rudzeńskim, niedaleko Nowej Soli, z tym, że ty teraz nie mieszkasz we Wrocku to troche będzie daleko co nie? A jakbycie chcieli jakieś zagraniczne, to nie zapomnij małemu złożyc o paszport, chyba, że juz ma, często za takie małe dzieci liczą niewiele ...
z tym opłacaniem właśnie mnie coś tknęło, bo niezależnie do czego potrzebowałam akt urodzenia, zawsze płaciłam 22zł

teraz niestety daleko, bo w Warszawie mieszkamy no i niestety ale wakacje zagraniczne mają pewniejszą ładną pogodę niż u nas, więc od lat się skłaniam ku wyjazdom. Paszport jest konieczny, niestety minus taki że takie małe dziecko dostaje wyłącznie tymczasowy na 1 rok... więc zeszłoroczny raczej nieważny bo w większości miejsc wymagają minimum 6miesiecy ważny dokument... bardziej mnie przeraża że w tym roku nie ma jakiś super promocji lastowych i możemy się nie zmieścić w kwocie 2tyś za wyjazd...dlatego zastanawiamy się nad przełożeniem tego na po imprezie całej
Stary 2012-07-08, 12:27   #1460
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
Szczesliwa - wspólczuje ci tych nieznośnych klientów, bo czasem 10-ciu super ale jak ci się trafi jakiś jeden okropny to cały dzień psuje.. i tak jak mówisz nie przetłumaczysz.... ale dobrze, że praca sprawia ci przyjemność... a jaką sukienkę ma obecna panna młoda??

Kasioonya
- super, że mężulek wraca ja sobie nie wyobrażam gdyby mój miał wyjechać.... my właściwie się nie rozstajemy...
masz śliczny avatar
co do tamtych stron morza to niestety nie pomogę, bo ja jak jeździłam to w okolice Darłowa, pogorzelicy, dziwnówka itd...
a co do mojej pozdróży to przecież zawsze moge miec jakis nadbagaż ahh dziewczynki nie moge się doczekać
baaardzo się cieszę, że wraca ten wyjazd był straszny - za Mężem tęskni się jakoś bardziej niż za Narzeczonym
my właśnie też zawsze bywaliśmy na zachodnim wybrzeżu i dlatego teraz chcemy w drugą stronę. nigdy nie byłam w Trójmieście, a w razie bardzo prawdopodobnego braku pogody plażowej, zawsze można pozwiedzać to i owo
nie kuś tak tym nadbagażem, bo jeszcze będziesz miała naszą parkę na głowie hihi
no dobra - to teraz bardzo niedyskretne pytanie (od razu proszę o wybaczenie mojej bezczelności ) - ile kosztuje taka podróż marzeń jak Wasza? nie dziwię się, że nie możesz się doczekać ja nie mogę się doczekać zdjęć, które ze sobą przywieziecie - wiesz, że nie będziesz mogła nam odmówić ich pokazania

o Mazurach też słyszałam dużo dobrego i TŻta tam ciągnie, ale to może w przyszłym roku... z Dolnego Śląska mamy duuuży kawał do przejechania po naszych kochanych polskich drogach...

co do tych aktów, o których piszecie, to ja zupełnie nie wiem o co cho, bo u nas sytuacja była totalnie nieskomplikowana

ciekawe jak tam nasze wczorajsze PMki pewnie szaleją dziś na poprawinach! aaach - ale będziemy miały zdjęć i relacji w najbliższym czasie

aha! o 14 przyjeżdżają do mnie foto-video - przywożą album i film! bardzo się cieszę, ale jednocześnie proszę o kciuki, bo czeka mnie niezbyt przyjemna rozmowa nt. pieniędzy... opowiem Wam jak już będzie po wszystkim.

miłej niedzieli

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas
Stary 2012-07-08, 13:06   #1461
Neave
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasioonya Pokaż wiadomość
aha! o 14 przyjeżdżają do mnie foto-video - przywożą album i film! bardzo się cieszę, ale jednocześnie proszę o kciuki, bo czeka mnie niezbyt przyjemna rozmowa nt. pieniędzy... opowiem Wam jak już będzie po wszystkim.

miłej niedzieli
trzymam kciuki i daj znać jak poszło

a ja mam nową zagwostkę... TŻ widział się wczoraj ze swoją babcią, która stwierdziła, cytuję: "chyba żartujesz że chcesz w tamtym garniturze do ślubu iść! musisz mieć na taką okazję jakiś wyjątkowy". no i poszli na wycieczkę po sklepach w poszukiwaniu nowego. nie żebym miała coś przeciwko, bo nie mam, a mi się nie udało go przekonać do kupna nowego. jest tylko jeden malutki minusik... całą kolorystykę dodatków szykowaliśmy do sukni ecru i garnituru stalowego... teraz garnitur jest baaardzo ciemnobrązowy wpadający w czerń (zależnie od światła)... nawet kwiatki w końcu wybrałam... bukiet z agapantusa (na jednym ze zdjęć z różą kremową)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg TFM-WB117.jpg (34,9 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg WeddingShow2007039edit_thumb8.jpg (35,9 KB, 11 załadowań)
Stary 2012-07-08, 13:18   #1462
sarah29
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kasioonya;35165139

[B
teraz ważne pytanie wakacyjno-urlopowe: [/B]
dziewczyny czy któraś z Was może polecić jakieś fajne noclegi w okolicach Trójmiasta? te "okolice" mogą sięgać nawet do Władysławowa, chociaż chodzi nam raczej o niewielką nadmorską miejscowość, w której będzie można odpocząć na średnio zatłoczonej plaży i z której będzie w miarę niedaleko do 3miasta... kto pomoże?
My spędziliśmyo ostatni weekend majowy właśnie we Władysławie w ośrodku Rades na Łąkowej. Całkiem przyjemnie, czysto, pokoje dobrze wyposarzone, wyżywienie całkiem smaczne. Piszą, że do morza jest 700 metrów. Precyzując do zatoki tak, ale na plażę chyba odrobinę dalej. Mi spacery nie przeszkadzały wię wróciłąm zadowolona. A tak to wygląda:
http://www.booking.com/hotel/pl/rade...FUrP3wodQy6M8w

Edytowane przez sarah29
Czas edycji: 2012-07-08 o 13:20
sarah29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 13:38   #1463
kasioonya
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Neave Pokaż wiadomość

a ja mam nową zagwostkę... TŻ widział się wczoraj ze swoją babcią, która stwierdziła, cytuję: "chyba żartujesz że chcesz w tamtym garniturze do ślubu iść! musisz mieć na taką okazję jakiś wyjątkowy". no i poszli na wycieczkę po sklepach w poszukiwaniu nowego. nie żebym miała coś przeciwko, bo nie mam, a mi się nie udało go przekonać do kupna nowego. jest tylko jeden malutki minusik... całą kolorystykę dodatków szykowaliśmy do sukni ecru i garnituru stalowego... teraz garnitur jest baaardzo ciemnobrązowy wpadający w czerń (zależnie od światła)... nawet kwiatki w końcu wybrałam... bukiet z agapantusa (na jednym ze zdjęć z różą kremową)
Dziękuję za kciuki Właśnie dostałam telefon, że przyjadą trochę później...

ja myślę, że ciemnobrązowy garnitur będzie się fajnie komponować z suknią ecru nie umiem tego określić, ale wydaje mi się, że te dwa kolory (ecru i czekoladowy) się uzupełniają, dają razem wrażenie jakiegoś ciepła... może dlatego, że przychodzi mi od razu do głowy obrazek gorącej czekolady z bitą śmietaną...
bukieciki świetne - bardziej podoba mi się ten bez róż (lubię prostotę) kwiatki związałabym wstążką w kolorach brąz + błękit i myślę, że byłoby nice
http://galeria.☠☠☠☠☠☠☠☠/zdjecie,b,5913_39126,
http://www.organizacja-slubow.com/fi...PlaceCards.jpg
http://i1.squidoocdn.com/resize/squi...es-collage.jpg

ex-Damonowa Aparatka
17.12.2010 - 28.05.2012

Et si tu n'existais pas

Edytowane przez kasioonya
Czas edycji: 2012-07-08 o 13:47
Stary 2012-07-08, 15:59   #1464
Neave
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję za kciuki Właśnie dostałam telefon, że przyjadą trochę później...

ja myślę, że ciemnobrązowy garnitur będzie się fajnie komponować z suknią ecru nie umiem tego określić, ale wydaje mi się, że te dwa kolory (ecru i czekoladowy) się uzupełniają, dają razem wrażenie jakiegoś ciepła... może dlatego, że przychodzi mi od razu do głowy obrazek gorącej czekolady z bitą śmietaną...
bukieciki świetne - bardziej podoba mi się ten bez róż (lubię prostotę) kwiatki związałabym wstążką w kolorach brąz + błękit i myślę, że byłoby nice
http://galeria.☠☠☠☠☠☠☠☠/zdjecie,b,5913_39126,
http://www.organizacja-slubow.com/fi...PlaceCards.jpg
http://i1.squidoocdn.com/resize/squi...es-collage.jpg
pierwszy link mi się niestety nie otwiera, za to torty mnie urzekły!
najgorzej będzie teraz z zaproszeniami, bo mam już papier podstawowy kupiony - załączam zdjęcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg papier-dwustronny-zawija_320.jpg (57,5 KB, 11 załadowań)
Stary 2012-07-08, 16:31   #1465
Malgos_12
Zakorzenienie

Cytat:
pierwszy link mi się niestety nie otwiera, za to torty mnie urzekły!
najgorzej będzie teraz z zaproszeniami, bo mam już papier podstawowy kupiony - załączam zdjęcie
przeciez jak zaproszenia beda troszke odstawac od kolorystyki to nic sie nie stanie... ja mialam kremowe..choc reszta dodatkow raczej zolta . wiec sie nawet nie przejmuj

kasioonya - nas bedzie to kosztowac okolo 3 tys euro. najdrozsze sa bilety i zaszalelismy z jedym noclegiem... ale gdybysmy nie lecieli w sezonie, moze wiecej przesiadek, podobno nocleg najlepiej na miejscu szukac i moze siedziec w jedym miejscu to na pewno bylo by przynajmniej tysiac mniej... ale poniewaz to bedzie nasza poslubna to chcemy duzo zwiedzac i troszke sie porozpieszczac, nie zalowac na nic
Stary 2012-07-08, 16:49   #1466
Pradip
Zakorzenienie

Cytat:
to po protokole jeszcze jakieś papiery są? ja myślałam że jest protokół a potem to już na ślubie, ewentualnie donieść info o naukach przedmałżeńskich, że odbyliśmy...

musimy się wybrać do 2 USC bo ja jestem gdzie indziej zameldowana, TŻ gdzie indziej, a kościół w którym bierzemy ślub jeszcze gdzie indziej
Tak jak mówi Malgos proboszcz stwierdził żebyśmy ślubne papiery podpisali nie na ślubie ale kilka dni wcześniej i wtedy tez mamy dogadać szczegóły.
Zadzwoń do jakiegoś USC w Wawie wszystko Ci powiedzą.
Cytat:
PS: dziewczyny jestem żoną już równiutki miesiąc
O kurcze już miesiąc minął?!? Au nas dziś równiutko 2 miesiące do ślubu
Cytat:
Niewiele osób jest tak zadowolonych ze swojej pracy wiec zazdroszczę ale i podziwiam za cierpliwość do co niektórych PM
Cytat:
ja właśnie przed chwilą dowiedziałam się, że już jutro będę zasypiać wtulona w Męża miał wrócić z Austrii dopiero za tydzień, ale coś się pozmieniało i wyjeżdża jutro rano i już nigdy więcej go nie wypuszczę!
Super że Mąż już zaraz będzie z Tobą
Nie polecę Ci konkretnego miejsca ale mnie zawsze ciągnęło do Sopotu.
Cytat:
Napisane przez agacia_cz Pokaż wiadomość
akt musi być nowy za 22zł
a mazur to ja nie cierpię strasznie mi się kojarzą ;/
Może być i stary oby była właśnie ta opłata skarbowa
Cytat:
ciekawe jak tam nasze wczorajsze PMki pewnie szaleją dziś na poprawinach! aaach - ale będziemy miały zdjęć i relacji w najbliższym czasie
miłej niedzieli
Już dużo po czasie ale mam nadzieję ze wszystko się udało z foto-video.
Ciekawe kiedy najświeższe Mrożonki wrócą do nas
Cytat:

Moim zdaniem ciemny brąz będzie się bardzo ładnie komponował z Twoją suknią i papieru na zaproszenia bym nie zmieniała.

A my byliśmy wczoraj na grillu ze znajomymi i wręczyliśmy przedostatnie zaproszenie
a dziś pomimo "zmęczenia" Tż grzecznie rano stał i pojechaliśmy ze świadkami po buty i koszulę smokingową dla niego
Cieszę się strasznie że Tz już ubrany no dobra tylko skarpetek mu brakuje jeszcze
Pradip jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 18:08   #1467
magnusia
Zakorzenienie

wróciłłam z weekendu-było fantastycznie
nadrobię Was potem bo jestem tak wykończona słońcem, że padam
idę się zanurzyć w chłodnej wodzie
Stary 2012-07-08, 21:12   #1468
aisak42
Raczkowanie

wloszka 8 - gdzie można kupić taką woalkę?

załatwiliśmy USC ale protokołu nie spisaliśmy bo się spóźniliśmy do kancelarii tzn przyjechaliśmy 5 min przed zamknięciem ale już nas nie przyjeli bo do 30 jest czynna :\
trudno za tydzien pojedziemy..
aisak42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-08, 21:38   #1469
justiii87
Zakorzenienie

kobiety w sierpniu mamy trzy wesela szkoda że nie jedno w miesiącu.

Edytowane przez justiii87
Czas edycji: 2012-07-08 o 21:40
justiii87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-09, 09:06   #1470
magnusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aisak42 Pokaż wiadomość
załatwiliśmy USC ale protokołu nie spisaliśmy bo się spóźniliśmy do kancelarii tzn przyjechaliśmy 5 min przed zamknięciem ale już nas nie przyjeli bo do 30 jest czynna :\
trudno za tydzien pojedziemy..
super

---------- Dopisano o 09:06 ---------- Poprzedni post napisano o 09:05 ----------

Cytat:
Napisane przez justiii87 Pokaż wiadomość
kobiety w sierpniu mamy trzy wesela szkoda że nie jedno w miesiącu.
o masz no to faktycznie dużo

ja dziś jadę złożyć wniosek o dowód

Nowe wątki na forum Ślubny wizerunek

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości