|
|
#781 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013
Cytat:
http://artmed.lublin.pl/strona/index.php/badania ---------- Dopisano o 15:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:24 ---------- Cytat:
![]() (chociaz w poprzedniej ciazy przy mdlosciach zywilam sie bardzo prosto, gdyz malo co przechodzilo przez gardlo ciekawe, jak bedzie tym razem )Zrobilam sobie dzisiaj na szybko sosik z kurkami i pieczarkami i do tego kluski mmmhhh.. gotowanie 10-15 minut
|
|
|
#782 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Witam nowe mamy!!! Ja dziś czuję się całkiem dobrze. Na dole na prawdę czysto, pierwszy raz jest to śluz zabarwiony lekko na brązowo. Dziś też rano brzuch nie bolał. Poza tym zaczynają mnie coraz częściej atakować mdłości z czego ja się niezmiernie cieszę. Nie biorę nic na nie, bo aż nie wieżę że mnie mdli. A chwile temu w pracy na prawdę mocno mnie przymuliło, ale już jest ok. No i udało mi się załatwić wizytę u ginekologa w większym mieście, do którego mam 250km. Mam być tam o 10.30 w poniedziałek, no nic trzeba będzie wcześnie wyjechać. Ale brzmiał przez telefon bardzo miło. Jedynie powiedział, że mam nie jeść nic przez 2h przed wizytą, bo w razie w... wezmą mnie na sale. Ale modlę się, żeby nie. Poza tym z objawów, to też po woli spodnie robią się za ciasne. Piersi bolą mnie masakrycznie. No i matko ile mi pryszczy co chwile wyskakuje, jakbym się o 15 lat cofnęła. Swoją drogą nigdy nie napisałam czegoś o sobie. Zatem jak już większość was wie mieszkamy z mężem od roku na Islandii. Ja mam 29 lat, jestem pewnie z was najmniejsza bo mam 150cm wzrostu. Jestem fotografem (oj biedne będzie to nasze dziecko) a mój mąż elektronikiem. I jakoś idzie po woli do przodu. |
|
|
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------
[/COLOR] Cytat:
__________________ Edytowane przez klementyna1 Czas edycji: 2012-08-03 o 17:00 |
|
|
|
|
|
#784 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a co do badań czy płatne czy można na nfz to nie wiem. Moja nie daje żadnych skierowań na badania bezpłatne. Najlepiej zadzwon do szpitala i spytaj czy bedziesz musiała za nie płacić
Na zawsze." Moje 55 cm szczęścia... Michalinka - ur. 12.02.2013r. Edytowane przez LiwkaO Czas edycji: 2012-08-03 o 18:12 |
|
|
|
|
|
#785 |
|
Zakorzenienie
|
Mokka dobrze ze z dzidzią wszystko ok
![]() Moderna mniam mniam sosik z kurek
|
|
#786 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ale to komplement był.. tylko się cieszyć.. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na szczęście mężuś nie narzeka.. ![]() o matko, to Ty przeszłaś.. dobrze, że wszystko się wyjaśniło i możesz spać spokojnie..
|
|
|
#787 | |||
|
Zakorzenienie
|
Gratulacje dla nowych mamuś
![]() słodziutki Cytat:
Cytat:
![]() co mama na ciążę? jak tam się czujesz z tą myślą?? Jak będziesz miała ochotę pogadać to pisz na pw, bądź tutaj nam Cytat:
dopisałam już jestem, ostatnio nie czułam się na siłach na neta ![]() tak tak, już jestem
|
|
|
|
#788 | |
|
Rozeznanie
|
odp. do Mokka
Moja lekarka dzisiaj na wizycie pytała czy idę na badania prenatalne, ponieważ ona również nie wykonuje takich badań w swoim gabinecie, z tego co wiem nie każdy ginekolog posiada odpowiedni sprzęt i specjalizację.... Faktem jest, że badania są darmowe dopiero po 35 roku życia lub kobiety które są z grupy ryzyka (albo ojciec dziecka jest z grupy ryzyka). Tak jak pisałam wcześniej ja muszę za te badanie zapłacić 230zł ---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:49 ---------- Cytat:
Ja myślę, że dobrze jest pobrać taki wniosek o przyznanie becikowego jeszcze przed porodem, a zaświadczenie do lekarza które będzie załączone dać lekarzowi na jednej z ostatnich wizyt i po kłopocie |
|
|
|
|
|
#789 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny lekarz ginekolog wypisuje zaświadczenie kiedy dziecko się urodzi, wystarczy założona karta ciąży przed 10tygodniem do tego
![]() Ja dziś zaczynam 11 tydzień mdłości wcale nie mniejsze
|
|
|
#790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
z dnia na dzień coraz lepiej się czuje tylko wkurza siusianie w nocy kilka razy!
|
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem w 10 tyg.i nie mam jeszcze karty....następna wizyta 11 września....to będzie 15 tydzień.
|
|
|
|
|
#792 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() a kartę ciąży zabierają przy porodzie.. i nie jest potrzebna do becikowego.. moim zdaniem każdy lekarz wypisze to zaświadczenie, nawet jak ktoś nie był na pierwszej wizycie do 10 tygodnia.. nestelle ja też nie mam a wizyta na koniec 11..
