Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 72 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-21, 21:03   #2131
olik187
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Przepięknie Banana mrozisz już w plasterkach, w całości obranego czy w skórce? Bo kurczę, marzy mi się mus z banana mrożonego, ale kiedyś zamroziłam obranego w całości i nie mogłam go potem rozdrobnić blenderem, za twardy...
pytanie nie do mnie ale pozwól że udziele odpowiedzi bo często mroże banana ale własnie pokrojonego już w plastry
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 21:48   #2132
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karolllka7 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj poszalałam z okazji imienin mamy, więc wątpię, żeby z tego R wyszła :P

Śniadanie: ok. 60g babki ziemniaczanej, kromka chleba żytniego z pasztetem z selera, pomidory z cebulą.
II śniadanie: jeden kawałek ciasta (pleśniak), banan
Obiad: pół woreczka brązowego ryżu z kotletem mielonym na oliwie z oliwek z warzywami na parze brokuł, marchew kalafior
Podwieczorek (17.00): dwa kawałki ciasta- sernik, z jagodami
Kolacji nie przewiduję, bo nie jestem głodna.
Do picia woda, kawa, herbata bez cukru
Więcej grzechów nie pamiętam
Przesadziłam z ciastem, wiem. I tak się ograniczałam
Nie jest źle, jadłaś bardzo mało ilościowo Zjedz jednak jakąś niewielką kolację, bo niejedzenie od 17 do rana (czyli dobre 14-17h) jest baaaaardzo złe dla Twojego ciała, wprowadzasz organizm w nocny katabolizm.

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
pytanie nie do mnie ale pozwól że udziele odpowiedzi bo często mroże banana ale własnie pokrojonego już w plastry
I nie ma problemu z miksowaniem potem?
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 22:13   #2133
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość

piękny jadłospis.
dziękuję

---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ----------

Cytat:
Przepięknie Banana mrozisz już w plasterkach, w całości obranego czy w skórce? Bo kurczę, marzy mi się mus z banana mrożonego, ale kiedyś zamroziłam obranego w całości i nie mogłam go potem rozdrobnić blenderem, za twardy...
Dzięki
Banana mrożę obranego ze skórki w całości. Mój blender radzi sobie nawet niexle z zamrożonym bananem, ale jeśli masz problem to może kapnij dosłownie odrobinę wrzątku i wtedy miksuj (sposób mojej koleżanki )
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-21, 22:18   #2134
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
Dzięki
Banana mrożę obranego ze skórki w całości. Mój blender radzi sobie nawet niexle z zamrożonym bananem, ale jeśli masz problem to może kapnij dosłownie odrobinę wrzątku i wtedy miksuj (sposób mojej koleżanki )
Oooo, super, dziękuję za poddanie pomysłu, będę próbować
I co z takiego banana robicie? Można mus do jedzenia samodzielnego lub do jogurtu/owsianki, można dolać czegoś nabiałowego i zrobić koktajl... co jeszcze?
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-07-21, 22:41   #2135
Milka1224
Rozeznanie

Robiłam raz 'dekorację' do gorącej szarlotki z papierówek Taki zmrożony mus przełożyłam do szprycy i szybko wyciskałam zawijaski na ciasto zamiast gałki lodów

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-21 o 22:43
Stary 2012-07-21, 23:11   #2136
Irish lady 28
Zadomowienie

rrr
  • grahamka z almette, szynka, pomidor + rukola + chrzan
  • maliny- mnóstwoooooooo
  • 1/2 makreli ,ogórek zielony, kabanos
  • filet z kurczaka w panierce (odsączony) + 2 ziemniaki + buraki wiórki

śniadanie ok.12.....

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 09:18   #2137
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Co to jest ten napój, dobre to, zdrowe?
I jak smakują mace? Bo widzę, że się dziewczyny na tym wątku zajadają
Piękny jadłospis, jak zwykle- a croissanty są geeeeeeeeeniaaaalne, podgrzane w piekarniku, z czekoladą albo dżemem... Od siebie polecam te z Lidla, zwłaszcza świeżo wyjęte z wypiekacza, cieplutkie...

Bardzo ładnie, jedyne zastrzeżenie jakie mam to ta cola- nie do wartości kalorycznej, a odżywczej, ale to sama wiesz Poza tym przepięknie.
Jak robiłaś tartę? Bo ja czasami robię, ale ciasto jest kruche i maślane, a warzywa zalane jajkiem ze śmietaną i przyprawami, więc do dietetycznych nie należy.

Moje dzisiejsze U
I pół bułki pszennej (niestety) z ziarnami dyni (na pół) z: polędwicą sopocką i ogórkiem kiszonym/ camembertem i papryką; jajecznica z 1 jaja+ 1 białka ze szczypiorkiem
II przekładaniec w sporej szklance: borówki, jogurt nat, muesli (bez cukru), zmiksowana nektarynka, twarożek z wanilią, orzechy włoskie
III makaron pełnoziarnisty z potrawką z kurczaka, cukinii zielonej i żółtej i pomidorów, dobrze przyprawionej; fasolka szparagowa żółta
2h ścianki wspinaczkowej (myślałam że padnę )
IV kubeczek lodów jogurtowych z sosem malinowym
V grzanka (z razowca) z żółtym serem, polędwicą, oregano i keczupem; pół ogórka zielonego

... jeszcze mnie naszła ochota żeby sobie hh pokręcić
Ten napój to a Alpro bardzo smaczny Na moim blogu jest recenzja, tylko poszukaj w zakładce Wspópraca
Co do rogalików do mój Lidl ma tylko bułki pszenne, drożdżówki, bączki z nadzieniem, chleb pszenny, wiejski, i te chleby z tej firmy co tostowe. Innego pieczywa nie ma Nie pieką... ale pewnie jak by piekli to i tak bym nie kupiła bo to z mrożonego ciasta...... Rogaliki kupowałam w Kauflandzie ale w osobnym sklepie. W tym samym budynku mieści sie taka jakby piekarnia. jest tam bardzo tanie i smaczne pieczywo: chleb pszenny po 1,50 zł, bułki pszenne po 0,18zł, grahamki po 0,20 zł, chleb kilogramowy kostuje tam 2 zł, placek drożdzowy kilogramowy 2,10zł, a te rogaliki to po 0,65zł ale są bez nadzienia. Są nawet takie ogromne rogale 0,500g po 3 zł. Jest ogromny wybór pieczywa np. chleb lniany czy sitkowy Niestety aby kupic tam pieczywo musze jeździć jakies 10 km rowerem w jedną stronę także jeżdże 23 razy w tygodniu.
co do menu to bardzo smaczne i zdrowe. Nie jesz masła??? I chciałabym się tak powspinać

Cytat:
Napisane przez olik187 Pokaż wiadomość
ale pysznie przepraszam ale jutro będę musiała odgapić od ciebie obiad, wybaczysz?
Dziękuję i oczywiście ze wybaczam. A przepis odgapiłam stąd http://zwegowani.pl/enchilada-wegetarianka-z-warzywami/ kilka razy jadłam z tym nadzieniem i teraz dużo kombinuje i wymyślam Pyszności Oczywiście jak lubisz mozęsz dać do środka kurczaka ale ja nie jem mięsa. A farszu daje tak dużo że zawijam tortilli bo sie nie da tylko składam boki to środka i i wychodzi mi taka piramidka (nie jem mięsa to musze dać dużo farszu by się najeść )

Cytat:
U

I opieczona grahamka na pół - ricotta, bazylia, przyprawy włoskie / ajwar, oscypek do tego pomidor malinowy ze szczypiorkiem + duża kawa parzona

II gęsty koktajl z czarnych porzeczek na mleku sojowym na to zamrożony banan pokrojony w plasterki i podprażone nerkowce

III makaron durum w ostrym sosie paprykowo - pomidorowym z oliwą peperoncino, tabasco i wieprzowymi klopsikami

IV kawałek ciasta - biszkopt przełożony musem jabłkowym i brzoskwiniami, ricore

V sałatka z własnych żółtych pomidorków, oliwek nadziewanych papryką i fety

do picia: woda, earl grey i herbata żurawinowa
Jak zwykle smacznie

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 10:17   #2138
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
rrr
  • grahamka z almette, szynka, pomidor + rukola + chrzan ok
  • maliny- mnóstwoooooooo to nie jest posiłek
  • 1/2 makreli ,ogórek zielony, kabanos przerzuć to na kolację, na obiad się średnio nadaje; nie znam składu ani kaloryczności Twojego kabanosa, ale mi się kojarzy raczej źle- baaardzo tłusto
  • filet z kurczaka w panierce (odsączony) + 2 ziemniaki + buraki wiórki to się za to nadaje bardziej na obiad

śniadanie ok.12.....

i jak?
Tak sobie Tak naprawdę widzę tutaj 3 posiłki, a to (nawet jak na późną pobudkę) dość niewiele- chyba, że spać poszłaś o 8 wieczorem.
Ja bym zrobiła tak: zjadła makrelę itd. na kolację, kurczaka na obiad, a między nie wcisnęła te maliny + serek wiejski + orzechy.
Odsączanie kotleta mija się z celem, bo panierka wchłania tłuszcz, ta warstwa na wierzchu to nic w porównaniu z tym, co tarta bułka już wchłonęła i co zjadasz. Jeśli koniecznie chcesz obciąć kalorie z takiego posiłku a nie masz możliwości przyrządzić do inaczej, to obierz kotleta z panierki.

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Ten napój to a Alpro bardzo smaczny Na moim blogu jest recenzja, tylko poszukaj w zakładce Wspópraca
Co do rogalików do mój Lidl ma tylko bułki pszenne, drożdżówki, bączki z nadzieniem, chleb pszenny, wiejski, i te chleby z tej firmy co tostowe. Innego pieczywa nie ma Nie pieką... ale pewnie jak by piekli to i tak bym nie kupiła bo to z mrożonego ciasta...... Rogaliki kupowałam w Kauflandzie ale w osobnym sklepie. W tym samym budynku mieści sie taka jakby piekarnia. jest tam bardzo tanie i smaczne pieczywo: chleb pszenny po 1,50 zł, bułki pszenne po 0,18zł, grahamki po 0,20 zł, chleb kilogramowy kostuje tam 2 zł, placek drożdzowy kilogramowy 2,10zł, a te rogaliki to po 0,65zł ale są bez nadzienia. Są nawet takie ogromne rogale 0,500g po 3 zł. Jest ogromny wybór pieczywa np. chleb lniany czy sitkowy Niestety aby kupic tam pieczywo musze jeździć jakies 10 km rowerem w jedną stronę także jeżdże 23 razy w tygodniu.
co do menu to bardzo smaczne i zdrowe. Nie jesz masła??? I chciałabym się tak powspinać
Aaaależ tanio! Szkoda, że mam tak daleko do Kauflandu Te ceny po prostu zniewalają, ja bym codziennie jeździła chyba po takie tanie pyszności
Z masłem to różnie, jak mam ochotę to posmaruję, ale zazwyczaj nie- czysto z lenistwa A wspinaczkę polecam, chociaż jest mordercza, dzisiaj czuję wszystkie mięśnie grzbietu (tak! grzbietu)

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-22 o 10:21
Stary 2012-07-22, 10:22   #2139
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Tak sobie Tak naprawdę widzę tutaj 3 posiłki, a to (nawet jak na późną pobudkę) dość niewiele- chyba, że spać poszłaś o 8 wieczorem.
Ja bym zrobiła tak: zjadła makrelę itd. na kolację, kurczaka na obiad, a między nie wcisnęła te maliny + serek wiejski + orzechy.
Odsączanie kotleta mija się z celem, bo panierka wchłania tłuszcz, ta warstwa na wierzchu to nic w porównaniu z tym, co tarta bułka już wchłonęła i co zjadasz. Jeśli koniecznie chcesz obciąć kalorie z takiego posiłku a nie masz możliwości przyrządzić do inaczej, to obierz kotleta z panierki.
co do macy to ja za nią zbytnio nie przepadam. dla mnie solo bez smaku ale ze słodkimi dodatkami w postaci serka, owoców, masła orzechowego da sie zjesc. dostałam ją do przetestowania i musze zjesc bo nie chce wyrzucić ale ogólnie moim zdaniem "pieczywem" tego typu nie da sie najesć

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ----------

co do macy to ja za nią zbytnio nie przepadam. dla mnie solo bez smaku ale ze słodkimi dodatkami w postaci serka, owoców, masła orzechowego da sie zjesc. dostałam ją do przetestowania i musze zjesc bo nie chce wyrzucić ale ogólnie moim zdaniem "pieczywem" tego typu nie da sie najesć

jeszcze tak zapytam. jadłyście moze chleb razowy z Biedronki? Nie wiem czy tylko w mojej biedrze jest taki niedobry Jak nie razowiec

Stary 2012-07-22, 12:14   #2140
Karolllka7
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest źle, jadłaś bardzo mało ilościowo Zjedz jednak jakąś niewielką kolację, bo niejedzenie od 17 do rana (czyli dobre 14-17h) jest baaaaardzo złe dla Twojego ciała, wprowadzasz organizm w nocny katabolizm.
Jednak nic nie zjadłam, bo wyciągnęli mnie na dwór i tylko wypiłam piwo, więc zaburzyło mi to cały dzień :|
Dzisiaj postaram się jeść rozsądnie już i będę pilnować by najpóźniej 3 godziny przed snem ostatni posiłek. Dziękuję
Stary 2012-07-22, 12:51   #2141
Phynn
Zakorzenienie

WCZORAJ
1; bułka z ziarenkami, z sałatą, kurczakiem, oscypkiem/// twarogiem, powidłami
duża kawa parzona z mlekiem
pół jagodzianki
2; leczo z indykiem i mnóstwem warzyw najróżniejszych, zjedzone z dokładką;-)
3; w kinie niemal cała paczka 'sunbites' paprykowych
4; 3 kawałki pizzy 32cm z fetą, oliwkami i szpinakiem

2piwka i drinki wieczorem

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Edytowane przez Phynn
Czas edycji: 2012-07-22 o 12:53
Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 14:02   #2142
daria715
Raczkowanie

U/R Czy mam szansę zrzucić na takim jadłospisie 2 kg?

Brak 2 śniadania dlatego, że wstałam dzisiaj późno.

Śniadanie; owsianka na szklance mleka( 5 łyżek płatków owsianych, duże tarte jabłko, cynamon, szklanka jagód) + 2 herbatniki holenderskie.

Obiad; gotowana pierś z kurczaka, ziemniaki z wody i mizeria na jogurcie naturalnym.

Deser; kawa z mlekiem i łyżeczką syropu klonowego + 4 herbatniki holenderskie.

Podwieczorek; serek wiejski (200gram) + kromka chleba żytniego na zakwasie.

Kolacja; puszka tuńczyka w sosie własnym + 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + sałata i szczypiorek

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 14:55   #2143
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość

Śniadanie; owsianka na szklance mleka( 5 łyżek płatków owsianych, duże tarte jabłko, cynamon, szklanka jagód) + 2 herbatniki holenderskie. w moim typie. dodałabym tylko jakieś migdały, orzechy, pestki dyni albo słonecznika.

Obiad; gotowana pierś z kurczaka, ziemniaki z wody i mizeria na jogurcie naturalnym. nie stosujesz przypraw? nie jest trochę mdłe?

Deser; kawa z mlekiem i łyżeczką syropu klonowego + 4 herbatniki holenderskie. ok.

Podwieczorek; serek wiejski (200gram) + kromka chleba żytniego na zakwasie. chleb bez niczego? ja bym zjadła z masłem i warzywami. lubię kanapki z 'prawdziwego zdarzenia'.

Kolacja; puszka tuńczyka w sosie własnym mmm. + 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + sałata i szczypiorek to samo, co wyżej. myślę, że masło nie utrudni Ci gubienia kilogramów. nie dodajesz nigdzie żadnego oleju, oliwy z oliwek, orzechów czy pestek słonecznika. za mało tłuszczu w Twojej diecie. ja w ten sposób straciłam okres na blisko dwa lata.
ogólnie 'brzmi' smakowicie. dla mnie - fanki ryb, owsianek w najróżniejszych kombinacjach i jagód.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

Edytowane przez hello_penny
Czas edycji: 2012-07-22 o 15:03
hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 15:35   #2144
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Aaaależ tanio! Szkoda, że mam tak daleko do Kauflandu Te ceny po prostu zniewalają, ja bym codziennie jeździła chyba po takie tanie pyszności
Z masłem to różnie, jak mam ochotę to posmaruję, ale zazwyczaj nie- czysto z lenistwa A wspinaczkę polecam, chociaż jest mordercza, dzisiaj czuję wszystkie mięśnie grzbietu (tak! grzbietu)
Wiesz nei wiem czy u Ciebie taki sklep jest bo to oddzielny niż Kauflnad ale w tym samym budynku. W Kauflandzie szpedaja pieczywo z mrożonego ciasta a takie jest nie zdrowe i nie dobre . a co do wspinaczki to moje miasto to taka "wiocha" ze tam takich atrakcji nie ma

Stary 2012-07-22, 16:06   #2145
blax5
Zadomowienie

Utrzymanie:

I gofr cynamonowy z twarogiem, nektarynką, jagodami / kakaowy z twarogiem, jagodami i sokiem z jagód

II kawałek tarty cebulowej z jajkiem na miękko

III kasza jęczmienna z smażonymi kawałkami kurczaka i mrożonką meksykańską z dodatkową porcją kukurydzy

IV połowa kostki twarogu z miseczką wiśni i jogurtem naturalnym

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-07-22 o 19:02
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 16:26   #2146
daria715
Raczkowanie

Cytat:
ogólnie 'brzmi' smakowicie. dla mnie - fanki ryb, owsianek w najróżniejszych kombinacjach i jagód.

dzięki nie lubię masła ani margaryny dzisiaj wyjątkowo bez tłuszczy, na co dzień jadam orzechy, pestki czy masło orzechowe. Również nie chce stracić okresu, wiem co to znaczy .

19. 04. 2014

Antoś
15. 01. 2015
daria715 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 16:48   #2147
hello_penny
Raczkowanie

Redukcja
start: mocna kawa
śniadanie: owsianka - mieszanka płatków i otrąb z małym, startym jabłkiem, garścią truskawek, połówką kiwi, połową szklanki jagód, startą kostką mlecznej czekolady i łyżeczką cappuccino orzechowego
kawa rozpuszczalna z mlekiem 0,5%
II śniadanie: serek wiejski lekki z łyżką słonecznika i trzema śliwkami węgierkami
obiad: dwa naleśniki z mąki pełnoziarnistej z serem
inka z mlekiem o,5%
godzina ze sportowym hula-hopem, 15 minut steppera
kolacja: jajecznica z dwóch jajek z oregano, szczypiorkiem i garścią oliwek + kawałek fileta z wędzonego na gorąco łososia

nie wiem, czy nie obciąć trochę. nie ważę się, bo jestem chyba przed okresem, ale czuję, że szybko z takim jadłospisem nie schudnę. nie chcę się bujać z nadbagażem do przyszłych wakacji.

Czas edycji: 2012-07-22 o 16:50
Stary 2012-07-22, 17:20   #2148
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Redukcja
śniadanie: owsianka - mieszanka płatków i otrąb z małym, startym jabłkiem, garścią truskawek, połówką kiwi, połową szklanki jagód, startą kostką mlecznej czekolady i łyżeczką cappuccino orzechowego
II śniadanie: serek wiejski lekki z łyżką słonecznika i trzema śliwkami węgierkami
inka z mlekiem o,5%
kolacja: jajecznica z dwóch jajek z oregano, szczypiorkiem i garścią oliwek + kawałek fileta z wędzonego na gorąco łososia

nie wiem, czy nie obciąć trochę. nie ważę się, bo jestem chyba przed okresem, ale czuję, że szybko z takim jadłospisem nie schudnę. nie chcę się bujać z nadbagażem do przyszłych wakacji.
spokojnie, zobacz po okresie czy chudniesz, a jeśli nie to wtedy obetnij z węgli prostych(czekolada, owoce) albo zwiększ ruch. Ogólnie może by jakieś porządne aeroby/siłowy?
I tak swoją drogą to nigdy nie udzielałas się wcześniej na tym wątku? Mam nieodparte wrażenie, że znam już ten styl pisania. Ale może jestem przewrażliwiona

Moje U
I. Owsianka z 5 łyżek na mleku z kakao, bananem, wiśniami, migdałami, ricottą i startą kostką gorzkiej czekolady
II. pół grahamki z masłem i jajecznicą na maśle ogórki kiszone
III. kubek kalafiorowej zupy-krem
spaghetti durum z cukinią, ricottą, czosnkiem i ziołami
IV. duże piwo jasne
V. sałatka grecka + pół grahamki
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-22, 18:08   #2149
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U
I serek wiesjki, z borówkami, musli, orzechami arachidowymi, laskowymi, włoskimi, migdałami i rodzynkami
II drożdżowe racuchy posypywane cukrem (gdzies ok. 20 ), kubek mleka sojowego
III talerz zupy grzybowej z makaronem
7 dużych pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem polanych stopionym masłem
IV dużo kruchego ciasta z wiśniami (przyznaje zjadłam pół placka z prodiża a drugą połowę zjadła mama )
V pewnie grahamka, jajecznica z 2 jaj na maśle, ogórki ze śmietaną i cebulką

Stary 2012-07-22, 22:46   #2150
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
spokojnie, zobacz po okresie czy chudniesz, a jeśli nie to wtedy obetnij z węgli prostych(czekolada, owoce) albo zwiększ ruch. Ogólnie może by jakieś porządne aeroby/siłowy?
I tak swoją drogą to nigdy nie udzielałas się wcześniej na tym wątku? Mam nieodparte wrażenie, że znam już ten styl pisania. Ale może jestem przewrażliwiona

Moje U
I. Owsianka z 5 łyżek na mleku z kakao, bananem, wiśniami, migdałami, ricottą i startą kostką gorzkiej czekolady
IV. duże piwo jasne
III kradnę!
Piękny jadłospis

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

U

I makrela wędzona rozdrobniona ze szczypiorkiem i pieprzem, 3 mini pomidorki żółte, 2 grzanki z grahama + duża kawa parzona

godzinę później: duży kawał biszkopta przełozonego musem jabłkowym i brzoskwiniami

II talerz kopytek z pieczonym kurczakiem i sosem z kurek i papryki

III 2 kromki chałki z powidłami śliwkowymi

IV serek wiejski z ajwarem i rzodkiewkami, muffina pełnoziarnista

do picia: woda, ricore i herbaty owocowe

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-22 o 22:51
Stary 2012-07-23, 10:03   #2151
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
jeszcze tak zapytam. jadłyście moze chleb razowy z Biedronki? Nie wiem czy tylko w mojej biedrze jest taki niedobry Jak nie razowiec
Ja jadam, taki podłużny z ziarnami słonecznika? Mi on średnio smakuje- ma bardzo wyrazisty, zakwasowy smak, przeszkadza mi w grzankach i ze słodkim. Dużo lepszy jest z Lidla.

Cytat:
Napisane przez daria715 Pokaż wiadomość

Śniadanie; owsianka na szklance mleka( 5 łyżek płatków owsianych, duże tarte jabłko, cynamon, szklanka jagód) + 2 herbatniki holenderskie.

Obiad; gotowana pierś z kurczaka, ziemniaki z wody i mizeria na jogurcie naturalnym.

Deser; kawa z mlekiem i łyżeczką syropu klonowego + 4 herbatniki holenderskie.

Podwieczorek; serek wiejski (200gram) + kromka chleba żytniego na zakwasie.

Kolacja; puszka tuńczyka w sosie własnym + 2 kromki chleba żytniego na zakwasie + sałata i szczypiorek
Dlaczego chcesz chudnąć? Miałaś/masz różne przygody z ED, nie wkopuj się w to ponownie. Dorobisz się jeszcze większych problemów i zaburzysz sobie metabolizm. Już tak ładnie wychodziłaś na prostą, nie niszcz tego.
Dla mnie powyższy jadłospis to U (z redukcyjnym dość obiadem) i tak to zostaw, z rozsądku.

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Utrzymanie:

I gofr cynamonowy z twarogiem, nektarynką, jagodami / kakaowy z twarogiem, jagodami i sokiem z jagód

II kawałek tarty cebulowej z jajkiem na miękko

III kasza jęczmienna z smażonymi kawałkami kurczaka i mrożonką meksykańską z dodatkową porcją kukurydzy

IV połowa kostki twarogu z miseczką wiśni i jogurtem naturalnym
Trochę redukcyjna kolacja i brak podwieczorku (oraz NNKT), oprócz tego ok.

Cytat:
Redukcja
inka z mlekiem o,5%

A jakbyś chciała chudnąć? Żeby było zdrowo i bez efektu jo-jo, tygodniowo powinien lecieć ok.1kg, a w wyglądzie ciała to raczej nikła zmiana. Niestety, na efekty (te wynikające z rozsądnej diety i ruchu) trzeba chwilę poczekać, ale nie pożałujesz.
Poza tym, tu już nie ma skąd obcinać, jesz malutko Jeżeli coś obcinać, to ze śniadania(na moje oko jest gigantyczne, ale pewnie dałaś malutko płatków). I możesz zwiększyć ilość i intensywność ruchu, pobiegać, popływać, pojeździć na rowerze czy rolkach- jest lato, korzystaj z tego
Dzisiejszy jadłospis fajny, ale brakuje mi w nim warzyw- jest tylko kilka oliwek i szczypiorek, czyli niemal nic.

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
Moje U
IV. duże piwo jasne
I i III

Cytat:
Moje U
I serek wiejski, z borówkami, musli, orzechami arachidowymi, laskowymi, włoskimi, migdałami i rodzynkami
II drożdżowe racuchy posypywane cukrem (gdzies ok. 20 ), kubek mleka sojowego BOŻE! nie jadłam racuchów całe wiekiii...
III talerz zupy grzybowej z makaronem
7 dużych pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem polanych stopionym masłem nigdy nie jadłam takich pierogów, dobre połączenie?
IV dużo kruchego ciasta z wiśniami (przyznaje zjadłam pół placka z prodiża a drugą połowę zjadła mama )
V pewnie grahamka, jajecznica z 2 jaj na maśle, ogórki ze śmietaną i cebulką

Cytat:
III kradnę!
Piękny jadłospis

U

I makrela wędzona rozdrobniona ze szczypiorkiem i pieprzem, 3 mini pomidorki żółte, 2 grzanki z grahama + duża kawa parzona

godzinę później: duży kawał biszkopta przełozonego musem jabłkowym i brzoskwiniami

II talerz kopytek z pieczonym kurczakiem i sosem z kurek i papryki mniaam

III 2 kromki chałki z powidłami śliwkowymi

IV serek wiejski z ajwarem i rzodkiewkami, muffina pełnoziarnista

do picia: woda, ricore i herbaty owocowe

Też chyba ukradnę tą kalafiorową, ale zrobię na pikantnie

Oj, dziewczyny, jesteście niekończącym się źródłem jedzeniowych inspiracji

Ja swojego wczorajszego nie wstawię, bo byłam na imprezie rodzinnej, więc od 16 poszła prawdziwa rozpusta...

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-23 o 10:06
Stary 2012-07-23, 11:35   #2152
imperfect1997
Raczkowanie

U
przedwczoraj:
1. omlet z 2 jajek usmażony na maśle, 2 kromki grahama z masłem, 3 ogórki kiszone
2. 2 kromki chleba z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi z masłem, serem żółtym wędzonym i pomidorem, 2 brzoskwinie
3. 3 ziemniaki z masłem i koperkiem, szynka wieprzowa gotowana (150- 200g?), kiszona kapusta
4. 2 kromki chleba z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi z masłem orzechowym, banan

wczoraj
:
1. pełny talerz czekoladowych kulek na mleku 3,2 % z malinami
2. malutka grahamka z masłem orzechowym, kawał arbuza, brzoskwinia
3. znowu 3 ziemniaki z masłem i koperkiem, szynka wieprzowa gotowana (150- 200g?), kiszona kapust
4. kukurydza na ciepło, 2 kromki chleba z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi z 1/2 opakowania serka twarogowego

kiedyś tam xd:
1. 3 mega grube kakaowe naleśniki z opakowaniem serka wiejskiego 200g i malinami
2. 2 kromki chleba z ziarnami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym zapieczone z serem żółtym wędzonym, sałatka z dużego pomidora, odrobiny cebuli i szczypiorku
3. duża porcja makaronu kokardki z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, smażonym kurczakiem i bazylią
4. jogurt brzoskwiniowy, 8 biszkoptów bananowych
5.
omlet z 2 jajek z 1/2 kostki sera mozzarella, 1 pomidorem i bazylią usmażony na 1 łyżce oleju rzepakowego
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 11:39   #2153
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jadam, taki podłużny z ziarnami słonecznika? Mi on średnio smakuje- ma bardzo wyrazisty, zakwasowy smak, przeszkadza mi w grzankach i ze słodkim. Dużo lepszy jest z Lidla.

Dlaczego chcesz chudnąć? Miałaś/masz różne przygody z ED, nie wkopuj się w to ponownie. Dorobisz się jeszcze większych problemów i zaburzysz sobie metabolizm. Już tak ładnie wychodziłaś na prostą, nie niszcz tego.
Dla mnie powyższy jadłospis to U (z redukcyjnym dość obiadem) i tak to zostaw, z rozsądku.

Trochę redukcyjna kolacja i brak podwieczorku (oraz NNKT), oprócz tego ok.

A jakbyś chciała chudnąć? Żeby było zdrowo i bez efektu jo-jo, tygodniowo powinien lecieć ok.1kg, a w wyglądzie ciała to raczej nikła zmiana. Niestety, na efekty (te wynikające z rozsądnej diety i ruchu) trzeba chwilę poczekać, ale nie pożałujesz.
Poza tym, tu już nie ma skąd obcinać, jesz malutko Jeżeli coś obcinać, to ze śniadania(na moje oko jest gigantyczne, ale pewnie dałaś malutko płatków). I możesz zwiększyć ilość i intensywność ruchu, pobiegać, popływać, pojeździć na rowerze czy rolkach- jest lato, korzystaj z tego
Dzisiejszy jadłospis fajny, ale brakuje mi w nim warzyw- jest tylko kilka oliwek i szczypiorek, czyli niemal nic.

I i III

Też chyba ukradnę tą kalafiorową, ale zrobię na pikantnie

Oj, dziewczyny, jesteście niekończącym się źródłem jedzeniowych inspiracji

Ja swojego wczorajszego nie wstawię, bo byłam na imprezie rodzinnej, więc od 16 poszła prawdziwa rozpusta...
Chodzi mi o ten chleb z foremki Polskie zboża. Co do pierogów to moim zdaniem razem z tymi ze szpinakiem są najlepsze na świecie kocham je pamiętam jak 3 lata temu po raz pierwszy zrobiła je moja mama. od razu mi posmakowąły i na stałe zagościły w naszej kuchni farsz to ugotowana kasza gryczana wymieszana z twarogiem i przyprawami. Twarogu dajesz tyle by farsz był kleisty

Stary 2012-07-23, 12:09   #2154
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez imperfect1997 Pokaż wiadomość
U
przedwczoraj:
1. omlet z 2 jajek usmażony na maśle, 2 kromki grahama z masłem, 3 ogórki kiszone
2. 2 kromki chleba z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi z masłem, serem żółtym wędzonym i pomidorem, 2 brzoskwinie
3. 3 ziemniaki z masłem i koperkiem, szynka wieprzowa gotowana (150- 200g?), kiszona kapusta
4. 2 kromki chleba z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi z masłem orzechowym, banan

wczoraj
:
1. pełny talerz czekoladowych kulek na mleku 3,2 % z malinami
2. malutka grahamka z masłem orzechowym, kawał arbuza, brzoskwinia
3. znowu 3 ziemniaki z masłem i koperkiem, szynka wieprzowa gotowana (150- 200g?), kiszona kapust
4. kukurydza na ciepło, 2 kromki chleba z siemieniem lnianym i płatkami owsianymi z 1/2 opakowania serka twarogowego

kiedyś tam xd:
1. 3 mega grube kakaowe naleśniki z opakowaniem serka wiejskiego 200g i malinami
2. 2 kromki chleba z ziarnami dyni, słonecznika i siemieniem lnianym zapieczone z serem żółtym wędzonym, sałatka z dużego pomidora, odrobiny cebuli i szczypiorku
3. duża porcja makaronu kokardki z własnoręcznie robionym sosem pomidorowym, smażonym kurczakiem i bazylią
4. jogurt brzoskwiniowy, 8 biszkoptów bananowych
5.
omlet z 2 jajek z 1/2 kostki sera mozzarella, 1 pomidorem i bazylią usmażony na 1 łyżce oleju rzepakowego
Bardzo ładnie, podoba mi się i ilościowo, i jakościowo, brakuje mi tylko NNKT.

Cytat:
Chodzi mi o ten chleb z foremki Polskie zboża. Co do pierogów to moim zdaniem razem z tymi ze szpinakiem są najlepsze na świecie kocham je pamiętam jak 3 lata temu po raz pierwszy zrobiła je moja mama. od razu mi posmakowąły i na stałe zagościły w naszej kuchni farsz to ugotowana kasza gryczana wymieszana z twarogiem i przyprawami. Twarogu dajesz tyle by farsz był kleisty
Muszę kiedyś spróbować, a czym przyprawiasz?
Moje ulubione to właśnie ze szpinakiem i fetą oraz... z jagodami, oczywiście
Stary 2012-07-23, 12:44   #2155
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
wskoczyłam dziś na wagę. schudłam 0,6 w tydzień, czyli teoretycznie nie tak źle. śniadanie jest duże, ale chyba nie gigantyczne. gotuję 50g płatków, także wszystko mieści się w trochę większym, od zwyczajnego, kubku. poza tym muszę zjadać rano porządną porcję, bo średnio do godziny 13-tej odczuwam największy głód. później mogłabym nic nie jeść, jeśli miałabym kierować się jedynie apetytem. dziękuję za ocenę!

Stary 2012-07-23, 14:08   #2156
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
wskoczyłam dziś na wagę. schudłam 0,6 w tydzień, czyli teoretycznie nie tak źle. śniadanie jest duże, ale chyba nie gigantyczne. gotuję 50g płatków, także wszystko mieści się w trochę większym, od zwyczajnego, kubku. poza tym muszę zjadać rano porządną porcję, bo średnio do godziny 13-tej odczuwam największy głód. później mogłabym nic nie jeść, jeśli miałabym kierować się jedynie apetytem. dziękuję za ocenę!
to jest idealne tempo chudnięcia
nie ucinaj więcej, bez sensu, nie jesz dużo, jedząc mniej tylko spowolnisz sobie metabolizm i trudniej będzie Ci wrócic do utrzymaniowego odżywiania.

dużo masz do zrzucenia?

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-23, 14:15   #2157
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Bardzo ładnie, podoba mi się i ilościowo, i jakościowo, brakuje mi tylko NNKT.

Muszę kiedyś spróbować, a czym przyprawiasz?
Moje ulubione to właśnie ze szpinakiem i fetą oraz... z jagodami, oczywiście
Oczywiście że musisz Kaszę gotuję w osolonej wodzie potem jak przestygnie dodaje twaróg i pieprz ziołowy. jak za mało słone to jeszcze solę (tak na kubek 200ml kaszy daje 25-30 dag)

Stary 2012-07-23, 14:32   #2158
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Pokaż wiadomość
dużo masz do zrzucenia?
nie określiłam sobie docelowej wagi. mam piękne spodnie w szafie i chcę się po prostu w nie wbić. myślę, że wystarczy pięć kilogramów, a później to już tylko postaram się dojść do ładu z wewnętrzną stroną ud, bo, odkąd pamiętam, mam z tą partią ciała problem. i nie wiem, że nie załatwię tego odchudzaniem, bo centymetry lecą mi 'tylko' z ramion (które już teraz są ciut za kościste), piersi, brzucha i bioder ważąc za mało nie wyglądam wprawdzie jak anorektyczka, ale jak dziewczynka.

Czas edycji: 2012-07-23 o 14:34
Stary 2012-07-23, 16:13   #2159
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie wiem ile to wychodzi na łyżki, ale tak czy siak- śniadanie warto jest duże, bo rozkręca metabolizm na cały dzień. Twoje tempo nie jest złe, nic bym nie zmieniała

Cytat:
Oczywiście że musisz Kaszę gotuję w osolonej wodzie potem jak przestygnie dodaje twaróg i pieprz ziołowy. jak za mało słone to jeszcze solę (tak na kubek 200ml kaszy daje 25-30 dag)
W środę będę lepić pierogi z jagodami, to może poświęcę trochę ciasta i zrobię też takie Dziękuję
Stary 2012-07-23, 16:22   #2160
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem ile to wychodzi na łyżki, ale tak czy siak- śniadanie warto jest duże, bo rozkręca metabolizm na cały dzień. Twoje tempo nie jest złe, nic bym nie zmieniała

W środę będę lepić pierogi z jagodami, to może poświęcę trochę ciasta i zrobię też takie Dziękuję
Nie masz za co dziękować :
A tym czasem moje U

I serek naturlany, z jabłkiem, cynamonem, musli, orzechami arachidowymi, laskowymi, włoskimi, migdałami i rodzynkami
II 3 mace z każda z grubą warstwą domowego twarożku borówkowego z kawałkami gorzkiej czekolady i orzeszkami ziemnymi/fistaszkami (muszę te mace w końcu wyjeść )
III spagethii z sosem ze świeżych pomidorów z bazylią (ugotowałam pół opakowania i zjadłyśmy z mamą na pół)
rożek cytrynowy z Lidla
IV omlet z 2 jaj z domową konfiturą z jabłek posypany dodatkowo orzechami i cynamonem
V planuję pizze na wieloziarnistej dużej tortilli z domowym sosem pomidorowym z bazylią, szpinakiem, papryką i fetą

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości