|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
szymelka zatem i Tobie życzę powodzenia
![]() kasiuni_a, ada nam też się zdarzają takie histerie. A samochód w Tesco to już jest totalny hit....Dobrze, że tylko dwa razy byliśmy w dużym Tesco z małym. Nie można go było wyjąć, jak zaczarowany jakiś ![]() Dzisiaj znowu kupka w porządku, więc jestem szczęśliwa, w dodatku w końcu jutro dotrze strój na wesele dla małego ![]() No i pochwalę się nowymi słówkami Leosia. Halo, pajo-czyli jak coś spadło, palo- jak ognisko jest ![]() ![]() Anessa gdzie się podziewasz??? Edytowane przez Tity Czas edycji: 2012-07-25 o 13:30 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#842 | ||
Zadomowienie
|
Dot.: "Wiosna przyszla, roczek mamy, wszystko w kolo rozwalamy"-mamusie III-IV 2011
Cytat:
![]() Cytat:
Tity ale Twój Leoś pięknie mówi aż Ci zazdroszczę. Maja mówi tylko mama, baba i aba na psa no i oczywiście wiele niezrozumiałych nikomu słów w swoim języku. Dobra czas na spacerek ![]()
![]() |
![]() |
#843 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() choc lekkie bóle gardeł u nas w domu panują.. mam nadzieje że Wiko jednak nie złapał tego przeziebienia.. z drugiej strony ..nikt z nas kataru nie ma to pewnie jest jednak od zębów.. najgorsze to ta podwyższona temperatura u mojego syna jak i powietrza ..totalnie go osłabia i jeszcze wprawia w nastrój .. który zwala mnie z nóg ![]() jęczy ..wrzeszczy ..na chwile jest tylko zainteresowany jakąś czynnoscią i znowu płacz i na ręce do mamy. .och matko ledwo łaże.. ale nie poddam się.. o nie nie ..nie ze mną takie numery.. ![]() przecież jestem MATKĄ do cholery ![]() opanowanie i cierpliwośc i spokój.. to teraz nie lada wyczyn ale nieźle mi idzie powiem Wam ![]() .. w końcu przecież minie..urosną te zęby ---------- Dopisano o 18:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- no właśnie dziewczyny zaginione ..odezwijcie się .. ![]() sprawdze czy mam jeszcze tą zdolnośc telepatyczną ![]() abrakadabra .. tajka castia anessa ego monti traicionera trzyrazyi o Tobie tez pamiętam ![]() szaramyszko itd..i wiele innych mam odezwijcie się.. ![]() Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2012-07-25 o 16:59 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#845 | |||
Raczkowanie
|
Hej wieczornie
Uporałam się z czym trzeba, troszkę odpuściłam bo przecież czasem trzeba trochę odpocząć, ale tak strasznie nie lubię zostawiać niedokończonej pracy że hej ![]() Mężulka jeszcze nie ma, maluszek śpi smacznie, przeszła straszna burza a ja siedzę, wcianam bułkę i zapijam piwkiem ![]() Cytat:
![]() ślicznie i strasznie dużo Leoś mówi ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() no i jak ada, odezwała się któraś ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#846 |
Zadomowienie
|
Czeeeeeść wszystkim!!!!
Przepraszam, ze się nie odzywam ale jak wspominałam gości mam przez 3 tygodnie (do następnego piątku) Nie mam czasu na NIC! Ciągle sprzątam, gotuję, sprzątam, piorę.... trochę czasu zostaje na spacer z małą. Codziennie próbuję wymyślać gościom jakieś atrakcje coby się nie nudzili. Oliwia od 2 tygodni zakatarzona. Do tego ma zapalenie cewki moczowej, musimy zrobić badanie moczu. Poza tym przez ostatni weekend wyszły jej 2 górne 4 i górna 2. Przez 3 dni miała gorączkę a ja myślałam że to przez przeziębienie - dopiero po czasie odkryłam nowe zęby. Teraz ma już 10 ![]() Właśnie dostałam pierwszą @. (po 16 miesiącach) Dzień wcześniej pochwaliłam się szwagierce,że jeszcze nie mam i wykrakałam ![]() Dobra spadam robić śniadanie. Buziaki
![]() |
#847 |
Wtajemniczenie
|
Tity wpadłam pogratulować podjęcia jakże ważnej decyzji
![]() Ja sobie teraz tak myśle,bo odkąd nie pozwolono wrócic mi na etat i zostaje na 1/4,a na rynku pracy kiepsko to moze czas na drugie dziecko???Choć z drugiej strony to finansowo nie wydolimy....Sama nie wiem juz co począć z tym moim życiem ![]() mordka zapalenie cewki u tak małego dziecka.ojej współczuje bo to strasznie boli ![]()
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#848 |
Zakorzenienie
|
mordka 16 miesięcy to i tak bardzo długo
![]() ![]() coralady dziękuję za kciuki ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#849 | ||
Zadomowienie
|
Hej
![]() Maja ma drzemkę i tak się zastanawiam czy nie pożyć się razem z nią bo coś padnięta jestem. Chatę posprzątałam, na zakupach byłam, pranie się pierze więc roboty nie mam także mogłabym poleniuchować. Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja też jeszcze nie dostałam @ ale miesiąc temu przestałam karmić i zmieniłam tabletki anty. Za dwa tygodnie muszę zrobić przerwę i jestem ciekawa czy dostanę @.
![]() |
![]() |
#850 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() a w totka to swoją drogą ..nie przepuszczam takich okazji.. szanse mają wszyscy tylko trzeba grac w końcu i na mnie trafi ![]() kochana wyluzuj trochę z tą robotą ..to nie zając nie ucieknie zawsze zdążysz zrobić to co musisz.. ![]() ja jak nie zrelaksuje się to nic mi nie idzie.. ![]() Cytat:
![]() mały gorączkuje i katerek ma ..zęby rosnące to dwie dolne dwójki i dwie górne czwórki ![]() maruder przy tym niesamowity i nieprzespane noce ![]() wow ..ale długa przerwa ..fajnie .. ![]() Cytat:
![]() kasa to rzecz nabyta..a dziecko to jak Bóg da! ---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:10 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#851 |
Zadomowienie
|
hej
u nas dziś noc była tragiczna. Mateusz obudził się o 2 i do rana z nami spał. w międzyczasie naszła go ochota na zabawę ale nie uśmiecha mi się o 4 bawić więc położyłam go, przytuliłam i nie miał wyjścia musiał spać ![]() po 6 już było po spaniu a ja jestem taka padnięta że nie mam siły palcem ruszyć. zdrzemnęłam się godzinę jak Mati miał drzemkę ale tak ze 3 by się przydały jeszcze nie mam siły teraz odpisywać, zostawię sobie na wieczór tę przyjemność ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#852 |
Zadomowienie
|
Jednak postanowiłam się położyć i co? Maja po 20 minutach wstała a ja byłam tak zaspana, że szok. No ale nic zamówiłam sobie kebeba, a co dziś obiadu nie ma i teraz trzeba zrobić sobie kawusię na rozruszanie.
Marta przeczytaj sobie Ady post wyżej to od razu poprawi ci humor ![]()
![]() |
#853 | ||
Raczkowanie
|
Hej
Pogoda popsuła się na dobre, udało się nam wyjść na godzinke przed południem, a teraz się tak zaniosło, że chyba będzie padać do wieczora ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
hehehe ja też sobie to zawsze powtarzam jak idę puścić totka, że tym razem to napewno będę ja ![]() ehh robota, robota, wkońcu ją wczoraj zostawiłam, mąż wrócił, a ja jak położyłam się na kanapie żeby chwilkę odpocząć, to zasnęłam...obudziłam się o 4 rano cała połamana ![]() ![]() Wczoraj sobie jeszcze przpomniałam, że chyba kasiuni_a pytała jak to braliśmy prysznic podczas remontu w ogrodzie ![]() Otóż jak były te upały, wieczorami ok 25st, mąż wyciągał węża ogrodowego, ciepłą wodę puszczał, i na golasa na trawniku przed domem szybciutki prysznic ![]() ![]() Mam pytanie- czy któraś z was gotuje dla maluszka risotto?czy to z warzywami, czy z mięsem, poprostu chciałabym zgapić przepis ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#854 |
Zakorzenienie
|
paulac ja robię risotto, z papryką i cukinią. Czasami z cebulką i brokułami. Do tego np.pierś z kurczaka, może być wkrojona. Może być oddzielnie pieczona.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#855 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() idę zaraz po kurczaka z rożna i tyle .. moze jakieś frytki i ogórki małosolne.. tż poszedł na drugą zmianę ..Wiktor ucina sobie drzemke(pierwszą dziś ![]() ![]() oo..no tak.. marta głowa do góry.. damy rade ..co to dla nas.. nieprzespane noce..ppffii.. ![]() bo to pierwsza ..albo ostatnia ..przynajmniej na oku dziecię mamy.. zobaczysz jakMateusz pójdzie na "balety".. to dopiero trudny czas dla nas będzie ..i nie tylko spac nie będziemy.. ale i osiwiec przez to możemy ![]() Cytat:
![]() powodzenia i trzymam za pełną szóstke w totka.. ![]() ooo..ale fajnie.. no fantazji przy tym nie brakuje ![]() prysznic w blasku księżyca i to jeszcze na trawniku.. ee noo.. pozazdrościć.. ![]() ( ja to do tych małych zboczuchów należę..potraktuj to jako żarcik albo jak chcesz ![]() Edytowane przez ada32 Czas edycji: 2012-07-26 o 15:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#856 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() hehehe no mogłoby się wydawać, że sceneria sprzyjająca różnym fantazjom, ale wierz mi, że jak to (w sensie prysznic) robiliśmy to było tak żenujące, że jakiekolwiek zabawy wogóle nam do głowy nie przyszły ![]() ![]() totka nie puściłam, zapomniałam ![]() Mój dzieć coś dzisiaj nie chciał usnąć, od 14 padł dopiero o 21.40 ![]() ![]() ![]() aaaaaaa ogórki mnie wzywają...słyszę, jak jęczą z wiaderka pod drzwiami...wpuścić czy nie wpuścić...kiedy kończy się sezon ogórkowy ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#857 |
Zakorzenienie
|
paulac warzywa smażę, ryż gotuję, wrzucam do warzyw, wsypuję jakie mam przyprawy pod ręką....sól, imbir, kurkuma, papryka. A no i dodaję czosnek zawsze.
My też się narobiliśmy ogórków, 14 słoików wyszło, ale 4 oddałam. Jeszcze pewnie zrobimy, bo pyszne wyszły.... ![]() Leoś dopiero poszedł spać. Dzisiaj wykopałam sobie dołki na lawendę, a Leoś zaczął w nie włazić mówiąc "dziuro" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#858 |
Raczkowanie
|
witam wieczorową porą
![]() nie mam czasu poczytać i odpisać, pogoda się piękna zrobiła więc prawie nie ma nas w domu to chyba najlepsza pogoda od początku wakacji, a że cały poprzedni tydzień padało to spragniona jestem słońca jak Ada tego prysznica w blasku księżyca na trawniku ![]() dziś szybko ogarnęłam mieszkanie jak Lusia spała, potem zakupy bo wieczorem nas rodzinka odwiedziła i potrzebny był prezent dla sześciolatka, na szczęście klocki lego ratują takie sytuacje ![]() wszystko się udało, chociaż do tej pory nie wiem jak to zrobiłam w kilka godzin bo oprócz odkurzania, sprzątania łazienki, prasowania i ogarnięcia sypialni jeszcze zdążyłam posprzątać w garderobie a prosiła mnie o to już dobrych kilka tygodni ![]() no i wycieczka do ch i z powrotem ![]() ale oczywiście na kupienie sobie butów czas znalazłam ![]() no to się pochwaliłam ![]() a teraz jak się dziecię nie budzi na jedzenie do idę na zasłużony odpoczynek do łóżka ![]() dobranoc kobietki ![]() aha czy któraś z Was może coś poradzić na mszyce? planowałam kupić trochę kwiatów i zioła na taras ale jak wystawiłam melisę i goździka to mi zjadły paskudy ![]() nie bardzo chcę się bawić w pryskanie jakąś chemią ze względu na ciążę ![]()
*mój wiosenny promyczek* **moje jesienne słoneczko** Edytowane przez kwartalinka Czas edycji: 2012-07-26 o 22:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#859 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Leoś powala tym swoim słownictwem ![]() Wy robiliście tą sałatkę szwedzką o ile dobrze pamiętam, tak? Jak to się robi? Dobre ![]() Bo mam jeszcze 3 wiadra ogórków a już mi pomału pomyssłów brakuje co z nimi robić, mam 10 słoiczków pikli z chilli, 9 słoiczków pikli z pietruszką, 21 konserwowych, 17 kiszonych, 5 z musztardą, dziś nastawiłam 9 po chińsku i chyba z reszty dorobię jeszcze z 5 z curry i tu się moje pomysły na ogórki kończą ![]() O rany ile tego jest, teraz sobie zdałam sprawę, matko jedyna, a to wszystko z jednej grządki ![]() ![]() kwartalinka witaj, tu ostatnio szeroko propagowany jest kult relaksu wiec do łożka marsz, nogi w górę i odpoczywać ![]() ![]() na mszycę nie pomogę niestety, u nas babcia tylko jakąś chemią pryska |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#860 | |||
Rozeznanie
|
witajcie!
To ja poprosze o jakies fajne przepisy na sałatki z ogórków bo u mnie tyle ogorkow ze az mi sie cos robi...i tak lezą i wolają o zaopiekowanie sie nimi... ![]() Która to ma brzydką pogodę tzn. pada? Bo u mnie skwar jak nie wiem co, wlasnie wypilam kawe i tak mi sie gorąco zrobilo ze az cała płynę... tak sie zbieram z odpisywaniem wam i ciagle gdzies mi sie spieszy i nie mam czasu... PS. ja mam takie pytanie czy jak wrcacie z zakupow to jestescie zadowolone i wszystko to co kupilyscie jest super? Bo ja ostatnio jak wiecie kupilam sukienke i buty na wesele, bylam przeszczesliwa ale jak na spokojnie zalozylam to wszystko w domu, to stwierdzilam ze lzami w oczach ze sukienka ciut przykrótka a buty za duze ![]() ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:42 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 08:49 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#861 |
Raczkowanie
|
Dzień dobry wszystkim
Witamy się dzisiaj jakoś tak wcześniej, Mieszko coś nie mógł dospać rano. Plan na dzisiaj-nie ma, zła jestem jak osa bo tż idzie do pracy na 10, do 22, a jutro na 6 do 14, czyli od tego momentu do jutra popołudniu nie będzie go dziecko widziało ![]() Na szczęście w przyszłym tyg ranna zmiana to może więcej będzie w domu. Źle się dziś ten dzień rozpoczął, a właściwie już wczoraj zakończył, chyba okres się zbliża bo cała nabuzowana chodzę. mik23 u nas też ogrom ogórków jak pisałam wczoraj, nie do przerobienia, i już mi pomyśłów zaczyna brakować na nie, a tu jeszcze trochę chyba będzie ![]() Co do zakupów ja zawsze tak mam ![]() Graniczy z cudem, żebym kupiła coś i była w 100 % zadowolona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#862 |
Zadomowienie
|
Hej, ja już po zakupach i wizycie w przychodni z moczem Oliwki
![]() Złapanie go nie było żadnym problemem a tak się martwiłam. Obudziła się przed 7 na cyca, wypiła, zaniosłam ją do wanny, zdjęłam pieluszkę, siknęła, złapałam i po kłopocie ![]() Moja mama ani razu nie puściła mnie ani mojego rodzeństwa na dyskotekę. Oczywiście na początku miałam jej to za złe, ale potem jak słuchałam opowiadań koleżanek to się cieszyłam że mnie tam nie było.... Na początku było mi przykro, że nie mogę iść a potem to już nawet nie pytałam, bo sama nie chciałam chodzić. Rodzice szukali nam innych rozrywek. OOO Ja, kiedy wy macie czas na te ogórasy to ja nie wiem....?
![]() |
#863 |
Zakorzenienie
|
paulac co do risotoo kiedyś gotowałam ryż na kostce, no ale to chemia, więc już nie gotuję. Najlepsza rada rób na oko
![]() ![]() ![]() mordka ja bym mnie miała czasu na ogórki, ale mąż szatkuje, więc szybko idzie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#864 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja nie mam właśnie przez to na nic czasu ![]() Cytat:
![]() Widzę, że mąż dużo ci pomaga w kuchni, też bym tak chciała ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#865 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#866 |
Wtajemniczenie
|
jejku jakie pustki..no ale co się dziwic jak taka duchota
![]() kupiłam wczoraj małemu taki nowy lek na ząbkowanie camilia ..rewelacja..po jednej ampułce katar miną ..przestał marudzic i temperatura też w normie ![]() polecam.. u nas trochę dzień nerwowy bo z tż się skłóciłam..o co?! ..o błahostkę jak zwykle..ale spirala się nakręciła i się rozkręcic nie chce ![]() kwartalinko pytałaś o mszyce..hmmm.. bez chemii mówisz .. babcia kiedyś widziałam ze mieszała mleko z wodą w butelce ze spryskiwaczem i tym je traktowała.. podobno pomaga ale powiem szczerze że nie próbowałam ![]() Ty nie szarżuj kobieto z tymi porządkami ..zapomniałaś że jesteś w ciąży ![]() co do słońca to jak tez uwielbiam..i mogłabym w afryce mieszkac..oczywiście żeby też prysznic był ![]() kwartalinko jak tam dzidzia w brzuszku się czuje..kopie? ![]() nie wiem pytałam już ale chyba nie odpowiedziałaś jakie imię planujecie? coralady..no właśnie w takim wypadku im szybciej tym lepiej... zobacz ja ciagle bez"ubranka" i nic..myślę ze jescze panikowac nie będę ale badania pod koniec sierpnia zrobie.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#867 |
Zakorzenienie
|
Ah, mi jajniki buzują w tym miesiącu, ciekawe czy coś z tego będzie. Jest stres, ale już inny niż za pierwszym razem
![]() ![]() ![]() A w ogóle mamy gościa, przyjechała siostra męża, a jutro teściowie. Leoś się dzisiaj popisywał przed ciocią, którą wyraźnie bardzo lubi ![]() ![]() paulac mąż pomaga przy przetworach i w niedzielę przy obiedzie, tak to niestety wszystko sama robię ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#868 | ||||
Raczkowanie
|
hej
u nas dziś kolejny piękny letni dzień ![]() pojechałyśmy nad morze na spacer, Łucja w tym czasie trochę pospała a ja pooglądałam wyroby ludowe bo akurat jakaś impreza tego typu była Cytat:
![]() Cytat:
![]() ale już sprawdziłam, że najlepsze zakupy mi wychodzą jak są spontaniczne, coś mi wpadnie w oko przy okazji, pierwsze wrażenie jest ok, no i nie zastanawiam się zbyt długo, wtedy zawsze jestem zadowolona jak już zaczynam się nad czymś zastanawiać i przyglądać to zwykle później nie jestem zadowolona z zakupu ooo w bloku różne rzeczy są możliwe ![]() koleżanka miała kiedyś wątpliwą przyjemność oglądania kobiety z sąsiedniego bloku, która co wieczór wychodziła na balkon wypić lampkę szampana.....zupełnie nago ![]() dodam, że pani owa była raczej wiekowa, z pewnością po 70tce ![]() Cytat:
![]() ![]() poszukam o tym mleku z wodą, brzmi niezbyt skomplikowanie więc jeśli zadziała to może uda mi się jeszcze mieć na tarasie kwiaty i zioła nie szarżuje kochana, zwykle sprzątam na raty żeby się nie forsować, no ale trochę mnie zaskoczyli tą wizytą więc musiałam włączyć turbo doładowanie a nie odpowiedziałam bo jeszcze tego nie nadrobiłam ![]() maluszka dobrze, kopie ale inaczej niż Lusia, jakby delikatniej ale jednocześnie mocniej ![]() na ostatniej wizycie ważyła już prawie kilogram, trochę więcej niż Łucja w tym samym tygodniu a co do imienia to jeszcze nie postanowiliśmy, mamy jakieś typy ale nie możemy się zdecydować...ehh...mam nadzieję, że do porodu jednak coś wybierzemy ![]() Cytat:
niech buzują ![]() ![]() a czy Aneska to nie miała jechać na wakacje do Włoch jakoś teraz? coś mi tak siedzi w głowie, ale mogę się mylić oczywiście bo w moim wieku skleroza może się zdarzać ![]() jutro jedziemy do zoo, więc pewnie cały dzień nas nie będzie jak mnie nie zeżrą lwy, tygrysy i inna zwierzyna to odezwę się wieczorem dobrej nocy ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#869 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#870 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() mąż ciasto ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Dzień dobry Zapowiada się u nas piękna sobota, ale coś czuję, że będzie straszne wariactwo w ten weekend. Mąż dziś znowu w pracy, młody wstał już o 7.30, ale wczoraj poszedł spać trochę wcześniej, teraz ogląda bajkę i zagryza bułą ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:20.