|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3901 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Ja myslałam ze teraz będę dłużej spała bo już filipa nie budzę do przedszkola więc jak tego budzić juz nie muszę i mogłabym pospać to Szymon wstaje po 6
Filipek w nocy nie miał goraczki
|
|
|
|
#3902 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
w ogóle moja pamięć bardzo szwankuje...
zapominam, że nie przeniosłam dziecko np z przewijaka do łóżeczka, albo z łóżka do bujaczka. kiedy ten mózg będzie pracował jak powinien??? Anulka dobrze, że Filipek nie ma już gorączki.. Biedy jest z tymi chorobami ![]() Izo trzymaj się tam ciekawe jak Alfa |
|
|
|
#3903 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odp ws noszenia dziecka
bede mu ograniczala takei noszenie![]() odnosnie tego zabezpieczenia ile dalas szeszylka za spiralke ? lekarz mi tez cos o niej wspominal, ale jakos obawiam sie....cialo obce we mnie. maly spal do 5.... ale zrobilam eksperyment, nie wyciagalam go do przebrania z gondoli tylko nic nie mowiac tylko sie lekko usmiechajac zmienilam pieluszke, podalam mleko, przykrylam go i poszedl dalej spac wiercil sie, spal w sumie niedlugo bo 1godzine, ale zawsze to cos ![]() kladlam go z rana na brzuszku i osttanio wlasnie zaobserwowalam, ze on na brzuszku woglole nie chce glowy podnosic, bo probuje w tym cczasie zassac piastke.... gdzies ma podnoszenie glowy jak ma tak blisko swoja raczke, ktora moze possac;/ cwaniak maly millena o jaka ksiazeczke w zusie Ci chodzi :P? ja nic nie mam i nie zglaszalam tam chyba malego.... tylko tz zawiozl kartke, ze dziecko sie urodzilo i zaczeli wyplacac macierzynski. Tyle
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-07-10 o 08:23 |
|
|
|
#3905 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
to nie ma już ksiażeczek tylko zglaszasz pracodawcy, że chcesz żeby dziecko bylo na Twoim ubezpieczeniu. To może pracodawca zrobić jak otrzymasz nr pesel Bo. I wtedy dostajesz taki druk zus zua czy jakoś tak i to świadczy o tym, ze dziecko jest ubezpieczone plus do tego jeszcze musisz mieć zuz rmua i to jest honorowane w kazdej przychodni i u kazdego lekarza.
|
|
#3906 |
|
Wtajemniczenie
|
Filipek znowu ma gorączke
|
|
|
|
#3907 |
|
Rozeznanie
|
Bidulek ten Twój maluszek
mam nadzieję, że szybko minie. Nie dość, że upały to jeszcze od środka go grzeje.A ja sobie wychowałam przez te 2 miesiące terrorystę. Nie ma szans żeby zasnął w łóżeczku ledwo patrzy na oczy, a każde odłożenie go kończy się natychmiastowym wrzaskiem - bo inaczej nie można tego nazwać - spazmami i tym, że mój syn robi się fioletowy. Robiłam 4 podejścia i każde kończyło się tak samo, a im więcej razy go odkładałam (po uspokojeniu rzecz jasna) to reakcja była szybsza. Na koniec dostał cyca, possał 2 razy i śpi ) oczywiście otworzył oczy i minka gotowa do płaczu, ale nakryłam łepetynę pieluszką, zaczęłam śpiewać i kołysać łóżkiem. Póki co chyba śpi. W każdym razie jest cicho, może zdążę coś posprzątać ale najpierw śniadanie na wizażu ^^
|
#3908 |
|
Zakorzenienie
|
u nas tez kiepsko z tym lozeczkiem....
a z gondoli juz wyrasta ktoras z Was juz jezdzi w spacerowce ?? tak mysle, ze nie wiem czy jeszcze z miesiac pojezdze w gondoli, maly juz sie ledwo miesci, jeszcze z 5 cm brakuje.... No ale nie chce go wciskac na sile ![]() myslicie, ze to juz pora na spacerowke? tylko nie wiem czy da sie rozlozyc na plasko w tym x-landerze co mam... moze ktos wie ? kurde poczytalam na necie, nie rozklada sie na plasko, nie poleca sie dla dzieci w wieku mojego malego takiej jazdy. No ale mysle, ze naprawde max miesiac jeszcze w niej pojezdzi... nie moja wina, ze urosl ![]() anulka Ty mialas duze dzieci, jak sonie z tym radzilas ? mysle, ze moj ma z 7 kg
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-07-10 o 09:55 |
|
|
|
#3909 |
|
Zadomowienie
|
cześć dziewczynki gdzie wstawiacie fotki na forum czy na fb?
|
#3910 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() agatka chodzi mi o dowod ubezpieczenia dziecka, bo u lekarza chcieli ksiazeczke rodzinna ale juz wszystko wiem, wrocilam z zusu. nie ma ksiazeczek juz, wiec nie wiem co ta baba w rejestracji chciala. zgłosiłam dziecko do ubezpieczenia i tyle. Cytat:
dzieki claudik moj syn w lozeczku spi tylko po kapieli, jest wtedy tak nietomny ze usnalby wszedzie Cytat:
ja dlatego wzielam XMove m.in. , że mial rozkladana spacerowke na plask i przekladana przod tyl do kierunku jazdy, bo widzialam wlasnie ze te gondole sa małe. |
|||
|
|
|
#3911 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3912 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o północy już esemesowałam do niego z sali porodowej, w ciągu pół godziny był z powrotem. I w ogóle zabawnie było, bo jak zaczęłam z bólu kwiczeć to mi ten balonik wyjęli po 23 i orzekli rozwarcie na 7 cm, a potem się ono zmniejszyło znowu do dwóch cm.Ponieważ biorę leki p-krzepliwe, okazało się (czego nie powiedziała mi przy wieczornym zażyciu pielęgniarka, a skoro miałam ten balonik to można się było spodziewać, że zacznę rodzić), że przez 12 godzin od podania leku nie można mnie znieczulać Syna urodziłam kolejne dwie godziny później. I właściwie w ostatniej chwili, lekarz prowadzący już trzymał dla mnie od pewnego czasu salę do cięcia, bo rozwarcie rano stanęło na 8cm i ni diabła nie chciało dalej iść. Solidnie mnie z tej okazji nacięto. *mam prośbę - nie cytujcie tego opisu, to dla mnie intymna sprawa i będę chciała go skasować. Dzięki. Cytat:
Edytowane przez fonn Czas edycji: 2012-07-10 o 11:20 |
||
|
|
|
#3913 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
czyli że u małego dziecka nic się nie grzebie, bo wszystko jest fizjologicznie zrośnięte i można zrobić dziecku krzywdę, a jak jest zrośnięte, to żadnej infekcji nie będzie, nie ma się co martwić. Nie będzie - bo nie ma gdzie się pojawić. Jeszcze raz polecam ten świetny filmik z konferencji urologów, do którego któraś z dziewczyn podała nam tu linkA ja wczoraj przez dłuższy czas nie miałam netu, chyba przez te burze no i dzisiaj musiałam nadrabiać, dobrze, że wątek zwolnił![]() Mocno trzymam kciuki za dziewczyny w szpitalu!!!
|
|
#3914 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Witam! Mi gin. powiedział że jak się karmi piersią to można długo nie dostać miesiączki i to jest normalne i jest to w pewnym stopniu antykoncepcja ale jak się dokarmia to może przyjść wcześniej. Ja go zrozumiałam że karmienie ma wpływ na miesiączkę.
|
|
|
|
|
#3915 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny
![]() Czytam Was,ale jakoś nie mam zbytnio czasu i natchnienia na pisanie. U mnie z mężem też różnie... Pisałam Wam,że podjęliśmy decyzję o emigracji? Jest to jedyna,racjonalna rzecz jaką możemy zrobić, nie daję rady już mieszkając z rodzicami,o wszystko są komentarze, rady i krytyka. Ostatnio koleżanka zaprosiła mnie na drinka, umyłam Antosia,położyłam i zostawiłam mężowi. Powiedziałam,że postaram się wrócić do 24,a jeśli nie,to mąż miał Małego nakarmić. A to moja mama z gębą,że się urywam,że dziecko jest przecież,że ciągle gdzieś latam,a tu siłownia a tu coś tam. NO ja pierdylę Wymiękam, mąż był na rozmowie o pracę,dwa etapy za nim i cisza... Jedyną opcją dla nas jest szybki spier.dol z tego kraju,bo bez tego jesteśmy w czarnej I jeszcze faje znowu zaczęłam jarać. Po prostu uroczo.
|
#3916 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do łapania moczu - w aptece kupuje się woreczki na mocz, inne są dla chłopca, inne dla dziewczynek. Nakleja się toto dookoła siurka i trzeba czekać aż mały naleje. Wtedy przelewasz do pojemniczka i zanosisz do laboratorium. Lepiej od razu kupić kilka woreczków, bo lubią się odklejać, albo zanim dziecko nasika to walnie kupę, a z takiego usranego woreczka niezbyt przyjemnie się mocz wylewa ![]() Cytat:
U nas to już codzienny rytuał ![]() Żeby nie było, że wszystkie dzieci niedobre...
|
|
|
#3917 | |||
|
Zakorzenienie
|
Hej
Od dwóch dni daję inne mleko bo Olek robi kupę raz dziennie mocno stękając, niby kupa nie jest twarda i wygląda prawidłowo, ale jestem ciekawa czy to wina mleka czy taka już jego uroda ![]() niedawno kupiłam ręcznik http://motherhood.pl/produkt/recznik.html polecam jest świetny ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Szkoda że nici z wyjazdu ![]() Ja też lekko odciągam żeby wyczyścić to co się tam zbiera Cytat:
![]() Biedny
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... Edytowane przez Dasti80 Czas edycji: 2012-07-10 o 12:09 |
|||
|
|
|
#3918 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tez mam taką ochotę na papierosa aczkolwiek wczoraj jak bylam na zakupach to myslalam o zakupieniu super lightow mietowych andzya czyli jednak emigracja staram sie zrozumiec co czujecie, kiedys sama bylam o krok od wyjzadu do UK bo pracy nie moglam znalezc. A wogole myslalam, ze wynajmujecie mieszkanie, kiedys pisalas cos o tym, ze remontujecie czyli jednak zrezygnowaliscie z tego?
|
|
#3919 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
woreczek nie zapewni pobrania czystego moczu, a tu chodzi o wykrycie ewentualnej infekcji, nie tylko badanie ogólne, do którego mocz z woreczka wystarczy. Łapanie moczu na posiew do kubeczka jest fajne
|
|
|
|
|
#3920 |
|
Wtajemniczenie
|
o rany
biedulek, pewnie polatalby po podworku...
|
#3921 |
|
Raczkowanie
|
witam
![]() czytam Was na bieżąco, ale jakoś nie mam weny do pisania... przede wszystkim trzymam kciuki za Alfe i Izotropie Anulka pisałaś o wypłacie, a może miałaś zaległy urlop i tyle Ci wypłacili? Bo ja dostawałam tyle samo co Ty a ostatnia wypłata też ponad 2300 wyszła, ale ja miałam zaległy urlop wypłacony no a teraz czekam już na pieniądze z zusu Dużo zdrówka dla Filipka namęczy się biedactwo z tymi chorobami Andzya nawet nie wiesz jak dobrze Cię rozumiem... Ja też już szału dostaję, niestety nam się wyjazd za granicę nie udał znajomi obiecali pomóc a potem wysłali linka do agencji pośrednictwa pracy i tyle było ich pomocy ehh szkoda gadać... ale nie wiem czy nam nie przyjdzie czegoś szukać... teraz zaś rodzice nam wyskoczyli jak za przeproszeniem d*** zza krzaka, że mamy 4/6 rachunków płacić, a że dom duży to i rachunki niczego sobie... za niedługo to nie będzie nas stać na mieszkanie tutaj, macierzyński się skończy i nie wiem co dalej... a najlepiej mi się podoba jak ojciec wraca z pracy i dyryguje moim mężem co ma robić, wczoraj to myślałam, że wyjdę z siebie wlazł do pokoju widzi, że Paweł dziecko trzyma i mi pomaga a ten z tekstem, że ma iść auto wwieźć... a sam od przyjścia z roboty na d*psku siedzi... ciekawe kiedy do naszych obowiązków zacznie należeć podcieranie im tyłka ![]() bo nie posprząta po sobie nikt, także nie dość, że robię koło dwójki dzieci to jeszcze sprzątam po 4 os dorosłych żyć nie umierać |
|
|
|
#3922 | |
|
Wtajemniczenie
|
ja juz mam @
a niby karmiac piersia nie powinno sie dostac @ ale widac to nie regula...---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Cytat:
![]() a w foteliku do samochodu korzystasz jeszcze z tej wkladki? do kiedy eogole z niej korzystac?
|
|
#3923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olo waży 6.2kg i jeszcze korzystam z wkładki
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
|
#3924 |
|
Zadomowienie
|
Bry
Próbuję Was doczytać, nieraz mam ochotę coś napisać, ale jak tylko zaczynam to Adaś coś chce i tym sposobem kompa mam włączonego codziennie od rana i potrafię w ogóle nie zasiąść do niego. U nas większych problemów nie ma, największy to chyba brzuszek. Daję mu delicol i bobotic, nieraz jak go bardzo męczy to też jedna kroplę esputiconu. Mam espimusan, myślałam, żeby go dawać zamiast esputiconu, ale on jest w jakichś granulkach (dostalam 2 opakowania jako "prezenty" w szpitalu) jak to się daje? Nie wiem czy to, co męczy Adasia to wzdęcia czy kolki? Przy kolkach niby dziecki strasznie płaczą a on nie płacze tylko się pręży, wygina i stęka. widzę, że odpowiada mu pozycja do odbekiwania na ramieniu, bo wtedy bąki puszcza i zasypia. Teraz chrapie sobie na brzuchu i też bąki lecą. W ogóle straszny żarłok się z niego zrobił. Ostatnio zostawiłam go z mamą na jakieś 1,5 godziny to zjadł 150 ml i dalej mlaskał... Musiałam wracać, bo więcej mleka nie miałam odciągniętego, pominę to, że karmiłam go godzinę przed wyjściem. Wczoraj skonczył 4 tyg i wg naszej wagi przybral 1200g. clauudik mój też nie chce spać w łóżeczku ani w kołysce. Zasypia przeważnie podczas karmienia, odkładamy go do kołyski a mały oczy jak 5 zł i nie ma szans na spanie. Dopiero jak go wezmę do nas na łożko, przytulę i dotykam swoją buzią jego policzka to wtedy zasypia. Chciałam żeby spał sam, ale po tym jak kilka razy zaczął ksztusić się jakby sliną (pediatra powiedziala, że często jest tak, że mleko sie cofa i dziecko spowrotem je połyka) to zmieniłam zdanie, bo w kołysce nie wiem czy bym to uslyszała. Nic nie da układanie mu główki na bok, bo on nią rusza na prawo i lewo, leżąc na brzuchu tez sobie przekręca w każdą stronę. |
|
|
|
#3925 | |
|
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=_agata;35207031
Fajnie na macie jest, co nie? U nas to już codzienny rytuał ![]() [/QUOTE] Na macie fajnie nawet Filip tam leży. Cytat:
Trochę zaszalałam z zakupami,pościel,blender, ciuchy,buty,majtki bo przecież nawe gacie mam za małe![]() Ja bym sprzątała tylko po mojej rodzinie,jak mieszkacie piętro wasze rodzice na dole?????Jak tak to ja tylko u mnie bym sprzątał,jeszcze po kimś sprzątać
|
|
|
|
|
#3926 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Mąż wyrabia miesięcznie prawie 300 godzin,a to jest okrutna porażka. Też latam i ogarniam chałupę, moja mama jest bardzo pedantyczna,ale brat za przeproszeniem gdzie stał tam srał i raz nawet jak mu zwróciłam uwagę,żeby po sobie posprzątał to popatrzył na mnie wielkimi oczami,odwrócił się i poszedł miodzio. Może jakieś rady w tej kwestii od koleżanek emigrantek? ![]() Moje dziecko strzeliło przed chwilą takiego kupsztala,że prawie zwymiotowałam jak mu myłam tyłek. W dodatku jak szłam z nim do łazienki uderzyłam lekko jego główką o klamkę i się mały guz zrobił A Antoś nawet nie zapłakał - okrutnie mnie to ruszyło
|
|
#3927 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
co do moczu - ja musze mu zrobic przesiewowe, czyli musze złapac sterylnie do jalowego pojemniczka srodkowy strumien moczu woreczek stosuje sie do ogolnego badania i juz to robilismy kiedys |
|
|
|
|
#3928 |
|
Zakorzenienie
|
Andzya skoro nie zapłakał to pewnie nawet nie poczuł
Aniołek (06-2011)[*] Aniołek (11-2010)[*] Po szklistych oczach je poznasz, po chwiejnym głosie Po marzeniach w pył obróconych, po kołysankach nie wyśpiewanych Po imionach nie nadanych, po smutku lepiej lub gorzej skrywanym Po tym wszystkim poznasz Aniołkowe mamy.... |
|
|
|
#3929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moje bobisito ma silną potrzebę pakowania rąk do buzi i mimo smoczka usilnie to robi.Teraz strasznie płakał więc położyłam go na brzuszku - właśnie widziałam,że o tym pisałyscie - moje dziecko uwielbia spać na brzuchu w ciągu dnia! od razu się uspokaja. A wieczorem od razu zasypia jak się go położy na boku. No,ale do meritum,położyłam go na brzuchu,chwilę postękał,wracam z kawą,a on z kciukiem w buzi! co to za motyw w ogóle...
|
|
#3930 | |
|
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze ![]() ehh jakoś nie mam za bardzo weny na cytowanie... byłam w kancelarii parafialnej i zapisałam małą na chrzest 4 sierpnia, Tosia w tym czasie była na spacerze z teściową teściowa pożyczyła wagę od znajomych i nam przyniosła, zważyłam małą przed jedzeniem na golaska ( ale po wybitej butli wody) i ważyła 3970g, potem ją karmiłam i zasnęła więc już nie chciałam jej budzić na ważenie po jedzonku....czekam do następnego karmienia muszę zamówić catering ale oczywiście gdzies posiałam kartkę z nr tel i z menu no i do gina się umówić mam dosyć tych upałów obrączka nadal na mnie za ciasna, chyba już nigdy jej nie założę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:49.

mam nadzieję, że szybko minie. Nie dość, że upały to jeszcze od środka go grzeje.
ledwo patrzy na oczy, a każde odłożenie go kończy się natychmiastowym wrzaskiem - bo inaczej nie można tego nazwać - spazmami i tym, że mój syn robi się fioletowy. Robiłam 4 podejścia i każde kończyło się tak samo, a im więcej razy go odkładałam (po uspokojeniu rzecz jasna) to reakcja była szybsza. Na koniec dostał cyca, possał 2 razy i śpi
) oczywiście otworzył oczy i minka gotowa do płaczu, ale nakryłam łepetynę pieluszką, zaczęłam śpiewać i kołysać łóżkiem. Póki co chyba śpi. W każdym razie jest cicho, może zdążę coś posprzątać
ale najpierw śniadanie na wizażu ^^

ale juz wszystko wiem, wrocilam z zusu. nie ma ksiazeczek juz, wiec nie wiem co ta baba w rejestracji chciala. zgłosiłam dziecko do ubezpieczenia i tyle. 
o północy już esemesowałam do niego z sali porodowej, w ciągu pół godziny był z powrotem. I w ogóle zabawnie było, bo jak zaczęłam z bólu kwiczeć to mi ten balonik wyjęli po 23 i orzekli rozwarcie na 7 cm, a potem się ono zmniejszyło znowu do dwóch cm.
Syna urodziłam kolejne dwie godziny później. I właściwie w ostatniej chwili, lekarz prowadzący już trzymał dla mnie od pewnego czasu salę do cięcia, bo rozwarcie rano stanęło na 8cm i ni diabła nie chciało dalej iść. Solidnie mnie z tej okazji nacięto.