|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy kolejny tytuł
|
|||
| Roczki już za nami, zaraz jesień witamy. |
|
1 | 1,72% |
| Rok już za nami, teraz na bunt dwulatka czekamy. |
|
2 | 3,45% |
| Choc tak długo sie juz znamy- Z krzaków wyganiamy podczytujace mamy! |
|
1 | 1,72% |
| Kosi Kosi łapki-Jestem taaaki duży ze zjadać kanapki |
|
0 | 0% |
| Póki to lato nie minie każdy maluch na tym wątku nie jedno wywinie |
|
0 | 0% |
| Minął roczek, czas tak leci - mamy i ich wakacyjne dzieci |
|
8 | 13,79% |
| wspólny roczek już za nami i za dziećmi wciąż biegamy |
|
2 | 3,45% |
| pierwszy roczek naszych dzieci, jak len czas szybciutko leci |
|
5 | 8,62% |
| roczek mam ,zęby mam i na nerwach mamie gram |
|
14 | 24,14% |
| wizaż nadal funkcjonuje, z nami dzieci wychowuje |
|
2 | 3,45% |
| Dzieciaczki sztukę chodzenia szlifują, a mamuśki na zlot się szykują.... |
|
1 | 1,72% |
| Czas zakończyć letnie plażowanie ale nie wizażowanie. Mamuśki lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
1 | 1,72% |
| Roczki wyprawione, dumne mamy i ich dzieci zadowolone. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2011 |
|
0 | 0% |
| Niemowlęctwo juz za nami, drugi roczek zaczynamy! Letnie dzieci 2011 i ich rozgadane mamy. |
|
17 | 29,31% |
| Roczek minął - nie do wiary, cieszą sie lipcowe i sierpniowe mamy |
|
4 | 6,90% |
| Głosujący: 58. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
Zdjecia wkleje po roczku bo dopiero jutro rano przekładam tort masa
Marinko To fakt...nie ciekawa sytuacja...moze uda sie ocieplic ta kuchnie?Przynajmniejbedzi ecie osobno. W kwestii finansów: We Wrocławiu mieszkania 2 pokojowe zaczynaja sie od 1600+czynsz i rachunki...mam nadzieje,ze szybko znajde prace Podzwoniłam dzisiaj orientacyjnie po żłobkach...wszystkie przepełnione i min 800/za miesiac. Chyba Ewa bedziemy sie zajmowac na zmiane-ja Tż i tesciowa. I niby mamy własny dom a wole pracowac z tżtem na okragło niz tu zostac...wczoraj moi rodzice wrócli z wakacji...mama nawet nie spytała czy cos pomoc a wiedziała ze jestem sama. W koncu zadzwoniłam po tż.zeby sie zajął Ewa. Mama potrafi przyjsc w ciagu dnia z 10 razy na 3 sek ale juz zabrac Ewe na30 min to nie bardzo...eh. Mieszkaja dziłke obok anigdy nie wzieli Ewy do siebie nadłużej niz 5min...a kochana tesciowka piecze mi dzisiaj ciasta. Smutne to troche...
|
|
|
|
#3092 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czasem się przewrócą robiąc pierwsze kroczki-wakacyjne dzieci właśnie kończą ro
laski ja mam załamkę napisałam w klubie
|
|
|
|
#3093 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. My też raczej szybko się godzimy 3. Z dołu pewnie mniej odgłosów dobiega Cytat:
W takiej sytuacji chyba nie ma wyjścia, jak kombinować jakos inaczej ....Cytat:
I tak koszty wychodzą spore ![]() Może faktycznie lepiej przemeczyć się u teściów jakiś czas i kombinować coś dalej? Z tą kuchnią letnią też może być jakieś rozwiązanie Powiem Ci, że my mieszkamy u mojej mamy (2 pokoje, jeden mikro i drugi troche większy) i dajemy radę Ciasno, konfliktów sporo, nieraz mamy ochotę się pozabijać, ale innego wyjścia nie ma i musimy jakoś przeżyć I Wam też się jakoś uda
|
|
|
#3094 |
|
Zakorzenienie
|
hej mamuśki!
Jestem po "urlopie" , tęskniłyście? ![]() wczoraj wróciliśmy, choć mieliśmy zostac do niedzieli, ale pogoda beznadziejna, więc skróciliśmy wczasy ![]() Generalnie to wiem że prędko znowu nad polskie morze nie pojadę ![]() Byliśmy najpierw w Gnieźnie, potem u naszej koleżanki iustynki dwa super dni, potem w Chłopach 3 dni i z powrotem spędziliśmy jedną noc w Toruniu.Niestety jednak przez klimę w samochodzie Filip złapał katar i potem rozlożyło nas wszystkich więc nad morzem bylismy w fatalnej kondycji, z gilami po pas, dreszczami i bólem gardła... Dopiero dziś powoli nam przechodzi... Pogoda dup.na, jak zaszło słońce i zaczęło piździć (nie wiać, tylko właśnie piździć) to łeb urywało, dzieciaki zakatarzone to na plaży niewiele co byliśmy tylko dużo zwiedzaliśmy. My jednak lubimy się przemieszczać, dzieciaki super znosiły jazdę, zrobiliśmy ponad 1300km i sporo atrakcji zaliczyliśmy więc jestem zadowolona z wypadu. A najbardziej się cieszę że poznaliśmy się z iustyną i mogę powiedzieć tylko tyle że ona nam tu nieźle ściemnia Zuzia to aniołek, a nie jakieś Złooo. Mieszka w super domu w pięknej okolicy. A do tego ma świetną figurę, więc już nie wierzcie w ani jedno jej słowo
|
#3095 |
|
Zadomowienie
|
Marinko, czy wy dalej pijecie bebiko??
|
|
#3096 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ileeee za ten żłobek? Masakra jakaś, ile trzeba zarabiać, żeby zaplacić tyle za żłobek, mieszkanie, rachunki, ewentualnie paliwo i jeszcze coś jeść? Chociaż pewnie zarobki we Wro inne niż na podkarpaciu, ale jednak ![]() ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- Cytat:
2. Współczuję przeziębiena Jakby nie było ało pogody, to jeszcze samopoczucie Wam chooba psuła.. ale widzę, że daliście radę 3. Ładnie ja podsumowałaś
|
|
|
#3097 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
dziewczyny koniec remontu, jeszcze zostalo mi umyć okno u Oliwki ale to pikuś, wszystko posprzatane, dywany rozłożone, łazienka i toaleta posprzątane, dzisiaj mogłam się w wannie relaksowac nie patrząc na te pędzle, miski, skrobaki i inne szpachelki, jestem padnieta bo od rana sprzatałam ale zadowolona bo juz koniec, teraz przydało by mi się jakieś spa , tak żeby mnie wymasowali, wypieścili , wracam do zywych i mam nadzieję, że nadrobię Was, choć to mało prawdopodobne, bo to takl jakby książkę czytać, nawet nie wiem jakiego gatunku, z każdego po trochu ![]() pozdrawiam gorąco |
|
|
|
#3098 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3099 | ||
|
Zakorzenienie
|
To drugie
Jednak Tak mi się trochę przykro zrobiło ale jak widać nie mogę bez Was żyć i wracam. Cytat:
My w takim mieszkaniu mieszkamy właśnie, kupiliśmy je na własność-->za parę groszy Nie płacimy czynszu, niby to plus ale na żadne remontowe też nikt nie zbiera więc zero jakiejkolwiek organizacji.Natomiast z racji nie płacenia czynszu można pieniądze odkładać. Cytat:
Ja przed urodzinami poprosiłam mamę żeby upiekła jednego placka na grilla to usłyszałam coś takiego: "Proszę Cię, nie proś mnie, takie gorąco, nie mam siły, leje się ze mnie, nie proś mnie" Zaznaczę, że nie upiekła nam tego placka. Bardzo mi się przykro zrobiło, tym bardziej, że później obierała sąsiadce ziemniaki na placki ziemniaczane. Oczywiście jej to wygarnęłam to mi odpowiedziała, że sąsiadka jej kilka rzeczy przeszyła. A ja? Ja też już nieraz jej spodnie skracałam czy coś przerabiałam. Eh, bardzo to jest przykre. To się wyżaliłam
|
||
|
|
|
#3100 |
|
Wtajemniczenie
|
Ula nie chciałam dementować Twojej wypowiedzi, ale muszę ( nie chcem, ale muszem
):1. Zuza w czasie Waszego pobytu była aniołkiem (szok ), jakby dziecka nie było - chyba musicie z nami zamieszkać .2. Domek fakt, piękny, okolica piękna a o kablach wystających ze ścian, to koleżanka nie wspomniała? ( i paru innych niedoróbkach)3. Droga Ulciu jestem jakieś 6-7kg cięższa od Ciebie!Przy tym samym wzroście I kto tu ma super figurę?! ![]() A z resztą się zgadzam
|
|
#3101 | |
|
Zadomowienie
|
Właściwie to my chcieliśmy ją dać do żłobka od samego początku, jak się urodziła to zaraz zanieśliśmy podanie, ale oczywiście nas nie przyjęli. Dopiero od września znalazło się miejsce. A z mamą, no cóż delikatnie mówiąc ma specyficzny charakter i to rodziło konflikty... a i swoje problemy zdrowotne też ma, tak się wszystko złożyło i już.
Paticzku w sprawie Twoje pracy poszłabym delikatnie porozmawiać na prorektorem d.s. nauczania (czy studentów - nie pamiętam, była taka funkcja z moich czasów). U mnie to była bardzo pomocna osoba. Może coś by Ci poradziła. Cytat:
|
|
|
|
|
#3102 |
|
Zakorzenienie
|
|
#3103 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Mój od 10 miesięcy nie wstał do Tymonka ANI RAZU. Z ręką na sercu i słowo honoru, że ani jednego pojedynczego malusieńkiego razu ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() 2. Ale super ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Szkoda że tak mieliście przeziebieniowo i wietrznie, ale Wy mi raczej wyglądacie na ludzi lubiących przygody i włóczęgi a nie "ciepłobamboszowców" , więc pewnie nie było tak źle ![]() A Justynie od dziś w nic nie wierzę Cytat:
A może jakieś zdjęcie efektu ostatecznego nam pokażesz z tej okazji? ![]() Cytat:
nie dziwię się że Ci się przykro zrobiło
|
|
#3104 | |
|
Zakorzenienie
|
Sara uznała że nocnik to super stojak na niekapka. Nocnik schowany.
Cytat:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2549729229 |
|
|
|
|
#3105 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3106 |
|
Zakorzenienie
|
Tak rozmiar jest wiarygodny, to długość podeszwy.
|
|
|
|
#3107 | |
|
Zadomowienie
|
Dzięki
---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:16 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3108 | |
|
Zakorzenienie
|
Brumku, aż tak dobrze nie mam niestety :/ Odwiedzam ich częściej, tak średnio raz w tygodniu. Ale na niedzielny obiad udało mi się od świąt nie pójść
(nie cierpię tych obiadowych wizyt, jeszcze pal sześć jak jesteśmy tylko my i teściowie, ale jak jest więcej osób to )Cytat:
Spadam do łóżeczka, dobranoc
|
|
|
#3109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Marysia, Hania, Emil i Natan Cytat:
![]() 2. Co nawywijali? My dzis wyruszylismy nad morze z rańca. Pogoda dopisala, Wiki w swietnym humorze, opalilismy sie i w ogole dzien moge zaliczyc do udanych... a od jutra wielkie pakowanie, pranie, prasowanie, gotowanie (musze Tz obiady pogotowac i zamrozic na 2 tygodnie do przodu co by mi biedak na samych chicken'ach nie jechal) i we srode lecimy do PL w załączniku moja plażowiczka |
|
|
|
|
#3110 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Biegne biegne
Muszę zdążyć złożyć życzenia: Haniolku - słodki mój aniolku najlepsze życzenia, dużo słońca i uśmiechu Maryś,Natan i Emil dla was rownież najlepsze życzenia Cytat:
B to dzieciowa impreza więc muszę zadbać o odpowiednia ilośc osób Będzie mój chrezsniak, jeg brat ( 6l.) i siostra (5miesiecy) i kilka innych osobowości ![]() A dokładnego kupiliscie To znaczy jakie spodenki? A chrzestny to powinien dostac ![]() Cytat:
aż oczy mi sie zeszklilyJak nauczyłas Hanie dmuchać? Zdolniacha z niej Cytat:
:confused :Cytat:
można tam sie wybrać do mini zooWstęp kosztuje 3 zł od osoby, i jeg tez fajn płac zabaw zrobiony w orbitę płazy . Brawa dla Ewci ![]() Oj Kochana my Cię tu długo szukaliśmy Obys miała dobre alibi![]() A u nas w skrócie Zaliczylismy prawie godzinny spacer w nosidle po lesie I meeeeega pyszne przyjęcie grillowe u teściów Liczę na pogodę jutro aby w końcu pojechać do zoo
|
|
#3111 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To w takim razie ja mam jeszcze lepiej, bo na obiedzie nie byłam u moich parę lat ![]() Cytat:
A im co najwyżej robimy grzeczność tym, że impreza u nich, bo my chcieliśmy gdzie indziej Troszkę ostro pojechał, ale aż urosłam z radości, jak to powiedział 2. Jaka ona piękna Cytat:
(tak jak i nam). Ja się cały czas waham, co do gości i nie mogę się zdecydować. Bo część jest pewniaków (ok. 25-30 osób), ale myślę, żeby może jeszcze zaprosić więcej młodych ludzi, tzn. z mojego pokolenia z ich dziećmi. Dużo takich mamy. Ale wtedy sie robi 50 osób Część z nich bym chętnie widziała, innych nie. Ale że to jedno towarzystwo, to nie mogę tak wybierać, bo się poobrażają ![]() 2. http://www.kappahl.pl/article/spodnie_dresowe_251280 http://www.kappahl.pl/article/dzinsy__335935 http://www.zara.com/webapp/wcs/store...nie%20welurowe http://www.zara.com/webapp/wcs/store.../826263/szelki http://www.zara.com/webapp/wcs/store...20wstawk%C4%85 I jeszcze sztruksy z reserved, ale nie znalazłam ich na stronie. Jurto wyjeżdżamy na Mazurki
|
|
#3112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() 2. 3. miłej zabawy, bedziesz miala neta i nas? trzymam za udany wyjazdy ![]() uciekam spac.... D O B R A N O C |
|
|
|
|
#3113 |
|
Zadomowienie
|
Bry wieczór!
Impreza udała się Nam bombastycznie! )- gadała, czarowała i rozsyłała uśmiechy. Myślałam, że większa ilość osób może ją onieśmielić- w dodatku babcie i dziadka tż widzi bardzo rzadko, a tu taka świetna reakcja. Jedzenie przygotowywane wspólnymi siłami (ja, rodzice, teściowie) było pyszne. Tort trochę zmodyfikowałam i powiem nieskromnie, że wyszedł o niebo smaczniejszy niż ten pierwszy. Aż mi szkoda, że ten dzień się tak szybko skończył... ![]() Dziękuję jeszcze raz za wszystkie życzenia. Bella, bardzo mi miło, że Haniołek tak Ci przypadł do gustu i podziwiam, że przy bliźniaczkach marzy Ci się jeszcze jedno maleństwo!Marinko, współczuję sytuacji, faktycznie macie spore mieszkaniowe wydatki. Może teściów się troszkę odkujecie i staniecie na własne nogi. ![]() Patik, wiesz co moja przyjaciółka miała podobne problemy z promotorem i też się bała zgłosić do opiekuna kierunku. Jednak po namowach się odważyła i to naprawdę pomogło. Promotor odpuścił, nie robił problemów i wyszło jej to na dobre. Isia, cały czas czekam na foto świnek. A z mamą wcześniej też tak było, czy dopiero po urodzeniu Ewy przestała pomagać?No i ogromne gratulacje dla dreptającej Ewci! ![]() Brumku, u Nas na urodzinach Hani nie było ani chrzestnego, ani chrzestnej. O ile chrzestna naprawdę nie mogła przylecieć o czasie (odwiedzi Hanię we wrześniu) o tyle mój brat doskonale wiedział, kiedy wyprawiamy ur, a urlop sobie zaplanował tak a nie inaczej o co mam żal...Piwnooka! ![]() Kajool, ale dawno Cię tu nie było. ![]() Agadus, super, że remont skończony. Pochwalisz się efektem końcowym? ![]() Stronczku, Wiki jest urocza a czupryna coraz bujniejsza. You, zdrówka dla Was. Świetną reklamę zrobiłaś Justynie.![]() Teliczku, No i więcej nie pamiętam... Idę spać, bo padam na twarz. Dobranoc ---------- Dopisano o 00:40 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- Brumku, udanego wypoczynku! Aaa, no i hit. Hania dostała od prababci (75 lat) odkrywczy domek! (o mały włos miałaby dwa, bo już miałam go sama zamawiać w ramach prezentu od moich rodziców) Sama wpadła na taki pomysł, nic jej nie podpowiadaliśmy i jeszcze piękny dresik od niej dostała i to w dobrym rozmiarze- normalnie byłam w szoku. )
|
|
|
|
#3114 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hania się wczuła w rolę gwiazdy wieczoru jednym słowem ![]() 2. A podasz jeszcze raz link do przepisu na ten tort? I opowiedz o swoich modyfikacjach Najlepiej baaaaaardzo łopatologicznie i ze szczegółami ![]() 3. No to identycznie jak mój brat ![]() No ba! Pewnie że będę miała Zresztą my tylko na dwie noce i we wtorek juz jesteśmy w domku.---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:43 ---------- Cytat:
Ale fajna babcia ![]() edit: doczytałam to na biało
|
|
#3115 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja na obiedzie u teściów byłam tylko przed ślubem, potem na szczęście nie, i nie wybieram się ![]() Cytat:
![]() ![]() klask i:Cytat:
![]() Cytat:
Choć w zasadzie, póki karmiłam, to tylko ja wstawałam, ale mąż chęci wykazywał, a w dzień przy dziecku robił wszystko - przewijanie, przebieranie, kąpanie itp.Bardzo fajne zakupy ![]() i udanego wyjazdu!!! A ja o tej porze, bo właśnie wróciliśmy z grilla od znajomych, zmykam do spania, dobranoc!
|
|
|
#3116 |
|
Zadomowienie
|
Witam się ja! Impreza urodzinowa nam się wczoraj udała, ja z tym zębem wytrzymałam. Potem wstawię jakieś zdjęcia
Gorzej jest tylko z zębem. Dziś normalnie wykręca mnie z bólu Ku**a dramat jakiś i jak na złość musi być weekend ;/;/;/
|
#3117 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetne są i Radek często w nich chodzi. niestety powoli ze swoich wyrasta ![]() Udanego wypoczynku, może z pogodą nie będzie tak źle Cytat:
super, że impreza udana A babcia Babciu wyjdź z krzaków! A no wiesz... standardowo o to najwięcej jest fochów ![]() Kilka moich postów nikt nie widział, nikt nie czytał Ale uświadomiłam sobie, że ja wszystkiego tez nie komentuję i podchodzę na luzie już
|
||
|
|
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3119 |
|
Zakorzenienie
|
Aaniu czy po odstawieniu UU podajesz jakieś MM?
Jak wygląda u Was menu teraz? ![]() ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:57 ---------- Od kilku dni podaję Radkowi kaszkę na noc i wiecie co? |
|
|
|
#3120 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
), na podwieczorek owoce, ale pozostałe posiłki są bardzo różne. Nie ma rzeczy której nie lubi
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:47.

a wiedziała ze jestem sama. W koncu zadzwoniłam po tż.zeby sie zajął Ewa. Mama potrafi przyjsc w ciagu dnia z 10 razy na 3 sek ale juz zabrac Ewe na30 min to nie bardzo...eh. Mieszkaja dziłke obok anigdy nie wzieli Ewy do siebie nadłużej niz 5min...a kochana tesciowka piecze mi dzisiaj ciasta. Smutne to troche...

2. chyba już zakopany topór wojenny... oby..

W takiej sytuacji chyba nie ma wyjścia, jak kombinować jakos inaczej ....

), jakby dziecka nie było - chyba musicie z nami zamieszkać
.
I kto tu ma super figurę?! 

-dla super taty
zębole
)

Waham się. Mimo że chrzestnego Tymka nie będzie.
(niecałe 4,5 kg kruszynki
za udany wyjazdy
Tort trochę zmodyfikowałam i powiem nieskromnie, że wyszedł o niebo smaczniejszy niż ten pierwszy. 
klask i: