|
|||||||
| Notka |
|
| Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Perełki zdobywamy bo w sh'ndach się kochamy - nasze łowy i zdobycze - cz.XIII
i jeszcze kilka
|
|
|
|
#1952 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Perełki zdobywamy bo w sh'ndach się kochamy - nasze łowy i zdobycze - cz.XIII
Moje najnowsze zdobycze:
1) czarne buty, mega wysokie i wbrew pozorom bardzo wygodne, I <3 Model Girl, 12 zł 2) różowe buty, Barratts, 8 zł 3) kopertówka chanelka z łańcuchem,no name, 6 zł 4) biała czapeczka na zimę, Atmosphere, 0,40 zł 5) srebrny pasek, no name, o,25 zł 6) cienki sweterek na długi rękaw w czarno-szare mazaje i dwoma przednimi kieszonkami, Atmosphere, 4 zł 7) ciepły sweterek w paski, Jane Norman, 4,50 zł 8) szary sweterek ze srebrną włóczką, Atmosphere, 4 zł 9) zielony sweterek w stylu norweskim, Stradivarius, 6 zł 10) granatowo-czarna sukienka z ciekawymi marszczeniami, z tyłu wiązana na krzyż na plecach, Morgan and Co., 4 zł |
|
|
|
#1953 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1954 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jaaa |
|
|
|
|
#1955 |
|
Raczkowanie
|
Zawsze w zimę mam problem z tym, że wyglądam jak kupa
pomijając już ciągle zasmarkany nos (jestem przeziębiona listopad - marzec non stop), to wyglądam bardzo szaro-buro. Ostatniej zimy nosiłam wysokie czarne kozaki, czarny puchowy płaszcz i czarną wełnianą czapkę (muszę być grubo ubrana ze względu na te przeziębienia). Zainspirowana tą czapeczką mam do Was, Dziewczyny, pytanie: czy myślicie, że taka czapeczka jak wyżej może być dobrą zmianą w tej szaro-burej 'stylizacji'? Mam jasnoniebieskie oczy, to może jakaś niebieska? Może najlepiej cały płaszcz w jakimś mocnym kolorze? Takiego pewnie w lumpku nie dostanę, więc raczej jestem zdana na cienkie płaszczyki z sieciówek cholera
|
|
|
|
#1956 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1957 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1958 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1959 |
|
Zakorzenienie
|
WhoRunTheWorld- tak na prawdę kolorowy szalik czy rękawiczki wystarczą, żeby trochę rozjaśnić ciemne zestawienie kolorów. Ja też mam taki klasyczny zestaw zimowy - czarny płaszcz (lub kurtka), czarne kozaki i czarna czapka (którą nie zawsze noszę). Do tego wyszperałam na lumpach kilka szalików i pashmin takich cieplutkich (od różowej przez wszelkiego rodzaju beże, karmele, po zielony) i tak sobie "odmieniam" czasem
|
|
|
|
#1960 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() takiej kurtki tak szybko się nie wymienia
|
|
|
|
|
#1961 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1962 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w mieście 70-tysiecznym są tylko dwa porządne lumpeksy, w obydwu w dzień dostawy 59 zł i dzikie tłumy czekające przed wejściem. W pozostałych lumpeksach, małych, same stare, przebrane przez sprzedających szmaty - niczego niemalże tam się nawet w dzień dostawy nie wybierze.
Także Wasze ceny mnie zaskakują, bo u mnie takie ciuchy w dzień dostawy 59 zł za kilogram, a w tygodniu nie zostaje już nic ciekawego. Lumpeksy lubię za jakość ubrań. Spacerując po sieciówkach załamuję rece nad jakoscią rzeczy w polskich sklepach - jest coraz gorzej... I to za jakie pieniądze... Edytowane przez Magdala19 Czas edycji: 2012-07-15 o 18:01 |
|
|
|
#1963 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiem jak dla Was ale dla mnie fajne jakościowo są MNG, River Island, Zara (której i tak w mojej mieścinie nie ma) - ale ceny tam są astronomiczne w porównaniu do moich przychodów. Ostatnio w RI spodnie na wyprzedaży kosztowały 120zł W Mango tak samo, co jeszcze w miarę chodliwe jest, szczególnie nadające się na następny sezon to też drogie...Dlatego u mnie liczą się tylko bazarek, lumpy i All
|
|
|
#1964 |
|
Zadomowienie
|
Ja też już głównie tylko lumpeje i allegro. Ale na allegro wielokrotnie coś mnie zachwyciło, nawet bluzka z Zary - a jak przyszła - totalnie inne odcienie, inna niż się wydawała jakość, ogólnie - dno.
I znowu jestem wkurzona,że kupiłam na all nie znając ciucha w realu. Jesli dany ciuch się widziało kiedyś naocznie - wtedy ma się pewność, ze będzie ok. Czasami ciuchy na blogerkach wydaja mi się super, kupuję na all, a tu ... przychodzi szmateńka, że pożal się Boże. Jedyny jej plus to fotogeniczność. ;-) Wolę lumpeksy zdecydowanie. Edytowane przez Magdala19 Czas edycji: 2012-07-15 o 18:25 |
|
|
|
#1965 |
|
Zakorzenienie
|
ja sie ubieram w 70% w sh
|
|
#1966 |
|
Zakorzenienie
|
ja teraz poza bielizną i butami (bo tego jakoś jak na złość znaleźć nigdy nie mogę), mam 90% ciuchów w szafie z lumpów. W ciągu ostatniego roku w normalnym sklepie kupiłam tylko 2 swetry i strój kąpielowy. Reszta albo lumpy albo "prezenty" od rodziny (mamy taki zwyczaj, że jak jest ciuch nie zniszczony a za mały albo już się znudził, dajemy "tej mniejszej", a że ja jestem akurat mniejsza od dwóch kuzynek to mam sporo fajnych ciuszków od nich, a po mnie lecą do córki kolejnej kuzynki
).
|
|
|
|
#1967 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
kurde, czy to bieda nas zmusza do takich zachowań czy po prostu lubimy buszować za grosze?
|
|
|
#1968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz z koleżanką poszłyśmy do sieciówki (a wcześniej bardzo często chodziłyśmy do lumpów i jakoś do galerii nie było nam po drodze) i koleżanka tak szybko przewraca te szmaty, zastraszające tempo. Po chwili staje, otrząsa się i mówi sama do siebie: "Spokojnie, spokojnie, jesteś w normalnym sklepie"
|
|
#1969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie uważam że to bieda, kocham tam chodzić bo są rzeczy różne różniste a nie tylko to co jest w danym czasie modne
|
|
#1970 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zawsze mi humor poprawi ![]() ![]() ..a w biodra nie idzie
|
|
|
#1971 |
|
Zadomowienie
|
lumpowanie to styl życia
Oprócz tego, że jesteśmy modnie, oryginalnie ubrane w ciuchy lepszej (nie ukrywajmy) jakości, do tego zaoszczędzamy mnóstwo kasy i jesteśmy cholernie ekologiczne
|
|
|
|
#1972 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam chyba z 4 żakiety z lumpka. Normalnie żakiet kosztuje dajmy na to 100zł (choć na pewno kosztują i więcej), co daje 400zł za wszystko. A ja każdy kupiłam za dyszkę, więc zapłaciłam 40zł. W kieszeni teoretycznie zostaje 360zł Szczególnie że ja na lumpy niewiele wydaję. Średnio 20zł tygodniowo, a może i mniej. Gdy udzielałam korków w roku szkolnym to było raptem wynagrodzenie za 1 godzinę pracy Dodatkowo gdy patrzę na mojego chłopa wydającego kolejną dychę na fajki to wszelkie wyrzuty sumienia mijają
|
|
|
#1973 |
|
Zakorzenienie
|
ja też odwiedzam lumpy bo to kocham. Idę do normalnego sklepu i mdli mnie na widok 5 różnych rodzajów spodni czy koszulek (w których już biega pół miasta), za wielkie pieniądze a o marnej jakości. Idę do lumpka i mogę zdecydować, czy mam ochotę na długie, krótkie czy przed kolano (bo kupując za grosze nie szkoda mi przerabiać czy przycinać). Nie ukrywam, że cena też gra rolę, bo jako nie-zwykły student nie mam grosza swojego i utrzymuje mnie mąż (ale na szczęście już nie długo). Ja wydaję na lumpkach jednorazowo około 100 zł, ale to jest raz na 1-2 miesiące, bo tak często bywam u rodziców. Nie mam najmniejszych wyrzutów w lumpie widząc, że dzięki tej stówie powiększam swoją garderobę o kilkanaście ciuszków. A mąż się cieszy, bo ponoć sprawniej się ze mną porusza po galeriach - nie wchodzę do wielu sklepów, a jeśli już, to tylko po interesującą mnie rzecz i nic więcej (np. koszulki omijam szerokim łukiem - mam ich stanowczo za dużo
).
|
|
|
|
#1974 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja to w ogóle mam taki problem, że w sieciówkach już mało co mi się podoba... Nawet jak mam kasę to chodzę, chodzę i nic z tego. Jednak jest różnica - iść ze stówą w ręku i móc za to kupić 2 kilogramy ciuchów (2 koszulki, 2 pary dżinsów, sweterek, sukienkę i apaszkę - przykladowo), a iść do sieciówki i mieć do wyboru ALBO sweterek za 70-90 zł, ALBO dżinsy z przeceny, bo w regularnych cenach to 130 najczęściej; sukienki zaczynają się od 140, chyba, że jakieś krótkie szmatki - tuniki zakrywające ledwo tyłek; apaszki - co najmniej 35 zł; koszulki w regularnych cenach - 35 zł, przecena - 20 zł. Czyli można sobie pozwolić na tani sweterek + koszulkę/apaszkę. Ja najczęściej w lumpku płacę 10% tego, co w sieciówkach.
|
|
|
#1975 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Najlepsze jest to właśnie ze mozna z tymi ubraniami robic co sie chce, mozna obiąć doszyć podoklejać, a jak cos nie wyjdzie nie będzie wyrzutów sumienia. Fakt to ze mogę znalezć rzecz za 200 kosztujacą 5, czy ntez mieć jedyna niepowtarzalna torebke są fajne, ale dla mnie głównym czynnikiem jest to ze ja poprostu lubie te poszukiwania, to jest taka wielka przygoda, nigdy nie wiesz co znajdziesz, czasem czatuje sie aż ktos cos odłoży, układa sie w głowie plany co ja z tym zrobie. Zakupy w galeriach są dla mnie nudne po prostu, bo wchodze i dokładnie wiem co tam bedzie, nigdy nie zdarzyło mi sie wertować wieszaków w haemie np, bo po co skoro ja to wszystko juz widziałam. Jakość faktycznie jest duzo lepsza, bo jak mówiłam to sa rzeczy z zachodu, gdzie do sieciówek idzie pierwszy gatunek do nas już nie. Kiedyś miałam dwie pary identycznych treginsów z haemu, jedne ze sklepu drugie z ciucha, i oczywiście te z ciucha posłuzyły mi dużo dłuzej. |
||
|
|
|
#1976 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Ja ostatnio np kupiłam najzwyklejszą obcisłą koszulkę na wagę, za 1zł, w sklepie takie kosztują minimum 20-30zł... Tak się przyzwyczaiłam do lumpeksów i tanich rzeczy z H&M (90% ciuchów mam właśnie z lumpów i HM), że jak idę do normalnego sklepu i widzę bluzkę za np 70zł to zaraz zdenerwowana jestem
Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2012-07-16 o 10:37 |
|
|
|
|
#1977 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Ja po galeriach nie chodze wcale, nie dam za szmatke z sieciowki 50 zl czy wiecej - jesli juz to po normalnych sklepikach albo targach chociaz tam tez zaczynaja sie cenić.
Czasem kupie buty w CCC czy Deichmanie ale toz to taka sieciowka chocby wcale No i lubie spodnie kupować na targach bo sa "dziwne" a w lumpie ciezko takie znalesc, lubie zamki z boku, z tylu , jakies guziki zapinane "inaczej" itd. Wiem ze masa osob ma takie ale po prostu mam na tym pukcie bzika ![]() A marynarki, jakies kurtki jeansowe, koszulki, bluzki glownie z sh Sukienke dzis kupilam w sh oczywiscie z Top Shop ale to wstawie pozniej bo wisi mokra
|
#1979 |
|
Zadomowienie
|
Bylam dzisiaj z mama w sh, wynioslysmy ok 4 kg ;p Z ciekawszych rzeczy jakie znalazla to welniana, kremowa kurteczke na ciepla zime, piekny czarny zakiet, ze zlota lamowka dla mamy, czarny podwojny polar, azurkowy sweterek, mgielke nowa z atmo, w kolorze morskim
W c.h. prawie wogole sie nie ubieram, ewentualnie cos jak znajde na wyprzedazy, przerazaja mnie ceny, o jakosci tez moza dyskutowac...
|
|
#1980 |
|
Przyczajenie
|
Ja się wkurzam jak idę do sieciówki, kupię portki a po 3-cim założeniu mi się rozpadną
. Taki sam problem z kurtkami gdzie zamek się rozwali, apaszkami z wypruwającymi się nitkami. Mnie stać na sieciówki ale kurcze... jak coś ma mi się rozpadać w rekach to wolę podejść do szmateksu. Wiem że nawet jak kupie sweterek za 20 zł nie rozlezie mi się w szwach. Niestety nie mam tak dobrze, jak niektóre z was. Szmateksy na wage 69 zł albo wycena 15-30 zł ![]() ![]() ![]() ![]()
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Moda
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:57.

3 SUISSES
pomijając już ciągle zasmarkany nos (jestem przeziębiona listopad - marzec non stop), to wyglądam bardzo szaro-buro. Ostatniej zimy nosiłam wysokie czarne kozaki, czarny puchowy płaszcz i czarną wełnianą czapkę (muszę być grubo ubrana ze względu na te przeziębienia). Zainspirowana tą czapeczką mam do Was, Dziewczyny, pytanie: czy myślicie, że taka czapeczka jak wyżej może być dobrą zmianą w tej szaro-burej 'stylizacji'? Mam jasnoniebieskie oczy, to może jakaś niebieska? Może najlepiej cały płaszcz w jakimś mocnym kolorze? Takiego pewnie w lumpku nie dostanę, więc raczej jestem zdana na cienkie płaszczyki z sieciówek
cholera 

INSTAGRAM: 
W Mango tak samo, co jeszcze w miarę chodliwe jest, szczególnie nadające się na następny sezon to też drogie...

. Taki sam problem z kurtkami gdzie zamek się rozwali, apaszkami z wypruwającymi się nitkami. Mnie stać na sieciówki ale kurcze... jak coś ma mi się rozpadać w rekach to wolę podejść do szmateksu. Wiem że nawet jak kupie sweterek za 20 zł nie rozlezie mi się w szwach. Niestety nie mam tak dobrze, jak niektóre z was. Szmateksy na wage 69 zł albo wycena 15-30 zł