![]() |
#631 |
Nie depcze krokusów
|
Dot.: Koty- część V
Bure rządzi
![]() Mój reaguje na imię, a także na "śmierdziel", "cho no tu"...
![]() |
#632 | ||||||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Dzięki za foty ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:05 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:08 ---------- Poprzedni post napisano o 11:05 ---------- Cytat:
A kot nie ma czasem świerzba? Uszy w środku ma czyste? Moje jak miały świerzba to miały tłuste. Później codziennie musiałam im czyścić specjalnym płynem, bo wodą nie wolno. Wtedy też były trochę tłuste i myłam odrobinką szamponu dla zwierząt. ---------- Dopisano o 11:11 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ---------- Cytat:
![]() ![]() A Mojo nie lubi jeździć , boi się? ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- Cytat:
![]() Cyc powala samym imieniem ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:12 ---------- Cytat:
![]() O, już mnie uprzedzono ![]() ![]() ![]() 1. Kuweta musi stać w intymnym miejscu, dalej polecam łazienkę. 2. Niech kotka pierwsze dni (1, 2 tygodnie nawet) spędza w 1 pomieszczeniu, aby zapoznała się z pomieszczeniem. W jednym miejscu ustawcie kuwetę, dalej (koniecznie!) legowisko i miski. Wierz mi, trzymając kota początkowo w 1 pomieszczeniu, krzywdy mu nie zrobicie. Kot nabierze orientacji, gdzie są miski i kuweta. Takie koty to jak dzieci: muszą się zapoznać z rozkładem , a poprzez nadmiar pomieszczeń i sprzętów szybko tracą orientację, dlatego często załatwiają się poza kuwetą. To tak jakby osobę mieszkającą na 40m2 przenieść do pałacu ![]() Mój kot miał mieć na imię Filemon, ale nawet wymawianie jakoś mi nie pasowało. Jak pisałam, wchodził na szafki, meble, krzyczałam na niego i nic. W końcu krzyknęłam: chamie! I krzyczałam często ![]() Bo tonacja głosu też ma duże znaczenie. I odpowiednie imię, tzn: nie jakieś wymyślne, powinno być krótkie, dwusylabowe i zakończone samogłoską- tak często czytam ![]()
![]() |
#633 |
Zakorzenienie
|
Wet go badał i nic o świerzbie nie mówił. Uszy ma w środku czyste, wiem że były w schronie czyszczone.
W poniedziałek jedziemy do weta to się podpytam jeszcze. ![]() Co do reagowania na imię... moja kotka reaguje na "Niunia" - przychodzi nawet bez kicikici ![]() A Leonardo... przy głaskaniu jak powiem dość słodkim niskim i piskliwym głosikiem "Leoś" to patrzy na mnie i mruży oczka. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#634 |
Kazar Lady
|
Moje koty reagują na imiona, dwóm tylko sie myli, bo maja oboje zaczynające sie na te same litery i oboje przybiegają.
No i oczywiście na dzwięk lodówki, tudziez karmelków też reagują ![]() cudny burasek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#635 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Zadomowienie
|
shirubya genialny kiciuś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#637 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja Kicia wyjątkowo szybko się nauczyła korzystać z kuwety, ale ponoć umiała to robić zanim do Nas trafiła. Też jestem zdania, że kuweta powinna gdzieś w łazience stać. Nasza kicia ma zaraz przy wannie więc ma tam swoją intymność. Ja swoją nauczyłam tak, że jak ja szłam do ubikacji czy do łazienki zanosiłam ją tam i zasadzłam. Bawiła się tam troszkę, czasem siusiu zrobiła, a po dwóch dniach zakumała i sama zaczęła biegać. tylko raz się zsiusiała za sofą, ale to było pierwszego dnia więc stres też był za to odpowiedzialny. Teraz efekt jest taki że jak ja idę do toalety kot dzielnie idzie za mną i razem załatwiamy Nasze potrzeby ![]() Co do imienia...nie wiem jak to bywa z kotami ale moja reaguje na swoje imię, na wszelkie zdrobnienia (Fioncia, Fionek), na kicię, na sierściucha też reaguje. Po prostu jak ją przytulałam mówiłam do Niej Jej imieniem. No i oczywiście na otwieranie lodówki reaguje... ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#638 |
Raczkowanie
|
Moja 2.5 letnia kotka również reaguje na swoje imię, oraz na ksywę zupełnie nie podobną do tegoż imienia.
Wcześniej pytałam o Fronteline, zadzwoniłam do weta i kazała podać pół pipetki na kark. Pchły wyginęły. Widocznie wcześniej źle jej wycisnęłam, zbyt dużo poszło na futro. Zaczęłam się zastanawiać co się dzieje z tymi padłymi pchłami? Spadają z kota, czy musi je wylizywać ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#639 |
Raczkowanie
|
spadaja z niego i leza na podlodze zdechlaczki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#640 | |||
Wtajemniczenie
|
moj reaguje na imie jak mu sie zachce
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() --- Dzisiaj po prostu szczyt, czytam ogloszenie pseudohodwli: "koty perskie do oddania (cena....), wiek okolo 2 miesiecy". Nawet nie wiedza kiedy sie urodzily? ![]()
![]() Edytowane przez stasiek Czas edycji: 2012-07-28 o 15:57 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Zakorzenienie
|
Cycek i Skuterek dawno nie bywali tutaj, śliczni jak zwykle
![]() Shirubya urocze maleństwo, jak dobrze, że trafiła na Was, miało kociątko szczęście ![]() Madzik Twoja parka także uroczo się prezentuje ![]() Krycha reaguje na imię, Leosia reaguje na zawołanie "Leńka", a obie biegną na słowo "chodźcie!" ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-07-28 o 17:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#642 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#643 |
Marszałkini II RP
|
Przepraszam, że Wam się wtrącam do wątku, ale mam pilną sprawę. Już zakładałam wątek, ale jeszcze raz:
Kwadrans temu mój kot wrócił do domu i jest bardzo, ale bardzo zdenerwowany. Zazwyczaj jest spokojny, ale jak wrócił skacze po meblach, parapetach, próbuje się lizać w jednym miejscu koło ogona. Nie mogę się dodzwonić do weterynarza, ale czy mogło go np. coś ukąsić? Jakaś osa? Pszczoła? Jak mu pomóc? Jak to poznać? Widać, że jest strasznie zdenerowany i coś mu jest, a nie wiem jak mu pomóc. Bardzo proszę, doradźcie coś! |
![]() ![]() |
![]() |
#644 |
Zakorzenienie
|
Nie mam żadnych nowych..no ale może coś się znajdzie w przepastnych zakamarkach
![]() ![]() A Ancija także dawno nie widziałam.. Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-07-28 o 17:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#646 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() moja reaguje na imię swoje (Nensi) reaguj także na gwizdanie na klucha też reaguje ![]() jedynie na kici kici nie reaguje ale ona od początku miała więcej z psa niż kota ![]() ![]()
Nensi 22.09.11 ![]() ![]() 6.08.2014r. ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Lenka 91 Czas edycji: 2012-07-28 o 18:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#647 |
Marszałkini II RP
|
Niestety nasz pan weterynarz nadal nie ma włączonego telefonu, ale póki co tata zrobił mu okład zimny i się uspokoił trochę i leży spokojnie, a wcześniej nawet na sekundę nie usiadł. Martwię się, bo jak to pszczoła to trzeba mu wyjąć żądło, a nie widać na razie opuchlizny i ma tak gęste futro, że nie wiem jak to mam znaleźć. Ale dziękuję za zainteresowanie.
Edytowane przez Niebieskooka arystokratka Czas edycji: 2012-07-28 o 18:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#648 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dziękujemy laisla ![]() brat z dziewczynom dostają "szkolenia" jak karmić kicie, uczą się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#649 | |||
|
Cytat:
A, szkoda, bo to by Wam ułatwiło zapanowanie nad czystością, ale nie musi być źle. Wkładajcie kociaka krótko po przebudzeniu do kuwety, w trakcie zabawy również. Ja tak robiłam z Chamem i mimo tego, że fajnie się bawił, często właśnie siusiał po włożeniu go. Jest tego pilnowania przy maluchu, ale docenicie to za jakiś czas ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:11 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#650 |
Raczkowanie
|
Mi w sumie opieka nad kotem sprawia wielką frajdę
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#651 | |
|
Cytat:
A to bardzo niedobrze, że nie robi do kuwety! Walczcie z tym teraz, bo później przestanie Was to bawić, kiedy znajdziecie odchody w szafie , za meblami itd. Nie ma co tego bagatelizować, bo to nie jest śmieszne ![]()
![]() |
#652 |
Nie depcze krokusów
|
Zamiast dzwonić do weta z niczym proponuję złapać kota, przytrzymać siłą (mogą być potrzebne rękawice i koc, jeśli będzie niedotykalski) i cierpliwie poszukać przyczyny rozdrażnienia.
![]() |
#653 |
Raczkowanie
|
No przecież walczymy i uczymy ją :P,kot jest tu dopiero pare dni. Dziś się sama załatwiła w kuwecie, więc jest jakiś postęp! Chociaż w nocy kupę zrobiła pod biurko. Za meblami się nie zmieści więc tam nie narobi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#654 |
Raczkowanie
|
jak wygląda jadłospis waszych kotów? Czytam artykuły i w niektórych jest, że podstawą jest suche, a w niektórych, że puszki... Mój dostaje 3x dziennie po pół puchy +suchą ma cały czas. Nie wiem czy dobrze robię? Poza tym chciałam wprowadzić mu mięska normalnego. Jakie się nadaję?
|
![]() ![]() |
![]() |
#655 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo ![]() Moja kicia na szczęście nigdy nie zrobila kupki poza kuwete. Cytat:
I tak 2 razy w tygoniu jakies miesko plus rybka. Roznie, czasem to kurczak jest, czasem cos innego, tunczyk idt. Plus to co sama upoluje w ciagniu dnia jak ja jem : a to smietanka, a to bialy ser... ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#656 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale jak pisalam, teraz zoltko jest na topie, a odkad dostal od naszej znajomej przysmak koci o smaku mascarpone i dostaje 2-3 co pare dni napady na sam serek spadly bardzo lubi tez mleko ale kupuje mu takie bez laktozy (nie kocie, dla ludzi, akurat w Irlandii w Tesco mozna dostac)
![]() |
#657 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
W bardzo minimalistycznym skrócie: http://www.koty.pogodzinach.net/zywienie.html http://kocia_stronka.republika.pl/zywienie.html Trochę teorii: http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=138 http://www.barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=233
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
Raczkowanie
|
ok, przeczytałam wszystko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Kazar Lady
|
Cytat:
ciekawe kiedy u mnie sie zacznie akcja żółtko ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#660 |
Raczkowanie
|
u mnie dzisiaj na kolacje ryż z marcheweczką, ciekawe czy im posmakuje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:06.