Problem ze spaceerami - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-03, 12:42   #61
_vixen_
Zakorzenienie

Dot.: Problem ze spaceerami

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Ja ostatnio nawet o Tobie pomyślałam, bo wracałam z młodym ze sklepu, było przed 20 i tak już miło, nie upalnie, a przede mną matka z maluchem. Trzy miesiące miał może, siedział w foteliku na wózek założonym i miał gołą główkę i gołe stopki plus bodziak bez rękawów i bez nogawek.
Biedne dziecko, na pewno je przewieje, w końcu przy 27 stopniach i więcej to wiatr zimny hula, a w gondoli zwłaszcza

U mnie dziś znów bobasy w czapkach w wózkach. Chodzi też taka jedna starsza pani z dziewczynką małą w spacerówce i wczoraj zaszalała, bo mała pomimo skarpetek, spodni długich typu ogrodniczki i czapki miała...krótki rękawek Często ją jeszcze kocykiem nakryje
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 12:56   #62
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FigGa05 Pokaż wiadomość
no ok, skoro większość was tak mówi, to musi być prawda ale przecież muszę chronić głowę dziecka przed słońcem jakimś kapelusikiem lekkim czy coś, co nie?

Spróbuje dzisiaj iść z nim na spacer bez czapeczki. Może coś się poprawi.
Napiszę wam jak poszło
Oczywiście, że musisz chronić przed słońcem!

Ale w gondoli nie ma słońca. Jest duchota jak jasna cholera.

Jak go wyjmujesz i idziesz albo stoisz z nim w pełnym słońcu, w upalny dzień, to załóż czapkę. Nie musisz wiązać ani uszu osłaniać, byle nie grzało centralnie w łepetynę.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-03, 17:44   #63
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Usiłowłam sobie przypomnieć i nie mogłam ale znalazłam fotki ze spacerów
2,5 miesiąca, kwiecień
3 miesiace, kwiecień
2,5 m-ca
i znalazłam nawet jedno w czapeczce z 10 kwietnia ale jak widać drugie 1,5 roczne dziecię ma w nosie porę roku i pogodę
i początek czerwca czyli 4,5 m-ca
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_9069resize.jpg (56,0 KB, 62 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg _MG_9333resize.jpg (54,6 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9038resize.jpg (56,6 KB, 48 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_8989resize.jpg (49,8 KB, 76 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_9725_resize.jpg (38,1 KB, 61 załadowań)
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ

Edytowane przez Rzabba
Czas edycji: 2012-08-03 o 17:50
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-05, 15:53   #64
hania811
Zakorzenienie

Tak apropo tej podłogi jeszcze- nawet gdzieś wyczytałam ze 5 miesiąc życia dziecka nazywany jest okresem podłogowym Bardzo trafne. Ja cały czas dziecko na glebę kładę, w domu, u znajomych, na podwórku..generalnie wszędzie tam gdzie kawałek trawy. Moje dziecko kocha leżeć na brzuchu - nawet kąpiel ostatnio odbywa się w tej pozycji. Cały czas mężowi powtarzam - nie zostawiaj jej na łóżku bo ona kula się juz w te i we wte. No i zostawił raz- dosłownie na sekundę- wylądowała na podłodze

Więc tak- w tym czasie miejsce dziecka jest na podłodze- jak psa
Zresztą ja do mojej Piesku mówię
hania811 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 07:57   #65
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rzabba Pokaż wiadomość
Usiłowłam sobie przypomnieć i nie mogłam ale znalazłam fotki ze spacerów
2,5 miesiąca, kwiecień
3 miesiace, kwiecień
2,5 m-ca
i znalazłam nawet jedno w czapeczce z 10 kwietnia ale jak widać drugie 1,5 roczne dziecię ma w nosie porę roku i pogodę
i początek czerwca czyli 4,5 m-ca
Ubawiłam się czwartą fotką.

Ubrana w bluzę z długim rękawem, długie spodnie, a tam obok taki maluch w samym body zapyla po piachu.

Siebie nie przegrzałaś?

Stary 2012-08-07, 08:17   #66
julka910
Zakorzenienie

Mieszkałam w Szwecji, w części gdzie mrozów okropnych nie ma ale zimno jest. Pewnego dnia w listopadzie siedzę sobie z gazetka i widzę przez okno jak moja sąsiadka Szwedka wychodz na taras. Ubrana w kurtkę puchowa, coś tam zabierała. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt ze na rękach trzymała swoją mała córeczkę ubrana jedynie w body mówię o tym mojej mamie a ona... "tutaj to normalne, dzieci ubiera sie lekko i wychodzi bez względu na pogodę". Jednak to już było jak dla mnie zbyt lekko. Sama nie ubieram małej ciepło, czapkę nosimy zima i kiedy np wieje zimn wiatr lub kapelusz na słońce i tyle.

Ale co do czapek pamietam jak mnie otoczenie terroryzowalo jak latem wychodzilam z niemowlakiem na spacer w gondoli i bez czapki. I ubrana w samo body bo upał był okropny. Jak tylko mała potem zaplakala to pierwsze co było "pewnie przewialo jej uszy".
julka910 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 08:31   #67
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez julka910 Pokaż wiadomość

Ale co do czapek pamietam jak mnie otoczenie terroryzowalo jak latem wychodzilam z niemowlakiem na spacer w gondoli i bez czapki. I ubrana w samo body bo upał był okropny. Jak tylko mała potem zaplakala to pierwsze co było "pewnie przewialo jej uszy".
Też to miałam.

A jak kichnął, to przeziębiony, bo był w body na dworze, przy 33 st. w cieniu.

Stary 2012-08-07, 08:32   #68
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

No wy nie wiecie, że polskie dzieci najczęściej chorują na przewianie
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-07, 08:36   #69
julka910
Zakorzenienie

Pamietam tez ze raz mnie zaczepila "życzliwe babcia" z uwaga ze zalozylam małej za cienka czapkę

Ja to chyba mam na czole napisane "sierota" bo ludzie lubią mi udzielać dobrych rad i zwracać uwagę. Albo nie wiem... Może nadal wyglądam jak nieodpowiedzialna gowniara
Stary 2012-08-07, 08:42   #70
kropka75
Zakorzenienie

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35737493]No wy nie wiecie, że polskie dzieci najczęściej chorują na przewianie [/QUOTE]

Cytat:

Pamietam tez ze raz mnie zaczepila "życzliwe babcia" z uwaga ze zalozylam małej za cienka czapkę

Ja to chyba mam na czole napisane "sierota" bo ludzie lubią mi udzielać dobrych rad i zwracać uwagę. Albo nie wiem... Może nadal wyglądam jak nieodpowiedzialna gowniara

To mnie raczej nikt nie śmie, ale mojej matce raz się dostało, że dziecko z gondoli bez czapki wyjęła.
I raz, że kocyka nie ma mały... A w samym body bez rękawów był, więc powinien mieć kocyk, to jasne. Nic to, że w domu nawet było ponad 30...

Stary 2012-08-07, 09:33   #71
julka910
Zakorzenienie

Dziś odprowadzalam mała do żłobka. Padał rano deszcz chmury, temperatura 16 stopni. Ubralam ja w spodnie dresowe, koszulkę i bluzę. Skarpetki i trampki.

W szatni spotkalysmy dziewczynkę, która odprowadzala babcia miała na sobie:
Kurtkę
Czapkę
Chuste pod szyja
Pod kurtka był sweterek
Pod sweterkiem sukienka i koszulka na długi rękaw
Do tego rajstopy
I kalosze

Upału nie ma ale już świeci słońce i jest ciepło. Moja będzie wracać z krótkim rekawem a ta dziewczynka pewnie znów w całej zbroi
Stary 2012-08-07, 14:05   #72
83monia
Zakorzenienie

aż przeczytałam wszystko i mnie olśniło: a może bedzie lepiej się jezdziło na brzuszku w gondoli? moje starsze tylko na brzuchu, ew na boku mogło jakos egzystowac w gondoli, dopiero jak zasnął to leżał plackiem na plecach

chuste tez polecam

i rzeczywiscie w gondoli nie hula wiatr - nawet będąc nad wietrznym bałtykiem czasem dzieci bez czapek były.

powiem jeszcze cos - pierwsze dziecko chyba kazdy troche bardziej przegrzewa niz kolejne wprawa robi swoje. młody mial wiecznie skarpetki, nawet nocą, a mała lata mi po domu na bosaka... czapke tez ma od wielkiego dzwonu a mały wręcz non stop (inna sprawa ze katar non stop i zapalenia oskrzeli co 2 tyg. i nie wiem czy to taki typ czy zwyczajnie sama dziecia zaprawiłam)

BLOGUJĘ: http://www.konfabula.pl
83monia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 07:03   #73
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Napisane przez 83monia Pokaż wiadomość
aż przeczytałam wszystko i mnie olśniło: a może bedzie lepiej się jezdziło na brzuszku w gondoli? moje starsze tylko na brzuchu, ew na boku mogło jakos egzystowac w gondoli, dopiero jak zasnął to leżał plackiem na plecach

chuste tez polecam

i rzeczywiscie w gondoli nie hula wiatr - nawet będąc nad wietrznym bałtykiem czasem dzieci bez czapek były.

powiem jeszcze cos - pierwsze dziecko chyba kazdy troche bardziej przegrzewa niz kolejne wprawa robi swoje. młody mial wiecznie skarpetki, nawet nocą, a mała lata mi po domu na bosaka... czapke tez ma od wielkiego dzwonu a mały wręcz non stop (inna sprawa ze katar non stop i zapalenia oskrzeli co 2 tyg. i nie wiem czy to taki typ czy zwyczajnie sama dziecia zaprawiłam)
hehehh, a u mnie ,mimo,że to pierwsze dziecko, jest tak,że sąsiadki, które mają po dwójce dzieci, lub kilkuletnie już dziecko,patrzą na mnie ze zgrozą jak mała nie ma skarpetek(a jest ciepło)

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-08, 07:57   #74
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
hehehh, a u mnie ,mimo,że to pierwsze dziecko, jest tak,że sąsiadki, które mają po dwójce dzieci, lub kilkuletnie już dziecko,patrzą na mnie ze zgrozą jak mała nie ma skarpetek(a jest ciepło)
strach się bać jak odchowały swoje pierworodne

Stary 2012-08-08, 08:30   #75
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Może może...

Mamy przypadek na wątku. Cały czas gondolowy na brzuchu.
Faktycznie, warto próbować.

Cytat:

Ja mam jedno i było zawsze rozebrane. To kwestia myślenia, nie doświadczeń.
Z pierwszym się często przesadza, ale nie znam przypadków, gdzie by pierwsze jeździło w kocu i czapce przy +30 st. a drugie już w samym body.
Raczej spotykam matki, które uważają, że one już wiedzą, pierwsze tak chowały i było ok, to znaczy, że jest dobrze i nie mam racji...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-08-08, 08:53   #76
83monia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Ja mam jedno i było zawsze rozebrane. To kwestia myślenia, nie doświadczeń.
Z pierwszym się często przesadza, ale nie znam przypadków, gdzie by pierwsze jeździło w kocu i czapce przy +30 st. a drugie już w samym body.
Raczej spotykam matki, które uważają, że one już wiedzą, pierwsze tak chowały i było ok, to znaczy, że jest dobrze i nie mam racji...
no tak jak piszesz - z pierwszym sie czaasem przesadza. wiec jak ktos ma zapatulome przy upale pierwsze w puchaty koc to moze chociaz drugie bedzie tylko w polarowy przy dwunastym wystąpi sam bodziak

Stary 2012-08-08, 10:19   #77
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
no tak jak piszesz - z pierwszym sie czaasem przesadza. wiec jak ktos ma zapatulome przy upale pierwsze w puchaty koc to moze chociaz drugie bedzie tylko w polarowy przy dwunastym wystąpi sam bodziak
Niektórym to by trzeba ze trzy tuziny urodzić w takim razie.

Stary 2012-08-08, 11:39   #78
julka910
Zakorzenienie

Ja tez mam jedno i pewnie tak już zostanie ale mam poczucie ze czasem może powinnam sie bardziej przejąć i poprzesadzac... Nie ubieram za ciepło, nie panikuje jak sie przewroci, nie zmuszam do jedzenia, nie biegam za nią z mydlem... No sporo mogłabym wymienić.

A mimo to czuje ze moje dziecko jest szczęśliwe, wie ze jest kochane, wesołe..
Stary 2012-08-16, 12:10   #79
FigGa05
Zadomowienie

GG do FigGa05

Miałam napisać co i jak. Ogólnie teraz jak jest ciepło jeździ bez czapeczki albo w samym kapturku jak jest wiatr. Czasami podwyższam mu oparcie ale nie zawsze i powiem wam nawet nie jest źle. Chyba, że ma wyjątkowo zły humor ;]
Nieraz jak widzę, że nie ma sensu wkładać go w wózek to biorę nosidełko i idę z nim posiedzieć na ławce. Zawsze znajdzie się jakaś sąsiadka co sobie z małym pogada i go czymś zajmie :P

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale przecież w gondoli buda i parasolka chronią przed słońcem.
nie mam parasolki

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35627509]
Figa, ja już tu pisałam - wsadź dziecko do fotelika, dopnij na stelażu do wózka i powinno być dobrze, tam jest inna pozycja, w której dziecko coś widzi pewnie, że nie można wiele godzin tak, ale na spacer starczy [/QUOTE]

ja chyba nie mam takiej opcji w moim wózku ;/ No nie mogę się jej dopatrzeć a tym bardziej nie wiem gdzie coś takiego jest w foteliku...

Cytat:
ale mój w wózku nie chce na brzuchu leżeć. W łóżku, na kanapie, na podłodze, na kolanach - owszem fajna sprawa ale w wózku nie daj Boże!
FigGa05 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-04, 00:52   #80
kapukat
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez mam jedno i pewnie tak już zostanie ale mam poczucie ze czasem może powinnam sie bardziej przejąć i poprzesadzac... Nie ubieram za ciepło, nie panikuje jak sie przewroci, nie zmuszam do jedzenia, nie biegam za nią z mydlem... No sporo mogłabym wymienić.

A mimo to czuje ze moje dziecko jest szczęśliwe, wie ze jest kochane, wesołe..
no ja też właśnie myślałam, że przy pierwszym dziecku będę panikować, ale to nie ja panikuję tylko Tatuś, co doprowadza mnie do szewskiej pasji - okno otwarte przy dziecku? <o matko co Ty robisz zimno jest> i tłumacze usilnie, że trzeba wietrzyć, bo zastałe powietrze jest gorsze od tego zimna, wychodzę z synkiem na dwór - a czapka gdzie przecież wieje... no dobra my tu mamy inne lato i inne wiatry, jak wieje to piździ a nie wieje, ale bez przesady
jak się przeturla i niedaj panie żeby trafił w tym czasie na zabawkę - on się uderzy! a niech się uderzy, będzie wiedział że boli... zwariuję z moim facetem jeśli on się tego nie pozbędzie, bo czasami mam wrażenie że jestem nieczułą matką i może powinnam się bardziej zamartwiać?

co do babć, to jak moja mama przyjechała nas odwiedzić - zawsze pod wózkiem miałam kocyk i folie na wszelki wypadek gdyby zrobiło się zimno, po drugim dniu spaceru babci z wnuczkiem kocyk został wyjęty - stwierdziłam, że jak mój syn zmarźnie to na pewno mu się nic nie stanie, za to jak się ugotuje to będzie gorzej - bo babci ciągle zimno to i malemu zimno. Niestety czapki nie udało mi się sforsować.

co do spacerów - jak super, że nie jestem sama, Mój synek uwielbiał spacery - mogliśmy wyjść na trzy godziny - usypiał w połowie i był szczęśliwy i nagle skończył pięć miesięcy i trach. Nie dał się położyć, ani na plecach ani na brzuszku, więc zmieniliśmy gondole - bo już powoli wyrastał na spacerówkę - podnieśliśmy mu poziom o jedno oczko, żeby nie całkiem leżał, czasami nie zdążę dojść do drzwi a on w taki wrzask jakby mu nogi ktoś urywał. Biedowałam tak przez dwa tygodnie, wychodziłam z nim tylko na ogródek i zaczęłam świrować, bo ile można w ogórdku metr na metr siedzieć. I poszłam po rozum do głowy, skoro nie chce do wózka i każdy spacer kończy się na rękach to sru go do....nosidełka. Kupiłam Tulę i nie żałuję! teraz jesteśmy wolni i szczęśliwi, chociaż miałam wielkie opory nosić go w pionie, ale chyba 6 miesięczne dziecko może trochę pooglądać świat z nosidełka?
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości