|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#301 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Monka i te warzywa to podsmażyć bez panierki rozumiem? a przyprawy jakieś jeszcze dajesz?
A ja popieram Twojego tż , u mnie to by było aż gęsto od dymu tak by mi uszami wylatywał ![]() jak my robiliśmy imprezę to się zbieraliśmy gdzieś na uboczu robiliśmy ognisko i nikomu to nie przeszkadzało a nie bębnić ludziom po nocach Ja jak słyszę w nocy muzykę taką bębniącą gdzieś zza ściany czy z samochodu to działa na mnie jak płachta na byka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#302 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Zbuntowane dwulatki szaleją, a mamy na wizażu siedzą i meliskę chleją III-IV 2
Cytat:
![]() No i je jeszcze w krzesełku ale przysuniętym do stołu. My w kuchni mamy tylko składane krzesła - trochę niebezpieczne dla takiej wiercipięty więc wolę fotelik... Cytat:
![]() Też wolę taką dość małą. Dwa lata temu Misiek miał w większości zupek cukinię ![]() Placki to za każdym razem z innego przepisu robię i jeszcze nigdy mi nie wyszły takie żeby dobrze się je smażyło... Ale będę próbowac do skutku ![]() Mrówka Asiulek to też była w mojej wiosce u kogoś tylko mogła w prawo zamiast w lewo skręcić i prawie u mnie by była ![]()
![]() |
#303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pamietam te ogniska , tez robilismy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#304 |
Zakorzenienie
|
Aneczka Maciej słodki
![]() ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ---------- Megi wczoraj obiecałaś Igorka wkleić i gdzie on jest - się pytam ![]()
#305 |
Zakorzenienie
|
Jak bede w tyg w miescie to podejde do babeczki i sie jej spytam o przepis na te placki, one sa twarde w sensie, ze nie ciapa , normalnie sie je w rece trzyma i wcina .
|
![]() ![]() |
![]() |
#306 | |
Zakorzenienie
|
Monka z dyni to robię zupę taką że najpierw warzywa (marchew,pietruszka,por,k alarepa,cukinia co masz ) powinny być mniej więcej w równych proporcjach kroję je w słupki ,podsmażam na maśle tak na pół miękko i do garnka zalewam wodą gotuję ok 20 min daję sól,gałkę muszkatołową i do zagęszczenia zupy pure z dyni wcześniej przygotowane :piekę dynię w folii i miksuję.
Jako dodatek do zupy robię grzanki z bułki z serem żółtym i posypane ostrą papryką zapiekam to w piekarniku parę min. Albo zapiekanki z dyni ale muszą być raczej małe w tym roku posiałam hokkaido zobaczymy czy coś będzie z tego. Taka dynia przekrojona na pół ,wydrążona ,zrobiona taka miseczka i farsz :mięso mielone,ziemniak ugotowany w mundurku starty na tarce ,jajko surowe,czosnek zmiażdżony,sól,pieprz wymieszać ,napełnić dyniowe miski i do piekarnika na ok. 1,20h na 190 stopni ,można nakryć folią jakby się przypiekało za mocno i na wierzch sera żółtego rzucić.Boskie są te dyńki. Albo zupa mleczna z pure z dyni i kluskami lanymi na słodko . uwielbiam dynię . Lind to jak znajdziesz dobry przepis na te placki daj znać ---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:45 ---------- Cytat:
Jak nie oglądam tv ,to teraz idę na kabaret na 2 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#307 |
Zakorzenienie
|
Libra u nas też Kabaret jest
#308 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mlody mi potem odda tele to sobie fotki zrobie twoich przepisow ![]() Dynia jest swietna na odchudzanie ![]() ![]() A robilas dzem z dyni ? pyyyycha ![]() ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Cytat:
oka a co to za zupa mleczna z puree z dyni ![]() ![]() Ja ogladam tv i cwicze a teraz jestem w kropce. Wlacze sage zmierzchu i ide cwiczyc. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzenienie
|
Piekna .
![]() ![]() Pop - ja jako totalne beztalencie dam Ci najprostszy przepis na ciastka . prostszego nie ma , choć i tak raz spaliłam ![]() Kupujesz ciasto francuskie w rolkach w biedronie ( wyślij teściową ) Kroisz na kwadraty i ładujesz tam co chcesz . Ja uwielbiam z brzoskwinią w puszki i czekoladą . Zaklejasz to i do piekarnika . Tylko trzeba lukac żeby nie spalić ![]() Po inne ciasta jadę do cukierni i jakoś mam w nosie że nie umiem ich zrobicć ![]() Mrowak - he he dobre . Dziurę w kanapie Pop zrobi . No i stara się zrobiłam , 30 lat za mną bbuuuu. Na pociechę kupiłam sobie dziś kilka korali z pandory , polazałam się napić browara . Starość nie radość he he . Jutro z dzieciakami z koleżanką jedziemy do zoo do płocka . Jakoś bliżej ode mnie i do tego taniej . warszawskie kosztuje 27 zł płockie rok temu kosztowało 7.
#310 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no, to teraz rozumiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() rzućcie przepis na leczo ---------- Dopisano o 23:08 ---------- Poprzedni post napisano o 23:04 ---------- Cytat:
taka pewna jesteś, że prostrzego nie ma? Ja już widzę co PoP mogłaby potencjalnie zrobić: "zaklejasz i do piekarnika"- i tu PoP sięga po klej biurowy tudzież taki do tapet i co? a co do Twojego wieku, to gówniara jesteś ![]()
![]() |
#311 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To w końcu masz tv czy nie? AnaP sto lat!!! U mnie z jednej strony słychać wesele (mam salę weselną 100m od domu ![]() ![]() Ja dziś wyjęłam pierwszy raz maszynę do szycia ale się zniechęciłam po godz bo co prawda z instrukcją doszłam jakie pokrętło do czego służy i jak nawinąć małą szpulkę ale za to mi wszystkie nici zrywa - chyba czas kupić nowe ![]() Mrówka no to jak nie latem na trampolinę to może za jakiś czas na winko porzeczkowe ją skusze? Tydz temu tz nastawił ![]()
![]() |
#312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podeślij mi trochę tego co dzisiaj jadłaś albo wypiłaś
![]() |
#313 |
Zakorzenienie
|
Ojjj joj tak mi przykro, jak się czujesz?
![]() A tak serio to sto lat hehe Jej jak to się stało ![]() Mam mam tv , ale nie mam Polsatu cyfrowego bo skończyła mi się promo a nie dopilnowalam od kiedy mam płacić i teraz mnie zablokowali . Musze zapłacić w poniedziałek w banku tak to bym na stronie zapłaciła dziś a zlikwidowali płatność elektroniczna. Mówiąc tv miałam na myśli Polsat hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale tak na serio to kocham to ciasto w rolkach . Na słodko można zrobić . Jak teściowa robi pierogi , to robię je z farszem pierogowym . Z serem , szynką pyszne . W sumie wszystko z tego można zrobić .
![]() |
#315 |
Zakorzenienie
|
iza to samo mialam do mrowki pisac! daj troche bo ja dzisiaj klapnieta na maxa,cos mnie j.e.b.l.o (inaczej sie nie da) wypralam 3 duze dywany jeden maly chodnik taka szczoteczka mala jak do piet;p tylko taka z twardym wlosiem bo jak nalalam plynu na dywany sie okazalo ze duza szczote do dywanow mama pozyczyla
![]() potem pomylam wszystkie okna,ta sama dszczoteczka do blysku podlogi a teraz wiecie co? dupy podniesc nie moge tak mnie wsio nawala, rece wymiekaja nawet jak na klawaiturze pisze bola;/ glupia to ja jestem -nie ma co,ale juz wiem ze nasteonym razem odpowiedni "pracz" dywanow przyjedzie;p co do ciast-POP chociaz probujesz ! ja sie do tego nie nadaje i nawet nie probuje. Moja moze nie mowi duzo ale z niej tez padlam ze smiechu ![]() stala w pokoju u rodzicow i puscila baka ale takiego ze az sie zdziwila po czym stwierdzila "jak babcia" no ja z ojcem wylismy ze smiechu.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może zawieź gdzieś do wyregulowania Mrowak ja mieszkam 100 od niemieckiej granicy ![]() Ja leczo to robię na oko cukinia ,cebula,pieczarki, pomidory,papryka i kiełbasa ewentualnie przecier na koniec wszystko razem duszę i tyle Darusia ![]() ![]() ![]() Ania 100 lat ![]() Ja niedawno wyciągnełam z lodówki ciasto francuskie w rulonie któremu ważnośc się skończyła jakoś w lutym ![]() Nie żebym nie sprzątała ale jakoś tak przekładałam ciągle to ciasto aż je wyjęłam ,otworzyłam i nie śmierdziało więc upiekłam i dobre było |
|
![]() ![]() |
![]() |
#317 |
Zakorzenienie
|
Własnie oglądam na TVN24 zdjęcia po przejściu trąby powietrznej. To jest koszmar
#318 |
Zakorzenienie
|
Darusia
![]() Libra ty masz 2 chłopaków , pomijam narazie małego. Pomaga ci starszy w pracach domowych? Ma swoje obowiązki? CZy popuszczasz mu bo to chłopak? Od początku go angazowalas , wiesz na początku sprzątanie zabawek po sobie itd takie zadania do wykonania wg jego wieku. Kiedy starszy zaczął np odkurzac, wc czyścić , mycie podlog , czy co on ma tam do wykonania. Tak z ciekawości pytam bo czasem mam wrażenie ze za dużo robię a czasem ze za dużo jemu każe ( starszemu) . |
![]() ![]() |
![]() |
#319 |
Zakorzenienie
|
Monka W sumie od małego byl goniony do sprzatania po sobie.
Teraz ma więcej obowiązków tak gdzieś od roku w sumie to odkurzanie całej chaty i mycie podłóg wszędzie tak z 2 razy w tyg. leci rejony ,sprząta łazienkę szoruje wannę ,wc, umywalkę ściera kurze ,ściany , myje naczynia, czasem coś gotuje sam od podstaw albo piecze ciasto ja mu oczywiście mówię co po kolei i jak chcę żeby się oswoił z garami żeby później umiał sobie czy komuś jeść zrobić ,wstawia pranie,wywiesza,sprząta kotłownię ,kotów kuwetę ,przywozi drzewo ,kosi trawniki ,wywozi taczki z chwastami,gałęziami itp.takie różne prace ogrodnicze. No i ostatnio różne drobne prace naprawcze które mogłabym zrobić sama każę robić jemu np. wymienił dzisiaj ten nieszczęsny pływak do spłuczki , klei rowery jak złapiemy gumę ,coś tam przykręcić ,dokręcić itp. Staram sie żeby umiał zrobić wszystko i jednocześnie się dre na niego że najpierw obowiązki a później przyjemności bla bla bla. Uważam że dzieci powinny mieć obowiązki od najmłodszych lat oczywiście stosownie do wieku oni i tak dużo mniej robią niż my w ich wieku (ja) . Za prace domowe nie dostaje ani grosza ewentualnie pochwałę. |
![]() ![]() |
![]() |
#320 |
Zakorzenienie
|
ile on ma lat???ma maseee obowiazkow moim zdaniem....nie twierdze ze to zle ale ze jest ich badzo duzo,a on chce czy to lekki przymus?
![]() |
#321 |
Zakorzenienie
|
Ania- 100 lat!!!
![]() ![]() ![]() ![]() Pamiętaj ze lata 30- tego najpiękniejszy okres w życiu kobiety. ![]() Darusia - dziękuje za docenienie moich starań ![]()
#322 |
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny,my dzisiaj wczesniej wstalysmy ,mloda za piec siodma wstala wiec sila rzeczy zeby meli nie obudzila tez szybko wstalam;p
po poludniu idziemy na roczek do kolezankiu cory,ale tak na godzinke gdzies (ona dziwna nie wychodzi do nas z tym dziecikiem,spacer malej to do supermarketu polo i spowrotem) przyjaznilysmy sie ale w ciazy tak beret jej sie zrył,ze jak mam isc to dajcie spokoj,mowi ze dziecko WIECZNIE marudne,ona WIECZNIE zmeczona....masakra...
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Aneczka - Maciuś świetny ![]() Ania p - sto lat ![]() ![]() ![]() ![]() My na 14stą do ojca mojego na imieniny bo dzisiaj włodka ![]() ![]()
![]() |
#324 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja od granicy mam 180 km ![]() Cytat:
Ma codziennie 2 strony do przeczytania książki, jedną kartkę tabliczki mnożenia i zegarków, żeby się poduczył do września tego z czym ma problem. Z obowiązków domowych takich typowo, to ma wynoszenie posortowanych śmieci, czyli szklo, plastiki i papier, inne śmieci tz wynosi. Podlewanie kwiatków, karmienie zwierzątek, i sprzatanie po nich. Jak coś przeskrobie to sprząta mi w łazience(bardzo szybko i bezproblemowo mu to idzie) Najgorzej jest w takich codziennych rzeczach co każdy robi jakoś tak bez niczego, np wynoszenie garów po sobie do kuchni jak już zje, nagminnie mi to zostawia na stole ![]() ![]() Około 300 m od mojego domu są działki, i jest taka fajna spora działeczka do wziecia, jest na niej altanka drewniana, troche mała ale na początek, i zielsko po kolana. W sumie by to mnie kosztowało tyle co wpisowe do działkowców czyli 250 zł(więc 130zł mniej niż głupi kabelek w wiatraczku ![]() ![]() Mrowak zrobiłam twoje ciacho. Pyszne wyszło. Zamiast cukru waniliowego dałam aromat waniliowy bo to akurat miałam w domu. Porzeczki czarne ciasto wchłonęło, więc bliżej dna były. Taka porcja idealna na moją tortownicę. I prawdą jest że to nie ciasto w 5 min, bo te porzeczki to mi 5 min zajęły ![]() ---------- Dopisano o 10:07 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Aniu no patrz a wczoraj pamiętałam o Twoich urodzinach, i przez te nawałnice i mechanika mi umknęło ![]() Wszystkiego Najlepszego z Okazji 3 z przodu ![]() ![]() A pamiętasz jak miałaś 15 lat i co pewnie myślałaś o takich ludziach co mają 3 z przodu ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#325 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
jakoś tak samo wyszło ![]() Cytat:
![]() Cytat:
co Wy z tymi porzeczkami no! Ja je tylko umyłam-jeszcze z gałązkami- a odrywałam bezpośrednio przed położeniem ich NA ciasto-do środka nie kładłam wcale właśnie dlatego, żeby mi nie klapnęły na dno
![]() |
#326 |
Zakorzenienie
|
niestety nie lubię takiego ćwiczenia cierpliwości odrywaniem patyczków od porzeczek
![]() U nas stoi sporo pustych działek. Tylko ja czekam na taką lepszą okazje że z murowaną altanką, lub jak ta co teraz ma swoją bramkę, więc nie muszę daleko chodzić, spacerkiem 5 min, więc nawet do domu do kibelka bezproblemowo zdążę ![]() Są działki takie zadbane i obsadzone z huśtawką i np piaskownicą, to wtedy za odstępnego około 4 tyś. Ale te porzucone, albo jak właściciel już nie żyje można brać tylko za wpisowe do klubu, czyli te 250 zł
![]() |
#327 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witam!!! Dziewczyny jak któras wysłała meila ze zdjęciem a nie ma w gfalerii prosze o PW.. A GDZIE POZOSTAŁE DZIECIACZKI ??? ![]() ![]() ![]() ![]() My wczoraj po pracy pojechalismy na parapetówe do kuzyna mojego co w grudniu do kupili... i nasze dzieciaki Miska2l, adaś 3, Madzia 18msc i dwóch innych 4 i 9 lat.. bawiły sie z nami do 0.30 !! szok... nie chciały spac i ciale tanczyli kolorowe kredki itd!!! było super!! imprezy z dziecmy sa mega pozytywne!! Darusia.. sliczne zdjęcia.. baaardzo ładnie ci wychodzą ![]() Evi.. Michaśka ma identyczne teksty my az ze smiechu sie zwijamy!!! boskie te nasze dziewuchy ![]() ![]() Asia a Wercia to wygląd aniołka ale jak strzeli minę do diabełek w czystej postaci!!! ma charrrrrakter!!! ![]() ![]() A Pan Maciej jest przesłodki!!!
![]() ![]() |
![]() |
#328 | ||
Zakorzenienie
|
Witajcie
Ciężka noc znowu była. Zosia tym razem postanowiła że pobudka bedzie o 3-ciej ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jak ja zazdroszczę tych działeczek ![]()
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny, nie dotknęły nikogo z Was te trąby powietrzne? szok, jak się to widzi w TV. ja tu w tej wielkopolsce to chyba w jakimś czepku mieszkam-ani powodzie, ani susze, ani nawałnice, ani trąby ani trzęsienia się tu nie zdarzają. Oczywiście burze mniejszei większe tak, ale nic nadzwyczajnego nigdy się nie działo.
#330 |
Zakorzenienie
|
mrowcia.. ale u nas nad morzem NIGDY takich anomali nie było ani 3-4 burz jednego dnia.. PRZEZ CAŁY ROK TO 4-5 BURZ MOŻE BYŁO TERAZ JEDNEGO DNIA TYLE!!
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:56.