Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. III - Strona 32 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 21:22   #931
cattt
Mrs Mrau

Dot.: Zaczynamy bieganie zupełnie od podstaw! cz. III

Sporo nowych osób w wątku

Ja dziś wyjęłam ciepłochronną bluzę do biegania.Biegło mi się fajnie,ale czułam grubość tej bluzy
Czekam aż się troszkę ociepli,najwyodniej biega mi się w t-shirtcie jednak.
cattt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 21:32   #932
plumvalla
BAN stały

Udało mi się jeszcze kupic spodenki w Lidlu, wygladaja fajnie i sa wygodne-zobaczymy jak się będzie biegało
Mam pytanie-czy biegacie z pulsometrem? mam problem z wyborem-wypatrzyłam dwa modele sigmy,ale już mi jeden sprzedający odpisał,że nie maja opcji sygnalizowania dźwiekiem zmiany czasu -chodzi o przemienny bieg i marsz-chciałabym go tak zaprogramować,żeby sygnalizował zmianę tempa. Czy możecie coś polecić?
plumvalla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 21:32   #933
olaaa99
Zadomowienie

A ja proszę o baty. Od 16.07 nie biegałam (wyjazd a potem lenistwo).

I o pochwały - mimo bólu brzucha towarzyszącego mi w życiu od przedwczoraj i tego, że zdrzemnęliśmy się z TŻ do 20.00 i masakrycznie nie chciało mi się wychodzić spod kocyka, zwlekłam się z łóżka na te trzy kółeczka. Wyszło 9. Czyli jakieś 3,5km w 24min. Słabe mam to tempo, nie mogę zejść poniżej 7:00. Wiem, że na początku nie powinnam na to patrzeć, ale jak robiłam plan Pumy to miałam progres, a teraz, jak biegam biegiem ciągłym to mam gorsze tempa od marszobiegów.

cattt - pozdro! W sumie Twój post zmobilizował mnie do odezwania się w wątku. Myślałam, że tylko plmadzia (pozdrawiam również) na placu boju ze "starej gwardii" została.

Edytowane przez olaaa99
Czas edycji: 2012-08-13 o 21:34
olaaa99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 21:37   #934
cytrynkowymotyl
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olaaa99 Pokaż wiadomość
I o pochwały - mimo bólu brzucha towarzyszącego mi w życiu od przedwczoraj i tego, że zdrzemnęliśmy się z TŻ do 20.00 i masakrycznie nie chciało mi się wychodzić spod kocyka, zwlekłam się z łóżka na te trzy kółeczka. Wyszło 9. Czyli jakieś 3,5km w 24min. Słabe mam to tempo, nie mogę zejść poniżej 7:00. Wiem, że na początku nie powinnam na to patrzeć, ale jak robiłam plan Pumy to miałam progres, a teraz, jak biegam biegiem ciągłym to mam gorsze tempa od marszobiegów.
za stawienie czoła ćwiczeniom.
Jak robiłaś plan PUMY (chodzi mi teraz o ostatni tydzień) to ciężko ci było przejść w stały bieg? Pytam tak z ciekawości, bo mnie samą też to czeka - lubię zasięgnąć różnych i bezstronnych opinii
cytrynkowymotyl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-13, 23:58   #935
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plumvalla Pokaż wiadomość
Udało mi się jeszcze kupic spodenki w Lidlu, wygladaja fajnie i sa wygodne-zobaczymy jak się będzie biegało
Mam pytanie-czy biegacie z pulsometrem? mam problem z wyborem-wypatrzyłam dwa modele sigmy,ale już mi jeden sprzedający odpisał,że nie maja opcji sygnalizowania dźwiekiem zmiany czasu -chodzi o przemienny bieg i marsz-chciałabym go tak zaprogramować,żeby sygnalizował zmianę tempa. Czy możecie coś polecić?
A kupiłaś te obcisłe, czy luźne ?

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 03:45   #936
irregular
Przyczajenie

Cytat:
chodzi o przemienny bieg i marsz-chciałabym go tak zaprogramować,żeby sygnalizował zmianę tempa. Czy możecie coś polecić?
Jeśli masz telefon z androidem polecam darmową aplikację Run/Walk Intervals, prosta jak obsługa cepa: ustawiasz interwały, można nawet zaprogramować co ma głos w słuchawkach do Ciebie mówić przy zmianie tempa Można sluchać muzyki, aplikacja po prostu pauzuje ją na chwilę
Bardzo fajna rzecz
irregular jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 07:32   #937
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
W sumie Twój post zmobilizował mnie do odezwania się w wątku. Myślałam, że tylko plmadzia (pozdrawiam również) na placu boju ze "starej gwardii" została.
Wkońcu ktoś bardziej znajomy
Biegaj, no niestety każdy chyba to ma że już po kilku dniach przerwy ma więcej wymówek żeby nie biegać, niż znajdzie choć jedną żeby ruszyć się i pobiegaćTroche dziewczyn wróci pewnie po wakacjach, albo przeszły na jakies forum dla zaawansowanych

Co do butów to Asicsy powinny być ok, tylko są tez różne. Są takie co żadnych technologi nie mają a 150 zł trzeba zapłacić
Ja teraz biegam ciągle w Brooksach, ale już musze zmienić firmę bo jak dla mnie za mocna amortyzacja i trochę jak w kapciach się czujęTeraz musze coś na cieńszej podeszwie. Dzisiaj mają dojść moje nike, pierwszy raz zakupiłam biegowe więc nie powiem czy są ok, bo przez net zamawiałam. Ale w sklepie przymierzałam sporo marek i właśnie w nike najlepiej moja stopa się czuła.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 09:33   #938
olaaa99
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cytrynkowymotyl Pokaż wiadomość
za stawienie czoła ćwiczeniom.
Jak robiłaś plan PUMY (chodzi mi teraz o ostatni tydzień) to ciężko ci było przejść w stały bieg? Pytam tak z ciekawości, bo mnie samą też to czeka - lubię zasięgnąć różnych i bezstronnych opinii

Dzięki za brawa. Jeśli chodzi o przejście na ciągły bieg, nie miałam z tym problemów. Bałam się, jak to będzie, ale minuta za minutą mijały i przebiegłam ponad 32 minuty. Co prawda zdziwiłam się, bo tempem gorszym niż przy marszobiegu, ale przebiegłam.

Madzia, jakie Najacze zamówiłaś? Zaczynają mi się podobać te różowo-pomarańczowe Nike Free Run 3 v 5.0. czy coś takiego.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Nike+Free+Run+%252B+3++dla+kobiet.jpg (434,9 KB, 27 załadowań)

Edytowane przez olaaa99
Czas edycji: 2012-08-14 o 09:36
Stary 2012-08-14, 09:36   #939
plumvalla
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
A kupiłaś te obcisłe, czy luźne ?
Hmmm...chyba obcisłe takie w kolanko-zobaczymy jak się sprawią

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ----------

Cytat:
Napisane przez irregular Pokaż wiadomość
Jeśli masz telefon z androidem polecam darmową aplikację Run/Walk Intervals, prosta jak obsługa cepa: ustawiasz interwały, można nawet zaprogramować co ma głos w słuchawkach do Ciebie mówić przy zmianie tempa Można sluchać muzyki, aplikacja po prostu pauzuje ją na chwilę
Bardzo fajna rzecz
Pojęcia nie mam czy tel jest z androidem,ale jest dosyc spory więc bieganie z taką cegła odpada a i tętna mi nie zmierzy. Nikt nie biega z pulsometrem?

Edytowane przez plumvalla
Czas edycji: 2012-08-14 o 09:37
Stary 2012-08-14, 10:56   #940
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Dziś wolne, zapłaczę się wczoraj po biegu zaczeło mnie i przez godzinę trzymało / dobrze że nie było czym I pierwszy raz biegałam w deszczu

Edytowane przez Ismenkusia
Czas edycji: 2012-08-14 o 11:00
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 11:06   #941
rubi11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rubi11 Pokaż wiadomość
W końcu udało mi się kupić buty i wczoraj zabrałam się za pierwszy bieg
Buty mam takie jak w załączniku. Kupiłam je w dobrej cenie i się w nich zakochałam

A co do biegu: jestem baaaaardzo początkująca i zaczęłam od marszobiegu: biegłam 2 minuty, później szłam 3 min i tak ok. 25 minut mi zeszło. Jeśli chodzi o dystans to zrobiłam prawie 3km.
Wiem że nie ma się czym chwalić, ale od czegoś trzeba zacząć
Niestety po ok. 1,5 min biegu ciągłęgo dostaję zadyszki i te 2 minuty były dla mnie ciężkie - - mam nadzieję że z czasem będzie mi szło coraz lepiej.
Za mną 3 pierwsze treningi.
Pierwszy opisałam wyżej.
Drugi - koszmar! Przy każdym biegu (robię PUMĘ dla poszątkujących, zaczęłam od 3 tygodnia czyli 2min b, 3 min m) po ok. 20-30sekundach łapała mnie straszna kolka Więc bardziej się umęczyłam niż nacieszyłam biegiem.
Trzeci - biegło się całkiem fajnie, zauważyłam że już idzie mi lepiej niż poprzednio, kolka złapała mnie tylko raz. Jedyny problem to jakoś marznę biegam w długich getrach i bluzie, ale mimo to bardzo bolało mnie gardło i uszy. Muszę ubierać jakąś apaszkę i chyba kupić opaskę na uszy. Polecacie coś?
W piątek jadę do Chorwacji i planuję biegać tam o poranku Chyba że gorąco nie pozwoli mi na to.

plumvalla i jak te spodenki? To są te ze ściągaczami za kolanem? Bo takie też chcę sobie kupić
rubi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 11:12   #942
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Na zimę mam zamiar kupić body i getry z gatty trzeba już szukać czegoś ciepłego

gattaactivethermoactive

tylko nie wiem jaki kolor

Czas edycji: 2012-08-14 o 11:13
Stary 2012-08-14, 11:55   #943
kulbit
Zakorzenienie

Dziewczyny mam takie "babskie" pytanie
A w trakcie @ biegacie czy robicie sobie odpust? Zmniejszacie dystans? No nie wiem?

Moje anioły z masy solnej:
kulbit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 12:00   #944
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Napisane przez kulbit Pokaż wiadomość
A w trakcie @ biegacie czy robicie sobie odpust? Zmniejszacie dystans? No nie wiem?
Biegam
Stary 2012-08-14, 12:08   #945
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ismenkusia Pokaż wiadomość
Biegam
To ja dzis też próbuje
A co tam

Stary 2012-08-14, 12:54   #946
plumvalla
BAN stały

Cytat:

plumvalla i jak te spodenki? To są te ze ściągaczami za kolanem? Bo takie też chcę sobie kupić
Na razie testowałam je na sucho tzn przed lustrem hahah, ale te moje nie mają ściągacza za kolanem,są zrobione z takiej jakby lycry. Test bojowy jakoś po weekendzie jak się zdecyduję na ten ch.....lerny pulsometr.
Stary 2012-08-14, 12:57   #947
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Ola model jakis lun cos tam z telefonu nie umiem linku wstawic. Ale wlasnie taki kostkowy typ podeszwy
Dzisiaj bylam w galeri i ogolnie nike buty i odziez maja poprzeceniaja. Najdrozsze buty 199,a koszulki od 39-99zl. Ale poszlam z moim dwulatkiem to o przymierzeniu nie bylo mowy. Staniki sportowe tez fajne byly.

Ja w czasie @ biegam. Ale najczesciej dwa pierwsze dni sobie odpuszczam. Choc ostatnio bieglam na 10km w biegu to czas mialam gorszy niz zawsze,i taka odwodniona z leniem bieglam.

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 12:59   #948
Stace
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Ola model jakis lun cos tam z telefonu nie umiem linku wstawic. Ale wlasnie taki kostkowy typ podeszwy
Dzisiaj bylam w galeri i ogolnie nike buty i odziez maja poprzeceniaja. Najdrozsze buty 199,a koszulki od 39-99zl. Ale poszlam z moim dwulatkiem to o przymierzeniu nie bylo mowy. Staniki sportowe tez fajne byly.

Ja w czasie @ biegam. Ale najczesciej dwa pierwsze dni sobie odpuszczam. Choc ostatnio bieglam na 10km w biegu to czas mialam gorszy niz zawsze,i taka odwodniona z leniem bieglam.
a po ile mniej więcej te staniki sportowe ?

Cytat:
Wszystko sprowadzasz do "bo ja": "bo ja zawsze czytam", "bo ja umiem ocenic ryzyko". A poza toba jest multum spoleczenstwa, wiec lepiej zalozyc jego glupote, niz przecenic geniusz
No tengas miedo a volar
Stace jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 13:03   #949
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Na razie testowałam je na sucho tzn przed lustrem hahah, ale te moje nie mają ściągacza za kolanem,są zrobione z takiej jakby lycry. Test bojowy jakoś po weekendzie jak się zdecyduję na ten ch.....lerny pulsometr.
Na poczatek pulsometr się nie przyda Dobry jest przy wyrobionej już trochę kondycji, gdy masz ciągły bieg bez zatrzymywania się.

Jak dojdziesz do 30 minut ciagłego biegu możesz kupić pulsometr

Czas edycji: 2012-08-14 o 13:10
Stary 2012-08-14, 13:07   #950
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie mam dziś pierwszy dzień Ale za wasza radą Pójdę Zobaczymy. Najwyżej jak będę miała problemy to skrócę trening Nie będę odpuszczała na starcie

Stary 2012-08-14, 13:39   #951
plumvalla
BAN stały

Cytat:
Na poczatek pulsometr się nie przyda Dobry jest przy wyrobionej już trochę kondycji, gdy masz ciągły bieg bez zatrzymywania się.

Jak dojdziesz do 30 minut ciagłego biegu możesz kupić pulsometr
Hmm...no właśnie czytam i wnioskuję raczej, że takiemu początkującemu się przydaje właśnie po to,żeby kontrolować i tempo i czas, w końcu na początku mamy najmniej doświadczenia z oceną swoich możliwości. Raczej sobie wyobrażam, ze jak się biega już jaki czas, to znajomość własnego organizmu pozwala na samodzielną ocenę poziomu intensywności, prędkości,ale zanim tego się nauczymy to potrzebny jest punkt odniesienia czyli pulsometr. Źle kombinuję?

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Cytat:
Napisane przez Stace Pokaż wiadomość
a po ile mniej więcej te staniki sportowe ?
Ja swój kupiłam w ....sklepie Tchibo kosztował ok 50 zł , jeszcze nie biegałam,ale podskoki domowe znosi dzielnie-nic nie lata. z tym, że nie mam porównania z jakimiś extra firmókami, więc nie wiem jakie może takie cudo mieć jeszzce możliwości. Jak się nei sprawdzi przy bieganiu to będzie służył do innych sportowych aktywności.
Stary 2012-08-14, 13:42   #952
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Hmm...no właśnie czytam i wnioskuję raczej, że takiemu początkującemu się przydaje właśnie po to,żeby kontrolować i tempo i czas, w końcu na początku mamy najmniej doświadczenia z oceną swoich możliwości. Raczej sobie wyobrażam, ze jak się biega już jaki czas, to znajomość własnego organizmu pozwala na samodzielną ocenę poziomu intensywności, prędkości,ale zanim tego się nauczymy to potrzebny jest punkt odniesienia czyli pulsometr. Źle kombinuję?

---------- Dopisano o 13:39 ---------- Poprzedni post napisano o 13:36 ----------

Ja swój kupiłam w ....sklepie Tchibo kosztował ok 50 zł , jeszcze nie biegałam,ale podskoki domowe znosi dzielnie-nic nie lata. z tym, że nie mam porównania z jakimiś extra firmókami, więc nie wiem jakie może takie cudo mieć jeszzce możliwości. Jak się nei sprawdzi przy bieganiu to będzie służył do innych sportowych aktywności.
No skoro lepiej wiesz to po co się pytasz
Stary 2012-08-14, 13:46   #953
plumvalla
BAN stały

Cytat:
No skoro lepiej wiesz to po co się pytasz
Nie napisałam,że wiem lepiej, dzielę się swoimi dotychczasowymi spostrzeżeniami i wnioskami. Ty podzieliłaś się swoimi.
Dziękuję za dyskusję.
Stary 2012-08-14, 13:47   #954
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Cytat:
Nie napisałam,że wiem lepiej, dzielę się swoimi dotychczasowymi spostrzeżeniami i wnioskami. Ty podzieliłaś się swoimi.
Dziękuję za dyskusję.
Nie ma za co
Stary 2012-08-14, 13:49   #955
rubi11
Raczkowanie

Cytat:
A to wiem, Ty masz ten inny model
Tak czy siak, byłam w lidlu i już żadnych nie było
rubi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-14, 14:04   #956
plumvalla
BAN stały

Cytat:
A to wiem, Ty masz ten inny model
Tak czy siak, byłam w lidlu i już żadnych nie było
No właśnie...kupiłam je z myślą o ładnej pogodzie a tu jesień nadeszła....
Stary 2012-08-14, 14:20   #957
patrysssss
Raczkowanie

GG do patrysssss

witajcie a ja zaczelam biegac tym programem 2 min biegu 4 min marszu i ztygodnia na tydzien wiecej biegu ....i powiem wam ze moglabym caly czas ale ta zadyszka.....nie umiem kontrolowac oddechu jak sobie z tym radzicie ?
Stary 2012-08-14, 14:26   #958
olaaa99
Zadomowienie

Cytat:

Ja w czasie @ biegam. Ale najczesciej dwa pierwsze dni sobie odpuszczam. Choc ostatnio bieglam na 10km w biegu to clizas mialam gorszy niz zawsze,i taka odwodniona z leniem bieglam.
Lunarglide? Daj koniecznie znać, jak się już w nich przebiegniesz. Ciekawa jestem tej dziwnej podeszwy. Czytałam recenzję tych właśnie Nike Free Run +3 na biegaczka.com.pl, gdzie wyczytałam, że dość szeroki target mają te buty (najlepsze dla lekkich supinatorów i neutralnych) ale są dość specyficzne i najpierw trzeba do nich stopy przyzwyczaić, bo porusza mięśnie, które do tej pory spały; "buty do biegania naturalnego". Choruję jeszcze na te fioletowe Asicsy, ale w sumie najpierw muszę nauczyć się systematycznie biegać, później patrzeć za nowymi butami...

Cytat:
Mnie okres w niczym nie ogranicza. No, ostatnio nie chciałam wejść do rzeki podczas, ale to w sumie z obawy przed samymi rzekami, jeśli chodzi o kąpiel no i o syf, jaki w rzekach się znajduje. Ale jeśli chodzi o bieganie - ja podczas okresu odnotowywałam lepsze wyniki niż bez.

Stary 2012-08-14, 14:29   #959
kulbit
Zakorzenienie

Cytat:
Mnie okres w niczym nie ogranicza. No, ostatnio nie chciałam wejść do rzeki podczas, ale to w sumie z obawy przed samymi rzekami, jeśli chodzi o kąpiel no i o syf, jaki w rzekach się znajduje. Ale jeśli chodzi o bieganie - ja podczas okresu odnotowywałam lepsze wyniki niż bez.
hehehe to mnie zmotywowałaś! Dzięki Nastawiam się pozytywnie i wieczorem dam znać jak mi poszło

Stary 2012-08-14, 14:50   #960
karton
Zakorzenienie

Cytat:
hehehe to mnie zmotywowałaś! Dzięki Nastawiam się pozytywnie i wieczorem dam znać jak mi poszło
ja wczoraj miałam drugi dzień tych-dni, czułam się średnio i obawiałam się jak to będzie jak pójdę biegać... stwierdziłam, że skoro wyszłam na trening w ulewie to i to mi nie może być straszne
ale tak jak kulbit - czułam się chyba lepiej niż normalnie, nawet jakoś szybciej mi się biegło (czyli w tempie TROCHĘ szybszym niż żółw polujący na sałatę )

---------- Dopisano o 14:50 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Dum pugnas victor es Pokaż wiadomość
Super tak trzymac, świetnie Ci idzie
dziękuję bardzo!

Cytat:
Napisane przez Dum pugnas victor es Pokaż wiadomość
nie kokietuj nas tu! jak TIR-owcy i chłopcy (czyli dwa niezależne źródła ), to na bank fajna
oj, gdybyś wiedziała jak "wysoką" mam samoocenę to nie uznałabyś tego za kokieterię ale walczę z tym (powoli)

jutrzejszy trening leśną dróżką - albo raczej asfaltem przy lesie bo moje buty i bez biegania po piasku/trawie wyglądają już średnio uciekamy z rodzinką na działkę nad jezioro na całe 1,5 dnia

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości