Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 81 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 08:28   #2401
mpati86
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

R:

Śniadanie:
owsianka (3 łyżki płatków owsianych górskich, 1 łyżka otrębów żytnich) z mlekiem 0, 5 % tłuszczu z wkrojonym bananem i mnóstwem borówek amerykańskich

II Śniadanie:
kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą, twarożkiem domowym i wędliną drobiową; 1 ogórek małosolny; kawa parzona z mlekiem

Obiad:
soczewica zielona; ryba sola smażona na oliwce; surówka ze świeżej kapusty z olejem lnianym

2h ćw

Kolacja:
puszka tuńczyka WSW z różnymi warzywami

I jak?

Nie mogę doczekać się weekendu, bo tak sobie postanowiłam, że w tygodniu jem owsianki- dla zdrowia ( nie uwielbiam ich tak jak niektórzy )- a w weekend grahamki- jutro mój mąż rano pojedzie do piekarni dla niusi po ciepłe bułeczki....
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 08:34   #2402
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez zielona_zabcia Pokaż wiadomość
witam bo dłuższej nieobecności, wątpie czy ktoś mnie tutaj pamięta, ale wracam tutaj już jako mama
w ciąży przytyłam nie jakoś specjalnie duuużo, bo 12kg, z tym że trzy już same zleciały,
chciałabym wrócić do mojej wagi 54kg.
nie planuje żadnej redukcji, tylko zdrowe lekkie jedzenie i znów powrót do intensywnych ćwiczeń w miarę czasu i zdrowia małego.

na dziś, jem śniadanie już U/R:
rozgrzewka, 9,34km bieg, rozciągnie,
I.serek wiejski 200g z musem z dwóch papierówek z cynamonem (domowy, jeszcze ciepły bez cukru), i dwiema małymi świezymi śliwkami, oraz kilkoma orzechami włoskimi, jedna kromka razowca z masłem, sałatą, pomidorem i wędlina z kurczaka

II.spore ugotowane i dobrze doprawione skrzydło indyka, dwa młode ziemniaki w mundurku, grillowana , marynowana wcześniej w ziołach , czosnku i oliwie, cukinia i papryka, zimna woda z cytryna

IV.serek homogenizowany bez cukru, zamrożony na lód, z orzechami
i nie wiem co, ale coś będzie bo mi zawsze tutaj cukier spada, pewnie jabłko i śliwki bo mam cały ogród zawalony, muszę zrobić dżemy, ale mi się na razie nie chce,
V. miska sałatki; .sałata zielona, pomidor, papryka, tuńczyk, oliwa, zioła, herbata

+2l wody
+w ciągu dnia jak będzie czas miedzy sprzątaniem, gotowaniem, płaczem i przewijaniem napewno skakanka i hh (te ćwiczenia mogę spokojnie wykonywać przy małym , tak by go nie zostawiać ani na moment, a On się patrzy co mamusia wyrabia i nie płacze

baardzo proszę o ocenę, wiem ze jadło nudne , ale teraz ostatnia robota jaka mi się marzy to wymyślne posiłki...
gratuluję.
jej, aż ciężko uwierzyć, że jesteś taka młodziutka, piszesz bardzo dojrzale.

jadłospis bardzo zdrowy, ale skromny. Dużo się ruszasz, pozwól sobie na więcej. ja tu widzę Rkę, na pewno nie U. Przy takiej ilości ruchu...

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Wróciłam!!!

Przeżyłam i mam się całkiem ok.
Przemęczyłam praktyki których się straszliwie bałam i nawet dałam sobie radę.
Trochę was dziś już podczytuję i witam Izunię znów na stanowisku moderatora, stęskniłaś się czy masz za dużo czasu wolnego?
siemano uznałam, że na KZ przyda się pomoc.

Cytat:

Co do mojego jedzenia bałam się strasznie że przytyję, schudnę czy cuś bo do końca nie miałam wpływu na swoje jedzenie, gdzieś trafiłam też przypadkiem na post Aniołka , która opisywała swoje jedzenie wakacyjne, miałam podobnie, jak tam Kochana czujesz się po powrocie do "swojego jedzenia"?

U mnie wyglądało to tak:
śniadanie jasne pieczywo do tego były słabej jakości dodatki, jakieś konserwowe szynki, b.tanie żółte sery, coś powidło podobne, raz była jajecznica na mielonce, mortadele, śledziki i jeśli chodzi o warzywa to w ilości niewielkiej wręcz znikomej kilka plastrów pomidora, liść sałaty
z obiadów jestem zadowolona bo jadłam co dziennie dwudaniowy ciepły obiad w knajpie całkiem smaczny i konkretny, kolacje też biały chleb, często tosty, kilka grilli zakrapianych na których się wręcz obrzarłam no i przekąski po mniędzy, owoce, słodycze, lody różnie z tym było, wieczorami wychodziliśmy wspólnie ze znajomymi i był też alkohol, wypiłam kilka razy po kilka drinków, sporo piw jakieś nocne pizze też były. Nie chce mi się tu wszystkiego opisywać, ale przekonałam się po raz kolejny że takie jedzenie mi nie służy, miałam problemy z wizytą w wc, mimo dużych ilości jedzenia czułam wciąż głód, wiem że mam swoje przyzwyczajenia bez których po prostu mi źle. Też zastanawiam się czy nie rozwaliłam sobie metabolizmu chociaż mój i tak nie był super przed wyjazdem, czuję też że troszkę jest mnie więcej ale aż się boję ważyć. Cieszę się, że wróciłam i mogę jeść już co chce!
Taki off-top ale z swojego jadła z dziś jeszcze nie wrzucę bo nie wiem co będę jeszcze jeść
za krótki okres, żeby sobie metabolizm rozwalić. Spokojnie! daj sobie parę-paręnaście dni i wszystko wróci do normy.

Cytat:
Napisane przez Bibiannaa Pokaż wiadomość
Prosze o ocene jadlospisu

PPPPPP

sniadanie
400ml mleka +3 lykzki kaszy manny
kromka(2cm)razowego z serem zoltym i pomidorem
krom ka rzowego z serem,szynka,ogorkiem,pom idorem

II sniadanie
jogurt naturalny+2garsci rodzynek+2 starte jablka+garsc migdalow

obiad
jakies 8 ziemniakow z maslanka maslem i szczypiorkiem(jutro Iszy piatek)

kolacja
kromka razowego+polowa makreli wedzonej
kromka razowego z szynka serem salata ogorkiem
kromka razowego z serkiem"moj ulubiony"polowa opakowania i warzywkami
to bardziej utrzymanie niż przytycie. Odzyskujesz kg n takim jadłospisie? Może dodasz jakiś deser? podwieczorek?

Trzeba Ci jednak przyznać, że jeśli chodzi o wartości odżywcze, to jest naprawdę ładnie. I, co się nie zdarza tak często wśród osób z ED, nie bawisz się w połówki plastra sera żółtego na kanapce, tylko jesz fajne, konkretne ilości.

Cytat:
MIŁOSZEK
Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Błagam - żartujesz?! Nie nie nie żabko, synuś mojej siostry to Miniek aleee Iza wie o co kaman xD Boziu!
omg, od razu na to zwróciłam uwagę ;D hahaha swoją drogą, pozdro dla tego Twojego , mam nadzieję, że dotarł do pracy wczorEj.

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 08:47   #2403
zielona_zabcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lovelykate Pokaż wiadomość
Ja Cię bardzo dobrze pamiętam Gratuluję szczęśliwego rozwiązania!
A jadłospis jest w porządku Smaczny, wszystko w nim czego potrzeba.

dziękuję

Cytat:
Napisane przez Ervisha Pokaż wiadomość
Pamietamy pamiętamy No i gratuluję Zdradzisz co się urodziło ? A co do menu to jest zdrowe, smaczne i przemyślane
tak jak niżej pisze kiciakasia, mam syna Miłoszka

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Pokaż wiadomość
Miłoszek. <----podpis!!
dokładnie

Cytat:
Napisane przez Delli Pokaż wiadomość
Błagam - żartujesz?! Nie nie nie żabko, synuś mojej siostry to Miniek aleee Iza wie o co kaman xD Boziu!
nie żartuję , i w sumie nie wiem o co chodzi

Cytat:
Napisane przez iza_wiosenna Pokaż wiadomość
gratuluję.
jej, aż ciężko uwierzyć, że jesteś taka młodziutka, piszesz bardzo dojrzale.

jadłospis bardzo zdrowy, ale skromny. Dużo się ruszasz, pozwól sobie na więcej. ja tu widzę Rkę, na pewno nie U. Przy takiej ilości ruchu...

dziękuję
no tak mi się życie ułożyło, ale niczego nie żałuje, może jest za wcześnie, ale dam sobie rade, muszę

Wiesz, nie mam apetytu by jeść, czasu i siły na gotowanie, martwię się o małego ciągle przy nim siedzę, muszę przy nim być ehhh dobrze już kończę ten offtop, przepraszam

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 09:48   #2404
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Wróciłam!!!

Przeżyłam i mam się całkiem ok.
Przemęczyłam praktyki których się straszliwie bałam i nawet dałam sobie radę.
Trochę was dziś już podczytuję i witam Izunię znów na stanowisku moderatora, stęskniłaś się czy masz za dużo czasu wolnego?

Co do mojego jedzenia bałam się strasznie że przytyję, schudnę czy cuś bo do końca nie miałam wpływu na swoje jedzenie, gdzieś trafiłam też przypadkiem na post Aniołka , która opisywała swoje jedzenie wakacyjne, miałam podobnie, jak tam Kochana czujesz się po powrocie do "swojego jedzenia"?

U mnie wyglądało to tak:
śniadanie jasne pieczywo do tego były słabej jakości dodatki, jakieś konserwowe szynki, b.tanie żółte sery, coś powidło podobne, raz była jajecznica na mielonce, mortadele, śledziki i jeśli chodzi o warzywa to w ilości niewielkiej wręcz znikomej kilka plastrów pomidora, liść sałaty
z obiadów jestem zadowolona bo jadłam co dziennie dwudaniowy ciepły obiad w knajpie całkiem smaczny i konkretny, kolacje też biały chleb, często tosty, kilka grilli zakrapianych na których się wręcz obrzarłam no i przekąski po mniędzy, owoce, słodycze, lody różnie z tym było, wieczorami wychodziliśmy wspólnie ze znajomymi i był też alkohol, wypiłam kilka razy po kilka drinków, sporo piw jakieś nocne pizze też były. Nie chce mi się tu wszystkiego opisywać, ale przekonałam się po raz kolejny że takie jedzenie mi nie służy, miałam problemy z wizytą w wc, mimo dużych ilości jedzenia czułam wciąż głód, wiem że mam swoje przyzwyczajenia bez których po prostu mi źle. Też zastanawiam się czy nie rozwaliłam sobie metabolizmu chociaż mój i tak nie był super przed wyjazdem, czuję też że troszkę jest mnie więcej ale aż się boję ważyć. Cieszę się, że wróciłam i mogę jeść już co chce!
Taki off-top ale z swojego jadła z dziś jeszcze nie wrzucę bo nie wiem co będę jeszcze jeść
Cześć, Tęczowa. ;*
Muszę niestety napisać, że mój metabolizm "siadł"... Po P był do tego stopnia rozkręcony, że jadłam naprawdę bardzo dużo i waga stała w miejscu (lub jeśli jadłam jak przed P- wręcz lekko chudłam). Potem ten wyjazd i mimo powrotu do dawnych nawyków żywieniowych (czyli do normalnego U, a nie do U po P)- powoli widzę wzrost wagi. Ważę się i sukcesywnie przy każdym ważeniu widzę koło 0.2kg więcej (czyli w miesiąc przytyłam 0.8kg). Złości mnie to, i gdyby nie fakt, że nie mam @, to już dawno bym zaczęła ćwiczyć (wzrosła waga, otłuściłam się, @ nie ma, jest za to zrąbany metabolizm, dalej tyję po 2 tygodniach śmieciowego żarcia na wyjeździe). Generalnie ostatnimi czasy mam głupie myśli i wolę się z nimi nie dzielić (dlatego też nie piszę nic na forum, tylko sobie was podczytuję).
Mam nadzieję, że u Ciebie dobrze.

Cytat:
witam bo dłuższej nieobecności, wątpie czy ktoś mnie tutaj pamięta, ale wracam tutaj już jako mama
w ciąży przytyłam nie jakoś specjalnie duuużo, bo 12kg, z tym że trzy już same zleciały,
chciałabym wrócić do mojej wagi 54kg.
nie planuje żadnej redukcji, tylko zdrowe lekkie jedzenie i znów powrót do intensywnych ćwiczeń w miarę czasu i zdrowia małego.

na dziś, jem śniadanie już U/R:
rozgrzewka, 9,34km bieg, rozciągnie,
I.serek wiejski 200g z musem z dwóch papierówek z cynamonem (domowy, jeszcze ciepły bez cukru), i dwiema małymi świezymi śliwkami, oraz kilkoma orzechami włoskimi, jedna kromka razowca z masłem, sałatą, pomidorem i wędlina z kurczaka

II.spore ugotowane i dobrze doprawione skrzydło indyka, dwa młode ziemniaki w mundurku, grillowana , marynowana wcześniej w ziołach , czosnku i oliwie, cukinia i papryka, zimna woda z cytryna

IV.serek homogenizowany bez cukru, zamrożony na lód, z orzechami
i nie wiem co, ale coś będzie bo mi zawsze tutaj cukier spada, pewnie jabłko i śliwki bo mam cały ogród zawalony, muszę zrobić dżemy, ale mi się na razie nie chce,
V. miska sałatki; .sałata zielona, pomidor, papryka, tuńczyk, oliwa, zioła, herbata

+2l wody
+w ciągu dnia jak będzie czas miedzy sprzątaniem, gotowaniem, płaczem i przewijaniem napewno skakanka i hh (te ćwiczenia mogę spokojnie wykonywać przy małym , tak by go nie zostawiać ani na moment, a On się patrzy co mamusia wyrabia i nie płacze

baardzo proszę o ocenę, wiem ze jadło nudne , ale teraz ostatnia robota jaka mi się marzy to wymyślne posiłki...
Ja Cię pamiętam bardzo dobrze. Witamy, witamy i gratulacje! Dużo zdrowia dla Ciebie i maluszka.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 09:54   #2405
mpati86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mpati86 Pokaż wiadomość
R:

Śniadanie:
owsianka (3 łyżki płatków owsianych górskich, 1 łyżka otrębów żytnich) z mlekiem 0, 5 % tłuszczu z wkrojonym bananem i mnóstwem borówek amerykańskich

II Śniadanie:
kanapka: 2 kawałki chleba zdrowie życia z sałatą, twarożkiem domowym i wędliną drobiową; 1 ogórek małosolny; kawa parzona z mlekiem

Obiad:
soczewica zielona; ryba sola smażona na oliwce; surówka ze świeżej kapusty z olejem lnianym

2h ćw

Kolacja:

I jak?

Nie mogę doczekać się weekendu, bo tak sobie postanowiłam, że w tygodniu jem owsianki- dla zdrowia ( nie uwielbiam ich tak jak niektórzy )- a w weekend grahamki- jutro mój mąż rano pojedzie do piekarni dla niusi po ciepłe bułeczki....
?
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 09:55   #2406
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Cześć, Tęczowa. ;*
Muszę niestety napisać, że mój metabolizm "siadł"... Po P był do tego stopnia rozkręcony, że jadłam naprawdę bardzo dużo i waga stała w miejscu (lub jeśli jadłam jak przed P- wręcz lekko chudłam). Potem ten wyjazd i mimo powrotu do dawnych nawyków żywieniowych (czyli do normalnego U, a nie do U po P)- powoli widzę wzrost wagi. Ważę się i sukcesywnie przy każdym ważeniu widzę koło 0.2kg więcej (czyli w miesiąc przytyłam 0.8kg). Złości mnie to, i gdyby nie fakt, że nie mam @, to już dawno bym zaczęła ćwiczyć (wzrosła waga, otłuściłam się, @ nie ma, jest za to zrąbany metabolizm, dalej tyję po 2 tygodniach śmieciowego żarcia na wyjeździe). Generalnie ostatnimi czasy mam głupie myśli i wolę się z nimi nie dzielić (dlatego też nie piszę nic na forum, tylko sobie was podczytuję).
Mam nadzieję, że u Ciebie dobrze.
żartujesz?
zrąbany metabolizm, bo w miesiąc "przytyłaś" 0,8 kg ???
nie dramatyzuj, SPOKOJNIE. Gdyby organizm po 2 tygodniach nieodwracalnie się rozstrajał, to obecnie byłabym otyła, po trwającym ponad rok okresie napadów i głodówek. Wszystko da się wyregulować, nawet po długim czasie, straaasznie wyolbrzymiasz, a o niecałym kilogramie piszesz jak o pięciu.

jakie masz bmi?
być może organizm dąży do optymalnej dla Ciebie wagi, przy której dostaniesz okres?
poczucie bycia "otłuszczoną", opuchniętą to przecież typowe oznaki nadchodzącej miesiaczki.

Stary 2012-08-03, 11:06   #2407
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

Cytat:
żartujesz?
zrąbany metabolizm, bo w miesiąc "przytyłaś" 0,8 kg ???
nie dramatyzuj, SPOKOJNIE. Gdyby organizm po 2 tygodniach nieodwracalnie się rozstrajał, to obecnie byłabym otyła, po trwającym ponad rok okresie napadów i głodówek. Wszystko da się wyregulować, nawet po długim czasie, straaasznie wyolbrzymiasz, a o niecałym kilogramie piszesz jak o pięciu.

jakie masz bmi?
być może organizm dąży do optymalnej dla Ciebie wagi, przy której dostaniesz okres?
poczucie bycia "otłuszczoną", opuchniętą to przecież typowe oznaki nadchodzącej miesiaczki.
Pewnie też trochę dramatyzuję, wiem. Jestem bardzo wymagająca wobec siebie, dlatego każda "rzecz", która odbiega od ustalonego w mojej głowie kanonu, często jest wyolbrzymiana.
Nie twierdzę, że rozstroił się totalnie- raczej mam wrażenie, że jakoś nie umiem jeszcze znaleźć "złotego środka"- jeść tyle, czy może mniej. A może więcej? Jeść to a nie jeść tego, itd. Więc tak szukam (w granicach zdrowego jedzenia).
A otłuszczenie jest wynikiem przytycia i rezygnacji z ćwiczeń (na rzecz odzyskania @).

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 11:24   #2408
fioleciasto
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
czwartkowe U

śniadanie zrobione przez tż
jajecznica z dwóch jajek (tak na oko, bo całość była z pięciu) z cebulą i ze szczypiorkiem, smażona na maśle
pszenna bułka z masłem
ogórki w curry
2-3 kostki milki triolade

II śniadanie
jogurt fantasia z płatkami czekoladowymi
jakieś ciastko owsiane

obiad
jagnięcina smażona z cebulą i cukinią w sosie
a do tego sobie usmażyłam całą cukinię z przyprawami na oleju, bo tak leżała w lodówce i się patrzyła a uwielbiam
po: podjedzona ta czekolada co do śniadania kostka czy dwie

podwieczorek- słodycze na mamy urodziny
lody cassate
placek ze śliwkami i kruszonką

kolacja

druga porcja lodów
a teraz jem cały serek granii (to tego typu co wiejski) z wkrojonymi ogórkami w curry, szczypiorkiem, koperkiem, papryką, marchewką, cebulą, solą i przyprawą do sałatek

Możliwe, ze wpadną jeszcze jakieś warzywka do pochrupania przy książce wieczorem

do picia: dwie czarne kawy, woda, woda i jeszcze raz woda zielone herbaty
podbijam

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
dziękuję

dokładnie

dziękuję
no tak mi się życie ułożyło, ale niczego nie żałuje, może jest za wcześnie, ale dam sobie rade, muszę

Wiesz, nie mam apetytu by jeść, czasu i siły na gotowanie, martwię się o małego ciągle przy nim siedzę, muszę przy nim być ehhh dobrze już kończę ten offtop, przepraszam
Gratuluje synka

Najszczęśliwsza na świecie podwójna mama

2021 :82
2022 :26
fioleciasto jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 11:25   #2409
blax5
Zadomowienie

Utrzymanie (dzisiejsze= II właśnie zjadłam, III już wiem co będzie, a IV jeszcze niepewne):

I. 2 gofry kakaowe z 150g serka homogenizowanego naturalnego, brzoskwinią i malinami posypane kakao

II. połowa kostki twarogu chudego z pomidorem, kawałkiem cukinii i ziołami

III. ryż biały z leczo (cukinia, kiełbasa, fasolka szparagowa itd.)

IV. miseczka galaretki truskawkowej z wkrojonym jabłkiem i bananem

Edytowane przez blax5
Czas edycji: 2012-08-03 o 11:29
blax5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 11:52   #2410
Rybiorek
Zakorzenienie

Witam Mozna dolaczyc?

Ja stosuje raczej tylko U

Wczorajszy jadlospis

Sniadanie I:
domowa owsianka (kubek mleka owsianego, 3 Lyzki platkow z prosa i ryzu, 2 czubate lyzeczki zmielonych nasion lnu, slonecznika i dyni, 1 lyzka calych orzechow nerkowca, 1 lyzka oleju z orzechow wlosokich, cynamon)
kawa z ekspresu z mlekiem sojowym (pol na pol)

Sniadanie II:
2 duze jablka

Lunch:
kub pikantnej zupy marokanskiej i kromka chleba z pelnego przemialu
jedno ciastko z orzechow i ziaren

Przekaska:
jeden nalesnik (ciasto robione z mleka owsianego, bialek jajka i maki z pelnego przemialu) z dzemem bez cukru (slodzonym sokiem)

Kolacja:
ryba (robiona na parze) zapiekana z serem mozzarella, gotowana soczewica, salatka z pomidorow i kilka ogorkow konserwowych (kartuskich)
deser: 1/3 opakowanie serka mascarpone

w ciagu dnia: 2 l niegazowanej wody i 2 herbaty ziolowe
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:00   #2411
olik187
Rozeznanie

Cytat:
dziękuję

dokładnie

dziękuję

gratuluje synka i ściskam mocno
olik187 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 12:09   #2412
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
Pewnie też trochę dramatyzuję, wiem. Jestem bardzo wymagająca wobec siebie, dlatego każda "rzecz", która odbiega od ustalonego w mojej głowie kanonu, często jest wyolbrzymiana.
Nie twierdzę, że rozstroił się totalnie- raczej mam wrażenie, że jakoś nie umiem jeszcze znaleźć "złotego środka"- jeść tyle, czy może mniej. A może więcej? Jeść to a nie jeść tego, itd. Więc tak szukam (w granicach zdrowego jedzenia).
A otłuszczenie jest wynikiem przytycia i rezygnacji z ćwiczeń (na rzecz odzyskania @).
osobiście uważam, że dramatyzujesz bardzo, ale dobrze, że też to dostrzegasz. powiedz szczerze tudzież przyznaj się przed samą sobą - ważysz normalnie?

z autopsji mogę Ci powiedzieć, że takie 'nagłe' przybranie na wadze (z tym, że u Ciebie to jest 0,8 kg na miesiąc u mnie było to 1,5 kg w tydzień) może zwiastować pojawienie się okresu, więc cierpliwości. I zajmij się czymś innym niż jedzenie, waga i szukanie złotego środka, do tego spróbuj posłuchać siebie, a środek znajdzie się sam.

będzie dobrze.
ps.otłuszczona jesteś w porównaniu z wizażankami z fitnessu i innymi tego typu paniami?

Cytat:
R:

Śniadanie:

II Śniadanie:

Obiad:

2h ćw

Kolacja:

I jak?

moim zdaniem mało. Restrykcja na maxa. Przydałby się jeszcze jeden dodatkowy posiłek i więcej luzu.

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Witam Mozna dolaczyc?

Ja stosuje raczej tylko U

Wczorajszy jadlospis

Sniadanie I:
domowa owsianka (kubek mleka owsianego, 3 Lyzki platkow z prosa i ryzu, 2 czubate lyzeczki zmielonych nasion lnu, slonecznika i dyni, 1 lyzka calych orzechow nerkowca, 1 lyzka oleju z orzechow wlosokich, cynamon)
kawa z ekspresu z mlekiem sojowym (pol na pol)

Sniadanie II:
2 duze jablka

Lunch:
kub pikantnej zupy marokanskiej i kromka chleba z pelnego przemialu
jedno ciastko z orzechow i ziaren

Przekaska:
jeden nalesnik (ciasto robione z mleka owsianego, bialek jajka i maki z pelnego przemialu) z dzemem bez cukru (slodzonym sokiem)

Kolacja:
ryba (robiona na parze) zapiekana z serem mozzarella, gotowana soczewica, salatka z pomidorow i kilka ogorkow konserwowych (kartuskich)
deser: 1/3 opakowanie serka mascarpone

w ciagu dnia: 2 l niegazowanej wody i 2 herbaty ziolowe
witamy

jadłospis ekstra, fajnie, zdrowo, na luzie, tak normalnie!

Stary 2012-08-03, 12:18   #2413
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

witamy

Cytat:

jadłospis ekstra, fajnie, zdrowo, na luzie, tak normalnie!

na pierwszym miejscu stawiam jakosc tego co w siebie wrzucam no ale cos dla duszy tez musi byc (odkad odzywiam sie tak po paru miesiacach zmienil mi sie smak, 'slodkie co nieco' to teraz dla mnie owoc, nalesnik z owocem albo dzemem bez cukru, serek mascarpone czy ciasteczka z nasion)

dziekuje za mile przyjecie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-08-03, 15:11   #2414
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez blax5 Pokaż wiadomość
Utrzymanie (dzisiejsze= II właśnie zjadłam, III już wiem co będzie, a IV jeszcze niepewne):

I. 2 gofry kakaowe z 150g serka homogenizowanego naturalnego, brzoskwinią i malinami posypane kakao ok.

II. połowa kostki twarogu chudego z pomidorem, kawałkiem cukinii i ziołami na redukcję ewentualnie mogłoby być. na U to, w kontekście całego jadłospisu, zdecydowanie za mało.

III. ryż biały z leczo (cukinia, kiełbasa, fasolka szparagowa itd.) jeśli porcja porządna, to ok.

IV. miseczka galaretki truskawkowej z wkrojonym jabłkiem i bananem po takiej kolacja byłabym głodna po upływie godziny.
moim zdaniem to nie U, tylko skromna R-ka. polecam zmienić drugie śniadanie i kolację oraz dodać podwieczorek, bo kalorycznie raczej kiepsko.

Cytat:
R:

Śniadanie:

II Śniadanie:

Obiad:

2h ćw

Kolacja:

I jak?

moim zdaniem bardzo ładny jadłospis. niczego bym nie zmieniała.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

Edytowane przez hello_penny
Czas edycji: 2012-08-03 o 15:14
hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 16:13   #2415
Bibiannaa
Rozeznanie

Jak wam sie taki jadlospis na przytycie prezentuje?

siadanie
500ml mleka +100g kukurydzianych(nie,nie objadam sie ani nie opijam,kocham platki,a moge jesc dwa razy w tygodniu)

II sniadanie
berliso

obiad
3 lyzki(na sucho)kaszy jaglanej+rybka(mintaj)+su rowka z majonezem

kolacja
2 jablka
polowa makreli
kromka razowego(2cm)
romka razowego(2cm)+pol opakowania"mojego ulubionego"
kromka razowego+2plastry szynki+warzywa do tego
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 16:57   #2416
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Jak wam sie taki jadlospis na przytycie prezentuje?

siadanie
500ml mleka +100g kukurydzianych(nie,nie objadam sie ani nie opijam,kocham platki,a moge jesc dwa razy w tygodniu)

II sniadanie
berliso

obiad
3 lyzki(na sucho)kaszy jaglanej+rybka(mintaj)+su rowka z majonezem

kolacja
2 jablka
polowa makreli
kromka razowego(2cm)
romka razowego(2cm)+pol opakowania&quot;mojego ulubionego&quot;
kromka razowego+2plastry szynki+warzywa do tego
To na pewno nie jest P. samo Belriso to nie posiłek. Sama ugotuj sobie ryż na mleku, dodaj sos owocowy, orzechy. I jeszcze na kolacje zapychasz sie jabłkami. Owoce nie traktuj jako posiłek tylko dodatek. A na obiad ta kasza bez jakiegoś sosu, masełka? To nie jest P tylko słabe U

Moje U
I serek naturlany (200g) z czubatą łyżeczką kakao, 2 pełnymi garśćmi fitelii jogurtowej, pestkami dyni, orzechami laskowymi, brzoskwinią i cynamonem
II Lód opera Mini o smaku śmietankowo-brzoskwiniowo-wiśniowym z Biedronki (360ml) z fistaszkami, wiórkami kokosa
III pełen talerz zupy kalafiorowej na śmietanie, pełen kopiasty talerz fasolki szparagowej z bułką i masłem
IV kilka kawałków kruchego ciasta z wiśnami
V twarożek z borówkami, orzechami laskowymi, orzechami włoskimi, orzechami arachidowymi, migdałami, wiórkami kokosa, rodzynkami
VI planowane warzywa na patelnię (250g) smazone na oliwie z jajkiem i ziołami

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 17:26   #2417
Milka1224
Rozeznanie

U

I opiekana bułka sojowa na pół - tunczyk, roszponka i zółte minipomidorki / masło migdałowe + duza kawa parzona

II wiejski 200g z sorbetem ze szklanki mrożonych malin

III frittata ziemniaczana z kurkami, świeżym szpinakiem i kozią roladką pleśniową

IV lody koktajlowe truskawkowo-śmietankowo-malinowe z sosem miodowym

V bedzie grillowana kukurydza

do picia: woda i pokrzywa
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 17:41   #2418
tapetka22
Zakorzenienie

]zielona_zabcia'

sklerozy nie mamy;p
witaj ponownie
gratulacje dzidziusia i menu jak zawsze

IZA
jak tu brakowalo Twoich rządów
Stary 2012-08-03, 18:07   #2419
zielona_zabcia
Rozeznanie

tapetka
tutaj codziennie ktoś nowy pisze więc łatwo zapomnieć o kimś w tym tłumie

U/R

I.owsianka na mleku z bananem ,borówką amerykańską, i łyżką bio masła z nerkowców (nie wiem z kąd, tż mi kupił, skład: Orzechy nerkowca, oliwa z oliwek, sól.), herbata

basen 1,5h, rozciąganie;

II.grahamka z masłem,sałatą,wędzonym dorszem i papryka,

III.dwa naleśniki 100% żytnie z soja i orzechami włoskimi,jakis dobry sos ponoć bez maki i śmietany, parowany brokuł polany oliwa czosnkowa; (teściowa - Love you)

IV.będzie skakanka i hh, a na kolacje nie wiem co, ale chyba twaróg lub serek wiejski i warzywo po padam na twarz, wstałam 0 5:15 i tak latam cały dzień bez przerwy, zrobiłam 156 słoików dżemów jabłko-cynamon, i powideł śliwkowych, równocześnie pilnując młodego

miłego wieczoru

zaręczona 30.03.2012
mama maleńkiego Miłoszka 17.07.2012
niedługo żona
niedługo matura
wygrałam swoje życie !
zielona_zabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 18:19   #2420
tapetka22
Zakorzenienie

Cytat:
tapetka
tutaj codziennie ktoś nowy pisze więc łatwo zapomnieć o kimś w tym tłumie

U/R

I.owsianka na mleku z bananem ,borówką amerykańską, i łyżką bio masła z nerkowców (nie wiem z kąd, tż mi kupił, skład: Orzechy nerkowca, oliwa z oliwek, sól.), herbata

basen 1,5h, rozciąganie;

II.grahamka z masłem,sałatą,wędzonym dorszem i papryka,

III.dwa naleśniki 100% żytnie z soja i orzechami włoskimi,jakis dobry sos ponoć bez maki i śmietany, parowany brokuł polany oliwa czosnkowa; (teściowa - Love you)

IV.będzie skakanka i hh, a na kolacje nie wiem co, ale chyba twaróg lub serek wiejski i warzywo po padam na twarz, wstałam 0 5:15 i tak latam cały dzień bez przerwy, zrobiłam 156 słoików dżemów jabłko-cynamon, i powideł śliwkowych, równocześnie pilnując młodego

miłego wieczoru
podziwiam Cie ze masz czas na basen i inne cwiczenia,zajmowanie sie Kruszynką i zaprawianie !!!
szacun

ale jedzenia cos malo...

Edytowane przez tapetka22
Czas edycji: 2012-08-03 o 18:21
tapetka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 20:02   #2421
Monian
Zakorzenienie

Dzisiejsze R

I - dwa naleśniki pełnoziarniste (mąka orkiszowa, mleko ryżowe, jajko) smażone na oliwie z oliwek z całym opakowaniem serka wiejskiego 3%
II- miseczka truskawek wymieszanych z borówkami amerykańskimi; kawałek ciasta pełnoziarnistego bez cukru z jabłkami
III - sos z pomidorów z puszki z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, marchewką i papryką czerwoną, doprawiony, na oliwie z oliwek; makaron spaghetti z mąki durum
IV - 3 roladki z plastrów kapusty pekińskiej, twarogu chudego i szynki z piersi z kurczaka z papryką

dziś moje menu mi się zbytnio nie podoba ale walcze z PMS w najgorszym wydaniu cały dzień jestem na "nie"
Monian jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 23:16   #2422
Bibiannaa
Rozeznanie

PPPPP

sniadanie
500ml mleka +100g platkow kukurydzianych

II sniadanie
berliso+2 jablka

obiad
mintaj
3 lyzki (na sucho) kaszy jaglanej
buraczki

kolacja
kromka razowego(2cm) z polowa makreli wedzonej
kromka razowego z szynka(2plastry),serem,wa rzywami
kromka razowego z polowa serka"moj ulubiony"
2 jabłka(kocham jabłka)
Bibiannaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-03, 23:36   #2423
lovelykate
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Monian Pokaż wiadomość
Dzisiejsze R

I - dwa naleśniki pełnoziarniste (mąka orkiszowa, mleko ryżowe, jajko) smażone na oliwie z oliwek z całym opakowaniem serka wiejskiego 3%
II- miseczka truskawek wymieszanych z borówkami amerykańskimi; kawałek ciasta pełnoziarnistego bez cukru z jabłkami
III - sos z pomidorów z puszki z mięsem mielonym wieprzowo-wołowym, marchewką i papryką czerwoną, doprawiony, na oliwie z oliwek; makaron spaghetti z mąki durum
IV - 3 roladki z plastrów kapusty pekińskiej, twarogu chudego i szynki z piersi z kurczaka z papryką

dziś moje menu mi się zbytnio nie podoba ale walcze z PMS w najgorszym wydaniu cały dzień jestem na "nie"
Jeżeli wstałaś dosyć późno (albo po prostu lepiej się czujesz jedząc cztery posiłki), to jak na moje oko jest bardzo fajnie. Jesz ciekawe, urozmaicone posiłki. Tylko w śniadaniu brakuje mi owoców, a w całym jadłospisie orzechów Chociaż do obiadu jest oliwa, ale to nie zmienia faktu, że gdzieś te nnkt możesz jeszcze wcisnąć

Co mi zostało w życiu prócz czterech ścian
Nigdy nie chciałam wiele, co dzisiaj mam
Dobry sen znikł wchłonięty w czerń
Nie został nikt co kochał mnie
Nie mam już nic
Nie ma już nic
Nie ma już mnie...
lovelykate jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 08:07   #2424
Rybiorek
Zakorzenienie

Dzien Dobry

wczorajsze U (03.08.12)
Sniadanie I:
baton zbozowy (owies i orzeszki pistacjowe)
kawa z ekspresu z mlekiem sojowym (pol na pol, mleko sojowe – wersja nieslodzona czyli bez soku jablkowego)

Sniadanie II:
dwa duze jablka

Lunch:
kub zupy warzywnej (ziemniaczano-porowo-kukurydzian-cebulowa) kromka pieczywa z pelnego przemialu
Kawalek ciasta (tak 5x7 cm) daktylo-owsiano-pomaranczowego

Podwieczorek:
kubek jogurtu sojowego naturalnego ( nieowocowy, nieslodzony), 5 polowek orzecha wloskiego

Kolacjoobiad:
3 nalesniki (ciasto: mleko owsiane, bialko kurze i maka z pelnego przemialu) z dzemem truskawkowym nieslodzonym (slodzonym sokiem), tak naprawde dwa byloby dosc ale jestem nalesnikara, trzeci byl z czystego lakomstwa (raz na jakis czas mozna sobie sprawic jedzeniowa przyjemnosc)

W ciagu dnia:
2.5 l wody mineralnej niegazowanej, 1 herbatka ziolowa

I zauwazylam ze sa rowniez wpisy o aktywnosci fizycznej:
wczoraj 42 minuty marszobiegu przeplatanego biegiem (rano, start 4.48 na dzien dobry)
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2012-08-04, 09:18   #2425
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
Dzien Dobry

wczorajsze U (03.08.12)
Sniadanie I:
baton zbozowy (owies i orzeszki pistacjowe)
kawa z ekspresu z mlekiem sojowym (pol na pol, mleko sojowe – wersja nieslodzona czyli bez soku jablkowego)

Sniadanie II:
dwa duze jablka

Lunch:
kub zupy warzywnej (ziemniaczano-porowo-kukurydzian-cebulowa) kromka pieczywa z pelnego przemialu
Kawalek ciasta (tak 5x7 cm) daktylo-owsiano-pomaranczowego

Podwieczorek:
kubek jogurtu sojowego naturalnego ( nieowocowy, nieslodzony), 5 polowek orzecha wloskiego

Kolacjoobiad:
3 nalesniki (ciasto: mleko owsiane, bialko kurze i maka z pelnego przemialu) z dzemem truskawkowym nieslodzonym (slodzonym sokiem), tak naprawde dwa byloby dosc ale jestem nalesnikara, trzeci byl z czystego lakomstwa (raz na jakis czas mozna sobie sprawic jedzeniowa przyjemnosc)

W ciagu dnia:
2.5 l wody mineralnej niegazowanej, 1 herbatka ziolowa

I zauwazylam ze sa rowniez wpisy o aktywnosci fizycznej:
wczoraj 42 minuty marszobiegu przeplatanego biegiem (rano, start 4.48 na dzien dobry)
witam, witam

aktywność fizyczna jest bardzo ważna w ocenie jadłospisu, więc bardzo dobrze, że ją uwzgledniłaś (btw, podziwiam za porę!).

jadłospis całkiem fajny, ale śniadanie kiepskie. Zamiast batona zbożowego może owsiankę zrób, lubisz? na podwieczorek mogłaś sobie pozwolić na więcej orzechów, a tak ogólnie, przydałoby się u Ciebie nieco więcej warzyw. Reszta OK .

Stary 2012-08-04, 14:20   #2426
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Ś;Owianka;płatki żytnie i owsiane ,mleko 1,5%,mus jabłkowy z cynamonem,len mielony,kawa Inka

II Deser sojowy z garścią orzechów wloskich

O;Zapiekna cukinia faszerowana pęczakiem i szpinakiem pod kołderką z pomidorów+ryba na parze+ogórki tzatziki

Do wieczora jeszcze serek wiejski albo inne białko + warzywa,może fasolka szparagowa jak będę w domu
Stary 2012-08-04, 14:38   #2427
whiness
Zadomowienie

Cytat:
PPPPP

sniadanie
500ml mleka +100g platkow kukurydzianych

II sniadanie
berliso+2 jablka

obiad
mintaj
3 lyzki (na sucho) kaszy jaglanej
buraczki

kolacja
kromka razowego(2cm) z polowa makreli wedzonej
kromka razowego z szynka(2plastry),serem,wa rzywami
kromka razowego z polowa serka"moj ulubiony"
2 jabłka(kocham jabłka)
hahaha, się uśmiałam. nie lubię być wredna, ale jeśli "p" to na pewno przytycie, ten jadłospis to kpina.

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Ś;Owianka;płatki żytnie i owsiane ,mleko 1,5%,mus jabłkowy z cynamonem,len mielony,kawa Inka

II Deser sojowy z garścią orzechów wloskich

O;Zapiekna cukinia faszerowana pęczakiem i szpinakiem pod kołderką z pomidorów+ryba na parze+ogórki tzatziki

Do wieczora jeszcze serek wiejski albo inne białko + warzywa,może fasolka szparagowa jak będę w domu
jeśli to U, to spokojnie możesz przekąsić coś między obiadem a kolacją, a i samo białko na kolację to takie... dietetyczne.
whiness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 16:33   #2428
uaremyheroine
Rozeznanie

wstawiam pierwszy raz, więc prosze o wyrozumiałość :P
moje wczorajsze U
przed: szklanka mleka
śn: serek wiejski (200g, 5%) z łyżka pestek dyni, z płatkami (mieszanka orkiszowych, wysoki błonnik i fitella diet bez cukru)
II śn: kanapki (2 kromki chleba graham, plaster sera, 4 plastry szynki z kurczaka, warzywa- papryka, ogórek, rzodkiew i pomidory)
obiad: pancakes z twarogiem naturalnym, borówkami
podwieczorek: miseczka śliwek, kilka sucharków pełnoziarnistych (mmm uwielbiam je :P), kilka suszonych fig, moreli i śliwek
kolacja: 2 kromki chleba wiejskiego na zakwasie z twarożkiem, pomidorem i bazylią, kilka plastrów pieczonego bakłażana , 4 plastry szynki drobiowej i plaster sera

Edytowane przez uaremyheroine
Czas edycji: 2012-08-04 o 16:38
uaremyheroine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 18:45   #2429
Maggie_90
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny ;D wracam tu po dłuuugiej przerwie, widzę same nowe twarze, a weteranki pozdrawiam, jeśli mnie pamiętają (pozdro Iza )

Co tu dużo mówić, od powrotu z weekendu majowego miałam mnóstwo stresów, sesja, trochę problemów, potem praktyki, nieregularny tryb życia- to i kilogramy na plusie ( gdzie do maja ładnie chudłam sobie w tempie 2 kg miesięcznie) i niestety szara cera, zmęczona, wypryski- przez śmieciowe jedzenie, matowe włosy.

Dlatego cel to skurczyć żołądek, odżywianie nafaszerowane witaminami, bedę się starać zrezygnowac ze słodziku (używam go praktycznie do wszystkiego) i coli zero.. przy tym eRka i powrót do aktywności fizycznej po 2 miesiącach przerwy...

R

1. szklanka wody z cytryną
kromka chleba mieszanego posmarowanego chudym serkiem homo+natka pietruszki+ 2 plastry sopockiej, kilka pomidorków koktajlowych, 1/4 papryki czerwonej

2. miseczka porzeczek czerwonych i białych, 2 łyżki homo nat, łyżka otrąb, łyżeczka lnu mielonego

3. kubek świeżego soku z marchwi, jabłek, buraka

4. 3 czubate łyżki kaszy gryczanej, jajko sadzone, surówka (pekińska, papryka, cebula, pomidorki koktajlowe), sos (zmiksowany pomidor + homo nat+ koperek, pietruszka, musztarda, przyprawy)

5. surówka j.w. + łyzka ziaren sezamu+50 g łososia wędzonego
6. Po powrocie z basenu pewnie pół wiejskiego z pomidorwm i sopocką
Codziennie zamierzam pić wodę z łyzeczką octu, wodę z sokiem z żurawiny bez cukru pół pa pół i skrzyp/pokrzywę

teraz idę pobiegac a potem na basen
Pozdrawiam

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-04, 19:55   #2430
Milka1224
Rozeznanie

U

I serek homo naturalny z musli bio, płatkami zdrowy błonnik, migdałami, nerkowcami i sliwkami + duża kawa parzona

II grillowana kukurydza z ajwarem (znów )

III pełnoziarniste farfalle w sosie z kurek, koziej roladki plesniowej i kolorowego pieprzu ze świeżą bazylią

IV mrożona kawa na naturalnym mleku sojowym z gałką lodów o smaku gorzkiej czekolady i mrożonymi malinami

V grzanki z razowca z bieluchem, łososiem, szczypiorkiem i żółtymi pomidorkami

do picia: woda i roiboos
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości