|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2551 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ
|
|
|
|
#2552 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ
Cytat:
To się ciesz Kochana, że mężul się tak angażuje . Dobrze, że ja wyluzowana jestem, bo od niejednej by tu dostał ![]() .---------- Dopisano o 11:41 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- Za taką kasiorę to bym nie poszła, bo zwyczajnie nie miałabym skąd tej kasy wziąć. |
|
|
|
|
#2553 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
On 85, a ja 89 rocznik. Ja jeszcze też prezentu dla niego nie mam, a urodziny ma za 1,5 tyg ![]() ![]() Wpadłam się przywitac... Trochę mam papierkowej roboty do zrobienia do pracy więc znikam.
|
||
|
|
|
#2554 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
cześć dzieweczyny.
ja dziś znowu przy garach bo wczoraj nie zdążyłam z tymi dżemami a wieczorem mama zwozi mi ogórki a pojutrze lecę po wiśnie. no wysiedzieć na dupie 5 minut nie mogę Cytat:
i dobrze że to zrobiłam bo od razu poczułam się lepiej a tak to pewnie mdliłoby mnie do wieczora ![]() tym razem dodam cytryny, biorąc pod uwagę pierwsze i drugie badanie nie wpłynęła ona w żaden sposób na wynik. Cytat:
![]() też korzystam z tej strony, skarbnica wiedzy a jak wyglądają Twoje wyniki jeśli można wiedzieć? Cytat:
u mnie gdy tylko pojawiły się problemy z szyjką lekarz nakazał nam bezwzględną abstynencję do końca ciąży. Cytat:
![]() a ja jeszcze udaję cichociemną, skąd u mnie cukrzyca ciążowa się wzięła nie wiem jak Ty ale ja nie cierpię zupy z samych liści buraka, więc u mnie sporo musi być czerwonego. buraki w zależności od ich wielkości kroję w półtalarki lub ścieram na tarce o grubych oczkach. i tak najpierw gotuję mięsko z warzywami (kawałkiem marchewki, selera i pietruszki) i przyprawami (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarenkach). później dodaję buraczki (najczęściej starte), ząbek czosnku (bez niego nawet nie biorę się za robienie zupy) gotuję do miękkości. ziemniaki kroję w kostkę, dodaję do zupy, solę do smaku. na koniec można zaprawić odrobiną kwaśnej śmietany. a Ty jaki przepis znalazłaś? gratulacje |
||||
|
|
|
#2555 | |
|
Raczkowanie
|
za 7 miesiącCytat:
![]() a ja z lutego 85 ![]() a my jutro będziemy mieli skończone 32 tyg, czyli zaczynamy 33 i co 8 miesiąc???? a tak w ogóle to zauważyłam że maly czasami już mniej się rusza...
02.05.2009 Ola 19.10.2009 Edytowane przez aloy Czas edycji: 2012-07-31 o 11:51 |
|
|
|
|
#2556 |
|
Zakorzenienie
|
mamuśka dopiero polazła razem ze swoim boyfrendem, który przyjechał do niej w odwiedziny
![]() a co do wizyty to strasznie mi smutno i się martwię ![]() najpierw miałam badanie gin i dr powiedział, że szyjka od ostatniej wizyty bez zmian. Dalej obkurczona i wygładzona ale się nie skraca, więc spokojnie powinna wytrzymać jak dalej będę się oszczędzała. Ucieszyłam się nie ziemsko. Zważył mnie to przez ostatnie 3tygodnie utyłam 0,4 kg. Także od początku 12 kg. Później zrobił mi usg. Wszystkie parametry w porządku. Od razu zaniepokoiło mnie to, że strasznie było słabo widać w porównaniu z ostatnim usg i malutka jest bardzo nisko. Musiałam zsunąć całkiem spodnie, bo główkę ma na wysokości bobra. Odwrócona jest główką dół, do wewnątrz, brzusio ma na prawo od pępka. Wg. pomiarów waży ok. 1998 gram, bpd i hc na 33 tydzień, a ac i fl na 32. Termin porodu zatem wg. miesiączki na 17 września, a wg. usg na 18 września. Czyli wszystko w porządku. Po tych pomiarach dr zaczął oceniać łożysko i powiedział, że są złogi wapnia (tak na końcu malutkiej, za nóżkami) i, że to nazywa się starzejącym łożyskiem powiedział, że oznacza to, że malutka może urodzić się wcześniej i, że musi sprawdzić przepływy. Dodał, że występuje to u palaczek (nigdy nie paliłam nałogowo papierosów, przed ciążą czasem popalałam, w towarzystwie, raz zapaliłam do piwa początkiem stycznia jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży). Powiedział, że przepływy są w porządku i, że mimo tego starzejącego łożyska dziecko dostaje wszystko, bo rozwija się prawidłowo. Sprawdził przepływ przez pępowinę i jeszcze coś ale z tego wrażenia zapomniałam,a skrótów nie mogę rozszyfrować ![]() no i dostałam zdjęcie z przepływu ale nie wiem co na nim jest no i nie zrobł mi usg 3d jak zazwyczaj po pomiarach, tylko skończył na tym zwykłym i przepływach ![]() po tylu złych informacjach myślałam, że każe mi przychodzić częściej kontrolować malutką itp. ale kazał przyjść za 3 tyg: 20 sierpnia, jak już będzie 36 tygodni skończonych. Odstawi mi wtedy aspargin i fenoterol. Na wizytę mam też zrobić gbs, mocz i morfologie. Myślała, że idzie na urlop i dlatego dopiero wtedy kolejna wizyta ale nie. jejku strasznie się kochane boję i martwię 30 maja wszystko było ok z łożyskiem w dodatku mała od soboty jest dużo mniej aktywna i martwię się czy to nie przez to łożysko, czy niczego jej nie brakuje nie chce, żeby coś się jej stało. Popadam w jakąś paranoje już chyba ;( siedzę i beczę ;( chyba nie jest to nic tak strasznego, skoro nie kazał mi przychodzić częściej co kochane? jejku boję się, że nagle mniej tlenu zacznie dostawać albo jedzenia, a ja nic nie będę o tym wiedziała ;( mężul powiedział, że mam się nie martwic skoro gin powiedział, że mała rozwija się prawidłowo. Ale czemu to łożysko zaczęło się starzec? czy to może być z mojej winy?
Ślubowaliśmy Aniołkowa mama 10.08.2010r., 10tc Byłam przy Tobie od pierwszego grama... Jagódka Edytowane przez angel166 Czas edycji: 2012-07-31 o 11:55 |
|
|
|
#2557 |
|
Zakorzenienie
|
to te przepływy i foto z usg
|
#2558 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
witam Dziewczęta
![]() wreszcie mi się moja mała przesunęła i już mi nóżką nerwów nie uciska i wreszcie troszkę mogłam pospać tak gdzieś od 5 do 10 rano Cytat:
coś mi się wydaje, że w prezencie urodzinowym dostanie córcię ![]() Cytat:
zaraz zabieram się za pranie rożka i kocyków i będzie wszystko gotowe dla maluszka ja w niedzielę odstawiłam leki i wczoraj myślałam, że padnę. Cały dzień twardy, napięty brzuch, przy wstawaniu i chodzeniu okropny nacisk na szyjkę. Leżałam dzień cały. A dziś już jest dużo lepiej, tylko ten upał na dworze Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() u mnie już 11kg na plusie. ciekawe, czy do końca ciąży przekroczę granicę 60 kg czy może jednak uda się nie ![]() Cytat:
w ogóle do tej pory nie kupiłam żadnego ciążowego stroju. Wszystkie spodnie ciążówki na mnie wisiały, więc sobie odpuściłam i kupiłam jedne zwykłe z laycrą z niskim stanem dwa rozmiary większe niż przed ciążą. bluzki też noszę sprzed ciąży choć w sumie cały czas i tak biegam w sukienkach - zdecydowanie najwygodniej i najchłodniej. A teraz w sieciówkach takie fajne sukieneczki bawełniane były odcinane pod biustem - idealne na brzuszek rosnący ![]() [1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35607479] właśnie mi kurier przywiózł kołyske ![]() już sobie wyobrażam mojego słodkiego Leoncia w środku super! pokaż zakup ja się nie mogę doczekać wózka. Juz mógłby przyjść! Cytat:
podpinam się pod pytanie gratulacje Anesh!
|
|
|
#2559 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Kobieto spokojnie. Łożysko u każdej cięzarnej się starzeje, u jednej wcześniej u innej póxniej. Niektóre babki mają III (ostatni/) stopień dojrzałości łożyska nawet przed 30tc! więc na prawdę nie masz powodów do paniki, to jest normalna kolei rzeczy. Ja daje sobie rękę uciąć że u nas pojutrze tez wyjdzie stare łożysko i się z tym licze i nie mam zamiaru się tym martwić Tak więc głowa do góry.Jeśli lekarz mówi że przepływy są prawidłowe to na prawdę wrzuć na luz
|
|
#2560 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
teraz jest super inteligentna i rozwinięta (mówie jako psycholog a nie jako matka nie denerwuj się bedzie dobrze, ale faktycznie się nie nadwyrężaj
|
|
#2561 |
|
Wtajemniczenie
|
angel spokojnie
|
|
|
|
#2562 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
więc ja jeśli będę używać chusty to tylko pod warunkiem że zapiszę się na odpowiedni kurs ![]() Cytat:
![]() do dziś nadziwić się nie może, że dowiedział się tam tylu rzeczy o których wcześniej nie miał pojęcia. uczył się przewijać, kąpać. sam stwierdził, że kąpiele będą należeć do jego obowiązków. a poza tym dzięki tym spotkaniom zdecydował się być ze mną przy porodzie nawet nie musiałam go przekonywać ![]() i ja stałam się spokojniejsza, psychicznie się nastawiłam na to co mnie czeka i już tak się nie boję dla mnie same plusy ![]() ale szkoła to nie przymus, jeśli nie masz potrzeby by tam iść, po prostu tego nie rób. ja bardzo chciałam więc te 400 zł potraktowałam jak kolejny punkt z listy wyprawkowej ![]() Cytat:
![]() mój znowu jest zbyt nadgorliwy, w każdy piątek mi przypomina że kolejny tydzień leci
|
||||
|
|
|
#2563 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2564 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
także spokojnie,będzie dobrze |
|
|
|
|
#2565 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pieniądze mam, tylko po prostu myślałam, że to tańszy interes, ale pewnie i tak się skuszę, bo co zrobić, bardzo chciałam iść do szkoły rodzenia, wszyscy tez mi to doradzają ze znajomych.
|
|
|
|
#2566 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja tez myslalam tak na poczatku olac i nie isc, jakos dam rade bez. ale moj tz sie uparl ze trzeba isc. i dobrze, ze go posluchalam bo warto dziewczyny warto !!!!! wielu rzeczy sie dowiaduje o których nie miałam pojęcia a w sumie takie oczywiste sie wydaja. uczymy sie aktywnych pozycji w czasie skurczy oddychania, no skad ja bym to wiedziala sama ? polozna nie bedzie ze mna siedziec na pordowce, tylko zagladac wiec ruszac sie trzeba samemu jak masz możliwosc to idz nawet sie nie zastanawiaj!!! angel nie denerwuj sie |
|
|
|
|
#2567 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Asiulka - Szczerze mówiąc chyba wolałabym leżakować w szpitalu.. Bo tak jak już pisałam - w tym trymestrze to mnie tak energia roznosi, że normalnie wszystko, bym robiła, wszędzie, bym latała .I proszę Cię, też się oszczędzaj ![]() U mnie nic się nie zmieniło.. 2kg na miesiąc ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Weronika - Tobie też gratuluję kolejnego tygodnia! ![]() Sama się nie chwaliłam, ale od wczoraj mamy 36t, czyli 9miesiac. Czyli coraz bliżej.. Wytrzymamy Aaaa. I wiecie co.. Dostałam od Doktorka relanium. To najsłabsze, mam brać 2razy po jednej. No i niby to relanium podają w szpitalach i w ogóle.. Ale jak przeczytałam ulotkę to aż mi się włos na cipce zjeżył ![]() Więc z racji tego idę w kimono. |
|||
|
|
|
#2568 |
|
Zakorzenienie
|
enigmama moja w 33 tyg waży 1998 gram
dearlie z mamuśką nawet ok, oziębione stosunki ale ustabilizowane. Od szpitala jeszcze mnie nie zdenerwowała ale to pewnie dlatego, że rzadko się widujemy i na nie za długo ![]() anusia i co Ci lekarz powiedział na to łożysko starzejące? Czy to bardzo poważne jest? oceniał Ci jego stopień? Bo mi nie, a czytałam w necie, że jakieś stopnie są Powiedział od czego się takie zrobiło czy coś? Zlecił jakieś badania itp?anesh ![]() lilka u mnie jedna szkołą jest za darmo, ale nie ma kursu wakacyjnego, a druga kosztuje koło 200zł. Ze względu jednak na problemową ciążę wybrałam spotkania z położna, które są za free i dostosowuje je do samopoczucia itp. ![]() sojka dziękuję kochana, bo zmartwiłam się strasznie mój gin jakiś dziwny się zrobił jak zobaczył te złogi wapnia, nic mi nie wytłumaczył mimo, że się dopytywałam tylko coś tam burkał pod nosem i sprawdzał w milczeniu tylko jak się zapytałam czy wytrzyma do tego 36/37 tygodnia to powiedział, że najlepiej, żeby do 40 wytrzymało aloy no to super, że nie zaszkodziło to malutkiej. Trochę się uspokoiłam, dziekuję niegrzeczna,kasiam, aga_ton dziękuję chyba trochę za bardzo się przejęłam ale to dlatego, że drżę strasznie o Jagódkę po złych doświadczeniach z przeszłości z góry nachodzą mnie czarne myśli
|
#2569 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a tu mieliśmy teorię ale też przeróżne ćwiczenia, oddechowe, relaksacyjne, nawet aromaterapia była na lalkach uczyliśmy się kąpać, przebierać, przystawiać do cyca. poza tym dostaliśmy mnóstwo materiałów, próbek kosmetyków. były zajęcia z doradcą laktacyjnym, mieliśmy spotkanie odnośnie pobrania krwi pępowinowej. nawet wycieczkę po porodówkach wszystkich szpitali w mieście. dla mnie super
|
|
|
|
|
#2570 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
Edytowane przez lilka00 Czas edycji: 2012-07-31 o 12:30 |
|
|
|
|
#2571 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. Wielu fajnych rzeczy się można dowiedzieć.Cytat:
|
||
|
|
|
#2572 | |
|
Zakorzenienie
|
mój gin w ogóle powiedział na początku ciąży w odpowiedzi na moje pytanie "kiedy poznamy płeć", że przekonamy się w 40 tygodniu
on w ogóle bardzo ostrożnie podchodzi do przekazywania tej informacji. z 12 (choć powinnam urodzić się 6 grudnia) Cytat:
|
|
|
#2573 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2574 |
|
Wtajemniczenie
|
Colds wlasnie czegos mi brakowalo w poniedzialkowym wpisie, tego ze wkraczasz w kolejny tydzien, gdzie te tygodnie ci tak szybko uciekaja
![]() ![]()
|
|
|
|
#2575 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() na dodatek ja się chyba nie nadaję do tej diety cukrzycowej, im więcej się ograniczam tym gorsze mam wyniki na glukometrze, paranoja normalnie ![]() jak zjem czekoladę i popiję colą to mam mniejszy wynik niż gdy zjadłam chlebek razowy, bez masła tylko z chudą wędliną (dziś po takim skromnym śniadanku doszło mi do 160 ![]() gdzie tu logika ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:34 ---------- zmykam dziewczyny bo marmolada sama się nie zrobi później do Was zajrzę
|
|
|
|
|
#2576 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Ja wczoraj skończyłam 30 tygodni, więc leci mi już 31... Masakra, ja jeszcze nic nie mam [1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35607479]iwoncia prosze Cie.ja sie czuje jak wieloryb.tak mi trudno sie chodzi.przejde sobie kawałek od rodziców do nas do mieszkania a daleko nie mam jakoś strasznie i ledwo żyje.a jak wygląda normalny sex to juz zapomniałam właśnie mi kurier przywiózł kołyske ![]() już sobie wyobrażam mojego słodkiego Leoncia w środku A ja pamiętam i bardzo za tym tęsknie Mam nadzieję że kiedy już będę mogła sobie pozwolić na małe co nieco, to będę też miała ochotę bo teraz ostrzegam TŻa że po połogu to go zagnębię, ale przy małej dzidzi może nie będę miała nawet czasu o tym pomyśleć. Mamcie które już mają dzieciaczki, jak to u Was było? I co z antykoncepcją po porodzie?
|
|
|
|
#2577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Angel ja tam się nie znam, ale dziewczyny widzę że już Cię uspokoiły odnośnie tego łożyska, także głowa do góry ! |
|
|
|
|
#2578 |
|
Zadomowienie
|
bede miala jutro łóżeczko
tż sie cieszy jak glupi mowi,ze w sobote bedzie mial co robic
|
#2579 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dlaczego jak siedzę przed komputerem nikt nie pisze a jak ide do garów to zaraz tyle nadrabiania
![]() Cytat:
ale juiz sie gotuje z tego przepisu jak narazie mi smakuje http://www.wusia.pl/najpyszniejsza-zupa-botwinkowa/ zobaczymy jak ja dokonczew ![]() Cytat:
![]() Moj Jasiu w 33 wazyl 2048 g ![]() Zrobiona zupa, na drugie danie golonki a co jeszcze mozna władowac w dupke ![]() Niegrzeczna jak gra w kaliszu to napewno zna naszego dobrego kolege Tzet mowi o nim oprzyszywany kuzyn ) Błażej napewno razem graja co do tych kontaktów ja moge byc tym informatorem odnosnie porodów.. i szpitali mam ciagly dostepn do neta wiec gdziekolwiek bede tgo moge zawsze wrzucic na forum :yes: Edytowane przez Asiuulka89 Czas edycji: 2012-07-31 o 12:51 |
||
|
|
|
#2580 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Coś mi sie wydaje że po porodzie tak chętnie szybko do sypialni nie wrócisz :P Jedyne o czym będziesz marzyc to SEN kilka godzin ciągłego snu a nie jakies tam wałkowanie się w łóżku :P a nawet jeśli już najdzie Cię ochota to daje sobie rękę uciąć że wasze Maleństwo akurat w tym momencie zrobi się głodne albo brzuszek je zaboli ![]() a najlepszą antykoncepcją jest własnie dziecko ![]() Angel jeszcze raz- nie panikuj Jagódka jest cała i zdrowa !!!!!!!
Nasze Cudo Zośka 05.09.2012, 2910gram, 52cm miłości Edytowane przez Sojka1990 Czas edycji: 2012-07-31 o 12:52 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:18.

łóżeczko stoi .... mąż już szczęśliwy bo przecież niunie przywiezie i do łóżeczka położy ... chyba zaczyna mnie drażnić .. albo on albo moje hormony tak szaleją
. Dobrze, że ja wyluzowana jestem, bo od niejednej by tu dostał 
.
co to jest 40 stron

Może jakies podpowiedzi?
i dobrze że to zrobiłam bo od razu poczułam się lepiej a tak to pewnie mdliłoby mnie do wieczora 

To już 4 dzień pod rząd, gdy wymiotuję przynajmniej raz dziennie.
Zwalałam winę najpierw na pogodę, później na nerwy, a może po prostu Antoś gdzieś mnie uciska na żołądek, bo leży wyżej?