AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-30, 18:15   #1981
madz88
Zakorzenienie

Dot.: AU PAIR- Bylas?Jestes? Chcesz byc? Zapraszamy tutaj! part IX

Cytat:
Napisane przez Dojota Pokaż wiadomość
Czy jest tutaj może jakaś au pair z USA?
Dojota a przez jakiś program chcesz jechać czy na własną rękę. Ja przez program, już aplikację mam wypełnioną i czekam na zatwierdzenie i będę rodziny szukać. Z tym że wyjazd planuję na lipiec/sierpień 2013 roku.

A dziewczyny powiedźcie mi jak było z waszym językiem (tym w którym miałyście się porozumiewać z rodziną, nie mówię o rodzinach mieszanych z polskimi korzeniami itp.)? Boję się że mój angielski jest za słaby na taki wyjazd.

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 19:33   #1982
Dojota
Rozeznanie

Tak jade przez agencje. Nawet nie wiem czy mozna na własna ręke wyjechąc-z wizą chyba nie byłoby już tak łatwo.
Ja chce wyjechać jak najwcześniej. Zdecydowałam sie nie dawno.
Stary 2012-07-30, 20:30   #1983
madz88
Zakorzenienie

No ja zdecydowałam się jakiś czas temu, ale studia mnie blokują. Choć i tak będę musiała tę dziekankę brać niestety.
A przez jaką firmę jedziesz? I na ile chcesz?

Znam kilka osób które na własną rękę jechały. Ale to nie dla mnie.

Stary 2012-07-30, 23:07   #1984
kruchablondynka
Raczkowanie

Cześć dziewczyny, mam pytanie czy jest któras z Was może obecnie au pair w Wielkiej Brytanii w New Forest? Ja jestem od dwóch tygodni w Lymington i generalnie wszystko jest świetnie, tylko trochę się zacznam nudzic, a nie mam pojęcia gdzie mogę jakiekolwiek au pair a okilicy znaleźć
kruchablondynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 23:33   #1985
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Dziewczyny powiedzcie mi jak to w końcu jest.. Ile razy można być au-pair?
Przykład: pojadę na rok do USA, przedłużę o rok czyli 2 lata w USA; wrócę i po kilku miesiącach w PL znów wyjadę gdzieś na rok... Nie wiem już czy tak można, bo niedawno gdzieś na blogu wyczytałam, że: Au pair można być tylko przez 2 lata, później trzeba wrócić do kraju i mieć 2 lata przerwy.

---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

I jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju :p Mianowicie: kto płaci za przelot/powrót do domu po ukończeniu programu? A jeżeli się go nie ukończy..? Wiem, że jadąc/lecąc do danego kraju za transport płacimy my bądź hości...
minus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 23:40   #1986
madz88
Zakorzenienie

To zależy z jakiego programu korzystasz. Ja będę korzystać z CC i tam jest tak że host-family płaci za loty w obie strony, chyba że się nie ukończy programu to wtedy na własny koszt. Możesz przedłużyć wyjazd o rok (bez możliwości powrotu w międzyczasie) ale tylko jeśli nie ukończyłaś jeszcze 27 lat. Po powrocie do Polski możesz wrócić za rok na max 2 lata znowu - z tego co zrozumiałam moją opiekunkę - ale też tylko jeśli 27 lat nie ukończyłaś.
Minus a Ty nad jakim programem się zastanawiasz? I kiedy planujesz?

Stary 2012-07-30, 23:51   #1987
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Madz88 żadnych konkretnych planów, postanowień jeszcze nie mam. Póki co zbieram informacje. Ale wiem, że chcę zostać Au Pair i dopne swego Chciałabym polecieć do USA i na początek może na kilka miesięcy, nie na rok.
Poza tym nie mogę wyjechać teraz (chociaż bardzo bym chciała) ponieważ muszę nauczyć się języka, bo to co umiem to zdecydowanie za mało, zebrać potrzebne pieniądze no i jestem w trakcie 'edukowania' (chociaż to chyba najmniejsza z przeszkód).

Edytowane przez minus
Czas edycji: 2012-07-30 o 23:53
Stary 2012-07-31, 07:49   #1988
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez minus Pokaż wiadomość
Dziewczyny powiedzcie mi jak to w końcu jest.. Ile razy można być au-pair?
Przykład: pojadę na rok do USA, przedłużę o rok czyli 2 lata w USA; wrócę i po kilku miesiącach w PL znów wyjadę gdzieś na rok... Nie wiem już czy tak można, bo niedawno gdzieś na blogu wyczytałam, że: Au pair można być tylko przez 2 lata, później trzeba wrócić do kraju i mieć 2 lata przerwy.

---------- Dopisano o 23:33 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ----------

I jeszcze jedna rzecz nie daje mi spokoju :p Mianowicie: kto płaci za przelot/powrót do domu po ukończeniu programu? A jeżeli się go nie ukończy..? Wiem, że jadąc/lecąc do danego kraju za transport płacimy my bądź hości...
Masz na mysli caly czas wyjazdy i powroty do stanow? Jesli tak, to pewnie uz uzyskalas odp, jesli pozniej chcialabys kontynuowac au pairowanie w krajach europejskich, to nie ma ograniczen, moga byc wiekowe np. Max 30 lat, w Szwajcarii legalnie mozna byc 2 lata.

Jesli chodzi o loty, to nie wiem jak w stanach, pewnie kwestia dogadania sie z hostami ipowodu z jakiego chcesz wracac. W europie taki lot raczej sama musisz wykupic.

FoodSenses INSTA #foodphotography #fitfood
roux666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 10:28   #1989
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Poza tym nie mogę wyjechać teraz (chociaż bardzo bym chciała) ponieważ muszę nauczyć się języka, bo to co umiem to zdecydowanie za mało, zebrać potrzebne pieniądze no i jestem w trakcie 'edukowania' (chociaż to chyba najmniejsza z przeszkód).
To nie są żadne ograniczenia Ja język znam średnio na jeża, ale może się dogadam (choć bardzo się tego boję). Pieniądze na ubezpieczenie (ok 3500zł) skądś się wymyśli, a na studiach (tego mi najbardziej szkoda szczerze powiedziawszy) to dziekanka na rok.

Stary 2012-07-31, 11:24   #1990
Szecheryzada
Raczkowanie

hejj, dziewczyny!!
Ja jestem na razie na etapie planowania, ale myślę, że kiedy skończę studia, i trochę popracuję, wyjadę jako au pair do Szwecji. Warunki umów są bardzo korzystne, jedynie często wymagają języka. Ale jakoś dam radę, chociaż podstawy.
tutaj: http://szwecja.zachlebem.info/au-pair.html
wyczytałam te warunki, jakie panują w Szwecji. Wydają mi sie super-korzystne. jechałabym tam na rok, żeby właśnie zarobić troszke i oszczędzic z tych rzekomych kieszonkowych. Moje pytania:
a) czy jest tu jakaś aupairka ze Szwecji?
b) czy to, co jest na tej stronce napisane, jest prawdziwe i wiarygodne?

dziewczyny, bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc!!

Edytowane przez Szecheryzada
Czas edycji: 2012-07-31 o 11:34
Szecheryzada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:38   #1991
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
Napisane przez Szecheryzada Pokaż wiadomość
hejj, dziewczyny!!
Ja jestem na razie na etapie planowania, ale myślę, że kiedy skończę studia, i trochę popracuję, wyjadę jako au pair do Szwecji. Warunki umów są bardzo korzystne, jedynie często wymagają języka. Ale jakoś dam radę, chociaż podstawy.
tutaj: http://szwecja.zachlebem.info/au-pair.html
wyczytałam te warunki, jakie panują w Szwecji. Wydają mi sie super-korzystne. jechałabym tam na rok, żeby właśnie zarobić troszke i oszczędzic z tych rzekomych kieszonkowych. Moje pytania:
a) czy jest tu jakaś aupairka ze Szwecji?
b) czy to, co jest na tej stronce napisane, jest prawdziwe i wiarygodne?

dziewczyny, bardzo dziękuję za jakąkolwiek pomoc!!
Szecheryzado, witaj!
Bardzo dobrze ze tak wczesnie zabierasz sie za organizacje wszystkiego

Nie wiem, jak z warunkami finansowymi- porownaj sobie na aupair- world.net w zakladce pocket money.

Obowiazki wszedzie sa takie same. Musisz pamietac, aby dokladnie i szczegolowo sie upewnic, czego rodzina od Ciebie oczekuje, bo dla roznych rodzin roznie wygladaja drobne prace domowe...
Nie zawsze to takze jest tylko 30 h. Zalezy od potrzeb rodziny.

Wejdz na powyzej podana strone i zobacz oferty rodzin, nie musisz sie nawet logowac...zobacz co pisza, czego wymagaja, bedziesz miala reany obraz realnych rodzin, moim zdaniem t najwiarygodniejsze zrodlo informacji.

Teraz to juz nieco za pozno, ale nie myslalas, aby najpierw pojechac do Szwecji jako au pair na wakacje- zobaczyc jak Ci sie spodoba zarowno au pairowanie jak i Szwecja, pozniej bedzie Ci latwiej podjac decyzje o zostaniu na rok. Czy nawet poworoceiu po jakims czasie.

P.S wydaje mi sie, ze nie ma u nas au pair ze Szwecji...

Stary 2012-07-31, 12:47   #1992
gorzala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Pytam, bo Irlandczycy są porozwalani już trochę i po Wyspach i w Hiszpanii.. no i nie tylko :P Gdzie wybierasz się do Irlandii (jakie okolice) i kiedy?
Ja już jestem całe 32 dni hahah :P
gorzala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 19:49   #1993
Szecheryzada
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez roux666 Pokaż wiadomość
Szecheryzado, witaj!
Bardzo dobrze ze tak wczesnie zabierasz sie za organizacje wszystkiego

Nie wiem, jak z warunkami finansowymi- porownaj sobie na aupair- world.net w zakladce pocket money.

Obowiazki wszedzie sa takie same. Musisz pamietac, aby dokladnie i szczegolowo sie upewnic, czego rodzina od Ciebie oczekuje, bo dla roznych rodzin roznie wygladaja drobne prace domowe...
Nie zawsze to takze jest tylko 30 h. Zalezy od potrzeb rodziny.

Wejdz na powyzej podana strone i zobacz oferty rodzin, nie musisz sie nawet logowac...zobacz co pisza, czego wymagaja, bedziesz miala reany obraz realnych rodzin, moim zdaniem t najwiarygodniejsze zrodlo informacji.

Teraz to juz nieco za pozno, ale nie myslalas, aby najpierw pojechac do Szwecji jako au pair na wakacje- zobaczyc jak Ci sie spodoba zarowno au pairowanie jak i Szwecja, pozniej bedzie Ci latwiej podjac decyzje o zostaniu na rok. Czy nawet poworoceiu po jakims czasie.

P.S wydaje mi sie, ze nie ma u nas au pair ze Szwecji...
hej, dzięki. Stronkę już całą przejrzałam.
W sumie, mam 16 lat, a przede mną matura, studia a dopiero potem Szwecja, wiec moze przyjdzie mi jeszcze aupairkować.
Szecheryzada jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 19:54   #1994
madz88
Zakorzenienie

To faktycznie masz jeszcze trochę czasu

A ja własnie montuję "my au pair video" dla host-family. Jeszcze nie wszystkie sceny nagrane + mam problem z dźwiękiem podczas nagrywania kamerką także chyba większość będę musiała jeszcze raz nagrać aparatem foto tak jak wcześniej. Może macie jakiś program do nagrywania z kamery internetowej?
W ogóle to robiłyście takie filmiki dla rodziny? Czy tylko ja wpadłam na taki "genialny" (hmmm) pomysł :P

Stary 2012-08-01, 06:33   #1995
laines
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do laines

Dajny pomysł z tym filmem, zawsze to coś nowego i pozwala Cie lepiej poznać. Wydaje mi się,że filmiki nagrywały tylko dziewczyny, które wyjeżdżały do USA przez agencje.
laines jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 12:13   #1996
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Bo w agencjach nagranie filmu o sobie to chyba wymog.
Stary 2012-08-01, 14:42   #1997
scharlot
Raczkowanie

tak czytam o tych wyjazdach do USA i strasznie mnie to korci ale w Holandi pol roku ledwo wytrzymuje wiec boje sie ze tam nie dam rady... jak bym znalazla cos na pol roku too kto wie Polki co 16 dni w nl mi zostało ... z jednej strony sie ciesze a z drugiej to pokochalam te swoje male monsterki ! Teraz z "japonka" dni mi szyyybko i miło mijaja uff nasze dzieci sie polubily hehe prawda Ewelina?
scharlot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 15:52   #1998
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
Bo w agencjach nagranie filmu o sobie to chyba wymog.
U mnie w CC nikt nie mówił o tym a to jedna z największych agencji na świecie.

Cytat:
Napisane przez scharlot Pokaż wiadomość
tak czytam o tych wyjazdach do USA i strasznie mnie to korci ale w Holandi pol roku ledwo wytrzymuje wiec boje sie ze tam nie dam rady...
Ledwo wytrzymujesz, ale pod jakim względem?

Stary 2012-08-01, 16:52   #1999
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość
To faktycznie masz jeszcze trochę czasu

A ja własnie montuję "my au pair video" dla host-family. Jeszcze nie wszystkie sceny nagrane + mam problem z dźwiękiem podczas nagrywania kamerką także chyba większość będę musiała jeszcze raz nagrać aparatem foto tak jak wcześniej. Może macie jakiś program do nagrywania z kamery internetowej?
W ogóle to robiłyście takie filmiki dla rodziny? Czy tylko ja wpadłam na taki "genialny" (hmmm) pomysł :P
Szczerze mówiąc jak sobie pomyślę, że będę musiała nagrać ten filmik to aż mnie coś skręca

Daj znać jak już skończysz to swoje cudo No i powodzenia!
Stary 2012-08-01, 20:26   #2000
lucyohlucy
Wtajemniczenie

Nie wiem, po prost za każdym razem kiedy czytałam blog au pairki z USA i z tego co dziewczyny tu pisały wychodzi, że filmiki robi się zawsze. I z tego co teraz czytałam, w CC też trzeba. Ale dopytaj
Stary 2012-08-01, 21:17   #2001
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

Tak, tak- filmiki (jeżeli wybierasz się do USA) to konieczność.

Znowu mam do Was pytania
1. Czy, aby wyjechać do USA trzeba mieć ukończoną szkołę średnią czy wystarczy mieć ukończone te 18 lat?
2. Do krajów europejskich są wyjazdy 'wakacyjne' 2-3 miesięczne.. a jak jest w przypadku USA? Tylko rok wchodzi w grę?
3. Jakie biura znacie/polecacie ? Wiem, że większość szuka rodzinki na własną rękę, ale jadąc pierwszy raz jakoś nie mogę się przekonać... Zwłaszcza, że nie znam dobrze angielskiego.
Więc szukam takich biur z którymi można pojechać już po ukończeniu 18 lat, a większość które znajduje to 20+
Chciałabym wziąć udział w przyszłe wakacje w tym 'wakacyjnym' programie. Najchętniej UK, albo Hiszpania, ale raczej UK, bo czytałam, że w Hiszpanii cienko z angielskim, a z hiszpańskim nigdy do czynienia nie miałam

Edytowane przez minus
Czas edycji: 2012-08-01 o 23:43
Stary 2012-08-01, 21:48   #2002
scharlot
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość

Ledwo wytrzymujesz, ale pod jakim względem?
Pod wzgledem ze tęsknie za moim zyciem w Polsce niby mam tutaj znajomych ale to jednak nie to samo ... bo rodzine mam fantastyczna nie wiem czy kiedykolwiek bym jeszcze mogla trafic na tak fajnych ludzi
scharlot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 22:03   #2003
lovelyashley
Rozeznanie

hey!

w końcu sie jakas rodzinka odezwala, 2 chlopczykow
w ogole mieszkaja troche na zadupiu... do miasta daleko, do bostonu 2h a do nowego jorku 3h
na razie mieszkaja w malym domku ale po moim przyjezdzie bysmy sie przeprowadzili do ich rodzinnego, duzego domu, z basenem, kortem tenisowym,drzewami etc
oprocz ich i ich 2 dzieci, beda mieszkac tam siostra tej matki i jej maz, ich 2 dzieci nastolatkow chlopak i dziewczyna, oraz dziadkowie... 3 psy i 2 koty. no ja jade do rodzinki, nie dosc ze skrepowana to jeszcze dodatkowo 6 osob jakis.. miasto Foster, piszą, ze małe miasto, nawet napisał "very small" .. ze nie mieszkaja blisko publicznej komunikacji i jakiegos wiekszego miasta !! najblizsze miasto to 35 min drogi autem. nie ma autobusu zeby sie tam dostac, jedynie autem. jezeli by gdzies jezdzili na wycieczki, a jezdza duzo to ja z nimi. ze pomoga w nauce jezyka.
tak po krótce, co myslicie ?!
lovelyashley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-01, 23:17   #2004
Maggie93
Zakorzenienie

GG do Maggie93

Cytat:
Napisane przez lovelyashley Pokaż wiadomość
hey!

w ogole mieszkaja troche na zadupiu... do miasta daleko, do bostonu 2h a do nowego jorku 3h
na razie mieszkaja w malym domku ale po moim przyjezdzie bysmy sie przeprowadzili do ich rodzinnego, duzego domu, z basenem, kortem tenisowym,drzewami etc
oprocz ich i ich 2 dzieci, beda mieszkac tam siostra tej matki i jej maz, ich 2 dzieci nastolatkow chlopak i dziewczyna, oraz dziadkowie... 3 psy i 2 koty. no ja jade do rodzinki, nie dosc ze skrepowana to jeszcze dodatkowo 6 osob jakis.. miasto Foster, piszą, ze małe miasto, nawet napisał "very small" .. ze nie mieszkaja blisko publicznej komunikacji i jakiegos wiekszego miasta !! najblizsze miasto to 35 min drogi autem. nie ma autobusu zeby sie tam dostac, jedynie autem. jezeli by gdzies jezdzili na wycieczki, a jezdza duzo to ja z nimi. ze pomoga w nauce jezyka.
Trochę dziwacznie
Miałabyś chociaż samochód do dyspozycji kiedy byś chciała? (czy mają więcej niż jeden?)
Stary 2012-08-01, 23:51   #2005
minus
Wtajemniczenie

GG do minus

[QUOTE=Maggie93;35647476]Trochę dziwacznie
QUOTE]
Też tak sądzę

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:36 ----------

Któraś jest może z Torunia albo okolic ?
Stary 2012-08-01, 23:58   #2006
moya07
Zakorzenienie

Cytat:
hey!

poczekaj jeszcze na jakas inną rodzinkę...
Stary 2012-08-02, 00:00   #2007
Adne
Raczkowanie

Witajcie kochane!
Dopiero za rok będę miała zdaną maturę, więc na razie mogę tylko planować, ale mam pytanie - czy któraś z Was była na au pair w Nowej Zelandii? Jak wspominacie?
Pozdrawiam.
W godzinie – nieskończoność czasu.
Adne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-02, 09:04   #2008
roux666
Zakorzenienie

GG do roux666

Cytat:
hey!

Ojjj....
Ja takze jestem na nie....

Cytat:
Napisane przez Adne Pokaż wiadomość
Witajcie kochane!
Dopiero za rok będę miała zdaną maturę, więc na razie mogę tylko planować, ale mam pytanie - czy któraś z Was była na au pair w Nowej Zelandii? Jak wspominacie?
Pozdrawiam.
Nie ma niestety u nas au pair z NZ ani z Australii...
Ale chetnie przygarniemy na watku takowa!
Witaj u nas i doskonale ze tak wczesnie zaczynasz przygotowania

Aaah nie dalej jak wczoraj rozmawialam z TZ ze gdyby nie on, gdyby nie to, ze go tutaj poznalam to teraz bym sie pakowala wlasnie do Australii albo Kanady...

Stary 2012-08-02, 09:13   #2009
lucyohlucy
Wtajemniczenie

mnie wczoraj hości upili
Stary 2012-08-02, 12:51   #2010
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze mówiąc jak sobie pomyślę, że będę musiała nagrać ten filmik to aż mnie coś skręca

Daj znać jak już skończysz to swoje cudo No i powodzenia!
Ja tak samo pomyślałam o tym filmiku, ale uznałam "co mi tam" Wszystko mam już nagrane tylko końcówka montowania mi została, ale powiem szczerze że BARDZO mi się podoba, tylko boję się że przez słabe nagrania mogą mnie nie zrozumieć ;P

Cytat:
Napisane przez lucyohlucy Pokaż wiadomość
I z tego co teraz czytałam, w CC też trzeba. Ale dopytaj
Rozmawiałam z moją "mentorką" na ten temat i powiedziała że można nagrać ale to nie jest konieczność

Cytat:
2. Do krajów europejskich są wyjazdy 'wakacyjne' 2-3 miesięczne.. a jak jest w przypadku USA? Tylko rok wchodzi w grę?
3. Jakie biura znacie/polecacie ? Wiem, że większość szuka rodzinki na własną rękę, ale jadąc pierwszy raz jakoś nie mogę się przekonać... Zwłaszcza, że nie znam dobrze angielskiego.
Więc szukam takich biur z którymi można pojechać już po ukończeniu 18 lat, a większość które znajduje to 20+
2. Z tego co wiem nie opłaca się na krócej jechać bo to za duże koszta
3. polecam Cultur Care, największa na świecie i ponoć najlepsza. Można jechać jak ma się skończone 18 lat, ale co do wykształcenia to nie wiem, bo się nie interesowałam, jak się zapisywałam to miałam już wyższe licencjackie, a teraz już mam i magisterskie. Popatrz na ich polskiej stronie na 100% jest info.

lovelyashley hmmm z jednej strony wydaje się ok, ale mnie przeraża tylko w tej sytuacji odległość od miasta, jak bym miała "swój" samochód to pewnie bym się zgodziła. A w jakim wieku chłopcy?
Jedziesz przez program czy sama, bo mi się już tu wszyscy mylą, ale powoli się uczę, kto gdzie i jak :P

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości