Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 10:26   #3241
nazeczona
Zadomowienie

GG do nazeczona
Dot.: Styczniowo-Lutowe mamusie 2013 :) cz. III

Cytat:
Napisane przez ilkas Pokaż wiadomość
tak!! a dzwoniłaś tam już? A jak ja Cię poznam ?
Mój kuzyn też z tego właśnie korzysta z rodziny na swoim, jakoś w zeszłym roku to załatwiali. A mieszkanie już macie znalezione?
w klubie jeszcze nie zdążyłam dać zdjęć, ale na poczcie są
Zaraz na priv dam Ci też mój tel na wszelki wypadek
Mieszkanie mamy, bo kredyt bierze się pod konkretne mieszkanie już umowę mamy podpisaną

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Fajnie, ze Wam sie udalo

Ale my nie jestesmy malzenstwem - TZ chce wziac kredyt jako singiel
Aaa no Singla też można, tylko wtedy są ograniczenia do metrażu Uda się Wam na pewno też, trzymanie kciuków już macie
Stary 2012-08-21, 10:28   #3242
badziabadzia
Zakorzenienie

hope ja ostatnio mam ochotę głownie na to co złe ale staram się jakoś opanować!! w ogóle ciągle bym jadła.. ale staram się nie podjadać między posiłkami, na razie się udaje
Stary 2012-08-21, 10:34   #3243
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez badziabadzia Pokaż wiadomość
hope ja ostatnio mam ochotę głownie na to co złe ale staram się jakoś opanować!! w ogóle ciągle bym jadła.. ale staram się nie podjadać między posiłkami, na razie się udaje
ja mam trochę rozbity dzienny jadłospis przez pracę, i to właśnie w pracy największa GŁODZILLA przychodzi a ostatnio codziennie muszę coś słodkiego zjeść ale waga na razie w miarę 58

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:34   #3244
badziabadzia
Zakorzenienie

dorzucam moje lumpokwe łowy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1030180.jpg (54,9 KB, 34 załadowań)
Stary 2012-08-21, 10:35   #3245
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nazeczona Pokaż wiadomość
Aaa no Singla też można, tylko wtedy są ograniczenia do metrażu Uda się Wam na pewno też, trzymanie kciuków już macie
Tak, wiemy
Niestety, nie oplaca nam sie na szybko brac slubu. Ja nie pracuje, zarobki TZ podziela sie miedzy 3 osoby, a sam podejrzewam, ze dostanie wieksza zdolnosc

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:38   #3246
gochaa_p
Zakorzenienie

hej

ja dziś pierwszy raz sporzystałąm z przywileju ciężarnej jakim jest niestanie w kolejce do labolatorium.
Weszłam do przychodni a tam ponad 20 osób przed drzwiami! Więc pomyślałam sobie - a co ja będę czekać! - i weszłam, pytam pielęgniarkę czy będąc w ciąży mogę po za kolejnością? a ona na to że jak najbardziej . Ofkors zaraz za mną wleciała babka z tekstem że jest tutaj kolejka, ale zanim zdążyłam się odezwać to pielęgniarka do niej że ta pani jest w ciaży i nie musi czekać :P
A co !
Z synkiem grzecznie czekałąm, teraz już nie zamierzam :P
A najgorsze to jest to że zwasze najbardziej się pieklą kobiety! Faceci nie.
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:41   #3247
Lenova
Wtajemniczenie

Cześć dziewczyny
Witam po mojej kilkudniowej nieobecnośći. Byłam u rodziców na wsi, niestety bez męża i się nudziłam trochę. Wczoraj wróciłam do domu i oczywiście zasłabłam w autobusie ja nie wiem czy ja jestem jakaś dziwna czy WY tez tak macie ale jak tylko jest duszno to ja jestem nie do zycia. Głowa mnie boli , mam mdłości i słabo mi się robi. Naprawdę nie mogę się już doczekać zimy nie dość że dzidzia się urodzi to jeszcze nie będzie tych upałów
Naprawdę jestem wykończona tymi codziennymi mdłościami, boję się wyjść gdzieś z domu sama żeby nie zemdleć.

Czytałam Was troche i widziałam że pisałyscie o reakcjach na Waszą figurę ciążową. Ja teraz też się spotkałam z wgapianiem się na mój brzuch. A wiadomo jak to na wsi wszyscy się znają i jak tylko wyszłam na dwór i spotkałam jakichś ludzi to nikt się mi nie patrzył na twarz tylko od razu perfidnie kierował wzrok na mój brzuch, albo jakieś komentarze że już widać, że wkońcu mam cycki i takie tam. Okropne no ale starałam sie olewać.

Dzisiaj znowu upał ale tym razem chyba nie wyjdę z domu ani na minutę bo od rana łeb mi pęka
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:43   #3248
laurka23
Zakorzenienie

Cytat:
dorzucam moje lumpokwe łowy
Fajne bodziaki

Cytat:
Napisane przez gochaa_p Pokaż wiadomość
hej

ja dziś pierwszy raz sporzystałąm z przywileju ciężarnej jakim jest niestanie w kolejce do labolatorium.
Weszłam do przychodni a tam ponad 20 osób przed drzwiami! Więc pomyślałam sobie - a co ja będę czekać! - i weszłam, pytam pielęgniarkę czy będąc w ciąży mogę po za kolejnością? a ona na to że jak najbardziej . Ofkors zaraz za mną wleciała babka z tekstem że jest tutaj kolejka, ale zanim zdążyłam się odezwać to pielęgniarka do niej że ta pani jest w ciaży i nie musi czekać :P
A co !
Powiem Ci że u nas też masakra, babki się nawet piekliły, jak kobiety w ciąży na krzywą cukrową wchodziły jako pierwsze (a wielki napis na drzwiach na ten temat wisi) Bo przecież wszyscy mogą się słabo czuć
Będę musiała dopytać w labie, czy ciężarne przyjmują poza koleją, bo nie ma o tym info wywieszonego, a ostatnio stałam godzinę
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:45   #3249
Lenova
Wtajemniczenie

Cytat:
hej

A co !
I bardzo dobrze zrobiłaś ja tez w tym tyg chyba będę szła na badania więc zrobię tak samo o ile mnie nikt nie przepuści, a znając życie pewnie nie. Ostatnio szłam się zarejstrować do lekarza to weszłam do przychodni kolejka do drzwi ja ostatnia, wszyscy najpierw wzrok na mój brzuch a później odwrócili teatralnie głowę ... najgorsze są baby w średnim wieku
Lenova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:45   #3250
hope01
Zakorzenienie

Cytat:
hej

A co !
a taki przywilej dotyczy kolejki do analityki? bo u mnie nie ważne że z brzuchem, ostatnio we cztery w ciąży czekałyśmy, każda z numerkiem

hope01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:48   #3251
ilkas
BAN stały

Cytat:
w klubie jeszcze nie zdążyłam dać zdjęć, ale na poczcie są
Zaraz na priv dam Ci też mój tel na wszelki wypadek
Mieszkanie mamy, bo kredyt bierze się pod konkretne mieszkanie już umowę mamy podpisaną
Nr już mam, odpisałam Ahh no tak faktycznie. Mój kuzyn długo szukał, ale w końcu wziął mieszkanie na psim polu na osiedlu kiełczowskim. A Wy gdzie będziecie mieszkać, w jakiej dzielnicy?

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
ja mam trochę rozbity dzienny jadłospis przez pracę, i to właśnie w pracy największa GŁODZILLA przychodzi a ostatnio codziennie muszę coś słodkiego zjeść ale waga na razie w miarę 58
taaa, głodzilla to mnie łapie ostatnio w nocy i to mnie mega wkurza bo spać z głodu nie mogę

Cytat:
hej

A co !
no! i bardzo dobrze, trzeba korzystać
ilkas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:49   #3252
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maluchna30 Pokaż wiadomość
12 ciążowy przesądów

1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę

2. Jeśli u ciężarnej pojawiły się piegi – urodzi dziewczynkę

7. Jeśli kobieta w ciąży martwi się, to dziecko będzie leworęczne

8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu

9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście

10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje

11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude

12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry!
Hmmm... I przy Agu, i teraz wyglądam ładnie, pryszczyk okazyjnie gdzieś się pojawi

Piegi mam od zawsze.

Mąż jest leworęczny, więc zarówno Agu jak i Zimorodek mogą być leworęczni, bowiem to an stałe ustala się dopiero ok. 4rż, jak też może być nieustalone, oburęczne.

Aha... powiedzcie to mojej córce, jak na co dzień jeść nie chce i nagle coś chce z mojego talerza

No. TO szpitalowi powiedzcie, że matka niczego nie ma dla dziecka i szpital ma dać

Zarówno farbowałam, jak i obcinałam, córa z włosiętami się urodziła, ja zresztą też, mąż też.

Czyli co, mam chodzić z zamkniętymi oczami? Zdecydowanie większość ludzi nie jest wybitnie pięka.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:50   #3253
gochaa_p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez laurka23 Pokaż wiadomość
Fajne bodziaki

Powiem Ci że u nas też masakra, babki się nawet piekliły, jak kobiety w ciąży na krzywą cukrową wchodziły jako pierwsze (a wielki napis na drzwiach na ten temat wisi) Bo przecież wszyscy mogą się słabo czuć
Będę musiała dopytać w labie, czy ciężarne przyjmują poza koleją, bo nie ma o tym info wywieszonego, a ostatnio stałam godzinę
u nas wisi kartka że pierwszeństwo mają ciężarną, pacjenci na badanie krzywej cukrowej i pracownicy służby zdrowia. no ale i tak wolałam spytać
gochaa_p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:50   #3254
e_vel
Wtajemniczenie

Hej
ale dziwaczna pogoda... rano postraszyło grzmotami i ...... przeszło. Głowa mnie znowu boli więc pewnie będzie zmiana pogody - może się ochłodzi.

Majeczka ostatnio kopie bardzo często ale dziwi mnie że tylko odczuwam to na dole brzucha, wydaje mi się, że brzuch powinnam mieć już wyżej...

W piątek wizyta, nie mogę się doczekać, napewno potwierdzi płeć, choć jestem pewna ze się nic nie zmieniło, bo on ma taką zasadę, że jak nie jest pewien to nie mówi.

Umówiłam się dziś z koleżankami jeszcze z czasów gimnazjum, mam dostać zdjęcia z wesela z lipca więc może bedę miała coś bardziej aktualnego to Wam wrzucę.

Apropo tych słów to u mnie się mówi NA POLE, ZIEMNIAKI i czasem ZASYPIAĆ, ale w sensie że już zasypia (idzie spać), ale też idę uspać dziecko i usnęło mi się.
Moja mama zawsze opowiada, że jak kupili dom tu gdzie teraz mieszkają (16 km od rodzinnej miejscowości), i chciała pożyczyć OSTREWKI( taki stojak ), żeby skopić siano (Sądeczanki pewni wiedzą o co chodzi), a sąsiadka nie mogła zrozumieć o co chodzi, okazało się, że tutaj się mówi ROGALE :P

Ja w swojej rodzinie mam osoby i z okolic Sącza i z Krakowa i Śląsk więc trochę tych regionalnych słów znam, ale i tak najtrudniej czasem zrozumieć ślązaków, chociaż gwara śląska bardzo mi się podoba
e_vel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:52   #3255
sylwietta1988
Zakorzenienie

Cytat:
Ja "zaspać" słyszałam ale w kontekście - zaspać do pracy, zaspać do szkoły -czyli obudzić się za późno
o własnie, tylko wtedy uzywam tej formy
Cytat:
12 ciążowy przesądów

1. Jeśli kobieta w ciąży wygląda pięknie, to urodzi chłopca, a jeśli niekorzystnie – dziewczynkę

Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku.

Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka.
3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec

Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG.
4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych

Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.
5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię

Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia.
6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę

Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu.

Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli ;-), nie obawiając się takich konsekwencji.
8. Przyszła mama nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu

Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej.
[B]9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście[/B]

Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków.
10. Dziecko będzie nadmiernie owłosione, jeśli jego matka często ma w ciąży zgagę lub... przytula się do włochatego psa, a łyse – jeśli się depiluje

Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie.
11. W ciąży nie wolno obcinać ani farbować włosów, bo po strzyżeniu dziecko będzie miało „krótki rozum” (czyli będzie niezbyt mądre), a po farbowaniu urodzi się rude

Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny.
12. Ciężarnej nie wolno patrzeć na ludzi nieurodziwych, bo dziecko będzie nieładne. Ta sama zasada dotyczy... osób o innym kolorze skóry!

W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie.
Ja bym chyba wściku du..y dostała, gdybym miała czekac z zakupami na "po porodzie" zarezerwowałam sobie już wózeczek używany u jednej Pani, jade zaraz po pierwszym tu link:
http://tablica.pl/oferta/wozek-dziec...w-1-IDPrJJ.htm
Cytat:
oj, mnie ztym niepodjadaniem zupełnie nie wychodzi..... ale staram się cos zdrowego, teraz np. wcinam paprykę, poza tym nie kupuję słodyczy żeby nie kusiły

Cytat:
hej

A co !
Własnie, zauwazyłam to na studiach- miałam w grupie mężatkę, na trzecim roku była w ciąży (6 mies w pazdzierniku)- mieliśmy 2,5 godz. cwiczenia z przerwą 10 min mniej więcej w połowie. Facet powiedział jej , że on "matki Polki" szanuje i ceni więc mogła jesc, pic, wychodzic na siusiu, wstac zeby się przeprostowac. A babka od innego przedmiotu, stwierdziła: "nie Pani pierwsza i nie ostatbnia, a to nie cyrk zeby specjalne przywieleje miec" chyba zostawię to bez komentarza,.......
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:53   #3256
nafiyqa
Zakorzenienie

Kurcze, szkoda, ze u mnie rano nie widac brzucha
Tym bardziej na czczo

Stary 2012-08-21, 10:56   #3257
Delicjanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
Widzę że tylko ja nie śpię.
Dziewczyny czy wy jak zaczęłyście czuć ruchy takie regularne to czujecie codziennie? Bo ja od pon do piątku codziennie wieczorem i czasami w ciągu dnia a teraz cisza, wczoraj tak delikatnie ale nie jestem pewna czy sobie nie wmawiam. Troszkę się martwię. dzisiaj do tego troszkę lewy jajnik mi ciągnie :-(
Hmm może to pogoda? moja dzidzia przez weekend nie była tak aktywna jak zawsze, też zaczęłam się martwić, bo nie zaczął ten brzuch troszkę pobolewać i już jakieś głupie jazdy miałam nawet zaczęłam czytać o objawach odklejenia łożyska głupia żem, ale dzisiaj w nocy... nie mogłam usnąć, do pierwszej w nocy się gapiłam na mój brzuch jak dzidzia wojuje

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
hej
u nas dopiero prąd włączyli
wczoraj była taka burza,że linie energetyczną zerwało
nie spałam całą noc, do tego coś sprężyny w moim łóżku poszły i tak mne napieprza kręgosłup

a tak wogóle to dziś widziałam lokatora jak pływa w brzuchu
wczoraj żaliłam się,że chciałabym jak delicjanka a dziś proszę
życzenie się spełniło

co do fitnessu to dziewczyny w aquaparku jest dla ciężarnych, zajęcia prowadzi moja znajoma

a ja będę na basen chodzić jak tylko wrócę z wakacji- no właśnie pakowanie czas zacząć, w piątek rano robimy fruuuuuuuuuu
Uff, moje miasto na szczeście jakoś te burze omijają... dwa razy zagrzmiało i po "burzy" .. co do wygibasków na brzuszku no wreszcie się doczekałaś

Cytat:
12 ciążowy przesądów

Twierdzono, że córka „kradnie” matce urodę. Dziś wiemy, że na zmiany w wyglądzie mają wpływ hormony – to z ich powodu u jednych kobiet pojawiają się kłopoty ze skórą, plamy na twarzy itp., a u innych – nie. Płeć dziecka nie ma z tym żadnego związku.

Piegi są cechą dziedziczną – one musiały być już wcześniej, ale w ciąży wzrost stężenia hormonów powoduje silniejszą pigmentację i piegi stają się bardziej widoczne. Bez względu na to, czy urodzi się chłopiec, czy dziewczynka.
3. Jeśli brzuch jest okrągły lub opadnięty będzie dziewczynka, a jeśli spiczasty – chłopiec

Stwierdzić płeć dziecka przed urodzeniem można jedynie, badając jego chromosomy (uzyskane dzięki amniopunkcji lub biopsji kosmków łożyska) albo oglądając jego narządy płciowe podczas badania USG.
4. Jedzenie truskawek powoduje powstanie u dziecka tzw. znamion truskawkowych

Znamiona te rzeczywiście przypominają nieco truskawki – są to czerwone, twarde, wystające bąble – ale poza tym nie mają z nimi nic wspólnego. Te znamiona to naczyniaki, czyli powiększone naczynia krwionośne. Występują u ok. 10 proc. noworodków i znikają same po upływie 4–5 miesięcy.
5. Gdy ciężarna oparzy się albo przestraszy nie może dotykać dłonią swego ciała, bo w miejscu w którym się dotknie, jej dziecko będzie miało znamię

Mówiono np., że gdy kobieta przestraszy się myszy, a potem złapie się za łydkę, ani chybi maluch urodzi się z myszką na łydce. Inny wariant: nie można niczego smażyć, bo jeśli tłuszcz pryśnie na brzuch, to znamię murowane. Bzdura! Znamiona na skórze są spowodowane nieregularną pigmentacją lub czynnikami genetycznymi – żadne inne „powody” nie mają znaczenia.
6. Malec owinie się pępowiną i udusi, jeśli przyszła mama nosi na szyi łańcuszek, korale czy apaszkę

Albo... przeszła pod rozwieszonymi kablami, sznurami z bielizną itp. Zdarza się czasami, że podczas porodu pępowina owija się wokół szyi dziecka, ale dla lekarza nie stanowi to zwykle dużego problemu – łatwo ją zdjąć. Przypadki zapętlenia albo uduszenia są niezwykle rzadkie i matka nie ma na to żadnego wpływu.

Lęki i zmartwienia mogą powodować niestrawność, bezsenność czy bóle głowy, ale na pewno nie leworęczność u dziecka. Wprawdzie jej przyczyny nie są znane, ale matczyne zmartwienia nie pojawiają się w żadnej z formułowanych przez naukę teorii. W każdym razie preferencje co do tego, która ręka jest sprawniejsza, kształtują się bardzo wcześnie, w 10. tygodniu życia płodowego, a więc nawet najbardziej przesądne mamy od II trymestru mogą już zamartwiać się do woli ;-), nie obawiając się takich konsekwencji.

Jeśli kobieta jest pozytywnie nastawiona do karmienia piersią, karmi na żądanie i dziecko prawidłowo ssie – jej piersi produkują tyle mleka, ile trzeba. A gdy pojawią się problemy z niedoborem pokarmu, przyczyn z całą pewnością należy szukać gdzie indziej.
9. Zanim dziecko się nie urodzi, nie wolno mu niczego kupować (ubranek, łóżeczka), bo to przyniesie nieszczęście

Kobiety dawniej bały się o dziecko, bo nie wiedziały nic o jego stanie – dmuchały więc na zimne, żeby nie kusić losu. Dzisiejsze mamy potrafią nie tylko racjonalnie myśleć, ale mają też lekarza i badania USG. A nawet gdy pojawią się jakieś komplikacje, niech żadnej z was nie przyjdzie do głowy obarczać winą zakupów. Nie dajcie się zwariować! I nie pozwólcie odebrać sobie przyjemności kupowania ciuszków.

Tylko w jednym z nich jest źdźbło sensu – rzeczywiście, trzeba zachować ostrożność przy depilacji. Ale tylko dlatego, że niektóre metody nie są w ciąży wskazane, np. kremy mogą uczulać. Nie ma to jednak żadnego związku z obfitością owłosienia u dziecka! To jest uwarunkowane genetycznie.

Jedno i drugie to bzdura, ale z farbowaniem trzeba uważać, żeby, podobnie jak z depilacją, nie zaszkodzić sobie. Niektóre farby podrażniają skórę albo powonienie, co może mieć nieprzyjemne skutki. O kolorze włosów dziecka decydują wyłącznie jego geny.

W zamierzchłych czasach może i ktoś uwierzył w takie tłumaczenia niewiernej żony... Ale dzisiaj wiemy, że uroda dziecka, jego fizyczne cechy osobnicze – nie mówiąc już o rasie! – to wszystko jest uwarunkowane genetycznie.
o losie, głupie te przesądy

Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość

ja ostatnio żre co popadnie. Masakra jakaś, oczywiście unikam tych bezwzględnie zakazanych, ale np skuszę się, żeby napić się czegoś gazowanego, kawa co drugi dzień słabiutka, a jak mieszam słodkie np z sałatką czasem jeszcze wieczorem z TZ jakiś popcorn do filmu lub cheetosy ale będę tłusta
Mój tż do mnie wczoraj, oj coś Ci się apetycik powiększył, bo zjadłam dwa szaszłyki i naleśnika mniam mniam, a wcześniej też zjadłam pare rzeczy

Cytat:
hej

A co !
Nie nawidze starych moherów czekających w kolejce do laboratorium albo do lekarza, aż mi coś się robi jak mam iść i czekać!! zawsze ale to zawsze jak jest więcej ludzi są spięcia i robią babsztyle problemy!! wrrrrr :[

A ja wczoraj w urzedzie byłam a tam, może Pani sobie usiądzie, może wiatraczek w Pani strone przesunać jakie miłe itd aż się zdziwiłam

Poza tym, zawiozłam mojego TŻ o 6 rano na firmę, pojechał do Wawy dziś, a ja mam doła, ech ;/ miałam jechać do sklepu z wózkami ale jakoś weny nie mam... po 17 się umówiłam z koleżanką, ona chce sobie obczaić jakieś sukienki na wesele a ja sobie zobaczę jakieś ciuszki dla dzidziulki... i dla siebie może jakieś sweterki...

Skalpel wyzwanie z Ewką!
cel : piękne ujędrnione ciało
waga: 48, 60cm w brzucholu.

Delicjanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:58   #3258
nazeczona
Zadomowienie

GG do nazeczona

Cytat:
Nr już mam, odpisałam Ahh no tak faktycznie. Mój kuzyn długo szukał, ale w końcu wziął mieszkanie na psim polu na osiedlu kiełczowskim. A Wy gdzie będziecie mieszkać, w jakiej dzielnicy?
Stabłowice
Stary 2012-08-21, 10:59   #3259
laurka23
Zakorzenienie

Co do ruchów dziecka, wczoraj wieczorem w łóżku już, jak przytulałam się do pleców męża coś tam czułam, ale nadal nie mam pewności czy to młody, czy moje jelita W ciągu dnia nic nie czuję, ale nie skupiam się na tym za bardzo. Chciała bym już coś poczuć wreszcie.
laurka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 10:59   #3260
sylwietta1988
Zakorzenienie

propo tych regionalizmów- ja na studiach z krzesła spadałam jak słyszałam koleżankę spod Łodzi u nas broszka- dla niej przystrojka albo dla mnie piętka (od chleba) to dla niej przylepka. i wiele, wiele innych

a mnie strasznie wkurza mój małż, jak czsami pojedzie gwarą śląską... Pochodzimy z miechowskiego a on pracował 7 lat w katowicach, więc się osłuchał i robi to specjalnie, zeby mnie zdenerwowac
ale swoja drogą- starsznie smiesznie się tego słucha

u mnie pogoda całkiem przyjemna, 23 stopnie, więc wybieram się po poludniu na specerkowy przegląd sklepowy małż jedzie do pracy na 14, więc czasowo będe nieograniczona nie, żebym miała zamiar robic szalone zakupy, ale sobie pooglądam i apetytu narobię
sylwietta1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:08   #3261
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sylwietta1988 Pokaż wiadomość
u mnie pogoda całkiem przyjemna, 23 stopnie, więc wybieram się po poludniu na specerkowy przegląd sklepowy małż jedzie do pracy na 14, więc czasowo będe nieograniczona nie, żebym miała zamiar robic szalone zakupy, ale sobie pooglądam i apetytu narobię
Hhee no pewnie, ze nie
Dusigrosze, takie jak my, dlugo cos ogladaja zanim kupia

Stary 2012-08-21, 11:13   #3262
Hosenka*
Zakorzenienie

Cytat:
taaa, głodzilla to mnie łapie ostatnio w nocy i to mnie mega wkurza bo spać z głodu nie mogę
Mnie też od kilku nocy łapie, np. dziś wzięło mnie w momencie, ale jestem twarda, bo nie ma nic gorszego niż jedzenie w nocy (czy to w ciąży czy nie), więc udaję, że nie czuję i zasypiam znowu

---------- Dopisano o 11:13 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ----------

Cytat:
Napisane przez e_vel Pokaż wiadomość
Moja mama zawsze opowiada, że jak kupili dom tu gdzie teraz mieszkają (16 km od rodzinnej miejscowości), i chciała pożyczyć OSTREWKI( taki stojak ), żeby skopić siano (Sądeczanki pewni wiedzą o co chodzi), a sąsiadka nie mogła zrozumieć o co chodzi, okazało się, że tutaj się mówi ROGALE :P
Ja nie wiem No ale ja "miastowa" od urodzenia, więc czasem jak TŻ opowiada jak robili lata temu w polu to nie wiem o czym gada i proszę o tłumaczenie na polski

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu

Edytowane przez Hosenka*
Czas edycji: 2012-08-21 o 11:15
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:14   #3263
ilkas
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
Mnie też od kilku nocy łapie, np. dziś wzięło mnie w momencie, ale jestem twarda, bo nie ma nic gorszego niż jedzenie w nocy (czy to w ciąży czy nie), więc udaję, że nie czuję i zasypiam znowu
ja też się staram udawać, że nie czuję A wtedy mój brzuch wydaje dziwne bulgoczące odgłosy na cały pokój Ale co tam, póki co jestem twarda i jeszcze nie skusiłam się na nocną przekąskę. Zobaczymy jak długo
Stary 2012-08-21, 11:15   #3264
Basia_Bogusia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bishonka Pokaż wiadomość
Witam
Długo nie pisałam ale w końcu dzisiaj zabrałam się za wątek.

W czwartek byłam na wizycie u gina.
Poszłam z nadzieją że wykryje płeć ale niestety nic.
Dzidziuś był ślicznie ułożony ale nie wiadomo co tam posiada między nogami.
Dr powiedział że na połówkowym się dowiem.Tylko że to taaak daleko.
Mam dzisiaj 14 tyg i 5 dni.
Następną wizyte mam za 3 tygodnie wiec może wtedy ?

Co ile macie ustawiane terminy wizyt?
Ja miałam co 2 tygodnie a teraz będe miała co 3.

Kupiłam bodziaki w Carrefour 3 szt za 10 zł.
Tak były przebrane ale udało mi się wygrzebać nierozerwane opakowanie.
Jestem happy.Nie wiedziałam jaki rozmiar wziąć ale staneło na 60 cm.

Przyjechałam do domu a moja mama w lumpkach kupiła 3 bodziaki,kaftanik i kombinezon marynarza.
Wszystko cudne i za grosze.
Potem dokupiła jeszcze 2 body w sklepie więc stwierdziłam że ją bardziej ponosi jak mnie

Stwierdziłam że będę już po troszku kupować bo potem wszystko na raz kupić będzie ciężko i finansowo i nerwowo
Jeśli chodzi o wizyty do ja mam średnio co miesiąc wizytę. Też jeszcze nie znam płci, ale liczę, że teraz tzn. na najbliższej wizycie 29 sierpnia się dowiem, u mnie już leci 21 tydzień.

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
Witajcie Kochane!!!! Ale się za Wami stęskniłam
Piszę do Was juz jako nauczyciel mianowany już po egzaminie wrociłam do świata zywych
myslałam że mnie trochę bardziej lajtowo potraktują i dostanę mniej pytań ( w sumie dostałam 7) ale dałam radę
W końcu mam wakacje powiedziałam dzis dyrekcji że od wrzesnia nie wracam, co by nie robic kłopotu w trakcie roku szkolnego. Beze mnie jakoś dadzą sobie chyba radę
Od jutra zaczynam nadrabiac zaległości w kontaktach ze znajomymi bom się zapuściła ze ho ho
A tak poza tym to witam się w 21 tygodniu
przekąszę coś i biorę się za nadrabianie, 20 stron...
Gratulacje

Cytat:
Napisane przez misia1505 Pokaż wiadomość
Widzę że tylko ja nie śpię.
Dziewczyny czy wy jak zaczęłyście czuć ruchy takie regularne to czujecie codziennie? Bo ja od pon do piątku codziennie wieczorem i czasami w ciągu dnia a teraz cisza, wczoraj tak delikatnie ale nie jestem pewna czy sobie nie wmawiam. Troszkę się martwię. dzisiaj do tego troszkę lewy jajnik mi ciągnie :-(
Ja odczuwam ruchy od około 19 tygodnia. Na początku były bardzo delikatne i sporadyczne. Teraz odczuwam coraz częściej, ale głównie późnym wieczorem, albo wcześnie rano. W ciągu dnia to rzadkość. Przedostatniej nocy dzidziuś tak mocno dawał o sobie znać od 3 nad ranem, że nie mogłam się ułożyć do snu. Ostatnio w ogóle kiepsko śpię, tak dla odmiany, choć zwykle to czołgiem by mnie nie dobudził.
Stary 2012-08-21, 11:18   #3265
LadyWhisper
Zakorzenienie

Ja jestem znad morza pierwse lata tam spedzilam potem sie przenieslismy na slunsk;-)wiec troche tych slowek znam, ale jak sie zaczelam spotykac z mezem i zarzucil mi klapsznita maszkiecic itp to powiem wam, ze padlam

Ruchy maluszka raz czuje raz nie, glownie chyga rano mnie tak kopie albo wieczorem.

Mnie znowu trzyma taaaaaaakki skurcz lewego jajnika ze szok :-(

Dziewczyny a na rodzine na swoim trzeba miec umowe na czas nieokreslony? Maz dostanie dopiero w maju i wtedy bedziemy mogli sie o kredyt starac, a tak piekne mieszkanie znalezlismy ze az nas skreca:-(

Zazdroszcze wam tych aktywnych 9miesiecy, ja dostalam pozwolenie na lekkie spacerki, a od lekkich spacerkow raczej formy nie utrzymam :-D

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:23   #3266
nafiyqa
Zakorzenienie

Jak ja Wam zazdroszcze tych ruchow...
Poczekam jeszcze sobie, bo u mnie dopiero koncowka 14ego tygodnia.

---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Dziewczyny a na rodzine na swoim trzeba miec umowe na czas nieokreslony? Maz dostanie dopiero w maju i wtedy bedziemy mogli sie o kredyt starac, a tak piekne mieszkanie znalezlismy ze az nas skreca:-(
Z tego, co czytalam to niby nie trzeba, ale oczywiscie przy umowie na czas nieokreslony sa wieksze szanse na wyzsza kwote kredytu.

Stary 2012-08-21, 11:25   #3267
ilkas
BAN stały

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
Zazdroszcze wam tych aktywnych 9miesiecy, ja dostalam pozwolenie na lekkie spacerki, a od lekkich spacerkow raczej formy nie utrzymam :-D
ee tam, dobrze, że już się poprawiło i możesz chociaż na lekki spacerek się udać! Zawsze to coś

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość
Jak ja Wam zazdroszcze tych ruchow...
Poczekam jeszcze sobie, bo u mnie dopiero koncowka 14ego tygodnia.
Ja też sobie jeszcze niestety poczekam...Mam dopiero 15 tydz i 3 dzień i nic nie czuję. Póki co delektuję się opisami dziewczyn
Stary 2012-08-21, 11:28   #3268
eff8
Zakorzenienie

Witam sie

Kurcze ja ruchów jeszcze tez nie czuje, ze 3 razy zdarzylo mi sie poczuc jakby dzidzius sie caly przekrecil ale poza tym nadal cisza takze wyczekuje nadal...

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:29   #3269
marsi11
Zakorzenienie

badzia- te pierwsze bodziaki- jakie maleńkie

Szaja- ja też piegus i do tego mańkut
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-08-21, 11:31   #3270
eff8
Zakorzenienie

u mnie sie mówi ziemniaki, pole, usnąć, zasnąć..
a co do przesądów to mi ręce opadaja a z tą kokardką to już w ogóle...

ja jeszcze syszalam ze dziecku sie nitke z ubrania zostawia zeby lepiej spalo - masakra czego to ludzie nie wymysla...

eff8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości