Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 74 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-25, 08:44   #2191
DemiRose13
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

moje wczorajsze upalne U/P w Gdyni :

2 szklanki wody z cytryną na czczo

I) (jeszcze w domu): opieczona bułka fitness z oliwą, sałatą, plastrem pasztetu (nie z puszki) z żurawiną, jajkiem sadzonym, pomidor.

II) trochę czereśni;
chwilę później duży "mały" śmietankowy lód włoski

III) szpinakowa lasagne, zestaw surówek (w Bioway*)

IV) mango juice w Starbuckie

V) brzoskwinia, dwie śliwki

na kolację wypiłam mleko z cynamonem...nie byłam w stanie nic zjeść po wielkiej lasagne...bół głowy spowodował, że przyjechałam do domu i poszłam spać...

do picia: dużo wody

* dziewczyny, polecam Wam Bioway : ) to sieć knajpek w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. pyszne, niedrogie i mega zdrowe żarcie (to bynajmniej nie jest żadna reklama, ale wiem, że lubicie takie "nowinki" więc postanowiłam się podzilieć)

PS. obowiązkowo będąc w Gdyni zaopatrzyłam się w słoiczek masła M&S crunchy
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 08:49   #2192
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez DemiRose13 Pokaż wiadomość
moje wczorajsze upalne U/P w Gdyni :

2 szklanki wody z cytryną na czczo

I) (jeszcze w domu): opieczona bułka fitness z oliwą, sałatą, plastrem pasztetu (nie z puszki) z żurawiną, jajkiem sadzonym, pomidor.

II) trochę czereśni;
chwilę później duży "mały" śmietankowy lód włoski

III) szpinakowa lasagne, zestaw surówek (w Bioway*)

IV) mango juice w Starbuckie

V) brzoskwinia, dwie śliwki

na kolację wypiłam mleko z cynamonem...nie byłam w stanie nic zjeść po wielkiej lasagne...bół głowy spowodował, że przyjechałam do domu i poszłam spać...

do picia: dużo wody

* dziewczyny, polecam Wam Bioway : ) to sieć knajpek w Gdyni, Sopocie i Gdańsku. pyszne, niedrogie i mega zdrowe żarcie (to bynajmniej nie jest żadna reklama, ale wiem, że lubicie takie "nowinki" więc postanowiłam się podzilieć)

PS. obowiązkowo będąc w Gdyni zaopatrzyłam się w słoiczek masła M&S crunchy
Oj, mało dzisiaj, za mało,na pewno nie na P
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 10:03   #2193
DemiRose13
Raczkowanie

naprawdę wielka lasagne
Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Oj, mało dzisiaj, za mało,na pewno nie na P

naprawdę wielka lasagne, potworny ból głowy i podróż z pełnym brzuchem spowodowały, że wczoraj wieczorem czułam się fatalnie nie byłam w stanie nic przełknąć. normalnie w życiu nie poszłabym spać bez kolacji

ale dzięki za zerknięcie
DemiRose13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 10:03   #2194
vanillandhoney
Przyczajenie

moje r do oceny :
na czczo: kubek wody z cytryną i miodem
śniadanie:
płatki owsiane (4 łyżki) z otrębami owsianymi,jagodami,twarog iem i migdałami
2śniadanie: kawałek chleba żytnio-razowego z gotowanym jajkiem,sałatą i rzodkiewką

obiad: pierś z kurczaka nafaszerowana szpinakiem i twarogiem; sałatka grecka
przekąska: miseczka słonecznika
kolacja:
jajecznica (na maśle) z 2 jajek z bakłażanem,pomidorami i cebulą

58-57-56-55-54-53-52-51 / 160cm
vanillandhoney jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 10:05   #2195
mpati86
Zadomowienie

R

orbitrek

8.15 Ś: owsianka ( 4 łyżki płatków owsianych ) na mleku 0, 5 % z wkrojoną brzoskwinią i małym bananem;

kawa parzona z mlekiem

12. 00 II Ś: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą, wędliną z indyka i rzodkiewką; herbata miętowa

15. 15 O: ryż brązowy, pierś z kurczaka gotowana; marchewka gotowana

sport na świeżym powietrzu

18.00 K: twarożek lekki z warzywami różnymi

22.00 sen
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 10:12   #2196
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się robi zapiekany serek wiejski?
Ładnie

V

Dzisiejsze U:
I owsianka z wiórkami kokosowymi, serkiem wiejskim, brzoskwinią, jagodami i borówkami; kawa z mlekiem
45 min rower
W stajni:

II kanapka z razowca z serkiem topionym szynkowym i kawałem papryki, banan
III nektarynka, 5 łakotek kakaowych
IV kanapka z razowca z mozarellą i pomidorem, ogórek kiszony
V rożek waniliowy
45 min rower
VI miseczka zupy brokułowej

W stajni: oprowadzanie, czyszczenie, 30min jazdy (w tym 15min galopu w półsiadzie )
Wszytko pyszne I udowadniasz ze można nawet zjesc od czasu do czasu serek topiony i nie jest to tragedią Podoba mi sie zwłaszcza I i IV

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 10:49   #2197
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vanillandhoney Pokaż wiadomość
moje r do oceny :
śniadanie:
płatki owsiane (4 łyżki) z otrębami owsianymi,jagodami,twarog iem i migdałami pycha! ja zawsze dodaję jakiś amorat. spróbuj, może Ci będzie smakowało.
2śniadanie: kawałek chleba żytnio-razowego z gotowanym jajkiem,sałatą i rzodkiewką
może jakiś mały owoc?
obiad: pierś z kurczaka nafaszerowana szpinakiem i twarogiem; sałatka grecka podoba mi się.
przekąska: miseczka słonecznika
kolacja:
jajecznica (na maśle) z 2 jajek z bakłażanem,pomidorami i cebulą ładnie.
fajne menu. od kiedy się odchudzasz? waga spada bez zastrzeżeń? ćwiczysz coś?

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 16:58   #2198
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U
I domowy twarożek,borówki, musli, zdrowy błonnik, rodzynki, fistaszki, gorzka czekolada
II 2 rogale maślane na pół: 2 połówki z twarożkiem i dżemem z czarnej porzeczki, 2 połówki z twarożkiem i orzechami (musiałam wyjeść twaróg bo za dużo zrobiłam a potem woda się zgromadzi i jest niezjadliwy jak dla mnie)
III 2 x pomidorowa enchilada ze szpinakiem,fetą, fasolką szparagową, brukselką, pomidorem zapiekana pod sosem pomidorowym z bazylią
IV biszkopt z patelni z serkiem naturlanym, brzoskwinią, orzechami i gorzką czekoladą
V planowane 4 kromki razowego z opakowaniem pasztetu sojowego z pieczarkami Orico i pomidorem, kilka jabłek z jabłonek z ogródka

Stary 2012-07-25, 17:34   #2199
wererer
Przyczajenie

witam wszystkich! piszę tu po raz pierwszy, chociaż czytam Was drogie Wizażanki już od kilku miesięcy. śledzę Wasze jadłospisy i kombinuję, próbuję, zmieniam moje myślę, że jestem już na takim etapie, gdzie mogę napisać bez wstydu co dzisiaj zjadłam (nie tak jak pół roku temu), a przy tym dowiedzieć się, co robię nie tak - aby to poprawić. mam nadzieję, że mi w tym pomożecie tak więc przechodzę do sedna.

MOJE U

śniadanie: pełnoziarniste cynamonowe placki (1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki mleka, 1 łyżeczka oliwy) z połową cukinii, garścią jagód i łyżką orzechów włoskich, polane syropem klonowym
II śniadanie: 2 tosty z chleba orkiszowego z serkiem homogenizowanym, tuńczykiem, pomidorem i bazylią
obiad: zupa krem z pieczonych warzyw (cukinia, pomidor, cebula, czosnek) z grzankami i łyżką jogurtu bazyliowego
/niespodziewany deser: kawa mrożona z lodem śmietankowym i bitą śmietaną/
podwieczorek: serek wiejski z jogurtem naturalnym, musem jabłkowo-cynamonowym i suszoną żurawiną
kolacja: jajecznica z dwóch jaj na maśle z łososiem wędzonym i brokułami

i jak to się prezentuje? byłabym wdzięczna, jakby ktoś mógł zerknąć
wererer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 17:39   #2200
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. grahamka z 2 plastrami szynki, cały pomidor, parowka
  2. pomidor malinowy + 2 plastry szynki
  3. żeberko w sosie sojowym + solidne 3-4 łychy buraczków wiórków, lampka wina
  4. kanapka -orkisz + twaróg , ogórek zielony

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 18:07   #2201
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
r
  1. grahamka z 2 plastrami szynki, cały pomidor, parowka nie stosujesz masła? wyrzuciłabym tę parówkę i zjadła jogurt albo banana. ewentualnie parówkę sojową, chociaż nie jestem przekonana, czy nadaje się na dietę. na pewno to zdrowsza opcja.
  2. pomidor malinowy + 2 plastry szynki ciężko to w ogóle nazwać posiłkiem. dodaj inne warzywa, polej jogurtem z przyprawami i zjedz chociaż w formie sałatki.
  3. żeberko w sosie sojowym + solidne 3-4 łychy buraczków wiórków, lampka wina kasza/ryż/kilka ziemniaczków?
  4. kanapka -orkisz + twaróg , ogórek zielony może dwie kanapki? bo strasznie mało tu (w całym jadłospisie) kalorii.
i jak?
mało. pamiętam, jak przez mgłę, że pisałaś o swoim problemie z metabolizmem. jedząc takie porcyjki, nie dojdziesz z nim do ładu. jestem skłonna napisać, że chyba dietetyk by się przydał w Twoim przypadku... i badania. dziewczyny pewnie pisały Ci o niedoczynności tarczycy.

jeśli jestem baaardzo nie na bieżąco, to wybacz.

Stary 2012-07-25, 18:17   #2202
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
moje r do oceny :
śniadanie:
płatki owsiane (4 łyżki) z otrębami owsianymi,jagodami,twarog iem i migdałami
mało, dorzuciłabym drugą taką albo owoc
obiad: pierś z kurczaka nafaszerowana szpinakiem i twarogiem; sałatka grecka
przekąska: miseczka słonecznika dorzuciłabym serek wiejski
kolacja:
jajecznica (na maśle) z 2 jajek z bakłażanem,pomidorami i cebulą
Jest ładnie, tylko miejscami mało

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R

orbitrek

8.15 Ś: owsianka ( 4 łyżki płatków owsianych ) na mleku 0, 5 % z wkrojoną brzoskwinią i małym bananem;

kawa parzona z mlekiem

12. 00 II Ś: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą, wędliną z indyka i rzodkiewką; herbata miętowa

15. 15 O: ryż brązowy, pierś z kurczaka gotowana; marchewka gotowana

sport na świeżym powietrzu

18.00 K: twarożek lekki z warzywami różnymi

22.00 sen
Za długa przerwa między kolacją a snem, spróbuj jeść niewielki podwieczorek, a kolację o 19-20. Poza tym ładnie.

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Moje U
I domowy twarożek,borówki, musli, zdrowy błonnik, rodzynki, fistaszki, gorzka czekolada
II 2 rogale maślane na pół: 2 połówki z twarożkiem i dżemem z czarnej porzeczki, 2 połówki z twarożkiem i orzechami (musiałam wyjeść twaróg bo za dużo zrobiłam a potem woda się zgromadzi i jest niezjadliwy jak dla mnie) kocham rogale!!
III 2 x pomidorowa enchilada ze szpinakiem,fetą, fasolką szparagową, brukselką, pomidorem zapiekana pod sosem pomidorowym z bazylią O-MÓJ-BOŻE
IV biszkopt z patelni z serkiem naturlanym, brzoskwinią, orzechami i gorzką czekoladą jak się robi taki biszkopt?
V planowane 4 kromki razowego z opakowaniem pasztetu sojowego z pieczarkami Orico i pomidorem, kilka jabłek z jabłonek z ogródka

Stężenie moich smaków w Twoim jadłospisie przekroczyło dzisiaj wszelkie granice przyzwoitości

Cytat:
Napisane przez wererer Pokaż wiadomość
witam wszystkich! piszę tu po raz pierwszy, chociaż czytam Was drogie Wizażanki już od kilku miesięcy. śledzę Wasze jadłospisy i kombinuję, próbuję, zmieniam moje myślę, że jestem już na takim etapie, gdzie mogę napisać bez wstydu co dzisiaj zjadłam (nie tak jak pół roku temu), a przy tym dowiedzieć się, co robię nie tak - aby to poprawić. mam nadzieję, że mi w tym pomożecie tak więc przechodzę do sedna.

MOJE U

śniadanie: pełnoziarniste cynamonowe placki (1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki mleka, 1 łyżeczka oliwy) z połową cukinii, garścią jagód i łyżką orzechów włoskich, polane syropem klonowym
II śniadanie: 2 tosty z chleba orkiszowego z serkiem homogenizowanym, tuńczykiem, pomidorem i bazylią
obiad: zupa krem z pieczonych warzyw (cukinia, pomidor, cebula, czosnek) z grzankami i łyżką jogurtu bazyliowego
/niespodziewany deser: kawa mrożona z lodem śmietankowym i bitą śmietaną/
podwieczorek: serek wiejski z jogurtem naturalnym, musem jabłkowo-cynamonowym i suszoną żurawiną
kolacja: jajecznica z dwóch jaj na maśle z łososiem wędzonym i brokułami

i jak to się prezentuje? byłabym wdzięczna, jakby ktoś mógł zerknąć
Baaaaardzo fajny, wręcz fantastyczny, tylko kolacja stanowczo zbyt redukcyjna (na U możesz zjeść na kolację jeszcze chleb!).

Cytat:
r
  1. grahamka z 2 plastrami szynki, cały pomidor, parowka
  2. pomidor malinowy + 2 plastry szynki
  3. żeberko w sosie sojowym + solidne 3-4 łychy buraczków wiórków, lampka wina
  4. kanapka -orkisz + twaróg , ogórek zielony

i jak?

Dzisiejsze U:
I owsianka budyniowa (na waniliowym) z borówkami, jagodami, po kawałku: brzoskwini, jabłka, banana, powidłami śliwkowymi i serkiem wiejskim
II razowy tost z mozarellą, pomidorem i świeżą bazylią; 2 ptasie mleczka czekoladowe
III kurczak i cukinia duszone w curry, ziemniaki gotowane, surówka (pomidor, ogórek kiszony i zielony, szczypiorek, jogurt nat)
IV miseczka lodów bakaliowych z ajerkoniakiem , garść orzeszków ziemnych (lekko solonych), borówki i agrestu
V duszony fenkuł z cebulą, papryką i pomidorem, kromka razowca z masłem

...not ideal , ale dzień zabiegany strasznie.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-25 o 18:21
Stary 2012-07-25, 18:27   #2203
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

Za długa przerwa między kolacją a snem, spróbuj jeść niewielki podwieczorek, a kolację o 19-20. Poza tym ładnie.

Stężenie moich smaków w Twoim jadłospisie przekroczyło dzisiaj wszelkie granice przyzwoitości

Baaaaardzo fajny, wręcz fantastyczny, tylko kolacja stanowczo zbyt redukcyjna (na U możesz zjeść na kolację jeszcze chleb!).

Dzisiejsze U:
I owsianka budyniowa (na waniliowym) z borówkami, jagodami, po kawałku: brzoskwini, jabłka, banana, powidłami śliwkowymi i serkiem wiejskim
II razowy tost z mozarellą, pomidorem i świeżą bazylią; 2 ptasie mleczka czekoladowe
III kurczak i cukinia duszone w curry, ziemniaki gotowane, surówka (pomidor, ogórek kiszony i zielony, szczypiorek, jogurt nat)
IV miseczka lodów bakaliowych z ajerkoniakiem , garść orzeszków ziemnych (lekko solonych), borówki i agrestu

Tak jak zwykły biszkopt. Wzięłam 2 jajka i ubiłam je z cukrem na gładką masę aż podwoiły swoją objętosć. Potem przesiałam 3-4 łyżki mąki i wymieszałam z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie dodałam to do masy jajecznej i delikatnie i dokładnie wymieszałam. a potem smazyłam na patelni
A U ciebie też pysznie i wspaniale Wszytsko mi się podoba, tylko obiadku bym nie zjadła bo to mięso

Stary 2012-07-25, 18:32   #2204
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Dzisiejsze U:

jesteś moją inspiracją.

Redukcja
start: słaba kawa ;<
śniadanie: owsianka z serkiem wiejskim, garścią truskawek, garścią borówek, łyżeczką rodzynek i łyżeczką masła orzechowego
cola light z lodem i cytryną
II śniadanie: mrożona kawa z mlekiem 2%, łyżeczką cukru trzcinowego i odrobiną bitej śmietany [nie miałam apetytu]
obiad: spora porcja warzyw smażonych na patelni na oliwie z oliwek [podobno nie można, ale raczej nie zrezygnuję], wkrojony filet łososia wędzonego na gorąco z przyprawami
zbożówka z mlekiem
kolacja: dorsz na parze z warzywami - pomidorem, oliwkami, czerwoną i zieloną papryką, kapustą pekińską

w sumie 70 minut hula-hopa, 30 minut steppera i 20 minut 'dywanówek'

Stary 2012-07-25, 19:10   #2205
imperfect1997
Raczkowanie

UU
Nie wiem, czy nie potraktujecie tego jako spam, ale tu macie moje menu http://vitalia.pl/index.php/mid/49/f...e/w_id/6446101
Po co mam wypisywać skoro mogę dać linka?
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 19:15   #2206
olik187
Rozeznanie

Cytat:

Dzisiejsze U:

miałam prawie identyczne śniadanie
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 19:57   #2207
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez imperfect1997 Pokaż wiadomość
UU
Nie wiem, czy nie potraktujecie tego jako spam, ale tu macie moje menu http://vitalia.pl/index.php/mid/49/f...e/w_id/6446101
Po co mam wypisywać skoro mogę dać linka?
możesz skopiować, niekoniecznie pisać to samo na nowo.

Stary 2012-07-25, 20:00   #2208
vanillandhoney
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez hello_penny Pokaż wiadomość
fajne menu. od kiedy się odchudzasz? waga spada bez zastrzeżeń? ćwiczysz coś?
no właśnie tak średnio, jestem na takiej diecie od końca kwietnia i spadło raptem 1-1,5 kilograma,teraz już nic nie spada,jestem załamana,bo ćwiczę dość sporo (do 5 razy w tygodniu),co prawda głównie kardio,no ale jakieś tam ćwiczenia kształtujące też,więc nie wiem już o co chodzi,czy jedzenia jest za mało, za dużo na jakimś wątku wyczytałam,że jedzenie tak dużej ilości białka jest złe dla organizmu i najlepiej żeby było go do 1g na kg masy ciała,a za to dać trochę więcej węgli (bo obecnie zjadam do 100g maksymalnie)... ale zawsze wydawało mi się,że powinno być właśnie odwrotnie,jestem w kropce,ale zrobiłabym wszystko,żeby tylko coś spadło

Cytat:
dziękuje,ale właśnie tyle jest,bo chciałabym żeby coś jeszcze spadło... a jest taka możliwość,żeby nie chudnąć bo je się za mało ?

Stary 2012-07-25, 20:08   #2209
Irish lady 28
Zadomowienie

dziękuje,ale właśnie tyle jest,bo chciałabym żeby coś jeszcze spadło... a jest taka możliwość,żeby nie chudnąć bo je się za mało ? [/QUOTE]

nie....zasada jest prosta- mniej jesz= chudniesz......
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 20:11   #2210
imperfect1997
Raczkowanie

Cytat:
możesz skopiować, niekoniecznie pisać to samo na nowo.
No to skopiuję

1. pudding z kaszy manny na mleku 3,2% [500 ml] z 2 małymi jabłkami i kakao
2. chleb graham (2 kromki) z masłem, wędliną, pomidorem i szczypiorkiem, 2 marchewki

3. pizza z patelni (dodatki: ogórek, cebulka, szczypiorek, wędlina, ser) z sosem pomidorowym (pomidor, "Kucharek", bazylia)
4. chleb graham (3 kromki) z opakowaniem serka wiejskiego lekkiego (nie miałam innego -,- ale sporo tłuszczu było w obiedzie (ser, jaja, masło), więc się wyrównuje xd) i ogórkiem
imperfect1997 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 20:15   #2211
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
nie....zasada jest prosta- mniej jesz= chudniesz......
prosta zasada - nie wiesz = nie udzielasz się się

oczywiście, że jest możliwość niechudnięcia przez zbyt skromne menu. kiedyś byłam na diecie, jadłam mało, bo nie miałam wielkiej wiedzy na temat odżywiania, i udało mi się coś tam zrzucić jedynie przez pierwszy miesiąc. zrezygnowałam z dalszego odchudzania i przeszłam na stabilizację. co zauważyłam? waga ruszyła z miejsca na ok. 1200-1500 kcal.

Stary 2012-07-25, 20:20   #2212
Nowhere
Rozeznanie

Cytat:
Dzisiejsze U:

ale dzisiaj świetne jedzenie, III i V jest baardzo w moim guście
W ogóle dzięki dziewczyny za pochwały tamtego sprzed dwóch stron, teraz sama sobie kucharzę, mam dużo czasu i dużo pomysłów do wypróbowania
U
I. Pełnoziarniste drożdżowe kluski na parze z masłem, cukrem i jagodami
II. Dwie nektaryny, dwie morele
III. Spaghetti durum w sosie z awokado i ziół z kurczakiem
IV. Duża grahamka z masłem, sałatą, awokado, pomidorem, szczypiorem, serem żółtym i wędliną drobiową
potem: kilka drinków whisky+cola
Nowhere jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 20:21   #2213
uroczysko
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie tak średnio, jestem na takiej diecie od końca kwietnia i spadło raptem 1-1,5 kilograma,teraz już nic nie spada,jestem załamana,bo ćwiczę dość sporo (do 5 razy w tygodniu),co prawda głównie kardio,no ale jakieś tam ćwiczenia kształtujące też,więc nie wiem już o co chodzi,czy jedzenia jest za mało, za dużo na jakimś wątku wyczytałam,że jedzenie tak dużej ilości białka jest złe dla organizmu i najlepiej żeby było go do 1g na kg masy ciała,a za to dać trochę więcej węgli (bo obecnie zjadam do 100g maksymalnie)... ale zawsze wydawało mi się,że powinno być właśnie odwrotnie,jestem w kropce,ale zrobiłabym wszystko,żeby tylko coś spadło

dziękuje,ale właśnie tyle jest,bo chciałabym żeby coś jeszcze spadło... a jest taka możliwość,żeby nie chudnąć bo je się za mało ?
Mniej kalorycznie jesz niż zazwyczaj, czyli robisz deficyt - chudniesz. Jesz za mało - organizm zamiast z komórek tłuszczowych ciągnie energię z mięśni, co jest prostą drogą do wyniszczenia sobie organizmu.
Może za dużo ćwiczysz? Trenujesz coś?
uroczysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 20:37   #2214
vanillandhoney
Przyczajenie

Cytat:
prosta zasada - nie wiesz = nie udzielasz się się

oczywiście, że jest możliwość niechudnięcia przez zbyt skromne menu. kiedyś byłam na diecie, jadłam mało, bo nie miałam wielkiej wiedzy na temat odżywiania, i udało mi się coś tam zrzucić jedynie przez pierwszy miesiąc. zrezygnowałam z dalszego odchudzania i przeszłam na stabilizację. co zauważyłam? waga ruszyła z miejsca na ok. 1200-1500 kcal.
tak, tak też niestety kiedyś jadłam bardzo mało i chudłam co prawda,ale bardzo wolno,a gdy nagle zwiększyłam to waga spadała jak szalona,ale teraz chcąc się uwolnić od tych wszystkich cyferek przestałam liczyć kalorie,stwierdziłam,że mi to niepotrzebne,ważniejsze są wartości odżywcze... więc też nie wiem ile kalorii jest w moim jadłospisie codziennym,ale co byś polecała zmienić w takim razie?

Cytat:
Napisane przez uroczysko Pokaż wiadomość
Mniej kalorycznie jesz niż zazwyczaj, czyli robisz deficyt - chudniesz. Jesz za mało - organizm zamiast z komórek tłuszczowych ciągnie energię z mięśni, co jest prostą drogą do wyniszczenia sobie organizmu.
Może za dużo ćwiczysz? Trenujesz coś?

jak już wspomniałam ćwiczę często,od 4-5 (czasem nawet 6) razy w tygodniu,ale nie są to też jakieś bardzo intensywne ćwiczenia,ot zwykłe kardio(skakanka,biegi,row er,łyżworolki,pływanie albo np. samodzielne sesje kardio w domu czyli np.bieg w miejscu przeplatany skakanką,jakimiś wykrokami,wyskokami, zaczerpnięte z różnych stron z ćwiczeniami...)
a do tego wykonuję jakieś tam ćwiczenia kształtujące z kilogramowymi hantelkami albo np.joga, pilates w wolnych chwilach... poza tym staram się wszędzie gdzie mogę chodzić pieszo lub jechać tam rowerem,więc no jakby nie było jestem raczej ciągle w ruchu... nie wiem, nie wiem już co mam zrobić,bo staram się jak mogę i nie wychodzi

Stary 2012-07-25, 20:45   #2215
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
tak, tak też niestety kiedyś jadłam bardzo mało i chudłam co prawda,ale bardzo wolno,a gdy nagle zwiększyłam to waga spadała jak szalona,ale teraz chcąc się uwolnić od tych wszystkich cyferek przestałam liczyć kalorie,stwierdziłam,że mi to niepotrzebne,ważniejsze są wartości odżywcze... więc też nie wiem ile kalorii jest w moim jadłospisie codziennym,ale co byś polecała zmienić w takim razie?
a co z centymetrami? może waga nie spada, bo faktycznie tłuszcz zastępują mięśnie. mierzysz się? widzisz różnicę po ciuchach? tarczycę masz zdrową? jadłospis jest naprawdę spoko, więc nie sądzę, że stanowi przyczynę niechudnięcia...

Stary 2012-07-25, 20:53   #2216
vanillandhoney
Przyczajenie

Cytat:
a co z centymetrami? może waga nie spada, bo faktycznie tłuszcz zastępują mięśnie. mierzysz się? widzisz różnicę po ciuchach? tarczycę masz zdrową? jadłospis jest naprawdę spoko, więc nie sądzę, że stanowi przyczynę niechudnięcia...

tak,mierzę się i ogólnie ciało jest jędrniejsze,bardziej umięśnione,ale jeśli o wymairy chodzi to w niektórych miejscach spada (góra),ale w niektórych niestety w ogóle albo minimalnie...(dół) a nawet czasem przybywa... ale skoro mówisz,że to nie wina diety, to trzeba będzie się chyba przejść do lekarza

dziękuje za pomoc w każdym razie

Edytowane przez vanillandhoney
Czas edycji: 2012-07-25 o 20:55
Stary 2012-07-25, 20:59   #2217
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Tak jak zwykły biszkopt. Wzięłam 2 jajka i ubiłam je z cukrem na gładką masę aż podwoiły swoją objętosć. Potem przesiałam 3-4 łyżki mąki i wymieszałam z płaską łyżeczką proszku do pieczenia. Następnie dodałam to do masy jajecznej i delikatnie i dokładnie wymieszałam. a potem smazyłam na patelni
A U ciebie też pysznie i wspaniale Wszytsko mi się podoba, tylko obiadku bym nie zjadła bo to mięso
Oooo, to taki omlet biszkoptowy wychodzi. Dziękuję, miałam w sumie ochotę na taki

Cytat:
jesteś moją inspiracją.

Redukcja
start: słaba kawa ;<
śniadanie: owsianka z serkiem wiejskim, garścią truskawek, garścią borówek, łyżeczką rodzynek i łyżeczką masła orzechowego
cola light z lodem i cytryną
II śniadanie: mrożona kawa z mlekiem 2%, łyżeczką cukru trzcinowego i odrobiną bitej śmietany [nie miałam apetytu]
obiad: spora porcja warzyw smażonych na patelni na oliwie z oliwek [podobno nie można, ale raczej nie zrezygnuję], wkrojony filet łososia wędzonego na gorąco z przyprawami
zbożówka z mlekiem
kolacja: dorsz na parze z warzywami - pomidorem, oliwkami, czerwoną i zieloną papryką, kapustą pekińską

w sumie 70 minut hula-hopa, 30 minut steppera i 20 minut 'dywanówek'

Dziękuję bardzo! Jadłospis bardzo ładny, absolutnie moje smaki!

Cytat:
Napisane przez imperfect1997 Pokaż wiadomość
No to skopiuję

1. pudding z kaszy manny na mleku 3,2% [500 ml] z 2 małymi jabłkami i kakao
2. chleb graham (2 kromki) z masłem, wędliną, pomidorem i szczypiorkiem, 2 marchewki
3. pizza z patelni (dodatki: ogórek, cebulka, szczypiorek, wędlina, ser) z sosem pomidorowym (pomidor, "Kucharek", bazylia)
4. chleb graham (3 kromki) z opakowaniem serka wiejskiego lekkiego (nie miałam innego -,- ale sporo tłuszczu było w obiedzie (ser, jaja, masło), więc się wyrównuje xd) i ogórkiem
Brzmi całkiem ok Orzechów mi zabrakło i 5-go posiłku (wciśnij może przed 4 jakiś twarożek z orzechami prażonymi?)

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
ale dzisiaj świetne jedzenie, III i V jest baardzo w moim guście dziękuję
W ogóle dzięki dziewczyny za pochwały tamtego sprzed dwóch stron, teraz sama sobie kucharzę, mam dużo czasu i dużo pomysłów do wypróbowania
U
I. Pełnoziarniste drożdżowe kluski na parze z masłem, cukrem i jagodami omnomnomnoooom!
IV. Duża grahamka z masłem, sałatą, awokado, pomidorem, szczypiorem, serem żółtym i wędliną drobiową
Widzę impreza dzisiaj... Bardzo ładnie.

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-25 o 21:00
Stary 2012-07-25, 21:08   #2218
Milka1224
Rozeznanie

dance makabre dzięki za poprzednie zerknięcie!

Moje U

I grahamka opieczona na 3 - ricotta i bazylia / wędlina drobiowa, szczypiorek, oliwki, pomidor / ajwar i starty ser kozi + duża kawa parzona

II 2 bardzo duże gałki lodów - pistacja i sorbet z czarnych porzeczek, ricore

III w restauracji penne durum z sosem z pomidorów i łososia wędzonego podpalanego na wódce , natką i parmezanem

IV jogurt naturalny ze zdrowym błonnikiem i orzechami pecan i miseczka malin

do picia: roiboos i woda

Edytowane przez Milka1224
Czas edycji: 2012-07-25 o 21:15
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-25, 21:52   #2219
aleksandra112233
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nowhere Pokaż wiadomość
ale dzisiaj świetne jedzenie, III i V jest baardzo w moim guście
U
I. Pełnoziarniste drożdżowe kluski na parze z masłem, cukrem i jagodami
mozna prosic przepis na te kluski >???
aleksandra112233 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-26, 01:27   #2220
Chibiusa
Raczkowanie

U

1. Sałatka (spora miseczka + trochę dokładki--czyli na oko jeszcze pół tej miski --> z kurczakiem, orzechami włoskimi, ananasem,majonezem, kukurydzą..) ; kawa z mlekiem i śmietanką, herbata zielona.

2. Jajecznica z 2 jaj z plastrem sera żółtego, paluch pełnoziarnisty z masłem ; mango (całe) , 4 śliwki; kawa z mlekiem i śmietanką.

3. Serek wiejski z łyżką miodu, pół bułki wieloziarnistej; trochę tej sałatki jw. ; pistacje( w skorupkach - ok 100g ich) .

w ciągu dnia woda.

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości