Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-07-30, 20:16   #2311
hello_penny
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, widzę że mówicie o maśle orzechowym, które bardzo lubię ja polecam to z Reala, mają dostawy z USA i naprawdę, wielkie kawałki orzechów

Moje R, chyba:
Ś: owsianka z cynamonem i jabłkiem, kawa z mlekiem, owsianka wydaje się skromna. ile sypiesz płatków? na Twoim miejscu przesunęłabym trening o jakąś godzinę później, żeby Ci się nic nie kołysało w brzuchu , i zjadła większe śniadanie.

2, 5 km biegu, 14, 4 km rowerem,

IIŚ: 200 g serka wiejskiego z 1 łyżeczką domowej nutelli, trzy kanapki z masłem orzechowym i bananem, kubek mleka sojowego z miodem, jaki chleb? zważywszy na ilość ruchu - wydaje mi się, że może być.

19, 8 km rowerem,

Obiad: placek (2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, trochę chudego mleka) smażony na oliwie z oliwek z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i 2 plastrami łososia, nie wiem, jakiej wielkości placek wyjdzie z takich proporcji, ale 'wygląda' w miarę ok.
Kolacja: (zaraz właśnie będę jeść ) 1 szklanka mleka gorącego mleka krowiego (nie mogę spać w nocy! ) i warzywa świeże. tu trochę mało. nie sądzę, że mleko ułatwi zasypianie. prędzej twaróg, serek wiejski czy jajecznica + wywietrzony na wieczór pokój.
I oczywiście w ciągu dnia dużo płynów. super.

Dance_macabre, dziękuję za ocenę czuję się winna, że proszę Was o oceny, a sama tego dla Was nie robię, ale obawiam się, że nie znam się zbyt dobrze, a nie chciałabym nikomu źle poradzić
Nie, nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale po prostu...nie lubię jeść mięsa. Gdy widzę mięso, mam wrażenie, że to jeszcze skacze, a przecież dwa dni temu skakało, zanim go zabili nie legitymowałam się nigdy jako wege, ale chyba zacznę, bo mięso wywołuje u mnie wstręt...
przede wszystkim obserwuj wagę. moim zdaniem jest ładnie i zdrowo.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:27   #2312
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
dance makabre najadłam się kolacją wiec było ok

U
I twarożek (twaróg+mleko sojowe naturalne) z mango, płatkami owsianymi, zytnimi, jęczmiennymi, orkiszowymi itp + duża kawa parzona

II wieloziarnista tortilla z wędzonym łososiem, musztardą curry, roszponką, rukolą i papryką

III po włosku - sos bolognese z wieprzowiny z siekanymi pomidorami, cebulą, czosnkiem, ziołami i bazylią do tego opiekana ciabatta z zielonym pesto i bazylią

tłoczony sok jabłkowy

IV powtórka z wczoraj bo było pycha - smażony na oliwie świeży szpinak z ciecierzycą i przyprawami z dressingiem balsamico z musztardą francuską

do picia: woda, pokrzywa i yerba mate
podbijam
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:30   #2313
blax5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dance makabre Pokaż wiadomość
Nie, nie może Tu nie ma obiadu, a kolacja jest redukcyjna. Jakbyś się karała za tego mcflurry'a.
Ta 'kolacja' to był obiad. Przy okazji nie wydaje mi się ona zbyt redukcyjna - ryż z sosem, smażonym mięsem i warzywami?
Nie miałam zamiaru się karać. Długo byłam poza domem i może dlatego tak wyszło.
W każdym razie wielkie dzięki za spojrzenie.

Cytat:
Dziewczyny, widzę że mówicie o maśle orzechowym, które bardzo lubię ja polecam to z Reala, mają dostawy z USA i naprawdę, wielkie kawałki orzechów

Moje R, chyba:
Ś: owsianka z cynamonem i jabłkiem, kawa z mlekiem,

IIŚ: 200 g serka wiejskiego z 1 łyżeczką domowej nutelli, trzy kanapki z masłem orzechowym i bananem, kubek mleka sojowego z miodem,

19, 8 km rowerem,

Obiad: placek (2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, trochę chudego mleka) smażony na oliwie z oliwek z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i 2 plastrami łososia,
Kolacja: (zaraz właśnie będę jeść ) 1 szklanka mleka gorącego mleka krowiego (nie mogę spać w nocy! ) i warzywa świeże.
I oczywiście w ciągu dnia dużo płynów.

Dance_macabre, dziękuję za ocenę czuję się winna, że proszę Was o oceny, a sama tego dla Was nie robię, ale obawiam się, że nie znam się zbyt dobrze, a nie chciałabym nikomu źle poradzić
Nie, nie jestem wprawdzie wegetarianką, ale po prostu...nie lubię jeść mięsa. Gdy widzę mięso, mam wrażenie, że to jeszcze skacze, a przecież dwa dni temu skakało, zanim go zabili nie legitymowałam się nigdy jako wege, ale chyba zacznę, bo mięso wywołuje u mnie wstręt...
O, ostatni się zastanawiałam gdzie kupić masło orzechowe, bo w Lidlu mi umknęło. O Realowskim nic nie słyszałam, ale skoro polecasz to może się skuszę.
Czy mi się wydaje, czy ostatnio na obiad było to samo? Jeśli mam rację to przydałoby się jakieś urozmaicenie. Mieszkasz sama czy nie jesz tego co reszta domowników? Popatrz co dziewczyny jedzą na obiady, jest dużo opcji.
Też trochę mi głupio wklejać swoje jadłospisy i liczyć na oceny, samej nie komentując, ale stwierdziłam, że chyba lepiej nie będę się wypowiadać o innych, skoro sama przykładem nie błyszczę.

---------- Dopisano o 20:30 ---------- Poprzedni post napisano o 20:27 ----------

Milka1224 Prowadzisz jakiegoś bloga kulinarnego? Myślę, że wiele osób chętnie by go odwiedzało - tyle u cibei różnorodnych, smakowicie brzmiących rzeczy zawsze .
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:47   #2314
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:

Moje R, chyba:
Ś: owsianka z cynamonem i jabłkiem, kawa z mlekiem, ok

IIŚ: 200 g serka wiejskiego z 1 łyżeczką domowej nutelli, trzy kanapki z masłem orzechowym i bananem, kubek mleka sojowego z miodem, sporo i dość kalorycznie (masło orzechowe + banan to bomba), ale uprawiasz mega dużo sportu, więc ok

19, 8 km rowerem,

Obiad: placek (2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, trochę chudego mleka) smażony na oliwie z oliwek z pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką i 2 plastrami łososia, znowu ten placek? urozmaić jedzenie! czemu nie jesz kaszy, ryżu, makaronu razowego?
Kolacja: (zaraz właśnie będę jeść ) 1 szklanka mleka gorącego mleka krowiego (nie mogę spać w nocy! ) i warzywa świeże. mleko pomaga Ci zasnąć? bo ja słyszałam, że to bujda spokojnie możesz zjeść do warzyw twarożek lub jajecznicę
I oczywiście w ciągu dnia dużo płynów.

Ja mam masło orzechowe z Lidla, pycha, polecam
I nie ma co czuć się winną Ja lubię czytać cudze jadłospisy (dla inspiracji), korygować, pomagać
Jesz zamiast mięsa białko roślinne? Soczewica, ciecierzyca, soja?

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Ta 'kolacja' to był obiad. Przy okazji nie wydaje mi się ona zbyt redukcyjna - ryż z sosem, smażonym mięsem i warzywami?
Nie miałam zamiaru się karać. Długo byłam poza domem i może dlatego tak wyszło.
W każdym razie wielkie dzięki za spojrzenie.
O ryżu i mięsie tam mowy nie było Napisałaś tylko o chińszczyźnie (dla mnie to jest równe mieszance warzyw chińskich). Jeśli faktycznie był też ryż i mięso, to ok, cofam zastrzeżenie
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Michaił Bułhakow - Mistrz i Małgorzata

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-30 o 20:48
dance makabre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 20:57   #2315
Irish lady 28
Zadomowienie

r
  1. kanapka- chleb razowy ( 2 kromki )- masło, polędwica sopocka, pomidor, kapka majonezu, sałata, cebulka, parówka na zimno
  2. sałatka jarzynowa TYPOWA ok.200 g
  3. i szwedzki bufet około 16....wszystko po kęsie lub kilku kęsach: ziemniaczki opiekane w ziołach, marchewka + groszek, szpinak z serem pleśniowym, gotowany zraz wołowy , panierowane skrawki brokułów i kalafiorków + 3 rodzaje surówek...to zajęło mi około 1,5 h..
  4. plaster szynki wiejskiej + 1/2 jaja na miękko, 2 piwka z sokiem

i jak?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 21:18   #2316
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
r
  1. kanapka- chleb razowy ( 2 kromki )- masło, polędwica sopocka, pomidor, kapka majonezu, sałata, cebulka, parówka na zimno oki, b dobrze, ale ja ten majonez zamieniłabym na jogurt nat, ale tak poza tym to moim zdaniem jest ok
  2. sałatka jarzynowa TYPOWA ok.200 g
  3. i szwedzki bufet około 16....wszystko po kęsie lub kilku kęsach: ziemniaczki opiekane w ziołach, marchewka + groszek, szpinak z serem pleśniowym, gotowany zraz wołowy , panierowane skrawki brokułów i kalafiorków + 3 rodzaje surówek...to zajęło mi około 1,5 h.. dużo warzyw, ładnie
  4. plaster szynki wiejskiej + 1/2 jaja na miękko, 2 piwka z sokiem moim zdaniem kolacja za mała, a po co te piwka?

i jak?
Poprawiłam Twój jadłospis, ale chciałabym zaznaczyć, że ja NAPRAWDĘ się nie znam , tylko zobaczyłam co jest nie tak.

Dance makabre, staram się jeść soję, pod postacią mleka albo jogurtów. Tylko że to nie jest tak, że ja stoję pod mięsnym z transparentem ''Wolność dla zwierząt!'' tylko po prostu nie lubię mięsa i uważam, że to jest lekkie okrucieństwo. Jednak np nie kumam wegan-jajka kury dają, bo to jest w ich genach zapisane, a jak się krowy nie wydoi to zdechnie...więc po co to?

Tak, dziewczyny, a ja ciągle z tym plackiem tak go ostatnio polubiłam. Jutro się postaram coś innego zrobić.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-30, 21:32   #2317
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
r
  1. kanapka- chleb razowy ( 2 kromki )- masło, polędwica sopocka, pomidor, kapka majonezu, sałata, cebulka, parówka na zimno parówka na out, bo to z reguły syf . zamiast niej owoc i jakiś serek.
  2. sałatka jarzynowa TYPOWA ok.200 g nie wiem, jaka to jest 'typowa', więc zostawię bez oceny. niemniej dołożyłabym coś do tej sałatki.
  3. i szwedzki bufet około 16....wszystko po kęsie lub kilku kęsach: ziemniaczki opiekane w ziołach, marchewka + groszek, szpinak z serem pleśniowym, gotowany zraz wołowy , panierowane skrawki brokułów i kalafiorków + 3 rodzaje surówek...to zajęło mi około 1,5 h.. a z tych kęsów wyszedł normalny obiad?
  4. plaster szynki wiejskiej + 1/2 jaja na miękko, 2 piwka z sokiem mam wrażenie, że ograniczyłaś na maksa kolację, żeby wypić piwo. (:

i jak?
chyba lepiej niż zwykle, ale nadal daleko do 'ładnie'.

Stary 2012-07-30, 23:17   #2318
Bloody_
Rozeznanie

UTRZYMANIE:

1. Owsianka z lodówki (5 łyżek płatków górskich, pół szklanki ciepłego mleka, łycha domowego twarożku, łyżeczka masła orzechowego, pół banana) + dodana rano łycha jogurtu greckiego, gorące jagody (pół szklanki) i łyżeczka płatków migdałowych ; kawa rozpuszczalna z mlekiem

jabłuszko, garść mirabelek

2. Pół woreczka brązowego ryżu z piersią z kurczaka, pieczarkami, szpinakiem, czosnkiem i fetą (podsmażone wszystko na jednej patelni na maśle); pomidory z cebulą, jogurtem greckim i natką pietruszki; kilka różyczek gotowanego brokuła

3. 2 małe gruszki, nektarynka, solidna garść fistaszków

4. Jajecznica z dwóch jaj na maśle z połową awokado i szczypiorkiem (moje pierwsze awokado - wyszło pyyycha); kromka chleba '7 ziaren' z serkiem śmietankowym, sałatą lodową, plastrem gotowanego kurczaka (taka wędlina ), kiełkami brokuła, pomidorem, ogórkiem, papryką i świeżą bazylią
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 00:16   #2319
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Bloody_ Pokaż wiadomość
UTRZYMANIE:

1. Owsianka z lodówki (5 łyżek płatków górskich, pół szklanki ciepłego mleka, łycha domowego twarożku, łyżeczka masła orzechowego, pół banana) + dodana rano łycha jogurtu greckiego, gorące jagody (pół szklanki) i łyżeczka płatków migdałowych ; kawa rozpuszczalna z mlekiem

jabłuszko, garść mirabelek

2. Pół woreczka brązowego ryżu z piersią z kurczaka, pieczarkami, szpinakiem, czosnkiem i fetą (podsmażone wszystko na jednej patelni na maśle); pomidory z cebulą, jogurtem greckim i natką pietruszki; kilka różyczek gotowanego brokuła

3. 2 małe gruszki, nektarynka, solidna garść fistaszków

4. Jajecznica z dwóch jaj na maśle z połową awokado i szczypiorkiem (moje pierwsze awokado - wyszło pyyycha); kromka chleba '7 ziaren' z serkiem śmietankowym, sałatą lodową, plastrem gotowanego kurczaka (taka wędlina ), kiełkami brokuła, pomidorem, ogórkiem, papryką i świeżą bazylią
Super, bardzo ładny jadłospis Chociaż II śniadanie i podwieczorek mogłyby być treściwsze, ale jeśli nie byłaś głodna, to ok.
"Przebacz mi i zapomnij o mnie jak najszybciej. Opuszczam cię na zawsze. Nie szukaj mnie, to się na nic nie zda. Na skutek klęsk i nieszczęść, które na mnie spadły, zostałam wiedźmą. Czas na mnie. Żegnaj."
Stary 2012-07-31, 08:20   #2320
mpati86
Zadomowienie

R:
1h orbitrek
Ś: owsianka ( 3 czubate łyżki płatków owsianych, 1 łyżka czubata otrębów owsianych ) zalane wrzątkiem do napęcznienia i dolane mleko 0, 5 % wkrojony cały banan

IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z twarogiem chudym i wędliną drobiową; 2 rzodkiewki; kawa z mlekiem

O: zupa pomidorowa z ryżem brązowym i mięsem drobiowym
ćwiczenia

K: twarożek lekki z różnymi warzywami i wędliną drobiową, posypany pestkami dyni

zdrowo?

a i czy na R- można np. po treningu pozwolić sobie na masło orzechowe, jak tak to jaka jest najlepsza pora na moje uzależnienie?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 09:05   #2321
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Moja R/U

1.Owsianka na mleku z Inką,lnem mielonym,jabłkiem prażonym z cynamonem,kokosem,sezamem .

2.Waniliowy deser sojowy + garść orzechów włoskich

3.Fasolka szparagowa podsmażona z minutke na masle roślinnym posypana dużą ilością sera półtłustego + kilka ogórków gruntowych

4.Jabłka prażone + kilka orzechów

bieganie 30 minut

5.Twaróg półtłusty +cały serek homo 0 % + kilka ogórków i przyprawy

6.Szklanka mleka 1,5%
Stary 2012-07-31, 09:24   #2322
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:
1h orbitrek
Ś: owsianka ( 3 czubate łyżki płatków owsianych, 1 łyżka czubata otrębów owsianych ) zalane wrzątkiem do napęcznienia i dolane mleko 0, 5 % wkrojony cały banan

IIŚ: kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z twarogiem chudym i wędliną drobiową; 2 rzodkiewki; kawa z mlekiem

ćwiczenia

K: twarożek lekki z różnymi warzywami i wędliną drobiową, posypany pestkami dyni

zdrowo?

a i czy na R- można np. po treningu pozwolić sobie na masło orzechowe, jak tak to jaka jest najlepsza pora na moje uzależnienie?
Prześlicznie i zdrowo Jesz wszystko, czego Twojemu organizmowi potrzeba, mogłoby tylko wpaść więcej warzyw (są tylko w kolacji + 2 rzodkiewki, może dorzuć surówkę do obiadu?).
Nie znam się za bardzo na posiłkach okołotreningowych (ogólnie mało kto na R o nie dba), ale wrzuciłabym masło orzechowe do śniadania, które powinno dawać kopa na cały dzień i rozbujać metabolizm, jeśli jeść kalorycznie, to tylko rano

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Moja R/U

1.Owsianka na mleku z Inką,lnem mielonym,jabłkiem prażonym z cynamonem,kokosem,sezamem .

2.Waniliowy deser sojowy + garść orzechów włoskich najadłaś się? może jeszcze jakiś owoc?

3.Fasolka szparagowa podsmażona z minutke na masle roślinnym posypana dużą ilością sera półtłustego + kilka ogórków gruntowych dziwny ten obiad brakuje konkretnych węgli, mięsa... ten ser to twaróg, tak?

4.Jabłka prażone + kilka orzechów

bieganie 30 minut

5.Twaróg półtłusty +cały serek homo 0 % + kilka ogórków i przyprawy

6.Szklanka mleka 1,5%
Nie jest źle, ale moim zdaniem nadal jesz bardzo redukcyjnie (brak konkretnych węgli, występują tyle w śniadaniu), z naleciałości utrzymaniowych widzę tylko owoce w drugiej połowie dnia

Edytowane przez dance makabre
Czas edycji: 2012-07-31 o 09:26
Stary 2012-07-31, 10:11   #2323
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Nie jest źle, ale moim zdaniem nadal jesz bardzo redukcyjnie (brak konkretnych węgli, występują tyle w śniadaniu), z naleciałości utrzymaniowych widzę tylko owoce w drugiej połowie dnia

Jest redukcja, muszę jeszcze spalić BF.Deserek jest cholernie słodki + orzechy i można sie zapchać.Muszę go jakoś zmęczyć,bo dostałam kilka kubków w prezencie.
Do fasolki szparagowej była łyzka bułki tartej Ser do obiadu to twaróg półtłusty, super smkuje z fasolką. W sumie przez cały dzień zjadłam 250 g twarogu. Jem za mało mięsa i ryb !!!

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2012-07-31 o 10:13
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 10:11   #2324
misia332
Zakorzenienie

r/u

Ś: gofr otrębowy z łyżką konfitury czereśniowej, i łyżką figowej, łyżką serka homo, kawa z mlekiem

pół godzinki tenisa

o: sałata, pomidor, papryka, oliwki, kurczak, fasola czerwona (sałatka)

p: wiejski z ogórkiem

K: tuńczyk chyba
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 10:29   #2325
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
r/u

Ś: gofr otrębowy z łyżką konfitury czereśniowej, i łyżką figowej, łyżką serka homo, kawa z mlekiem

pół godzinki tenisa

o: sałata, pomidor, papryka, oliwki, kurczak, fasola czerwona (sałatka)

p: wiejski z ogórkiem

K: tuńczyk chyba
Ile ten gofr ma kalorii? może zjedz dwa. a gdzie orzechy,nasiona,ryby, mięso ;]

Moim zdaniem za mało jesz tak jak ja
Stary 2012-07-31, 11:18   #2326
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
R:
1h orbitrek
ładnie. może dodaj jeszcze jakieś pestki czy orzechy?

tutaj dołożyłabym mały owoc, np. nektarynkę. ale i tak jest w porządku. chociaż twaróg można spokojnie zamienić na półtłusty.

ok, jeśli porcja faktycznie obiadowa.
ćwiczenia
jakie?

może być.

zdrowo?

jest zdrowo, ale podlicz kcal i zobacz, czy nie jesz za mało pod tym względem. masło orzechowe dodałabym do owsianki. w połączeniu z bananem jest pyszne.

---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
r/u

Ś: gofr otrębowy z łyżką konfitury czereśniowej, i łyżką figowej, łyżką serka homo, kawa z mlekiem mało. nie ograniczaj kcal w śniadaniu. zwłaszcza, że tenis jest raczej męczącym sportem. a na ściance to już w ogóle można wyzionąć ducha.

pół godzinki tenisa

o: sałata, pomidor, papryka, oliwki, kurczak, fasola czerwona (sałatka) + oliwa z oliwek i kilka łyżek dzikiego ryżu.

p: wiejski z ogórkiem i innymi warzywami/pestkami/orzechami.

K: tuńczyk chyba sam tuńczyk? za mało. dodałabym nawet kanapkę z jakimiś dodatkami. no chyba że nie jesz pieczywa. wtedy zostaje sałatka z tuńczykiem.
ubogo. pamiętaj, że im fajniejszą masz redukcję, tym łatwiejsza i bezpieczniejsza będzie stabilizacja wagi.

Edytowane przez hello_penny
Czas edycji: 2012-07-31 o 11:11
Stary 2012-07-31, 12:33   #2327
Jorelia
Rozeznanie

U:

I. Owsianka na mleku sojowym z borówkami, malinami i płatkami migdałowymi;
kawa z mlekiem

II. Kajzerka żytnia:
- z masłem orzechowym i konfiturą z czarnej porzeczki
- zapieczona z mozarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią + mix sałat z oliwą z oliwek i ziołami

III. Warzywne leczo z kurczakiem, kabaczkiem, papryką itp. + pół woreczka brązowego ryżu

sporo śliwek, kawa mrożona z lodami waniliowymi

IV. Chłodnik na maślance z botwinką i jajkiem na twardo + kromka razowca z masłem;

kubek kakao na mleku, marchewy do pochrupania, trochę śliwek

Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału;
Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj...
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 12:35   #2328
mpati86
Zadomowienie

Pytanie odnośnie takich produktów na R?

- ser feta light
- ser żółty
- mozzarella
- ser typu włoskiego
- płatki barn flakes, kukurydziane, fitness
- ryż jaśminowy, paraboiled, basmati
- makron orkiszowy, darum
- soki owocowe z kartonów
- kakao
- czekolada gorzka, batoniki musli
- ser typu camembert light
- almette
- masło
- margaryna light
- dżem
- masło orzechowe
- wędliny inne niż drobiowe
- mięso inne jak drób
- jogurty, serki, kefiry itp. owocowe, z ziarnami, actiregularis itp

napisałam produkty, które nie są typowe dla R, ale jak wy oceniacie je? może coś da się przemycić, chodzi o to by było zdrowe.
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Stary 2012-07-31, 13:16   #2329
dance makabre
Wtajemniczenie

Cytat:

- ser feta light
- ser żółty
- mozzarella
- ser typu włoskiego
- płatki barn flakes, kukurydziane, fitness fitnessy są dosładzane, polecam zrobić własną granolę
- ryż jaśminowy, paraboiled, basmati brązowy lepszy, no ma błonnik, ale od czasu do czasu...
- makron orkiszowy, darum durum jak już tak, możesz go jeść, tak jak pełnoziarnisty i razowy
- soki owocowe z kartonów ciężko znaleźć naturalnie, niedosładzane
- kakao o obniżonej zawartości tłuszczu- tak
- czekolada gorzka, batoniki musli czekolada- w ograniczonych ilościach, batoniki muesli tylko domowej roboty (wiesz, co jesz) albo po baaardzo dokładnym przeczytaniu składu (i nie znalezieniu tam miliona dosładzaczy)
- ser typu camembert light
- almette
- masło jak najbardziej, ale nie gruba warstwa,tylko cieniutko
- margaryna light niezbyt
- dżem niskosłodzony- tak
- masło orzechowe w małych ilościach ok, ale naprawdę dla smaku tylko, bo 1 łyżeczka ma 70kcal
- wędliny inne niż drobiowe polędwica łososiowa, sopocka, generalnie chude
- mięso inne jak drób wołowina i indyk są ok na R, wieprzowina raczej nie
- jogurty, serki, kefiry itp. owocowe, z ziarnami, actiregularis itp nie lepiej sobie zrobić owocowy w domu? zmiksować owoce i dodać naturalny? jak dla mnie "kefir truskawkowy 0% bez cukru" to paskudztwo, słodzone słodzikiem

napisałam produkty, które nie są typowe dla R, ale jak wy oceniacie je? może coś da się przemycić, chodzi o to by było zdrowe.
Produkty typu light odradzam. A sery (żółty, mozarella, włoski itd.) można spożywać, ale w niewielkich ilościach, bo są dość tłuste- ja osobiście bym zrezygnowała albo dodawała sporadycznie.
Poza tym klucz jest w czytaniu składów, bo batonik batonikowi nie równy. Te naturalniejsze, zdrowsze, mniej słodzone znajdziesz w sklepach ze żywnością ekologiczną, niestety ceny potrafią zabić
Stary 2012-07-31, 13:57   #2330
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Produkty typu light odradzam. A sery (żółty, mozarella, włoski itd.) można spożywać, ale w niewielkich ilościach, bo są dość tłuste- ja osobiście bym zrezygnowała albo dodawała sporadycznie.
Poza tym klucz jest w czytaniu składów, bo batonik batonikowi nie równy. Te naturalniejsze, zdrowsze, mniej słodzone znajdziesz w sklepach ze żywnością ekologiczną, niestety ceny potrafią zabić
makaron darum to była literówka oczywiście durum.jak robisz granole swoją? np? i kakao deco mare byłoby dobre?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Grecja Kreta
2013- ?

Edytowane przez mpati86
Czas edycji: 2012-07-31 o 13:58
Stary 2012-07-31, 13:59   #2331
Ervisha
Zakorzenienie

Ja sobie w niedziele kupiłam w Carrefourze 11 kostek sera Brie i jedną camemberta i zapłaciłam tylko 6 zł

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 14:38   #2332
Bloody_
Rozeznanie

Cytat:
Super, bardzo ładny jadłospis Chociaż II śniadanie i podwieczorek mogłyby być treściwsze, ale jeśli nie byłaś głodna, to ok.
ehh, no właśnie nie mam za bardzo czasu na większe drugie śniadanie. a w czasie podwieczorku nie jestem zbytnio głodna po moich dosyć obfitych obiadach. ale generalnie takie jedzenie mi pasuje i lubię jeść teraz w takie gorące dni więcej owoców zamiast jakichś konkretów. dzięki za spojrzenie.

Cytat:
Napisane przez Jorelia Pokaż wiadomość
U:

I. Owsianka na mleku sojowym z borówkami, malinami i płatkami migdałowymi;
kawa z mlekiem

II. Kajzerka żytnia:
- z masłem orzechowym i konfiturą z czarnej porzeczki
- zapieczona z mozarellą, pomidorem, oliwkami i bazylią + mix sałat z oliwą z oliwek i ziołami

III. Warzywne leczo z kurczakiem, kabaczkiem, papryką itp. + pół woreczka brązowego ryżu

sporo śliwek, kawa mrożona z lodami waniliowymi

IV. Chłodnik na maślance z botwinką i jajkiem na twardo + kromka razowca z masłem;

kubek kakao na mleku, marchewy do pochrupania, trochę śliwek

nie podajesz konkretnych ilości, ale całość bardzo mi się podoba. jeśli porcje są konkretne, najadasz się (i nie chudniesz) to ja widzę w tym jadłospisie wszystko czego potrzeba. super.
I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 14:55   #2333
Paula_95
Wtajemniczenie

Cytat:
Musze się zgodzić. Batonik musli bez cukru i substancji słodzących u mnie w eko sklepie to 2.99 a paczka ciasteczek 6.99 już nie wspominam o wafelkach Sante, które są bardzo dobre i zdrowe (słodzone fruktozą) i kosztują 4 zł za 90 g.
Tak, ceny to zabijają.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:16   #2334
hauuu
Wtajemniczenie

Cytat:

- ser feta light tak a nawet nielight
- ser żółtytak
- mozzarellatak
- ser typu włoskiegotak
- płatki barn flakes, kukurydziane, fitness sama jem czasem cornflakes ale płatki generalnie są strasznie przetworzone i dosładzane więc z nich bym zrezygnowała
- ryż jaśminowy, paraboiled, basmati tak
- makron orkiszowy, darum tak
- soki owocowe z kartonównie bardzo, lepiej samemu wycisnąć sok, chociaż czasem piję soki fortuna bez cukru - faktycznie nie są dosłdzane
- kakao tak, ale zwykłe a nie jakies puchatki czy neskłiki
- czekolada gorzka, batoniki musli czekolada tak pod warunkiem, że prawdziwa czyli na pierwszym miejscu w składzie ma kakao - polecam obejrzenie odcinka "wiesz co jesz" o kakao
- ser typu camembert light z lightami bym uważała bo cholera wie jak oni je odtłuszczają
- almette kiedys czytałam skład almette i był nawet niezły więc myslę że czasem nie zaszkodzi
- masło jak najbardziej tak ale polecam przeczytać skład masła bo na masłach też strasznie oszukują
- margaryna light nie nie nie!
- dżemto zależy. domowe dżemy są ok. niektóre konfitury też. wystrzegałabym się dżemów, które sa galaretką bez owoców. polecam przyjrzeć się procentowi owoców w dżemie bo nieźle oszukują
- masło orzechowe tak ale trzeba uważać bo wciąga ....
- wędliny inne niż drobiowe jak najbardziej. polecam zwłaszcza te suche, sama kupuje w jednym sklepie "wędliniarskim" przeróżne suche wędliny - cena powala bo dochodzi do 40 zł ale przynajmniej nie pompują w nie wody i soli. polecam też samej upiec sobie kawałek schabu w różnych przyprawach i na zimno skroić na krajalnicy
- mięso inne jak drób ja jadłam i jadam każde. wołowine i wieprzowine. moim zdaniem nie ma przeciwskazań, żeby raz na jakis czas zjesc schab
- jogurty, serki, kefiry itp. owocowe, z ziarnami, actiregularis itp to zależy ale generalnie lepsze te naturalne niż z owocami. ja piłam koktaile na maslance i kefirze - dodawałam owoce i blendowałam

Wszystko co nieprzetworzone możesz jesc! Pamiętaj tylko, żeby się zmiescić w bilansie kalorycznym.
hauuu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 16:35   #2335
antidotum89
Wtajemniczenie

witam, niestety po moim ostatnim sukcesie w odchudzaniu, waga 1,5 roku stala w miejscu, ale w ciagu ostatnich 2-3 mcy wskoczylo dodatkowe 4,5 kg;/ odstawiam piwko, przekaski i od nowa zaczynam zdrowiej jesc. prosze o ocene. niestety dzisiaj kiepsko z czyms normalniejszym bo caly dzien w biegu:
sn; 2 kromki ciemnego chleba z wedlina drobiowa, pomidor, czerwona hrrbata, kawa z 1 lyz cukru.

II sn: niestety tylko jogurt odtłuszczony< ogolnie ok 140kcal> bo poza domem bylam

obiad: udko z kurczaka gotowane, bez skóry. salatka z pomidórow<w zasadzie 4 pomidory z ziolami> czerwona herbata, kawa z 1/2 łyz cykru

podwieczorek: 2 małe kromki ciemnego chleba z wedlina i 5 pomidorkow koktajlowych:d

Tutaj mam zamiar zmiescic 2h jazde na rowerze

kolacja: przypuszczalnie serek wiejski i warzywka jakies do tego wcisne.

dodatkowo woda mineralna.

teraz zauwazylam ze caly dzien na pomidorach jade ups.

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 17:42   #2336
Carrie1
Przyczajenie

Moje R:
I śniadanie : bułka sojowa z 3 plsterkami szynki, brzoskiwnia + kawa z mlekiem
II śniadanie : banan, 2 wafle ryżowe
obiad : 2 gołąbki w sosie pomidorowym, 1 kromka chleba razowego
podwieczorek : jabłko
kolacja : jogurt naturalny z borówkami
W ciągu dnia dużo wody. I jak?
Carrie1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 18:09   #2337
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U
I jogurt naturlany 200g z pełną garścią zdrowego błonnika,pełną garśćią pszenicy w miodzie (i jak dla mnie za słodka i mi nie smakuje ), orzechami laskowymi, 2 śliwkami czerwonymi
II 3 drożdzowe duże waniliowe bułki na mleku ryżowym
III dużo fasolki szparagowej z masłem i bułką tartą
IV 2 drożdzowe waniliowe bułki, serek wiejski
V pewnie twarożek naturlany wymieszany z kakao bez cukru, 2 śliwkami, 2 pełnymi garścmi pszenicy w miodzie

Stary 2012-07-31, 18:11   #2338
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Carrie1 Pokaż wiadomość
Moje R:
I śniadanie : bułka sojowa z 3 plsterkami szynki, brzoskiwnia + kawa z mlekiem + coś jeszcze na kanapki, jakieś warzywa?
II śniadanie : banan, 2 wafle ryżowe same węgle proste tutaj powinien wpaśc pełnowartościowy posiłek, kanapki/domowe musli z serkiem homogenizowanym albo twarogiem / koktajl z owocami + garśc orzechów
obiad : 2 gołąbki w sosie pomidorowym, 1 kromka chleba razowego okej
podwieczorek : jabłko jako przekąska
kolacja : jogurt naturalny z borówkami tu też bym nie szalała tak z węglowodanami na noc, przynajmniej zamieniłabym jogurt na coś bogatszego w białko - twaróg, serek homogenizowany... na kolację dobrze sprawdzają się też ryby, lubisz? może jakaś sałatka z tuńczykiem / makrelą i warzywami?
W ciągu dnia dużo wody. I jak?
bardzo mało białka, tłuszczu, warzyw... pewnie na tym chudniesz, bo jedzenia jest niewiele, ale spróbuj zadbac o jakośc produktów, przy takim sposobie odżywiania łatwo możesz nabawic się niedoborów.

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 19:28   #2339
Milka1224
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Milka1224[/URL] Prowadzisz jakiegoś bloga kulinarnego? Myślę, że wiele osób chętnie by go odwiedzało - tyle u cibei różnorodnych, smakowicie brzmiących rzeczy zawsze .
nie, nie prowadzę, ale dziękuje za miłe słowa!

Swoją drogą to moze i założyłabym ale nie mam talentu do robienia dobrych zdjęć nawet wypasionym aparatem

dzisiaj U:
I 2 parówki sojowe, 2 grzanki z żytniego razowca ze słonecznikiem z własnymi mini pomdorkami żółtymi, ketchup, musztarda z płatkami papryki + duża kawa parzona

II jogurt naturalny z płatkami zdrowy błonnik, domową granolą i zmiksowanymi zamrożonymi malinami

III chinszczyzna - makaron ryżowy smazony na oleju arachidowym z krewetkami, ostrą papryczką, papryką, brokułem, porem i sosem sojowym i posypany podprazonym sezamem

swieży sok jabłkowy 350ml

IV bedzie szarlotka na ciepło z lodami kawowymi (albo nawet 2 kawałki jak dobrze pójdzie )

do picia: woda, herbata zielona
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-07-31, 19:34   #2340
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
nie, nie prowadzę, ale dziękuje za miłe słowa!

Swoją drogą to moze i założyłabym ale nie mam talentu do robienia dobrych zdjęć nawet wypasionym aparatem

dzisiaj U:
I 2 parówki sojowe, 2 grzanki z żytniego razowca ze słonecznikiem z własnymi mini pomdorkami żółtymi, ketchup, musztarda z płatkami papryki + duża kawa parzona

II jogurt naturalny z płatkami zdrowy błonnik, domową granolą i zmiksowanymi zamrożonymi malinami

III chinszczyzna - makaron ryżowy smazony na oleju arachidowym z krewetkami, ostrą papryczką, papryką, brokułem, porem i sosem sojowym i posypany podprazonym sezamem

swieży sok jabłkowy 350ml

IV bedzie szarlotka na ciepło z lodami kawowymi (albo nawet 2 kawałki jak dobrze pójdzie )

do picia: woda, herbata zielona
lody kawowe a z jakiego przepisu robilaś granolę? wyszły Ci takie duze kawałki pozlepiane ?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości