Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V - Strona 115 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-24, 16:57   #3421
nettka_
Zadomowienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V

hej:roz a:

Fajna pogoda dzisiaj u nas:lov e:

Wszystko ogarnęłam, okna umyłam, obiad przygotowany, dziecko w końcu zasnęło po 5h buszowania

Princ ja też kiedyś miałam takie sny ale na szczęści mi minęło

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:52 ----------

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
chyba mojej tesciowce tez zostawie stope w razie co:hahaha :

: hahaha:

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
nettka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 17:01   #3422
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
chyba mojej tesciowce tez zostawie stope w razie co:hahaha :
Może się przyda
princessskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 17:03   #3423
nettka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość
Ta osoba mi znowu odpisała.
Po mojej odp, że pisząc odp powinna być bardziej kulturalna, a nie nazywanie 40zł marnym groszem, dostałam taką odp:
A co ma przepraszam kultura,do pieniędzy?? Stać mnie na to,żeby kula leżała i obłaziła kurzem,a nie poniże się i nie sprzedam za 25zł kuli,bo 15zł kosztuję wysyłka! Radzę się najpierw zastanowić,co się proponuję. I zerknać w inne ogłoszenia w kwestii cenowej. Musiałaby Pani trafić na kogoś zdesprerowanego,żeby kulę kupioną za 100zł sprzeadał za 20-30zł! Powodzenia w poszukiwaniu naiwnych ludzi. I mnie proszę kultury nie uczyć,bo samemu wypadałoby zernać na swoje predyspozycje!

kretynka: hahaha:

---------- Dopisano o 17:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:01 ----------

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
To sie nazywa zespół ostrego niedopchnięcia
Oluś sam sobie znajdzie cel
Mój ogólnie nie zabawkowy,bardziej rajcuja go pokrywki,durszlak a szał był jak wysypał u mamy siatkę z orzechami włoskimi,bo to stuka
Kulą pobawi sie chwilę-tą biedronką kreci, albo po prostu rzuca ją o podłogę.Kula ma piosenki,świeci sie ale u nas swojego zadania-czyli raczkowanie-nie spełniła/spełnia.

hahah:hah aha::haha ha:

''Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie.''
Stary 2012-07-24, 17:04   #3424
janeczka7891
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
robie na obiad zapiekanke, 15 min juz grzeje sie piekarnik, a ja juz głodna, myśle sobie ze może juz bedzie dobra (choć miała sie robic niby pol godz), patrze a zapiekanka w lodówce

osioł osioł!

Cytat:
Napisane przez olka1610 Pokaż wiadomość
Super ta kostka. Moja mama kupiła kiedys małej taką matę edukcyjną tez w ciuszku za 5 zł i lepiej się sprawdziła niż Rainforest Fishera .

A dziewczyny stwierdziłam że nie będę Wam zawracac głowy, nie warto. po prostu olewam tego podglądacza i już, jak nie ma swojeo życia to niech sobie czyta proszę bardzo :P.

My po spacerze, mała spała i teraz raczej do wieczora już się nie zanosi na drzemkę więc idę się bawić z nią . Dziś muszę ją pochwalić nawet grzeczna jest
Do wieczorka
brawo mądra decyzja

Princeska fajna ta kosteczka.

Nasz bąbel kąpał się w baseniku na balkonie, był taki słaby ze na siedzaco by zasnal, no więc nakarmiłam go, dałam do łóżeczka no i co ??? i spania nie ma heh buszuje jak opętany chyba go znowu do basenu wsadze
Stary 2012-07-24, 17:07   #3425
nettka_
Zadomowienie

..
Cytat:
napisałam, że ja nie musze nikogo poniżać, żeby się dowartościować i jestem ponad to i życzę miłego dnia, ale jak napisała teraz, że ona jest po studiach to już jej napisałam kilka słów... :

Hahahahaha teraz to ja jestem rozbawiona Jeżeli sądzisz, że napiszesz, że skończyłaś studia i to mnie poniży to jesteś w błędzie. Jak widać, wykształcenie wyższe, nie idzie w parze z rozsądkiem, kulturą. Zdziwisz się, bo ja też mam ukończone studia pedagogiczne. Taka tylko różnica, że mnie te studia czegoś nauczyły Ale co się dziwię, teraz byle kto może iść na studia. Mój szczebel społeczny? Hahaha Ty, pomimo wyższego wykształcenia, jesteś kilka stopni niżej Pokazałaś to pierwszą odpowiedzią. Ja kulturalnie napisałam, jaką cenę mogę zaproponować, a Ty urządzasz jakiś chory atak. Radzę skonsultować się z lekarzem, bo moim zdaniem nie nadaje się Pani do korespondecji na poziomie.
ps. nie wysilaj się i mi nie odpisuj, bo już się naśmiałam wystarczająco hahahaha

A zablokowanie mojej odpowiedzi na mailu było ŻENUJĄCE, ale na Twoim poziomie

Mam nadzieję, że się już przymknie babiszon. Bo mi nerwa ruszyła.

....ale pojechałaś

Stary 2012-07-24, 17:09   #3426
princessskaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez nettka_ Pokaż wiadomość
..

....ale pojechałaś
Oj, bo mi tu z tymi studiami wyjechała. Jakby ktoś był gorszy, bo studiów nie ma - kretynka! Nie lubie, jak ktoś się wywyższa, bo ma studia..Taaa, a kultury zero. Wrrrr.. Już nic nie odpisała
Stary 2012-07-24, 18:00   #3427
kasia_aa
Zadomowienie

noo przychamowałyscie troche
princ...masakra z tym sprzedajacym z tablicycałe zycie z wariatami

moj daniel właśnie dopełzł do kuchni i majstruje przy krzesełku do karmienia to takie slodkie jak on sie tak pzremieszcza wogole dzis to dziecko anioł! chyba rekompensuje wczorajsze ekscesy

a rano bylismy w podarni rehabilitacyjnej, obejrzał d=go pan doktor i powiedzial ze slabe ma miesnie karku, ale ze generalnie reszta ok, że żywe dziecko jest (co on tam wyprawiał...) i dał bezwzględny zakaz stawiania na nogi, używania chodzikow itp, bedziemy robić z rehabilitantem ćwiczenia żeby przygotować i zachecić malego do raczkowania poprawnego, że im poźniej bedzie chodzil tym lepiej dla jego ukladu kostnego. teraz bede miala argument dla teściowej która ni emogła uwierzyc ze nie chce kupic malemu chodzika...ehhh

generalnie wrazenia pozytywne

ide sie pobawić z dzieciem
kasia_aa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 18:11   #3428
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
robie na obiad zapiekanke, 15 min juz grzeje sie piekarnik, a ja juz głodna, myśle sobie ze może juz bedzie dobra (choć miała sie robic niby pol godz), patrze a zapiekanka w lodówce

osioł osioł!
az sie poplulam

moja kumpela ostatnio podobny numer odwalila: wstawila rybe do piekarnika, i zamiast wlaczyc grzanie wlaczyla samo swiatlo i czekala ze 20min, potem sie kapnelam ze cos nie gra skoro potrawa sie nie przyrumienia

Muffi podziwiam, ze w ogole do Szczecina tak w ciemno pojechaliscie. Ciekawa historia, napisz kiedys w klubie o tym o ile masz ochote mi by odwagi zabraklo pewnie.
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 18:19   #3429
princessskaa
Wtajemniczenie

My lecim na drugi spacerek, bo niuńka wstała z drzemki Słoneczko ładnie świeci to co będziemy się kisić
Stary 2012-07-24, 18:22   #3430
janeczka7891
Zadomowienie

Cytat:
az sie poplulam

moja kumpela ostatnio podobny numer odwalila: wstawila rybe do piekarnika, i zamiast wlaczyc grzanie wlaczyla samo swiatlo i czekala ze 20min, potem sie kapnelam ze cos nie gra skoro potrawa sie nie przyrumienia

Muffi podziwiam, ze w ogole do Szczecina tak w ciemno pojechaliscie. Ciekawa historia, napisz kiedys w klubie o tym o ile masz ochote mi by odwagi zabraklo pewnie.
co do historii kulinarnych to ja kiedys fajnie przyszykowałam bułeczki własnej roboty, rozgrzalam piekarnik, wsadziłam blache z surowymi bułkami do środka i... zamiast włączyć pieczenie włączyłam rozmrażanie, wszystko się rozlało, jeszcze stwierdziłam że piekarnik sie popsul a potem się zorientowałam o co kaman

No ja też jestem ciekawa tej historii Muffinko odważna decyzja.
Mój bąbel już śpi, popluskał się jeszcze i tak sie wymeczyl ze od razu jak go połozyłam zasnął.
Mnie tak coś dziś dziwnie nic mi sie nie chce, taka dziwnie zmęczona jestem (chocby w ciazy no ale po @ jestem wiec nic z tych rzeczy).

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
My lecim na drugi spacerek, bo niuńka wstała z drzemki Słoneczko ładnie świeci to co będziemy się kisić
Pewnie trzeba korzystać, w zimę bedziemy się kisić w domach
Stary 2012-07-24, 18:26   #3431
goldika
Zakorzenienie

ja spacerowalam od 15 do 17, potem Tz sam z mlodym spacerowal i przed minutka wrocili

Janeczko ja tez jestem jakas nijaka... chyba wymeczenie to powoduje.
Stary 2012-07-24, 19:51   #3432
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
saaraa_lub mała mojej kuzynki też pluła mm, a cycem juz karmić kuzynk nie mogła bo jej pokarm zanikł;/kazali sprobowac wlasnie mleko normalne krowie, po dziecko pić jeszcze musi

wariateczka a może Ty z ta wagą to sie do lekarza wybierze? tarczyca te sprawy? przy nadczynności to sie tak chudnie bardzo.
.
Tylko,że mój na mleko krowie uczulony.
O tej tarczycy tez miałam pisać.

Cytat:

osioł osioł!

Jak znajdziesz chwilę wklej przepis na zapiekankę bo ja sie właśnie na jakąś czaję

Cytat:
A dziewczyny stwierdziłam że nie będę Wam zawracac głowy, nie warto. po prostu olewam tego podglądacza i już, jak nie ma swojeo życia to niech sobie czyta proszę bardzo :P.

A swoją drogą jak bardzo sie trzeba nudzić,zeby tak kogoś śledzić??????

Cytat:

a rano bylismy w podarni rehabilitacyjnej, obejrzał d=go pan doktor i powiedzial ze slabe ma miesnie karku, ale ze generalnie reszta ok, że żywe dziecko jest (co on tam wyprawiał...) i dał bezwzględny zakaz stawiania na nogi, używania chodzikow itp, bedziemy robić z rehabilitantem ćwiczenia żeby przygotować i zachecić malego do raczkowania poprawnego, że im poźniej bedzie chodzil tym lepiej dla jego ukladu kostnego. teraz bede miala argument dla teściowej która ni emogła uwierzyc ze nie chce kupic malemu chodzika...ehhh
Może coś przoczyłam, z góry przepraszam a jak sie objawiały u Was słabe mięsnie karku?Teraz raczkuje niepoprawnie?

Cytat:
ja spacerowalam od 15 do 17, potem Tz sam z mlodym spacerowal i przed minutka wrocili
O jaaa jak fajnie,mojego wózek parzy.

Muffinko
licytuję,dzięki.
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 19:53   #3433
kasia_aa
Zadomowienie

my jeszcze po szybkim spacerku, młody byl tak zmeczony ze po kapieli i mleku odozylam go do łożeczka to nawet sie pzrekrecic nie zdązył juz biedactwo zasneło

a tera zmusze ogarnąc ten grajdołek, umyć naczynia itp
z tztem cos od 2 tyg nie mozemy sie dogadac;/ nawet tiru riru nie bylo w tym czasie...tacy zmeczeni jestesmy jacyś...sama nie wiem
no nic biore sie za robote;/

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

aaa nie pochwalilam sie, kupilam dzis buty po rehab z młodym jak dla mnie mega szpile ale dość wygodne, zobaczymy czy w nich wytrzymam na weselu
Stary 2012-07-24, 20:02   #3434
wariateczka88
Zadomowienie

Cytat:

wariateczka a może Ty z ta wagą to sie do lekarza wybierze? tarczyca te sprawy? przy nadczynności to sie tak chudnie bardzo.
albo tasiemca masz
przepraszam głupi zart
czesc wszystkim
doczytuje was dalej
tarczyce mialam badana chyba 3 lata temu,i usg i hormony,wszystko bylo w porzadku
a "tasiemcem"przezywala mnie kolezanka jak bylysmy male i sie klocilysmy
tylko :moja babcia,moi wujkowie,no i najwazniejsze moja mama,byli i sa sredniego wzrostu i drobni,moja mama 6 dzieci urodzila i w ogole nie widac tego po niej,wiec albo taka moja uroda albo juz sama nie wiem co
najbardziej mi przykro jak rodzina tz ciagle mi dogaduje z tego powodu,oni wszyscy pulchni

Cytat:

osioł osioł!

Cytat:
Wróciłyśmy ze spaceru. Jak zwykle zaszłyśmy się schłodzić do ciuszka i kupiłam małej za całe 4zł super kostkę - a to nos piszczy, a to ucho szeleści, jak się kostką porusza to coś brzęczy Każda str ma inne zwierzątko Muszę ją tylko wyprać Kilka fotek:
bardzo fajna ta kostka
Cytat:
Jestem z Ciebie dumna

a ty PODGLĄDACZU jesteś żenujący Chcesz coś ciekawego zobaczyć? To proszę

Wymianka

wariateczka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 20:05   #3435
olka1610
Rozeznanie

Cytat:
.

A swoją drogą jak bardzo sie trzeba nudzić,zeby tak kogoś śledzić??????
Śledzić jak śledzić ale rozpowiadać takie głupoty... Napisałam Glam w pw o co konkretnie chodzi, może Wam skopiuje do klubu w wolnej chwili bo nie chciałabym się zniżać do poziomu tej osoby i pisać tu na forum co dokładnie zrobiła. Ale tak jak pisałam są i pozytywne strony całego zamieszania- dom lśni wyładowałam się na odkurzaczu i mopie . Nawet wszystkie klosze od żyrandoli i lampek poodkręcałam i umyłam . Idę jeszcze pranie powiesic wykapac sie i zasiadam do nadrabiania Was bo od wczoraj jestem do tyłu
olka1610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 20:08   #3436
kasia_aa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wariateczka88 Pokaż wiadomość
tarczyce mialam badana chyba 3 lata temu,i usg i hormony,wszystko bylo w porzadku
a "tasiemcem"przezywala mnie kolezanka jak bylysmy male i sie klocilysmy
tylko :moja babcia,moi wujkowie,no i najwazniejsze moja mama,byli i sa sredniego wzrostu i drobni,moja mama 6 dzieci urodzila i w ogole nie widac tego po niej,wiec albo taka moja uroda albo juz sama nie wiem co
najbardziej mi przykro jak rodzina tz ciagle mi dogaduje z tego powodu,oni wszyscy pulchni

sa zazdrosni! bo pewnie chcieliby byc szczuplejsi, napwno! mi tez tak dogadywałam pulchniejsza częśc rodziny tzta (choć ja wyglądam w moim mniemaniu poprostu normalnie ani chuda ani gruba)
mam nadzieje ze Cie nie uraziłampewnie taka Twoja uroda masz racje, najważniejsze to gadaniem innych sie nie przejmować! głupi sa i tyle oo!
Stary 2012-07-24, 20:08   #3437
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Śledzić jak śledzić ale rozpowiadać takie głupoty... Napisałam Glam w pw o co konkretnie chodzi, może Wam skopiuje do klubu w wolnej chwili bo nie chciałabym się zniżać do poziomu tej osoby i pisać tu na forum co dokładnie zrobiła. Ale tak jak pisałam są i pozytywne strony całego zamieszania- dom lśni wyładowałam się na odkurzaczu i mopie . Nawet wszystkie klosze od żyrandoli i lampek poodkręcałam i umyłam . Idę jeszcze pranie powiesic wykapac sie i zasiadam do nadrabiania Was bo od wczoraj jestem do tyłu
O jaaa jjak nastepnzm razem ktos tak Ciebie wkurzy zapraszam do mnie!!!!!
Stary 2012-07-24, 20:20   #3438
joamic1
Zadomowienie

GG do joamic1

Haha ale się uśmiałam z tymi pierkarnikowymi przygodami

A ja dziś z kumpelą zaszalałam i robiłyśmy na obiad gofry - bita śmietana borówki + brzoskwinki mniam A OliV dziś zasypiała plując ze smoczkiem w buzi przekochana jest stałam przy jej łóżeczku i się po cichu śmiałam bo tak to śmiesznie brzmiało a za czym ją włożyłam do łóżeczku to zmęczona bo usypiała mi na ramieniu

Chciałabym, żeby była szczęśliwa, by każdego dnia mogła być dumna, że jest człowiekiem i nasza córką, by jak teraz dawała mi siłę do życia.nasze Małe Szczęście -chwyciło za serce raz na całe życie

http://www.suwaczki.com/tickers/qq87upjyht4ic7jm.png
joamic1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 20:25   #3439
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość

A ja dziś z kumpelą zaszalałam i robiłyśmy na obiad gofry - bita śmietana borówki + brzoskwinki mniam A OliV dziś zasypiała plując ze smoczkiem w buzi przekochana jest stałam przy jej łóżeczku i się po cichu śmiałam bo tak to śmiesznie brzmiało a za czym ją włożyłam do łóżeczku to zmęczona bo usypiała mi na ramieniu
Stary 2012-07-24, 21:13   #3440
goldika
Zakorzenienie

Joa ale wyzerke mialyscie

Princ to jej/mu pokazalas
Stary 2012-07-24, 21:19   #3441
Oliveira79
Zadomowienie

taka piekna pogoda dziś a Te na wizażu tylko skrobią 4 str do nadrabiania
byłam dzisiaj z tz w CH i się trochę obkupiłam na wyprzedazach dwie pary rybaczek (po 36,90 szt) i bluzka (19,90) - cieszę się bo nie mam w czym do pracy chodzić, a nie chcę wydawać dużej kasy na ciuchy w rozmiarze, który mam zamiar niedlugo porzucić
a Oliemu w H&M krótkie spodenki za 10 zł przecena z 59,90 PLN a rozmiar dla mojego 6latka...? 98 czyli na 2-3 lata i w rossmannie trochę sloiczków dla B.

przed chwilą młoda obudziła się z wrzaskiem chyba ją brzuchol bolal bo baki leciały dałam jej ciepłej wody i zasnęła

Cytat:
Napisane przez janeczka7891 Pokaż wiadomość
-

Zna się któraś z Was na aparatach ? chcę kupić nowy i zastanawiam się jaki wybrać a prawdę mówiąc nie znam się za dobrze na parametrach .... wiem, że kiedyś pisałyście o modelach itp ale to już dawnooooo byłoooo...
polecam lustrzanke cyfrową Nikon D3100

---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ----------

Cytat:
Napisane przez smerfik0 Pokaż wiadomość
mój bushidō spał do 8 ale o 4 urządził śpiew samuraja

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
banany tez sa konserwowane, dlatego tak duzo dzieciaczkow u nas mialo reakcje alergiczna na nie, tylko ze banany maja duzo substancji odzywczych, a arbuz to glownie woda, mysle, ze stad moze wynikac roznica w czasie podawania. Moja probowala glownie chorwackim arbuzow, wiec mysle, ze nie byly konserwowane. Wczoraj dostala biedronkowego, dobrze ze napisalas o tych konserwantach bo jakby cos jej teraz wyskoczylo to bym nie wiedziala po czym a to moze byc to.
chyba przestanę mojej dawać... a ona aż się trzęsie za bananem

---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
To sie nazywa zespół ostrego niedopchnięcia

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:20   #3442
goldika
Zakorzenienie

hej Sis
ale fajne zakupy ja tez musze pojechac do Ross po sloiczki poki jest promocja na Gerbera.

Janeczko takze polecam lustrzanke Nikon D3100, mialam przez jakis czas, teraz mam D5100 i polecam jeszcze gorecej
Stary 2012-07-24, 21:24   #3443
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość

Olka niektórzy lubią się interesować życiem innych skąd wiem, czy mnie ktoś znajomy nie podczytuje jakby co to hej
kurcze, o co chodzi z tymi podczytywaczami??? a skad w ogóle ci Wasi "znajomi" wiedzą gdzie Was podczytywac i że w ogole gdzieś się udzielacie? podczytują przez Wasze kompy, czy po prostu wiedzą o forum i jakoś Was znajdują? no nie kumam tego ja tam się nikomu nie chwalę że piszę na forum tylko mój tz wie, teraz moja mama (ale ona w ogóle nie "netowa" ) i mojej sis napomknęlam o "takim pewnym forum" ale bez żadnych szczegółów...

Stary 2012-07-24, 21:26   #3444
olka1610
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość

U mnie często teściowa serwuje gofry ale w takiej kombinacji jeszcze nie jadłam, jutro może spróbujemy jak gdzieś borówki kupię

Dziewczyny które planowały zakup tej bramki z Lidla, kupiłyście?
Ja wczoraj kupiłam, dzisiaj tż tak na szybko zamontował i ogólnie jestem zadowolona, jest solidna tylko jakoś ciężko się zamyka, tak ma być czy jest źle zamontowana?

Oli- wizaz jest popularnym forum przynajmniej wśród moich znajomych, mnie ta osoba ewidentnie szukała bo nie jest mamą więc nie mogła raczej przypadkiem trafić na odchowalnię, podałąm sporo danych, zdjęcia. No trudno głowy sobie nie urwę.

Edytowane przez olka1610
Czas edycji: 2012-07-24 o 21:31
olka1610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:26   #3445
saaraa_lub
Rozeznanie

Chyba Princ ostatnio pytała o uzywany fotelik, przeglądam właśnie stronę o fotelikach i takie cus jest:
Czy dziecko w używanym foteliku jest tak samo bezpieczne, jak w nowym? Odpowiedź brzmi: NIE.
Zdecydowanie odradzamy używania fotelika nabytego z tzw. drugiej ręki, ponieważ nigdy do końca nie wiadomo, co się z nim wcześniej działo. Fotelik mógł brać udział w wypadku lub stłuczce. Jedynym wyjątkiem od tej reguły (lecz nie bez ryzyka) może być zakup fotelika od najbliższej rodziny lub dobrych znajomych.

Fotelik, który uczestniczył w wypadku, powinien zostać wymieniony. Może on być niebezpieczny z powodu uszkodzeń, bowiem te nie zawsze są zauważalne gołym okiem. Ekspertyzę takiego fotelika mogłoby przeprowadzić wyłącznie wyspecjalizowane laboratorium, ale jej koszt byłby niestety większy od zakupu nowego fotelika.

Producent udziela gwarancji bezpieczeństwa tylko pierwszemu właścicielowi fotelika. Odradzamy eksploatację fotelików samochodowych z grup 0-13 i 9-18 przez okres dłuższy niż 5 lat od daty zakupu. Właściwości produktu mogą niepostrzeżenie ulec pogorszeniu wskutek starzenia się plastiku (m.in. pod wpływem działania promieni słonecznych), co może być niewidoczne. Konstrukcje starsze niż 4 lata nie odpowiadają również obecnym osiągnięciom w tej dziedzinie i znacznie słabiej chronią dzieci.

W przypadku fotelików 9-36 kg lub 15-36 kg jest nieco inaczej niż w przypadku poprzednio wymienionych przedziałów wagowych. Foteliki te mają większą wytrzymałość na zużycie i są zaprojektowane tak, aby przez cały okres eksploatacji (10-11 lat) zapewniały dziecku bezpieczeństwo na bazowym poziomie. Producenci ostrzegają jednak, że pozostawianie fotelika w miejscu nadmiernie nasłonecznionym lub w niskich temperaturach może ujemnie wpływać na trwałość materiału, z którego fotelik został wykonany. W związku z tym, gdy fotelik nie jest używany, a może być narażony na któryś z wymienionych czynników, to należy go przed tym chronić.

Należy również pamiętać, że bazowy poziom ochrony w większości fotelików z grupy 9-36 kg jest nieporównywalnie niższy niż bezpieczeństwo zapewniane przez najlepsze foteliki 9-18 kg.

Więcej na omawiany temat w artykule: http://fotelik.info/pl/art/fotelik_s...zywany,28.html
Stary 2012-07-24, 21:29   #3446
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:

Dziewczyny a ja po powrocie od ojca z wlkp mam wielkie watpliwosci teraz mieszkamy w mazowieckim, ale chcielismy po studiach wrocic do wlkp. Ale jakos po 2tyg tam wcale nie mam ochoty mieszkac tam na stale. Tz nadal chce i tym wyjazdem jeszce bardziej sie nakrecil.
Niby mamy 2lata na podjecie decyzji ale ciezko bedzie, juz widze.
ojjj, to rzeczywiscie macie dylemat

Cytat:
Tak w ogole w rodiznnym miasteczku wiekszosc ludzi mnei nie poznaje i powtala niezla plotka ludzie zaczeli gadac, ze jestem nowa kobieta mojego ojca i wpadlismy i on (lat 43) "wkopal sie z jakas gowniara w dzieciaka"
no normalnie p. Łepkowska by tego lepiej nie wymyśliła ludziom się naprawdę czasem nudzi

---------- Dopisano o 21:28 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ----------

Cytat:
Napisane przez wiolqn Pokaż wiadomość
banany sa ostrzykiwane alkoholem aby tak szybko nie dojrzewaly, on sie wytraca jak banan bardzo dojrzeje i taki mega brazowy sie robi.

WTF?! tzn że moje dziecię alkoholem traktuję?!

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ----------

Cytat:

teraz ja się poplułam

Stary 2012-07-24, 21:30   #3447
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
A to normalny budyń można dać??? Bo ja się nie znam A po studiach jestem

---------- Dopisano o 11:42 ---------- Poprzedni post napisano o 11:40 ----------

a Ty! Nawet tak nie żartuj

hhihi

Zniknęłam tak nagle, bo jednak pojechałyśmy z teściówką na wieś, wróciliśmy o 19.

A jutro jadę na 11 do dermatologa, bo mi jakieś dziwne plamki wychodzą i nie wiem czy to od słońca
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:31   #3448
OlusiaS
Wtajemniczenie

kasiaa ja kiedys gosciom surowe udka zaserwowalam,bo wlaczylam w piekarniku dmuchawe,a nie ustawilam temperatury.I tak sie suszyly w temperaturze pokojowej przez godzine

Ale piszecie,jeny...

Bylismy dzisiaj pol dnia nad jeziorkiem,mala kapala sie w pontoniku (tzn wlalismy do srodka wode) jakies 10 minut,bo zrobila do srodka koope .
Ja chociaz troche zbrazowialam .

Podgladaczu,nikt Cie tu nie zapraszal,a wiec zjazd z naszego forum!!!!

Princ :brawo: dobrze lasce pojechalas!!

Goldi moj TZ zawsze tak mowi (tylko dobitniej ),jak ktos go wkurzy (chodzi o niedotirutirowanie)

Ale watkowe dzieciaczki szaleja,wiekszosc raczkuje,siada,staje,suuu uuper .Moja sama wstaje (ale podciaga sie o nas,nie umie o meble np),siedzi i zaczyna raczkowac.
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:33   #3449
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość

http://allegro.pl/fisher-price-playz...499179861.html

z czystym sumieniem polece ci ten sprzet, mamuski sis ma dla dzieciakow, od 6 lat uzywany, obijany, ''oskakany'', gra, jezdzi, dziala bez zarzutu, mlody jak sie do niego dorwal, to pol dnia nie odchodzil, teraz stoi u rodzicow i czeka az przyjedziemy
ja tez mam (po olim oczywiście ) i tez polecam

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
a tz rozglada sie za praca w trojmiescie, czy my nigdy nie zagrzejemy miejsca gdzies na dluzej? Do szczecina przyjechalismy w ciemno, z mapa w reku, nie znajac nikogo, udalo sie i jest dobrze, ale teraz z malym dzieckiem boje sie takich akcji
szacun

---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ----------

Cytat:
hej Sis
ale fajne zakupy ja tez musze pojechac do Ross po sloiczki poki jest promocja na Gerbera.

ja kupiłam gerbera i te rossmanowskie

Stary 2012-07-24, 21:33   #3450
OlusiaS
Wtajemniczenie

olka chyba one wszystkie ciezko chodza.I chyba tak ma byc,zeby dziec nie otworzyl.

O teraz doczytalam,ze kolezanka Goldi podobna przygode z pieczeniem miala
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości