Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 58 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-21, 09:22   #1711
trooskava
Zadomowienie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

Hej dziewczynki!! Byłam tu w lipcu a pozniej zniknełam , bo urlop praca i sen ostaram sie czesciej bywac Wczoraj byłam na kolejnej wizycie u Gina. Dzidzia rosnie jak na drozdzach serducho pika jak nalezy no i ma całe 3,7 cm juz i plywa w brzuchu sobie

Pytanko, która z Was wciagnie mnie na listę z pierwszej strony?
trooskava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:24   #1712
Malpka
Zakorzenienie

hej nadrobilam na razie tylko jedną stronę
Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bardzo się śpieszę, ale chciałam tylko napisać że jestem najszczęśliwsza na tym świecie no i jestem mamą przepięknego dzidziolka wszystko jest wporządku, zdjęcie i opis dam jutro rano
Dziękuje za kciuki !
super czekamy na fotki

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość

taaaa, zawsze babcia wie lepiej - strasznie się tego boję..... ostatnio w czasie jakiejś luźnej rozmowie wynikło że córka mamy znajomej która zaraz rodzi 2 dziecko nie chce karmić piersią i poprzedniego też nie karmiła, bo nie chciała po prostu.... ale się nasłuchałam o wyrodnych matkach itd.... które dzieci mieć nie powinny

już se wyobrażam co się będzie działo jak powiem że ja nie będę :mu r:

uważam że dziecku będzie lepiej jak będzie miało zadowoloną mamę i będzie jeść z butelki niż nieszczęśliwą i zmuszającą się do czegoś na co nie ma ochoty
wiesz zależy co kogo uszczęśliwia ja np uwielbiałam karmić piersią, jak się mi Jula wtulała we mnie dla mnie to było coś cudownego nie karmiłam jakoś przesadnie dlugo bo 11 miesięcy.

co do chodzików jestem też na nie ale co do smoczków to byłam na początku na nie ale moje dziecko miało taką silną potrzebę ssania że dałam, dlaczego nie a smoczka i tak porzuciła w wieku 8 miesięcy

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Nie wiem co mam zrobić, bo miałam jutro iść na pierwszą wizytę (prywatnie) i jak się okazało gin. ma urlop i przyjmie mnie dopiero we wrześniu. I tu moje pytanie czy mogę iść do innego lekarza na tę pierwszą wizytę, a później chodzić do innego? Czy nie będzie jakichś problemów?
idz do innego, spokojnie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?
ja też nie wiem czemu ktoś odradza smoczka, mi kiedyś ktoś powiedział że lepiej dać dziecku smoczka niż jak ma ssać palca bo smoczka zabierzesz a palca nie tak jak pisałam wyżej u nas była tak silna potrzeba ssania u Julki że dałam już w szpitalu żeby się dziecko nie męczyło
Ale wiadomo każdy robi jak uważa za słuszne

---------- Dopisano o 09:24 ---------- Poprzedni post napisano o 09:22 ----------

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
może chodzi o zgryz
jak dziecko doi smoka mają 2 lata to faktycznie zgryz ale jak takie malutkie to w zgryzie na pewno nie szkodzi
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:25   #1713
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

eee tam, ja po prostu nazywam rzecz po imieniu - sama jestem grubasem i nie mam oporów przed nazwaniem tak własnego dziecka jeśli będzie wyglądać podobnie. oczywiście masz rację, co do tego że samym smoczkiem niewiele się zdziała, ale to też jeden z czynników
Dla mnie to nie jest nazywanie rzeczy po imieniu. Słowo grubas jest nacechowane pejoratywnie. A już opcje, że mówiłabyś tak do dziecka to już w ogóle . Smutne musi być życie człowieka, który tak bardzo siebie nie kocha, że myśli o sobie takimi słowami. No ale dalsza rozmowa raczej sensu, większego nie ma...

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość

czym.. masakra a w piątek zaczynam 14tydzień. Czy to w ogóle przejdzie???
W 1 ciąży wymiotowałam po kilka razy dziennie, ale przeszło koło 12tyg, z dnia na dzień nagle poczułam się super, a tu nic jednego dnia jest ok, drugiego nie. ehh

A jutro wizyta i badanie genetyczne nie mogę się doczekać!!
Pójdę od razu jak odbiorę wyniki, tylko bez toxo, bo na toxo trzeba czekać tydzień, ale to najwyżej doniosę, bo nie wytrzymam już

Czyli umówiłaś się w zasadzie na połowę 13 tygodnia.. lepiej tak później właśnie na genetyczne ?

Bo ja mam dwa terminy do wyboru jeden 14 wrzesień a drugi 20 ale boję się czy 20 nie będzie za późno. Termin OM 22 czerwca ?
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:30   #1714
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
przeczytałam pobieżnie
Nie wiem dlaczego próbujesz mnie zniechęcic, każda z nas tu robi jak chce, jedna będzie używała pampersów, inna tetrowych, jedna będzie spała z dzieckiem inna nie.
Każdego to jest wybór
Dokładnie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się określenie grubasy.. ale mniejsza z tym, ja myślę że niezależnie od smoczka, wpływ na wagę dziecka będą miały zwyczaje żywieniowe rodziców i ich podejście do spędzania wolnego czasu --> ilość sportu w ich życiu i tego nie przeskoczy się. Więc sory gregory ale samym smoczkiem niewiele się zdziała, jak w domu dziecko będzie obserwowało całą rodzinkę z nadwagą i bez wyraźnych pasji sportowych. ( pomijam 10 % szczęściarzy pt jem wszystko ale mam super przemianę materii).

Ja tam nie mam zdania jeszcze, na razie zastanawianie się nad tym to dla mnie porównywalna abstrakcja jak kupowanie ubranek zastanowię się gdzieś na poziomie 9 miesiąca i ciągle zastrzegam sobie prawo do zmiany zdania
zgadzam się i z pierwszym i drugim
u nas w rodzinie wszystkie dzieci smoczkowe i żadne nie jest grube

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
spokojnie wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie

i żeby nie było, też chciałabym nie dawać drugiem dziecku smoczka. Ale największy problem jak w nim widzę, to jak go zabrać... Marysia ma 2 latka, a do zasypiania (podkreślam - tylko do zasypiania, w dzień nie używa i nie śpi z nim) smoczka się domaga mocno. I nie tyle że żałuję, ze go dałam co żałuje że wcześniej nie zabrałam... I co więcej - rozwija się świetnie,nie ma wady zgryzu, fajnie mówi, nie jest grubasem z tym ostatnim to w ogóle bym polemizowała, bo często właśnie dlatego daje się smoczka, żeby przerwy między karmieniami trochę wydłużyć, jak dziecko ma silną potrzebę ssania....
Jestem tego samego zdania, moja Julka też tylko do zasypiania, później wypluwała, no ale co zrobić, miała tak silną potrzebę ssania, że ja miałam dość już wiszenia na cycu po 2 godziny.

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Oj... mam inne zdanie o smoczku.
Noworodek ma silny odruch ssania. Ssanie go uspokaja. Ssanie jest naturalne. Ale nie zawsze możemy uspokoić maluszka ssaniem piersi.
Medal ma dwie strony... bo trzeba odzwyczajać.
Nowa generacja smoczków nie powoduje wad zgryzu.

Mój syn nie chciał smoka. Jednocześnie nienawidził wózka. Każdy spacer to był mój i pewnie jego koszmar. Raz w wielkim płaczu w wózku zassał smoka i pięknie uspokoił się i spał. Liczyłam na powtórkę i się przeliczyłam
Dzieci karmione piersią często nie chcą smoczka... bo wolą ssać na uspokojenie pierś. Przy okazji coś zjedzą.

Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę.

Cytat:
oj tak, i tak jest niemal ze wszystkim - ze smoczkiem, ze spaniem razem, ze sposobem karmienia... fajnie mieć jakieś plany, postanowienia przed, ale życie potrafi to nieźle zweryfikować i warto być na to przygotowanym
super podsumowanie całej dyskusji

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
a ja się męczę z bólem w prawym pośladku - mam problem podnieść nogę, usiąść na WC zauważyłam, że ten ból pojawił się jak wróciłam do pracy po urlopie tzn. kiedy więcej chodzę czy któraś z Was ma podobnie????
też tak mam, wydaje mi się, że to ciągnie od kręgosłupa :/ mam to od 1 ciąży, przechodzi, ale powraca niestety.
Stary 2012-08-21, 09:31   #1715
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość

wiesz zależy co kogo uszczęśliwia ja np uwielbiałam karmić piersią, jak się mi Jula wtulała we mnie dla mnie to było coś cudownego nie karmiłam jakoś przesadnie dlugo bo 11 miesięcy.
pracowałaś w tym czasie?

Cytat:
jak dziecko doi smoka mają 2 lata to faktycznie zgryz ale jak takie malutkie to w zgryzie na pewno nie szkodzi
wiem

niech mamusie co mają dzieci napisza jakie miały założenia przy 1 dziecku i co wyszło i co nie i dlaczego zmieniły postanowienia
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:38   #1716
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Myślę, że dobrym sposobem jest też pasteryzowanie. Spędzasz jeden dzień i tworzysz kilka opcji dań, a potem starcza słoiczków na miesiąc
Mam nadzieję, że tu uda mi się wykorzystać moją mamę

Hihi... ale fajnie... bo każda z nas, tych, które nie mają jeszcze dzieci ma plany, teorie, zasady... natomiast te, które mają już pociechy jakby z uśmiechem patrzą na to i wiedzą, że wszystko zweryfikuje życie
no ale od czegoś w końcu trzeba zacząć, coś kupić, na coś się zdecydować.... zaczęłam sobie czytać o różnych rzeczach i wybierać co nieco żeby wiedzieć ile odłożyć tej kasy... teraz np czytam o pieluchach wielorazowych - z pampersów z jednego dziecka jest 1,5 tony śmieci, których nie ma jak zutylizować, a rozkładają się przez 500 lat...

http://szafiarenka.pl/83/3427984/pie...-opinie,1.html
czytałam np o takich - czy któraś z Was mająca już dzieci używała? w sumie niewiele opinii na ten temat i skrajnie różne znalazłam

Cytat:
Dla mnie to nie jest nazywanie rzeczy po imieniu. Słowo grubas jest nacechowane pejoratywnie. A już opcje, że mówiłabyś tak do dziecka to już w ogóle . Smutne musi być życie człowieka, który tak bardzo siebie nie kocha, że myśli o sobie takimi słowami. No ale dalsza rozmowa raczej sensu, większego nie ma...
wiadomo że jest, ale trudno się głaskać po główce i kochać za to - nic w tym dobrego.... no ale zależy jakie kto ma podejście do życia, ja wobec siebie nie zamiatam śmieci pod dywan tylko właśnie nazywam rzeczy po imieniu

no ale skończmy tą dyskusję bo żadna drugiej nie przekona
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:38   #1717
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Czyli umówiłaś się w zasadzie na połowę 13 tygodnia.. lepiej tak później właśnie na genetyczne ?

Bo ja mam dwa terminy do wyboru jeden 14 wrzesień a drugi 20 ale boję się czy 20 nie będzie za późno. Termin OM 22 czerwca ?
Nie ma to znaczenia, po prostu mi tak wyszło, bo późno zebrałam się w sobie i poszłam zrobić badania. Idź szybciej, ja bym poszła, ale u nas nie było kilka dni kubków na badanie moczu w aptece i czekałam na dowiezienie, potem też coś wypadło że koleżanka u mnie spała i tak zleciało.

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
założenie jest zero. do 6 mc pierś potem już może być kubek niekapek specjalny na pół rocznego brzdąca.
Moja Julka nie tolerowała niekapków, dopiero po roku zaczęła pić z butelki kubuś water bądź play i do tej pory pije tak, lub z kartoniku przez rurkę.

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość

No a dzisiaj wizyta o 15tej
trzymam kciuki

Cytat:
Hej mamuśki Udało mi się, mam wizytę u tego gina, u którego chciałam w środę 29. To będzie 8 tydzień, nie będzie za późno, prawda?

Ciężko Was ponadrabiać jak się nie czyta na bieżąco
super
to trzymam kciuki
Stary 2012-08-21, 09:41   #1718
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja kiedyś z ciekawości spróbowałam i bardzo się zdziwiłam - nie pamiętam co to było konkretnie, w każdym razie jakiś deserek - był tak masakrycznie słodki, że nie mogłam uwierzyć - owoce które tam były były dodatkowo DOSŁADZANE!!! To jakaś bzdura
o to to, jakaś maskara jest z tym dosładzaniem jedzenia dla dzieci... kaszki typu nestle - 35-40 % cukru!, "herbatki" granulowane - 99 % cukru!!! masakra

Cytat:
ja tak samo, tez 11 miesięcy a od 8 miesiąca wróciłam do pracy

Anulka, jakie założenia miałam i jakie nie wyszły?
1. smoczek - miałam nie dać a dałam
2. spanie razem - miała spac sama a spała z nami niemal przez 2 miesiące
3. karmienie co 3 h przez 15 minut a potem szczęśliwy bobas z pełnym brzuszkiem szedł spać na 2 h - no niestety karmiałm po 1,5-2h, godzinka przerwy i od nowa tak było przez pierwsze 2-3 miesiące, potem się unormowało

to to co mi w pierszym momencie przyszło do głowy

Strippi, a Julka używa jeszcze smoczka do zasypiania? A jeśli nie, to w jaki sposób się z nim rozstała?
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:47   #1719
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
no ale od czegoś w końcu trzeba zacząć, coś kupić, na coś się zdecydować.... zaczęłam sobie czytać o różnych rzeczach i wybierać co nieco żeby wiedzieć ile odłożyć tej kasy... teraz np czytam o pieluchach wielorazowych - z pampersów z jednego dziecka jest 1,5 tony śmieci, których nie ma jak zutylizować, a rozkładają się przez 500 lat...
za duzo nie czytaj tego typu rzeczy, serio piszę

Cytat:

ja tak samo, tez 11 miesięcy a od 8 miesiąca wróciłam do pracy
wróciłas na cały etat? po macierzyńskim co zrobiłas?

Cytat:
Anulka, jakie założenia miałam i jakie nie wyszły?
1. smoczek - miałam nie dać a dałam
dlaczego na początku nie chciałaś dać i co sie złamało ze jednak dałaś i po jakim czasie?

Cytat:
2. spanie razem - miała spac sama a spała z nami niemal przez 2 miesiące
pytanie jak wyżej

Cytat:
3. karmienie co 3 h przez 15 minut a potem szczęśliwy bobas z pełnym brzuszkiem szedł spać na 2 h - no niestety karmiałm po 1,5-2h, godzinka przerwy i od nowa tak było przez pierwsze 2-3 miesiące, potem się unormowało
i przestała z wami spac jak sie unormowało? czyli ze spała z wami, bo tak czesto chciala jesc?

pytania są z ciekawości

kobieta czuje czy mleko jej leci, czy dziecko pije, tylko tylko ma cyca przy sobie?
Stary 2012-08-21, 09:48   #1720
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
ja też nie zamierzam dawać smoczka ze względu na nieprawidłowy zgryz, niemal o połowę większą zapadalność na zapalenie ucha, opóźniony rozwój mowy i (to moja własna obserwacja) durno-gapowaty wyraz twarzy u kilkulatków, które bywa, że nadal z nich korzystają
poza tym z tym pewnie jest jak z rzucaniem palenia - jak do smoczka nie przyzwyczaisz, to odzwyczajać nie będziesz musiała
u nas był smoczek i nie tylko uJUlki ale i ja ssałam i moje siostry i żadna z nas nie jest ani grubasem ani nie mamy wady zgryzu ani na ucho żadna z nas nie chorowala(może ja raz ale to w wieku szkolnym) a moja Julka to wogole z mową wystrzeliła bardzo szybko więc myślę że nie ma reguły, co innego jak idzie 3 letnie dziecko ze smoczkiem to to już wtedy i dla mnie jest przesada a do roku czasu czemu nie!

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Mnie strasznie dziwi jak szwagierka wpycha małemu smoczek czy ten płacze czy nie... tak po prostu przypina do ubranka i wkłada do buzi... .
to to już przesada żeby cały dzień mieć smoczka w buzi. Ja Julce to nawet wyjmowałam jak już usnęła ale do usypiania dawałam jeśli się dopominała tego

Cytat:

Ja nie chce żeby dziecko z nami spało i zrobie naparwde dużo, żeby tak było
wystarczy od początku kłasć je do swojego lóżeczka Ja tak Julke kładłam i ona nawet nie chce z nami spać choć czasem rano ją wołam do siebie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
ale może któras wie cos na temat tych skurczy i mogłaby mi poopowiadac jak to jest je odczuwać;>??
Sorceresss- mam identycznie
ja skurczy nie mialam albo ich ne odczuwałam czasem coś mnie zakuło ale nie wiem czy to były skurcze czy nie. Wogóle jak leżałam pod ktg to się dziwili że mnie nie boli b podobno skurcze miałam ale nieodczuwalne jakoś specjalnie

Cytat:
tak, to prawda - wszystko zalezy od tego na ile masz sily walczyć ze sobą (gdy np zasypiasz przy karmieniu) i z dzieckiem (gdy płacze już drugą godzinę w nocy...) ja tak nie umiałam, co więcej, nie widziałam takiej potrzeby, po prostu wsłuchiwałam się w potrzeby mojego dziecka i swoje
nigdy natomiast w żadnym momencie życia Marysi nie stosowałam metody na wypłakanie się. Nie zostawiałam dziecka płaczącego żeby zasnęło ze zmęczenia...
ja też nie Taką metodę można zastosowac u 3 latki jak coś zbroi i rozumie co żle zrozumie "wypłacz się jak chcesz a potem porozmawiamy" a taki maluszek to przecież potrzebuje naszego ciepła, przytulenia a nie niech lezy i płacze takie moje zdanie
Stary 2012-08-21, 09:52   #1721
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
niech mamusie co mają dzieci napisza jakie miały założenia przy 1 dziecku i co wyszło i co nie i dlaczego zmieniły postanowienia
1) Dziecko będzie spało u siebie - spało 2 noce. Później już nie miałam siły odkładać do łóżeczka, normalnie zasypiałam w czasie karmienia. Przychodziło następne, tylko pakowałam cycka w paszczę i miałam załatwiony temat. Po jakimś czasie i maluch i ja nie wyobrażaliśmy sobie spania bez siebie.
2) Nie będę gada nosiła za dużo.... a tu okazało się, że tak się uwielbiamy, że wszystko robiliśmy razem.
3) Będę dziecko karmiła super zdrowo - będę mu gotowała na parze, ekologicznie etc. - okazało się, że obiadki tylko Gerbera lubi. Innych firm nie i gotowane przeze mnie też nie... Dostawał więc długo Gerbery i później te zdrowsze rzeczy, które jemy my.
4) Nie będzie oglądania tv - bez tv nie miałabym już życia... ( tu piszę już o starszym dziecku)
5) Będę karmiła 6 m-cy piersią - karmiłam 18 m-cy - aż do momentu, kiedy i ja i mały byliśmy gotowi skończyć. Stało się to zupełnie dla nas naturalnie. Kochałam karmienie piersią i on też to uwielbiał. Nigdy nie chciał mleka z buteli.

A ogólnie nastawiłam się, że mam piękne wyobrażenia, że mama i dzidzia, że nierozłącznie, a tu dostanę noworodka bez instrukcji obsługi, który się drze i ogólnie nie wiadomo o co kaman. I miło się zaskoczyłam. Wszystko okazało się mniej straszne. Ale... myślę, że dużo zależy od dziecka - od kolek, spania, chęci ssania etc. Bywa bardzo różnie.

Edytowane przez megi-megi
Czas edycji: 2012-08-21 o 09:55
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 09:56   #1722
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:

wystarczy od początku kłasć je do swojego lóżeczka Ja tak Julke kładłam i ona nawet nie chce z nami spać choć czasem rano ją wołam do siebie
czyli jest to realne do wykonania

Cytat:

A ogólnie nastawiłam się, że mam piękne wyobrażenia, że mama i dzidzia, że nierozłącznie, a tu dostanę noworodka bez instrukcji obsługi, który się drze i ogólnie nie wiadomo o co kaman. I miło się zaskoczyłam. Wszystko okazało się mniej straszne. Ale... myślę, że dużo zależy od dziecka - od kolek, spania, chęci ssania etc. Bywa bardzo różnie.
ja sie nie nastawiam na wariant optymistyczny, wole sie miło rozczarować
Stary 2012-08-21, 09:58   #1723
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
wiadomo że jest, ale trudno się głaskać po główce i kochać za to - nic w tym dobrego.... no ale zależy jakie kto ma podejście do życia, ja wobec siebie nie zamiatam śmieci pod dywan tylko właśnie nazywam rzeczy po imieniu

no ale skończmy tą dyskusję bo żadna drugiej nie przekona
Nie zamiataniem śmieci pod dywan, byłoby pozbycie się wreszcie otyłości. A utrzymywanie jej i traktowanie się inwektywami świadczy wd mnie o problemach ze sobą i z samo akceptacją. A jak się czegoś nie akceptuje, to się coś z tym robi., a jak się nie potrafi to znak że chyba coś idzie nie tak.

Cytat:
Nie ma to znaczenia, po prostu mi tak wyszło, bo późno zebrałam się w sobie i poszłam zrobić badania. Idź szybciej, ja bym poszła, ale u nas nie było kilka dni kubków na badanie moczu w aptece i czekałam na dowiezienie, potem też coś wypadło że koleżanka u mnie spała i tak zleciało.
Ale ja o usg pytam kochana

W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie

Edytowane przez ObserwujeCie
Czas edycji: 2012-08-21 o 10:00
Stary 2012-08-21, 10:02   #1724
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
za duzo nie czytaj tego typu rzeczy, serio piszę
ale o co Ci chodzi? :conf used: zastanawiam się nad kupnem, to chyba logiczne że o tym czytam. jak mam do wydania kilka setek to logiczne chyba że nie pójdę na żywioł

Cytat:
1) Dziecko będzie spało u siebie - spało 2 noce. Później już nie miałam siły odkładać do łóżeczka, normalnie zasypiałam w czasie karmienia. Przychodziło następne, tylko pakowałam cycka w paszczę i miałam załatwiony temat. Po jakimś czasie i maluch i ja nie wyobrażaliśmy sobie spania bez siebie.
2) Nie będę gada nosiła za dużo.... a tu okazało się, że tak się uwielbiamy, że wszystko robiliśmy razem.
3) Będę dziecko karmiła super zdrowo - będę mu gotowała na parze, ekologicznie etc. - okazało się, że obiadki tylko Gerbera lubi. Innych firm nie i gotowane przeze mnie też nie... Dostawał więc długo Gerbery i później te zdrowsze rzeczy, które jemy my.
4) Nie będzie oglądania tv - bez tv nie miałabym już życia... ( tu piszę już o starszym dziecku)
5) Będę karmiła 6 m-cy piersią - karmiłam 18 m-cy - aż do momentu, kiedy i ja i mały byliśmy gotowi skończyć. Stało się to zupełnie dla nas naturalnie. Kochałam karmienie piersią i on też to uwielbiał. Nigdy nie chciał mleka z buteli.

Pewnie dużo zależy od dziecka, ale co do jedzenia to jestem zdania, że to rodzice decydują co je dziecko, przynajmniej tak małe - jak odpowiednio zgłodnieje to zje wszystko

Zresztą pewnie jest z większością rzeczy jak w Superniani - próba sił i kto pierwszy się podda.... Jak rodzice przegrają to potem mały terrorysta rządzi domem

Może mi łatwo mówić, bo nie mam dzieci, ale najważniejsze nasze postanowienie z TŻtem to że musimy być twardzi, a nie miętcy i nie damy sobie wejść na głowę
Stary 2012-08-21, 10:06   #1725
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Nie zamiataniem śmieci pod dywan, byłoby pozbycie się wreszcie otyłości. A utrzymywanie jej i traktowanie się inwektywami świadczy wd mnie o problemach ze sobą i z samo akceptacją. A jak się czegoś nie akceptuje, to się coś z tym robi., a jak się nie potrafi to znak że chyba coś idzie nie tak.
Kojarzysz taką psycholożkę Katarzynę Miller? Sama siebie nazywa grubaską, ale robi to w taki sposób, że nie ma się wrażenia, że się biczuje tym słowem, tylko że jest gruba i wie, że wynika to z jej miłości do jedzenia i jest jej wyborem w pewnym sensie. Kocha siebie i z miłością mówi o sobie per 'grubas'.

A to tylko mała dygresja w kontekście psychologowania

---------- Dopisano o 10:06 ---------- Poprzedni post napisano o 10:03 ----------

Cytat:
Pewnie dużo zależy od dziecka, ale co do jedzenia to jestem zdania, że to rodzice decydują co je dziecko, przynajmniej tak małe - jak odpowiednio zgłodnieje to zje wszystko

A że zapytam: a Ty lubisz wszystko?
I możesz w przyszłości przegładzać dziecko, niektórzy tak praktykują, ja nie robiłam tak i nie będę. Ja kocham moje dziecko
Stary 2012-08-21, 10:07   #1726
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
dla Ciebie to inwektywa, dla mnie nie - reszty nie komentuję - nie znasz mnie to wydawaj takich sądów, bo są bardzo krzywdzące
Stary 2012-08-21, 10:10   #1727
megi-megi
Zakorzenienie

I jeszcze coś napiszę
Na może zakończenie tych dyskusji... w końcu to początek ciąży, a nie koniec, żeby o wychowaniu i słoiczkach tyle dyskutować
Jak byłam w pierwszej ciąży wyobrażałam sobie, że będę taką zasadniczą matką, nawet może zimną... a jak dostałam do ręki małe bezbronne stworzenie, które widziało we mnie cały świat i jedynie mnie ufało bezgranicznie, zmieniło się wszystko - zupełnie wszystko. I właściwie tego życzę wszystkim mamom i zwłaszcza dzieciom
Stary 2012-08-21, 10:10   #1728
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Kojarzysz taką psycholożkę Katarzynę Miller? Sama siebie nazywa grubaską, ale robi to w taki sposób, że nie ma się wrażenia, że się biczuje tym słowem, tylko że jest gruba i wie, że wynika to z jej miłości do jedzenia i jest jej wyborem w pewnym sensie. Kocha siebie i z miłością mówi o sobie per 'grubas'.

A to tylko mała dygresja w kontekście psychologowania

A że zapytam: a Ty lubisz wszystko?
I możesz w przyszłości przegładzać dziecko, niektórzy tak praktykują, ja nie robiłam tak i nie będę. Ja kocham moje dziecko
Ale ja się nie biczuję - jestem grubasem i już, a dobudowywanie do tego pejoratywno inwektywowych ideologii nie ma sensu

Znam, uwielbiam "Zwierciadło"

pewnie, że nie lubię wszystkiego, ale co innego nie dawać pojedynczych rzeczy, a co innego np. żadnych owoców i warzyw - bo nie lubi - a znam i taki przypadek - czterolatek wchrzania tylko mięso
Stary 2012-08-21, 10:10   #1729
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
wróciłas na cały etat? po macierzyńskim co zrobiłas?
wróciłam na 6 h - wykorzystywałam 1 h na karmienie i etat miałam skrócony do 7h
po macierzyńskim wykorzystałam cały zaległy urlop (a trochę go miałam), bieżący + 3 tyg byłam na zwolnieniu (miałam problemy z plecami)
Cytat:
dlaczego na początku nie chciałaś dać i co sie złamało ze jednak dałaś i po jakim czasie?
nie chciałam dawać bo doskonale zdawałam sobie sprawę z negatywnych potencjalnych konsekwencji. A dałam dlatego że Marysia ciągle chciała ssać, miała juz 3 miesiące, przybierała świetnie na wadze i nie potrzebowała juz tak częstego i długiego karmienia. A potem jak wróciłam do pracy rozwiązało to problem samodzielnego usypiania.

Cytat:
i przestała z wami spac jak sie unormowało? czyli ze spała z wami, bo tak czesto chciala jesc?
tak, spała z nami głównie ze względu na karmienie. jak pisałam, w szpitalu właściwie nie karmiłam, a bardzo mi na tym zależało. więc młoda właściwie wisiała na mnie non stop a ja na to pozwalałam, bo wiedziałam że inaczej laktacji nie rozkręce. Po porodzie trochę kiepsko się siedzi więc karmiłam na leżąco... no i jak trwało to 1,5 h to nie sposób nie usnąć. Jak już laktacja się unormowała, to mała spała głównie w łóżeczku, najadala się w 10-15 minut, momentalnie zaypiała i spała 3-4 h więc nie było problemu. Choć i tak zdarzało się, że za nic nie dawała się odłozyć do łóżeczka więc wtedy bez wyrzutów brałam ją do łózka i momentalnie zasypiałyśmy. Albo jak budziła się o 5... mogłam wstać i zacząć dłuuuuugi dzień albo wziąć ją do łóżka i postapć do 9

Cytat:
kobieta czuje czy mleko jej leci, czy dziecko pije, tylko tylko ma cyca przy sobie?
ja czułam no i słychac przełykanie
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:10   #1730
nestelle
Zakorzenienie

Cześć!
proponuje zakończyć dyskusje smoczkową.To bez sensu.Są wsród nas zwolenniczki i przeciwniczki,nie ma sensu się wykłócać bo i tak każda z nas postąpi po swojemu...

Cytat:
a ja się właśnie zastanawiam odnośnie świąt itp okazji - czy jest jakaś elegantsza opcja niż jeansy ciążowe? fajnie by było tak jakoś ładnej czasami, ale póki co tego co wiedziałam w sklepach to tylko dresy, jeansy, ewentualnie jakieś letnie rybaczki płócienne...

Cytat:
Ja na przeróżniejsze okazje zakładam zawsze sukienki
Sa eleganckie i kobiece

A na zime kupie pewnie jedna pare jeansow, jakąś spódniczkę i sukienkę, do tego zawsze mozna zalozyc grube rajstopy

Szalec z zakupami nie chce za bardzo, gdyz to tylko na kilka miesiecy, choc sie nie zapieram.. znajac zycie..
Popieram,sukienki,s ukienki....
Sprawdzają się też tuniki.
Ja jednak proponuje zaczekać z zakupami aż osiągnie się dany rozmiar.Trudno przewidzieć jak ciuszek będzie się układał bo ciałka są różne,a w ciąży rzadko kiedy tylko brzuszek rośnie...niestety....
Zachęcam też do przymierzania ciuszków nie tylko w dziale ciążowym(ja kupowałam tam tylko dżinsy,rureczki ciążowe z h&m sa super )często odzież ciążowa jest fatalna,leży dobrze na chudziutkich modeleczkach z wypchanym brzuszkiem,a i tak wzory, kroje jakoś tak postarzają,pogrubiają i robią z nas barrdziej ciążowe niż jesteśmy.....
Czasami wystarczy coś o rozmiar ,dwa (lub więcej..)większe,inny krój...i wygląda się super.Zresztą nasze terminy-marcowo-kwietniowe-bardzo sprzyjają do ukrycia tego i owego ....jeśli nam się przytyje nadmiernie...
Cytat:
Bry

pisałyście o słoiczkach - ja uważam że fajnie że są, świetnie się sprawdzają na wyjścia, wyjazdy itp. Ale w domu ja gotuje małej i gotowałam właściwie od początku. Wbrew pozorom to nie jest "stanie przy garach", bo ile czasu zajmuje obranie warzyw i wrzucenie ich do wody? Co więcej, można ugotowac kilka porcji i pomrozić. Ja bardzo szybko zrezygnowałam ze słoiczków z bardzo prostego powodu - to nie smakuje jak "normalne" jedzenie. Spróbowałam kiedyś słoiczkowego banana i nie wiedziałam, co jem... więc stwierdziłam, że jeśli za kilka miesięcy mam dziecko od nowa oswajać ze smakami normalnego jedzenia, to stwierdziłam że to nie ma sensu.
i teraz moje dziecko mając 22 miesiace je absolutnie wszystko z nami, przeróżne owoce, warzywa, mięso. nie mam absolutnie żadnych problemów z żywieniem Marysi
to znowu robi się dyskusja za i przeciw...
ja do niczego nie nakłaniam,mówię(piszę)nat omiast,ze mi słoiczki się przydały przy dwójce dzieci i na pewno będą przy trzecim.Moje maluchy lubiły je(oczywiście nie wszystkie) ale dawałam do ok.1,5 roku potem normalne obiady-i nie było z tym nigdy problemu.
A argument,że nie smakują-przynajmniej dla dorosłych-normalnie nie dokońca do mnie przemawia bo np.mleko w proszku jest ohydne w porównaniu do naturalnego a dzieciaki dostają...a np.dla mnie nie problem karmić (córkę do 2 roku) a problemem było by wyparzanie,wstawanie w nocy po butle...Każdy jest inny,trzeba robić tak jak nam pasuje (choć nie zawsze się da).
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:11   #1731
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
ale o co Ci chodzi? :conf used: zastanawiam się nad kupnem, to chyba logiczne że o tym czytam. jak mam do wydania kilka setek to logiczne chyba że nie pójdę na żywioł
chodzi mi oto, ze za bardzo rozkładasz wszystko na czynnyki pierwsze i przeżywasz, skupiasz sie tylko na negatywach choćby ten osławiony smoczek, powiedziałam ze ja bede dawać, to mi dajesz linki, wkręcasz z tym wyparzaniem. To juz moja sprawa ze bede miala "więcej roboty" a odczułam, ze w twoim przekonaniu robie zle i usilnie próbujesz mnie przekonać do swoich racji.

pieluch bede używac jednorazowych, tetrowych dopiero jak bede przyuczać do nocnika
Stary 2012-08-21, 10:15   #1732
joanna200
Rozeznanie

Cześć dziewczyny..

ale u mnie dziś pogoda.. miało być ładnie a nie jest..
nie chce mi się wstawać nawet.. bo ja jeszcze w łóżku..

z moimi mdłościami się uspokoiło.. mam nadzieje, że na stałe..
za dużo się nie chwalę, bo wrócą..

scatlett ja na święta wybrałabym jednak jakąś sukienkę odcinaną..
nie można aż tak źle wyglądać..
a z tymi Twoimi mdłościami to konsultowałaś się z lekarzem..?
chyba są jakieś tabletki, żeby było trochę lżej.. toż to można się wykończyć..

co do słoiczków.. też nie mam nic przeciwko karmieniu słoiczkami.. ale czasem też gotowałam córce i smakowało jej dużo bardziej..
a jak już rok skończyła to jadła praktycznie tak jak my.. oczywiście żadnych niezdrowych rzeczy to nie..
ja np nie rozumiem karmienia 2 letniego dziecka słoiczkami.. bo i takie przypadki znam..

co do smoka.. moja córa na początku nie chciała.. jak skończyła 2 miesiące dopiero wzięła i w 9 miesiącu wyrzuciłam.. miałam cudną okazję oduczyć, bo miała katar i nie chciała na noc nie mogąc oddychać przez nos..

mam sąsiadów, którzy mają prawie 4 letniego syna..
smoczek w buzi non stop.. wszędzie na wózku.. jestem przerażona..
nie wiem czy to lenistwo czy głupota..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:16   #1733
Vereado
Przyczajenie

Dzień dobry,
Już widzę ze nadrabianie postów będzie nie lada wyzwaniem, mam nadzieję ze uda mi się dotrzymać Wam kroku.

Dragusia88
, wyliczyłam tp. na 7-9kwietnia, ale dokładnie trudno mi powiedzieć bo moje ostatni cykle wahały sie od 26 do 30dni. Zobaczymy co dzisiaj powie gin.

Widzę że jest temat smoczka. Ja się nie zarzekam ani w jedną a ni w druga stronę.
Przy naszym synku smoczek okazał się zbawieniem (bo w końcu skapitulowaliśmy) - smyk nareszcie zaczął się pięknie wyciszać do spania, wcześniej, mimo najróżniejszych sposobów, było ekstremalnie. Później było trochę zachodu z odzwyczajaniem, ale udało się.
Córcia mojej siostry na smoczka nigdy nawet nie spojrzała, za to w którymś momencie zasmakowała w ssaniu palca i nie dalo się jej upilnować mimo na prawdę ogromnych starań. W efekcie teraz ma mocno wykrzywioną jedynkę, 7 lat i palec ciągle "pod ręką"do zasypiania.
Dlatego na prawdę nie warto się zarzekać, czas pokarze jakie rozwiązanie będzie najlepsze dla konkretnego malucha, w konkretnej sytuacji.

Cytat:
moja wina jak najbardziej, że nie zabrałam wcześniej... mam nadzieję, że niedługo dorośnie na tyle że odda sama lub pozowoli sobie po dobroci zabrać (o ja naiwna
Przyjdzie właściwy moment to odda smoka - nie ma się co winić.
U nas była wielka przemowa o byciu dużym + fascynacja nożyczkami.
W efekcie smyk postanowił ze sam przetnie smoka... później przy zasypianiu było trochę płaczu, ale ponieważ sam podjął decyzje, to jakoś łatwiej mu to przyszło.

Cytat:
Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę
Dokładnie tak!

W kwestii opieki nad maluchem ... nie wiem ... bardzo mi zależy na moje pracy, poza tym na prawdę nie chciałabym znów utknąć w domu na 2,5 lata. Na razie zakładam że uda mi się wszystko pogodzić ... chociaż nie lubię pracować w domu bo bardzo trudno mi się zebrać.

Wczoraj przyszalałam z frytkami (moje dziecko mnie zmusiło )- a wiem że mi nie wolno!!! - mo i w nocy miałam za swoje ... teraz popijam wodę z limonka i imbirem i dzięki temu funkcjonuję.
Vereado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:18   #1734
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

Strippi, a Julka używa jeszcze smoczka do zasypiania? A jeśli nie, to w jaki sposób się z nim rozstała?
obcięłam smoczek i powiedziałam, że się zepsuł i że już nie musi mieć, bo jest duża, teraz zasypia tylko z tym plastikiem w ręce oczywiście.

Cytat:

czuje i słychać połykanie dziecka

1)Dziecko będzie spało u siebie - spała od 1 nocy sama w swoim pokoju i z tego jestem dumna, od 6tyg przesypiała całe noce

2) Nie będę gada nosiła za dużo nosiliśmy ile potrzebowała i ile my chcieliśmy się nacieszyć, noszenie i przytulanie to cudna sprawa, w ogóle Julka nie przywykła do tego i nie musiała być tylko na rękach

3) Będę dziecko karmiła super zdrowo - gotowałam i podawałam słoiczki, bo tak było bardzo wygodnie, czasami zamiast stać przy garach kupiłam słoiczek i w tym czasie po prostu się bawiłyśmy

4) Nie będzie oglądania tv - bez tv nie miałabym chwili dla siebie, Julka jest wszędzie i ma milion pomysłów na psoty, więc by obiad ugotować w spokoju też jej włączam tv, ale oglądam po 3 bajki i koniec.
Głównie rara który trwa 9min, bądź stacyjkowo.

5) Będę karmiła 6 m-cy piersią - karmiłam 7 miesięcy, w tym 3 miesiące z cyca a potem 4 miesiące odciąganym mlekiem, bo Julka nie chciała załapać cyca. Odciągałam i podawałam jej moje mleko w butelce

Cytat:

Ale ja o usg pytam kochana

W który tyg idziecie na usg genetyczne dziewczyny ? na moim msc poszlibyście 14 czy 20 września ? przy terminie om 22 czerwiec ? doradźcie
To nie ma znaczenia kiedy, tylko byle zmieścić się od 11-14 (15??)
Stary 2012-08-21, 10:19   #1735
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
I ja po wizycie..
tak się cieszę.. widziałam mojego 3cm człowieczka.. serduszko,rączki, nóżki, główka i brzuszek cudny!
wszystko w porządku tylko czekać na kolejną wizytę..
super

Cytat:
Dzien dobry

No a dzisiaj wizyta o 15tej
kciuki za wizyte

Cytat:
a ja się właśnie zastanawiam odnośnie świąt itp okazji - czy jest jakaś elegantsza opcja niż jeansy ciążowe? fajnie by było tak jakoś ładnej czasami, ale póki co tego co wiedziałam w sklepach to tylko dresy, jeansy, ewentualnie jakieś letnie rybaczki płócienne...
ja mam fajne ciążowe spodnie materiałowe w kancik

Cytat:
Hej mamuśki Udało mi się, mam wizytę u tego gina, u którego chciałam w środę 29. To będzie 8 tydzień, nie będzie za późno, prawda?
nie bedzie za poźno

Cytat:
Napisane przez trooskava Pokaż wiadomość
Hej dziewczynki!! Byłam tu w lipcu a pozniej zniknełam , bo urlop praca i sen ostaram sie czesciej bywac Wczoraj byłam na kolejnej wizycie u Gina. Dzidzia rosnie jak na drozdzach serducho pika jak nalezy no i ma całe 3,7 cm juz i plywa w brzuchu sobie

Pytanko, która z Was wciagnie mnie na listę z pierwszej strony?
super ze po wizycie dobrze wszystko

Cytat:
pracowałaś w tym czasie?
do 8m-ca byłam w domu póxniej wrociłam do pracy i karmiłam rano, po pracy i wieczorem cycem a tak była butelka ale po kilku miesiącach jak wzięłam ją do karmienia to Julka spojrzała na cyca wzieła do buzi wyjela i się odepchnęła mówiąc nie no i skończyło się karmienie

Cytat:
nie do mnie ale powiem ci jak u nas było, ogólnie smoczek nie był dlugo i jakoś szczególnie używany dopiero jak zaczeły wyżynac się zęby to Julka go nie ssała a gryzła i jak już miała sporo ząbków to tak go piłowała że aż dziura sie zrobiła, oczywiście smoka nie wymieniałam na nowego a ona probując dziurawego ssać sama stwierdziła po jakimś czasie że nie jest już fajny
Stary 2012-08-21, 10:22   #1736
Vereado
Przyczajenie

Cytat:
3. karmienie co 3 h przez 15 minut a potem szczęśliwy bobas z pełnym brzuszkiem szedł spać na 2 h - no niestety karmiałm po 1,5-2h, godzinka przerwy i od nowa
Skąd ja to znam?

EDIT:
widzę, że wcześniejszego posta mi wcięło ... ot ciekawie, hmmm

Edytowane przez Vereado
Czas edycji: 2012-08-21 o 10:24 Powód: dopisany komentarz
Vereado jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:25   #1737
joanna200
Rozeznanie

Cytat:
Zresztą pewnie jest z większością rzeczy jak w Superniani - próba sił i kto pierwszy się podda.... Jak rodzice przegrają to potem mały terrorysta rządzi domem

Może mi łatwo mówić, bo nie mam dzieci, ale najważniejsze nasze postanowienie z TŻtem to że musimy być twardzi, a nie miętcy i nie damy sobie wejść na głowę
ale wydaje mi się, że nie można mówić o wchodzeniu na głowę jeśli dotyczy to kilku miesięcznego dziecka..
co innego jak jest starsze.. wtedy ok.. dziecko to świetny psycholog..
mam przykład w rodzinie gdzie 6-latek rządzi.. bo mu na wszystko pozwalali.. niby ma karę od ojca.. ale matka pozwala..
innym dzieciom swoje zabawki zabiera ale nie sowimi to bawić się chce.. przeklina, drze się.. no po prostu horror..

moja córka mniej więcej po skończeniu roku próbowała płaczem i rzucaniem nie jedno uzyskać.. nie udało jej się.. i jest super.. wiadomo, że czasem zdarzają się wyskoki jak to dziecko.. ale nie mogę na nic narzekać..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 10:27   #1738
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Taa, tylko jednak podejście kocham jeść i kocham siebie, to trochę coś innego niż bije z naszej koleżanki i oto mi chodzi. Ale ogólnie nie mój cyrk nie moje małpy i tyle

Cytat:
dla Ciebie to inwektywa, dla mnie nie - reszty nie komentuję - nie znasz mnie to wydawaj takich sądów, bo są bardzo krzywdzące
już widzę zaczyna się mieszanie w zeznaniach, najpierw przyznałaś że jest inwektywą teraz nie, no a zaraz pewnie jakieś historie o chorej tarczycy czy innych. Więc lepiej już skończmy temat. Ja nic nie mam do ludzi z nadwagą czy otyłych. Raczej smutno mi, że ktoś się tak nie lubi i jest cały na nie, a przykro mi ale takie na mnie wrażenie zrobiłaś od początku.

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
Popieram,sukienki,s ukienki....
Sprawdzają się też tuniki.
Ja jednak proponuje zaczekać z zakupami aż osiągnie się dany rozmiar.Trudno przewidzieć jak ciuszek będzie się układał bo ciałka są różne,a w ciąży rzadko kiedy tylko brzuszek rośnie...niestety....
Zachęcam też do przymierzania ciuszków nie tylko w dziale ciążowym(ja kupowałam tam tylko dżinsy,rureczki ciążowe z h&m sa super )często odzież ciążowa jest fatalna,leży dobrze na chudziutkich modeleczkach z wypchanym brzuszkiem,a i tak wzory, kroje jakoś tak postarzają,pogrubiają i robią z nas barrdziej ciążowe niż jesteśmy.....
Czasami wystarczy coś o rozmiar ,dwa (lub więcej..)większe,inny krój...i wygląda się super.Zresztą nasze terminy-marcowo-kwietniowe-bardzo sprzyjają do ukrycia tego i owego ....jeśli nam się przytyje nadmiernie...
.

kocham sukienki więc już się cieszę na nowe nabytki, na codzień chodzę głównie w spódnicach i sukienkach, spodni mam 2 pary

To wracając do tematu i kończąc waści :

Stary 2012-08-21, 10:29   #1739
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny..

ale u mnie dziś pogoda.. miało być ładnie a nie jest..
nie chce mi się wstawać nawet.. bo ja jeszcze w łóżku..

z moimi mdłościami się uspokoiło.. mam nadzieje, że na stałe..
za dużo się nie chwalę, bo wrócą..

scatlett ja na święta wybrałabym jednak jakąś sukienkę odcinaną..
nie można aż tak źle wyglądać..
a z tymi Twoimi mdłościami to konsultowałaś się z lekarzem..?
chyba są jakieś tabletki, żeby było trochę lżej.. toż to można się wykończyć..
ja też sobie siedzę w łóżku, bo mi słabo, jak dam radę wycedzić jakoś tą 1/3 kubka herbaty co mi od rana zostało to może wstanę ogarnąć coś wokół ....
wszystkie wasze mdłości przejęłam ja, cieszcie się życiem

konsultowałam się, dał mi euthyrox, po którym faktycznie zrobiło się dużo lepiej, do czasu aż zaczęłam brać luteinę... jejku, jak ja bym chciała wziąć se szklankę wody i po prostu ją wypić......

Cytat:
ja mam fajne ciążowe spodnie materiałowe w kancik
ooo fajnie, znaczy jest nadzieja
Stary 2012-08-21, 10:33   #1740
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:

To nie ma znaczenia kiedy, tylko byle zmieścić się od 11-14 (15??)

No właśnie lepiej chyba jak jest później ale to co piszesz to za późno

11 a 13 tygodniem + 6 dni max.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości