|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
Mój P mówi, że jemu się nigdy nie śniło, że umiera ktoś bliski, a mnie się już kilka razy śniło, że zmarła moja Mama (zanim była chora i niestety sny się sprawdziły ), że zabili mojego Tatę, a teraz, że Hania zmarła Normalnie pochlastać się można. To chyba lęk przed utratą bliskich mi osób kreuje moje sny ![]() Ja dzisiaj nie mam pomysłu na obiad. Rozmrażam piersi kurczaka i zostało mi trochę rosołu. Może zrobię risotto z kurczakiem i szpinakiem. |
|
|
|
|
#2132 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale ja nie mialam innych mlek i nie wiedzialam ze ma się NIE pienić ![]() co do trzymania, chyba nie umiem wytumaczyć łapiesz dziecię po prostu wyżej troszkę, ponoć lepiej jest trzymać go w trn sposób niż podpierać pupkę, bo jak podpierasz pupkę to kręgosłup jest obciążony, bo dziecię jakby siedzi na Twojej ręce. Dlatego ja albo noszę Bo jak do odbicia , z jego ramionkami na moim barku, albo tak niby w pionie a jednak lekko go przechylam, żeby odciązyć kręgosłup. czyli coś jakby pozycja "na za 25 pierwsza" Cytat:
no niestety, urodziłysmy mężczyzn, oni nigdy nie docenią tego co dla nich robimy Cytat:
![]() ooooo dziękuję !! apropos teściowych, przpomniało mi się , że i ja muszę swoją odwiedzić , we czwartek się wybieramy i już mnie telepie.... nie mogę zrobić Borysowi zdjęcia jak się szeroko i bezzębnie uśmiecha.... codziennie rano wita mnie przeogromnym cudownym uśmiechem, ale ja zazwyczaj jestem zaspana i zanim dosięgnę telefon to uśmiech już mija, poza tym, jak sie pojawiam z aparatem albo telefonem, to Borys wykazuje mega zainteresowanie sprzętem i po prostu robi minę "A co toooo?", przygląda się, przekrzywia główkę i koniec uśmiechów. Któryś dzień z kolei próbuje i mi wychodzi myśliciel a nie wesołek
|
|||
|
|
|
#2133 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Płatki kupiłam na Allegro 20 paczek Cytat:
też popieram Cytat:
---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Moje dziecko się dziś dusiło zakrztusiła się..śliną?? To możliwe?? Teściowa mi ją uratowała. Myslałam, że oszaleję, teraz nie spuszczam jej z oczu i nie zasne dziś.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|||||
|
|
|
#2134 |
|
Wtajemniczenie
|
jak to się dusiło?????
|
|
|
|
#2135 |
|
Wtajemniczenie
|
Poleciała jej ślinka i tak jakby się nią zakrztusiła i nie umiała złapać powietrza
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" |
|
|
|
#2136 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
To rzeczywiście nie ma po co zagęszczać. ![]() Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:34 ---------- O matko... |
||||
|
|
|
#2137 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co za bzdura - to co, że nie ulewa! Jak ma przetrawione mleko w przełyku, to jak podchodzi jej jeszcze wyżej to cały czas czuje pieczenie i ból, więc płacze. Ogromną ulgę daje zagęszczanie, bo mleko jakby "siedzi" w brzuchu takie gęste i nawet jak idzie do przełyku, to jest go zdecydowanie mniej i nie podchodzi tak wysoko. Nietolerancję stwierdza się badając kał. U Wojtka na Nutramigenie np. nie da się stwierdzić teraz nietolerancji laktozy,no bo w nutra nie ma laktozy. Więc żeby zobaczyć, czy to chodzi o laktozę alergolog kazała mi kupić Enfamil 0-Lac, który też nie ma laktozy, ale ma białko (nutra nie ma) i podawać. Jak jest ok. to znaczy, że winowajcą jest laktoza. Oczywiście z Enfamilem bezlaktozowym nie podajesz już delicolu, no bo nie ma tam laktozy. Na razie dobrze nam się sprawuje to mleko. Cytat:
I u Michała i u Wojtka kupy były normalne. Nie zauważyłam niczego dziwnego wszytsko ok, żadnych rozwolnień, zatwardzeń itp.
|
|
#2138 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hania też tak ma czasami, ale jak Ją podniosę lub dmuchnę lekko w twarz, to zaskakuje. Na szczęście zdarza się to coraz rzadziej. Myślę, że dzieci po prostu tak mają, nie?
|
|
|
|
|
#2139 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wczesniej ja ją poklepywałam ale dałam ją sobie na kolana główką niżej. To nic nie dało.
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-08-14 o 17:46 |
|
|
|
|
#2140 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas, jeśli już, to trwa to kilka sekund, może z dwie. Ja się panicznie boję takich sytuacji. Duszenie się jest dla mnie czymś okropnym.
|
|
|
|
|
#2141 |
|
Zadomowienie
|
Robimy wyścigi
![]() Położna w szpitalu mi powiedziała, że tak się robi, gdy dziecko się zakrztusi i samo nie załapie (podobno może to trwac nawet do minuty), ale najpierw tak jak Gabo napisała, dmuchnąć w nosek. |
|
|
|
#2142 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a więc narobiłam 35 słoików ogórków 6 krokodylkow i 29 sałatki |
|
|
|
|
#2143 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
też muszę się za coś wziąć, bo na razie tylko na słodko porobiłam przetwory.Kotku, dzięki za odp ![]() Ale tu cisza, nie ma co czytać. Wszystkie bujają dzieci
|
|
|
|
|
#2144 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
też nie wiedziałam, u nas dziś znacznie lepiej po tym delicolu Tylko wątpie by tak szybko zaczął działać cofka była ale mniej znacznie i łez też mniej jak nie urok to .. wiecie co Cytat:
|
|||
|
|
|
#2145 |
|
Rozeznanie
|
ja tylko na chwile, kupy u nas bez zmian
w sobote chrzcimy malego http://allegro.pl/tomy-projektor-lam...539955041.html rewelacja maly dostal, jak lezy w lozeczku to oglada na suficie bajeczke z kubusiem i zasypia |
|
|
|
#2146 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
O dmuchaniu w nosek nie słyszałam... Cytat:
|
|||
|
|
|
#2147 | ||
|
Zadomowienie
|
kurcze mam zagwozdkę...
w zasadzie to juz sie przyzwyczaiłam do nadaktywnego dziecka, ale jednego nie umiem przeskoczyć, mianowicie od około 17tej Borys jest mega marudny i nie za bardzo daje się uśpić, co najwyżej na 5 minut. I na prawdę jest meeeeega marudny. Spanie zbiera go kolo 19tej, natomiast o 20 tej go kąpiemy i nie pozwalam mu zasnąć o tej 19tej bo wtedy budzi się kolo 1 w nocy, a ja go codziennie chce kąpać. Moglabym go kąpać o 19tej, ale wolę 20tą ponieważ on wtedy idzie spać okolo 20.30-21.00 i spi ładnie do 2 w nocy , a jak go kąpiemy wcześniej to się budzi kolo północy. CHciałabym go przestawić , żeby szedł spać właśnie kolo 18tej , nawet na godzinkę. potem zanim by sie rozbudził, jedzonko, przewijanko, troche zabawy i jak raz mamy 20tą i kapiel i spać. Macie jakiś pomysł jak to zrobić? Mozna 10 tygodniowe dziecko :przestawiać: pod własny plan dnia? Do tej pory zauwazyłam ze robi sobie dłuższą , godzinną drzemkę kolo 10tej i kolo 14-15tej. i wlasnie czesto juz od tej zalozmy 16tej nie chce usnąć do 19tej, a potem ja mu nie pozwalam :/ ale na prawde jestem zmeczona i wole go kłaść kolo 21, i tak sie kładę kolo 23 , wiec chcialabym pospac do 2giej, a nie do 24tej. Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2148 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#2149 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do płatków - my myjemy sie też wodą i płatkami, używam Babydream lub Kindi wlasnie, te Kindi kupujemy w marketach osiedlowych, lewiatanach i podobnych, Babydream w Rossmanie to pewnie wiesz, skoro używasz . Na opakowaniu Kindi jest takie małe dzieciątko, opakowanie chyba przeźroczyste z elementami różu z tego co pamietam.. bo nie widze ![]() ooo takie : http://s1.zmniejszacz.pl/106/sam_0370__548221.jpg stokrotko współczuje, ciary mnie przeszły, jezuuu. Borys też ma czasem ślinotok i się krztusi, ale nie dusi go to. Natomiast czasem ma jakąs cofkę w przełyku, ale nie ulewa mu sie, tylko cofa sie, on to połyka z powrotem, a potem dostaje czkawki, zdarza się to może raz dziennie. Będę się dopytywać pediatry o co chodzi. Dlatego też nie zostawiam go samego na dłużej i raczej nie spuszczam z oka bo się boje ze sie zakrztusi. |
|
|
|
|
#2150 |
|
Rozeznanie
|
Mam mały problem z Hanią. Otóż nie mogę jej zostawić z jej własnym tatą. Taka jest do mnie przywiązana. Dziś ją nakarmiłam, zostawiłam pod opieką M. i pojechałam na zakupy. Po 20 min. dzwonię do M i słyszę że strasznie płacze. Więc się zawinęłam i po 10 min. byłam w domu. I ona przez ten czas już nawet nie płakała a strasznie krzyczała. Wystarczyło że wzięłam ją na ręce i od razu się uspokoiła. Nawet powiedziała "a gu" i zaczęła się uśmiechać. Niestety to już drugi raz się tak zdarzyło. Nawet nie macie pojęcia jak M. było przykro. Nie wiem jak mam rozwiązać ten problem. I nie wiem z czego to wynika. Tak, jestem z nią sama w domu ale jak M. przychodzi z pracy to się nią zajmuje i jest ok. Spędza z nią sporo czasu i jest dobrze, dopóki jestem w domu. Aż się zaczęłam bać że się z niej taki cycal robi...
|
#2151 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Byłam dzisiaj na zakupach. Musiałam się zresetować, bo cały dzień myślałam o tym moim śnie i nie tylko
Non stop klucha w gardle i łzy w oczach Kupiłam sobie spodnie Haneczce kupiłam fajną bluzeczkę http://www.zara.com/webapp/wcs/store...20kokard%C4%85, w h&m dwa bodziaki z długim rękawem, dwie pary rajstopek, rękawiczki i spodnie Kurcze, tyle rzeczy mi się podoba w zarze, że chyba jakiś bank obrabuję ![]() Cytat:
Nie wiem, czy powinnam się tym martwić ![]() Cytat:
![]() Ja też się bardzo boję o moją Hanię, ale staram się nie popadać w paranoję i zostawiam Ją samą w pokoju jak śpi. Dlaczego to wszystko jest takie trudne?????? Mam gorszy dzień ![]() To chyba przez ten sen ![]() Cytat:
Edytowane przez Gaabbi Czas edycji: 2012-08-14 o 23:16 |
|||
|
|
|
#2152 |
|
Zakorzenienie
|
Zmykam spać. Choć coś młody pomrukuje. Ciekawe czy obudzi się na "ammmm"...
|
|
|
|
#2153 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mój Filip jest starszy od Waszych maleństw i też dużo śpi, mnie to nie martwi. w dzień ma zwykle 3 drzemki po 2 godziny, a w nocy śpi 8 godzin, czyli mamy razem 14 godzin snu, to chyba tak "normalnie" ![]() PS. dobrze, że nie mam Zary w mieście ![]() Mój też mruczy za ścianą...
Razem od 14/08/2009 Zaręczeni od 01/06/2010 Mąż i Żona od 14/08/2011 Nasz skarb 06/05/2012 ...and nothing else matters... http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png Edytowane przez clauudik Czas edycji: 2012-08-14 o 23:55 |
|
|
|
|
#2154 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja czekam az mi tyłek i cycki wróca do dawnych rozmiarów bo teraz zakupy nie poprawiłyby mi humoru ![]() ja mysle ze powinnas sie cieszyć, że Hania nie śpi tyle, co Bo wierz mi. Synek mojej znajomej spał po każdym karmieniu godzinę, karmiła go co 4 godziny bo sam sobie taki rytm ustalił. Sama widzisz bo wizażowych dzieciaciach, ze są takie, które śpią dużo i są takie , które nie śpią wcale. Hania jest na tyle kochana, że pozwala Mamusi troszkę odpocząć i idzie w kimonko częściej niż np Bo ![]() Cytat:
drzemki po 2 godziny?? toz to w przypadku mojego Bo niedźwiedzie sny i to jeszcze 3 razy w ciagu dnia. Zamień sie ![]() dobrze, ze mam synka, to nie ma takich cudnych kuszących ubranek, od ktorych nie mozna oczu oderwać i które po prostu TRZEBA kupić, bo inaczej w nocy spać nie będzie można z chłopcami łatwiej pod tym względem. Chociaz Zara Kids i dla chłopców ma fajny asortyment....
|
||
|
|
|
#2155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo moja gadzina nie śpi w dzień,śpi tak po 40minut to góraDzień Dobry z kawusia Mamy dzisiaj 3 m-ce Ale nocka była taka że ledwo widze na oczy Co chwile wstawał
|
|
|
|
|
#2156 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś się rozpogodziło, a jedziemy na wieś na urodziny to mały się przewietrzy.A mnie głowa i gardło boli ![]() anulka4771 skoro 3 miesiące skończone to dzieć chciał po świętować stąd ta zarwana noc |
|
|
|
|
#2157 |
|
Wtajemniczenie
|
Witajcie.
Mała spała dziś z nami, bo się bałam, że jej nie usłyszę z kołyski jak się znowu zakrztusi, ładnie przespała do 5 potem o 7.30 już było po spaniu, ale to i tak ładniutko Położyłam ją na bardzo płaskiej poduszce, grubości może złożonego na pół kocyka. I barkami i główką leżała na niej. Czy dobrze?? Bo chyba powinna leże trochę wyżej w razie W. Dziś znowu jej taka ślina poleciała, że miała z tyłu przy główce pajaca mokrego. I niestety stwierdzam, że moje dziecko ma kolki Dziś jedziemy na parapetówkę, ale po tej wczorajszej akcji, nie wiem czy pojadę. Mała miała zostać ze szwagierką. ---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- Czy stosuje któraś Esputicon zamiast Boboticu? Albo jeszcze coś innego? Bo w Dozie Bobotic jest niedostępny ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ---------- No i jeszcze czy wzdęcia to są kolki?? Sorki ale nie wiem, a na Boboticu pisze że jest na wzdęcia
Nasz skarb: http://www.suwaczki.com/tickers/klz9mg7ydcco6bvx.png Nasz ślub: http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png Jesteśmy razem od: http://s1.suwaczek.com/200706022338.png "Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu" Edytowane przez stokroteczka777 Czas edycji: 2012-08-15 o 10:02 |
|
|
|
#2158 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Chyba przez ten okres który znowu powrócił mam anemie jestem nie do życia wstac nie mogę,słabo mi w głowie sie kręci,do tego boli brzuch i plecy![]() Pewnie chciał poswietowac tylko czemu ze mną choc tata też wstawał
|
|
|
|
|
#2159 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Dzień doberek
Idę na kolanach do Częstochowy Tacca z tego co czytam to Twojemu Piotrusiowi w ogóle dużo rzeczy nie pasuje, widzę, że ma swoje zdanie Fajny musi być, na pewno się nie nudzisz![]() Cytat:
My podobno (tak mówi lekarz) kolki mamy praktycznie już za sobą, odpukać! Ale pamiętam jak zaczęliśmy podawać ten delicol to szybciutko była spokojniejsza, może faktycznie działa dość szybko?! Ja też jak kiedyś odkręciłam butelkę to była histeria, albo jak tata kichnął![]() Cytat:
![]() Cytat:
U nas to raczej my jesteśmy ustawiani hehe A tak na serio, to u nas też od 15-16 nie ma w ogóle spania ani na chwilkę, około 17 już jest suuuuuper marudzenie, około 19 kąpiemy, później jedzenie i Domi zasypia W jednej książce nazywało się to ARSZENIKOWA PORACytat:
Na pewno było mubardzo przykro i wcale się nie dziwię Może sposób Gabi coś by pomógł? A jak jesteś w domu a Tatuś zajmuje się Hanią to jesteś w zasięgu wzroku cały czas?Cytat:
u nas lekarz powiedział, że jak kropelki nie pomogą to wtedy nam przepisze te czopki ale było dużo lepiej, więc niestety nie mam pojęcia ile można tego dawać Domi miała przepisany Esputicon (2 razy dziennie po 3 krople) i Delicol. Na mój "chłopski rozum" to kolki mogą być wywołane przez wzdęcia Na Esputiconie też jest napisane, że na wzdęcia. U nas jeszcze pomagało noszenie pionowo i tańczenie Jakoś wtedy chyba się Domi lepiej układało w brzuszku i te gazy uciekały![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- aha czy pchanie piąstek do buźki to po prostu taki odruch czy mam się szykować niedługo na ząbki? chyba część z was pisała, że Wasze Maluchy też tak robią?
|
|
#2160 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A właśnie mamusie, wracacie do pracy zaraz po macierzyńskim??
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:28.

Mój P mówi, że jemu się nigdy nie śniło, że umiera ktoś bliski, a mnie się już kilka razy śniło, że zmarła moja Mama (zanim była chora i niestety sny się sprawdziły 
ale ja nie mialam innych mlek i nie wiedzialam ze ma się NIE pienić 

Sorki
Brawa za skończone tygodnie

Waga po wyjściu ze szpitala 2 860. Myślisz, że możemy mieć tą nietolerancję?Jest jakiś test na to orientujesz się na czym polega?
no w każdym razie zafundowałam mojemu maleństwu 2 tyg z antybiotykiem