Edytowane przez joanna200 Czas edycji: 2012-08-04 o 09:59 |
|
|
|
|
|
#793 |
|
Zakorzenienie
|
te badania prenatalne platne i ze skierowaniem to chodzi o krew np. test pappa ale usg kazdy musi zrobic to jest najważniejsze badanie i obowiazkowe przez nfz! na nfz moga wam wczesniej nie zrobic badania ale to muszą!
|
|
#794 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#795 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
No bo mi moja gin powiedziała, że ja mam sobie zrobić te standardowe prenatalne - czyli przede wszystkim usg. Czyli twierdzicie, że one nie są płatne? No ale to chyba jakieś skierowanie powinnam dostać od gina żeby bylo na nfz? Czy takie badanie to bez skierowania, bo jest standardem?
|
|
|
#796 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#797 |
|
Raczkowanie
|
Hej
Ja też chcialabym nas dobre dołączyć do wątku (pisałam ponad tydz. temu po zrobieniu testu).Jestem w 4t6d ciąży, w piątek byłam na USG i widziałam pęcherzyk, co prawda jeszcze malutki bo dopiero 3,5 mm... tp wg OM to 8 kwietnia Gin kazała mi zrobić grupę krwi, toxoplazmoza igG,igM i różyczka igG,igM i narazie tyle. Już nie mogę się doczekać kolejnej wizyty na której zobaczę serduszko Jestem zapisana na 20 sierpnia. Już sie nie moge doczekac Zastanawiam się czy nie zapisać się na USG na 13 sierpnia... może wtedy będzie już widać echo zarodka... narazie to bardzo się wszystkim martwię i panikuję (chociaz nie mam podstaw:/) ale .. musi byc dobrze
|
|
#798 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:26 ---------- Cytat:
nie panikuj będzie dobrze i kolejna kwietniowa mama
|
|
|
#799 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam !
to i ja si eprzylacze do Was ![]() a wiec, jestem wg suwaczk aw 5tci3 dni mam na imie Kasia i mam 22 lat.1 wrzesnia bede miala slub, wiec to dla nas piekny prezent Tż jest przeszczesliwy boje sie tylko o malenstwo, zeby wszystko bylo ok, u gin jeszcze nie bylam, zamierzam sei zapisac jeszcze przed weselem chociaz jestem strasznei zabiegana;/ Mdlosci nie mam, jedynie od czasu do czasu boli mnie w dole przycha, ale to przez ok 5 sekund i przestaje, jakby skurcz. Zastanawiam sie jak powiedziec rodzicom, bo z Tż jeszcze nie mieszkamy razem, bo robimy u niego teraz kuchnie a ja z rodzicami jeszcze, zmieni sie to po slubie rzecz jasna ![]() aa i jeszcze jedno, udalo nam sie w 1cs
|
|
|
|
|
#800 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
no to czekamy razem.. ![]() Cytat:
|
|
|
#801 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
właśnie ja idę na standardowe prenatalne (nie mam żadnego skierowania) i płace za nie 230 zł .... to są dodatkowe badania, jakby było to normalne badanie usg to moja ginka wykonałaby je u siebie w gabinecie. Mokka_83 chyba, że twoja lekarka ma tam jakieś znajomości i może napisze, że jest wskazanie do badań prenatalnych i uda Ci się je załatwić za darmo
|
|
|
|
|
|
#802 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
![]() Cytat:
Jak będę dzwoniła do szpitala żeby się zarejestrować to zapytam jak to wygląda![]() Cytat:
Cytat:
Ale wydaje mi się, że w tych czasach rodzice już łagodniej do tego podchodzą i na pewno będę się cieszyć Myślę, że wtedy wymiękną. Reszta gości zresztą teżCytat:
Dzidzia najwazniejsza Choć oczywiście nie mogę tego powiedziać na 100%, może kobieta chvce po prostu pacjentkom oszczędzić poszukiwań odpowiedniej placówki, a ja tak brzydko ją podejrzewam Muszę jeszcze pogadać z moimi 2 koleżankami które urodziły niedawno - jak to u nich wyglądało z tymi badaniami
Leonek Edytowane przez Mokka_83 Czas edycji: 2012-08-04 o 19:30 |
||||
|
|
|
|
#803 |
|
Wtajemniczenie
|
Mokka_83 chyba nie wytrzymam
mojej mamie chyba powiem wczesniej, a rodzicom tz nie chce jeszcze mowic, bo oni pewnie powiedza dalej, a ja nie chce na razie wszystkich informowac o moim stanie, chcemy sie na razie cieszyc tylko razem z Tz, tym bardziej ze poczatek ciazy to wysokie ryzyko #(oczywisce nie che o tym myslec ze cos takiego moze mnie sie zdazyc), ale pow dopiero po slubie pozniej, o ile inni sami sie nie domysla ![]() mama na pewno bedzie przezywac moja ciaze, bo ona jest bardzo opiekuncza(czasem az za) Moka, widze ze tez jestes na forum staraczek(objawy itp) wiec juz wczesniej mi odp
|
|
|
|
|
#804 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
_____________ nie pamiętam czy Wam pisałam, wybraliśmy się na 2-tygodniowy urlop w góry. wyjechaliśmy w środę rano, co prawda podróż strasznie mnie zmęczyła, bo to jednak z przerwami 8 godzin, będziemy się jeszcze przenosić dalej, więc z powrotem będzie dłużej, mam nadzieję, że wszystko będzie ok. póki co jest, staram się nie przemęczać, nie chodzić za dużo, chociaż przed wyjazdem miałam już jakieś koszmarne wizje. |
||||
|
|
|
|
#805 |
|
Raczkowanie
|
Pozwolę sobie nieśmiało dołączyć. Termin wg. ostatniej miesiączki w okolicach 5 marca, ale jako że znam dokładną datę zapłodnienia to wyjdzie ok 22.04 ;-) załapię się jeszcze na kwietniowej mamusie. Trochę będzie z tą ciążą problemów. Mam 35 lat ( prawie 36 w chwili porodu) a mój Tż jest dużo starszy ( jestem fatalistką z tendencjami do internetowego wyszukiwania wiedzy zbędnej więc już naczytalam się o konsekwencjach późnego macierzyństwa i ojcowstwa- i jestem przerażona. Dodatkowo nie jesteśmy małżeństwem i nigdy nie zamierzaliśmy nim być, ciąża nie była planowana i wiele zmieni zwłaszcza w moim życiu. Jestem rozwiedziona, mam 6 letniego syna i nieciekawą sytuację życiowo - pracowniczą i........nie wiem jak mu powiedzieć, że jestem w ciąży. Stara a głupia.
|
|
|
|
|
#806 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja wyjeżdżam we czwartek nad morze i już się nie mogę doczekać.. przeraża mnie jedynie długa podróż.. Cytat:
![]() coś strasznie rozbieżne te daty.. prawie dwa miesiące.. dziwnie.. ![]() e tam nie taka stara..
|
|
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
długa podróż jest bardzo męcząca, dla mnie teraz, w ciąży okazała się zdecydowanie bardziej męcząca niż zwykle, a w góry/nad morze jeździmy co roku, albo i 2 razy do roku i długie podróże nie są mi obce. teraz jak dojechaliśmy to wyszliśmy tylko na obiad i całą resztę popołudnia i do rana przeleżałam z obawy, żeby maleństwu nic nie było. |
|
|
|
|
|
#808 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#809 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na forum staraczek zaczęłam Ale jak już się stałam zafasolkowaną to i tu czasem coś skrobnęCytat:
Trzymam kciuki za to by wszystko było dobrze
|
|
|
#810 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 23:00 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ---------- Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:57.

Ja niby mdłości nie mam, ale jakoś nie potrafię wymysleć niczego dobrego na obiad, bo wstręt nagle mam do kazdej tej rzeczy

I nagle o 18, gdy sobie rozmawiałam z moim Tż, nagle poczułam, że cos popłynęło. Poleciałam do lazienki z nadzieją, że to może jakaś większa ilość śluzu... Ale niestety - to bylo krwawienie żywo czerwoną krwią
Jak ja się strasznie wystraszyłam. Tym bardziej, że bylo tego dość sporo - zmieniłam dwie wkladki i potem już założyłam podpaskę myśląc o najgorszym

05.07.2008 

,mama się śmiała że pewnie przeholowałam właśnie na imprezie ,ale w tym rzecz że byłam kierowcą ,wiec jak. Wiec zgoniłam to na jelitówke. Jako że do rano poniedziałkowego nie przeszło ,to umówiłam się do rodzinnego ,żeby mi coś poradził. Gdy lekarka badała mi brzuch uciskała iwg padło pytanie czy byłam już u ginekologa bo mam strasznie twarde podbrzusze i to może być jakaś choroba ,albo właśnie ciąże. A że ja ciąże od razu wykluczyłam ,to ze strachem od razu się wepchałam w kolejkę. I lekarz mi oznajmił że ciąży chorobą się raczej nie nazwie. Od razu mi zrobił USG i już usłyszałam serduszko dzidziusia. Termin mi wyliczył na 17.03 .