|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
kiedy mojej lekarki nie ma, konczy dyzur zalozmy w czw o 13nastej on zaczyna o 14. Wtedy ide do recepcji i pytan pan czy moge skontaktowac sie z jakims pracujacym lekarzem, ide do niego i oytam cyz moze mnie przyjac, a nie ejstem jego pacjentka. przyjmuje od 14nastej, musze poczekac az obsluzy wsyztkie osoby- wczoraj to bylo 3 h niecale i wtedy przyjmuje mnie i wypisuje recepte z adnotacja w ksiazeczce malego, ze pewnie cos tam sie dzieje.... takze porabane! trzeba robic z siebie debila w recepcji, czekac pozniej dlugo czasu i on mi wypisuje;/ maly naprawde super znosi to mleczko wiec jakby tego lekarza zabraklo, moja mi nie wypisze to bede musiala kupic inne?! chyba, ze mozna kupic na 100% to mleko? czy popprostu woglole nie mozna? nie wiem.... ten lekarz powiedzial, ze keidys do niego beda zapisy i trzeba czekac,,, ale ile to nie wiadomo ![]() no i tak jak pisalam jest duzo fajnych i doswiadczonych lekarek, nawet nad jedna myslalam, ale glupio poprostu mi isc i spytac jej czy mi bedzie wypisywala mleko dla dziecka... Bo jesli sie do innej rpzychodni bym zapisala do nowej lekarki utnie mi sie kontakt z tamtym lekarzem i zostane bez mleka a na Twoje pytanie nie znam odpowiedzi bo nie bylam nigdy w prywatnej przychodni, ba- nie wiem czy u mnei w miescie takie istnieja
http://www.suwaczki.com/tickers/n59yx1hp79isyitx.png" Leos http://www.suwaczki.com/tickers/ckaiebkmv17sjqus.png Fosolka Edytowane przez agatka661 Czas edycji: 2012-07-13 o 14:49 |
|
|
|
|
#4322 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,
Cytat:
Cytat:
tylko dla mnie to jako dla inżyniera po prostu trochę nielogiczne,ale co jest w tym kraju logicznego...
|
|
#4323 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mój brat miał problem rzędu takiego ze rodzinna nie chciała przepisac mleka,oni pojechali prywatnie do alergologa on im zapisał ileś mleka jak im się skończyło poszli do rodzinnego a ta że im nie wypisze![]() A Bebilon Pepti można kupić bez recepty ale nie refundowany,bo się pytałam w aptece. |
||
|
|
|
#4324 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i jeszcze ile czasu stracisz... wiem, że bebilon pepti można kupić tylko na receptę, nawet przy pełnej odpłatności - ale wtedy o receptę możesz poprosić jakiegokolwiek znajomego lekarza - mnie np. teraz wypisała receptę moja ginekolog , bo zabraknie mi 1 czy 2 puszek do wizyty u pediatry, a nie chcę małego ciągać bez sensu do lekarza tylko po receptę. Możesz poprosić swojego ginekologa, dentystę czy endokrynologa. Jest też opcja, że będziesz miała znajomą aptekę - przy pełnej odpłatności apteka może na własne ryzyko sprzedać mleko bez recepty, więc jak masz tam jakiegoś fajnego farmaceutę to możesz się dogadać. Ale trzymam kciuki, żebyś miała dalej ze zniżką
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-13 o 14:57 |
|
|
|
|
#4325 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ile g jest w puszce tego bebilona?
My teraz kupujemy nan 2x300g, bo wychodzi taniej niż za puszkę 400g. |
|
|
|
#4326 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no to brawa dla nas ![]() odwaliłyśmy kawał dobrej roboty ![]() Antosia dzisiaj kończy 6 tygodni
|
|
|
|
|
#4327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4328 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- ![]() za 6 tyg
|
|
|
|
|
#4329 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- Cytat:
jesteśmy niesamowite!![]() I brawa dla Antosi!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-13 o 15:08 |
||
|
|
|
#4330 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
serdeczne Gratulacje ![]() ![]()
|
|
|
|
|
#4331 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzięki Kotku za wsparcie !
Cytat:
Cytat:
dezerteruje po 10 minutach hahaha, a tu widze ze nawet 30 trzeba usypiać to już bede wiedzieć.Bo Borys jest czymś często w ciagu dnia nabuzowany, niby usypia już, niby wita się z gąską i nagle sru zaczyna machać rękami i nózkami, oczy jak 5 zł i po zasypianiu, no i ja wytrzymuje max 5-10 min niestety, potem biorę go na ręce, przystawiam do cyca, czekam aż usnie, odkladam, on sie budzi , ja znowu sie produkuje a i tak ląduje w hustawce, albo po prostu nie śpi. jak przyjechałam do mamy to moja siostra też tu była przez dwa dni, ja wówczas byłam strzępkiem nerwów, wiec Borysem zajmowały się one we dwie i siostra też usypiała bobasa za mnie. Polegało to na tym, ze siedziała w pokoju śpiewała mu , trzymała go między rękami na łózku, nie wiem jak to wytłumaczyć, jakby miedzy przedramionami, ale Borys leżał i lekko bujała, Borys nie chciał się otulić w rożek czy kocyk , a ona stwierdziła, że noworodek musi mieć "ciasno" to go schowała między ręce trochę ja plecy bolały, ja tak nigdy nie robiłam ( ona nie ma dzieci jest młodsza), ale jej usypiał w momencie i to faktycznie tak mocno , ze sie nie wybudzał. (Borys się czesto wybudza po 30-40 minutach, i albo sie go utuli albo już niestety przepadło). Cytat:
i cierpliwości, oby ! Boże, ale jak czytam te wypowiedzi "potrzebuje Cie mamo a ty mnie zostawiasz" to mi prawie łzy lecą, poważnie. Te moje hormony to chyba maja jakąs niezła imprezkę jeszcze Cytat:
wtedy jest taki spokojny.... tzn był, bo ostatnio po jakichś 10 minutach się już złości, muszę dopytać pediatry w poniedziałek o co biega z tym i czemu tak robi. Poza tym on jest strasznie nienażarty... potrafi wtrząsnąć dwa cyce po 10 minut każdy, albo dłużej, a potem dowalić jeszcze 120 ml mm i nadal szukać cyca. Ciekawe ile już waży Cyc jest wygodny nocą, po prostu go wyjmuje i mam gdzieś, bo karmie na leżąco no i to znakomity środek uspokajający dla Borysa, jak już wszystkie środki zawiodły to po prostu choćby i cyc był pusty ( a nigdy nie jest) to jak dostawię do piersi to jest spokój a ja mogę trochę przynajmniej ochłonąć i napić się herbaty jak ktoś akurat jest i może mi ja zrobic i podać no nic, wydaje mi sie, że zaczynam powoli , bardzo powoli, ogarniać kuwetę. ja chyba źle zaczełam... ale jak to premier Miller mówił, nie ważne jak się zaczyna , ważne jak się kończy (troszkę zmodyfikowałam na własny użytek) , więc mam nadzieje, ze będzie coraz lepiej. Dziś Borys jest wyjątkowo marudny co prawda. Dzień rozpoczeliśmy po godzinie 8smej, już nie dało się go ululać dłużej. Do 11 nie chciał zasnąc, wiec stwierdziłam , ze zbiore się do mojej babci z nim , to jakieś 7 km stąd, babcia ( czyli jego prababcia) jeszcze nie miała okazji go poznać, a on swietnie zasypia w aucie, wiec akurat, jak znalazł. Niestety po drodze remontują jezdnię , i postawili 2x na tym odcinku 7km światła .... Borysowi się to zdecydowanie nie podobało , i darł japkę przez całą drogę, uspokoił się dopiero pod klatką jak go wyjełam z auta. Pospał u babci z 15 minut jeszcze i zaczał koncertować, ale przystawiłam go do piersi i sie uspokoił. Potem nawet zaczał głużyć, posiedzieliśmy jakąś godzinę, zrobił sie marudny, stwierdziłam że pora wracać. Usnął, ale jak wysiedliśmy z auta pod domem to sie obudził , dostał dwa cyce po powrocie, strasznie sie złościł jak z nich jadł ( po jakichś właśnie 10 minutach) , dostał więc butle bo widziałam, ze nadal głodny, znów się wkurzał, już normalnie nie wiedziałam co jest grane. W koncu siadłam na kanapie, wziełam goscia na rece, mocno przytuliłam , walnął kupę, zasnał 5 sekund pozniej. odłożylam do łózka. nawet zmiana pieluchy go nie obudziła...... zobaczymy jak długo pośpi, bo w sumie od 8 do 15 nie zasnął na dłużej niż 15 minut. |
||||
|
|
|
#4332 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok. To więcej niż Nan... I można kupić bez recepty? Za 22zł puszka?---------- Dopisano o 15:52 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Moje kochanie śpi... A tu pora karmienia...
|
|
|
|
|
#4333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
w krakowie nie miał mi kto gotować wiec jadłam na szybko , dużo gotowanego bo najłatwie mi bylo wrzucic mięcho do wody. tutaj mamusia mnie rozpieszcza, a to pierozki, a to knedliczki, a to miesko pieczone z sosem no i mniej sie ruszam bo ograniczam sie do spacerow po ogrodzie, w tej wsi nie ma chodnika i jezdza jak szaleni, pobocze zachwaszczone wiec trzeba isc niemalże środkiem drogi.... to jakos mi sie odechciewa spacerów przez wioske. w krakowie łazilam duzo wiecej ( o ile Borys akurat nie darl japiszonka) . ale chyba mam w życi na razie jakiekolwiek diety ( chociaż też mi wmawiali że karmiąc piersią bede mogła jesc i jesc a nie bede tyła), no to nie jest tak, a moje dziecko to na prawdę głodomów i przystawiam go do piersi mega często, wiec ja nie wiem skąd moj organizm bierze energie do produkcji pokarmu , bo na pewno nie ściąga ze mnie wtrząchniętych kalorii moj boże w poniedziałek mam ginekologa i będę normalnie świecić galaretą przed nim a myślalam, ze 6 tygodni po porodzie to ja już będę normalnie laseczka.....
|
|
|
|
|
#4334 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
agatka jutro się zabieram za Ciebie Spokojnie![]() Kapukat za Ciebie też
|
|
#4335 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[QUOTE=SzmaragdowyKotek;35 276701]Mam nadzieję, że w końcu jak jestem teraz w przychodni, to będę miała to mleko ze zniżką, nie mam pojęcia dlaczego tamta pediatra, która mi 2 tygodnie temu wypisywała mleko w innej klinice dała na 100% Swoją drogą to niepoważne... przecież podważa się w ten sposób kompetencje lekarzy, którzy mają swoją praktykę i np. stwierdzają nietolerancję zwykłego mleka w czasie wizyty domowej, a nie pracują w żadnej przychodni - oni nie mogą wypisać mleka ze zniżką. To jakiś kretynizm... No własnie... tylko czy prywatna przychodnia liczy się jak taka normalna przychodnia???? Mam nadzieję, że ta tak, bo oni mają prawo szczepień dzieci, to chyba powinno tak być...[/QUOTE] Jeżeli chodzi o recepty to nie ma różnicy czy z prywatnego gabinetu/przychodni czy z państwówki. Cytat:
Cytat:
|
|
#4336 |
|
Wtajemniczenie
|
No mi pani w aptece powiedziała ze tak tylko 100%płatny
|
|
|
|
#4337 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzis włożyłam Majcie do łózeczka bo przy cycku mi usypiała, ale gdy tylko włożyłam ją oczy otwarte i po spaniu ani sladu, rozgladała sie, miziałam, kiziałam, głaskałam i w koncu zaczeła kwekac, nie brałam na rece tylko dalej uspakajałam, zaczeła płakac, jak juz widziałam ze nie uspokoi sie wziełam na rece, uspokoiłam ja, myk do łóżeczka, ta w płacz, dostawiłam do cyca i usneła.
Buuu.... Maja dzis konczy miesiąc. Ale zleciało. Wazy 4500. Mam pyt. byłam dzis po RMUA u siebie w pracy, dowiedziałam sie, ze najprawdopodobniej do konca wrzesnia sklep jest otwarty, potem go likwiduje. Co z moim macierzynskim? Bede go miała tak jak miałam miec czy bedzie skrócony? musze cos na google poszukac na ten temat. Alfa gratuluje |
|
|
|
#4338 | |
|
Wtajemniczenie
|
Byłam na spacerze z Hanią i Diego
Na przejazd kolarzy nie zdążyliśmy. Szybcy są skubani ![]() Cytat:
A wesele jest 60km od nas. Jak ubieracie swoje Dzieciaki na spacer przy takiej pogodzie? Hania dzisiaj była ubrana w pajacyk (to z rękawkami i nogawkami ze skarpetkami ) i momentami wydawało mi się, że może Jej być zimno. Co ja jakoś bardzo przewrażliwiona na tym punkcie nie jestem. Była też przykryta kocykiem, ale łapki miała na wierzchu i Jej zmarzły tzn. były zimne. Kurcze, fb coś mi nie działa jak należy m.in. nie mogę wejść na naszą tajną grupę.
|
|
|
|
|
#4339 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A oto Maja( z wczoraj) Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-07-13 o 17:09 |
|
|
|
|
#4340 |
|
Wtajemniczenie
|
Millena - no widzisz, czyli mamy jakiś punkt zaczepienia - lubisz karmić piersią
a poważnie to myślę, że coraz lepiej z Tobą, ![]() aTy byś tak chciała w 10 minut uśpić dziecko?... no proszę Cię! a poważnie to średnio to trwa ok. 30 minut, zależy od dziecka, nastroju, pogody, stopnia zmęczenia itp. Ale czasem bywało że i półtorej godziny siedziałam z małym, jak mu coś nie pasowało - dziecko chore czy nakręcone czymś np.
|
#4341 |
|
Zakorzenienie
|
A po czym poznajecie, ze dziecko chce spac, czy powinno juz spac? Chodzi mi o dzien. Bo ja sie zastanawiam czy dobrze ją rozumie z tym spaniem.
|
|
|
|
#4342 | |
|
Wtajemniczenie
|
To masz jakąś fajną aptekę
pewnie chcą zarobić, no i dobrze ciekawe czy nutramigen też można u nich kupić bez recepty? a Twój Szymon lepiej się czuje na pepti niż na nutramigenie????---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ---------- Cytat:
a jak jest u Ciebie?
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-13 o 17:36 |
|
|
|
|
#4343 |
|
Zakorzenienie
|
No własnie po jedzieniu i zabawie to albo zaczyna ziewac, ale z tym ziewaniem to nie zawsze tez sie sprawdza, bo nawet jak przystawie do cyca to pociagnie albo i nie, ale nie chce usypiac przeważnie. Ale tez czasami ma ze na rekach jest i tez cos jej nie pasi, wiec daje cyca i albo zje albo i nie, ale usypia, choc to trwa. Wczoraj w ten sposob godzine ja usypiałam, TZ wczesniej padl niz ona
Wiec moze to własnie ten znak, ze to juz czas na sen, gdy marudzi na rekach. Musze sie przyjrzec temu.
Edytowane przez justys1358 Czas edycji: 2012-07-13 o 17:32 |
|
|
|
#4344 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4345 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o spanie,najedzony,napity,p rzebrany,bawić się nie chce,marudzi kładę go do łóżka,pieluszkę do buzki podkładam i on od razu buzie bierze na bok i otwiera pyszczek szuka smoczka-znak że chce spać i zasypia nawet nie w 5minut ![]() Właśnie spał 30minut po ponad 3 godzinnym baraszkowaniu,ja poszłam chciałam mu dać smoczek(żeby jeszcze pospał) a on jak mnie zobaczył zaczął machać rączkami i nóżkami i się uśmiechać i po spaniu.Kurde on bardzo szybko regeneruje siłe Ale jemu Filip nie daje spać,nie umie być ciszej i Szymon się budzi.Jak Filip był chory i spał w dzień to oby dwoje spali ponad 3h.
|
|
|
|
|
#4346 | ||||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Alfa ogromne gratulacje U nas dziś prawdziwy piątek 13, mały wył bez przerwy przez 3 godziny u mnie na rękach i nic nie było w stanie go uspokoić poza tym marudny cały dzień, i dalej się pręży cały czas ![]() od rana dopiero teraz usnął, ale już się pręży przez sen ból rozsadza mi czaszkę podsumowując Dałam się nabrać. Drugie dziecko miało być bezproblemowe, grzeczniejsze i łatwiejsze w obsłudze. Miało wychowywać się samo… - twierdzili wszyscy wokół. A ja miałam być mniej zestresowana i lepiej zorganizowana niż poprzednio.Ha! Dobre sobie. ![]() Cytat:
Nigdy nie badałam się pod tym kątem, ale chyba będę musiała... W obu ciążach przytyłam ponad 30 kg i o ile w pierwszej nieraz faktycznie sobie pozwalałam i miałam niezbyt dużo ruchu to tak w drugiej wiedząc jak trudno potem te kg zrzucić bardzo uważałam i i tak nic mi to nie dało kilogramy przybywały jak szalone... tak samo po założeniu wkładki, nie zmieniłam diety ani aktywności i nagle bach +10 kg to nie jest normalne to ja nie chcę wiedzieć jak bym wyglądała gdybym zaczęła łykać tabletki... o a na jaki rodzaj wkładki dokładnie się zdecydowałaś? Ja jeszcze nie mam wybranej, a wiem, że jest kilka do wyboru. W ogóle to muszę się w końcu do gina wybrać, tylko nie ma chętnego co by z młodym chciał zostać ciekawe dlaczego ![]() Cytat:
![]() dopiero później zaczyna się zabawa na całego ![]() mój ulubiony czas to był bunt dwulatka miodzio Cytat:
Cytat:
agatko oby w końcu udało Wam się przepisać do tego lekarza, co za wredne babsko z tej Twojej lekarki ![]() ehh nawet mi nie mówcie o wadze... moja stoi w miejscu i ani drgnie ![]() a mam 20 kg do zrzucenia cudnie ![]() a najlepsze jest to, że przez cały dzień zjadam np. aż cały jogurt i kawę wypijam i to wszystko andzya jakieś rady? ![]() czekam aż mąż naprawi orbitreka ![]() aha agata chciałam Ci niezmiernie podziękować za podsunięcie tego pomysłu z chustą jak dla mnie rewelacja, naprawdę wycisza i uspokaja dzieciaka, i widać, że przynosi mu ulgę w bólu brzucha dzisiaj np. dzięki temu mogłam spokojnie zrobić starszej naleśniki ![]() a Leon zadowolony siedział cichutko i wpatrywał się we mnie wielkimi oczami ![]() żałuję tylko, że nie kupiłam tkanej chusty... bo w tej elastycznej trzeba główkę podtrzymywać
|
||||
|
|
|
#4347 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jej... biedactwo... a dlaczego z nutramigenu przeszłaś na pepti? Bo to przecież nutra jest delikatniejszy A Wojtek też lubi pieluszkę - zawsze się nią zamaskuje, normalnie zasieki robi sobie z pieluchy
|
|
#4348 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:09 ---------- Poprzedni post napisano o 18:06 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4349 |
|
Wtajemniczenie
|
Karozka - to tycie to normalne nie jest i niestety jest to jeden z objawów tarczycy. Ja w czasie skoków mojej dzikiej tarczycy przytyłam 10 kg w ok. 5 tygodni nie jedząc prawie nic, natychmiast pognałam na badania i do mojej endo - trzeba było zwiększyć dawkę Euthyroxu. Ja bym radziła dla świętego spokoju zrobić badania i przejść się z nimi do endo. Jak się zdecydujesz, to powiem Ci co trzeba miec do lekarza, żeby na darmo nie chodzić. Zapraszam też na nasz wątek tarczycówek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=521470
Jeżeli chodzi o spiralkę, to moja gin założyła mi wtedy jak mówiła najlepszą, która była na rynku - copper-T. Nie wiem co mi założy teraz, za tydzień Ci powiem bo u mnie to tak wygląda, że my się znamy bardzo długo i tak trochę jak koleżanki ona nie daje mi recepty, tylko sama dla mnie kupuje i mi zakłada, a ja jej potem oddaję pieniądze, więc jeszcze nie wiem, co to będzie. Surprise!
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-07-13 o 18:24 |
|
|
|
#4350 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Hania, jak chce Jej się spać, to ziewa i przymyka oczy. Poza tym zaczyna marudzić, tak charakterystycznie, ze zmęczenia. Rozpoznaję kiedy chce się spać mojej Córce, co nie jest równoznaczne z tym, że za każdym razem udaje mi się Ją bez problemu uśpić. Kładę Ją czasami spać, a Ona przymyka oczy, po czym zaczyna wierzgać rączkami, nóżkami i sama się wybudza. Co z tym fb???? Też macie problemy???? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:48.

dziwne to jest... to w końcu mama wie najlepiej, jak dziecko nie śpi tylko płacze całymi nocami, co mi tu stwierdzi alergolog, jak mały nie ma żadnych zmian na skórze, tylko go brzuch boli?...
11.60 bodajze
tylko dla mnie to jako dla inżyniera po prostu trochę nielogiczne,ale co jest w tym kraju logicznego...

i jeszcze ile czasu stracisz... wiem, że bebilon pepti można kupić tylko na receptę, nawet przy pełnej odpłatności - ale wtedy o receptę możesz poprosić jakiegokolwiek znajomego lekarza - mnie np. teraz wypisała receptę moja ginekolog
, bo zabraknie mi 1 czy 2 puszek do wizyty u pediatry, a nie chcę małego ciągać bez sensu do lekarza tylko po receptę. Możesz poprosić swojego ginekologa, dentystę czy endokrynologa. Jest też opcja, że będziesz miała znajomą aptekę - przy pełnej odpłatności apteka może na własne ryzyko sprzedać mleko bez recepty, więc jak masz tam jakiegoś fajnego farmaceutę to możesz się dogadać. Ale trzymam kciuki, żebyś miała dalej ze zniżką

juz to dziecko mnie tak nie doluje jak moja waga chhyyba.... chyba przez to mam taki swietny humor;/
A wesele jest 60km od nas.