BEZROBOTNI łączmy się! Część V - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-07-11, 08:32   #331
naataa9009
BAN stały

Dot.: BEZROBOTNI łączmy się! Część V

mam pytanie jak wybrnąć z pytania na rozmowie a mianowicie czemu Pani nie pracowała skoro się pani uczyła zaocznie. Ostatnio padło takie pytanie na rozmowie. Mam wpisane, w cv studium xx nauka w trybie zaocznym może to wyrzucić z cv? .
naataa9009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 09:36   #332
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez naataa9009 Pokaż wiadomość
mam pytanie jak wybrnąć z pytania na rozmowie a mianowicie czemu Pani nie pracowała skoro się pani uczyła zaocznie. Ostatnio padło takie pytanie na rozmowie. Mam wpisane, w cv studium xx nauka w trybie zaocznym może to wyrzucić z cv? .

dziewczyny kiedyś pisały, ze trzeba ściemniać
powiedz, że musiałaś się opiekować schorowaną babcią, bo rodzice do pracy chodzili itp

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 09:48   #333
verda
Inkwizytor

Dziewczyny jak bardzo ściemniacie w CV? Bo ja mam wrażenie, że pisząc prawdę jestem wypadam gorzej w stosunku do osób ktore tak na prawdę mają gorsze kwalifikacje a kłamią w niektorych punktach CV. Wszystko ładnie, wiadomo rozmowa wiele zweryfikuje, ale co z tego skoro ja na nią nie zostanę nawet zaproszona a taka osoba tak? Sama już nie wiem, ostatnio ktośmi powiedział, że powinna trochę podkolorować swoje CV, poz atym dobilo mnie że kumpel wpisał sobie znajomość 5 językow obcych (zna jeden) i stanowisko na którym wcale nie pracował (siostra ma firmę i "jakby co" miała to potwierdzic telefinicznie potencjalnemu pracosawcy) i dostal świetną robotę. Mam wrażenie, że uczciwi ludzie mają przechlapane juz na starcie...

Jeżeli "kolorujecie" swoje CV to w ktorych punktach?

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 10:05   #334
evilcia
Zadomowienie

Ja nie koloryzuję, bo nie potrafiłabym potem na rozmowie z kamienną twarzą udawać, że to co mam w cv to czysta prawda. Niby często firmy weryfikują pewne rzeczy, ale to zależy jak bardzo jest skorporyzowana, bo jedna firma przy zatrudnieniu papierki sprawdza czy pracownik faktycznie ma doświadczenie takie jak mówi, a w innej przepływ informacji i weryfikowanie aż tak daleko nie sięga i przykład jak podałaś przejdzie bez problemu.
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 10:26   #335
naataa9009
BAN stały

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
powiedz, że musiałaś się opiekować schorowaną babcią, bo rodzice do pracy chodzili itp
Dzięki miałam w tym czasie rozmowy, ale niby przeszkadzało im że się uczę zaocznie( praca w galeriach handlowych) . Na rozmowie raczej tak nie odpowiem bo zaczęli by dociekać co ile były zjazdy itp itd i że mozna to pogodzić ito a nic innego mi nie przychodziło do głowy.
naataa9009 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 11:08   #336
tajkuna
BAN stały

Ja mam dziś rozmowę 30 km ode mnie w instytucji finansowej kredyt-chwilówki na stanowisko doradca -klienta , obawiam się tylko ,że to może być praca w terenie i stracę tylko 15 zł na bilet. o 15 rozmowa, ale o 12.30 muszę już wyjechać na miasto. Bo mam busa 13.05 do tego drugiego miasta. Wakacje mam nadzieje,że nic nie pozmieniali w rozkładach. Bo jak coś zmienili, to będzie śmiesznie. Wg rozkładów jadą. Tylko jak to będzie praca w terenie. Oddział mają malusieńki i rozmowa jest w restauracji w rynku. Żeby to nie byli tacy oszuści jak aviva ostatnia. na pewno padnie pytanie czy mam doświadczenie w obsłudze klienta Nic mnie ostatnio nie cieszy. Mam złe dni.
Była która z was kiedyś u nich na rozmowie?
Ubiorę tak myślę czarno spódnicę taką elegancką, dopasowaną ( ma ona na sobie trochę dodatku kremu, nie wiele) i kremową z kołnierzem bluzkę. Mam biało -niebieską bluzkę ale kremowa bardziej do tej spódnicy pasuje. Lubię tą spódnicę i dobrze się w niej czuje. Przewertowałam wszystkie spódnice i ta najlepsza. Inne mam z falbanami, albo rozkloszowane z tyłu. Mam niby jeszcze jedną czarną spódnicę taką dopasowaną, ale tą pierwszą uwielbiam.
Obym tylko nie jechała na daremnie, bo już mam dość takich rozmów, gdzie przez tel nie chcą wprost powiedzieć czy chodzi o pracę w terenie czy w oddziale. Wkurza mnie to już. Mogli by od razu napisać w ogłoszeniu o co chodzi. Tym bardziej,że te kredyty- chwilówki często się ogłaszają.
Rajstopy myśle ubrać , choć u nas duszno, ale słońce zachodzi. bez rajstop nie pasuje na rozmowę iść. Jak myślicie ?
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 11:40   #337
slonecznikow_a
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Ja mówię, że było to związane z trudną sytuacją rodzinną i w tym czasie nie mogłam podjąć pracy. W moim przypadku to prawda.
Pytanie do specjalistek ds. rekrutacji - jak taka odpowiedź jest odbierana?
Nie wiem co innego miałabym powiedzieć. Na pewno nie będę wchodzić w szczegóły i nie odpowiem na pytanie: a co dokładnie się stało? To sprawy osobiste...

W CV nie ściemniam Uważam, że ważna jest uczciwość, nie tylko wobec pracodawcy ale też wobec samego siebie. Moje CV zawiera takie, a nie inne informacje, takie rzeczy robiłam, tyle umiem i oto cała prawda. Uważam, że w końcu uczciwość zostanie nagrodzona Zadbałam tylko (i aż!) o stronę graficzną, żeby przyciągnąć wzrok rekrutera.
slonecznikow_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 11:58   #338
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez slonecznikow_a Pokaż wiadomość

W CV nie ściemniam Uważam, że ważna jest uczciwość, nie tylko wobec pracodawcy ale też wobec samego siebie. Moje CV zawiera takie, a nie inne informacje, takie rzeczy robiłam, tyle umiem i oto cała prawda. Uważam, że w końcu uczciwość zostanie nagrodzona Zadbałam tylko (i aż!) o stronę graficzną, żeby przyciągnąć wzrok rekrutera.
Ja się zastanawiam czy to nie dlatego wciąż jesteśmy na tym wątku.

Uważam że okłamanie na rozmowie rekrutora odnośnie powodu nie podjęcia pracy jest takim samym oszustwem jak ściemnianie w CV.

wymianka książkowa
Stary 2012-07-11, 12:21   #339
michaqu
SPAMER
Nieopłacona reklama

Ja piszę cv pod konkretną firmę, wtedy unikam niepotrzebnej treści, która ich nie intersuje a piszę to co może mieć pozytywne wrażenie
michaqu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 14:31   #340
sylvi_86
Zakorzenienie

ja też nigdy w CV nie ściemniałam
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 14:46   #341
neuilly.
Rozeznanie

Verda - ciężko mi uwierzyć, że ten kolega wpisał pięć języków znając jeden ... a jeżeli za miesiąc okaże się, że ma w jednym z tych języków porozumiewać się to co wtedy ? Premia od szefa ?

Kłamstwo ma krótkie nogi - brak umiejętności wychodzi na okresie próbnym.

I nie ma się co czarować, że pracodawca zostawi osobę, która skłamała, nie potrafi tego co deklarowała w cv i przedłuży jej umowę.
Jeżeli firma szuka fachowca nie zatrudni osoby, która "ma przecież chęci i szybko się nauczy".
Stary 2012-07-11, 15:39   #342
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez neuilly. Pokaż wiadomość
Verda - ciężko mi uwierzyć, że ten kolega wpisał pięć języków znając jeden ... a jeżeli za miesiąc okaże się, że ma w jednym z tych języków porozumiewać się to co wtedy ? Premia od szefa ?

Kłamstwo ma krótkie nogi - brak umiejętności wychodzi na okresie próbnym.

I nie ma się co czarować, że pracodawca zostawi osobę, która skłamała, nie potrafi tego co deklarowała w cv i przedłuży jej umowę.
Jeżeli firma szuka fachowca nie zatrudni osoby, która "ma przecież chęci i szybko się nauczy".
Widziałam to CV na prawdę wpisał 5 języków znając tylko angielski. Jest w tej firmie już 2 miesiące, póki co był mu potrzebny tylko angielski.

wymianka książkowa
Stary 2012-07-11, 15:44   #343
sylvi_86
Zakorzenienie

ja bym robiła pod siebie wiedząc, że któregoś dnia to wyjdzie na jaw
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 16:20   #344
neuilly.
Rozeznanie

Co do kłamania w cv ja powiem tak: miałam raz dziewczynę, która napisała, że zna się na kadrach - kazano jej wystawić świadectwo pracy (nie potrafiła dni policzyć, okresów składkowych, nieskładkowych) i był zonk. Efekt: nie miała po co do pracy przychodzić pomimo iż miała umowę na okres próbny. Dostałaby tzw. bana i nie miałaby się czym w cv chwalić.

Z mojego doświadczenia (a spore już mam w pracy) wiem, że pracodawca zna milion sposobów na przetestowanie umiejętności kandydata - nie wiem, gdzie pracuje Twój kolega, nie pytam, ale nie wydaje mi się, że to jest poważna firma znana na rynku - dawno by go sprawdzili wystarczyło dać np. umowy do przetłumaczenia. No chyba, że nie potrzebowali gościa z pięcioma językami i tak im zaimponował, ale to buractwo firmy a nie profesjonalizm. Dziwne to dla mnie, naprawdę - pierwszy raz o czymś takim słyszę - przynajmniej jeżeli chodzi o znajomość języków obcych a te są pożądane wśród pracodawców.

Odkrycie przez pracodawcę „nieścisłości” w CV może skutkować wypowiedzeniem umowy o pracę, bonus: wilczy bilet na świadectwie pracy
Ale jak widać odważnych nie brakuje

Edytowane przez neuilly.
Czas edycji: 2012-07-11 o 16:26
neuilly. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 17:24   #345
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja skończyłam dzienne, nigdzie tego nie zaznaczałam i nigdy mnie o to nie pytano, chyba, że sama o tym wspomniałam. Na Twoim miejscu nie pisałabym nic o formie, studiów a na rozmowie nie wychodziła przed szereg. Skoro dla kogoś (czyli większości rekruterów) jest oczywiste że na studiach zaocznych się pracuje a na dziennych nie, to sami Cię sklasyfikują i nie będą Cię sprawdzać Ja jak już, to bym się zapytała "dlaczego nie byłaś na dziennych skoro nie pracowałaś"

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
Dziewczyny jak bardzo ściemniacie w CV? Bo ja mam wrażenie, że pisząc prawdę jestem wypadam gorzej w stosunku do osób ktore tak na prawdę mają gorsze kwalifikacje a kłamią w niektorych punktach CV. Wszystko ładnie, wiadomo rozmowa wiele zweryfikuje, ale co z tego skoro ja na nią nie zostanę nawet zaproszona a taka osoba tak? Sama już nie wiem, ostatnio ktośmi powiedział, że powinna trochę podkolorować swoje CV, poz atym dobilo mnie że kumpel wpisał sobie znajomość 5 językow obcych (zna jeden) i stanowisko na którym wcale nie pracował (siostra ma firmę i "jakby co" miała to potwierdzic telefinicznie potencjalnemu pracosawcy) i dostal świetną robotę. Mam wrażenie, że uczciwi ludzie mają przechlapane juz na starcie...

Jeżeli "kolorujecie" swoje CV to w ktorych punktach?
Ja już dawno to odkryłam
Na pewno nie kłamać o językach, bo zawsze może się trafić ktoś, kto akurat będzie umiał to sprawdzić (5 to już zupełna przesada). Do tego pracodawca, który w to uwierzył, może za jakiś czas zacząć szukać kontrahentów z innych krajów i powierzyć ich pracownikowi poliglocie i co wtedy? Podstawa nawet do zwolnienia dyscyplinarnego (ma w końcu papier, że pracownik zna te języki).

Jak kłamać to w kwestiach nie do sprawdzenia, typu kurs "w trakcie" na temat czegoś na czym się znasz i umiesz o tym coś powiedzieć, wypełnić duże luki bez pracy na wyjazd za granicę w celu doskonalenia języka, jeśli faktycznie bardzo dobrze znamy jakiś język, dodanie 0 przy ilości obsługiwanych akcjach promocyjnych (czyli z hostessowania 5 razy zrobić 50), inną lukę wypełnić można np opieką nad dzieckiem sąsiadki, wyjazdem na zbiór truskawek, można podać adres babci lub przyjaciółki, która akurat mieszka w mieście w którym szukamy pracy itd..

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 17:25   #346
Bonjour_tristesse
Raczkowanie

Ja właśnie zastanawiam się nad skłamaniem w drugą stronę.. Znalazłam dosc ciekawą ofertę pracy tymczasowej (ok. 5 tygodni), proste zajęcie porównywalne z np. kserowaniem czy pisaniem precli, ale czuję, że najchętniej widziani są studenci. Chyba przyznam się tylko do licencjata i napiszę, że pracowałam w Anglii przez ostatnie 2 lata

Mój blog minimalistyczno - modowy

Edytowane przez Bonjour_tristesse
Czas edycji: 2012-07-11 o 17:27
Bonjour_tristesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 17:55   #347
verda
Inkwizytor

Cytat:
Napisane przez Bonjour_tristesse Pokaż wiadomość
Ja właśnie zastanawiam się nad skłamaniem w drugą stronę.. Znalazłam dosc ciekawą ofertę pracy tymczasowej (ok. 5 tygodni), proste zajęcie porównywalne z np. kserowaniem czy pisaniem precli, ale czuję, że najchętniej widziani są studenci. Chyba przyznam się tylko do licencjata i napiszę, że pracowałam w Anglii przez ostatnie 2 lata
No ale czasami status studenta jest wymagany. Odkryja że nie studiujesz...

Hehe... wszystko fajnie tylko jka potem spamiętać co się komu wysłał:P

wymianka książkowa
Stary 2012-07-11, 18:09   #348
Bonjour_tristesse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
No ale czasami status studenta jest wymagany. Odkryja że nie studiujesz...

Hehe... wszystko fajnie tylko jka potem spamiętać co się komu wysłał:P
W ogłoszeniu nic nie ma na temat statusu studenta, ale jest to zajęcie z cyklu tych, które zazwyczaj wykonują studenci więc będę czuła się bardziej komfortowo z samym licencjatem, bo tak już mam, że myślę, że rekruterzy przy ofertach na mniej ambitne stanowiska mają mnie za nieudacznika Zajęcie jest bardzo mało skomplikowane, wymaga tylko obsługi komputera, więc nie sądzę, żeby "prześwietlali" kandydatów. Chciałabym trochę zarobić, bo wakacje to dla mnie martwy okres jeżeli chodzi o wszystkie moje prace dodatkowe.

Stary 2012-07-11, 18:16   #349
VwVampirka
Zakorzenienie

Ja ostatnio też miałam problem typu czy kłamać w drugą stronę...
Aplikowałam na stanowisko kierownika marketu, a wg mojego CV to ciągle pracowałam w księgowości, a potem 2 razy w US...
Długo o tym myślałam jak zrobić, by to nie wyglądało na taką zdecydowaną ścieżkę kariery księgowej... zastanawiałam się, czy pozamieniać słowa "księgowa" na np pomoc biurowa i nie uszczuplić zakresu swoich obowiązków, pisać o tym drugim (obecnym) US... w końcu wysłałam wszystko z godnie z prawdą, bez koloryzowania , zamieniania i wykreślania... i cisza...

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 19:19   #350
tajkuna
BAN stały

Byłam na tej rozmowie dziś. Nie dawno wróciłam.
Miałam pytanie typu :
1. Sprzedać długopis za 20 zł ( wymyśliłam, że taki długopis ma bardzo dobry wkład , która wystarcza na pół roku nawet i nie trzeba co miesiąc kupować nowego długopisu, jest koloru żółtego , więc jak się zgubi na biurku to szybko się go znajdzie, bo ma kolor rzucający się w oczy. czy jakoś tak A pan do mnie wtedy, ale ja bym wolał pióro niż długopis, a ja wtedy ale pióro ma atrament , który może się rozlać i zrobić plamy na dokumencie a długopisem można ładniej i wyraźniej się podpisać
Co wy byście odp na takie pytanie?
2. 5 zastosowań spinacza biurowego po za spinaniem dokumentów, poległam wymyśliłam tylko jedno dziwne zastosowanie.Pierwszy raz się spotkałam z takim pytaniem. Tak od ręki ciężko było znaleźć 5 zastosowań.
Co na to pytanie byście odp?
3. Przebieg kariery zawodowej
4. czemu często zmieniałam pracę, a przecież mało pracowałam w swoim życiu. Więc tłumacze im,że to były staż, przygotowanie zawodowe z up, praca jako pomoc w sekretarcie gdzie nie było wolnych etatów i przeszłam na świetlice , bo tam zwolniło się miejsce. Najgorzej było wybrnąć z ostatniej pracy miesięcznej.
5. Jak reklamowałabym by ich produkt. Odp prasa lokalna, radio lokalne i przede wszystkim ulotki itd. Pan zapytał jakie są gazety lokalne odp,że w moim mieście jest taka i taka, a w mieście, gdzie byłam na rozmowie i gdzie była by praca odp,że bym się szybko zorientowała jaką są gazety lokalne, bo na chwilę obecną nie wiem, bo jestem z miasta obok. Ale bardzo szybko mogę poszukać gazet lokalnych z tego miasta, bo jak się nie mylę, jedna jest taka sama jak u mnie w mieście.
6. co rozumiem pod pojęciem budowanie trwałych relacji z klientem
7. Czy mam doświadczenie w pracy z klientem.
itd.
Przede mną była dziewczyna i słyszałam jak odp. Miała inne pytania. Sprzedając klientce strój kąpielowy miała jej dodatkowo coś wcisnąć z asortymentu zimowego np czapkę. Tylko klientka nie ma czasu oglądać rzeczy zimowych bo mąż w aucie siedzi. Jej zadaniem było zatrzymanie klientki i sprzedanie jej np tej czapki. Do tego ta dziewczyna mówiła,że pracowała w sklepach i ma doświadczenie z klientami, więc ma większe szanse niż ja.
Nie wiem ile ludzi było umówionych ale na stoliku leżało dużo CV.
Do piątku ma być odp kogo wybrali. Pewnie znów podziała mój pech i wybiorą kogo innego.

Edytowane przez tajkuna
Czas edycji: 2012-07-11 o 19:22
tajkuna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 20:08   #351
20160901857
Konto usunięte

Nie nastawiaj się, może akurat ciebie wybiorą
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 20:34   #352
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tajkuna Pokaż wiadomość
2. 5 zastosowań spinacza biurowego po za spinaniem dokumentów, poległam wymyśliłam tylko jedno dziwne zastosowanie.Pierwszy raz się spotkałam z takim pytaniem. Tak od ręki ciężko było znaleźć 5 zastosowań.
Co na to pytanie byście odp?
ale durne pytania

co do zacytowanego pytania - jak mi trzasnął guzik w spodniach to spięłam je spinaczem biurowym

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 20:40   #353
khloe
Strzelaj lub emigruj!

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość
ale durne pytania

no durne, durne, ale prawdziwe

nie tak dawno w Poradniku Domowym był właśnie artykuł o cudach-wiankach wyczynianych przez pracodawców na rozmowach kwalifikacyjnych:rolleyes :

wypowiadała się jedna dziewczyna, która mówiła, że kiedyś jak weszła do pomiszczenia, w którym miała się odbywac rozmowa kwalifikacyjna był wielki stół, a na nim deska do krojenia, masło, ogórki, pomidory i... nożyczki. Kandydaci musieli oprócz odpowiadania na standardowe pytania robić kanapki

zadania miałao chyba być na kreatywność i zaradność- jak sobi poradzą kandydaci, ze muszą zrobić kanapki nożyczkami

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 20:54   #354
Heledore
Zakorzenienie

'
potraktowałabym takie zadanie jako żart (no chyba że to była praca w cateringu )
A gdyby rekruter się upierał to parsknęłabym śmiechem i poszła sobie

Stary 2012-07-11, 21:40   #355
evilcia
Zadomowienie

Ja spinaczy używałam jako zawieszki na bombki na choinkę, bo te plastikowe co dodawali były o kant d*py
evilcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 21:54   #356
Bonjour_tristesse
Raczkowanie

Ja lubię takie dziwne pytania
Chciałabym to z kanapkami bo kiedy ktoś każe Ci robic takie rzeczy na rozmowie to musi byc bardzo rozluźniające i zostaje przekroczona granica absurdu.
Spinacz - przychodzi mi jeszcze do głowy zakładka do książki, poprosiłabym o taki spinacz i zrobiła z niego serduszko (trochę poza tematem, ale daje czas na dalsze myślenie), jak już ktoś napisał naprawa odzieży, włamywanie się do drzwi , po odgięciu wewnętrznej części może posłużyć jako pionek do gry.
Ciekawe czy na rozmowie wymyśliłabym chociaż jedno zastosowanie

Stary 2012-07-11, 22:38   #357
mikados
Rozeznanie

Cytat:
nie tak dawno w Poradniku Domowym był właśnie artykuł o cudach-wiankach wyczynianych przez pracodawców na rozmowach kwalifikacyjnych:rolleyes :

wypowiadała się jedna dziewczyna, która mówiła, że kiedyś jak weszła do pomiszczenia, w którym miała się odbywac rozmowa kwalifikacyjna był wielki stół, a na nim deska do krojenia, masło, ogórki, pomidory i... nożyczki. Kandydaci musieli oprócz odpowiadania na standardowe pytania robić kanapki

zadania miałao chyba być na kreatywność i zaradność- jak sobi poradzą kandydaci, ze muszą zrobić kanapki nożyczkami
Czytałam o tym kilka miesięcy temu, opowiadała o tej rekrutacji jedna z dziewczyn która na niej była i wybiegła stamtąd z płaczem bo to było za duże poniżanie człowieka.
mikados jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-11, 23:41   #358
semantique
Zadomowienie

Cytat:
Ależ mi poemat wyszedł

Dziewczyny teoretycznie dostałam pracę. Czemu teoretycznie?
Jest to szkoła językowa, umowę chcą podpisać już a zajęcia mają się zacząć się mniej więcej w połowie września.
Na plus jest to że:
- zawsze kasa się przyda, miałabym jakieś zajęcie
- praca od przedszkola do przedszkola -ale zwracają kasę za paliwo
- wypożyczają pakiet z planami wszystkich lekcji - nie muszę grzebać godzinami w necie aż znajdę coś co się nadaje.

Niestety:
- Jest to umowa o dzieło. Nie można się zarejestrować w UP. Nie będą mi odprowadzać żadnych składek-nawet zdrowotnej. Musiałabym jakoś ubezpieczyć się u prywatnego ubezpieczyciela - przynajmniej mogłabym iść do lekarza jęśli zachoruje, skręcę nogę itp. To pewnie trochę kosztuje.
- praca w przedszkolach - średnio lubię małe dzieci
- aby podpisać umowę muszę jechać 40km w jedna stronę do siedziby szkoły. Nie przyślą mi umowy poczta poleconą ani nawet wzoru do wiadomość poprzez e-mail (mogę się przejechać na darmo jeśli będzie tam jakiś zapis który mi się bardzo nie podoba)
- podpisywanie umowy kilka miesięcy wcześniej to znany mi trik. Najpierw zaklepuje się lektorów a dopiero potem reklamuje w przedszkolach. Nie wiadomo ile bede mieć godzin, gdzie i czy w ogóle. Jakieś 3 lata temu podpisałam taką umowę - ani jednej lekcji nie przeprowadziłam do dziś

Teoretycznie mogłabym się przejechać, podpisać umowę i szukać nadal normalnej pracy - pewnie tak doradzą mi rodzice i tak wydaje się być najrozsądniej. W końcu gdybym coś innego znalazła to wg. prawa umowę o dzieło można rozwiązać z dnia na dzień.... Nie do końca.
- Często w umowach jest podpunkt dodający okres wypowiedzenia jeśli lektor rezygnuje. W mojej poprzedniej szkole było to "na 30 dzień od wręczenia wypowiedzenia". Nie wiem jaki zapis ma ta szkoła ale miesiąc to długo.
- Szkoły nagminnie używają zapisu że umowy podpisanej w okresie wakacyjnym/z wyprzedzeniem nie można zerwać aż do np. października pod karą pieniężną. I wtedy jestem u d u p i o n a aż do jesieni!

Co myślicie?
Ja bym nie podpisała takiej umowy w ciemno, zresztą na każdej mojej dotychczasowej umowie o prowadzenie zajęć było wyszczególnione co i w jakiej ilości godzin oraz czas wykonania dzieła. A tu miałoby być co?

Podpisywałam kiedyś umowę o dzieło na podobnych warunkach, jeśli chcesz to mogę Ci ją pokazać. Zresztą, zastanawiam się, czy nie chodzi tu o pewną dużą szkołę na A? Skąd jesteś?
Stary 2012-07-12, 14:19   #359
Heledore
Zakorzenienie

Tu chodzi o szkołę na L działającą jesli się niemylę na terenie wielu województw.

Byłam dziś w siedzibie szkoły i nie podpisałam umowy. Zła jestem bo zmarnowałam czas i paliwo do przejechania łącznie 80km! (nie chcieli przysłać wzoru umowy mailem)
Takiej umowy jeszcze nie widziałam.
- lektor miał być taz kasjerem zbierającym kasę od dzieci i wlacającym ją na konto szkoły. jeśli nie zbierzesz kasy to nie dostaniesz zaliczki ( w umowach od dzieło wypłaty często nazywa się zaliczkami) a wiadomo jakie są małe dzieci, zapominają o takich rzeczach. Nie mam ochoty wydzwaniać po rodzicach i żebrać o zapłatę. Przypominanie o płatnościach powinno być zadaniem sekretariatu szkoły.
- umowę można zerwać najwcześniej po 3 miesiącach kursów z 2 miesięcznym wypowiedzeniem.
- jesli zerwiesz umowę lub porzucisz "pracę" musisz zwrócić wszystkie dotychczasowe zaliczki i zapłacić karę w wysokości dwudziestokrotności (!!!!) średniej zaliczki - kara za niedokończenie dzieła
- jeśli zerwiesz umowę masz obowiązek wskazać zastępcę, który dokończy "dzieło"
- przez 3 lata ustania umowy zakaz nauczania na tym terenie (zakaz nie dotyczył korepetycji u siebie w domu), zakaz pracy w innych prywatnych szkołach na tym terenie
- przez 3 lata zakaz pracy w szkołach i przedszkolach w których uczyłaś będąc związana ze szkołą L.

Dalej umowy nie czytałam

Babka próbowała mnie urobić mówiąc, ze to wszystko dla dobra dzieci, żeby im za często nauczycieli nie zmieniać. Sorki ale na rozczulające teksty o dzieciach jestem odporna. I jeszcze ściemniała cos z tym wypowiedzeniem umowy. Niestety nie pamiętam dokładnie jaką to bajeczkę próbowała mi sprzedać - coś że nie ma różnych rodzajów wypowiedzeń i jest tylko jeden możliwy sposób rozwiązywania wszystkich istniejących umów dotyczących pracy. Krótko ucięłam mówiąc, że znam kodeks pracy i to o czym mówi jest nieprawdą Widać było, że zbiłam ją z tropu. Zmieszała się i spuściła uszy po sobie. Bez przesady nie jestem durną osiemnastką która wyrwala się spod szczelnego klosza rodziców. Trochę liznęłam prawo pracy (zastanawiam się nad kursem kadrowym ) i nie jedną umowę na oczy widziałam.

Stary 2012-07-12, 14:29   #360
Flofferek
Zakorzenienie

Cytat:
Tu chodzi o szkołę na L działającą jesli się niemylę na terenie wielu województw.

Byłam dziś w siedzibie szkoły i nie podpisałam umowy. Zła jestem bo zmarnowałam czas i paliwo do przejechania łącznie 80km! (nie chcieli przysłać wzoru umowy mailem)
Takiej umowy jeszcze nie widziałam.
- lektor miał być taz kasjerem zbierającym kasę od dzieci i wlacającym ją na konto szkoły. jeśli nie zbierzesz kasy to nie dostaniesz zaliczki ( w umowach od dzieło wypłaty często nazywa się zaliczkami) a wiadomo jakie są małe dzieci, zapominają o takich rzeczach. Nie mam ochoty wydzwaniać po rodzicach i żebrać o zapłatę. Przypominanie o płatnościach powinno być zadaniem sekretariatu szkoły.
- umowę można zerwać najwcześniej po 3 miesiącach kursów z 2 miesięcznym wypowiedzeniem.
- jesli zerwiesz umowę lub porzucisz "pracę" musisz zwrócić wszystkie dotychczasowe zaliczki i zapłacić karę w wysokości dwudziestokrotności (!!!!) średniej zaliczki - kara za niedokończenie dzieła
- jeśli zerwiesz umowę masz obowiązek wskazać zastępcę, który dokończy "dzieło"
- przez 3 lata ustania umowy zakaz nauczania na tym terenie (zakaz nie dotyczył korepetycji u siebie w domu), zakaz pracy w innych prywatnych szkołach na tym terenie
- przez 3 lata zakaz pracy w szkołach i przedszkolach w których uczyłaś będąc związana ze szkołą L.

Dalej umowy nie czytałam

Babka próbowała mnie urobić mówiąc, ze to wszystko dla dobra dzieci, żeby im za często nauczycieli nie zmieniać. Sorki ale na rozczulające teksty o dzieciach jestem odporna. I jeszcze ściemniała cos z tym wypowiedzeniem umowy. Niestety nie pamiętam dokładnie jaką to bajeczkę próbowała mi sprzedać - coś że nie ma różnych rodzajów wypowiedzeń i jest tylko jeden możliwy sposób rozwiązywania wszystkich istniejących umów dotyczących pracy. Krótko ucięłam mówiąc, że znam kodeks pracy i to o czym mówi jest nieprawdą Widać było, że zbiłam ją z tropu. Zmieszała się i spuściła uszy po sobie. Bez przesady nie jestem durną osiemnastką która wyrwala się spod szczelnego klosza rodziców. Trochę liznęłam prawo pracy (zastanawiam się nad kursem kadrowym ) i nie jedną umowę na oczy widziałam.

O matko, zatkalo mnie, ale wymagania. Tez bym nie podpisala takiej umowy, wiec uwazam, ze dobrze zrobilas
Flofferek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości