Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013 - Strona 57 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-20, 21:11   #1681
Leonikowa
Rozeznanie

Dot.: Mamusie Marcowo-Kwietniowe 2013

a ja się męczę z bólem w prawym pośladku - mam problem podnieść nogę, usiąść na WC zauważyłam, że ten ból pojawił się jak wróciłam do pracy po urlopie tzn. kiedy więcej chodzę czy któraś z Was ma podobnie????

LEONEK 2.03.13.
Leonikowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:14   #1682
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natala84 Pokaż wiadomość
tak, to prawda - wszystko zalezy od tego na ile masz sily walczyć ze sobą (gdy np zasypiasz przy karmieniu) i z dzieckiem (gdy płacze już drugą godzinę w nocy...) ja tak nie umiałam, co więcej, nie widziałam takiej potrzeby, po prostu wsłuchiwałam się w potrzeby mojego dziecka i swoje
nigdy natomiast w żadnym momencie życia Marysi nie stosowałam metody na wypłakanie się. Nie zostawiałam dziecka płaczącego żeby zasnęło ze zmęczenia...
Amen.
Popieram w całej razciągłości. I nawet bardziej.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:17   #1683
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość

Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę.
polać koleżance, dobrze mówi

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Czyli jak nie boli tak jak na okres to znaczy, że mam lekkie skurcze? ooł
Ja tak miałam właśnie, takie bóle ciągnące w pachwinach i w dole i na boki. Ginek dał duphaston i nakazał leżenie. Jest opcja, że to po prostu macica się rozciąga (u pierworódek) ale wolał dmuchać na zimne pewnie. Kilka dni przeleżałam i już tylko czasami poczuje. W necie laski piszą, że tak właśnie niektóre nawet przez całą ciążę miały...taki urok..

Cytat:
Napisane przez Leonikowa Pokaż wiadomość
a ja się męczę z bólem w prawym pośladku - mam problem podnieść nogę, usiąść na WC zauważyłam, że ten ból pojawił się jak wróciłam do pracy po urlopie tzn. kiedy więcej chodzę czy któraś z Was ma podobnie????
O a ten mój ból, jak dwa razy miałam taki krytyczny atak, taki że wzięłam no spę aż to mi właśnie do pośladka promieniował i w dół do nogi... i też jw, albo coś ni tak, albo taki urok że się macica rozciąga i tak czuć. Często też tak się objawia rwa kulszowa w ciąży...jak ktoś ma opcje, ale to w późniejszych tyg niby.
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:18   #1684
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
tak, to prawda - wszystko zalezy od tego na ile masz sily walczyć ze sobą (gdy np zasypiasz przy karmieniu) i z dzieckiem (gdy płacze już drugą godzinę w nocy...) ja tak nie umiałam, co więcej, nie widziałam takiej potrzeby, po prostu wsłuchiwałam się w potrzeby mojego dziecka i swoje
wiem na ile mam konsekwencji jak czegos chce, przy wychowaniu 2 psów, wiem, wiem ze to nie dziecko, ale nauczyłam sie ze spokojem, odpowiednią metodą i konsekwecją można bardzo wiele osiągnąć.

Cytat:
nigdy natomiast w żadnym momencie życia Marysi nie stosowałam metody na wypłakanie się. Nie zostawiałam dziecka płaczącego żeby zasnęło ze zmęczenia...
oczywiście nie pisałam o czyms takim ze zostawiam dziecko, wypłacze sie i uśnie ale w innym wątku też miałyśmy inne podejście do tematu
00anulka00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:21   #1685
Natala84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 00anulka00 Pokaż wiadomość
oczywiście nie pisałam o czyms takim ze zostawiam dziecko, wypłacze sie i uśnie ale w innym wątku też miałyśmy inne podejście do tematu
tyle że dziecko to nie pies, jego się nie tresuje....
a skoro napisałaś:
"Dziecko będzie płakało, ale człowiek wytrzyma skoro uważa ze tak będzie lepiej. Bobas smoczka sam nie wezmie a wcześniej czy pózniej sie uspokoi czy zaśnie"
to ja napisałam o zostawianiu do wypłakania się....

Zresztą, faktycznie my już na te tematy dyskutowałyśmy, moje zdanie znasz więc ja kończę temat, pewnie i tak reszta dziewczyn będzie temat kontynuować
Natala84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:24   #1686
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
tyle tylko, że ja psów nie tresuje a wychowuje i to jest zasadnicza różnica

Cytat:
a skoro napisałaś:
"Dziecko będzie płakało, ale człowiek wytrzyma skoro uważa ze tak będzie lepiej. Bobas smoczka sam nie wezmie a wcześniej czy pózniej sie uspokoi czy zaśnie"
można uspokajać inaczej jak płacze, jeśli ktoś smoczka nie chce, można nosić, tulić i co tam jeszcze, aż sie uspokoi (bo w końcu sie uspokoi), a nie zostawić dziecko samo sobie.
Stary 2012-08-20, 21:39   #1687
joanna200
Rozeznanie

I ja po wizycie..
tak się cieszę.. widziałam mojego 3cm człowieczka.. serduszko,rączki, nóżki, główka i brzuszek cudny!
wszystko w porządku tylko czekać na kolejną wizytę..

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

Co do ciuszków i całej galerii drobiazgów (i nie tylko drobiazgów) wstrzymam się chyba jak najdłużej - z uwagi na fakt, że mieszkamy w wynajmowanym mieszkaniu gdzie nasze graty ledwo się mieszczą. A znając życie będziemy mieć kumulację wrażeń - odbiór naszego mieszkania i pojawienie się na świecie dzieciątka. Szwagierka ma rocznego urwiska (już zadeklarowała, że podzieli się tym co miała), a do tego kuzynka już zapowiadała rok temu, że wszystko co ma dla córeczki zostawia i żeby mieć to na uwadze. Dlatego nie da się ukryć... liczę na ich pomoc.
Wiadomo, że chciałoby się kupować, mieć nowe... swoje... a skończy się jak z suknią ślubną :P - użyte raz i nie ma co z tym zrobić, a pieniążki już nie wrócą....
a czy ona Ci to da, czy pożyczy?
Bo mi jakby ktoś dał to wezmę, albo sprzedał, bo jak ktoś pożycza to nawet nie chcę widzieć..
później jak się coś zniszczy to pretensje i nie potrzebne problemy..

Cytat:
Napisane przez Vereado Pokaż wiadomość
O jak fajnie - czuję się przygarnięta

Ja na razie nawet nie rozglądam się za ciuszkami. Na tyle na ile się uda wykpię się tym co mamy, tym bardziej, że te ciuszki są neutralne. W razie czego będziemy uzupełniać na bieżąco. Jedyne co zaprząta moje myśli to polowanie na gondolkę bo poprzednio była pożyczona, a zakup wózka zaczynaliśmy na etapie spacerówki.
Ale do kwietnia jeszcze jest mnóstwo czasu wiec na razie luz.

Chociaż doskonale rozumiem mamusie czekające na pierwszego dzieciaczka, mnie też w pierwszej ciąży korciło żeby robić zakupki bardzo wcześnie
Witaj!
Mam dokładnie to samo jeśli chodzi o zakupy w drugiej ciąży..

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Dziewczyny bardzo się śpieszę, ale chciałam tylko napisać że jestem najszczęśliwsza na tym świecie no i jestem mamą przepięknego dzidziolka wszystko jest wporządku, zdjęcie i opis dam jutro rano
Dziękuje za kciuki !
super! gratulacje..

Cytat:
Dziewczyny, które majż już pociechy: Jak sie odczuwa skurcze? Bo ja miałam już kłucia, takie tlenie w plecach i brzuchu jak na okres, a dziś taki jakby ciezar czuła- ciągnący do dołu. Wiem, że skurcza jak są za często to mogą być niebezpieczne- ale jak rozpoznać, że skurcze to skurcze? To tak samo jak w nocy w noge zlapie- tylko, że w brzuch? Sory za gupiutkie pytania, ale nie wiem czego się spodziewać...
już ktoś pisał, ale się powtórzę, skurcze ból jak na okres.. tylko mocniejsze..

Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
to co napisałam dotyczy i niemowląt

poza tym czytałam gdzieś, ale nie mogę znaleźć źródła, że wśród korzystających ze smoczka jest więcej grubasów

na logikę to ssanie powinno kojarzyć się dziecku z jedzeniem, a nie uspakajaniem się, bo potem będzie uspakajać się jedzeniem
Cytat:
no to przeczytaj i powiedz po co dziecku smoczek jak zającowi dzwonek
no z tymi gubasami to faktycznie chyba trochę przesadziłaś..

Cytat:
I tak teraz sobie pomyślałam, że posiadanie dziecka sprawiło, że generalnie nie upieram się tak mocno przy jednej opcji. Dziecko sprawia wiele niespodzianek.
Cudownych, choć nie zawsze zgodnych z pietwotnymi założeniami.
dokładnie..
a z tymi smoczkami to każdy zrobi jak zechce..
ja też dużo myślałam co będę a co nie będąc w pierwszej ciąży..
później przychodzi życie i rzeczywistość.. nie taka kolorowa jak w reklamach gdzie dzieci i mamusie tylko się uśmiechają..

czasem dla chwili wytchnienia dacie i smoczka i weźmiecie na noc do łóżka..

joanna200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 21:45   #1688
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
na samym początku nie powinien niemowlak dostawać smoczka, nie może mieć smoczka jak śpi, i dziecko starsze niż pół roku nie powinno go mieć w ogóle.
dlaczego?
- wady wymowy i opóźnienie mowy
- wady zgryzu
- opóźnienie pionizacji języka
- zaburza odruch ssania
- ja mam argument taki że jak ktoś mnie denerwuje bo np. głupio gada to nie wpycham mu kartofla w gębę bo nie chce słuchać tylko inaczej
uspokajam

w mojej rodzinie nie ma dzieci ale w tżta jak mówiłam 6 bab i wszystkie na smoczku. jestem w szoku że znalazło się tyle przeciwniczek smoczka. bo ja spodziewam się będę pod ostrzałem jak to ogłoszę w rodzinie. ale to nie będzie jedyna rewelacja. butelki też bym chciała uniknąć ( no chyba że karmienie piersią nie wypali) no ale wiadomo mam swoje plany teoretyczne a ile wyjdzie w praktyce to się okażę ale powiem Wam, że jestem przygotowana na wiele. (oczywiscie w teorii )
ale podkreślam raz jeszcze żeby potem na mnie nikt nie naskakiwał, mówię co ja chcę robić , a reszta róbta co chceta ;p
dzięki

w sensie zero butelki? nigdy? czyli najpierw pierś a potem kubek z piciem?

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
no ja nie mam zamiaru gotować małych porcji bez przypraw dla dziecka codziennie hehe wole gotowe ale jak ktoś lubi
ja też nie planuję gotować dla malutkiego dziecka, słoiczki wygrają, zwłaszcza, że są zbilansowane adekwatnie do potrzeb dziecka i mogą mieć więcej wartości niż domowe jedzenie. jakoś nie wyobrażam sobie pracy na cały etat, a w domu zamiast siedzieć z malutkim dzieckiem a to stać przy garach i mu gotować osobne posiłki.

Cytat:
Oj... mam inne zdanie o smoczku.
Noworodek ma silny odruch ssania. Ssanie go uspokaja. Ssanie jest naturalne. Ale nie zawsze możemy uspokoić maluszka ssaniem piersi.
Medal ma dwie strony... bo trzeba odzwyczajać.
Nowa generacja smoczków nie powoduje wad zgryzu.

Myślę, że praktyka pokaże. Nie ma co być super definitywnym - życie koryguje radykalizm w każdą stronę.
zwłaszcza, że nie można non stop trzymać dziecka przy piersi. przypuszczam, że piersi też mają jakieś granice wytrzymałości jeśli chodzi o ciągłe ssanie. zresztą od piersi potem też ciężko odzwyczaić, niektóre dzieci w wieku 2-3 lat chcą jeszcze wisieć przy piersi. oba rozwiązania mają dobre i złe strony, w obu przypadkach trzeba potem odzwyczajać. dobrze piszesz, praktyka pokaże.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 22:11   #1689
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
można, ale pewnie sie posypią gromy
jak nie chcesz "skandalu" to napisz na priv
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
założenie jest zero. do 6 mc pierś potem już może być kubek niekapek specjalny na pół rocznego brzdąca.

dobra dziewczyny fajnie się gada ale już pora moja spania, jutro na 8.30 praktyka.
dobranoc

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez joanna200 Pokaż wiadomość
I ja po wizycie..
tak się cieszę.. widziałam mojego 3cm człowieczka.. serduszko,rączki, nóżki, główka i brzuszek cudny!
gratulacje

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 22:13   #1690
nestelle
Zakorzenienie

[QUOTE=scarlett26;36008744]
Cytat:
o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?[/QUO

ja też nie zamierzam dawać smoczka ze względu na nieprawidłowy zgryz, niemal o połowę większą zapadalność na zapalenie ucha, opóźniony rozwój mowy i (to moja własna obserwacja) durno-gapowaty wyraz twarzy u kilkulatków, które bywa, że nadal z nich korzystają

poza tym z tym pewnie jest jak z rzucaniem palenia - jak do smoczka nie przyzwyczaisz, to odzwyczajać nie będziesz musiała
Cytat:
no dobrze, są wady, ale też zalety smoczka. kiedyś wszystkie dzieci po kolei ssały smoczki, teraz mam wrażenie, że zrobiła się trochę taka moda na brak smoczka, bez jakiegoś wypośrodkowania. nie i już, dla zasady? a może macie jakieś konkretne argumenty? pytam bo jak spotykam się z brakiem smoczka to zazwyczaj słyszę bo nie chcę dawać smoczka, bo jakoś tak, ale argumentów żadnych

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

dzięki. nie, no kilkulatek ze smoczkiem to jak dla mnie już patologią zalatuje, ja mam na myśli rozsądny czas na korzystanie ze smoczka.
Cytat:

poza tym czytałam gdzieś, ale nie mogę znaleźć źródła, że wśród korzystających ze smoczka jest więcej grubasów

na logikę to ssanie powinno kojarzyć się dziecku z jedzeniem, a nie uspakajaniem się, bo potem będzie uspakajać się jedzeniem
Ja zdecydowałam nie dawać smoczka moim dzieciom -a mam 2 i temu trzeciej fasolce też nie dam na pewno nie z powodu mody czy dlatego,że inni tak robią .Nigdy tego nawet nie konsultowałam z nikim.Po prostu moim(!!!) zdaniem jest to okrutne.Żal mi dzieci bo z mojego(!!!) punktu widzenia wygląda to tak jakby mama chciała aby dziecko się"zamknęło".Moim zdaniem dziecko płacząc mówi nam coś,nie zawsze jest to zrozumiałe ale jednak chce nam przekazać jakieś info...nie umie mówić ani pisać to płacze-ma prawo.Zresztą umiem moje dzieci uspokoić inaczej-przede wszystkim dziecko musi czuć spokój mamy,jest jak gąbka,wchłania nasze emocje,a reszta...działa "polulanie",przytulen ie,i mówienie...a przedewszystkim bliskość mamy-moim dziecio wystarczyło się we mnie wtulić.A sekretem (moim)spokoju i bezpieczeństwa moich dzieci okazała się regularność ,stałe godziny kąpieli, spania itp.choć np karmienie było na żądanie to i tak o czasie wychodziło,że jest co ok.3 godz. Do teraz tak mamy a mają już 6 i 3 lata.
A te argumenty o krzywym zgryzie(znam jednak dzieci które tak ssały kciuk,że też mają krzywy zgryz..-reguły nie ma),o zwiększonej wadze czy póżnej mowie...były ważne ale na drugim planie...

Cytat:
przeczytałam pobieżnie
Nie wiem dlaczego próbujesz mnie zniechęcic, każda z nas tu robi jak chce, jedna będzie używała pampersów, inna tetrowych, jedna będzie spała z dzieckiem inna nie.
Każdego to jest wybór
Pomimo mojego osobistego stanowiska jestem za !...
wyrażam swoje zdanie,wychowuje swoje dzieci po swojemu ale staram się nie narzucać swojego zdania innym,po prostu warto wysłuchać czsami innych ale nie trzeba się z nimi zgadzać..... np moje zdanie uzależnione jest też od mojej sytuacji...mam doświadczenie,wielki spokój-nawet przy pierwszym dziecku-a poza tym ja jestem przy dzieciach gdybym musiała mieć nianię to raczej dziecko nie poczuje się aż tak bezpiecznie w jej ramionach..więc może ten smoczek jest bardziej uzasadniony...

Za to spałam z dzećmi do ok roczku-i nie miałam z tym problemu...Żal mi było jak sobie pomyślałam,że przez czas ciąży jest cały cas przy mamusi a potem...dziecko się tak wtula ,osiąga taki błogostan przy mamie..więc spałam,w nocy karmiłam nawet nie budząc się zanadto ani dzidziuś się nie budził..wszyscy wyspani=wszyscy szczęśliwi,mężowi to nie przeszkadało bo mamy ogromne łóżko a pozatym jak coś,dziudziusia przekładałam do łóżeczka...,nie miałam też problemu z emigracją do swojego pokoju...dzieci były szczęśliwe,że są już tak dorosłe na duże ,osobiste łóżeczko i swój pokój...
Cytat:
to niesamowite.... ja mam podobnie od wczoraj..po wakacjach wróciliśmy do domu i tak jakbym miała skórcz albo mi coś przeskakuje ale w lewym pośladku,najbardziej czuję to przy chodzeniu....
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-20, 22:28   #1691
Natala84
Zakorzenienie

Nestelle, generalnie to się zgadzam z Tobą w sprawie smoczka, tyle że ja np raczej nie używałam go jako zatykacza gdy mała marudziła tylko momentami dawało to mi wytchnienie przy karmieniu. Marysia ssałaby pierś całą dobą, karmiłam często i długo (w szpitalu w wyniku powikłań nie karmiłam praktycznie w ogóle, więc w domu musiałam trochę popracować nad laktacją), ale czasami potrzebowałam chwili przerwy.... Potem okazało się, że mała potrafi zasnąć tylko przy piersi, póki byłam w domu to mi to generalnie nie przeszkadzało, ale zbliżał się czas powrotu do pracy i wolałam nie wyobrażać sobie pomysłów babć na uśpienie Marysi i tak zaczęło się zasypianie ze smoczkiem...
moja wina jak najbardziej, że nie zabrałam wcześniej... mam nadzieję, że niedługo dorośnie na tyle że odda sama lub pozowoli sobie po dobroci zabrać (o ja naiwna

Natomiast pięknie napisałaś o spaniu razem też uważam, że dla dziecka to może być bardzo trudne, jeśli przez 9 miesięcy żyło swoją mamą, slyszało jej głos, bicie serca, było ciągle bujne i kołysane w brzuchu... a tu nagle koniec, brzucha nie ma, bicia serca nie ma, ciepła nie ma, tylko wielkie łóżeczko... dla niektórych dzieci to nie problem, ale są takie, którym tej bliskości nadal brakuje i stopniowo oswajają się z życiem poza brzuchem

A ile ja bym teraz dała, żeby moje dziecko zamiast zaczynać dzień o 5-6 rano dało się przytulić w łóżku i pospało z nami jeszcze choć z godzinkę ale ona już jest na to za duża, już nie potrafi z nami spać, wyrosła z tego
Stary 2012-08-20, 22:36   #1692
nestelle
Zakorzenienie

Cytat:
dzięki

ja też nie planuję gotować dla malutkiego dziecka, słoiczki wygrają, zwłaszcza, że są zbilansowane adekwatnie do potrzeb dziecka i mogą mieć więcej wartości niż domowe jedzenie. jakoś nie wyobrażam sobie pracy na cały etat, a w domu zamiast siedzieć z malutkim dzieckiem a to stać przy garach i mu gotować osobne posiłki.

zwłaszcza, że nie można non stop trzymać dziecka przy piersi. przypuszczam, że piersi też mają jakieś granice wytrzymałości jeśli chodzi o ciągłe ssanie. zresztą od piersi potem też ciężko odzwyczaić, niektóre dzieci w wieku 2-3 lat chcą jeszcze wisieć przy piersi. oba rozwiązania mają dobre i złe strony, w obu przypadkach trzeba potem odzwyczajać. dobrze piszesz, praktyka pokaże.
Ja naprawdę miałam zero smoka ,butli ...zdało to egzamin.

Co do wprowadzonego jedzenia mój syn zaczął przepisowo-6 mies.,córka dopiero 8 mies.i były to SŁOICZKI,dlatego,że przbadane zdrowe,dostosowane do wieku i dotego oszczędzające czas!!! a teraz gdy będzie trójka to czas się raczej nie rozciągnie....
A co do piersi to starałam się nigdy nie uspakajać dziecka cycem.Jak czułam ,że przestało pić tylko sobie "nupla"to odstawiałam...szybko się nauczyły.
nestelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 07:57   #1693
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:

.
słoiczki są ok zwłaszcza ze ja juz teraz wiem, ze zaraz po macierzyńskim muszę wrócic do pracy, jesli chce ją miec nadal,a mieć ją muszę.
8-10h dziecko będzie "z obcymi" i nie przewiduje jakies traumy u niego.
Mam tez inne codzienne obowiązki, które będę musiała wykonać i juz
Stary 2012-08-21, 08:02   #1694
LiwkaO
Wtajemniczenie

Cytat:
spokojnie wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie

i żeby nie było, też chciałabym nie dawać drugiem dziecku smoczka. Ale największy problem jak w nim widzę, to jak go zabrać... Marysia ma 2 latka, a do zasypiania (podkreślam - tylko do zasypiania, w dzień nie używa i nie śpi z nim) smoczka się domaga mocno. I nie tyle że żałuję, ze go dałam co żałuje że wcześniej nie zabrałam... I co więcej - rozwija się świetnie,nie ma wady zgryzu, fajnie mówi, nie jest grubasem z tym ostatnim to w ogóle bym polemizowała, bo często właśnie dlatego daje się smoczka, żeby przerwy między karmieniami trochę wydłużyć, jak dziecko ma silną potrzebę ssania....

Zgadzam się z Tobą moja siostra swojej córeczce też daje smoczek tylko do zasypiania. I również nie ma żadnej wady wymowy - wręcz przeciwnie ma 20 miesięcy i jest nad wyraz gadatliwa i mówi bardzo wyraźnie ż,cz,sz,ń,r itd. Nigdy nie wpychała jej smoczka na siłę w dzień.
Większość mówi że nie będzie dawać a co do czego to i tak będą:P
Michalinka - ur. 12.02.2013r.

LiwkaO jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 08:15   #1695
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
przeczytałam pobieżnie
Nie wiem dlaczego próbujesz mnie zniechęcic, każda z nas tu robi jak chce, jedna będzie używała pampersów, inna tetrowych, jedna będzie spała z dzieckiem inna nie.
Każdego to jest wybór
Bo nie rozumiem dlaczego upierasz się przy czymś co ma z gruntu o wiele więcej wad niż zalet, a dodatkowo będziesz się chrzanić z kupowaniem, wyparzaniem tychże itp....

Cytat:
Zgadzam się z artykułem. U mnie w rodzinie małe dzieci przewijały się często (mamy takie "rzuty" noworodków co ok. 7-10lat) i odkąd pamiętam smoczka unikano... głównie kojarzę argumenty o zgryzie i o przyzwyczajaniu do czegoś tak naprawdę zbędnego.
Mnie strasznie dziwi jak szwagierka wpycha małemu smoczek czy ten płacze czy nie... tak po prostu przypina do ubranka i wkłada do buzi... oczywiście nie chcę się odzywać bo miewam z nią na pieńku - teraz zarzuci mi, że się wymądrzam...
knebelek profilaktyczny

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Nie podoba mi się określenie grubasy.. ale mniejsza z tym, ja myślę że niezależnie od smoczka, wpływ na wagę dziecka będą miały zwyczaje żywieniowe rodziców i ich podejście do spędzania wolnego czasu --> ilość sportu w ich życiu i tego nie przeskoczy się. Więc sory gregory ale samym smoczkiem niewiele się zdziała, jak w domu dziecko będzie obserwowało całą rodzinkę z nadwagą i bez wyraźnych pasji sportowych. ( pomijam 10 % szczęściarzy pt jem wszystko ale mam super przemianę materii).
eee tam, ja po prostu nazywam rzecz po imieniu - sama jestem grubasem i nie mam oporów przed nazwaniem tak własnego dziecka jeśli będzie wyglądać podobnie. oczywiście masz rację, co do tego że samym smoczkiem niewiele się zdziała, ale to też jeden z czynników

Cytat:
spokojnie wiadomo, że jest mnóstwo na "nie" dla smoczka, ale ssanie jest naturalnym odruchem dziecka, z którym się rodzi (już w brzuchu ssie kciuka). Więc ssanie to nie tylko jedzenie, to również forma uspokojenia się, wyciszenia. Tak samo zresztą jak karmienie piersią - to także nie tylko jedzenie

i żeby nie było, też chciałabym nie dawać drugiem dziecku smoczka. Ale największy problem jak w nim widzę, to jak go zabrać... Marysia ma 2 latka, a do zasypiania (podkreślam - tylko do zasypiania, w dzień nie używa i nie śpi z nim) smoczka się domaga mocno. I nie tyle że żałuję, ze go dałam co żałuje że wcześniej nie zabrałam... I co więcej - rozwija się świetnie,nie ma wady zgryzu, fajnie mówi, nie jest grubasem z tym ostatnim to w ogóle bym polemizowała, bo często właśnie dlatego daje się smoczka, żeby przerwy między karmieniami trochę wydłużyć, jak dziecko ma silną potrzebę ssania....
pytanie, czy ma potrzebę ssania czy bliskości między karmieniami

Cytat:
Kurcze... ależ mnie muli wieczorami... Zaczyna się po południu, tak po 16 i potem apogeum nudności o 20... Do tego jeszcze zmęczenie dochodzi i jestem jedną, wielką ale i lichutką roślinką... Nie pozostało mi nic innego jak tylko odwiedzić łazienkę a potem wskoczyć do łóżka... może uda mi się rozdziałek Harrego bryknąć (IV część).
Dobrej nocki dziewuszki!
ciesz się, że tylko wieczorami, ja mam przez okrągłą dobę - dziś powinnam świętować - pierwsza noc bez pawia

Cytat:
zależy też od nastawienia i jak mocno czegoś chcemy/lub nie chcemy, bo jak ktoś sie baaaaaaardzo uprze to nie da smoczka i już. Dziecko będzie płakało, ale człowiek wytrzyma skoro uważa ze tak będzie lepiej. Bobas smoczka sam nie wezmie a wcześniej czy pózniej sie uspokoi czy zaśnie.
Kwestia konsekwencji też ma tu duże znaczenie.
właśnie taki mam plan, a myślę że w konkurencji możliwości wytrzymania długości niespania wygram z niemowlakiem

Cytat:
ja akurat tak nie mam, ale koleżanka ma - i stwierdzono rwę kulszową

Cytat:
a skoro napisałaś:

Zresztą, faktycznie my już na te tematy dyskutowałyśmy, moje zdanie znasz więc ja kończę temat, pewnie i tak reszta dziewczyn będzie temat kontynuować
w pewnym sensie funkcjonuje jak małe zwierzątko - podobno dzieci ludzi niesłyszących po niedługim czasie przestają w ogóle płakać

Cytat:
no z tymi gubasami to faktycznie chyba trochę przesadziłaś..
aaa pisałam już wcześniej - ważę prawie sto kilo = jestem grubasem, proste... każdy kto ma nadwagę i otyłość też nim jest. nie wiem jaka przesada w nazywaniu rzeczy po imieniu:confuse d:
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 08:15   #1696
Moderna
Zakorzenienie

Dzien dobry

Ojjejjj jeszcze tydzien temu narzekalam, ze nie mam objawow.. no to teraz mam chyba juz pelen pakiet... bo dzisiaj rano doszly wymioty... po 3 lykach herbaty tak mnie wymeczylo.. mam nadzieje, ze to tylko pojedynczy incydent

No a dzisiaj wizyta o 15tej

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
http://moda.allegro.pl/spodnie-ciazo...563013292.html te mi się podobają z allegro. Ale zamówię za jakieś 2-3 tygodnie, bo na razie moja ciąża to taka bardziej spożywcza i znika z rana
Mnie sie te spodnie niestety nie podobaja, material wyglada na lichy, no i blyszczacy pogrubia dodatkowo moze poszukaj lepiej innych?

W polowie grudnia (jak co roku ) beda juz sezonowe wprzedaze np. w h&m. i fajne spodnie bedzie mozna juz kupic za 60-80 zl
no a wlasnie w grudniu prawdopodobnie nasze brzuszki beda juz troche wieksze

Cytat:
I ja po wizycie..
SUPER! Bardzo sie ciesze
Stary 2012-08-21, 08:37   #1697
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
W polowie grudnia (jak co roku ) beda juz sezonowe wprzedaze np. w h&m. i fajne spodnie bedzie mozna juz kupic za 60-80 zl
no a wlasnie w grudniu prawdopodobnie nasze brzuszki beda juz troche wieksze
a ja się właśnie zastanawiam odnośnie świąt itp okazji - czy jest jakaś elegantsza opcja niż jeansy ciążowe? fajnie by było tak jakoś ładnej czasami, ale póki co tego co wiedziałam w sklepach to tylko dresy, jeansy, ewentualnie jakieś letnie rybaczki płócienne...
Stary 2012-08-21, 08:41   #1698
megi-megi
Zakorzenienie

Dzień dobry

Fajne duskusje nam wczoraj wyszły, a do dzieci jeszcze tyle czasu, że hoho.

Póki co czeka nas tyle atrakcji większość wątpliwych mocno.

Mi się znów nasiliły mdłości... fuuu.

---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ----------

Cytat:
a ja się właśnie zastanawiam odnośnie świąt itp okazji - czy jest jakaś elegantsza opcja niż jeansy ciążowe? fajnie by było tak jakoś ładnej czasami, ale póki co tego co wiedziałam w sklepach to tylko dresy, jeansy, ewentualnie jakieś letnie rybaczki płócienne...
Jesienią pojawi się większy wybór.
Ja mam kilka szmatek z tamtej ciąży. Jak teraz na nie patrzę to niezłe namioty... a pod koniec ciąży całkiem jakby na miarę szyte były.
Stary 2012-08-21, 08:44   #1699
OtTakaJa
Zakorzenienie

Hej mamuśki Udało mi się, mam wizytę u tego gina, u którego chciałam w środę 29. To będzie 8 tydzień, nie będzie za późno, prawda?

Ciężko Was ponadrabiać jak się nie czyta na bieżąco

OtTakaJa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-21, 08:46   #1700
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Hej mamuśki Udało mi się, mam wizytę u tego gina, u którego chciałam w środę 29. To będzie 8 tydzień, nie będzie za późno, prawda?
Oczywiście, że nie. I będziesz miała szansę zobaczyć już nieco człowieczka
Stary 2012-08-21, 08:50   #1701
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na przeróżniejsze okazje zakładam zawsze sukienki
Sa eleganckie i kobiece

A na zime kupie pewnie jedna pare jeansow, jakąś spódniczkę i sukienkę, do tego zawsze mozna zalozyc grube rajstopy

Szalec z zakupami nie chce za bardzo, gdyz to tylko na kilka miesiecy, choc sie nie zapieram.. znajac zycie..
Stary 2012-08-21, 08:51   #1702
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień dobry

Fajne duskusje nam wczoraj wyszły, a do dzieci jeszcze tyle czasu, że hoho.

Póki co czeka nas tyle atrakcji większość wątpliwych mocno.

Jesienią pojawi się większy wybór.
Ja mam kilka szmatek z tamtej ciąży. Jak teraz na nie patrzę to niezłe namioty... a pod koniec ciąży całkiem jakby na miarę szyte były.
Ja się od 5 rano męczę z kubkiem herbaty, udało mi się wypić połowę. TŻ się odgraża, że mnie odstawi do szpitala bo 2 kubki dziennie to rochę mało. No nie daję rady, pawie rządzą..... W dodatku strasznie boli mnie brzuch po tym Acardzie, w końcu to aspiryna, a kiedyś miałam wrzody... Boję się

No to fajnie z tymi ciuchami, dzięki za wieści, póki co mam dresy, jeansy i 1 t-shirt. Trochę mało na 7,5 m-ca.

Dziś zaczynam 6ty tydzień
Stary 2012-08-21, 08:52   #1703
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
ja wlasnie zjadlam dwie kromeczki z maslem, i na razie cisza.. choc po porannym przytulaniu kibelka czuje sie mocno wymieta
Stary 2012-08-21, 08:53   #1704
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Ja na przeróżniejsze okazje zakładam zawsze sukienki
Sa eleganckie i kobiece

A na zime kupie pewnie jedna pare jeansow, jakąś spódniczkę i sukienkę, do tego zawsze mozna zalozyc grube rajstopy

Szalec z zakupami nie chce za bardzo, gdyz to tylko na kilka miesiecy, choc sie nie zapieram.. znajac zycie..
Zadroszczę, ja w sukienkach wyglądam fatalnie...

Zimą to też, w sumie teraz mnie naszło, trzeba będzie pomyśleć o jakiejś kurtce/płaszczu, w który będzie szło się dopiąć....
Stary 2012-08-21, 08:55   #1705
00anulka00
Zadomowienie

Cytat:
Bo nie rozumiem dlaczego upierasz się przy czymś co ma z gruntu o wiele więcej wad niż zalet, a dodatkowo będziesz się chrzanić z kupowaniem, wyparzaniem tychże itp....
ale to już moje zmartwienie, że będę musiała sie chrzanić z wyparzaniem.

wiele znam dzieci co miały smoczki dłużej/krócej i nie mają zadnej wady wymowy. Zależy jak i ile kto używa smoczka.

przypominiał mi sie mój "trening" jak prawie 6 tygodni nie przespałam w całosci żadnej nocy i normalnie chodziłam do pracy i mialam dom na głowie.
Stary 2012-08-21, 08:55   #1706
Natala84
Zakorzenienie

Bry

pisałyście o słoiczkach - ja uważam że fajnie że są, świetnie się sprawdzają na wyjścia, wyjazdy itp. Ale w domu ja gotuje małej i gotowałam właściwie od początku. Wbrew pozorom to nie jest "stanie przy garach", bo ile czasu zajmuje obranie warzyw i wrzucenie ich do wody? Co więcej, można ugotowac kilka porcji i pomrozić. Ja bardzo szybko zrezygnowałam ze słoiczków z bardzo prostego powodu - to nie smakuje jak "normalne" jedzenie. Spróbowałam kiedyś słoiczkowego banana i nie wiedziałam, co jem... więc stwierdziłam, że jeśli za kilka miesięcy mam dziecko od nowa oswajać ze smakami normalnego jedzenia, to stwierdziłam że to nie ma sensu.
i teraz moje dziecko mając 22 miesiace je absolutnie wszystko z nami, przeróżne owoce, warzywa, mięso. nie mam absolutnie żadnych problemów z żywieniem Marysi
Stary 2012-08-21, 08:55   #1707
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Hej kochane
Stary 2012-08-21, 09:04   #1708
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Bry

pisałyście o słoiczkach - ja uważam że fajnie że są, świetnie się sprawdzają na wyjścia, wyjazdy itp. Ale w domu ja gotuje małej i gotowałam właściwie od początku. Wbrew pozorom to nie jest "stanie przy garach", bo ile czasu zajmuje obranie warzyw i wrzucenie ich do wody? Co więcej, można ugotowac kilka porcji i pomrozić. Ja bardzo szybko zrezygnowałam ze słoiczków z bardzo prostego powodu - to nie smakuje jak "normalne" jedzenie. Spróbowałam kiedyś słoiczkowego banana i nie wiedziałam, co jem... więc stwierdziłam, że jeśli za kilka miesięcy mam dziecko od nowa oswajać ze smakami normalnego jedzenia, to stwierdziłam że to nie ma sensu.
i teraz moje dziecko mając 22 miesiace je absolutnie wszystko z nami, przeróżne owoce, warzywa, mięso. nie mam absolutnie żadnych problemów z żywieniem Marysi
Ja kiedyś z ciekawości spróbowałam i bardzo się zdziwiłam - nie pamiętam co to było konkretnie, w każdym razie jakiś deserek - był tak masakrycznie słodki, że nie mogłam uwierzyć - owoce które tam były były dodatkowo DOSŁADZANE!!! To jakaś bzdura

W jakiejś książce widziałam fajny patent na gotowanie obiadków i mrożenie ich w pojemniczkach do mrożenia lodu, a potem w zależności od ilości zjadanego żarcia rozmrażanie odpowiedniej ilości kostek

poza wszystkim ceny tych słoiczków w stosunku do ilości obiadku też są niezłe.... w życiu nigdzie nie kupi się warzyw w tej cenie za kg choćby były najekologiczniejsze
Stary 2012-08-21, 09:19   #1709
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Wrrrrr miałam wszystko zacytowane by wam poodpisywać i mi wykasowało się wszystko

Z tego co pamiętam

Luna0 - super, że z wizytą wszystko ok!!!

gratuluję dla nowej mamusi

Co do ciuszków, to ja mam wielki wór po Julce, odłożyłam sobie kolory standardowe, biele, żółcie, zielenie i typowo synkowe hehe A różowe i typowo dla dziewczynek przekazałam po rodzinie i mam nadzieję, że jak coś to do mnie wrócą
Co najwyżej dokupię jakieś śpioszki jeszcze, bo to u nas się mocno sprawdzało
I takie skarpetki cudne, co widziałam parę stron temu boskie!!!

Co do rozmiaru ciuszków, moja córcia urodziła się 53cm długa i ubierałam jej kilka w rozmiarze 50 i były dobre, potem 56. Więc można kupić pod koniec ciąży mniejsze, jak wyjdzie że dzidzia mała i dziewczynka, bo zazwyczaj takie kruszynki są przy córeczkach

Dziś byłam w laboratorium, robiłam badania na toxo, tsh, mocz, morfologia, wr i jeszcze coś już nie pamiętam. Było razem 6 badań.
Zapłaciłam 89zł, nie wiem czemu dziewczyny tyle płaciłyście niektóre, ja byłam przygotowana na sporą kasę, wzięłam 200zł haha ale było moje zdziwienie ))
Miałam 4 pełne fiolki pobierane brrrrrr

A przez krótki sen i brak śniadania, po przyjściu do domu zemdliło mnie i pobiegłam do wc, ale niczym nie wymiotowałam, bo chyba nie miałam czym.. masakra a w piątek zaczynam 14tydzień. Czy to w ogóle przejdzie???
W 1 ciąży wymiotowałam po kilka razy dziennie, ale przeszło koło 12tyg, z dnia na dzień nagle poczułam się super, a tu nic jednego dnia jest ok, drugiego nie. ehh

A jutro wizyta i badanie genetyczne nie mogę się doczekać!!
Pójdę od razu jak odbiorę wyniki, tylko bez toxo, bo na toxo trzeba czekać tydzień, ale to najwyżej doniosę, bo nie wytrzymam już

---------- Dopisano o 09:10 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
I tak zrobię, nie przeżyłabym do września.
Idź do innego lekarza na pewno nie będzie potem problemów

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------

Cytat:
o co chodzi z tym, żeby dziecku nie dawać smoczka? coraz częściej teraz o tym słyszę/czytam. ma to jakieś wskazania?
chodzi o wadę zgryzu, u mnie Julka tylko do spania miała, w dzień w ogóle

Cytat:
Dziewczyny, które majż już pociechy: Jak sie odczuwa skurcze? Bo ja miałam już kłucia, takie tlenie w plecach i brzuchu jak na okres, a dziś taki jakby ciezar czuła- ciągnący do dołu. Wiem, że skurcza jak są za często to mogą być niebezpieczne- ale jak rozpoznać, że skurcze to skurcze? To tak samo jak w nocy w noge zlapie- tylko, że w brzuch? Sory za gupiutkie pytania, ale nie wiem czego się spodziewać...
Skurcze to bolący brzuch jak na okres ale o wiele wiele mocniej, po prostu jak są skurcze to nie sposób ich przeoczyć.
To co opisujesz to ból rozszerzającej się macicy, ale jak się niepokoisz to idź szybko do lekarza, będziesz spokojniejsza

---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ----------

Cytat:

Może nie koniecznie, bo moja Julka używała do spania i jest szczupła i raczej niejadek.
Każda matka decyduje sama i też jestem zdania teraz zrobiła się moda na eko, zero smoczków itd...
Nie widzę u Julki żadnego z tych objawów co opisałaś wyżej, nigdy też nie chorowała na zapalenie ucha.

---------- Dopisano o 09:19 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ----------

Cytat:
mnie na pewno nie, jak zwykle zdrowy rozsądek przede wszystkim
zgadzam się!

Cytat:
no to przeczytaj i powiedz po co dziecku smoczek jak zającowi dzwonek
Ja też wiele rzeczy mówiłam w 1 ciąży i potem co innego wynikało
Stary 2012-08-21, 09:20   #1710
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
W jakiejś książce widziałam fajny patent na gotowanie obiadków i mrożenie ich w pojemniczkach do mrożenia lodu,
Myślę, że dobrym sposobem jest też pasteryzowanie. Spędzasz jeden dzień i tworzysz kilka opcji dań, a potem starcza słoiczków na miesiąc
Mam nadzieję, że tu uda mi się wykorzystać moją mamę

Hihi... ale fajnie... bo każda z nas, tych, które nie mają jeszcze dzieci ma plany, teorie, zasady... natomiast te, które mają już pociechy jakby z uśmiechem patrzą na to i wiedzą, że wszystko zweryfikuje życie

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości