Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 59 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 10:33   #1741
scarlett26
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Taa, tylko jednak podejście kocham jeść i kocham siebie, to trochę coś innego niż bije z naszej koleżanki i oto mi chodzi. Ale ogólnie nie mój cyrk nie moje małpy i tyle

już widzę zaczyna się mieszanie w zeznaniach, najpierw przyznałaś że jest inwektywą teraz nie, no a zaraz pewnie jakieś historie o chorej tarczycy czy innych. Więc lepiej już skończmy temat. Ja nic nie mam do ludzi z nadwagą czy otyłych. Raczej smutno mi, że ktoś się tak nie lubi i jest cały na nie, a przykro mi ale takie na mnie wrażenie zrobiłaś od początku.
nie jest inwektywą i tak pisałam cały czas

tarczycę mam zdrową, nie zamierzam się tu wywnętrzać ze swojej sytuacji zdrowotnej

nigdzie nie napisałam że się nie lubię i cała jestem na nie - to tylko Twoje teorie - między kipieniem optymizmem z tym jest jeszcze cały wachlarz możliwości
EOT
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:36   #1742
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
To wracając do tematu i kończąc waści :

W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie
Ja się wybieram po skończonym 12 czyli w czasie trwania 13 tygodnia.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:37   #1743
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie
Cos to Twoje pytanie pozostaje bez echa
haha

Niestety nie pamietam w ktorym dokladnie jestes teraz tygodniu.

przyjmuje sie, ze badanie to wykonuje sie pomiedzy 11 a 14 tygodniem (glownie chodzi o przeziernosc karkowa).. napotkalam sie kiedys z jeszcze dokladniejszym terminem: pomiedzy 11+4 a 13+6.
Stary 2012-08-21, 10:40   #1744
00anulka00
Zadomowienie

nie mam zielonego pojęcia w tym temacie, jak mi lekarz zleci to pójde, a jak sie pójdzie troche pózniej nawet to co? jak jest wada to tak czy siak chyba będzie widoczna??
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:44   #1745
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
nie mam zielonego pojęcia w tym temacie, jak mi lekarz zleci to pójde, a jak sie pójdzie troche pózniej nawet to co? jak jest wada to tak czy siak chyba będzie widoczna??
właśnie to jest najważniejsze usg i dokładnie wtedy trzeba iść, bo dla tego okresu są opracowane normy

w przypadku wykrycia wady też zaraz po robi się więcej badań - test potrójny, poczwórny itd. i ew. podejmuje decyzje co dalej jeśli ktoś bierze pod uwagę usunięcie ciąży

znów się narażę że za dużo czytam.............
Stary 2012-08-21, 10:47   #1746
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

http://www.dobreusg.pl/czeste_pytania#t1n207 - polecam, to najlepszy w Krk fachowiec od usg, ciekawe info różne pisze o usg.

Dlatego już od kilku lat na pytanie 'kiedy wykonać badanie USG pierwszego trymestru' odpowiadamy w skończonym 12 tygodniu(oznacza to 12+kilka dni, a nie 11+, jak często interpretują to pacjentki). W takiej sytuacji minimalizujemy ryzyko, że będzie za późno na pełne badanie. Można też takie badanie zaplanować precyzyjnie, jeśli wykonano u pacjentki badanie około 7 tygodnia, gdzie zmierzono CRL. Przykładowo wynik CRL 6,7mm (6tyg.+4dni). W związku z tym za 6 tygodni będzie to optymalny czas do wykonania przesiewowego badania USG pierwszego trymetru.

Ok czyli zgodnie z tym skoro jestem w 8 tyg i tam 4 dni to idę chyba 20, tak ?? sorry dziewczyny ale to liczenie mnie wykańcza

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
właśnie to jest najważniejsze usg i dokładnie wtedy trzeba iść, bo dla tego okresu są opracowane normy

w przypadku wykrycia wady też zaraz po robi się więcej badań - test potrójny, poczwórny itd. i ew. podejmuje decyzje co dalej jeśli ktoś bierze pod uwagę usunięcie ciąży

no właśnie tak jest dokładnie jak pisze scarlett.
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:51   #1747
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
http://www.dobreusg.pl/czeste_pytania#t1n207 - polecam, to najlepszy w Krk fachowiec od usg, ciekawe info różne pisze o usg.

Dlatego już od kilku lat na pytanie 'kiedy wykonać badanie USG pierwszego trymestru' odpowiadamy w skończonym 12 tygodniu(oznacza to 12+kilka dni, a nie 11+, jak często interpretują to pacjentki). W takiej sytuacji minimalizujemy ryzyko, że będzie za późno na pełne badanie. Można też takie badanie zaplanować precyzyjnie, jeśli wykonano u pacjentki badanie około 7 tygodnia, gdzie zmierzono CRL. Przykładowo wynik CRL 6,7mm (6tyg.+4dni). W związku z tym za 6 tygodni będzie to optymalny czas do wykonania przesiewowego badania USG pierwszego trymetru.

Ok czyli zgodnie z tym skoro jestem w 8 tyg i tam 4 dni to idę chyba 20, tak ?? sorry dziewczyny ale to liczenie mnie wykańcza

---------- Dopisano o 10:47 ---------- Poprzedni post napisano o 10:46 ----------

no właśnie tak jest dokładnie jak pisze scarlett.
jak chcesz prosto i szybko liczyć to porostu zapamiętaj dzień tygodnia w którym zaczyna się kolejny tydzień. ja np. wiem że we wtorek i potem sobie przelatuję po kalendarzu całymi tygodniami i to jest prościej niż po dniu dziobać

najbliższe usg mam w 1 dniu 9 tego tygodnia - kosmita będzie miał całkiem konkretne kształty, bo na razie wygląda jak krewetka
Stary 2012-08-21, 10:52   #1748
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:

niech mamusie co mają dzieci napisza jakie miały założenia przy 1 dziecku i co wyszło i co nie i dlaczego zmieniły postanowienia

Znienawidzicie mnie .....
ale ja moje postanowienia i przekonania wprowadziłam do życia rodzinnego bez wyjątku.Nie miałam podejścia ,że dziecko to "mały cwaniak"który tylko patrzy jakby tu najwięcej wisieć na mamie,wykorzystywać,zabra ć jej łóżko..itp.Dla mnie to istotka potrzebująca duuużo ciepła,opieki i miłości.Tak więc spałam, z dziećmi do ok roku,potem spały w swoim łóżeczku a potem poszły do swojego pokoju.Usypiałam do ok.roku (może ciut więcej-nie pamiętam) a potem rytuał czytania bajki ,buzi,buzi i dobranoc-zamykałam dzrzwi.Nosiłam na rękach-dużo i często ale jak dzieci zaczęły chodzić (ok 11-12 mies)to już chciały same,karmiłam długo,tv-dobranocka od ok.2,5 roku ż,dzieci jedzą słodycze od ok też 2,5 roku ale tylko w sob.i niedz. i tylko albo lody,czekoladę lub ciasto(piekę ),nic pomiędzy posiłkami-jedzą co ok.3 godz.-dzięki czemu nie miałam problemu z niejedzeniem. żadnych soczków-woda min..mleko czasami cherbata(niesłodz),warzyw a,owoce to nie problem,tak samo w ogóle zdrowe odżywianie-jestem wegetarianką więc dzieci choć mięso jedzą chętnie jedzą inne rzeczy warzywne .I bakusiom,"witaminom "w cukierkach(nimm 2 czy coś takiego),"zdrowym" śniadankom typu nutella mówię NIE. Nie znają też chipsów,frytek,coli i takich tam.I sport-od 3 mies. życia chodzą na basen,angielski, syn trenuje piłkę,sporty walki córka też teraz błaga aby jeszcze chodzić na jakieś zajęcia ..ale to zobaczymy.A,i w łóżku są o 20.
I powiem wam ,że mi się udało to wszystko wprowadzić dzięki temu,że sama tego przestrzegam i dla mojej rodziny to nie problem,więc dzieci przejęły to naturalnie ,i nie mają poczucia jakiegoś rygoru ..czy coś.Zresztą ja jestem bardzo konsekwentna.
Ale to moje dzieci,moje zasady i nikomu nic nie nakazuje,się nie "wpieprzam"i nie lubię jak ktoś to robi....Wymiana poglądów mi wystarczy.Usłyszałam już nie raz-przeważnie od teściów-że dzieci potrzebują troszkę szczęścia w postaci więcej słodyczy-oni karmili by co chwilę:parówki,kiełbasy,t orty,.. -ale jeśli dzicko ma być szczęśliwe dzięki dodatkowemu jedzeniu to chyba coś nie tak?!A z kolei dzieci przez nich karmione miały mnóstwo niezdrowego jedzenia,zero sportu,duuużo tv i ...duużo fałdek-to raczej ich nie uszcęśliwiło....
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:52   #1749
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:

No chyba 20 bedzie lepszy, wyjdzie Ci wtedy chyba ok. 13+ ?

To chyba jedyne takie info, by robic od 12+, na razie spotkalam sie ze wszystkimi informacjami 11+ (dokladniej 11+4)..

Niewazne, to juz szczegoly, srednio przyjmujac 12+, 13+ beda najodpowiedniejsze
Stary 2012-08-21, 10:55   #1750
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:

czułam, ze cos w ten deseń zakończysz wypowiedz

Cytat:

mnie też liczenie wykańcza, nie kapuje tego do konca.

ide w czwartek zobaczymy co mi powie.

według moich obliczen na NFZ ide w 11 tygodniu. ZObaczymy czy bedzie kazal mi przyjść za tydzien i ciekawe co wtedy jak nei bedzie wolnych miejsc
Stary 2012-08-21, 10:57   #1751
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

no patrząc na cv pana http://www.dobreusg.pl/o_nas/marcin_wiechec , ufam mu że dobrze radzi tylko w obliczeniach jestem noga myślałam że 20 to mi wychodzi 12 tydzień skończony i kilka dni
Stary 2012-08-21, 11:02   #1752
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
no patrząc na cv pana http://www.dobreusg.pl/o_nas/marcin_wiechec , ufam mu że dobrze radzi tylko w obliczeniach jestem noga myślałam że 20 to mi wychodzi 12 tydzień skończony i kilka dni
Z terminu porodu 29.03.2013 wychodzi, ze jestes dzisiaj w 8+4, czyli 20 wrzesnia bedziesz w 12+6 , czyli idealnie
Stary 2012-08-21, 11:05   #1753
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Znienawidzicie mnie .....
ale ja moje postanowienia i przekonania wprowadziłam do życia rodzinnego bez wyjątku
: love:
Stary 2012-08-21, 11:16   #1754
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
pewnie, że nie lubię wszystkiego, ale co innego nie dawać pojedynczych rzeczy, a co innego np. żadnych owoców i warzyw - bo nie lubi - a znam i taki przypadek - czterolatek wchrzania tylko mięso
Też znam i wyrośli na normalne dzieciaki
Stary 2012-08-21, 11:18   #1755
klementyna1
Zakorzenienie

A na te prenatalne USG lekarze Wam zalecili, czy same chcecie? Bo to chyba jest zalecane po 30roku życia? Napiszcie jeśli możecie jak to jest z tymi badaniami? ja ide na wizyte w sobote bede w 11tyg.i 3dni. lekarka pewnie zrobi mi usg ale nie wiem czy takie genetyczne czy zwykle i czym sie one różnią? Mam 25 lat-czy wiek ma coś do tego? Qrcze boje się, zeby wszystko na USg wyszło ok- a jak tak będzie będę najszczęsliwsza na swiecie

Oj dziewczyny na temat słoiczków i smoczków, oraz spraw wychowawczych będzie jeszcze czas rozmawiac po nowym roku, teraz rozmawiajmy o naszych fasolkach, kijankach i krewetkach To takie pasjonujący i niesamowity okres.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 11:20   #1756
Sorceresss
Wtajemniczenie

To skoro ja mam dzisiaj wizytę 8t4dz to akurat za 3-4 tygodnie wypadnie mi badanie czyli "standardowo" na następnej wizycie.

Czy Wy też macie takie dziwne uczucie, że pieron wie czy to mdłości czy głód (przy założeniu, że jadłam jakiś czas temu)? Eh, w ogóle mi jedzonko nie podchodzi - właśnie jem kromkę z wędlinką i pomidorem i aż mnie kole w usta no ale przeca jeść trzeba...

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 11:21   #1757
joanna200
Rozeznanie

Jeśli chodzi o te usg prenatalne to słyszałam też taką opinię (lekarz koleżance tak powiedział), że jest młoda i nie musi wykonywać tego usg, że najczęściej wykonują je kobiety w grupie ryzyka i że to badanie nic nie zmieni.
Dowie się tylko czy dziecko ma wady czy nie i zadecyduje o ewentualnym usunięciu.. powiedział jej jeszcze, że w 20 tygodniu jest najważniejsze badanie i że to trzeba zrobić..

co o tym myślicie?

a wy usunęłybyście ciąże wiedząc, że dziecko jest chore?
Ja szczerze powiedziawszy to nie zrobiłabym tego, w końcu to też dziecko.. MOJE dziecko.. ale wiem, że różne podejście ludzie mają..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 11:25   #1758
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
No właśnie lepiej chyba jak jest później ale to co piszesz to za późno

11 a 13 tygodniem + 6 dni max.
no to 11-14
ale najlepiej 12+kilka dni.
Ja będę miała jutro 12tyg i 5dni

---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:22 ----------

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o te usg prenatalne to słyszałam też taką opinię (lekarz koleżance tak powiedział), że jest młoda i nie musi wykonywać tego usg, że najczęściej wykonują je kobiety w grupie ryzyka i że to badanie nic nie zmieni.
Dowie się tylko czy dziecko ma wady czy nie i zadecyduje o ewentualnym usunięciu.. powiedział jej jeszcze, że w 20 tygodniu jest najważniejsze badanie i że to trzeba zrobić..

co o tym myślicie?

Ja szczerze powiedziawszy to nie zrobiłabym tego, w końcu to też dziecko.. MOJE dziecko.. ale wiem, że różne podejście ludzie mają..
Koleżanka właśnie się zdziwiła i mówi po co mi to badanie jak ja jeszcze nie mam 30lat, ale ja mam to w cenie normalnego badania, także robię

A co do drugiego, to jeśli dziecko by miało ciężką wadę genetyczną to bym usunęła.....
Stary 2012-08-21, 11:27   #1759
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Z terminu porodu 29.03.2013 wychodzi, ze jestes dzisiaj w 8+4, czyli 20 wrzesnia bedziesz w 12+6 , czyli idealnie
Dzięki Ci dobra kobieto

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
A na te prenatalne USG lekarze Wam zalecili, czy same chcecie? Bo to chyba jest zalecane po 30roku życia? Napiszcie jeśli możecie jak to jest z tymi badaniami? ja ide na wizyte w sobote bede w 11tyg.i 3dni. lekarka pewnie zrobi mi usg ale nie wiem czy takie genetyczne czy zwykle i czym sie one różnią? Mam 25 lat-czy wiek ma coś do tego? Qrcze boje się, zeby wszystko na USg wyszło ok- a jak tak będzie będę najszczęsliwsza na swiecie
To nie są badania prenatalne. To obowiązkowe usg w ciąży dla każdej kobiety niezależnie od wieku. ( 3 usg są w ciąży obowiązkowe). Trwa ono dłużej niż zwykłe ok 30 min - 40 i dostaje się pełen opis. Dopiero jeśli tu jest coś nie tak dostaje się skierowanie na dodatkowe badania prenatalne etc lub jeśli jest się plus 35. Ważne to żeby wykonywał je lekarz do tego przeszkolony i z odpowiednim certyfikatem.
Stary 2012-08-21, 11:28   #1760
OtTakaJa
Zakorzenienie

Tak sobie czytam Wasze dyskusje na temat tego co będziecie robiły, a czego nie, na co będziecie pozwalały itd., to sobie myślę, że ja nie mam pojęcia co będę robić. Nie mam żadnych założeń, no może oprócz tego spania dziecka we własnym łóżeczku. Może powinnam coś zaplanować?

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Czy Wy też macie takie dziwne uczucie, że pieron wie czy to mdłości czy głód (przy założeniu, że jadłam jakiś czas temu)? Eh, w ogóle mi jedzonko nie podchodzi - właśnie jem kromkę z wędlinką i pomidorem i aż mnie kole w usta no ale przeca jeść trzeba...
Ja tak mam jak wstaję rano, ale ogarniam się, na siłę zjadam jakąś kanapkę i później przechodzi. W ciągu dnia jest ok, chociaż na nic nie mam szczególnej ochoty. Zastanawiam się czy będzie tak dobrze, czy dopadną mnie jednak uroki ciąży.

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 11:29   #1761
scarlett26
Zakorzenienie

http://www.rodzicpoludzku.pl/Ciaza/B...sie-ciazy.html

Badanie USG jest dziś jednym z najczęściej wykonywanych badań diagnostycznych w czasie ciąży. Często dziecko w brzuchu mamy jest "podglądane" na każdej wizycie u lekarza. W naszej internetowej sondzie na www.rodzicpoludzku.pl, 80% internautek miało w czasie ciąży więcej niż 3 badania USG, w tym ponad 20% przynajmniej 10. Dla wielu mam badanie USG daje poczucie bezpieczeństwa i nalegają na częste go wykonywanie, aby upewnić się, że dziecko prawidłowo się rozwija. Wiele kobiet zadaje sobie pytanie - czy tak częste badanie nie zaszkodzi dziecku? Warto dowiedzieć się, co badania naukowe mówią na temat wykonywania badania USG w czasie ciąży, w jakich sytuacjach warto je zrobić, a w jakich nie jest ono konieczne.

Wprowadzenie ultrasonografii do położnictwa niesłychanie poprawiło możliwości diagnostyczne. Wpłynęło na zaprzestanie wykonywania bardzo inwazyjnych i szkodliwych badań, takich jak RTG w ciąży. Dzięki profilaktycznym badaniom USG możemy dziś wykryć wiele nieprawidłowości w przebiegu ciąży i w porę zapobiec powikłaniom.

Dotychczasowe doświadczenia związane z zastosowaniem USG w położnictwie dowodzą, że badanie ultrasonograficzne w ciąży powinno być wykonywane jedynie ze wskazań medycznych. Powinno zajmować ono najkrótszy, niezbędny czas do uzyskania potrzebnych informacji.

W niektórych krajach z powodu nadużywania ultrasonografii, czyli wykonywania przez kobiety kilku, a czasem nawet kilkunastu badań bez wskazań medycznych w czasie ciąży, podjęto odpowiednie działania służące ochronie zdrowia dziecka nienarodzonego (edukacja rodziców, restrykcje wobec osób wykonujących badania bez zlecenia, restrykcje wobec osób "wypożyczających" rodzicom aparaturę). Wykonywanie USG w celu tworzenia "pamiątkowych" filmów czy zdjęć zostało w USA uznane przez Agencję ds. Żywności i Leków za nieuprawnione wykorzystywanie aparatury medycznej. Postępowanie takie jest naruszeniem amerykańskiego prawa.
Powstało wiele badań naukowych opisujących przydatność, wiarygodność i bezpieczeństwo stosowania ultrasonografii u kobiet w ciąży. Niewiele z nas zdaje sobie sprawę, że ta metoda diagnostyki jest bardzo młoda - została wprowadzona do codziennej praktyki położniczej nastąpiło dopiero w latach 80. XX wieku. Oznacza to, że czas wykorzystywania tej metody nie jest wystarczająco długi, aby ponad wszelką wątpliwość potwierdzić bezpieczeństwo jej stosowania w stosunku do kobiet ciężarnych i ich dzieci. Ta ograniczona perspektywa czasowa wymuszać powinna zasadę ograniczonego zaufania, ponieważ w przypadku niektórych procedur medycznych i nowych technologii dopiero kolejne pokolenia ujawniały dalekosiężne negatywne skutki.
Kiedy zalecane jest wykonywanie badania USG?
Badania naukowe wskazują, że standardowo powinno być wykonywane pojedyncze badanie w I trymestrze ciąży, oraz pojedyncze badanie w II lub III trymestrze ciąży.
W Polsce standard ultrasonograficznego badania położniczego opracowany przez Polskie Towarzystwo Ginekologiczne obejmuje trzy badania ultrasonograficzne - przesiewowe w ciąży wykonywane w: 11 - 14 tygodniu ciąży, 20 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie ), 30 tygodniu ciąży (+/- 2 tygodnie).
Dodatkowe badania USG powinny być wykonywane, gdy istnieją konkretne wskazania kliniczne. Na przykład, gdy konieczne jest określenie aktywności serca płodu, położenia płodu lub poziomu płynu owodniowego. Pojedyncze, dodatkowe badania wykonywane są czasem w celu ponownej oceny masy dziecka w sytuacji podejrzenia opóźnienia wzrostu wewnątrzmacicznego lub ponownej oceny wykrytych nieprawidłowości (w takich przypadkach należy posiadać dokładny opis poprzedniego badania). Czasem konieczne jest wykonanie dodatkowego badania, aby uzyskać odpowiedź na konkretne pytanie - np. do oceny aktywności serca płodu w sytuacji krwawienia u matki.
Badanie specjalistyczne
W przypadku istnienia nieprawidłowości wykonuje się badanie specjalistyczne. Jest to dokładna analiza budowy anatomicznej i fizjologii płodu. Do specjalistycznych badań wykorzystujących USG można zaliczyć badanie dopplerowskie, ocenę biofizycznego profilu płodu oraz badanie echokardiograficzne płodu (echo serca płodu).
Badanie dopplerowskie jest badaniem ultrasonograficznym pozwalającym na ocenę przepływów w krążeniu maciczno-łożyskowym. Jego działanie opiera się na wychwyceniu zmian długości fal ultradźwiękowych odbijających się od poruszających się elementów krwi. Dzięki badaniu dopplerowskiemu można ocenić ukrwienie poszczególnych struktur płodu oraz zbadać przepływy w małych naczyniach nie widocznych podczas standardowego USG. Metoda ta pozwala na ocenę się m.in. tętnicy macicznej, tętnicy pępowinowej, krążenia mózgowego, płodowego krążenia żylnego, tętnic nerkowych i naczyń trzewnych płodu oraz łożyska i sznura pępowinowego.
Profil biofizyczny płodu inaczej zwany testem Manninga, ma na celu ocenę dobrostanu płodu, czyli kondycji dziecka. Badanie to powinno trwać koło godziny. Polega na wykonaniu testu niestresowego (NST), czyli zapisu kardiotokograficznego KTG oraz badania ultrasonograficznego, w trakcie którego oceniane jest pięć najważniejszych parametrów biofizycznych płodu (tętna, napięcia mięśniowego, ruchów ciała, ruchów oddechowych oraz ilości płynu owodniowego).
ECHO serca płodu jest badaniem USG, w trakcie którego, zwraca się szczególną uwagę na budowę i funkcję serca oraz układu krążenia dziecka, jest badaniem specjalistycznym, wskazanym w sytuacji wykrycia nieprawidłowości w trakcie badania standardowego.
USG I trymestru
Badanie to ma na celu:
  • określenie liczby pęcherzyków ciążowych, kosmówek i owodni w jamie macicy.
  • ocenę czynności serca płodu (FHR)

W celu ustalenia wieku ciążowego ocenia się parametry biometryczne dziecka. Należą do nich:
  • długość ciemieniowo-siedzeniowa (CRL) - czyli upraszczając jest to odległość od czubka główki do końca tułowia dziecka.
  • wymiar dwuciemieniowy główki płodu (BPD) - czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia.

Osoba wykonująca badanie powinna ocenić również ogólną budowę anatomiczną dziecka:
  • budowę i zawartość czaszki,
  • ściany powłok brzusznych,
  • żołądek,
  • pęcherz moczowy,
  • lokalizację i czynność serca,
  • kręgosłup oraz kończyny dolne i górne.

Dodatkowo ocenia się kosmówkę, przezierność karkową (NT) i kość nosową (NB). Podczas badania należy odnotować ruch dziecka.
W trakcie badania ultrasonograficznego ocenia się kształt, budowę i wielkość macicy oraz lokalizacje i budowę przydatków.
W uzasadnionych klinicznie przypadkach pojedyncze badania wykonuje się w I trymestrze głowicą dopochwową - w celu oceny długości i kształtu ujścia wewnętrznego szyjki macicy, oceny czynności serca płodu, oraz ilości płynu owodniowego.
Uwaga!
Przy użyciu głowicy dopochwowej bicie serca można zauważyć, gdy wielkość zarodka wynosi przynajmniej 5 mm. Jeśli zarodek jest mniejszy niż 5 mm, czynność serca płodu będzie można zaobserwować dopiero w późniejszym badaniu USG. Dlatego ważne jest, aby nie wykonywać badania zbyt wcześnie.
Dopiero nieprawidłowe lub wątpliwe wyniki badania USG są wskazaniem do poszerzenia diagnostyki w ośrodku referencyjnym.

USG II lub III trymestru

Przegląd systematyczny, czyli analiza rzetelnych i wiarygodnych badań oceniających efekty i korzyści zdrowotne wynikające z wykonywania badania USG po 24. tygodniu ciąży u kobiet w ciążach niskiego ryzyka wykazała, że u kobiet z nieobciążonym wywiadem badanie ultrasonograficzne nie jest konieczne (Bricker & Neilson, 2007).

Badanie USG wykonywane w II lub III trymestrze ciąży, podobnie jak w I trymestrze, ma na celu ocenę liczby płodów, ich położenia i czynności ich serca. W jego trakcie ocenia się parametry biometryczne dziecka:
  • wymiar dwuciemieniowy główki płodu ( BPD ) - czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia
  • obwód główki (HC),
  • obwód brzuszka (AC),
  • długość kości udowej (FL)
  • ewentualną orientacyjną masę płodu (OMP).

Badanie w II trymestrze ciąży umożliwia dokładną ocenę budowy anatomicznej dziecka. Badanie obejmuje ocenę:
  • czaszki,
  • mózgowia,
  • twarzy - ocena profilu, oczodołów, kości nosa,
  • kręgosłupa,
  • klatki piersiowej,
  • serca (położenie, jego wielkość, obraz czterech jam, częstość akcji serca i miarowość),
  • jamy brzusznej (żołądka, jelit),
  • pęcherza moczowego oraz nerek,
  • kończyn (obecności kości i ruchomości).

W badaniu tym ocenia się również łożysko (lokalizacja, struktura - stopień dojrzałości), sznur pępowinowy (liczba przebiegających w nim naczyń krwionośnych) oraz ilości płynu owodniowego. Czasem, w przypadku wątpliwości, ocenia się indeks płynu owodniowego (AFI).
Badanie indeksu płynu owodniowego polega na ocenie czterech największych "kieszonek" wód płodowych. Wynik jest sumą pomiarów najgłębszych zbiorników płynu owodniowego badanych w czterech kwadrantach macicy. Prawidłowo wynik AFI powinien mieścić się w przedziale 5-25. Jego wartość zmienia się wraz z wiekiem ciąży, początkowo rośnie, a następnie w ostatnich miesiącach ciąży maleje. Wyniki AFI < 5-6 świadczyć mogą o zbyt małej i potencjalnie szkodliwej dla dziecka ilości płynu owodniowego (sytuację taką nazywa się małowodziem), natomiast powyżej 20-25 o nadmiernej ilości wód płodowych czyli tzw. wielowodziu. W sytuacji gdy uzyskuje się nieprawidłowe wyniki AFI należy zbadać przepływy w naczyniach pępowinowych - czyli wykonać badanie ultrasonograficzne pokazujące cyrkulacje krwi w pępowinie, mówiącą nam o tym, jak dziecko adaptuje się do sytuacji wewnątrzmacicznej.
Tak jak w badaniu I trymestru ciąży ocenia się macicę, ewentualną obecność mięśniaków, i zmian w przydatkach.

Uwaga! W przypadku ciąży wielopłodowej w Polsce zaleca się ocenę w trakcie badania USG :
  • ilości kosmówek i owodni
  • rozbieżnego wzrastania płodów

W ciąży wielopłodowej o przebiegu prawidłowym badania kontrolne USG powinny być według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego wykonywane co 4 tyg.
dr n. med. Barbara Baranowska, położna
Stary 2012-08-21, 11:29   #1762
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:

..
powiem szczerze nie wiem.
Kiedys myślałam ze nie bylabym wstanie usunać dziecka, ale pozniej oglądałam w TV rózne przypadki np dziewczynki syrenki, która w 100% jest uznalezniona od rodziców, plus mówila co ją boli zawsze
tak więc nie wiem co bym zrobila i mam nadzieje ze nie bede musiala dokonać takiego wyboru
Stary 2012-08-21, 11:32   #1763
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Tak sobie czytam Wasze dyskusje na temat tego co będziecie robiły, a czego nie, na co będziecie pozwalały itd., to sobie myślę, że ja nie mam pojęcia co będę robić. Nie mam żadnych założeń, no może oprócz tego spania dziecka we własnym łóżeczku. Może powinnam coś zaplanować?
No i słusznie, najlepiej nic nie planować!

Cytat:
powiem szczerze nie wiem.
Kiedys myślałam ze nie bylabym wstanie usunać dziecka, ale pozniej oglądałam w TV rózne przypadki np dziewczynki syrenki, która w 100% jest uznalezniona od rodziców, plus mówila co ją boli zawsze
tak więc nie wiem co bym zrobila i mam nadzieje ze nie bede musiala dokonać takiego wyboru
Dokładnie, ja też nie wiem, ale też oglądam programy o chorych dzieciach i teraz już nie jestem tak jak kiedyś "nigdy nie usunę"

Dziewczyny nie myślmy o tym, będziemy miały zdrowe i prześliczne dzieci )))
Stary 2012-08-21, 11:32   #1764
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
To skoro ja mam dzisiaj wizytę 8t4dz to akurat za 3-4 tygodnie wypadnie mi badanie czyli "standardowo" na następnej wizycie.

Oj tak mam to samo głód połączony z mdłościami i nie wiadomo czy iśc do kuchn jeśc, czy do toalety wymiotować....;p

Cytat:

co o tym myślicie?

Trudno podjąc decyzję, jak się nie jest w tej sytuacji. Na chwilę obecną nie usunęłabym na bank, nie mogłabym.

Cytat:
Dzięki Ci dobra kobieto

To nie są badania prenatalne. To obowiązkowe usg w ciąży dla każdej kobiety niezależnie od wieku. ( 3 usg są w ciąży obowiązkowe). Trwa ono dłużej niż zwykłe ok 30 min - 40 i dostaje się pełen opis. Dopiero jeśli tu jest coś nie tak dostaje się skierowanie na dodatkowe badania prenatalne etc lub jeśli jest się plus 35. Ważne to żeby wykonywał je lekarz do tego przeszkolony i z odpowiednim certyfikatem.
Aaaaa No to ja miałam już 2 usg i teraz też będę miała, bo moja gin robi usg w gabinecie i ma uprawnienia, więc pewnie tez będę miała takie długie badanie....Wszystkiego się niebawem dowiem.
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 11:33   #1765
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Sorry ale ja bym zmieniła lekarza, który odradza mi obowiązkowe usg. To jakieś chore. Jakiś niedouczony dupek.

Poza tym nierobienie takiego badania w ciąży uważam, za równie krzywdzące dla dziecka jak picie i palenie. Bo poza wadami nie do leczenia, można wyryć bardzo wiele schorzeń które można już leczyć lub operować dziecko w okresie płodowym lub pomóc mu bardzo szybko, a pozbawienie się takiej możliwości to nie wiem o czym świadczy.

I ja też bym usunęła z wadą genetyczną czy zespołem downa. Ale to jest dla mnie mniej ważne, niż to że mogę pomóc mojemu dziecku za wczasu.
Stary 2012-08-21, 11:33   #1766
nestelle
Zakorzenienie

Wiecie co w sumie to zawsze się znajdą przykłady na poparcie różnych tez....jedni jedza tylko warzywa i są zdrowi drudzy nie,inni tylko mięcho i tak samo, są tez tacy którzy wpierniczają same słodkości a tyłki im nie rosną,albo kebaby,frytki,chipsy,colę i sa zdrowi....
Każdy mniej więcej zna zasady zdrowego odżywiania i wie ,że połączone jest to z rezygnacją z dużej ilością "żywności" bo teraz sklepy są pełne pseudo produktów..ale nie każdy się stosuje...i tyle.
Problem zaczyna się wtedy gdy rodzice jedzą na obiad big maca z frytkami popijając colą wymagają od malucha jedzenia łososia bez panierki z kaszą i sałatką...Przykład idzie z góry....A takie dzieci często myślą ,że paluszki rybne pływają w morzu keczup to warzywo....
Jeśli sami spędzamy czas przed tv z chipsami dzieci niedługo do nas dołączą...i tyle.
Stary 2012-08-21, 11:34   #1767
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
ja wiem ze będę czasami szła po skrótach, z braku czasu wiec będa i słoiczki, pampersy i smoczek.
bardzo szybko dzieckiem zajmie sie ktos inny i wiem ze tak czy siak smoczek byłby pewnie przemycany za moimi plecami
patrzę wiec realistycznie. tak samo jak będzie TV i bajki i inne tego typu rzeczy

też nie chcesz spać z dzieckiem? dlaczego?
Stary 2012-08-21, 11:41   #1768
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez obserwujecie Pokaż wiadomość
sorry ale ja bym zmieniła lekarza, który odradza mi obowiązkowe usg. To jakieś chore. Jakiś niedouczony dupek.

Poza tym nierobienie takiego badania w ciąży uważam, za równie krzywdzące dla dziecka jak picie i palenie. Bo poza wadami nie do leczenia, można wyryć bardzo wiele schorzeń które można już leczyć lub operować dziecko w okresie płodowym lub pomóc mu bardzo szybko, a pozbawienie się takiej możliwości to nie wiem o czym świadczy.

I ja też bym usunęła z wadą genetyczną czy zespołem downa. Ale to jest dla mnie mniej ważne, niż to że mogę pomóc mojemu dziecku za wczasu.
popieram.
Stary 2012-08-21, 11:42   #1769
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Spadam się byczyć na działkę z Julką

miłego dnia kochane
Stary 2012-08-21, 11:54   #1770
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
No a dzisiaj wizyta o 15tej
trzymamy kciuki
Cytat:
Hej mamuśki Udało mi się, mam wizytę u tego gina, u którego chciałam w środę 29. To będzie 8 tydzień, nie będzie za późno, prawda?
bedzie ok

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
A jutro wizyta i badanie genetyczne nie mogę się doczekać!!
Pójdę od razu jak odbiorę wyniki, tylko bez toxo, bo na toxo trzeba czekać tydzień, ale to najwyżej doniosę, bo nie wytrzymam już
trzymamy kciuki i liczymy na foty

Cytat:
Napisane przez trooskava Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki!! Byłam tu w lipcu a pozniej zniknełam , bo urlop praca i sen ostaram sie czesciej bywac Wczoraj byłam na kolejnej wizycie u Gina. Dzidzia rosnie jak na drozdzach serducho pika jak nalezy no i ma całe 3,7 cm juz i plywa w brzuchu sobie

Pytanko, która z Was wciagnie mnie na listę z pierwszej strony?
pisz do strippi.
no gratulacje za dzidzie

Cytat:
no ale od czegoś w końcu trzeba zacząć, coś kupić, na coś się zdecydować.... zaczęłam sobie czytać o różnych rzeczach i wybierać co nieco żeby wiedzieć ile odłożyć tej kasy... teraz np czytam o pieluchach wielorazowych - z pampersów z jednego dziecka jest 1,5 tony śmieci, których nie ma jak zutylizować, a rozkładają się przez 500 lat...
ja dla mnie sorry za określenie ale mam głęboko gdzieś te śmieci nie mam zamiaru kupska prać co chwile i wieszać pieluch po kątach jak mam taki luksus w postaci pamperów, jak nie masz kasy to nie trzeba firmy Pampers za niewiem 80zł czy ile tylko jakies tańsze.
zmęczona, nie wyspana i jeszcze latac prac pieluchy nie dzieki
Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
to znowu robi się dyskusja za i przeciw...
ale kochana tak będzie ze wszystkim, poprostu musimy nauczyc sie nikogo nie przekonywac i nie obrazac ze ktos nie rozumie naszych pogladów. a dyskusji nie unikniemy. ja tam uwazam ze dobrze jest poznac inny punkt widzenia

Cytat:
już widzę zaczyna się mieszanie w zeznaniach, najpierw przyznałaś że jest inwektywą teraz nie, no a zaraz pewnie jakieś historie o chorej tarczycy czy innych. Więc lepiej już skończmy temat. Ja nic nie mam do ludzi z nadwagą czy otyłych. Raczej smutno mi, że ktoś się tak nie lubi i jest cały na nie, a przykro mi ale takie na mnie wrażenie zrobiłaś od początku.

masz jakieś wykształcenie psychologiczne? na podstawie tego co ktoś pisze nie wywnioskujesz jaka ona jest, bo skąd wiesz ile w tym prawdy? może mówi tylko trochę a cos ukrywa może nie. widzisz że dziewczyna nie chce o tym gadać, może ma problem może nie, ale napewno nie twój. daj już jej spokój i nie kontynuuj jak ona nie chce. koniec.

co do usg to powiedz ktory to bedzie tydzien 14 a ktory 20 wrzesnia.

a ja już po praktykach. szybko poszło. dwa testy zrobiłam jeszcze, jeden juz opracowany i już w domu.

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości