Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-11, 15:12   #2581
hello_penny
Raczkowanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XVII

Cytat:
Napisane przez gosinek13 Pokaż wiadomość
Moje u/p

I owsianka z bananem,truskawkami,malin ami, 3 łyzeczkami masła orzechowego, herbata z miodem i cytryną

II grahamka z 150g twarożku domowego i pomidorem,sałatka z malin,truskawek i 3 dużych śliwek(takie zielone,wyglądają jak jabłka)kawa z mlekiem i cukrem

III 2 gołąbki z miesem i ryżem,brokuły,sałatka z warzyw,kromka chleba żytniego z serkiem śmietankowym i pomidorem, świeży sok z pomarańczy

IV opieczona grahamka z serkiem śmietankowym i wędzonym łososiem, pomidorem,herbata z miodem i cytryną

miedzy posiłkami podjedzone wafle ryżowe z dynią i paprykowe
smacznie i zdrowo, ale na pewno nie na P. jeśli zależy Ci na kilku dodatkowych kilogramach, to dołóż podwieczorek, kakao przed snem i skubnij coś czasem między posiłkami, bo jest dosyć 'sztywno'.

Cytat:
Napisane przez aguseq Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja mam takie pytanie techniczne... W swoich jadłospisach uwzględniacie wszystko, tzn. nie przekąszacie nic między posiłkami (chodzi mi nawet o garść żelków, kilka michałków, próbowanie przy gotowaniu)? Czy podjadania nie wliczacie w dobowy bilans (przy założeniu, że ktoś nie jest na redukcji).
Ja powolutku zaczynam wracać do normalnego odżywiania po ostrym nawrocie ed i zastanawiam się, czy moje podjadanie jest w porządku, czy starać się uczyć organizm odczuwania głodu o konkretnych porach ?
moim zdaniem nie ma nic złego w podjadaniu. wiadomo że czasem najdzie nas na coś nadprogramowego ochota. grunt żeby nie przeholować.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

Edytowane przez hello_penny
Czas edycji: 2012-08-11 o 15:17
hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 15:46   #2582
Irish lady 28
Zadomowienie

rrr
  1. ok.8..kawałek- trójkącik pizzy domowej roboty
  2. ok.10. jajko na miękko, trochę twarogu, 5-6 pomidorków koktajlowych, pół ogórka, homo ze 2 łyżki (śniadanie w gronie znajomych, coś a la szwedzki stół)
  3. ok. 14. 1/2 makreli, kromka chleba
  4. ok.18. miseczka fasolówki w wersji wegetariańskiej, mnóstwo warzyw, ziemniaki, chili, majeranek, zero zabielania.. lampka wina

i jak to wygląda?

Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 15:59   #2583
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez Irish lady 28 Pokaż wiadomość
rrr
  1. ok.8..kawałek- trójkącik pizzy domowej roboty
  2. ok.10. jajko na miękko, trochę twarogu, 5-6 pomidorków koktajlowych, pół ogórka, homo ze 2 łyżki (śniadanie w gronie znajomych, coś a la szwedzki stół)
  3. ok. 14. 1/2 makreli, kromka chleba
  4. ok.18. miseczka fasolówki w wersji wegetariańskiej, mnóstwo warzyw, ziemniaki, chili, majeranek, zero zabielania.. lampka wina

i jak to wygląda?

Jak mega jojo
Stary 2012-08-11, 16:31   #2584
Ervisha
Zakorzenienie

Moje U
I serek naturlany z mieszanką płatków (zdrowy błonnik, crunchy z Biedronki, musli śniadaniowe), rodzynkami, figami, suszonymi jabłkami i gruszkami, orzechami laskowymi i 4 śliwkami mirabelkami
II 2 duże trójkąty z ciasta francuskiego (każy o boku 20 cm) z domowymi powidłami z jabłek, szklanka mleka (nie wiem ale coś mnie na mleko naszło )
III tort z 5 naleśników drożdżowych każdy o śr. 20 cm. przekładany serkiem naturlanym 150g i nektarynkami z wierzchu z serkiem, nektarynką i startą gorzką czekoladą(naleśnik-serek-nektarynka-nalesnik-serek-nektarynka itd.)
IV maliny, mirabelki,poziomki, orzechy arachidowe
V będą 4 kromki razowca każda z osełką, serem białym i pomidorem
Wiem, ze dzisiaj jakoś słodko ale dzisiaj miałam ochte. chyba przez tą pogodę ;D

Książki potrzebują nowego domu

Ervisha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 16:39   #2585
Irish lady 28
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Jak mega jojo

yy...??..nie rozumiem...?
Irish lady 28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 17:03   #2586
Milka1224
Rozeznanie

To ja rzuce U

I 2 opieczone kromki razowca ze słonecznikiem - z kozim serem i domową konfiturą borówkową / ricottą, pomidorem i bazylią + duża kawa parzona

II miska sałatki (ziemniaki, brokuł, dużo słonecznika, jajko, kukurydza, przyprawy, jogurt grecki, musztarda rosyjska)

III duży pełny talerz barszczu czerwonego z botwinka, marchewka, ziemniakami i białą fasolą

IV (1,5 h po obiedzie ) 2 spore gołąbki bez zawijania z białego ryżu, kapusty i łopatki wieprzowej smazone na oleju rzepakowym

V sałatka owocowa (jabłko, kawałek banana i maliny)

do picia: woda i ricore
Milka1224 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 17:08   #2587
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Milka1224 Pokaż wiadomość
To ja rzuce U

I 2 opieczone kromki razowca ze słonecznikiem - z kozim serem i domową konfiturą borówkową / ricottą, pomidorem i bazylią + duża kawa parzona

II miska sałatki (ziemniaki, brokuł, dużo słonecznika, jajko, kukurydza, przyprawy, jogurt grecki, musztarda rosyjska)

III duży pełny talerz barszczu czerwonego z botwinka, marchewka, ziemniakami i białą fasolą

IV (1,5 h po obiedzie ) 2 spore gołąbki bez zawijania z białego ryżu, kapusty i łopatki wieprzowej smazone na oleju rzepakowym

V sałatka owocowa (jabłko, kawałek banana i maliny)

do picia: woda i ricore
Kolacja skromniutka. dorzuciłabym jakies orzechy do tej salatki ale poza tym smacznie jak zwykle

Moje U
I serek naturlany z mieszanką płatków (zdrowy błonnik, crunchy z Biedronki, musli śniadaniowe), rodzynkami, figami, suszonymi jabłkami i gruszkami, orzechami laskowymi i 4 śliwkami mirabelkami
II 2 duże trójkąty z ciasta francuskiego (każy o boku 20 cm) z domowymi powidłami z jabłek, szklanka mleka (nie wiem ale coś mnie na mleko naszło )
III tort z 5 naleśników drożdżowych każdy o śr. 20 cm. przekładany serkiem naturlanym 150g i nektarynkami z wierzchu z serkiem, nektarynką i startą gorzką czekoladą(naleśnik-serek-nektarynka-nalesnik-serek-nektarynka itd.)
IV maliny, mirabelki,poziomki, orzechy arachidowe
V będą 4 kromki razowca każda z osełką, serem białym i pomidorem Wiem, ze dzisiaj jakoś słodko ale dzisiaj miałam ochte. chyba przez tą pogodę ;D

Stary 2012-08-11, 17:43   #2588
teczowa dlolinka 21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aguseq Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ja mam takie pytanie techniczne... W swoich jadłospisach uwzględniacie wszystko, tzn. nie przekąszacie nic między posiłkami (chodzi mi nawet o garść żelków, kilka michałków, próbowanie przy gotowaniu)? Czy podjadania nie wliczacie w dobowy bilans (przy założeniu, że ktoś nie jest na redukcji).
Ja powolutku zaczynam wracać do normalnego odżywiania po ostrym nawrocie ed i zastanawiam się, czy moje podjadanie jest w porządku, czy starać się uczyć organizm odczuwania głodu o konkretnych porach ?

To ja Ci odpowiem, czytając te jadłospisy dziewczyn czasem jestem w szoku, bo w sumie nie wiem czy one jedzą co 3 godziny i jakim cudem mieszczą wtedy 5 posiłków, ja w wakacje śpię dłużej, więc jakbym miała jeść co trzy godz. to nawet 4 posiłek wychodzi mi wtedy dość późno więc jem je częściej czasem cztery, czasem sześć i szczerze nie umiem jeść co trzy godziny pięciu posiłków, często coś pszekąszam do kawy, czy ktoś mnie czymś najnormalniej w świecie poczęstuje, jakiś owoc wpadnie, czy też baardzo często podjadam przy gotowaniu, a dużo i często gotuję bo uwielbiam. Poza tym wracając do przerw trzygodzinnych są po prostu nie dla mnie, nie wytrzymuję często i nie mam zamiaru na siłę czekać trzech godzin skoro jestem głodna.
Podsumowując krótko: Moim zdaniem luz jest najważniejszy!!!

13.03.2016 II kreseczki

https://mkuchara.blogspot.com/
teczowa dlolinka 21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 17:48   #2589
Paula_95
Wtajemniczenie

R:

Ś: omlet (1 jajko, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, trochę chudego mleka) smażony na oliwie z oliwek, z serkiem wiejskim i miodem,

3 km biegu, 15 km na rowerze,

IIŚ: kaszka manna z masłem orzechowym,
O: 3 pomidory, 200 g serka wiejskiego, grahamka, szklanka soku warzywnego, pół tabliczki gorzkiej czekolady (mogłam sobie ją darować...),
K: dwa jajka w koszulkach ze szczypiorkiem, papryka, pomidorek i szklanka soku warzywnego.

W ciągu dnia oczywiście dużo wody, herbaty bez cukru i jedna kawa Ricore bez cukru z chudym mlekiem.

Bardzo źle to wygląda? Wiem, że tą czekoladę mogłam sobie darować, ale mam czasami taką chcicę na słodkie, że nie mogę.

Irish lady 28, mi ta Twoja redukcja wygląda bardzo ubogo. Za mało jesz.
Ale specjalistą nie jestem, niech lepiej doświadczone dziewczyny się wypowiedzą.

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25

Edytowane przez Paula_95
Czas edycji: 2012-08-11 o 17:50
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 18:03   #2590
aguseq
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
To ja Ci odpowiem, czytając te jadłospisy dziewczyn czasem jestem w szoku, bo w sumie nie wiem czy one jedzą co 3 godziny i jakim cudem mieszczą wtedy 5 posiłków, ja w wakacje śpię dłużej, więc jakbym miała jeść co trzy godz. to nawet 4 posiłek wychodzi mi wtedy dość późno więc jem je częściej czasem cztery, czasem sześć i szczerze nie umiem jeść co trzy godziny pięciu posiłków, często coś pszekąszam do kawy, czy ktoś mnie czymś najnormalniej w świecie poczęstuje, jakiś owoc wpadnie, czy też baardzo często podjadam przy gotowaniu, a dużo i często gotuję bo uwielbiam. Poza tym wracając do przerw trzygodzinnych są po prostu nie dla mnie, nie wytrzymuję często i nie mam zamiaru na siłę czekać trzech godzin skoro jestem głodna.
Podsumowując krótko: Moim zdaniem luz jest najważniejszy!!!
teczowa dlolinka, dziękuję bardzo za odpowiedź. Ja właśnie też często nie wytrzymuję trzech godzin ALBO po trzech nie jestem jeszcze głodna. To na pewno także rzecz rozregulowanego żołądka, do któego wciąż niedużo wchodzi Ale też chyba najzupełniej w świecie fizjonomii - organizm to nie zabawka na baterie, upomina się wtedy, kiedy potrzebuje. : )
Ze względu na moją przypadłość martwiło mnie troszkę moje podjadanie i te "rygorystyczne" jadłospisy tutaj.
Czyli po prostu będę starałą się słuchać, co mówi mój organizm i byle powolutku do przodu.
Dzięki raz jeszcze
aguseq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 18:04   #2591
Magdalena0603
Rozeznanie

U
  • genialna jajecznica małżonka mojego , z 4 jajek, na maśle, ze szczypiorkiem, pół bagietki z serkiem czosnkowym, 2 kiwi
  • sałatka: papryka czerwona, pomidory, groszek, ogórki zielone, szczypiorek, czosnek, oliwa z oliwek, drugie pół bagietki z serkiem, mały gryz Snickersa
  • dorsz zapiekany w folii, 3 łyżki frytek z blachy, bukiet surówek, kompot z truskawek
  • 2 małe parówki z keczupem i musztardą ostrrrrą, kromka razowca, 2 pomidory z bazylią

rzucicie okiem?
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 18:28   #2592
biedroneczka94
Raczkowanie

moje U:
1. Danio waniliowy
(podjedzone: 1 plasterek sera białego, takiego okrągłego 59 kcal, mały pomidorek)
2. grahamka: kazda polowa z maslem, wedlina drobiowa, papryka, pomidorem i cebula, jablko, kilka paluszkow z makiem
3. zupa z ziemniakami, makaronem, marchewka i pietruszka - miska, jablko
4. cappuchino milka orzechowe
5. 2 kromki zwyklego chleba z tym co 2.
dlaczego ciagle bym cos podjadala ?
ile tu moze byc kcal?? mniejwiecej?
biedroneczka94 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 19:50   #2593
anpapi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez biedroneczka94 Pokaż wiadomość
hmm,dlatego, że za mało jesz i Twój organizm się tego jedzenia domaga?
Stary 2012-08-11, 20:04   #2594
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
moje U:
1. Danio waniliowy
(podjedzone: 1 plasterek sera białego, takiego okrągłego 59 kcal, mały pomidorek)
2. grahamka: kazda polowa z maslem, wedlina drobiowa, papryka, pomidorem i cebula, jablko, kilka paluszkow z makiem
3. zupa z ziemniakami, makaronem, marchewka i pietruszka - miska, jablko
4. cappuchino milka orzechowe
5. 2 kromki zwyklego chleba z tym co 2.

jak dla mnie około!!! 300 kalorii... może być mniej..samo Danio i Milka to już kop..
jesz dziwnie, podjadasz, mało normalnego jedzenia, ino zapychacze typu Danio ..
mało białka, mały obiad..sama zupa..redukcyjnie dość, ale niepotrzebnie zapychasz się smieciowo..
zjedz jakies jajko, mięso z ziemniakami/ ryżem na obiad...rybe może jakąs...
smutne to, bez kolorów
Stary 2012-08-11, 20:10   #2595
Bloody_
Rozeznanie

UTRZYMANIE:

1. 3 kromki chleba '7 ziaren' z serkiem śmietankowym, sałatą lodową, serkiem wiejskim (poszedł cały ), plasterkami awokado, pomidora, ogórka i szczypiorkiem; kawa rozpuszczalna z mlekiem

jabłko, gruszka

2. Gałka ziemniaków posypana szczypiorkiem; kawałki piersi kurczaka podsmażone na oliwie z cebulą, pomidorem, papryką, fasolką szparagową, świeżą bazylią- posypane natką pietruszki; duża porcja mizerii z jogurtem naturalnym

3. Spory kawałek czekoladowego ciasta z cukinią ; koktajl (szklanka) z brzoskwini, awokado i mleka

4. 2 kromki chleba jw. z serkiem śmietankowym, sałatą lodową, drobiową krakowską (po 2 plastry), jajkiem na półmiękko i:
- majonezem, pomidorem, cebulką i świeżą bazylią,
- chrzanem, ogórkiem, papryką i świeżą bazylią

I am the captain of my soul.

Bloody_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 20:17   #2596
biedroneczka94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
jak dla mnie około!!! 300 kalorii... może być mniej..samo Danio i Milka to już kop..
jesz dziwnie, podjadasz, mało normalnego jedzenia, ino zapychacze typu Danio ..
mało białka, mały obiad..sama zupa..redukcyjnie dość, ale niepotrzebnie zapychasz się smieciowo..
zjedz jakies jajko, mięso z ziemniakami/ ryżem na obiad...rybe może jakąs...
smutne to, bez kolorów
300? chyba 3000? to mialas na mysli? czyli ogolnie malo jedzenia? a mi sie wydaje ze duzo, miaalm zamiar gdzies ucinac
Stary 2012-08-11, 20:42   #2597
olmana
Raczkowanie

u mnie dzisiaj baardzo mało żarełka, bo zabiegana byłam :p
jadłam obiad o 18, więc nie jestem głodna, ale wypaadałoby coś zrobić, żeby nie wyszło poniżej 1000kcal dziennie, wiadomo... bo dzisiaj jadłam: sniadanie- śledzie (wg przepisu mojej dyrektorki) z rodzynkami, śliwkami suszonymi, cebulką i koncentratem pomidorowym + 1 kromka chleba graham- żytniego + kawałek kromki jakiegols innego chleba, troszkę masła, a potem wypiłam 1/3 szklanki świeżo wwyciśniętego soku z marchwi i jabłka, potem zjadłam cukierka takiego zwykłego, taki lekko kremowo-owocowy, mały i żułam gumę Orbit i potem siup na obiadek- grochówka (siosstra robiła, ze śmietaną..., ale wzięłam mniejszą miseczkę- tak jak lubię ) + filet z indyka smażony (ja sobie sama usmażyłam, bo jak widziałam jak siostra to robi...- 0,5 patelni oleju.. ja sobie usmażyłam na niewielkiej ilości oleju, z dodatkiem otrąb i płatków żytnich i kukurydzianych, rozdrobnionych)+ 2 ziemniaczki + surówka z marchewki,jabłka, troszkę cukru i kwasku cytrynowego dużo i troszkę chrzanu. Teraz mam dylemat: bo raczej nie będę jeść kolacji, ale nie wiem co ogólnie lepsze: szklanka mleka pełnotłustego lub 2% czy szklanka ciemnego kakao z 2 łyżeczkami cukru? to się okaże
olmana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 21:17   #2598
Magdalena0603
Rozeznanie

Cytat:
300? chyba 3000? to mialas na mysli? czyli ogolnie malo jedzenia? a mi sie wydaje ze duzo, miaalm zamiar gdzies ucinac

3000, oczywiscie
ale ogólnie mysle sobie,że mniej....tylko tak oszukujesz samą siebie
Stary 2012-08-11, 22:04   #2599
hello_penny
Raczkowanie

Cytat:
moje U:
1. Danio waniliowy zmień na jogurt naturalny/serek wiejski. a jak już tak bardzo lubisz danio, to chociaż dołóż do niego orzechy, pestki, owoce...
(podjedzone: 1 plasterek sera białego, takiego okrągłego 59 kcal, mały pomidorek) bo śniadanie za skromne.
2. grahamka: kazda polowa z maslem, wedlina drobiowa, papryka, pomidorem i cebula, jablko, kilka paluszkow z makiem tu ok.
3. zupa z ziemniakami, makaronem, marchewka i pietruszka - miska, jablko jeśli porcja porządna, to ok. chociaż mogłoby wpaść jeszcze jakieś mięsko.
4. cappuchino milka orzechowe zmieniłabym na kakao i potraktowała je jako dodatek do deseru, skoro to utrzymanie.
5. 2 kromki zwyklego chleba z tym co 2. nie będziesz głodna w łóżku?
kalorie to sobie sama policz, koleżanko. jest masa stron, które to ułatwiają. zresztą nikt, lepiej niż Ty, nie zna Twoich porcji. poza tym mało konkretnie. nie dojadasz, więc ciągnie Cię między posiłkami do lodówki. poczytaj trochę jadłospisów i zmodyfikuj swój, bo jest co zmieniać.

Sumienie miała czyste. Nieużywane.

56 55 54 53 52 51 50 49 48 47

hello_penny jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 22:05   #2600
biedroneczka94
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
3000, oczywiscie
ale ogólnie mysle sobie,że mniej....tylko tak oszukujesz samą siebie
pytam ile kcal, bo szczerze mnie to interesuje
kiedys jak musialam przytyc to jadlam przykladowo:
1.bułka słodka, kakao i jakis serek homo
2. 2 kromki z obkladem
3. obiad to co bylo
4. jakis owoc i slodycz
5. 2 kromki z obkladem
i dopiero po jakims czasie waga zaczela ruszac, jak dalam wieksze obiady, dojadania miedzy posilkami czyli jakies kanapi i mnostwo slodyczy
mialam ochote na wszystko i w duzych ilosciach
chcialabym moc tyle jesc i nie tyc
Stary 2012-08-11, 22:16   #2601
delightful_
Zadomowienie

GG do delightful_

Hej dziewczyny Czytam Was codziennie, ale nie odważyłam się jeszcze tu napisać . Od połowy czerwca jestem na P, przybrałam prawie 5 kg, teraz się zatrzymało . Mogłybyście mi pomóc zmodyfikować ewentualnie jadłospis ?

I . Owsianka : 4 łyżki płatków, 2 łyżki otrąb owsianych, łyżka pszennych z serkiem wiejskim, garścią migdałów, bananem, nekratynką, kakao i cynamonem;
jabłko
II . Dwie opieczone kromki chleba żytniego z opakowaniem serka wiejskiego z ziołami, serem żółtym, pomidorem, sałatą, jajko na miękko, kanapki posypane dwoma łyżkami podprażonego słonecznika łuskanego;
III. Ponad połowa woreczka ryżu brązowego, 3 łyżki podprażonych pestek dyni, surówka z marchwi i selera z łyżką oliwy, puree brokułowe, pierś z kurczaka;
IV. Sałatka : banan, brzoskwinia UFO, jogurt naturlny zott, kakao, ananas, jabłko, wiórki kokosowe;
V . Trzy opieczone, chrupiące kromki chleba razowego z opakowaniem serka wiejskiego, serem żółtym, twarożkiem półtłustym, dwoma łyżkami prażonego słonecznika, rzodkiewki, pomidor i sałata .

Jak to wygląda ? Co zmienić ? Dodam, że uwielbiam prażony słonecznik na opieczonym chlebku z serem żółtym *,* I tu pytanie- nie jest za dużo tych pestek ? ;> Dziękuję z góry i uśmiecham się o opinie i pomoc

Edytowane przez delightful_
Czas edycji: 2012-08-11 o 22:18
delightful_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-11, 23:58   #2602
Qunia
Raczkowanie

w stronę R:

rano: ok. 45 min. ćwiczeń

I.(ok.10tej): owsianka: 2 ł.otrębów owsianych + 2 żytnich na wodzie, z 1/2 kubka jogurtu nat., plastrem sera białego, łyżeczką miodu, 3 cząstki grapefruita, niewielkie jabłko + herbata z cytryną

II: ser biały z odrobiną kefiru, rozgnieciona nektaryna

III: filet z kurczaka gotowany na parze z ziołami prowansalskimi, kasza gryczana (troszkę mniej niż pół woreczka), sałatka z kapusty pekińskiej, ogórka konserwowego, pomidora, ogórka zielonego + herbata czerwona

IV. kilka migdałów, pół jogurtu nat.

trucht ok.45 min.

V. serek wiejski + herbata z cytryną

ok. 45 min. ćwiczeń ponownie
w ciągu dnia ok. 1,5 l. wody

Coś dodać/ ująć? Czegoś unikać? Proszę o ocenę

może dotąd zaniedbywałam modlitwę, ale teraz, jeśli tam jesteś, proszę, uratuj mnie SUPERMANIE! }

"ciało pielęgnuje, bo jest domem duszy i gdy mi jest dobrze - moja dusza mruczy."
Qunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-12, 08:01   #2603
N_tt
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez delightful_ Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny Czytam Was codziennie, ale nie odważyłam się jeszcze tu napisać . Od połowy czerwca jestem na P, przybrałam prawie 5 kg, teraz się zatrzymało . Mogłybyście mi pomóc zmodyfikować ewentualnie jadłospis ?

I . Owsianka : 4 łyżki płatków, 2 łyżki otrąb owsianych, łyżka pszennych z serkiem wiejskim, garścią migdałów, bananem, nekratynką, kakao i cynamonem;
jabłko
II . Dwie opieczone kromki chleba żytniego z opakowaniem serka wiejskiego z ziołami, serem żółtym, pomidorem, sałatą, jajko na miękko, kanapki posypane dwoma łyżkami podprażonego słonecznika łuskanego;
III. Ponad połowa woreczka ryżu brązowego, 3 łyżki podprażonych pestek dyni, surówka z marchwi i selera z łyżką oliwy, puree brokułowe, pierś z kurczaka;
IV. Sałatka : banan, brzoskwinia UFO, jogurt naturlny zott, kakao, ananas, jabłko, wiórki kokosowe;
V . Trzy opieczone, chrupiące kromki chleba razowego z opakowaniem serka wiejskiego, serem żółtym, twarożkiem półtłustym, dwoma łyżkami prażonego słonecznika, rzodkiewki, pomidor i sałata .

Jak to wygląda ? Co zmienić ? Dodam, że uwielbiam prażony słonecznik na opieczonym chlebku z serem żółtym *,* I tu pytanie- nie jest za dużo tych pestek ? ;> Dziękuję z góry i uśmiecham się o opinie i pomoc
nie powinnam oceniać, ale bardzo mi się podoba! smacznie, różnorodnie, zdrowo!
no i ten słonecznik na pewno nie zaszkodzi, na zdrowie!

no i moje P, chociaż chyba aż tak ładnie się nie prezentuje
1. owsianka (4 łyżki płatków owsianych, jogurt naturalny 180g, borówki, ponad łyżeczka masła orzechowego, łyżeczka miodu), herbata zielona
2. grahamka z masłem, 2 plastrami polędwicy miodowej, 2 jaja na miękko, pomidor, sałata
3. makaron pełnoziarnisty, 2 plastry schabu pieczonego, ogórki małosolne
rower 20 min
4. koktajl z jogurtu naturalnego 180g, banana, malin; garść orzechów laskowych
5. grahamka 100g z masłem, 2 plastrami sera żółtego, 2 pomidorami, herbata zielona
rower 20 min

herbata z cytryną i miodem
siemię lniane (kleik) przed snem
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-12, 08:59   #2604
aniolbezskrzydel89
Zadomowienie

To ja postaram się ocenić. Na P byłam i też walczyłam o @, więc patrzę na Twoje jadło pod tym kątem, pod jakim sama starałam się je komponować.

Cytat:
Zatrzymać mogło się dlatego, że organizm już przyzwyczaił się do takiej ilości jedzenia, zacznie poprawił się metabolizm i prawdopodobnie będziesz musiała zwiększyć porcje lub jeść dodatkowy posiłek, żeby znowu poszło do przodu.

jabłko
Tu bardzo ładnie. Jak mieścisz, to spokojnie możesz zjeść kromkę chleba z serkiem śmietankowym lub masłem i obkładem.
Serek wiejski nr 2, ale może jeszcze być. Masło lubimy czy nie? Jeśli tak, to koniecznie smaruj nim pieczywo! Jeśli nie: kup jakiś serek śmietankowy (najlepiej tłusty, typu Almette, Tartar...).
Nie wiem co z tą piersią, ale śmiało być być smażona. Do ryżu może być jakiś zawiesisty sos ze śmietaną np.
Tu też ładnie.
Trzeci serek wiejski (i twaróg, a w IV. jeszcze jogurt...) to trochę za dużo nabiału. A pamiętaj, że żółte sery to też ta grupa produktów (na P oczywiście można spokojnie je jeść, ale tak ogólnie rzecz biorąc nadmiar nabiału też nie jest zbyt dobry dla organizmu). Zamiast tych serków zrób sobie np. roladę jakąś faszerowaną z kury lub innego ładnego mięska i po wystudzeniu pokrój ją na plastry i połóż na pieczywie.

Posiłek przed snem? Kakao na tłustym mleku, jakaś słodka bułka ze szklanką mleka, chociażby banan (najlepiej coś nie bardzo tłustego, typu orzechy, bo możesz mieć problemy ze snem)? Ja osobiście tego nie praktykowałam, bo nie umiałam spać z pełnym żołądkiem, ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to posiłek przed snem jest bardzo wskazany na P!

Pamiętaj, żeby porcje były spore (ale nie niepotrzebnie wielkie- żeby nie rozciągać żołądka) i żebyś się najadała. Liczenia kalorii ogólnie odradzam, bo ciężko wyjść z tego uzależnienia (:/), ale kalkulowałaś kiedyś, ile tu może być? Na P. śmiało 2800-3000kcal, jeśli waga stoi, to dołożyć jeszcze trochę (ale jeśli nie liczyłaś, to nie rób tego, bo ilościowo i jakościowo wygląda dobrze. No, i tyłaś na tym, a to najważniejsze).
Co do tłuszczów: możesz jeść (i nawet trzeba, w odpowiednich ilościach oczywiście) też te powszechnie uważane za mniej zdrowe- śmietana, tłuste mięcho, itp. To ze względu na cholesterol, który w czasie odchudzania drastycznie spada, a jego odpowiedni poziom też odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmu (w tym za cykle miesiączkowe!).

Generalnie: są owoce, warzywa. Nnkt, złożone węgle i białko (w tym nabiał).
Mili państwo, PACZTA i uczta się. Bardzo dobre P.

Aparatka
20.12.2012 - góra
21.03.2013 - dół + wyciągi
aniolbezskrzydel89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-12, 09:05   #2605
N_tt
Raczkowanie

dziewczyny, ile jajek tygodniowo jecie? :P
N_tt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-12, 09:55   #2606
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
R:

Ś: omlet (1 jajko, 2-3 łyżki mąki kukurydzianej, trochę chudego mleka) smażony na oliwie z oliwek, z serkiem wiejskim i miodem, ok

3 km biegu, 15 km na rowerze,

IIŚ: kaszka manna z masłem orzechowym, manny nie jemy na redukcji ,lepiej zjeść jogurt/serek naturalny z owocami i orzechami

O: 3 pomidory, 200 g serka wiejskiego, grahamka, szklanka soku warzywnego, pół tabliczki gorzkiej czekolady (mogłam sobie ją darować...),

na obiad białko;mięso/ryba +sporo warzyw z oliwą z oliwek+ciemny makaron,ryż,kasza

K: dwa jajka w koszulkach ze szczypiorkiem, papryka, pomidorek i szklanka soku warzywnego. ok

o której jesz kolacje ? ja bym dała na 2 godziny przed snem ten serek z obiadu + garść orzechów

W ciągu dnia oczywiście dużo wody, herbaty bez cukru i jedna kawa Ricore bez cukru z chudym mlekiem.

Bardzo źle to wygląda? Wiem, że tą czekoladę mogłam sobie darować, ale mam czasami taką chcicę na słodkie, że nie mogę.
Jak masz ochote na słodkie jedz owoce
Stary 2012-08-12, 10:33   #2607
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:

jabłko

Moaj rada, smaruj chleb masłem ew. serkiem topionym lub śmietankowym. do sałatek owsianek dodawaj orzechy jak jeż ryż, ziemnaki czy kaszę na obiad dodaj do niego masło lub jakiś sos. sałatki owocowe polewaj jogurtem naturlanym

Stary 2012-08-12, 10:44   #2608
Paula_95
Wtajemniczenie

Ismenkusia, dziękuję jak to, kaśki nie wolnio? O matko, co ja będę jeść zamiast tego, ja bez kaszy manny to jak bez ręki

Kierowca 09.03.2015 rok, godz. 10.25
Paula_95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-12, 10:49   #2609
Ervisha
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aniolbezskrzydel89 Pokaż wiadomość
To ja postaram się ocenić. Na P byłam i też walczyłam o @, więc patrzę na Twoje jadło pod tym kątem, pod jakim sama starałam się je komponować.

Pamiętaj, żeby porcje były spore (ale nie niepotrzebnie wielkie- żeby nie rozciągać żołądka) i żebyś się najadała. Liczenia kalorii ogólnie odradzam, bo ciężko wyjść z tego uzależnienia (:/), ale kalkulowałaś kiedyś, ile tu może być? Na P. śmiało 2800-3000kcal, jeśli waga stoi, to dołożyć jeszcze trochę (ale jeśli nie liczyłaś, to nie rób tego, bo ilościowo i jakościowo wygląda dobrze. No, i tyłaś na tym, a to najważniejsze).
Co do tłuszczów: możesz jeść (i nawet trzeba, w odpowiednich ilościach oczywiście) też te powszechnie uważane za mniej zdrowe- śmietana, tłuste mięcho, itp. To ze względu na cholesterol, który w czasie odchudzania drastycznie spada, a jego odpowiedni poziom też odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie organizmu (w tym za cykle miesiączkowe!).

Generalnie: są owoce, warzywa. Nnkt, złożone węgle i białko (w tym nabiał).
Mili państwo, PACZTA i uczta się. Bardzo dobre P.
ja słyszałam i przekonałam sie ze przy wychudzeniu cholesterol jest wysoki

Stary 2012-08-12, 10:56   #2610
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez Paula_95 Pokaż wiadomość
Ismenkusia, dziękuję jak to, kaśki nie wolnio? O matko, co ja będę jeść zamiast tego, ja bez kaszy manny to jak bez ręki
Spróbuj kaszy jaglanej też na słodko można ją robić i jest o niebo lepsza od manny

Tu masz o tej kaszy http://dziecisawazne.pl/kasza-jaglana/

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości