![]() |
#31 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: światkowie Jehowy-sekta?
Cytat:
a osobą wierzącą w taki sposób o jakim Ty piszesz to akurat każdy jest - bo każdy w coś wierzy np. w to że siły nadnaturalne nie istnieją tudzież w latającego potwora spaghetti, to też jakaś wiara
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 | ||
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35123653]Dorotko, śmiem się nie zgodzić całkowicie
![]() http://watchtower-forum.pl/index.php...y/page__st__80[/QUOTE] E tam, podobne techniki są stosowane w każdej religii, takie same teksty można usłyszeć wśród katolików. Może się wydawać, że Świadkowie Jehowy są jakoś strasznie nawiedzeni, ale takie samo można mieć wrażenie słuchając i obserwując życie ortodoksyjnych katolików. Z tym, że w Polsce duża część katolików jest tak naprawdę mało religijna, tzn. są w kościele gł. dla tradycji, sakramentów itd., nie zajmują się na co dzień studiowaniem Biblii czy encyklik i nie stosują się do wielu zasad ustalanych przez Kościół. Dlatego może się wydawać, że w porównaniu do Świadków Jehowi katolicyzm jest "lajtowy", ale chodzi raczej o to że wielu katolików nie traktuje swojej religii na serio, a wśród Świadków Jehowy i w różnych mniejszych wyznaniach - większość tak. Generalnie zgadzam się z tym co pisały dziewczyny w postach powyżej. ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wierzę w siły nadnaturalne. Nie jest udowodnione, że takie siły istnieją i nie jest, że nie istnieją. Dlatego wierzę. Ale gdyby w jasny i rzeczowy sposób udowodniono mi, że czegoś takiego nie ma, nie wiem czy bym tej wiary nie straciła. Cóż, może mała jest moja wiara. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
Konto usunięte
|
Nie lubię ich bo... nawiedzają mnie w moim prywatnym domu. Czego sobie nie życzę to już nawet akwizytorów tyle nie ma co ich w mojej okolicy. Wczoraj byli jedni, domofon do drzwi ja w łóżku - mam wielkie wyrzuty sumienia bo nie chciało mi sie wstawać a myślałam że to wujek się po coś chciał cofnąć (wyszedł pół godziny szybicej). Więc tyłka nie podniosłam. Po 15 minutach pukanie do drzwi, wstaję a tam piękna parka obwieszona jakimiś ulotkami... To mi tak wybitnie działa na nerwy to zaczepianie na ulicy ta ich cholerna natrętność. U katolików takich rzeczy nie spotkałam raz tylko wracając z matury babuleńka mnie zaczepiła i się spytała czy jadę na pielgrzymkę w intencji pomyślnych wyników, pogadałam z nią i miałam spokój. Ale ta... religia przechodzi pod tym względem ludzkie pojęcie i dla mnie to po prostu nie jest normalne żeby religię reklamować jak jakiś głupi odkurzacz. Dobra wiara broni się sama i nie trzeba do niej przekonywać takimi metodami.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#37 | |||||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Druga sprawa: to ma byc jedyny wyznacznik roznicy ![]() Cytat:
Co do drugiego - to skad wniosek, ze w Polsce jest jakis niedobor tolerancji religijnej ![]() Mamy w Polsce calkiej liczna grupe prawoslawnych, nieco muzulmanow, protestantow, zydow. O jakis problemach z tolerancja wzgledem nich nie slyszalem ![]() Czy tolernacja ma polegac na tym, ze jak mysle, ze ktos manipuluje, to mam nic nie mowic ze wzgledu na szacunek do wierzacych inaczej/w cos innego? Cytat:
![]() Cytat:
Nie zebym chcial komus dopiec, taki przyklad, bo na tej zasadzie to mozna kazdego porownac do islamskich terrorystow ![]() ![]() Cytat:
![]() Wychodzi na to, iz zeby byc terrorysta nie trzeba dokonywac aktow terroru, tylko wystarczy, ze ktos wierzy, iz takich aktow terroru dana osoba/grupa chciala by dokonac ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
O ile zgadzam sie z tym, ze sa osoby, ktore sa katolikami tylko z nazwy tj. dla sakramentow, to jakos nie znam przypadkow, zeby osoby mocno wierzace czuly obowiazek chodzenia ludziom po domach i "nawracania" ich? Cytat:
Wiem, ze sa klasyfikowani jako odlam chrzescijanstwa, ale w mojej skromnej opinii to dyskusyjne ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Z mojego punktu widzenia, to mozna by rowniez powiedziec, ze i Ty masz wyprany mozg (lub przez kogos/cos zaprogramowany), tyle ze w druga strone - SJ sa dla Ciebie "be", a inna religia juz nie. Mozna tez powiedziec, ze i ja mam wyprany mozg (lub przez kogos/cos manipulowany/ zaprogramowany), bo uwazam ze kazda religia jest niebezpieczna sekta. Takze punkt widzenia = punkt siedzenia, wiec nie ma sie czym tu podniecac.
![]() |
![]() |
#39 |
jestę wieszczę
|
Oczywiście Wyraku, że zależy od indywidualnego doświadczenia
![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brak jest też dowodów na to, że takie siły nie istnieją. Więc przy braku dowodów na każdą z hipotez (istniej/nie istnieją) wybór konkretnej opcji pozostaje kwestią wiary a nie nauki. Równie dobrze "fanatyk" religijny może stwierdzić, że będzie wierzył tak długo aż ktoś mu udowodni, że jego bóstwo nie istnieje. Ja np. wierzę w życie pozaziemskie (inteligentne) - chociaż nie jest to nijak udowodnione naukowo to wierzę, że przy tak gigantycznym wszechświecie wypadałoby żebyśmy nie tylko my mieli to szczęście. Ale jak mi ktoś udowodni że takowe nie istnieje to przyjmę to wtedy za wiedzę która zajmuje miejsce mojej poprzedniej wiary bo w fakty według mnie nie można wierzyć lub nie - one po prostu są.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#41 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle że wszędzie, gdzie pojawia się "inność", takie przypadki mają miejsce. Nawet i u mnie w mieście widziałam napisy typu "Jude raus", ale myślę, że to jest tylko margines. Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli nie, to po prostu może wymagają leczenia psychiatrycznego. Zależy co masz na myśli, mówiąc "jakby mieli wyprane mózgi i zatracili zdrowy rozsądek". Cytat:
Więc, once again, jeśli "każdy" robi coś, bo został zmanipulowany przez jakąś religię/sektę/organizację, jak najbardziej można go do tych terrorystów porównać. Cytat:
Ortodoksyjni katolicy naprawdę potrafią zachowywać się jakby zatracili zdrowy rozum. Nie piszę tego, bo jestem uprzedzona do katolików. Nie jestem, ale obserwuję. Istnieją fora dla katolików. Gdzieś na wizażu był link do jednego takiego forum, w którym kobieta opisywała, że mąż zaspokoił ją oralnie (w skrócie mówiąc) i ona teraz jest przerażona, boi się, że obraziła Jezusa, nie wie co ma robić, generalnie szał ![]() Niby nie mój interes, ale po prostu nie rozumiem jak można pozwolić na to, aby religia wkraczała w tak intymne strefy człowieka. To jest dla mnie już nienormalne. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#42 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To tak jakby nie przymierzajac ktos mial negatywne doswiadczenia z ateistami i porownywal ich z automatu do Czerwonych Khmerow i NKWD ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#44 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
A księża po kolędzie? ![]() A tak w ogóle to katolicy są na tyle obecni w przestrzeni publicznej - w szkołach, w szpitalach, w polityce, że nie muszą nachodzić nikogo w domu żeby czuć się przez nich nawracanym. Wystarczy np. że przez ich religijne poglądy ustawa aborcyjna czy edukacja seksualna wyglądają tak jak wyglądają i niestety osoby nie będące katolikami muszą się do tego dostosowywać chociaż jest to sprzeczne z ich poglądami. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Samo bycie niewierzącym nie sprawia, że masz wyprany mózg. Ale jeśli w imię swojego ateizmu pałasz nienawiścią do wierzących tylko dlatego, że są wierzący i robisz coś aby im uprzykrzyć życie - pomyślę, że cos z Tobą nie tak. Cytat:
A ja mogę sobie myśleć, że to nienormalne i fanatyczne podejście do religii. ![]() Cytat:
![]() Nie chodzi o zagrożenie jakie płynie ze strony terrorystów czy katolików, ale o ich niezrozumiałe oddanie religii, w sposób fanatyczny. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Zakorzenienie
|
Przyjaciel mojego TŻa jest Świadkiem.
I zarówno on jak i jego brat i siostra oraz ich matka to zupełnie normalni ludzie. Przychodzimy do nich w odwiedziny, a oni do nas. Z kumplem często wyjeżdżamy, gramy w planszówki, idziemy na piwo. Oni funkcjonują generalnie jak normalni ludzie, uczą się, pracują, są otwarci na ludzi nawet jeśli, tak jak ja iTŻ jawnie deklarujemy się jako niewierzący. Owszem przyjacielowi zdarza się nas nawracać, ale nie robi tego nachalnie, chętnie dyskutuje, przerzucamy się cytatami z Biblii wtedy zawsze ![]() Owszem nie obchodzą urodzin, ale jak robimy jakąś okolicznościową imprezę to on zawsze przyjdzie, tyle że nie przynosi prezentu i nie składa życzeń. Generalnie to naprawdę zupełnie normalni ludzie. I porównując ich do katolików to ich bardziej szanuję. Ponieważ trzymają się zasad wiary i nie wstydzą się jej głosić (a przecież katolicy też mają obowiązek głoszenia Ewangelii). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#47 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało dla mnie jest to komfortowe, bo nie życzę sobie najść, nie chcę być nawracana. Przykre, że muszę ich straszyć, że zadzwonię na policję, skoro moje prośby nie skutkują... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kiedyś po prostu mówiłam, że nie jestem zainteresowana i zamykałam drzwi. A jak przychodzili po miesiącu to znowu tak robiłam. Nigdy nie przyszło mi do głowy by ich straszyć np. policją. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#50 | |||||||||||||||||||||||
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
1. Świadkowie lepiej niż katolicy znają swoje wierzenia. 2. Świadkowie nie mają pojęcia w co wierzą wyznawcy innych religii, nawet jeżeli byli kiedyś w jakiejś innej. Wiedzę na ten temat tylko czerpią z własnych publikacji.[/quote] Cytat:
Ponieważ wiele osób zatrzymuje się na fanatycznych słuchaczach RM i to jest to całe doświadczenie. Owszem oni są, ale obok nich jest grupa słuchaczy zupełnie inna, ale nie manifestująca się, która słucha tylko np. części programów. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
- zagrożeniem wezwaniem policji, - zagrożeniem założenia sprawy z pozwu cywilnego o nękanie, - zagrożeniem udania się do zboru i pogadania ze "starszymi zboru" o ich niekulturalnym zachowaniu, - przedstawieniem się jako odstępca, który chętnie z nimi pogada o błędnych naukach Towarzystwa Strażnica... ![]()
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja sobie raz ucięłam pogawędkę jak do mnie przyszli, ale nie na temat religii... tylko ogólnie przyszedł facet z synem, z nimi akurat miło się gadało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#53 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() (a jak już tu była mowa o zasadach pisowni to nie jehowych tylko jehowitów) Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#54 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zakorzenienie
|
powiem tak...:
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym naprawdę każda grupa wyznaniowa ma mocno na pieńku z jakąś inną. Nadal nie wiem o co się oburzać. Katolicy wierzą, że papież jest wysłannikiem Boga, a jehowi, że szatana. Obie grupy wyznaniowe są więc zaangażowane w temat katolicyzmu. Dla mnie doktryna świadków jest jak każda inna i tyle. Edytowane przez Kolor Bzu Czas edycji: 2012-10-05 o 09:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() I to mówię z mojego doświadczenia przeprowadzenia dziesiątków rozmów ze świadkami i nie tylko ze świadkami bo choćby np. z mormonami też ;-)
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#58 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przytoczyłaś, że doktrynę można budować na miłości? Ale czy tak robią katolicy? Nie sądzę. Widząc ilu z nich potępia związki partnerskie, homoseksualistów, życie bez ślubu, seks przedmałżeński. W czym doktryna oparta na nienawiści do osób o odmiennej orientacji, żydów, przechrztów jest lepsza lub gorsza od doktryny opartej na nienawiści do papieża? Serio dla mnie cała szopka z religią czy to katolicyzm czy świadkowie to bzdury. Ale szanuję ludzi każdej religii. A zwłaszcza świadków bo oni mają odwagę chodzić po domach i głosić coś, co ich zdaniem zbawia, a katolicy jakoś zazwyczaj tylko jadem plują (moje obserwacje). Więc serio nie uważam jehowych za gorszych ani innych. Ot religia jak każda inna. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nic takiego nie napisałem, zatem cały Twój dalszy wywód względem tego jest chybiony. I jestem płci przeciwnej. Cytat:
Cytat:
Zasadniczo trudno zrozumieć o co chodzi w odniesieniu do mojego tekstu.
![]() |
![]() |
#60 | |||
Zakorzenienie
|
Mówiłam o doktrynie, a nie o światopoglądzie. Za SJP:
"doktryna: 1. «system poglądów, twierdzeń i założeń z określonej dziedziny wiedzy» 2. «bezzasadne, dogmatyczne poglądy i teorie»" Światopogląd swój i opinie mam. Doktryny nie. Cytat:
Cytat:
Moim zdaniem świadkowie nie są sektą bo nie spełniają odpowiednich kryteriów, po których sektę się rozpoznaje. Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.