Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V - Strona 116 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-24, 21:34   #3451
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie listopad-grudzień 2011 vol. V

Cytat:
Napisane przez kasia_aa Pokaż wiadomość
robie na obiad zapiekanke, 15 min juz grzeje sie piekarnik, a ja juz głodna, myśle sobie ze może juz bedzie dobra (choć miała sie robic niby pol godz), patrze a zapiekanka w lodówce

osioł osioł!

Przepraszam, ale rozbawiłaś mnie do łez

Edytowane przez Bahamadia_25
Czas edycji: 2012-07-24 o 21:51
Bahamadia_25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:34   #3452
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OlusiaS Pokaż wiadomość
kasiaa ja kiedys gosciom surowe udka zaserwowalam,bo wlaczylam w piekarniku dmuchawe,a nie ustawilam temperatury.I tak sie suszyly w temperaturze pokojowej przez godzine

Bylismy dzisiaj pol dnia nad jeziorkiem,mala kapala sie w pontoniku (tzn wlalismy do srodka wode) jakies 10 minut,bo zrobila do srodka koope .
Ja chociaz troche zbrazowialam .

Goldi moj TZ zawsze tak mowi (tylko dobitniej ),jak ktos go wkurzy (chodzi o niedotirutirowanie)
ale zbrazowialas od slonca mam nadzieje: hahaha:

hahahaha ja bym zjadla takie udka bo ja kocham surowe
goldika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:35   #3453
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez princessskaa Pokaż wiadomość

A to normalny budyń można dać??? Bo ja się nie znam A po studiach jestem

Ty uczona, nie normalny tylko taki robiony na mm. Przepis dałam w klubie
Stary 2012-07-24, 21:36   #3454
saaraa_lub
Rozeznanie

Bylismy z tż w lidlu,obejrzał bramkę powiedział,że g*** i tyle mam z bramki takze nich sam se kombinuje.
Mój nie chciał jeść rossmannowych owoców.
saaraa_lub jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:36   #3455
goldika
Zakorzenienie

Oliveira a jak jakosciowo te rossmanowskie sloiczki? Bo mnie jakos ta magicznie niska cena odpycha i kupuje tylko Hipp i Gerber
Stary 2012-07-24, 21:37   #3456
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez saaraa_lub Pokaż wiadomość
Chyba Princ ostatnio pytała o uzywany fotelik, przeglądam właśnie stronę o fotelikach i takie cus jest:
Czy dziecko w używanym foteliku jest tak samo bezpieczne, jak w nowym? Odpowiedź brzmi: NIE.
Zdecydowanie odradzamy używania fotelika nabytego z tzw. drugiej ręki, ponieważ nigdy do końca nie wiadomo, co się z nim wcześniej działo. Fotelik mógł brać udział w wypadku lub stłuczce. Jedynym wyjątkiem od tej reguły (lecz nie bez ryzyka) może być zakup fotelika od najbliższej rodziny lub dobrych znajomych.

Fotelik, który uczestniczył w wypadku, powinien zostać wymieniony. Może on być niebezpieczny z powodu uszkodzeń, bowiem te nie zawsze są zauważalne gołym okiem. Ekspertyzę takiego fotelika mogłoby przeprowadzić wyłącznie wyspecjalizowane laboratorium, ale jej koszt byłby niestety większy od zakupu nowego fotelika.

Producent udziela gwarancji bezpieczeństwa tylko pierwszemu właścicielowi fotelika. Odradzamy eksploatację fotelików samochodowych z grup 0-13 i 9-18 przez okres dłuższy niż 5 lat od daty zakupu. Właściwości produktu mogą niepostrzeżenie ulec pogorszeniu wskutek starzenia się plastiku (m.in. pod wpływem działania promieni słonecznych), co może być niewidoczne. Konstrukcje starsze niż 4 lata nie odpowiadają również obecnym osiągnięciom w tej dziedzinie i znacznie słabiej chronią dzieci.

W przypadku fotelików 9-36 kg lub 15-36 kg jest nieco inaczej niż w przypadku poprzednio wymienionych przedziałów wagowych. Foteliki te mają większą wytrzymałość na zużycie i są zaprojektowane tak, aby przez cały okres eksploatacji (10-11 lat) zapewniały dziecku bezpieczeństwo na bazowym poziomie. Producenci ostrzegają jednak, że pozostawianie fotelika w miejscu nadmiernie nasłonecznionym lub w niskich temperaturach może ujemnie wpływać na trwałość materiału, z którego fotelik został wykonany. W związku z tym, gdy fotelik nie jest używany, a może być narażony na któryś z wymienionych czynników, to należy go przed tym chronić.

Należy również pamiętać, że bazowy poziom ochrony w większości fotelików z grupy 9-36 kg jest nieporównywalnie niższy niż bezpieczeństwo zapewniane przez najlepsze foteliki 9-18 kg.

Więcej na omawiany temat w artykule: http://fotelik.info/pl/art/fotelik_s...zywany,28.html
czytalam już kiedyś ten artykul i mocno się tego trzymam

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:37   #3457
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez goldika Pokaż wiadomość
tez mialam o to pytać
Stary 2012-07-24, 21:39   #3458
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:
Wróciłyśmy ze spaceru. Jak zwykle zaszłyśmy się schłodzić do ciuszka i kupiłam małej za całe 4zł super kostkę - a to nos piszczy, a to ucho szeleści, jak się kostką porusza to coś brzęczy Każda str ma inne zwierzątko Muszę ją tylko wyprać Kilka fotek:

wow świetna zabawka i ta cena kok:
Stary 2012-07-24, 21:39   #3459
goldika
Zakorzenienie

Co do fotelikow to ktora z Was wozi juz dzieciaczka w tym foteliku "nastepnym" a nie tym ala nosidelko?
Bo moj Tz jara sie nowym fotelikiem i chce jzu mlodego w nim wozic, a ja ciagle krzycze NIE NIE NIE bo poki miesci sie w ten pierwszy to ma w nim jezdzic bo tak bezpieczniej.
Stary 2012-07-24, 21:41   #3460
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
Co do fotelikow to ktora z Was wozi juz dzieciaczka w tym foteliku "nastepnym" a nie tym ala nosidelko?
Bo moj Tz jara sie nowym fotelikiem i chce jzu mlodego w nim wozic, a ja ciagle krzycze NIE NIE NIE bo poki miesci sie w ten pierwszy to ma w nim jezdzic bo tak bezpieczniej.
Przewożenie małych dzieci samochodem w pozycji przodem do kierunku jazdy - nawet pomimo dobrego fotelika - nie pozostaje bez ryzyka. Niestety, często jest postrzegane przez rodziców jako cel, który należy osiągnąć tak szybko, jak tylko jest to możliwe.

To przekonanie jest niestosowne i bezzasadne. Dezinformacja i brak zrozumienia fizyki zderzenia samochodów oraz fizjologii dziecka są ciągle trudne do przezwyciężenia, często nawet w środowisku medycznym. Tymczasem praktyka pokazuje, że część szyjna kręgosłupa małego dziecka może być uszkodzona za sprawą sił wywołanych gwałtownym ruchem głowy podczas zderzenia, kiedy to ramiona są jednocześnie przytrzymywane z tyłu przez uprząż fotelika. Problem ten omawiany jest w wielu publikacjach biomechaników.

Wśród fachowców sprawa budzi duży niepokój, natomiast rodzice często nawet nie uświadamiają sobie tego, że narażają własne dzieci. Jedna z popularnych (powiedziałbym: "ludowych") błędnych koncepcji głosi, że siła mięśni może przezwyciężyć, pokonać te siły i że dziecko, które potrafi już samodzielnie trzymać podniesioną głowę i siedzieć w pozycji wyprostowanej, jest wystarczająco silne, by siedzieć w foteliku przodem do kierunku ruchu. Osobiście polecam obejrzenie crashtestów dostępnych na stronach serwisu fotelik.info. Poświęcenie zaledwie kilku minut i obejrzenie kilku filmów zawierających testy fotelików czołowych producentów daje zupełnie inne spojrzenie. Skłania do tego, by zastanowić się solidnie nad tym, czy nie można by było jeszcze czegoś zrobić dla poprawy bezpieczeństwa najmłodszych pasażerów.

Przy zderzeniu z prędkością 50km/h mamy do czynienia z przyspieszeniami (a w sensie dosłownym z opóźnieniami) działającymi na wnętrze samochodu rzędu 25G. W tym czasie dla przykładu na głowę siedzącego przodem dorosłego pasażera mogą działać przeciążenia rzędu 60 do 70G!!! Dzieje się tak dlatego, że głowa zatrzymuje się później i bardziej raptownie niż rama samochodu. Kręgosłup szyjny dorosłego może wytrzymać obciążenia siłami rozciągającymi związanymi z opóźnieniem do 100G, a uszkodzenia (jeśli mają miejsce) są wtedy zawsze związane ze złamaniami. Z drugiej zaś strony, nie do końca ukształtowany kręgosłup małego dziecka składa się z segmentów kostnych i tkanki chrzęstnej, a wiązadła są luźne, przystosowane do rozrostu, dalszego rozwoju. Ta kombinacja pozwala na deformacje i rozerwanie słabych elementów kręgosłupa w warunkach zderzenia.

Jak długo więc trzymać dziecko tyłem do kierunku ruchu? Odpowiedź jest prosta: najdłużej, jak to jest tylko możliwe, oczywiście z zachowaniem zaleceń producenta dla konkretnego fotelika. W fotelikach grupy 0+ aż do osiągnięcia maksymalnej wagi 13 kg. Szerzej na ten temat w artykule: Fotelik tyłem do kierunku jazdy
Uwaga! Niektórzy rodzice błędnie interpretujący te zalecenia inżynierów biomechaników próbują wymyślać własne sposoby na zamocowanie "klasycznych", europejskich fotelików 9-18 kg tyłem do kierunku ruchu. Jest to absolutnie niedopuszczalna praktyka i grozi poważnymi obrażeniami w przypadku kolizji.

Wkleiłam bo właśnie czytam i juz mieliśmy kupić i przenieść do nastepnego fotelika
Ale nasz pan e sklepu (facet zna sie na tym i widać,że lubi i interesuje) zabronił nam dopóki Mały nie skończy 9 m-cy.

Edytowane przez saaraa_lub
Czas edycji: 2012-07-24 o 21:42
Stary 2012-07-24, 21:42   #3461
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:

hahahaha ja bym zjadla takie udka bo ja kocham surowe
: p: no od slonca od slonca

Ja woze w tym drugim.Malej glowka jeszcze nie wystawala,brakowalo jakis 3 cm,ale okropnie skulona w MC siedziala,co mnie bardzo denerwowalo.I ja chyba tez,bo ciagle marudzila.
OlusiaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:45   #3462
goldika
Zakorzenienie

Saara dziekuje
mi nawet bardziej pasuje ten pierwszy fotelik bo jest poreczny i zajmuje mniej miejsca z tylu na kanapie.
Stary 2012-07-24, 21:45   #3463
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
: p: no od slonca od slonca

Ja woze w tym drugim.Malej glowka jeszcze nie wystawala,brakowalo jakis 3 cm,ale okropnie skulona w MC siedziala,co mnie bardzo denerwowalo.I ja chyba tez,bo ciagle marudzila.
mój histerie urządza;jaki macie teraz fotelik?
Goldi Wy macie romera?dobrze pamiętam?
Stary 2012-07-24, 21:48   #3464
Oliveira79
Zadomowienie

Cytat:
Bylismy z tż w lidlu,obejrzał bramkę powiedział,że g*** i tyle mam z bramki takze nich sam se kombinuje.
ja kupiłam obiadki bezmięsne - mam nadzieję że podpasują Niuńce

---------- Dopisano o 21:47 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ----------

Cytat:
Oliveira a jak jakosciowo te rossmanowskie sloiczki? Bo mnie jakos ta magicznie niska cena odpycha i kupuje tylko Hipp i Gerber
pierwszy raz kupilam ale czytając sklad, wyglądaja podobnie jak te "markowe"

---------- Dopisano o 21:48 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:
B. jeszcze w MC cabrio i myslę że do zimy w nim pośmiga

Oliveira79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:49   #3465
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
mój histerie urządza;jaki macie teraz fotelik?
Goldi Wy macie romera?dobrze pamiętam?
ten pierwszy mamy Maxi Cosi City, a drugi 9-18kg Romer Safefix

Oli a jak Ci smakuja? w sensie czy to samo co inne? Znam tylko Hippa i Gerbera, Gerber ma np wyrazniejsze smaki moim zdaniem. Hipp jest gestrzy, bardziej kleisty.
Stary 2012-07-24, 21:49   #3466
saaraa_lub
Rozeznanie

hah wylicytowałam tego pchacza
Stary 2012-07-24, 21:51   #3467
olka1610
Rozeznanie

Cytat:
O dla mnie laika to jest ok. Z otwarciem sama miałam na początku problemy , jest metalowa, solidna (podobno niektóre drewniane na allegro mają bardzo cieniutkie te szczebelki). A co dokładnie nie pasowało Twojemu tż, bo może faktycznie coś z nią nie tak?
olka1610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:52   #3468
goldika
Zakorzenienie

Ostatnio naszly mnie watpliwosci czy na pewno dobrze montuje foteli kw aucie ten pierwszy nie ma isofixa, jest na pasy. I nawet jak mocno go zepne i naciagne to jest lekko ruchomy

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:51 ----------

Cytat:
hah wylicytowałam tego pchacza
gratulejszyn
ja dzis kupilam 3x spodenki i 2x bluzy dla mlodego na Allegro

---------- Dopisano o 21:52 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

Cytat:
Napisane przez olka1610 Pokaż wiadomość
O dla mnie laika to jest ok. Z otwarciem sama miałam na początku problemy , jest metalowa, solidna (podobno niektóre drewniane na allegro mają bardzo cieniutkie te szczebelki). A co dokładnie nie pasowało Twojemu tż, bo może faktycznie coś z nią nie tak?
ciekawe jak jakosciowo ta bramka wypada w porownaniu do bramek z Ikei
Stary 2012-07-24, 21:53   #3469
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Cytat:

Michał ma już ten "następny" od 1.5 mąca.
Jeśli Olek nie wydoroślał z tego pierwszego tzn główka mu nie wychodzi to jest jeszcze ok.
Stary 2012-07-24, 21:55   #3470
OlusiaS
Wtajemniczenie

Tez mam Römera,tylko z isofixem.

Cytat:
Ostatnio naszly mnie watpliwosci czy na pewno dobrze montuje foteli kw aucie ten pierwszy nie ma isofixa, jest na pasy. I nawet jak mocno go zepne i naciagne to jest lekko ruchomy[COLOR="Silver"]
A jak montujesz??Tzn ktora czesc pasa gdzie przekladasz?Passat ma bardzo dlugie pasy,moze dlatego.W Toyocie zapiac MC wiazalo sie z rozciaganiem wszystkich miesni ciala .Pas jest obrzydliwie krotki !!
Stary 2012-07-24, 21:55   #3471
Bahamadia_25
Zakorzenienie

Idę spać.

Dobrej nocki maminki
Stary 2012-07-24, 21:58   #3472
saaraa_lub
Rozeznanie

Olka nie pasowało mu wejście,ze zbyt wąskie (chociaż jacyś wyjątkowo grubi nie jsteśmy ) i że niby próg ma a wysoki,nie wiem sama.
Dlatego przy pierwszym chciała z izfixem,zeby było mniej roboty

Edytowane przez saaraa_lub
Czas edycji: 2012-07-24 o 21:59
Stary 2012-07-24, 21:58   #3473
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Oliveira79 Pokaż wiadomość
kurcze, o co chodzi z tymi podczytywaczami??? a skad w ogóle ci Wasi "znajomi" wiedzą gdzie Was podczytywac i że w ogole gdzieś się udzielacie? podczytują przez Wasze kompy, czy po prostu wiedzą o forum i jakoś Was znajdują? no nie kumam tego ja tam się nikomu nie chwalę że piszę na forum tylko mój tz wie, teraz moja mama (ale ona w ogóle nie "netowa" ) i mojej sis napomknęlam o "takim pewnym forum" ale bez żadnych szczegółów...
no kochana myslisz, że my sie chwalimy? ja nie mówię, że akurat mnie ktos odnalazł znajomy, ale kiedyś na jednym wątku cos napisalam, a za chwile zaintryhował mnie post osoby przede mną- avatar i podpis, okazało sie, że to bardzo dobra znajoma, więc szybko stamtąd spiepszyłam nawet nie wiesz jaki ten swiar jest mały...zreszta ja nieraz gadam zk olezankami i mi ktoras mowi ("a wyczytalam to na forum", "na wizazu to widzialam") tak ze wiesz....

my też po dwóch spacerkach dłuższych dzisiaj, padamy z Tz na pyski :P

Moj synus preferuje obiadki i owocki z Hippa- owocki to najlepiej truskawki w jogurcie, morele w jogurcie, banany z kaszka ryzowa na mleku probuje mu od dzis wciskac kaszke na sniadanie i kolacje, bo ilez mozna cycowac i na kolacje zjadl prawie cała miseczke!

Edytowane przez domi7ks
Czas edycji: 2012-07-24 o 22:05
domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 21:59   #3474
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bahamadia_25 Pokaż wiadomość
Idę spać.

Dobrej nocki maminki
bye

Aaaaa,zapomnialam sie pochwalic!!Moje dziecko spi w nocy po 11/12h bez zadnych pobudek,karmien itp !!DZisiaj obudzilam sie o 7:3o,to lecialam sprawdzic,czy zyje .A do tego w dzien spi albo 2 razy bardzo dlugo albo (jak wczoraj) 3 krotsze,tzn 1-2h drzemki
Stary 2012-07-24, 22:01   #3475
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
Tez mam Römera,tylko z isofixem.

A jak montujesz??Tzn ktora czesc pasa gdzie przekladasz?Passat ma bardzo dlugie pasy,moze dlatego.W Toyocie zapiac MC wiazalo sie z rozciaganiem wszystkich miesni ciala .Pas jest obrzydliwie krotki !!
dobrze przekladam pasy tylko wlasnie sa dlugie, naciagam je na maxa ale i tak mam wrazenie ze ten fotelik ma za duzy luz.
dlatego ciesze sie, ze ten Romer jest z isofixem, bede spokojniejsza

---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
bye

Aaaaa,zapomnialam sie pochwalic!!Moje dziecko spi w nocy po 11/12h bez zadnych pobudek,karmien itp !!DZisiaj obudzilam sie o 7:3o,to lecialam sprawdzic,czy zyje .A do tego w dzien spi albo 2 razy bardzo dlugo albo (jak wczoraj) 3 krotsze,tzn 1-2h drzemki
zazdraszczam!

Baha dobrej nocki
Stary 2012-07-24, 22:01   #3476
saaraa_lub
Rozeznanie

Cytat:
bye

oczywiście zazdraszczam
Stary 2012-07-24, 22:07   #3477
OlusiaS
Wtajemniczenie

Cytat:
dobrze przekladam pasy tylko wlasnie sa dlugie, naciagam je na maxa ale i tak mam wrazenie ze ten fotelik ma za duzy luz.
dlatego ciesze sie, ze ten Romer jest z isofixem, bede spokojniejsza
tak pytam,bo my na poczatku Maxa zle zapinalismy ,tzn ta czesc,co na klatce piersiowej sie zapina dawalismy na tyl fotelika,a ta z brzucha nad nozkami malego....Ale szybko sie zorientowalismy,ze cos jest nie tak,ufff.

Isofix jest super,tylko,jak TZ musi fotel wymontowac,badz wmontowac (teraz duzo razy tak robic,bo jezdzil czesto do Ikei po meble),to ja uciekam .On jest strasznie nerwowy i rzuca miesem,jak cos mu nie wychodzi

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Doopa,odwrotnie,tak sie przeciez prawidlowo montuje
Stary 2012-07-24, 22:09   #3478
olka1610
Rozeznanie

Cytat:
Olka nie pasowało mu wejście,ze zbyt wąskie (chociaż jacyś wyjątkowo grubi nie jsteśmy ) i że niby próg ma a wysoki,nie wiem sama.
Dlatego przy pierwszym chciała z izfixem,zeby było mniej roboty
Czyli to nie o kwestie bezpieczeństwa chodzi tylko wygody, to dobrze bo juz sie bałam że jakaś felerna. Fakt wejscie jest dość wąskie ale mi to nie przeszkadza, próg chyba normalny, inne firmy mają bez progów ale chyba nie rozporowe?

OlusiaS - ja też zazdraszczam

goldi nie mam pojęcia bo nie widziałam na żywo tej z ikei ale widzę że też ma próg. Ja z tej swojej jestem zadowolona, tż testował swoją masą i wytrzymała a to dla mnie najważniejsze

domi7ks - dokładnie, ja kiedys na innym forum mamusiek weszłam, patrze a w awatarze zdjęcie dziecka koleżanki ale nie czytałam co tam pisze no bo i po co

idę i ja spać
dobranoc
olka1610 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-24, 22:10   #3479
goldika
Zakorzenienie

Cytat:
tak pytam,bo my na poczatku Maxa zle zapinalismy ,tzn ta czesc,co na klatce piersiowej sie zapina dawalismy na tyl fotelika,a ta z brzucha nad nozkami malego....Ale szybko sie zorientowalismy,ze cos jest nie tak,ufff.

Isofix jest super,tylko,jak TZ musi fotel wymontowac,badz wmontowac (teraz duzo razy tak robic,bo jezdzil czesto do Ikei po meble),to ja uciekam .On jest strasznie nerwowy i rzuca miesem,jak cos mu nie wychodzi

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ----------

Doopa,odwrotnie,tak sie przeciez prawidlowo montuje
az z ciekawosci sprawdzilam na filmiku czy dobrze go montuje dobrze
moj Tz tez straszny nerwus w takich sprawach, i zazwyczja trzaska jeszcze tym przedmiotem ktory go wkurza
Stary 2012-07-24, 22:10   #3480
muffinka90
Zakorzenienie

masakra, dopiero skonczylam gotowac zupki dla mlodego i krokiety dla tzta, a mialam jeszcze prasowac, pierdziele nie robie

ja znowu z pytaniem: niecale 200g na 2 mies to normalne przybieranie czy za malo???

Cytat:
Jestem z Ciebie dumna

a ty PODGLĄDACZU jesteś żenujący Chcesz coś ciekawego zobaczyć? To proszę

fajna zabaweczka z tego lumpka. Moja mamuska wygrzebala fajan mate tez za grosze, tylko bez palakow, ale u nas i tak juz niepotzrebne, gruba jest i idealna do przesiadywania na trawie albo na tarasie

owieczko ja do lazienki chodze z mlodym, daje mu pianke do wlosow i nie ma dziecka no i polecam sie zaopatrzyc w zabezpieczenia przerozne, bo jak nauczy sie otwierac szafki i szuflady, to dopiero bedziesz ganiac w lidlu sa fajne zabezpieczenia na szafki, sobie dzis kupilam, bo niby zawsze lazienke zamykam, ale wiadomo, czasem mozna zapomniec, a mlody tylko na to czeka i leci do szafki ze sr, chem., az boje sie pomyslec, co by bylo, jakbym nie upilnowala

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości