III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październikowe - Strona 150 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-09, 16:57   #4471
aaliyah
Zakorzenienie

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

Znalazłam info dla Konczity i Mamusiek, które odstawiają fenka:

Położnictwo jest dziedziną, w której tak naprawdę niczego nie można być pewnym. Każda ciąża jest inna, o czym wielokrotnie była już mowa. Zdarza się, że u niektórych pacjentek reakcją na odstawienie leków rozkurczających jest regularna czynność skurczowa i rzeczywiście ciąża dość szybko kończy się porodem. Nierzadkie jednak są również sytuacje, kiedy tuż po odstawieniu pojawi się na jakiś czas nieregularna czynność skurczowa, która po jednym lub dwóch dniach wyciszy się… np. aż do 41 tygodnia ciąży!

Źródło: http://dzieci.pl/tydzien,35,kalendarz_ciazy.html

Nie pamiętam kto pytał o paciorkowca i ewentualne leczenie jeszcze przed porodem:

Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca się, aby wszystkie ciężarne między 35 a 37 tygodniem ciąży miały pobrany posiew z pochwy w kierunku paciorkowców. Są to bakterie, które mogą kolonizować dolny odcinek przewodu pokarmowego, odbyt, środowisko pochwy. Jeśli wynik jest dodatni, okołoporodowo należy włączyć antybiotyk (ampicylinę lub erytromycynę), ponieważ u noworodka może dojść do rozwoju poważnych powikłań na tle infekcji paciorkowcem. Co istotne - leczenie świeżo wykrytej infekcji, np. w 35 tygodniu ciąży nie ma sensu i jest bezcelowe - udowodniono, że bardzo szybko dochodzi do ponownego nadkażenia. Dlatego zaleca się wyłącznie profilaktykę okołoporodową.

Źródło: http://dzieci.pl/tydzien,34,kalendar...puticaid=6ef4f
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 16:58   #4472
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Dot.: III trymestr już nam leci, rosną w siłę nasze dzieci! Mamy wrześniowo-październ

ja chciałam zacząć pić tą herbatke ale wyczytałam że nie jest wzkazana jak sie ma nadcisnienie więc dupa zbita
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:01   #4473
aaliyah
Zakorzenienie

[1=0213a3d44dd2424e2974ecf 75dc2f45f89ba9c75_6847677 93eb51;35792959]ja chciałam zacząć pić tą herbatke ale wyczytałam że nie jest wzkazana jak sie ma nadcisnienie więc dupa zbita[/QUOTE]

Moje ciśnienie w ciąży to 98/58. Najwyższe miałam 114/66. To chyba skutek nałogowego biegania przed ciążą...

Boje się pić tak wcześnie tą herbatę żeby sobie porodu nie wywołać za przedwcześnie...
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:06   #4474
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez aaliyah Pokaż wiadomość
Moje ciśnienie w ciąży to 98/58. Najwyższe miałam 114/66. To chyba skutek nałogowego biegania przed ciążą...

Boje się pić tak wcześnie tą herbatę żeby sobie porodu nie wywołać za przedwcześnie...
ja nadcisnienie miałam już na długo przed ciąża przez moje nerki.podobno można ją pić od 37 tyg
0213a3d44dd2424e2974ecf75dc2f45f89ba9c75_684767793eb51 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:07   #4475
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

Cytat:
Napisane przez colds Pokaż wiadomość
Moja Maluszkowa strasznie naciska na szyjkę, bo ma mało miejsca. U nas pierwsze KTG było w skończonym 29t.
Nakazu całkowitego leżenia nie miałam, mogłam chodzić, ale miałam się oszczędzać. Nie dźwigać, nie biegać, nie podskakiwać. Zakaz wykonywania jakichkolwiek domowych czynności . Po prostu powolny spacerek, siedzenie na kanapie czy leżenie od czasu do czasu . A brzuch miałam twardy bez względu na pozycję

Może warto abyś zrobiła prywatnie KTG?
u nas nie ma nikt ktg tylko w szpitalu a nie wiem czy można tam tak sobie zrobić jak się chce, bez skierowania
Cytat:
Napisane przez sandra23s Pokaż wiadomość
hej
ja po wizycie.ktg w porzadku
szyjka miekka i otwarta wiec pomalutku sie przygotowuje
w poniedzialek nastepne ktg a w czwartek znowu wizyta i usg

ide nadrabiac
super, już tuż tuż

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:14   #4476
lidka0308
Zadomowienie

Witam!

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
witajcie

ja wpadam z wiadomością, że dziś ranek powitał mnie śluzem podbarwionym krwią brunatną - czyli, że na mój rozumek szyjka się rozluźnia
w sumie 3 tygodnie do terminu - chyba pora torbę zapakować
o łał, dopiero zaczęłam nadrabiać a tu taka nowina, w miarę możliwości zdawaj relację z rozwoju wydarzeń
lidka0308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:15   #4477
bronwyn
Raczkowanie

Mamuśki,

Czy któraś z Was ma lub zamierza mieć wózek Bebetto ? Model Aquarius lub Solaris i może polecić lub nie?

Szukam raczej taniego wózka, do którego zamierzam dokupić lepszy fotelik samochodowy.
Bebetto jest ładny, ale opinie na jego temat są skrajne- zarówno bardzo dobre jak i bardzo złe.
Stary 2012-08-09, 17:16   #4478
gda
Zakorzenienie

Cytat:

Wiecie moja jedna koleżanka z mam październikowych 2008 urodziła synka sn, który ważył 4750. To było jej drugie dziecko. Także da się.
Ja ważyłam 4600 i 57 cm miałam i mama też rodziła SN
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:28   #4479
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilka00 Pokaż wiadomość
Ja własnie wróciłam z wizyty, wszystko ok, mała jest główką do dołu, co zresztą czułam, bo mi czkawki urządza na dole brzucha . Waży 1650 gr, czyli troszkę więcej niż przeciętnie, szyjka długa i zamknięta, ale nie wiem ile ma mm, bo się zapomniałam dopytać. Na twardnienia brzucha dostałam aspargin 3x dziennie i nospa jakby mi zbyt twardniał, ale to tylko doraźnie, poza tym twierdzi, że po 30 tc to normalne, że pojawiają się parę razy dziennie bezbolesne skurcze i jak z szyjką wszystko ok, to nie ma się co przejmować. Z najnowszych pomiarów termin wychodzi na 10. 10 i gin mówi, że w takich przypadkach dziecko się często rodzi wcześniej troszeczkę niż termin z OM.
Super

---------- Dopisano o 17:20 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
No to ja też podobnego szukam ale dla chłopca.
Tylko wybór jest spory.

moze pozostale dziewczyny napiszą też co mają???
Ja mam taki:

http://allegro.pl/hustawka-bujaczek-...547484334.html

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:20 ----------

Cytat:
Napisane przez katiem Pokaż wiadomość
A ochote mam na kakao
To i ja pójdę sobie zrobić

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Ooo ka też mam fazę ma borówki, ale to co roku! I codziennie jem paczkę lub 1,5 jak mi mąż odstąpi swojej pół (bo on też ma fazę i każe sobie kupować). A tak poza tym, to mleko w tubce kakaowe, nektarynki, sok wyciskany z pomaranczy i sliwki! A najlepiej ciasto ze sliwkami

Iii jeszcze kanapki z lososiem wedzonym (od jakiegos czasu odpuscilam sobie i go jem)...

Aa i twaróg z miodem, ale taki ze wsi

To chyba już wiadomo czemu mam te 17 kg na plusie
Dlaczego mi o tym przypomniałaś?

---------- Dopisano o 17:27 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Cytat:
Ja największą ochotę mam na grapefruity i wszelkie cukierki i gumy do żucia mięta extra strong . Na borówki miałam chętkę w zeszłym tygodniu, ale się objadłam i mi przeszło już. No ale mój absolutny numer 1 w ciąży to grapefruit, chyba od 4 miesięcy jem przynajmniej sztukę dziennie, lepsza taka zachcianka niż jakaś niezdrowa i tucząca . U mnie na plusie 5,5 kg, a już było 6, ale spadło .

Nie.... no.... idę stąd... bom komputer zamoczyła...

---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:27 ----------

Cytat:
Napisane przez kasiam187 Pokaż wiadomość
zrobilam rogaliki z ciasta francuskiego i nutelli wiec zapraszam drogie mamuski
Boziu jakie katusze..... szkoda, że to tak daleko, bo przyszłabym na prawdę i Ci wszystkie zjadła....
anesh_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:29   #4480
sandra23s
Zadomowienie

Cytat:
Ja ważyłam 4600 i 57 cm miałam i mama też rodziła SN

ho ho ho...kawał bobasa z ciebie byl

ja wazylam 3300

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:31   #4481
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Enigmama Pokaż wiadomość
Sojka gratki ale zazdroszczcze
a cos też wrzuce z pomysłow na tytuł wątku
a moze taki "Powolutku czas nam leci, czas powitać nasze dzieci"
"Ostatnie chwile z brzuszkami, czas na wrzesniowo-pazdziernikowe mamy!"
"brzuch przed swiatem duży streczy który maluch będzie pierwszy? "
bronwyn jesli chodzi o ruchy to liczę sobie, i zapisuje przy pomocy karty ruchów Cardiff (sciagnełam z internetu), gdyby maleństwo nie ruszało sie przez 6 godzin to na IP jak kolezanki piszą.
Co do sprzętów elektronicznych, to mysle ze warto poczekac i po porodzie nabyc, np laktator mzoe sie okazac ze nie bedzie potrzebny, sterylizatora nie uzywalam przy 2 córciach i teraz tez nie zamierzam, elektronicznej niani nie potrzebuje ( w bloku to nie ma sesnu) za to chcialabym miec monitor oddechu ale chyba jednak sie nie zdecyduje na zakup bo, przy wszystkich tych wydatkach niewiem czy dam rade finansowo.
trzeci tytuł jest bombowy!
Stary 2012-08-09, 17:46   #4482
karolluki
Raczkowanie

Cytat:
Podobno podobno... Ja tam w nic nie wierzę! Skurcze przyjdą, kiedy będą chciały
Też do tego tak podchodzę Po prostu jak dzidziuś będzie gotowy do przyjścia na świat to się zacznie i tyle

Cytat:
Napisane przez tamlin111 Pokaż wiadomość
Ja nic nie biorę, jakoś mnie to nie przekonuje. A krocze wolę jak mi Kropek masuje
za zdrowe podejście do sprawy, ja też nie wierzę w jakieś tam liście i masaże, a twoja metoda bardziej przyjemna

Cytat:
hej

ide nadrabiac
Gratki udanej wizyty i dobrych wieści
Ja wizytę mam jutro wieczorem, już się nie mogę doczekać

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Ach złość mi na moją siorkę przeszła.
Wczoraj jak wróciłyśmy z Pzn. to została u mnie i tak sobie miło spędzałyśmy czas.

A dziś umyła mi okna i poprała firanki, także mam pachnąco w domku
I jeszcze dała prezent dla niuni znad morza. Pochwalę się.
Super siostrunia, a koszulka słodka

Cytat:

Położnictwo jest dziedziną, w której tak naprawdę niczego nie można być pewnym. Każda ciąża jest inna, o czym wielokrotnie była już mowa. Zdarza się, że u niektórych pacjentek reakcją na odstawienie leków rozkurczających jest regularna czynność skurczowa i rzeczywiście ciąża dość szybko kończy się porodem. Nierzadkie jednak są również sytuacje, kiedy tuż po odstawieniu pojawi się na jakiś czas nieregularna czynność skurczowa, która po jednym lub dwóch dniach wyciszy się… np. aż do 41 tygodnia ciąży!

Nie pamiętam kto pytał o paciorkowca i ewentualne leczenie jeszcze przed porodem:

Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego zaleca się, aby wszystkie ciężarne między 35 a 37 tygodniem ciąży miały pobrany posiew z pochwy w kierunku paciorkowców. Są to bakterie, które mogą kolonizować dolny odcinek przewodu pokarmowego, odbyt, środowisko pochwy. Jeśli wynik jest dodatni, okołoporodowo należy włączyć antybiotyk (ampicylinę lub erytromycynę), ponieważ u noworodka może dojść do rozwoju poważnych powikłań na tle infekcji paciorkowcem. Co istotne - leczenie świeżo wykrytej infekcji, np. w 35 tygodniu ciąży nie ma sensu i jest bezcelowe - udowodniono, że bardzo szybko dochodzi do ponownego nadkażenia. Dlatego zaleca się wyłącznie profilaktykę okołoporodową.

Źródło: http://dzieci.pl/tydzien,34,kalendar...puticaid=6ef4f
Ja pytałam o paciorkowca, bo nie mogłam znaleźć informacji czy można podać antybiotyk wcześniej czy bezpośrednio przed samym porodem. Dziękuję za informację

Napisałam dzisiejszą część pracy i robię sobie wolny wieczór, depilacja i malowanie pazurków w planie
karolluki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:49   #4483
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Umówiłam się na sobotę prywatnie do ginekologa. To będzie moja pierwsza wizyta u lekarza w ciąży. Zachciało mi się dzidzię na usg podejrzeć i ten wymaz na paciorkowca zrobię. Tak straszycie tą cukrzycą i sie zastanawiam czy może zrobić sobie ten test obciążenia glukozą...
Cytat:
W UK nie chodzi się do ginekologa w ciąży, nie bada się ginekologicznie. Jedynie są spotkania z położną i ona daje skierowania na badania.
Aaaa...le jaja:P
Też nie mogłam pojąć o co kaman

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
To prawda

Cytat:
No i super! A tak się stresowałaś
Noo... i lanie mi się należy, że na siostrę tak pisałam, ona taka kochana.Stresa jednak miałam, bo ani kasy na takie wycieczki, ani siły... Wzięłyśmy moją walizkę na kółkach i sruuu po książki.

Cytat:
Napisane przez Sojka1990 Pokaż wiadomość

a my od jutra DONOSZONE :P

już chce ten przyszły piątek żeby wstawić się do szpitala.
Brawo!!!!!!

Oooo gościa mam - muszę wpuścić
Stary 2012-08-09, 17:54   #4484
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez elena_100 Pokaż wiadomość
czołem
Brzusio zaczyna 35 tydzień a ja dziś mam 31 urodziny więc
stawiam wszystkim soczka i dobre ciastko
wszystkiego najcudowniejszego w podwójnie okazyjny dzień

Cytat:
Napisane przez alfabia Pokaż wiadomość
Witam dziewczyny. Coraz ciężej na takie wojaże po mieście jak wczoraj.

U gina dobre wieści. Malutka ma ok 3,5 kg. Głowka jest już ładnie w kanale rodnym. Szyjka nadal długa ale jest rozwarcie na 1 cm . Za tydzień mam pełne przyzwolenie na rodzenie
Powiedział dosłownie tak : "jeszcze tydzień musi być Pani grzeczna. A później hulaj dusza, można rodzić "

Potwierdził, też że ciąża jest wcześniejsza niż wg OM. Generalnie po 15 sierpnia spoko można działać Muszę męża zmolestować na sex z wielorybkiem

Wczoraj maiałam częste skurcze ale jeszcze nie mocno bolesne. Myślę, że to przepowiadające. Bardzo dokuczają mi za to bóle krzyża. Wczoraj po raz pierwszy skorzystałam z kasy uprzywilejowanej dla ciężarnych omijając dwie osoby z górą zakupów. No w końcu kiedy jak nie teraz
Grzecznościowo Pana który jeszcze nie wypakował zakupów na taśmę zapytałam, czy mogę przed Pana wejść. Zgodził się po czym poszedł do innej kasy. Drugi miał już wszystko na taśmie, ale tak ładnie wszystko poprzesuwał i mówi, Pani kładzie tutaj przede mną. Tak ładnie wpuścił sam z siebie. Fajny, nawet przystojny. Oczywiście ładnie 2x podziękowałam

To, że Zosia się przesunęła w dół czułam od kilku dni, mała bardziej ciąży, bardzo nisko i ogromny nacisk na pęcherz. Strasznie chce mi się siku, siadam a tam 3 kropelki. I dylemat spuszczać to 3 litrami wody czy nie
piękny opis uśmiałam się nieźle ze spuszczania wody, ja w nocy nie spuszczam, dopiero po kilku razach wstawania na posikanie, bo szkoda wody

Cytat:
Napisane przez Konczita Pokaż wiadomość
wróciliśmy do domku ... idę leżeć poczytam Was później .. dzisiaj jestem spokojniejsza ... mimo że mała znowu narobiła nam stracha 0 osiwieje przez mą córcię jeszcze przed jej narodzinami
jak osiwiejesz to pofarbujesz a dla córci i tak będziesz najpiękniejszą mamą na świecie, oby jak najmniej stresów w najbliższych dniach!

Cytat:
Przepraszam za brak informacji..

Mała ma troszkę ponad 2,5kg.
Wczoraj brałam jeszcze normalnie fenka, dzisiaj 6 na dobę, jutro 4 na dobę i pojutrze już odstawiam.
Doktorek stwierdził, że szyjka jest krótsza niż była - ile? Nie powiedział. Rozwarcia nie ma. W każdym razie odstawiam wszystkie leki w sobotę właśnie.

Wyniki paciorkowca są okej.
Mam wziąć coś na mocz i żelazo, choć anemii nie mam, ale tak w razie wu. Jakbym przy porodzie krew straciła.

Wizyty nie wyznaczaliśmy, bo najpawdopodobniej spotkamy się po połogu.
Doktorek twierdzi, że nie wytrwam nawet 2tygodni.
Colds wszystko będzie dobrze, już bliziutko donoszenia jesteście, więc trzeba się szykować na godzinę 0 i być dobrej myśli
Stary 2012-08-09, 17:55   #4485
sandra23s
Zadomowienie

a gdzie angel?

Wiktor 1.09.2007,g.9:10,3600g 54cm

Pola 5.09.2012, g.0:03,4090g 53cm
sandra23s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 17:59   #4486
anesh_
Zakorzenienie

Konczi cudnego masz męża!!! Proszę mi się na niego nie denerwować.
Będzie dobrze kochana - zobaczysz.

Pokażę Wam mojego gościa:
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (66,7 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (86,4 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (19,6 KB, 30 załadowań)
Stary 2012-08-09, 18:06   #4487
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Hej kochane ja po wizycie z Klaudia i dobre wieści, zniknęły świsty i szmery z oskrzeli. Dostała jeszcze antybiotyk, żeby do końca ubić chorobę -- ale to już bardzo dobra wiadomość. Lekarka pochwaliła również fakt, że mała od ostatniej choroby przerwę miała prawie półtorej roczną, że to świetny wynik więc na jesień znów poleci szczepionka uodparniająca

A ja stwierdziłam że w poniedziałek lub wtorek pojadę na IP do szpitala celem diagnozy mojego łożyska i sprawdzenia czy malutka rośnie. Miałam dzisiaj takie głupie sny, że pojechałam do gabinetu, i lekarka tak mi chętnie to usg zrobiła i tekst 500zł się należy i do tego dostałam jakąś maszynę lottomat, cobym sobie próbowała numerki losować - pamiętam, że stwierdziłam, że taki gadżet za tyle kasy to mi nie potrzebny.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Oj ja też bym bardzo chciała już umyć ona bo wyglądają okropnie, ale sobie odpuszczę i najwyżej umyje po porodzie. Zależy mi żeby maleństwo dostało jak najwięcej składników odżywczych.
Brawa dla małej za szybki powrót do zdrówka!
Stary 2012-08-09, 18:21   #4488
anesh_
Zakorzenienie

Sojka i Sandra

Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
dzien dobry!
wow Sojka gratulejszyn zazdroszcze,ja dopiero 32

strasznie chce mi sie wedzonego lososia na kanapke i niewiem czy moge sie skusic

a ja mam problem co do lozeczka bo podobaja mi sie 2 i niewiem ktore wybrac a juz zamawiac trzeba.

to drugie jest w kolorze wenge czyli ciemne bardzo
Ja czasem jem szprotki wędzone:P
Łóżeczko to drugie.

Cytat:
Napisane przez Nisia4 Pokaż wiadomość
Poza tym zrobiliśmy z mężem ostatnio listy z imionami no i pokryły nam się dwa: Maja i Kalina, a jemu bardzo się jeszcze podoba Kaja. Myślę, że pomimo wszystkiego zdecydujemy się na Maję.
U nas tez najprawdopodobniej będzie Maja

Cytat:
Napisane przez Asiuulka89 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj pół nocy nie spałam bop mnie brzuch bolał i twardy był. Jestem ciekawa co to jeszcze mi sie tak nie zdarzyło. no ale cóż dzisiaj kończę 37 tygodni a jutro zaczynamy 38 więc tak naprawdę gotowa jestem na wszystko
Zacznie się niedługo masowe rozpakowywanie....:rolley es:

Cytat:
Napisane przez katarzinka Pokaż wiadomość
witajcie
ja wpadam z wiadomością, że dziś ranek powitał mnie śluzem podbarwionym krwią brunatną - czyli, że na mój rozumek szyjka się rozluźnia
w sumie 3 tygodnie do terminu - chyba pora torbę zapakować
Już niedługo...

Cytat:
Napisane przez bronwyn Pokaż wiadomość
Czołem Dziewczyny z rana,

Mam dwa tematy do skonsultowania . A może nawet trzy albo i więcej bo to moja pierwsza ciąża i zachowuję się jak dziecko we mgle...

Z racji tego, że siedzę teraz grzecznie w domu i nigdzie nie latam, bo szyjka mi się mocno skróciła, przekopuję fora i sklepy internetowe i kończę wyprawkę.
No i utknęłam na tzw elektronice . Jakie macie zdanie nt sprzętów typu:

1. laktator- ręczny czy elektroniczny? Jeżeli elektroniczny to jaki? Są dość drogie, znalazłam sprzęt za ok. 260 PLN, ale nie wiem czy na niego postawić.

2. sterylizator- elektryczny czy mikrofalowy?
3. podgrzewacz?
A może w ogóle 2 i 3 sobie darować? Znalazłam produkt dwa w jednym- nazywa się TUFI DUO. Podgrzewa i sterylizuje, z tym że do sterylizatora wejdą na raz max 3 butelki, albo 2 butle i mniejsze elementy np. smoczki...
4. monitor oddechu?
5. niania elektroniczna...
Albo monitor z nianią, sama nie wiem.

Druga sprawa- jestem w 32 tygodniu. Czy na tym etapie monitorujecie ruchy dziecka na bieżąco? Mój Mały ruszał się dotąd schematem- przed śniadaniem lekkie ruchy, jakby senne, po śniadaniu mocniejsze kopniaki i "przeciąganie się" później różnie- zwykle ożywienie w porze posiłków, duże ożywienie ok. 18 i 22. I dzisiaj sobie siedzę, po śniadaniu, a on cisza. Leciutkie ruchy tylko jak "pokłuję" palcem brzuszek. Zaczynam panikować bo tyle się nasłuchałam na szkole rodzenia o niedotlenieniu wskutek uciśnięcia pępowiny itd...
Zwariuję zaraz
Help

I trzecia sprawa- co sądzicie o pieluchach wielorazowych?
1.Laktatora nie kupiłam, bo koleżanki mamy mówią, ze lepiej odciąga się ręcznie. Ale zobaczymy jak to będzie po porodzie... bo jednak mam szkołę i w razie czego dokupię.

2.Sterylizator mam elektroniczny, ale to dlatego, ze dostałam w prezencie. Normalnie nie kupiłabym, bo równie dobrze, można wygotować - prawda?

3.Podgrzewacza póki co nie kupuję.

4. nie kupuję

5. nianię elektroniczną muszę kupić - bo my mamy pieska, a często jestem sama w domu i chociaż na siku muszę z nim na podwórko iść, także niania musi być

Póki co ruchów nie liczę, bo to dopiero u mnie 28 tydzień.

Pieluchy wielorazowe - jeszcze dokładnie nie zdecydowaliśmy jak będziemy pieluchować. Większość mam jednak decyduje się na pampersy - wygoda po prostu. Ja jednak postanowiłam poczytać o wielorazówkach na innych forach - wiele osób je poleca. W szczególności firmy babyland, niektórzy też dobrze wypowiadają się o bobolider (te trochę tańsze).
Stary 2012-08-09, 18:26   #4489
lidka0308
Zadomowienie

Cytat:
Boże, a ja nie wiem czy to spadek ciśnienia i pogoda czy co, ale jestem dzisiaj nieżywa. Wstałam po 9, a po 12 już dalej spałam i obudziłam się przed 14. Słabo mi jakoś i nie mam ani odrobiny energii w sobie. A za 15 minut muszę iść do pracy jeszcze.

Do tego telefony mi się urywają, a ja zmuszona jestem już odmawiać zabiegów, bo naprawdę nie mam sił i marzę tylko o tym, żeby móc odpoczywać i w pełni zająć się przygotowaniami na powitanie Antosia.
Kochana odpoczywaj, ja też już zwalniam na 100% w tym miesiącu, skończyłam dziś rozliczenie pracowników, jutro mi księgowa zatwierdzi, zrobię przelewy i do pracy nie idę, załatwię sprawy internetowo i telefonicznie, bo dziś przecholowałam z siedzeniem w pracy i teraz coś mnie krocze ciśnie, ale malutka rusza się wybitnie, więc może mnie tam okłada dodatkowo od środka

Maggie, zdjęcia przepiękne!
Stary 2012-08-09, 18:32   #4490
colds
Zakorzenienie

Cytat:

Czyli tak jak pisała Nam kiedyś Tamlin.
Sam mój Doktorek powiedział wczoraj, że RZADKO kiedy zdarza się aby od razu pod odstawieniu fenoterolu doszło do rozpoczęcia porodu. Z reguły jest to kwestia tygodni, natomiast są sytuacje gdzie ciąża jest przenoszona. Dlatego też zalecił mi, gdybym do tego czasu nie urodziła, w ciągu 10dni od wczorajszej wizyty zrobić ponownie mocz i morfologię.
Stary 2012-08-09, 18:39   #4491
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie
jak by czekolada i pomarańcze mialy powodować skurcze to ja bym juz dawno urodzila od poczatku ciazy pije rano kubek swierzo wycisnietego soku z pomaranczy i nie wyobrazam sobie dnia bez
też jakoś mnie to nie przekonało, tym bardziej, że w II trymestrze obowiązkowo codziennie musiały być 2-3 pomarańcze zjedzone - takiego miałam na nie smaka
Cytat:
hej
cieszymy się, że jest dobrze i tp coraz bliżej...
Cytat:
Mama herbatkę z liści malin, ale nie wiem kiedy można bezpiecznie zacząć pić. Koło 37-ego tygodnia?
od skończonego 36 t.

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 18:45   #4492
anesh_
Zakorzenienie

"Ostatnie chwile z brzuszkami, czas na wrzesniowo-pazdziernikowe mamy!"

Ten z tych wszystkich sześciu propozycji mi się najbardziej podoba

Cytat:
Napisane przez weronika_91 Pokaż wiadomość
Hej mamuśki a ja mam dziś wizytę \ już doczekać się nie mogę \ a pójdę dopiero tak o 17 żeby nie siedzieć 3 h w kolejce \ tak więc proszę o kciuki \
pierwsze dzieciaczki powoli \
No i jak?

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
ja dzisiaj dopeiro kończę 32 i zaczynam 33 jezuuuu niech ktoś przyspieszy czas\

Cytat:
Napisane przez bronwyn Pokaż wiadomość
A i jeszcze jedno pytanie: poród w wodzie ?
U nas nie ma.

Cytat:
ja wrzyciu bym sie na tetre na zdecydowała. wole ten czas na pranie i prasowanie dla siebie poswiecic czy nawet dla małej.
tu nie o tetrę chodzi, nie trzeba prasować i pierze się jak dobrze pamiętam pieluchy w 40, a wkłady w 60 st.

Fryzjer - mi tez by się przydał

Cytat:
My dzisiaj mamy skończony 29 tydzień na suwaczku, więc od jutro w końcu będziemy mieć tę wymarzoną 3 z przodu.

No a ja Cię gonię, gonię, bo my jtr. 28 kończymy i zaczynamy 29

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
wiadomość od Konczitki!!!

Jest na IP, ktg ma fajne, skurczy brak i nakaz leżenia w domku.
Malutka ma prawie 3kg
Coś się działo?

Cytat:
Napisane przez karolluki Pokaż wiadomość
Super że wszystko udało się wam załatwić i widzę że jesteś strasznie konsekwentna i nie odpuszczasz tych dwóch stron dziennie
No wczoraj tych dwóch do końca nie dopisałam, bo napisałam chyba 1,5 strony i nie miałam weny... a głupot pisać nie chciałam. Dziś jak na razie pół..., ale zmodyfikowałam pozostałe strony - by brzmiały lepiej. nadrobię Was i dalej biorę się do roboty.

Cytat:
My mamy dzisiaj już skończone 30 tygodni i zaczynamy 31 .
Stary 2012-08-09, 18:49   #4493
Enigmama
Raczkowanie

ciesze sie ze Wam sie podoba proponowany przeze mnie tytuł wątku choć szczerze powiem, wchodzę na Nasz wąteczek z myślą, czy ktoś nie rodzi? albo juz nie urodził? czy nie zastane takiej wieści ?

czekamy już wszystkie jak na szpilkach co?

Ja dzis miałam całkiem przyjemny dzień, taki dla siebie można powiedzieć "sprzedałam dzieci" mamie od 12 do 13 poszłam na slub koleżanki dobrej i od 15 do 17 na szkołę rodzenia Wykład był o kąciku dla noworodka
obiadek zjadłysmy u mamci i ogólnie prócz porannego sprzątanka szybko minął mi i przejemnie ten dzionek
Zaraz siadam do zamówienia allegro wszystkiego co nam potrzebne a czego jeszcze nie mamy przy okazji jesli chodzi o bogatą oferte (jedyny uzytkownik u kórego znalzlam wszystko czego potrzebowalam w sumie, prócz biustonoszy do karmienia) to polecam:
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=4222926
a jak bedzie z czasem dsotawy itd to napiszę Wam jak przyjdzie paczka (megapaczka)

Alicja 06.08.2005 rok 3050 g 55 cm
Hanna 27.03.2008 rok 3350 g 59 cm
Dorotka 21.09.2012 rok 3540 g 58 cm
Moje skarby!
Kruszynka
Enigmama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 19:02   #4494
niegrzeczna88
Wtajemniczenie

witam
2 dni mnie nie bylo a tu tyle stron jak zwykle
ja mialam wczoraj intensywny dzien i dzis tez i zabraklo czasu na wizaz, podczytywalam Was aby i jestem na biezaco
wczoraj pojechalam do tesco podbic legitymacje ubezpieczeniowa i przy okazji kupilam laktator ( wiem ze moze byc zbedny ale za 24 zl mi sie trafil reczny babyono) wiec sie skusilam
dzis tez zakupilam pieluszki tetrowe i komplecik do lozeczka poduszeczke i grubszy kocyk w kolorze zoltym
i disnemar do noska, takze z aptecznych rzeczy zostalo mi kupic octenisept i sol fizjologiczna i bede miec juz chyba wszystko.Uff
z tego co pamietam to :
sandra, sojka za donoszenie
konczi
- twoja Duśka juz duza, smialo moze wychodzic na ten swiat ale mysle ze ejszcze z 2 tyg wytrwasz
colds- jesli wedlug twojego lekarza 2 tyg nie dotrwasz, to moze bedziesz jedna z pierwszych ktora utuli swoje dzieciatko super, a Ty spokojnie nie panikuj
elena wszystkiego najlepszego z okazji urodzin

Bardzo podoba mi sie tytul Enigmamy - nr 3

Maggie- swietne zdjecia, szkoda ze tylko 2 - super z Was para

aaa i od 2 dni wiem co to zgaga - meczy mnie niesamowicie!
bol gardla przeszedl to teraz to - jak to mowia jak nie urok to sraczka

IGA

Maja

niegrzeczna88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 19:02   #4495
martusia26
Rozeznanie

Cześć mamuśki
nie bylo mnie wczoraj i mam 10 stron do nadrobienia
Cytat:
Napisane przez zielona1911 Pokaż wiadomość
aga_ton
ja rozumiem,kurde ale czemu tak sie dzieje? dalam rade to wypic wiec dlaczego po niecalej godzinie zwrocilam?
A co na to Twoj lekarz,ze co chwile zwracasz? nie dal Ci spokoju?
Przy Oksarze w ciazy mialam przyjsc po sniadaniu po prostu.

Wiadomo,ze jak bede musiala to bede powtarzac to nie mam innego wyjscia. Tak mysle ze wypije to nastpenym razem i wyjde z tzetem i pojade autem do domu i wroce po dwoch godzinach bo mozna w mojej przychodni.
Zielona ja też dałam radę wypić i nie było takie złe. Tylko ja po tym cholerstwie strasznie źle się czuje i organizm chyba sam robi wszystko żeby się tego pozbyć. nawet nie mam mdlości tylko to są takie nagłe wymioty. wczoraj podchodziłam do tego drugi raz no i też nie dałam rady utrzymać tego w żołądku przez 2 godziny. dzwoniłam do położnej która pracuje razem z moim lekarzem i powiedziała żeby zbadac poziom cukru 2 godziny po śniadaniu i zobaczymy czy lekarz to zaakceptuje.
Stary 2012-08-09, 19:15   #4496
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elena_100 Pokaż wiadomość
czołem
Brzusio zaczyna 35 tydzień a ja dziś mam 31 urodziny więc
stawiam wszystkim soczka i dobre ciastko
Więc

Cytat:
Przypomniało mi się teraz, co sąsiadki nagadały o mojej przyjaciółce na całe jej osiedle . Wyjechała na pół roku za granicę i tam niestety się jej przytyło, do tego ma figurę typu jabłko, szczupłe nogi i duży brzuch po prostu, ktoś rozsiał plotkę, że jest w ciąży, a oczywiście nie była, a jako, że żadne dziecko się nie urodziło stwierdzono, że widocznie urodziło się martwe i jedna sąsiadka przyszła do jej mamy z kondolencjami .
no comment...

Cytat:
Napisane przez alfabia Pokaż wiadomość
U gina dobre wieści. Malutka ma ok 3,5 kg. Głowka jest już ładnie w kanale rodnym. Szyjka nadal długa ale jest rozwarcie na 1 cm . Za tydzień mam pełne przyzwolenie na rodzenie
Powiedział dosłownie tak : "jeszcze tydzień musi być Pani grzeczna. A później hulaj dusza, można rodzić "
Duża dziewuszka . Brawa dla niej .

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
wczoraj zrobiliśmy tą ciążową sesję i dziś dostałam pierwsze zdjęcia - wrzucam na maila
Śliczne zdjęcia

Cytat:
Napisane przez Iwoncia81 Pokaż wiadomość
Konczitka mówi ze nie czuła ruchów malej a w nocy brzuch miała twardy to sie zebrała z mężem i pojechali
Dobrze zrobili

Cytat:
Mała ma troszkę ponad 2,5kg.
Wczoraj brałam jeszcze normalnie fenka, dzisiaj 6 na dobę, jutro 4 na dobę i pojutrze już odstawiam.
Doktorek stwierdził, że szyjka jest krótsza niż była - ile? Nie powiedział. Rozwarcia nie ma. W każdym razie odstawiam wszystkie leki w sobotę właśnie.

Wyniki paciorkowca są okej.
Mam wziąć coś na mocz i żelazo, choć anemii nie mam, ale tak w razie wu. Jakbym przy porodzie krew straciła.

Wizyty nie wyznaczaliśmy, bo najpawdopodobniej spotkamy się po połogu.
Doktorek twierdzi, że nie wytrwam nawet 2tygodni.
Będą dzieciaczki niedługo

---------- Dopisano o 19:15 ---------- Poprzedni post napisano o 19:04 ----------

Cytat:
Napisane przez Bafi@Home Pokaż wiadomość
Hej kochane ja po wizycie z Klaudia i dobre wieści, zniknęły świsty i szmery z oskrzeli. Dostała jeszcze antybiotyk, żeby do końca ubić chorobę -- ale to już bardzo dobra wiadomość. Lekarka pochwaliła również fakt, że mała od ostatniej choroby przerwę miała prawie półtorej roczną, że to świetny wynik więc na jesień znów poleci szczepionka uodparniająca

A ja stwierdziłam że w poniedziałek lub wtorek pojadę na IP do szpitala celem diagnozy mojego łożyska i sprawdzenia czy malutka rośnie. Miałam dzisiaj takie głupie sny, że pojechałam do gabinetu, i lekarka tak mi chętnie to usg zrobiła i tekst 500zł się należy i do tego dostałam jakąś maszynę lottomat, cobym sobie próbowała numerki losować - pamiętam, że stwierdziłam, że taki gadżet za tyle kasy to mi nie potrzebny.

---------- Dopisano o 13:00 ---------- Poprzedni post napisano o 12:57 ----------

Oj ja też bym bardzo chciała już umyć ona bo wyglądają okropnie, ale sobie odpuszczę i najwyżej umyje po porodzie. Zależy mi żeby maleństwo dostało jak najwięcej składników odżywczych.
Super Córa prawie zdrowa

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
już prawie donoszona
choć zastanawiam się czy dobrze zrobię, bo chyba to Tamlin pisała kiedyś, że mycie okien, wieszanie firanek (generalnie prace, gdy długo ręce podniesione się ma) nie tyle wpływają na wywołanie porodu, ale powodują odklejanie łożyska, a przez to maluch jest gorzej dotleniony, odżywiony... więc się waham i stąd pomysł stania na drabince, żeby rąk do góry za bardzo nie podnosić....
Cytat:
Napisane przez anusiaaniaanusia Pokaż wiadomość
Pamiętam było coś takiego...
Ale większość moich znajomych myła okna tuż przed porodem. Musiały sobie kobitki posprzątać. Ja zamierzam co prawda przetrzeć szyby, ale to jeszcze nie teraz.
Ostatnio moja sąsiadka szalała, sprzątała, choć ledwo chodziła. Urodziła 7 dni po terminie chłopczyka 4850g i 60cm. Miała cesarkę. Żaliła się, że ubranka na 56 i 62 za małe były już po 2 dniach jak tylko mały nóżki wyprostował. Nogi ma podobno jak balerony i ciągle je
Hmmm... ja to mam dobrze - siostra mi dziś wszystkie umyła

Cytat:
Pochwalę Wam się kolorem wózia

Będzie identyczny właśnie, nawet rączka brązowa - robię to tylko i wyłącznie dla TŻa I taki samiusieńki fotelik. Tylko Tako Laret
Piękny jest - mój kolor ulubiony
Stary 2012-08-09, 19:23   #4497
Bafi@Home
Zakorzenienie

GG do Bafi@Home

A to i ja się pochwalę, dla naszej niuni mamy już wózeczki poprane z fotelikiem, aż mi się zatęskniło za wożeniem

Dzisiaj przyszły mi butelki z TomeeTipee - przesyłka dosłownie ekspresowa, wczoraj zakupiłam - dzisiaj już były -a ze to paczka ekonomiczna - przeżyłam szok. A sprzedający bardzo w porządku Chaszek1975 - nie wiele u niego można kupić, ale miał cenowo najfajniejszy zestaw startowy a na takim mi zależało. Pewnie się zdziwicie po co mi tyle butelek - ale jeden zestaw będzie na stałe u babci a drugi w domu, jak mała już będzie na etapie mm.

Mam już kosmetyki do kąpieli, wzięłam z Baby Bubchen - bo nie zawierają parabenów i sztucznych barwników a kupiłam u nas w aptece bo cenowo wychodziły podobnie jak na all.

Dzisiaj też już poprasowałam ubranka i poukładałam w komódce, jednym słowem. Jestem gotowa na przyjście dzieciątka - już się doczekać nie mogę.

No i niech maleństwo przybiera.

"Nie wierzysz, mówiła miłość - jak cię rąbnę to we wszystko uwierzysz"
ks. Jan Twardowski
Bafi@Home jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 19:27   #4498
anesh_
Zakorzenienie

Cytat:
hej

ide nadrabiac
Stary 2012-08-09, 19:34   #4499
elena_100
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anesh_ Pokaż wiadomość
Ach złość mi na moją siorkę przeszła.
Wczoraj jak wróciłyśmy z Pzn. to została u mnie i tak sobie miło spędzałyśmy czas.

A dziś umyła mi okna i poprała firanki, także mam pachnąco w domku
I jeszcze dała prezent dla niuni znad morza. Pochwalę się.
fajny

Dziękuję bardzo wszystkim za życzenia urodzinowe A tak wogóle padam na pysk troszkę, zrobiłam ciasto, posprzątałam, zrobiłam sałatkę, obiad..... Odwiedziła mnie przyjaciółka z dawnych lat ze swoim rozkosznym pięciomiesięcznym synkiem. Teraz czeka mnie druga tura gości więc nie zabawię z wami choć bardzo bym chciała

elena_100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-09, 19:39   #4500
Nisia4
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
u nas nie ma nikt ktg tylko w szpitalu a nie wiem czy można tam tak sobie zrobić jak się chce, bez skierowania
super, już tuż tuż
Ja podjechałam kiedyś do szpitala na izbę przyjęć na ktg bo nie czułam ruchów i bez najmniejszych problemów mi zrobili. Później przyszedł lekarz porozmawiać ze mną i mówił, że mam walić do nich jak w dym gdybym się czuła niepewnie.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości